zebra12 27.02.10, 09:47 Czy bierze się pod uwagę miejsce zamieszkania, czy zameldowania, czy może ostatnią placókę, do której się uczęszczało? I gdzie znajeźć te tzw rejony, czyli która ulica, numery przynależą pod rejon danej placówki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocianna Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 10:22 W wydziale oświaty urzędu dzielnicy/gminy właściwym dla miejsca zamieszkania Poza tym na każdej szkole wisi taki spis w okresie zapisów. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 10:26 Dokładnie natomiast jeśli chcesz aby dziecko uczęszczało do innej szkoły,musisz otrzymać zgode dyrekcji z rejonizacji .Oraz jeśli zostanie dziecko przyjęte do innej szkoły.Musisz powiadomić szkole do której dziecko miało chodzić w rejonie Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 10:28 A to wiem, że trzeba powiadomić. Czyli zamieszkanie? Czy meldunek? Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 10:31 tam gdzie jesteś zamldowna powinnaś zgłosić że dziecko będzie uczęszczać do szkoły tam gdzie mieszkasz Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 No, ale... 27.02.10, 10:56 Mnie chodzi o to, że chcę ją posłać do gimnazjum blisko miejsca ZAMELDOWANIA, bo jest wysoko w rankingach. Tylko nie wiem, czy ono jest tylko blisko, czy jest rejonem dla tej ulicy. Szukam w necie i nie mam pojęcia gdzie szukać ulic podjegających pod dane gimnazjum. I czy nie będą się czepiać, że tam nie mieszkamy, tylko mamy meldunek? Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: No, ale... 27.02.10, 11:16 zebra12 napisała: > I czy nie będą się czepiać, że tam nie mieszkamy, tylko mamy > meldunek? Nie powinni się czepiać, bo o ile wiem, rejonizacja obowiązuje według miejsca zameldowania. Najlepiej zadzwoń do tej szkoły i dowiedz się, czy Wasz adres zameldowania należy do rejonu tej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: No, ale... 27.02.10, 11:17 Ważny jest meldunek, nie miejsce zamieszkania. Wiem, bo moje dzieci chodzą do gimnazjum zgodnie z miejscem zamieszkania i to nie jest ich rejon, bo szkoła otrzymuje listę z UM dzieci z rejonu na podstawie zameldowania. Do podstawówki też dzieciaki chodziły poza rejonem zameldowania , a zgodnie z miejscem zamieszkania i musiałam to zgłosić w szkole ''przynależnej'' zameldowaniu. Możesz po prostu zapytać w konkretnym gimnazjum, czy dana ulica, to ich rejon. Ewentualnie udać się do UM, do wydziału edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: No, ale... 27.02.10, 15:35 azile.oli napisała: > Ważny jest meldunek, nie miejsce zamieszkania oczywiście że nie, nigdzie w ustawie oświatowej nie ma zapisu że szkołą rejonową (obwodową) jest ta właściwa dla miejsca zameldowania, zawsze mówi się o miejscu zamieszkania, co nie zmienia faktu że w domyśle miejsce zameldowania jest miejscem zamieszkania(wynika to choćby z obowiązku meldunkowego) jednak nikt nie może odmówić ci przyjęcia dziecka w szkole rejonowej właściwej dla twojego zamieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: No, ale... 27.02.10, 14:44 Nauczycielka a nie wie ze istnieje portal edukacyjny? w zakładce szkł znajdziesz wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 11:09 gabi683 napisała: > Dokładnie natomiast jeśli chcesz aby dziecko uczęszczało do innej szkoły,musisz > otrzymać zgode dyrekcji z rejonizacji Nie, zgoda dyrektora z rejonu nie jest potrzebna. Potrzebna natomiast jest zgoda dyrektora szkoły, do której dziecko ma chodzić - czyli szkoły spoza rejonu. Trzeba napisać podanie, a potem, jeśli dziecko zostanie przyjęte, tylko informuje się szkołę rejonową, w jakiej placówce dziecko realizuje obowiązek szkolny. Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 11:25 To prawda. Zgoda szkoły rejonowej nie jest potrzebna. Tam trzeba tylko zgłosić, że dziecko będzie uczęszczało gdzie indziej. Natomiast potrzebna jest zgoda szkoły spoza rejonu. Nie zawsze dziecko potrzebne jest podanie, wystarczy dziecko zapisać (w podstawówce). Do gimnazjum i tak pisze się podanie o przyjęcie. Niektóre mają własny system rekrutacji i nie obowiązuje w nich rejonizacja. Ewentualnie w przypadku porównywalnych wyników dziecko z rejonu ma pierszeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 28.02.10, 09:02 gemmavera napisała: > Nie, zgoda dyrektora z rejonu nie jest potrzebna. > Potrzebna natomiast jest zgoda dyrektora szkoły, do której dziecko ma chodzić - > czyli szkoły spoza rejonu. Trzeba napisać podanie, a potem, jeśli dziecko > zostanie przyjęte, tylko informuje się szkołę rejonową, w jakiej placówce > dziecko realizuje obowiązek szkolny. > No widzisz a u Mnie w Szczecinie była potrzebna taka zgodna,bo chciałam aby moje dziecko uczęszczało do innej szkoły niż w rejonie. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 19:40 gabi683 napisała: > Dokładnie natomiast jeśli chcesz aby dziecko uczęszczało do innej > szkoły,musisz otrzymać zgode dyrekcji z rejonizacji Bzdura. Nikogo o zgodę pytać nie trzeba. Natomiast szkoła nierejonowa nie musi przyjąć - przyjmuje, jeśli są wolne miejsca. > Oraz jeśli zostanie dziecko przyjęte do innej szkoły.Musisz > powiadomić szkole do której dziecko miało chodzić w rejonie Bzdura 2. Nie musisz. Możesz. To szkołą nierejonowa ma obowiązek powiadomić szkoły swoich nierejonowych uczniów o tym, że 'ich' dzieciaki się w niej uczą. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 19:51 e_r_i_n napisała: > > Oraz jeśli zostanie dziecko przyjęte do innej szkoły.Musisz > > powiadomić szkole do której dziecko miało chodzić w rejonie > > Bzdura 2. Nie musisz. Możesz. To szkołą nierejonowa ma obowiązek powiadomić > szkoły swoich nierejonowych uczniów o tym, że 'ich' dzieciaki się w niej uczą nie do końca bzdura Ustawa oświatowa Art. 14b. 1. Rodzice dziecka podlegającego obowiązkowi,[szkolnemu], są obowiązani do: 3) informowania, w terminie do dnia 30 września każdego roku, dyrektora szkoły podstawowej, w obwodzie której dziecko mieszka, o realizacji tego obowiązku [ w szkole poza obwodem] Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 20:13 No jednak nie - tzn. chyba nie doczytałaś do końca. Cały ten punkt brzmi: Art. 14b. 1. Rodzice dziecka podlegającego obowiązkowi, o którym mowa w art. 14 ust. 3, są obowiązani do: 3) informowania, w terminie do dnia 30 września każdego roku, dyrektora szkoły podstawowej, w obwodzie której dziecko mieszka, o realizacji tego obowiązku spełnianego w sposób określony w art. 16 ust. 5b; A art. 16 ust. 5b brzmi: 5b. Obowiązek, o którym mowa w art. 14 ust. 3, obowiązek szkolny i obowiązek nauki mogą być spełniane również przez uczęszczanie odpowiednio do przedszkola lub szkoły: 1) za granicą, w tym na podstawie umów międzynarodowych lub porozumień o współpracy bezpośredniej zawieranych przez szkoły, jednostki samorządu terytorialnego i organy administracji rządowej lub w ramach programów edukacyjnych Unii Europejskiej; 2) przy przedstawicielstwie dyplomatycznym innego państwa w Polsce. Tak więc rodzic ma obowiązek informowania szkoły o tym, gdzie jego dziecko się uczy, jeśli uczy się poza krajem. W innym przypadku zastosowanie ma zapis: Art. 6 6. Dyrektorzy niepublicznych szkół podstawowych i gimnazjów oraz dyrektorzy publicznych szkół podstawowych i gimnazjów, a także dyrektorzy szkół specjalnych i ośrodków, o których mowa w art. 2 pkt 5, prowadzonych przez osoby fizyczne lub osoby prawne niebędące jednostkami samorządu terytorialnego, którym nie ustalono obwodów, o przyjęciu ucznia do szkoły są obowiązani powiadomić dyrektora publicznej szkoły podstawowej lub gimnazjum, w których obwodzie uczeń mieszka, oraz informować go o spełnianiu przez ucznia obowiązku szkolnego. 6a. Przepis ust. 6 stosuje się odpowiednio do dyrektora publicznej szkoły podstawowej i publicznego gimnazjum o ustalonym obwodzie, który przyjął do szkoły ucznia zamieszkującego w obwodzie innej szkoły publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k erin 27.02.10, 21:30 możliwe że dobrze to interpretujesz, ja spotkałam się z innymi komentarzami, ale kopi kruszyć nie będę) Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: erin 27.02.10, 23:58 Nawet na pewno dobrze to interpretuję - tak, jak dyrektorzy szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasia Re: erin 28.02.10, 07:16 No ale ręka ci odpadnie od zadzwonienia do rejonowej szkoły z informacją? Będziesz machac ustawa przed nosem dyrektorowi że to on musi zgłosic gdzie twoje dziecko sie uczy? Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: erin 28.02.10, 09:09 mamabasia napisała: > No ale ręka ci odpadnie od zadzwonienia do rejonowej szkoły z > informacją? > Będziesz machac ustawa przed nosem dyrektorowi że to on musi zgłosic > gdzie twoje dziecko sie uczy? Ja zgłosiłam byłam na rozmowie z dyrekcja ,przedstawiałam kwit że szkoła do której chciałam aby poszedł mój syn wyraża na to zgode.I ze Go przyjmie bo był z poza rejonu. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: erin 28.02.10, 17:43 Ale że o co Ci chodzi? W swoim poście napisałam jedynie, że rodzic nie musi zgłaszać. Nie jest to równoznaczne z nie może. Ja mogę zgłosić, a szkoła dziecka i tak musi wysłać informację do szkoły rejonowej. Inna sprawa, że szkoła rejonowa (meldunkowo) mojego dziecka ma w nosie, co się z nim dzieje i dyrekcja mogłaby mieć mocno koło pióra, gdyby nie szkoła, do której moje dziecko faktycznie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: erin 28.02.10, 09:06 e_r_i_n napisała: > Nawet na pewno dobrze to interpretuję - tak, jak dyrektorzy szkół. W Twoim przekonaniu tak,a moim po prostu nie masz racji.Wiem to na swoim przykładzie Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: erin 28.02.10, 17:44 To nie jest moje przekonanie, tylko przepisy prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: erin 28.02.10, 11:06 W każdym razie, niezależnie od zapisów, szkoły spoza rejonu bardzo często nie informują szkół rejonowych o przyjęciu ich ucznia i wtedy rodzic dostaje list polecony z zapytaniem, gdzie dziecko realizuje obowiązek szkolny. Przeżyłam, więc wiem. Udałam się do rejonówki i poprosiłam panią z sekretariatu, żeby zadzwoniła do konkretnej szkoły. Nie bardzo chciała, ale w końcu uległa, bo jej wytłumaczyłam, że tak będzie szybciej. Rok później posyłałam drugie dziecko i sytuacja się powtórzyła, więc już sama dostarczyłam pismo, że młody uczęszcza do szkoły spoza rejonu. Może i szkoły mają obowiązek poinformować, ale jeśli tego nie zrobią, ''ścigani'' są rodzice. A potem mogą sobie iść z pretensjami do szkoły, że nie zawiadomiła. Tylko po co? Jak się zgłosi samemu, to jest pewność, że zgłoszone. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: erin 28.02.10, 17:45 No cóż, oczywiście, że szybciej itd. Powtórzę po raz kolejny - te sprawy są w konkretny sposób regulowane przez przepisy, więc rodzic może, ale nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: erin 28.02.10, 19:16 e_r_i_n napisała: > No cóż, oczywiście, że szybciej itd. Powtórzę po raz kolejny - te sprawy są w > konkretny sposób regulowane przez przepisy, więc rodzic może, ale nie musi. Przepis jest a szkoły swoje ,wiem z doświdcznia że trzeba zgłaszać. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: erin 28.02.10, 20:39 Nikt nie może nakazać zgłaszania. Jeśli ktoś nie zna prawa, to pewnie na takie nakazy reaguje. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 14:54 www.portaledukacyjny.krakow.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 14:55 www.portaledukacyjny.krakow.pl/index.php?type=rekrutacja_gim&action=news&id=3 Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Dzięki! 27.02.10, 16:39 Super! Jest tak jak myslałam i chciałam. Moja córka pójdzie do gimnazjum koło Ciebie To chyba się wreszcie może na kawkę umówimy? Odpowiedz Link Zgłoś