Dodaj do ulubionych

urlop ojcowski? jak to jest?

03.01.10, 19:38
Dziewczyny wyjasnijcie jasno jak to jest urlop ojcowski przysluguje oju
tzn.ten tydzien czasu nawet jak mama nie pracuje i nie jest na maciezynskim?
Obserwuj wątek
    • lykaena Re: urlop ojcowski? jak to jest? 03.01.10, 20:19
      Tak,tylko gdy matka pracuje.W 2010 roku jest to tydzień, można go wziąć do
      ukończenia przez dziecko 12 miesiąca
      • ezaremba Re: urlop ojcowski? jak to jest? 03.01.10, 22:48
        Nieprawdą jest, że aby skorzystać z tego urlopu matka musi być osobą
        pracującą. Ojciec składa podanie u siebie w kadrach o udzielenie
        tego urlopu i pracodawca musi go uwzglęnić. Jest w 100% płatny.
        • ib_k Re: urlop ojcowski? jak to jest? 04.01.10, 13:16
          Ojciec składa podanie u siebie w kadrach o udzielenie
          > tego urlopu i pracodawca musi go uwzglęnić. Jest w 100% płatny.

dokładniesmile
          oraz wniosek składa na minimum 7 dni przed urlpoem i do ukończenia przez dziecko 12m(rok), bez względu na to kiedy dziecko się urodziło (również dla urodzonych w 2009)
      • ania_kryszcz Re: urlop ojcowski? jak to jest? 04.01.10, 11:20
        No i teraz dalej niewiem chyba bede musiala jednak zapytac jakiegos fachowca.
        • monia1907 Re: urlop ojcowski? jak to jest? 04.01.10, 13:29
          Ale ten tydzień to liczą jako tydzień roboczy (5 dni) czy tydzień "normalny" - 7
          dni ?
          Ma ktoś gdzieś podstawę prawną to bym poczytała, a jakoś nie mogę wygoglować
          • filipianka Re: urlop ojcowski? jak to jest? 04.01.10, 13:44
            kodeks pracy np z onetu -> DZIAŁ VIII
            Uprawnienia pracowników związane z rodzicielstwem -> Art. 182(3)

Art. 182(3). § 1. Pracownik-ojciec wychowujący dziecko ma prawo do urlopu ojcowskiego w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia.
            § 2. Urlopu ojcowskiego udziela się na pisemny wniosek pracownika-ojca wychowującego dziecko, składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.

U. z dnia 6 grudnia 2008 r.o zmianie ustawy – Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw
            Art. 14. 2. Wymiar urlopu ojcowskiego, o którym mowa w art. 182(3) § 1 ustawy zmienianej w art. 1, wynosi w 2010 r. i 2011 r. 1 tydzień.

U. z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa
            Art. 29. 5a. Zasiłek macierzyński przysługuje przez okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu ojcowskiego.
            • filipianka Re: urlop ojcowski? jak to jest? 04.01.10, 13:47
              a i jeszcze Kc
              Art. 110. Jeżeli ustawa, orzeczenie sądu lub państwowej komisji arbitrażowej,
              decyzja innego organu państwowego albo czynność prawna oznacza termin nie
              określając sposobu jego obliczania [a Kp nie oznacza inaczej], stosuje się
              przepisy poniższe.
              Art. 112. Termin oznaczony w tygodniach, miesiącach lub latach kończy się z
              upływem dnia, który nazwa lub data odpowiada początkowemu dniowi terminu, a
              gdyby takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było - w ostatnim dniu tego miesiąca.
              Jednakże przy obliczaniu wieku osoby fizycznej termin upływa z początkiem
              ostatniego dnia.

czyli tydzień teoretycznie zgodnie z prawem to 8 dni ale dla zus to i tak
              zwyczajowo 7 dni kalendarzowych
    • linaaaa.2 Re: urlop ojcowski? jak to jest? 05.01.10, 20:32
      A co w przypadku kiedy ja już nie pracuje, ponieważ po macierzyńskim zwolniłam
      się z pracy i obecnie jestem na zasiłku dla bezrobotnych. czy w takim przypadku
      mojemu mężowi należy się urlop??
      • jdylag75 Re: urlop ojcowski? jak to jest? 05.01.10, 20:39
        Przysługuje. Ojciec może iść na urlop nawet gdy matka jest na macierzyńskim.
        Przepis dotyczy też osób prowadzących działalność gospodarczą, pisze to ponieważ
        ostatnio prowadziłam zażartą dyskusję na ten temat z panią z ZUSu i taka osoba
        wcale nie musi zawieszać działalności. Z tego co wiem dokumenty są takie same
        jak do macierzyńskiego z tym, ze trzeba dołączyć oświadczenie, ze zasiłek nie
        został pobrany z innego tytułu.
        • nataliam2 Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 10:52
          Wspomniałaś o własnej działalności ojca i o urlopie. Mój mąż ma własną
          działalność gospodarczą, ja jestem na wychowawczym czy jemu w takim razie
          przysługuje ten urlop i jak to wygląda w praktyce.
          • jdylag75 Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 11:54
            Przysługuje mu jak najbardziej. Jutro jeszcze raz zadzwonię w tej sprawie do ZUS
            już z wypełnionymi dokumentami, zweryfikuje je i odezwę się.
            • filemona84 Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 12:18
              Dzięki wielkie.
              Nie wiem tylko jak to wygląda w praktyce, czy może mieć ten urlop jak jestem na
              wychowawczym, bo przecież na tydzień nie wrócę do pracy.
              No i jak wygląda płatność za taki urlop. No bo wiadomo, że osobom pracującym
              gdzieś indziej niż u siebie pracodawca wypłaca pieniążki za urlop a przecież mój
              mąż sam sobie nie wypłaci he he.
              No i czy musi zawieszać działalność.
              Śpieszy mi się bo córka za 3 tyg skończy rok i szkoda żeby przepadło.
              • nataliam2 Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 12:21
                Widzę, że ktoś ma problem taki jak ja.
                też nie wiem jak to wygląda w praktyce. A może za ten urlop nie płaci pracodawca
                tylko ZUS więc nie zależnie od tego czy ktoś ma własną działalność czy pracuje u
                kogoś będzie mieć ten urlop płatny. Będę czekać na wieści.
                Strona ZUSu nie działa, a szkoda.
                • filipianka Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 12:47
                  wkleiłam wyżej

U. z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia
                  społecznego w razie choroby i macierzyństwa
                  Art. 29. 5a. Zasiłek macierzyński przysługuje przez okres ustalony przepisami
                  Kodeksu pracy jako okres urlopu ojcowskiego.

wg mnie zgodnie z prawem osobom nie podlegającym pod kodeks pracy czyli m.in.
                  prowadzącym działalność ten zasiłek nie przysługuje bo nie przysługuje im urlop
                  ojcowski
                  podobnie jak dodatkowy urlop macierzyński co ma być 6 tygodni do podstawowych 20
                  ale w zus mogą różne cuda wymyślić, bo wiadomo że ludzie się będą burzyć, chodzą
                  słuchy że takie osoby będą pisać wnioski do zus jako do niby swojego pracodawcy
                  aby im tego "urlopu" udzielił i będzie wtedy podstawa do zasiłku
                  ehhhhh.... myślą, myślą, nad tymi przepisami, zmiany trwają miesiącami, tabuny
                  ludzi w komisjach, a i tak zawsze im coś nie wyjdzie...
                  • ib_k Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 13:28

3. Urlop ojcowski.

W 2010 r. pracownik – ojciec wychowujący dziecko ma prawo skorzystać z urlopu ojcowskiego w wymiarze 1 tygodnia. Wymiar urlopu ojcowskiego w 2011r. wyniesie także 1 tydzień, natomiast począwszy od 2012 r. – będą to 2 tygodnie.

Urlop ojcowski będzie mógł być wykorzystany przez pracownika w każdym czasie, zatem również w trakcie korzystania przez pracownicę – matkę dziecka z urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego, a także urlopu wychowawczego. Jedynym ograniczeniem będzie wiek dziecka. Wykorzystanie urlopu ojcowskiego jest bowiem możliwe do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia.

Urlopu ojcowskiego udziela się na pisemny wniosek składany przez uprawnionego pracownika w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z takiego urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
                    Przy udzielaniu urlopu ojcowskiego tydzień urlopu odpowiada 7 dniom kalendarzowym.

Za czas urlopu ojcowskiego przysługuje zasiłek macierzyński na zasadach i warunkach określonych w przepisach ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.

• filipianka Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 13:46
                      > W 2010 r. pracownik – ojciec wychowujący dziecko ma prawo skorzystać z ur
                      > lopu ojcowskiego w wymiarze 1 tygodnia. Wymiar urlopu ojcowskiego w 2011r. wyni
                      > esie także 1 tydzień, natomiast począwszy od 2012 r. – będą to 2 tygodn
                      > ie.
                      >
                      > Urlop ojcowski będzie mógł być wykorzystany przez pracownika w każdym
                      czasie, z
                      > atem również w trakcie korzystania przez pracownicę – matkę dziecka z url
                      > opu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego, a także urlopu wychowa
                      > wczego. Jedynym ograniczeniem będzie wiek dziecka. Wykorzystanie urlopu ojcowsk
                      > iego jest bowiem możliwe do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia.
                      >
                      > Urlopu ojcowskiego udziela się na pisemny wniosek składany przez uprawnionego p
                      > racownika
                      w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania
                      z ta
                      > kiego urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
                      • jdylag75 Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 17:39
                        Idąc tym tokiem rozumowania urlop macierzyński nie przysługuje kobietom
                        prowadzącym działalność gospodarczą, a jednak tak nie jest - przysługuje,
                        prowadziłam działalność i sama byłam na macierzyńskim.
                        Ojcom prowadzącym działalność przysługuje urlop ojcowski pod warunkiem, ze
                        opłacają ubezpieczenie chorobowe (tak jak kobietom) i złoża dokumenty w ZUS.
                        Zasiłek wypłaca ZUS za 7 dni.
                        Gdyby urlop przysługiwał tylko pracownikom byłaby to dyskryminacja.
                        Mylisz z wychowawczym który rzeczywiście nie przysługuje osobom prowadzącym
                        działalność.
                        • ib_k Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 18:32
                          oczywiście że zasiłek "ojcowski" przysługuje prowadzącym działalność gosp. analogicznie do zasiłku macierzyńskiego
                        • filipianka Re: Do jdylag75 - pomóż 07.01.10, 09:56
                          tak, kobietom prowadzącym działalność i innym nie podlegającym pod kodeks pracy
                          nie przysługuje urlop macierzyński
                          natomiast ubezpieczeni mają prawo do zasiłku macierzyńskiego
                          okres pobierania zasiłku to okres urlopu macierzyńskiego określony w kodeksie
                          pracy, a ten podstawowy urlop macierzyński o który nie wnioskuje się do
                          pracodawcy i którego nie można się zarzec (można pod warunkiem i tylko tylko z
                          części) wynosi 20 tygodni i przez ten okres ubezpieczonym dobrowolnie
                          przysługuje zasiłek macierzyński
                          dalsze uprawnienia (dodatkowy macierzyński czy ojcowski) wynikają z kodeksu
                          pracy i aby nabyć do nich prawo trzeba być pracownikiem, bo najpierw trzeba mieć
                          prawo do urlopu żeby mieć prawo do zasiłku (z wyjątkiem podstawowego nie
                          wnioskowanego wymiaru i zasiłku w czasie urlopu wychowawczego)
                          aby zus wypłacił zasiłek macierzyński dodatkowy czy ojcowski konieczne jest
                          załączenie wniosku do pracodawcy, a przy podstawowym wymiarze konieczny jest
                          tylko akt urodzenia i oświadczenie ile dzieci urodziła
                          • filipianka Re: Do jdylag75 - pomóż 07.01.10, 10:24
                            dopiszę jeszcze
                            moje zdanie to jest stan prawny
                            natomiast oczywiście zus sobie wymyślił niezależną od tego ideologię (zresztą
                            nie pierwszy raz) i zasiłki dodatkowe daje ubezpieczonym nie będącym
                            pracownikami, np w przypadku działalności gospodarczej trzeba dać oświadczenie o
                            przerwaniu działalności pozarolniczej
                            • ib_k filipianka napisała: 09.01.10, 14:30
                              > dopiszę jeszcze
                              > moje zdanie to jest stan prawny

filipianko kochana, mam nadzieję że jednak twoja interpretacja stanu prawnego jest błędna smile i Państwo z wszelkich ministerstw i zusów jej nie podzielają, doszłoby w tym momencie do sytuacji paradoksalnej, obowiązki po równo (konieczność opłacania składek od dochodów) a "przywileje" już nie koniecznie
                              oczywiście mam świadomość, że może być różnie (vide zaświadczenie do becikowego) ale ufam, że w tej sytuacji raczej będzie "po bożemu" i zasiłek ojcowski oraz dodatkowy zasiłek macierzyński będzie przyznawany również osobom prowadzącym pozarolniczą działalność gospodarcząsmile
                              • filipianka Re: filipianka napisała: 09.01.10, 23:41
                                że tak powinno być to się rozumie
                                ciekawe czy dadzą kobietom które na urlopach wychowawczych urodziły? wszak one też mają tylko zasiłek bez urlopu jak prowadzący działalność
                              • m_o_k_o Re: filipianka - Ib_k - odnośnie DG 11.01.10, 18:05
                                Odnośnie tatusiów prowadzących DG
                                Jesli tatuś opłaca sobie z DG składkę chorobową ma prawo do zasiłku
                                macierzyńskiego za okres ustalony w Kodeksie Pracy jako okres urlopu
                                tacierzyńskiego.
                                Taki tatuś nie ma parwa do urlopu - bo nie ma - nie jest
                                pracownikiem, ale ma prawo do zasiłku macierzyńskiegfo z aokres
                                ustalony w KP jako urlop tacierzyński. Wnioskuje o wypłatę zasiłku
                                macierzyńskigo za okres od...do
                                Pismo coś w ten deseń:

Proszę o wypłatę zasiłku macierzyńskiego przez okres określony
                                przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu ojcowskiego w okresie
                                od... do... na dziecko urodzone w dniu.... + dołącza odpowiednie
                                druki.

Podstawa prawna:ustawa zasiłkowa.
                                www.zus.pl/files/Macierzyńskie%20od%201%20stycznia%202010%20r.pdf

Zasiłek macierzyński przez okres określony przepisami Kodeksu pracy
                                jako okres urlopu ojcowskiego przysługuje zarówno pracownikom
                                korzystającym z takiego urlopu, jak i innym osobom podlegającym
                                ubezpieczeniu chorobowemu nie będącym pracownikami.
                                Prawo do zasiłku macierzyńskiego przysługuje przez okres określony
                                przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu ojcowskiego, nawet jeżeli
                                ubezpieczenie chorobowe ustanie w trakcie pobierania tego zasiłku.
                    • slonko1335 Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 18:26
                      a musi to być 7 dni od razu? czy można rozbic na 3 i 4 na przykład?
                      • ib_k Re: Do jdylag75 - pomóż 06.01.10, 18:32
                        slonko1335 napisała:

> a musi to być 7 dni od razu?

tak
                        • nataliam2 Czyli.... 06.01.10, 19:33
                          mój mąż prowadzący własną działalność gospodarczą może pójść na urlop
                          tacierzyński nawet jak ja przebywam na płatnym wychowawczym.
                          Co w takim wypadku z zasiłkiem. Dostajemy i wychowawczy i tacierzyński?
                          • nataliam2 Znalazłam jeszcze takie info... 06.01.10, 19:47
                            to w końcu tydzień czy dwa?

Art. 1823. § 1. Pracownik-ojciec wychowujący dziecko ma prawo do urlopu
                            ojcowskiego w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez
                            dziecko 12 miesiąca życia.
                            • filipianka Re: Znalazłam jeszcze takie info... 07.01.10, 09:57
                              wklejałam wcześniej

U. z dnia 6 grudnia 2008 r.o zmianie ustawy – Kodeks pracy oraz niektórych
                              innych ustaw
                              Art. 14. 2. Wymiar urlopu ojcowskiego, o którym mowa w art. 182(3) § 1 ustawy
                              zmienianej w art. 1, wynosi w 2010 r. i 2011 r. 1 tydzień.
    • mojamalakoza Re: urlop ojcowski? jak to jest? 06.01.10, 09:43
      Dziewczyny a powiedzcie jak to będzie w takim przypadku. Tatuś jest parkingowym
      pracuje na zmiany, system wygląda tak dzień (7-19), noc(19-7), dwa dni przerwy
      (czyli poniedziałek-dzień, wtorek-noc, środa,czwartek-wolne, piątek-dzień,
      sobota-noc, niedziela,poniedziałek-wolne itd. w święta i niedziele jeśli
      wypadnie dyżur to również pracuje)
      Od kiedy do kiedy należy mu się ten urlop i jak ma rozpisać to w podaniu. Czy ma
      liczyć 5 czy 7 dni i czy to mają być roboczych (pn-pt) czy ma liczyć cały tydzień.
      W kadrach powiedziano mu że urlop mu się należy od poniedziałku do piątku bo
      tydzień w pracy to 5 dni. Jedna pani miała wątpliwości co do tego i stwierdziła
      że tydzień to 7 dni więc od poniedziałku do niedzieli. Ale ja ma wątpliwości bo
      jeśli ktoś pracuje po 8 godz. od pn do piątku i liczyć że należy mu się 7 dni to
      na urlopie będzie od pn do wtorku następnego tygodnia (godzinowo to będzie 56)
      to dlaczego on miałby iść do pracy już we wtorek (tak wyszłoby z grafiku) po
      wykorzystaniu tylko 48 godzin urlopu. Jak to wygląda w tak specyficznych
      przypadkach?
    • jdylag75 urlop ojcowski dla prowadzacego działalnosc 07.01.10, 21:30
      Przysługuje 7 dni płatnego urlopu, urlop może być wzięty równoczesnie z urlopem
      macierzyńskim czy wychowawczym.
      Do ZUS składa się oświadczenie, ze zasiłek nie został pobrany z innego tytułu i
      druk Z3A oraz oryginał aktu urodzenia dziecka, jeśli prowadzący działalność
      zatrudnia osoby wypadałoby wskazać pełnomocnika, co ciekawe jak przyłapią
      takiego tatusia w robocie nie mogą odebrać świadczenia ponieważ nie ma zakazu
      wykonywania pracy podczas urlopu macierzyńskiego ani ojcowskiego. Wypłacają
      standardowo po 30 dniach.
      BTW Panie w ZUSie krakowskim podobno nadal się szkolą z ojcowskich i nie
      udzielają wiążących informacji, żenada.
      • nataliam2 Re: urlop ojcowski dla prowadzacego działalnosc 07.01.10, 23:14
        Troszkę nie rozumiem. A jak jestem na wychowawczym i pobieram zasiłek to też mąż
        może wziąć urlop ojcowski?
        Też będzie on płatny.
        • filipianka Re: urlop ojcowski dla prowadzacego działalnosc 08.01.10, 11:31
          urlop ojcowski nie jest w celu zapewnienia dziecku opieki
          urlop ojcowski jest w celu nawiązania więzi z rodziną, rodzina - matka, ojciec,
          dziecko, opieka w tym jest też ale główną przesłanką nie jest to że dziecko nie
          ma opieki i bierze to na siebie ojciec biorąc urlop ojcowski
          nieważne co w czasie urlopu ojcowskiego robi matka, czy pracuje, jest na urlopie
          macierzyńskim, wypoczynkowym, wychowawczym czy jest bezrobotna
          • jdylag75 Dokładnie. 08.01.10, 20:45
          • nataliam2 Re: urlop ojcowski dla prowadzacego działalnosc 08.01.10, 22:31
            No rozumiem.
            Ale jak jest z wypłaceniem należności, skoro trzeba podpisać jakieś
            oświadczenie, że nie pobiera się innych zasiłków. Pytam o to czy jeśli jestem na
            płatnym wychowawczym to czy mąż też będzie miał płatny ojcowski czy musimy
            zrezygnować z płatnego wychowawczego.
            • filipianka Re: urlop ojcowski dla prowadzacego działalnosc 08.01.10, 22:50
              trzeba napisać oświadczenie że dotychczas nie pobrało się zasiłku
              macierzyńskiego z tytułu urlopu ojcowskiego, bo nasz zus kochany ma systemy
              różne ale bidni nie mogą się doinformować i sprawdzić czy już koś brał czy nie,
              a tak to pisze oświadczenie że nie brał więc oni dają, bo drugi raz (w końcu
              ojciec ma rok na skorzystanie z tego) już tego nie powtórzy, chyba że fałszywie
              oświadczy
              zasiłek ojcowski należy się ojcu i to co bierze matka nie ma znaczenia, poza tym
              zasiłek ojcowski jest z ubezpieczenia chorobowego w razie choroby i
              macierzyństwa a zasiłki z mops finansowane z budżetu państwa to zupełnie inna bajka
              • nataliam2 Re: urlop ojcowski dla prowadzacego działalnosc 08.01.10, 23:19
                Znów Ci dziękuję. To w poniedziałek chłopa wyślę, żeby wszystko pozałatwiał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka