naladowana.bateria 17.03.10, 09:38 Radiowo telewizyjny? Dla mnie jest to największe nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agazagie Re: Płacicie abonament? 17.03.10, 09:52 Nie. Płacenie za posiadanie telewizora to dla mnie jakaś abstrakcja. niech mi jeszcze każą płacić za to, że mam pralkę i lodówkę. Telewizji publicznej nie muszę oglądać. A skoro mój dostawca kablówki ją mi dostarcza to sam niech się rozlicza z TVP. Jak dla mnie może ona nie istnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Płacicie abonament? 17.03.10, 09:54 eee, widziałam większe a do adremu - płacę, taka frajerka praworządna jestem Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Płacicie abonament? 17.03.10, 10:19 Płacę radiowy, to grosze, a jeśli jakiś fajny prorgam dzięki temu zostanie, to nie mam nic przeciwko, TV w Polsce nie posiadam. Odbieram polską TV (i mam telewizor) za granicą, ale tu chyba nie muszę płacić polskiego abonamentu? Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Płacicie abonament? 17.03.10, 10:27 O, a nie wystarzy, że oglądam reklamy zamiast wieczorynek i dobrych filmów? Na przykład - oglądam reklamy, reklamy, reklamy, a potem jestem już tak śpiąca, że nie jestem w stanie obejrzeć "Lawrence'a z Arabii" puszczanego o 23.45 w poniedziałek. A mój synek - 10 minut reklam Danonków, Littlest PetShopów, klocków Lego, potem 5 min wieczorynki i reklam ciąg dalszy. To chyba już im się zwraca trochę, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Płacicie abonament? 17.03.10, 11:07 Płacę radiowy. Słucham II i III i uważam, że warto za to płacić. TVP nie oglądam bo to pisia tuba propagandowa i miejsce gdzie zbiera się prawackie oszołomstwo. Z telewizją publiczną ma niewiele wspólnego. Chętnie płaciłabym kilka pln miesięcznie na TVP Kultura. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Płacicie abonament? 17.03.10, 11:11 NE jak powiada moje dziecko za kablowke place Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: oooo 17.03.10, 11:53 > a ja myślałam,że jestem jedną z niewielu??? No co Ty? W kraju cwaniakow i zlodzieji? Nie, nie, jest Was wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: oooo 17.03.10, 12:20 Dlaczego cwaniaków? Dlaczego złodziei? Bo ktoś nie płaci za coś, z czego nie korzysta? Dla mnie abonament to haracz. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 złe podejście 17.03.10, 12:28 dla mnie składka zdrowotna to haracz, ponieważ leczę się prywatnie... czy w związku z tym moge przestać odprowadzać składkę zdrowotną? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: złe podejście 17.03.10, 12:35 jakby to ode mnie zalezlo to bym nie odprowadzala a mi sila zabieraja Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: złe podejście 17.03.10, 12:39 owszem, są durne przepisy, durne podatki, które nam się nie podobają... czy w związku z tym, że nam się nie podobają mamy przestać ich przestrzegać i przestać ich płacić? róbta co chceta? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: złe podejście 17.03.10, 20:19 Jesli masz tylko mozliwosc, to mozesz wybrac.Tak jest z abonamentem.Ale ze skladka zdrowotna jest inaczej- trudno uniknac jej placenia, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Złe podejście, des. 17.03.10, 12:38 Składka zdrowotna to ubezpieczenie. Wypadek będziesz miał, raka dostaniesz - to będziesz czekał na prywatną karetkę i prywatny szpital? Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Złe podejście, des. 17.03.10, 12:41 nie może to byc i publiczna, potem moje ubezpieczenie ureguluje należność... na starość też inwestuję prywatnie... czy w związku z tym moge przestać płacić zus? Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Złe podejście, des. 17.03.10, 12:54 Możesz Też bym wolała nie płacić na ZUS, jasne. Ale, jak to powtarzał Malkovich, "it's beyond my control". Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Złe podejście, des. 19.03.10, 06:05 istnieja takie formy zatrudnienia pzy ktorych nie placi sie ZUS Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: złe podejście 17.03.10, 23:39 Des, to tak, jakby ktoś kazał Ci bulić abonament za telefon komórkowy, a Ty go nie masz, więc porównanie nietrafione. Odpowiedz Link Zgłoś
kulma.m Re: złe podejście 17.03.10, 23:49 No nie do konca, bo tam podpisujesz umowe i musisz sie wywiazac... Jak dzis pamietam, ze jak mi sie aparat zepsul i nie kupilam nowego to abonament (mimo iz nie uzywany co kazdy mogl sprawdzic bo nie wysylal sygnalu ani "in" ani "out") placic musialam... Za to z TVP jest tak, ze wlasciwie jest Ci "narzucony" z marszu. To ze moj ojciec rejestrowal odbiornik w mieszkaniu w ktorym mieszkam teraz ja (on nie zyje), a ja teoretycznie nie mam "takiej umowy" w swietle prawa mnie nie zwlania. CHORE i dlatego nie place. Odpowiedz Link Zgłoś
lunak1 Re: Płacicie abonament? 17.03.10, 12:39 nie, płace abonament za cyfre, nawet wiadomości na TVP nie ogladam, nie mam więc za co im płacić a radio słucham tylko komercyjne, to że mam telewizor nie oznacza automatycznie, że oglądąm telewizje państwową, a za samą "gotowość przesyłową" albo "możliwość techniczną" płacić nie będę bo nie prosiłam o nią. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Płacicie abonament? 17.03.10, 12:42 nie prosiłaś, ale przepis mówi inaczej, owszem jest to głupi przepis, ale czy dlatego masz go negować? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama ma prawo 17.03.10, 13:14 Istnieje isntytucja obywatelskiego nieposłuszenstwa. Jednak każdy kto tak robi powinien liczyć się z tym, że zostanie za to ukarany bo nie zwalnia to z obowiązku stosowania tych bojkotowanych przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
lunak1 Re: ma prawo 17.03.10, 13:47 To jak w tym kawale: Policjant aresztuje bacę za robienie bimbru. - Ale ja nie robiłem bimbru! - Ale aparaturę macie. - To aresztujcie mnie też za gwałt. - A zgwałciliście kogoś? Nie, ale aparaturę mam. jak widać posiadanie sprzętu jest wystarczające do ukarania. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: ma prawo 17.03.10, 13:51 Płacę... jeszcze. W lipcu przeprowadzam sie do nowego lokum i mamy zamiar placic polsatowi. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: ma prawo 17.03.10, 13:53 Masz rację. Jednak tak wygląda stan prawny na tą chwilę. Wyjścia są dwa płacić ten haracz albo nie płacić i liczyć z możliwością kary. Ja osobiście nie płacę za tv bo mnie tvp brzydzi swoją polityczną uległością i dyspozycyjnością. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: ma prawo 19.03.10, 10:34 Co nie przeszkadza ci innych odsadzac od czci i wiary za niestosowanie sie do przepisów. Mentalnosc Kalego Twoja dewiza. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Płacicie abonament? 17.03.10, 14:25 Nigdy nie płaciłam- owszem tv miałam ale jak już znalazłam czas żeby go włączyć to tylko filmy na dvd oglądałam. Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka konsekwencje 17.03.10, 16:01 czy znacie kogoś, wobec kogo wyciągnięte zostały jakieś konsekwencje (np. skuteczna egzekucja) za niepłacenie abonamentu? czy uważacie, że ruszy kiedyś akcja faktycznego poboru abonamentu? p.s. też nie płacę Odpowiedz Link Zgłoś
ewma Re: konsekwencje 17.03.10, 17:19 A jak to ewentualnie sprawdzą ,przecież do domu nikogo nie wpuszcze aby mi sprawdzał czy mam telewizor ... Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: konsekwencje 17.03.10, 18:46 wystarczy, że posiadasz zarejestrowany kiedyś na poczcie telewizor - jesli nie masz, to mogą Cię pocałować Odpowiedz Link Zgłoś
agatar-m Re: konsekwencje 17.03.10, 20:08 wszystkie powody na NIE dotyczą też mnie, więc powtarzać nie będę, swoją drogą to naprawdę nie miałam pojęcia ,że się rejestruje tv na poczcie.... Odpowiedz Link Zgłoś
kulma.m Re: konsekwencje 17.03.10, 22:41 A ja mam zarejestrowany i NIE PLACE. Uwazam ze place za kablowke, TVP nie ogladam. Zreszta naprawde nalezaloby ta instutucje uzdrowic, skoro istnieje taki TVN, Polsat... maja naprawde duza rozpietasc tematyczna kanalow i jakos zyja to TVP tez by moglo. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: konsekwencje 18.03.10, 10:49 I jeszcze Cię nie namierzyli? Nie martw się, dojdą do każdego, kto zarejestrował telewizor. Do mnie swego czasu przyszło wezwanie do zapłaty za abonamenty z poprzednich miejsc zamieszkania (w każdym rejestrowałam tv ale w żadnym nie wyrejestrowałam). I musiałam zapłacić, w przeciwnym razie sprawę skierowaliby do skarbówki. Wprawdzie miałam przedawnienia (w jednym miejscu nie mieszkałam od 19 lat) ale i tak niemal 900zł pękło. Żeby wyrejestrować i zamknąć sprawę musiałam opłacić zaległości. Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: konsekwencje 18.03.10, 21:13 pitahaya1 napisał: > I jeszcze Cię nie namierzyli? Nie martw się, dojdą do każdego, kto zarejestrowa > ł > telewizor. > Do mnie swego czasu przyszło wezwanie do zapłaty za abonamenty z poprzednich > miejsc zamieszkania (w każdym rejestrowałam tv ale w żadnym nie > wyrejestrowałam). I musiałam zapłacić, w przeciwnym razie sprawę skierowaliby d > o > skarbówki. Nie skierowaliby, ja takich wezwań mam na pęczki . Poza tym by skierować sprawę do egzekucji komorniczej przez skarbówkę, takie wewanie do zapłaty MUSI mięc odpowiednia formę i treść, zgodną z przepisami ustawy o egzekucji w administracji. Wezwania do zapłaty abonamentu ani tej treści, ani formy nie mają. > Wprawdzie miałam przedawnienia (w jednym miejscu nie mieszkałam od 19 lat) ale > i > tak niemal 900zł pękło. Żeby wyrejestrować i zamknąć sprawę musiałam opłacić > zaległości. Zaległosci z tytułu abonamentu przedawaniaja się po 5 latach, tak jak podatki. Tak więc W RAZIE egzekucji nikt - po podaniu przez Ciebie faktu upłynięcia 5 lat (komornicy żerują nie niewiedzy ludzi) - nie podjąłby wobec Ciebie tejże egzekucji. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: konsekwencje 18.03.10, 23:37 Fakt, pierwsza część to pewnie moja niewiedza. W końcu alfą i omegą nie jestem. Jeśli zaś chodzi o drugą część, przedawnienie nastąpiło w stosunku do tego co było przed trzema laty od zamknięcia sprawy. Jeśli przestałam płacić abonament 19 lat wcześniej, przedawniło się powiedzmy te 14 lat, chyba nawet ciut więcej. Ja natomiast miałam trzy aktywne telewizory przez cały czas, stąd ta kwota. Mogę sprawdzić, jeśli chcesz Żeby mi te telewizory wyrejestrowali musiałam uregulować zaległości za ostatnie (chyba) trzy lata wstecz, za każdy telewizor. Ja po prostu chciałam tę sprawę zakończyć. Inaczej (z zadłużeniem) się nie dało. Na szczęście nie znam się na egzekucjach komorniczych, niemniej jednak za zaległy mandat wylądowałam w skarbówce. Odpowiedz Link Zgłoś
takatoszymura Re: Płacicie abonament? 18.03.10, 14:11 Nie. I nie zamierzam. W tym kraju co miesiąc naciągają nas na kilkusetzłotowe kwoty, żeby utrzymać urzędasów. Więc przynajmniej w ten sposób sobie choć trochę odbijam Odpowiedz Link Zgłoś
laurah Re: Płacicie abonament? 18.03.10, 21:43 Owszem, płacę. Ale to nie znaczy, że popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Płacicie abonament? 18.03.10, 22:18 Nie. Radia państwowego nie słucham, tvp oglądam bardzo rzadko. W sumie dlaczego tvp nie może się dogadać z sieciami kablowymi? Ściągalność abonamentu skoczyłaby im o kilkadziesiąt procent - nie płacisz, przychodzi pan i odcina kabelek Odpowiedz Link Zgłoś
bloopsar Re: Płacicie abonament? 19.03.10, 02:07 Nie place. Ale akurat zgodnie z prawem Choc faktycznie zgadzam sie z przytaczanymi tu argumentami za nieplaceniem. Odpowiedz Link Zgłoś
suazi1 Re: Płacicie abonament? 19.03.10, 15:15 A za co, się pytam? Za po raz enty odgrzewanych "Czterech pancernych"? Odpowiedz Link Zgłoś