zlosliwe_malpisko Re: Co czytacie? 29.01.10, 18:11 kupiłam dziś "Sprzedawcę broni" Hugha Laurie czyli Dr Housa. Po kilku pierwszych stronach ogromne rozczarowanie. Mam nadzieję, że się rozkręci. Od jakiegoś czasu chłonę kryminały Henniga Mankella. Majstersztyk jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococino złośliwe małpisko 29.01.10, 20:47 Skończyłam dziś Białą lwicę Mankella i jestem pod wielkim wrażeniem jego stylu. Co jeszcze polecasz tego autora, bo własnie przeglądam allegro i bym zamówiła Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: złośliwe małpisko 29.01.10, 21:15 Według mnie najlepsze to Fałszywy trop i O krok- jak zazdroszczę tym, którzy jeszcze nie czytalip Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwe_malpisko Re: złośliwe małpisko 30.01.10, 07:14 obydwie książki super. Generalnie polecam wszystko jak leci. Przeczytałam już właściwie wszystkie wydane w Polsce jego książki, została mi "Piąta kobieta", którą boję się zacząć, bo jak skończę, to co mi pozostanie? Pocieszam się tym, że będąc ostatnio w Berlinie widziałam nowe tytuły nie tłumaczone jeszcze na Polski. Prędzej czy później pojawią się u nas. Moim zdaniem najsłabsza to "Psy z Rygi", ale odsłania kulisy wielkiej miłości Wallandera, więc warto przeczytać jeśli ktoś - jak ja - śledzi jego losy od początku. Niedawno ukazała się również nowość pt. "Chinczyk", bez udziału słynnego Kurta, uprzedzam, że krwawa jatka - ale jak zwykle u Mankella można dużo dowiedzieć się o sytuacji politycznej w innych krajach. Bardzo polecam. Niedawno skończyłam "Białą lwicę" - też porządny kryminał, przy okazji bardzo realistycznie naświetlone problemy RPA. O rany, ale się rozpisałam, ale pod wrażeniem jestem, serio. Odpowiedz Link Zgłoś
chococino Re: złośliwe małpisko 30.01.10, 09:55 Dzięki. Kupiłam na razie dwie, ale tak myślę, że mogłam czytać od początku, od pierwszej jego książki, bo i tak pewnie przeczytam całość. Ja tak mam, że czytam całość danego pisarza, jak mnie wciągnie. Przed Mankellem przeczytałam Marininę. Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwe_malpisko Re: złośliwe małpisko 30.01.10, 11:55 chyba gust mamy podobny. Czytam właśnie Marininę, dopiero trzecią jej powieść, ale widzę całą masę w księgarni, więc wystarczy na jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: złośliwe małpisko 30.01.10, 12:19 o to ja tez zaczelam od marininy, potem mankell mankella mi jeszcze kilka zostalo, na szczescie nie mam pod reka ksiegarni krajewski moze sie wam spodobac, dobrze sie czyta Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwe_malpisko Re: złośliwe małpisko 30.01.10, 12:25 ha ha ha! wczoraj kupiłam pierwszą (swoją) książkę Krajewskiego, "Festung Breslau". Bardziej z sentymentu do Wrocławia, ale jak piszesz, że może się spodobać, to tak będzie na pewno. Już się cieszę na dzisiejszy wieczór (zaczynam ją). Odpowiedz Link Zgłoś
chococino Re: złośliwe małpisko 30.01.10, 12:23 A Krajewskiego czytałaś? Dla mnie trochę zbyt mroczny. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: złośliwe małpisko 30.01.10, 10:55 > Moim zdaniem najsłabsza to "Psy z Rygi", zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Mankell chronologicznie 30.01.10, 12:26 w Polsce nie wydają chronologicznie, a leci to tak: Morderca bez twarzy Psy z Rygi Biała lwica Mężczyzna, który się uśmiechał Fałszywy trop Piąta kobieta O krok Zapora Odpowiedz Link Zgłoś
erin7 Re: Co czytacie? 29.01.10, 19:10 A ja ostatnio sage Zmierzch Fajnie mozna sie oderwac od rzeczywistosci czasmi dosc stresującej. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Co czytacie? 29.01.10, 20:38 Ostatnio przeczytane: Bartosz Ulka"Szamani życia" Wojciech Burger"Perła Europy" Jodi Picoult"Bez mojej zgody" Po raz któryś VII cz."HP" Iny Lorentz"Nierządnica" i II cz."Kasztelanka" Obecnie właśnie czytam III cz."Testament nierządnicy" Chętnie wracam do książek Cliva Cusslera Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta25.2 Re: Co czytacie? 29.01.10, 21:17 Dom nad rozlewiskiem i Miłość nad rozlewiskiem Ale nie wiem czy lubisz takie książki Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Polecam forum "Książki" 29.01.10, 21:22 forum.gazeta.pl/forum/f,151,Ksiazki.html Wiele książek znalazłam dzięki temu forum Odpowiedz Link Zgłoś
exis_tenz Re: Polecam forum "Książki" 30.01.10, 10:08 Wczoraj skończyłam "Dziewczynę z sąsiedztwa" (The girl next door) Kechum'a. Przed tą książką, trzeci raz (średnio co 1,5 roku) "Nie mów nikomu" Cobena. Ogólnie lubuję się w sensacji i kryminałach. Polecam też książki Dennida Lehane i Sandry Brown. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Co czytacie? 30.01.10, 10:04 Męczę Kirę Gałczyńską "Mój anioł ma skrzydło zielone" - właściwie już nie męczę, odłożyłam na półkę chociaż została mi końcówka i chyba już nie wrócę. Myślałam, że ktoś pamiętające ciekawe czasy i znający fascynujących ludzi, napisze coś uroczego jak Grodzieńska na przykład, ale nie... Ta książka to kronika ostatnich lat, z naiwnie niekiedy ujętymi najważniejszymi wydarzeniami światowymi pod postacią marginalnych zapisków. Cała reszta to która szkoła wybrała sobie K.I.G. na patrona, gdzie autorka pojechała, co widziała i co robiła. O Mrożku dowiadujemy się, że potraktował ją mrukliwie, o Perepeczce, że znał ją jako ładną dziewczynę a teraz umarł, a Słonimski to nieuprzejmie się do autorki odezwał. Szkoda czasu, moim zdaniem Za to mogę polecić "Kieszonkowy atlas kobiet" Sylwii Chutnik (to założycielka Fundacji MaMa) - z pazurem stworzony portet Polek, chwilami z Marquezem mi się styl kojarzy, chwilami z Pilchem może ? Mocna rzecz i żadne tam różowe czytadło. I jeszcze "Bez wybaczenia" Ewy Ostrowskiej. Moje panie w bibliotece melinują tę książkę pod ladą, żeby kto wrażliwy przypadkiem z pretensjami nie przyszedł Polski kryminał, drastyczny, mroczny, przejmujący i nawet nie z racji opisów obrażeń ciała, bo do tego jestem przyzwyczajona. O dreszcze przyprawia zetknięcie z prawdziwym bestialstwem i cierpieniem ofiar. Jak ktoś lubi takie klimaty, to powinien sobie też poczytać Maxime Chattam'a. A książka, dla której najbardziej spektakularnie zarwałam noc w ostatnich latach, to "Berek" Szczygielskiego Lektura obowiązkowa Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Co czytacie? 30.01.10, 10:56 I jeszcze "Bez wybaczenia" Ewy Ostrowskiej. Moje panie w bibliotece melinują tę książkę pod ladą, żeby kto wrażliwy przypadkiem z pretensjami nie przyszedł Polski kryminał, drastyczny, mroczny, przejmujący i nawet nie z racji opisów obrażeń ciała, bo do tego jestem przyzwyczajona. I ja nic o tym nie wiedziałam?p Poszukam.. Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: Co czytacie? 30.01.10, 12:30 kali_pso a znasz inne książki Ostrowskiej? Polecam, ale rzeczywiście trzeba być w dobrym nastroju..."Długa lekcja", itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Co czytacie? 30.01.10, 12:46 No właśnie nigdy nic nie czytałam tej autorki. Poszukam w bibliotece. Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: Co czytacie? 30.01.10, 16:28 Heh, teraz widzę, że to do denei właściwie było, bo Ty zacytowałaś jej posta Nie spodobały mi się jej kryminały, bardziej te obyczajowe, ciężkawe, ale dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Co czytacie? 30.01.10, 16:04 > I ja nic o tym nie wiedziałam?p Poszukam.. Wiesz, że ja też nie ? Nie znałam autorki i trafiłam na tę książkę w sumie przypadkiem. Mam zamiar poszukać innych jej książek, bo zdaje się, że ta nie jest jedyna. Jeśli lubisz takie klimaty, to niezły jest Keith Ablow, z zawodu psychiatra sądowy Krwiste thrillery z rozbudowaną motywacją sprawcy i mechanizmami powstawania socjopatii Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Co czytacie? 30.01.10, 12:47 historia czyli: David Starkey Antonia Fraser George Bidwell Jean Plaidy Philippa Gregory Małgorzata Duczmal Maria Bogucka Carolly Erickson Roderick Graham Akison Weir itd itd Odpowiedz Link Zgłoś
kfiatuszek80 Re: Co czytacie? 30.01.10, 16:10 "Fikołki na trzepaku"Kalicińskiej,polecam baaardzo,jak dla mnie super. Odpowiedz Link Zgłoś
e_lizzy_benett Re: Co czytacie? 30.01.10, 16:43 Biegunów Tokarczuk Uranię Clezio Okaleczoną Khady czyli niespecjalne nowości. Czeka - ostatnia Tokarczuk. Zawsze mnie załamują takie wątki, bo pięciu żyć nie starczyłoby na przeczytanie tych wszystkich ciekawych książek Odpowiedz Link Zgłoś