Witam drogie emamy

Jestem tutaj nowa, od paru tygodni czytam sobie forum, jeszcze się nie odzywałam (to tak na wstęp), więc parę słów o sobie. Mam prawie 30 lat, dzieci na razie 0 (plany są na najbliższe miesiące), facet właśnie się wprowadzający. Ślub planujemy w tym roku. Przyszłam sobie na to forum, bo widzę, że jest dosyć żywe, wypowiadają się nie tylko wielokrotne mamy, a i pogadać można o wszystkim.
I mam taką sprawę. Może nie problem na razie, co raczej chęć dowiedzenia się, jak to działało u innych. Jak wspomniałam, mój przyszły mąż jest aktualnie wprowadzający się (do mojego mieszkania). Z wątków na forum wynika oczywiście, że układy finansowe są przeróżne: wspólne konto, odrębne konto + wspólne na wspólne opłaty, odrębne + podział konkretnych opłat na konkretne osoby. Ja jeszcze nie wiem, jak to będzie u nas, a ciekawa jestem ile trwało docieranie się takiego a nie innego układu u Was? Czy wyszło samo: a to ja opłacam to, a ty tamto, czy trzeba było wielkich ustaleń? Czy takie ustalenia zrobiłyście zaraz na początku wspólnego gospodarowania, może jeszcze przed, czy nadal jest to zmienne? Z góry dziękuję za jakieś opinie.