Dodaj do ulubionych

Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które?

27.02.10, 09:47
Czy bierze się pod uwagę miejsce zamieszkania, czy zameldowania, czy
może ostatnią placókę, do której się uczęszczało? I gdzie znajeźć te
tzw rejony, czyli która ulica, numery przynależą pod rejon danej
placówki.
Obserwuj wątek
    • kocianna Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 10:22
      W wydziale oświaty urzędu dzielnicy/gminy właściwym dla miejsca zamieszkania smile
      Poza tym na każdej szkole wisi taki spis w okresie zapisów.
      • gabi683 Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 10:26
        Dokładnie natomiast jeśli chcesz aby dziecko uczęszczało do innej szkoły,musisz
        otrzymać zgode dyrekcji z rejonizacji .Oraz jeśli zostanie dziecko przyjęte do
        innej szkoły.Musisz powiadomić szkole do której dziecko miało chodzić w rejonie
        • zebra12 Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 10:28
          A to wiem, że trzeba powiadomić. Czyli zamieszkanie? Czy meldunek?
          • gabi683 Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 10:31
            tam gdzie jesteś zamldowna powinnaś zgłosić że dziecko będzie uczęszczać do
            szkoły tam gdzie mieszkasz
            • zebra12 No, ale... 27.02.10, 10:56
              Mnie chodzi o to, że chcę ją posłać do gimnazjum blisko miejsca
              ZAMELDOWANIA, bo jest wysoko w rankingach. Tylko nie wiem, czy ono
              jest tylko blisko, czy jest rejonem dla tej ulicy. Szukam w necie i
              nie mam pojęcia gdzie szukać ulic podjegających pod dane gimnazjum.
              I czy nie będą się czepiać, że tam nie mieszkamy, tylko mamy
              meldunek?
              • gemmavera Re: No, ale... 27.02.10, 11:16
                zebra12 napisała:

> I czy nie będą się czepiać, że tam nie mieszkamy, tylko mamy
                > meldunek?

Nie powinni się czepiać, bo o ile wiem, rejonizacja obowiązuje według miejsca
                zameldowania.
                Najlepiej zadzwoń do tej szkoły i dowiedz się, czy Wasz adres zameldowania
                należy do rejonu tej szkoły.
              • azile.oli Re: No, ale... 27.02.10, 11:17
                Ważny jest meldunek, nie miejsce zamieszkania. Wiem, bo moje dzieci
                chodzą do gimnazjum zgodnie z miejscem zamieszkania i to nie jest
                ich rejon, bo szkoła otrzymuje listę z UM dzieci z rejonu na
                podstawie zameldowania. Do podstawówki też dzieciaki chodziły poza
                rejonem zameldowania , a zgodnie z miejscem zamieszkania i musiałam
                to zgłosić w szkole ''przynależnej'' zameldowaniu.
                Możesz po prostu zapytać w konkretnym gimnazjum, czy dana ulica, to
                ich rejon. Ewentualnie udać się do UM, do wydziału edukacji.
                • ib_k Re: No, ale... 27.02.10, 15:35
                  azile.oli napisała:

> Ważny jest meldunek, nie miejsce zamieszkania

oczywiście że nie, nigdzie w ustawie oświatowej nie ma zapisu że szkołą rejonową (obwodową) jest ta właściwa dla miejsca zameldowania, zawsze mówi się o miejscu zamieszkania, co nie zmienia faktu że w domyśle miejsce zameldowania jest miejscem zamieszkania(wynika to choćby z obowiązku meldunkowego)
                  jednak nikt nie może odmówić ci przyjęcia dziecka w szkole rejonowej właściwej dla twojego zamieszkania

• przeciwcialo Re: No, ale... 27.02.10, 14:44
                Nauczycielka a nie wie ze istnieje portal edukacyjnywink?
                w zakładce szkł znajdziesz wszystko.
                • przeciwcialo Re: No, ale... 27.02.10, 14:44
                  szkoły oczywiście
        • gemmavera Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 11:09
          gabi683 napisała:

> Dokładnie natomiast jeśli chcesz aby dziecko uczęszczało do innej szkoły,musisz
          > otrzymać zgode dyrekcji z rejonizacji

Nie, zgoda dyrektora z rejonu nie jest potrzebna.
          Potrzebna natomiast jest zgoda dyrektora szkoły, do której dziecko ma chodzić -
          czyli szkoły spoza rejonu. Trzeba napisać podanie, a potem, jeśli dziecko
          zostanie przyjęte, tylko informuje się szkołę rejonową, w jakiej placówce
          dziecko realizuje obowiązek szkolny.
          • azile.oli Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 11:25
            To prawda. Zgoda szkoły rejonowej nie jest potrzebna. Tam trzeba
            tylko zgłosić, że dziecko będzie uczęszczało gdzie indziej.
            Natomiast potrzebna jest zgoda szkoły spoza rejonu. Nie zawsze
            dziecko potrzebne jest podanie, wystarczy dziecko zapisać (w
            podstawówce). Do gimnazjum i tak pisze się podanie o przyjęcie.
            Niektóre mają własny system rekrutacji i nie obowiązuje w nich
            rejonizacja. Ewentualnie w przypadku porównywalnych wyników dziecko
            z rejonu ma pierszeństwo.
          • gabi683 Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 28.02.10, 09:02
            gemmavera napisała:
            > Nie, zgoda dyrektora z rejonu nie jest potrzebna.
            > Potrzebna natomiast jest zgoda dyrektora szkoły, do której dziecko ma chodzić -
            > czyli szkoły spoza rejonu. Trzeba napisać podanie, a potem, jeśli dziecko
            > zostanie przyjęte, tylko informuje się szkołę rejonową, w jakiej placówce
            > dziecko realizuje obowiązek szkolny.
            >

No widzisz a u Mnie w Szczecinie była potrzebna taka zgodna,bo chciałam aby moje
            dziecko uczęszczało do innej szkoły niż w rejonie.
        • e_r_i_n Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 19:40
          gabi683 napisała:

> Dokładnie natomiast jeśli chcesz aby dziecko uczęszczało do innej >
          szkoły,musisz otrzymać zgode dyrekcji z rejonizacji

Bzdura.
          Nikogo o zgodę pytać nie trzeba.
          Natomiast szkoła nierejonowa nie musi przyjąć - przyjmuje, jeśli są wolne miejsca.

> Oraz jeśli zostanie dziecko przyjęte do innej szkoły.Musisz
          > powiadomić szkole do której dziecko miało chodzić w rejonie

Bzdura 2. Nie musisz. Możesz. To szkołą nierejonowa ma obowiązek powiadomić
          szkoły swoich nierejonowych uczniów o tym, że 'ich' dzieciaki się w niej uczą.
          • ib_k Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 19:51
            e_r_i_n napisała:
            > > Oraz jeśli zostanie dziecko przyjęte do innej szkoły.Musisz
            > > powiadomić szkole do której dziecko miało chodzić w rejonie
            >
            > Bzdura 2. Nie musisz. Możesz. To szkołą nierejonowa ma obowiązek powiadomić
            > szkoły swoich nierejonowych uczniów o tym, że 'ich' dzieciaki się w niej uczą

nie do końca bzdura

Ustawa oświatowa
            Art. 14b. 1. Rodzice dziecka podlegającego obowiązkowi,[szkolnemu], są obowiązani do:
            3) informowania, w terminie do dnia 30 września każdego roku, dyrektora szkoły podstawowej, w obwodzie której dziecko mieszka, o realizacji tego obowiązku [ w szkole poza obwodem]

• e_r_i_n Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 20:13
              No jednak nie - tzn. chyba nie doczytałaś do końca.
              Cały ten punkt brzmi:
              Art. 14b. 1. Rodzice dziecka podlegającego obowiązkowi, o którym mowa w art. 14
              ust. 3, są obowiązani do:
              3) informowania, w terminie do dnia 30 września każdego roku, dyrektora szkoły
              podstawowej, w obwodzie której dziecko mieszka, o realizacji tego obowiązku
              spełnianego w sposób określony w art. 16 ust. 5b;

A art. 16 ust. 5b brzmi:
              5b. Obowiązek, o którym mowa w art. 14 ust. 3, obowiązek szkolny i obowiązek
              nauki mogą być spełniane również przez uczęszczanie odpowiednio do przedszkola
              lub szkoły:
              1) za granicą, w tym na podstawie umów międzynarodowych lub porozumień o
              współpracy bezpośredniej zawieranych przez szkoły, jednostki samorządu
              terytorialnego i organy administracji rządowej lub w ramach programów
              edukacyjnych Unii Europejskiej;
              2) przy przedstawicielstwie dyplomatycznym innego państwa w Polsce.

Tak więc rodzic ma obowiązek informowania szkoły o tym, gdzie jego dziecko się
              uczy, jeśli uczy się poza krajem.
              W innym przypadku zastosowanie ma zapis:
              Art. 6
              6. Dyrektorzy niepublicznych szkół podstawowych i gimnazjów oraz dyrektorzy
              publicznych szkół podstawowych i gimnazjów, a także dyrektorzy szkół specjalnych
              i ośrodków, o których mowa w art. 2 pkt 5, prowadzonych przez osoby fizyczne lub
              osoby prawne niebędące jednostkami samorządu terytorialnego, którym nie ustalono
              obwodów, o przyjęciu ucznia do szkoły są obowiązani powiadomić dyrektora
              publicznej szkoły podstawowej lub gimnazjum, w których obwodzie uczeń mieszka,
              oraz informować go o spełnianiu przez ucznia obowiązku szkolnego
              .
              6a. Przepis ust. 6 stosuje się odpowiednio do dyrektora publicznej szkoły
              podstawowej i publicznego gimnazjum o ustalonym obwodzie, który przyjął do
              szkoły ucznia zamieszkującego w obwodzie innej szkoły publicznej
              .
              • ib_k erin 27.02.10, 21:30
                możliwe że dobrze to interpretujesz, ja spotkałam się z innymi komentarzami, ale kopi kruszyć nie będęsmile)
                • e_r_i_n Re: erin 27.02.10, 23:58
                  Nawet na pewno dobrze to interpretuję - tak, jak dyrektorzy szkół.
                  • mamabasia Re: erin 28.02.10, 07:16
                    No ale ręka ci odpadnie od zadzwonienia do rejonowej szkoły z
                    informacją?
                    Będziesz machac ustawa przed nosem dyrektorowi że to on musi zgłosic
                    gdzie twoje dziecko sie uczy?
                    • gabi683 Re: erin 28.02.10, 09:09
                      mamabasia napisała:

> No ale ręka ci odpadnie od zadzwonienia do rejonowej szkoły z
                      > informacją?
                      > Będziesz machac ustawa przed nosem dyrektorowi że to on musi zgłosic
                      > gdzie twoje dziecko sie uczy?

Ja zgłosiłam byłam na rozmowie z dyrekcja ,przedstawiałam kwit że szkoła do
                      której chciałam aby poszedł mój syn wyraża na to zgode.I ze Go przyjmie bo był z
                      poza rejonu.
                    • e_r_i_n Re: erin 28.02.10, 17:43
                      Ale że o co Ci chodzi? W swoim poście napisałam jedynie, że rodzic nie
                      musi
                      zgłaszać. Nie jest to równoznaczne z nie może.
                      Ja mogę zgłosić, a szkoła dziecka i tak musi wysłać informację do szkoły
                      rejonowej.
                      Inna sprawa, że szkoła rejonowa (meldunkowo) mojego dziecka ma w nosie, co się z
                      nim dzieje i dyrekcja mogłaby mieć mocno koło pióra, gdyby nie szkoła, do której
                      moje dziecko faktycznie chodzi.
                  • gabi683 Re: erin 28.02.10, 09:06
                    e_r_i_n napisała:

> Nawet na pewno dobrze to interpretuję - tak, jak dyrektorzy szkół.

W Twoim przekonaniu tak,a moim po prostu nie masz racji.Wiem to na swoim przykładzie
                    • e_r_i_n Re: erin 28.02.10, 17:44
                      To nie jest moje przekonanie, tylko przepisy prawa.
                  • azile.oli Re: erin 28.02.10, 11:06
                    W każdym razie, niezależnie od zapisów, szkoły spoza rejonu bardzo
                    często nie informują szkół rejonowych o przyjęciu ich ucznia i wtedy
                    rodzic dostaje list polecony z zapytaniem, gdzie dziecko realizuje
                    obowiązek szkolny. Przeżyłam, więc wiem.
                    Udałam się do rejonówki i poprosiłam panią z sekretariatu, żeby
                    zadzwoniła do konkretnej szkoły. Nie bardzo chciała, ale w końcu
                    uległa, bo jej wytłumaczyłam, że tak będzie szybciej.
                    Rok później posyłałam drugie dziecko i sytuacja się powtórzyła,
                    więc już sama dostarczyłam pismo, że młody uczęszcza do szkoły spoza
                    rejonu. Może i szkoły mają obowiązek poinformować, ale jeśli tego
                    nie zrobią, ''ścigani'' są rodzice. A potem mogą sobie iść z
                    pretensjami do szkoły, że nie zawiadomiła. Tylko po co?
                    Jak się zgłosi samemu, to jest pewność, że zgłoszone.
                    • e_r_i_n Re: erin 28.02.10, 17:45
                      No cóż, oczywiście, że szybciej itd. Powtórzę po raz kolejny - te sprawy są w
                      konkretny sposób regulowane przez przepisy, więc rodzic może, ale nie musi.
                      • gabi683 Re: erin 28.02.10, 19:16
                        e_r_i_n napisała:

> No cóż, oczywiście, że szybciej itd. Powtórzę po raz kolejny - te sprawy są w
                        > konkretny sposób regulowane przez przepisy, więc rodzic może, ale nie musi.

Przepis jest a szkoły swoje ,wiem z doświdcznia że trzeba zgłaszać.
                        • e_r_i_n Re: erin 28.02.10, 20:39
                          Nikt nie może nakazać zgłaszania. Jeśli ktoś nie zna prawa, to pewnie na
                          takie nakazy reaguje.
    • przeciwcialo Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 14:54
      www.portaledukacyjny.krakow.pl/
      • przeciwcialo Re: Przedszkole, szkoła - rejonowe, czyli które? 27.02.10, 14:55
        www.portaledukacyjny.krakow.pl/index.php?type=rekrutacja_gim&action=news&id=3
        • zebra12 Dzięki! 27.02.10, 16:39
          Super! Jest tak jak myslałam i chciałam. Moja córka pójdzie do
          gimnazjum koło Ciebie smile To chyba się wreszcie może na kawkę
          umówimy? smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka