ania_kryszcz 03.01.10, 19:38 Dziewczyny wyjasnijcie jasno jak to jest urlop ojcowski przysluguje oju tzn.ten tydzien czasu nawet jak mama nie pracuje i nie jest na maciezynskim? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lykaena Re: urlop ojcowski? jak to jest? 03.01.10, 20:19 Tak,tylko gdy matka pracuje.W 2010 roku jest to tydzień, można go wziąć do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
ezaremba Re: urlop ojcowski? jak to jest? 03.01.10, 22:48 Nieprawdą jest, że aby skorzystać z tego urlopu matka musi być osobą pracującą. Ojciec składa podanie u siebie w kadrach o udzielenie tego urlopu i pracodawca musi go uwzglęnić. Jest w 100% płatny. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: urlop ojcowski? jak to jest? 04.01.10, 13:16 Ojciec składa podanie u siebie w kadrach o udzielenie > tego urlopu i pracodawca musi go uwzglęnić. Jest w 100% płatny. dokładnie oraz wniosek składa na minimum 7 dni przed urlpoem i do ukończenia przez dziecko 12m(rok), bez względu na to kiedy dziecko się urodziło (również dla urodzonych w 2009) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_kryszcz Re: urlop ojcowski? jak to jest? 04.01.10, 11:20 No i teraz dalej niewiem chyba bede musiala jednak zapytac jakiegos fachowca. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1907 Re: urlop ojcowski? jak to jest? 04.01.10, 13:29 Ale ten tydzień to liczą jako tydzień roboczy (5 dni) czy tydzień "normalny" - 7 dni ? Ma ktoś gdzieś podstawę prawną to bym poczytała, a jakoś nie mogę wygoglować Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: urlop ojcowski? jak to jest? 04.01.10, 13:44 kodeks pracy np z onetu -> DZIAŁ VIII Uprawnienia pracowników związane z rodzicielstwem -> Art. 182(3) Art. 182(3). § 1. Pracownik-ojciec wychowujący dziecko ma prawo do urlopu ojcowskiego w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia. § 2. Urlopu ojcowskiego udziela się na pisemny wniosek pracownika-ojca wychowującego dziecko, składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika. U. z dnia 6 grudnia 2008 r.o zmianie ustawy – Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw Art. 14. 2. Wymiar urlopu ojcowskiego, o którym mowa w art. 182(3) § 1 ustawy zmienianej w art. 1, wynosi w 2010 r. i 2011 r. 1 tydzień. U. z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa Art. 29. 5a. Zasiłek macierzyński przysługuje przez okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu ojcowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: urlop ojcowski? jak to jest? 04.01.10, 13:47 a i jeszcze Kc Art. 110. Jeżeli ustawa, orzeczenie sądu lub państwowej komisji arbitrażowej, decyzja innego organu państwowego albo czynność prawna oznacza termin nie określając sposobu jego obliczania [a Kp nie oznacza inaczej], stosuje się przepisy poniższe. Art. 112. Termin oznaczony w tygodniach, miesiącach lub latach kończy się z upływem dnia, który nazwa lub data odpowiada początkowemu dniowi terminu, a gdyby takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było - w ostatnim dniu tego miesiąca. Jednakże przy obliczaniu wieku osoby fizycznej termin upływa z początkiem ostatniego dnia. czyli tydzień teoretycznie zgodnie z prawem to 8 dni ale dla zus to i tak zwyczajowo 7 dni kalendarzowych Odpowiedz Link Zgłoś
linaaaa.2 Re: urlop ojcowski? jak to jest? 05.01.10, 20:32 A co w przypadku kiedy ja już nie pracuje, ponieważ po macierzyńskim zwolniłam się z pracy i obecnie jestem na zasiłku dla bezrobotnych. czy w takim przypadku mojemu mężowi należy się urlop?? Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: urlop ojcowski? jak to jest? 05.01.10, 20:39 Przysługuje. Ojciec może iść na urlop nawet gdy matka jest na macierzyńskim. Przepis dotyczy też osób prowadzących działalność gospodarczą, pisze to ponieważ ostatnio prowadziłam zażartą dyskusję na ten temat z panią z ZUSu i taka osoba wcale nie musi zawieszać działalności. Z tego co wiem dokumenty są takie same jak do macierzyńskiego z tym, ze trzeba dołączyć oświadczenie, ze zasiłek nie został pobrany z innego tytułu. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 10:52 Wspomniałaś o własnej działalności ojca i o urlopie. Mój mąż ma własną działalność gospodarczą, ja jestem na wychowawczym czy jemu w takim razie przysługuje ten urlop i jak to wygląda w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 11:54 Przysługuje mu jak najbardziej. Jutro jeszcze raz zadzwonię w tej sprawie do ZUS już z wypełnionymi dokumentami, zweryfikuje je i odezwę się. Odpowiedz Link Zgłoś
filemona84 Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 12:18 Dzięki wielkie. Nie wiem tylko jak to wygląda w praktyce, czy może mieć ten urlop jak jestem na wychowawczym, bo przecież na tydzień nie wrócę do pracy. No i jak wygląda płatność za taki urlop. No bo wiadomo, że osobom pracującym gdzieś indziej niż u siebie pracodawca wypłaca pieniążki za urlop a przecież mój mąż sam sobie nie wypłaci he he. No i czy musi zawieszać działalność. Śpieszy mi się bo córka za 3 tyg skończy rok i szkoda żeby przepadło. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 12:21 Widzę, że ktoś ma problem taki jak ja. też nie wiem jak to wygląda w praktyce. A może za ten urlop nie płaci pracodawca tylko ZUS więc nie zależnie od tego czy ktoś ma własną działalność czy pracuje u kogoś będzie mieć ten urlop płatny. Będę czekać na wieści. Strona ZUSu nie działa, a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 12:47 wkleiłam wyżej U. z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa Art. 29. 5a. Zasiłek macierzyński przysługuje przez okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu ojcowskiego. wg mnie zgodnie z prawem osobom nie podlegającym pod kodeks pracy czyli m.in. prowadzącym działalność ten zasiłek nie przysługuje bo nie przysługuje im urlop ojcowski podobnie jak dodatkowy urlop macierzyński co ma być 6 tygodni do podstawowych 20 ale w zus mogą różne cuda wymyślić, bo wiadomo że ludzie się będą burzyć, chodzą słuchy że takie osoby będą pisać wnioski do zus jako do niby swojego pracodawcy aby im tego "urlopu" udzielił i będzie wtedy podstawa do zasiłku ehhhhh.... myślą, myślą, nad tymi przepisami, zmiany trwają miesiącami, tabuny ludzi w komisjach, a i tak zawsze im coś nie wyjdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 13:28 3. Urlop ojcowski. W 2010 r. pracownik – ojciec wychowujący dziecko ma prawo skorzystać z urlopu ojcowskiego w wymiarze 1 tygodnia. Wymiar urlopu ojcowskiego w 2011r. wyniesie także 1 tydzień, natomiast począwszy od 2012 r. – będą to 2 tygodnie. Urlop ojcowski będzie mógł być wykorzystany przez pracownika w każdym czasie, zatem również w trakcie korzystania przez pracownicę – matkę dziecka z urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego, a także urlopu wychowawczego. Jedynym ograniczeniem będzie wiek dziecka. Wykorzystanie urlopu ojcowskiego jest bowiem możliwe do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia. Urlopu ojcowskiego udziela się na pisemny wniosek składany przez uprawnionego pracownika w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z takiego urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika. Przy udzielaniu urlopu ojcowskiego tydzień urlopu odpowiada 7 dniom kalendarzowym. Za czas urlopu ojcowskiego przysługuje zasiłek macierzyński na zasadach i warunkach określonych w przepisach ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 13:46 > W 2010 r. pracownik – ojciec wychowujący dziecko ma prawo skorzystać z ur > lopu ojcowskiego w wymiarze 1 tygodnia. Wymiar urlopu ojcowskiego w 2011r. wyni > esie także 1 tydzień, natomiast począwszy od 2012 r. – będą to 2 tygodn > ie. > > Urlop ojcowski będzie mógł być wykorzystany przez pracownika w każdym czasie, z > atem również w trakcie korzystania przez pracownicę – matkę dziecka z url > opu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego, a także urlopu wychowa > wczego. Jedynym ograniczeniem będzie wiek dziecka. Wykorzystanie urlopu ojcowsk > iego jest bowiem możliwe do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia. > > Urlopu ojcowskiego udziela się na pisemny wniosek składany przez uprawnionego p > racownika w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z ta > kiego urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 17:39 Idąc tym tokiem rozumowania urlop macierzyński nie przysługuje kobietom prowadzącym działalność gospodarczą, a jednak tak nie jest - przysługuje, prowadziłam działalność i sama byłam na macierzyńskim. Ojcom prowadzącym działalność przysługuje urlop ojcowski pod warunkiem, ze opłacają ubezpieczenie chorobowe (tak jak kobietom) i złoża dokumenty w ZUS. Zasiłek wypłaca ZUS za 7 dni. Gdyby urlop przysługiwał tylko pracownikom byłaby to dyskryminacja. Mylisz z wychowawczym który rzeczywiście nie przysługuje osobom prowadzącym działalność. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 18:32 oczywiście że zasiłek "ojcowski" przysługuje prowadzącym działalność gosp. analogicznie do zasiłku macierzyńskiego Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Do jdylag75 - pomóż 07.01.10, 09:56 tak, kobietom prowadzącym działalność i innym nie podlegającym pod kodeks pracy nie przysługuje urlop macierzyński natomiast ubezpieczeni mają prawo do zasiłku macierzyńskiego okres pobierania zasiłku to okres urlopu macierzyńskiego określony w kodeksie pracy, a ten podstawowy urlop macierzyński o który nie wnioskuje się do pracodawcy i którego nie można się zarzec (można pod warunkiem i tylko tylko z części) wynosi 20 tygodni i przez ten okres ubezpieczonym dobrowolnie przysługuje zasiłek macierzyński dalsze uprawnienia (dodatkowy macierzyński czy ojcowski) wynikają z kodeksu pracy i aby nabyć do nich prawo trzeba być pracownikiem, bo najpierw trzeba mieć prawo do urlopu żeby mieć prawo do zasiłku (z wyjątkiem podstawowego nie wnioskowanego wymiaru i zasiłku w czasie urlopu wychowawczego) aby zus wypłacił zasiłek macierzyński dodatkowy czy ojcowski konieczne jest załączenie wniosku do pracodawcy, a przy podstawowym wymiarze konieczny jest tylko akt urodzenia i oświadczenie ile dzieci urodziła Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Do jdylag75 - pomóż 07.01.10, 10:24 dopiszę jeszcze moje zdanie to jest stan prawny natomiast oczywiście zus sobie wymyślił niezależną od tego ideologię (zresztą nie pierwszy raz) i zasiłki dodatkowe daje ubezpieczonym nie będącym pracownikami, np w przypadku działalności gospodarczej trzeba dać oświadczenie o przerwaniu działalności pozarolniczej Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k filipianka napisała: 09.01.10, 14:30 > dopiszę jeszcze > moje zdanie to jest stan prawny filipianko kochana, mam nadzieję że jednak twoja interpretacja stanu prawnego jest błędna i Państwo z wszelkich ministerstw i zusów jej nie podzielają, doszłoby w tym momencie do sytuacji paradoksalnej, obowiązki po równo (konieczność opłacania składek od dochodów) a "przywileje" już nie koniecznie oczywiście mam świadomość, że może być różnie (vide zaświadczenie do becikowego) ale ufam, że w tej sytuacji raczej będzie "po bożemu" i zasiłek ojcowski oraz dodatkowy zasiłek macierzyński będzie przyznawany również osobom prowadzącym pozarolniczą działalność gospodarczą Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: filipianka napisała: 09.01.10, 23:41 że tak powinno być to się rozumie ciekawe czy dadzą kobietom które na urlopach wychowawczych urodziły? wszak one też mają tylko zasiłek bez urlopu jak prowadzący działalność Odpowiedz Link Zgłoś
m_o_k_o Re: filipianka - Ib_k - odnośnie DG 11.01.10, 18:05 Odnośnie tatusiów prowadzących DG Jesli tatuś opłaca sobie z DG składkę chorobową ma prawo do zasiłku macierzyńskiego za okres ustalony w Kodeksie Pracy jako okres urlopu tacierzyńskiego. Taki tatuś nie ma parwa do urlopu - bo nie ma - nie jest pracownikiem, ale ma prawo do zasiłku macierzyńskiegfo z aokres ustalony w KP jako urlop tacierzyński. Wnioskuje o wypłatę zasiłku macierzyńskigo za okres od...do Pismo coś w ten deseń: Proszę o wypłatę zasiłku macierzyńskiego przez okres określony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu ojcowskiego w okresie od... do... na dziecko urodzone w dniu.... + dołącza odpowiednie druki. Podstawa prawna:ustawa zasiłkowa. www.zus.pl/files/Macierzyńskie%20od%201%20stycznia%202010%20r.pdf Zasiłek macierzyński przez okres określony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu ojcowskiego przysługuje zarówno pracownikom korzystającym z takiego urlopu, jak i innym osobom podlegającym ubezpieczeniu chorobowemu nie będącym pracownikami. Prawo do zasiłku macierzyńskiego przysługuje przez okres określony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu ojcowskiego, nawet jeżeli ubezpieczenie chorobowe ustanie w trakcie pobierania tego zasiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 18:26 a musi to być 7 dni od razu? czy można rozbic na 3 i 4 na przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 18:32 slonko1335 napisała: > a musi to być 7 dni od razu? tak Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Czyli.... 06.01.10, 19:33 mój mąż prowadzący własną działalność gospodarczą może pójść na urlop tacierzyński nawet jak ja przebywam na płatnym wychowawczym. Co w takim wypadku z zasiłkiem. Dostajemy i wychowawczy i tacierzyński? Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Znalazłam jeszcze takie info... 06.01.10, 19:47 to w końcu tydzień czy dwa? Art. 1823. § 1. Pracownik-ojciec wychowujący dziecko ma prawo do urlopu ojcowskiego w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Znalazłam jeszcze takie info... 07.01.10, 09:57 wklejałam wcześniej U. z dnia 6 grudnia 2008 r.o zmianie ustawy – Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw Art. 14. 2. Wymiar urlopu ojcowskiego, o którym mowa w art. 182(3) § 1 ustawy zmienianej w art. 1, wynosi w 2010 r. i 2011 r. 1 tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
mojamalakoza Re: urlop ojcowski? jak to jest? 06.01.10, 09:43 Dziewczyny a powiedzcie jak to będzie w takim przypadku. Tatuś jest parkingowym pracuje na zmiany, system wygląda tak dzień (7-19), noc(19-7), dwa dni przerwy (czyli poniedziałek-dzień, wtorek-noc, środa,czwartek-wolne, piątek-dzień, sobota-noc, niedziela,poniedziałek-wolne itd. w święta i niedziele jeśli wypadnie dyżur to również pracuje) Od kiedy do kiedy należy mu się ten urlop i jak ma rozpisać to w podaniu. Czy ma liczyć 5 czy 7 dni i czy to mają być roboczych (pn-pt) czy ma liczyć cały tydzień. W kadrach powiedziano mu że urlop mu się należy od poniedziałku do piątku bo tydzień w pracy to 5 dni. Jedna pani miała wątpliwości co do tego i stwierdziła że tydzień to 7 dni więc od poniedziałku do niedzieli. Ale ja ma wątpliwości bo jeśli ktoś pracuje po 8 godz. od pn do piątku i liczyć że należy mu się 7 dni to na urlopie będzie od pn do wtorku następnego tygodnia (godzinowo to będzie 56) to dlaczego on miałby iść do pracy już we wtorek (tak wyszłoby z grafiku) po wykorzystaniu tylko 48 godzin urlopu. Jak to wygląda w tak specyficznych przypadkach? Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 urlop ojcowski dla prowadzacego działalnosc 07.01.10, 21:30 Przysługuje 7 dni płatnego urlopu, urlop może być wzięty równoczesnie z urlopem macierzyńskim czy wychowawczym. Do ZUS składa się oświadczenie, ze zasiłek nie został pobrany z innego tytułu i druk Z3A oraz oryginał aktu urodzenia dziecka, jeśli prowadzący działalność zatrudnia osoby wypadałoby wskazać pełnomocnika, co ciekawe jak przyłapią takiego tatusia w robocie nie mogą odebrać świadczenia ponieważ nie ma zakazu wykonywania pracy podczas urlopu macierzyńskiego ani ojcowskiego. Wypłacają standardowo po 30 dniach. BTW Panie w ZUSie krakowskim podobno nadal się szkolą z ojcowskich i nie udzielają wiążących informacji, żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Re: urlop ojcowski dla prowadzacego działalnosc 07.01.10, 23:14 Troszkę nie rozumiem. A jak jestem na wychowawczym i pobieram zasiłek to też mąż może wziąć urlop ojcowski? Też będzie on płatny. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: urlop ojcowski dla prowadzacego działalnosc 08.01.10, 11:31 urlop ojcowski nie jest w celu zapewnienia dziecku opieki urlop ojcowski jest w celu nawiązania więzi z rodziną, rodzina - matka, ojciec, dziecko, opieka w tym jest też ale główną przesłanką nie jest to że dziecko nie ma opieki i bierze to na siebie ojciec biorąc urlop ojcowski nieważne co w czasie urlopu ojcowskiego robi matka, czy pracuje, jest na urlopie macierzyńskim, wypoczynkowym, wychowawczym czy jest bezrobotna Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Re: urlop ojcowski dla prowadzacego działalnosc 08.01.10, 22:31 No rozumiem. Ale jak jest z wypłaceniem należności, skoro trzeba podpisać jakieś oświadczenie, że nie pobiera się innych zasiłków. Pytam o to czy jeśli jestem na płatnym wychowawczym to czy mąż też będzie miał płatny ojcowski czy musimy zrezygnować z płatnego wychowawczego. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: urlop ojcowski dla prowadzacego działalnosc 08.01.10, 22:50 trzeba napisać oświadczenie że dotychczas nie pobrało się zasiłku macierzyńskiego z tytułu urlopu ojcowskiego, bo nasz zus kochany ma systemy różne ale bidni nie mogą się doinformować i sprawdzić czy już koś brał czy nie, a tak to pisze oświadczenie że nie brał więc oni dają, bo drugi raz (w końcu ojciec ma rok na skorzystanie z tego) już tego nie powtórzy, chyba że fałszywie oświadczy zasiłek ojcowski należy się ojcu i to co bierze matka nie ma znaczenia, poza tym zasiłek ojcowski jest z ubezpieczenia chorobowego w razie choroby i macierzyństwa a zasiłki z mops finansowane z budżetu państwa to zupełnie inna bajka Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Re: urlop ojcowski dla prowadzacego działalnosc 08.01.10, 23:19 Znów Ci dziękuję. To w poniedziałek chłopa wyślę, żeby wszystko pozałatwiał. Odpowiedz Link Zgłoś