anusia29 13.04.10, 11:32 Właśnie czytam, że rodzina tak zadecydowała. Z całym szacunkiem dla prezydenta i jego zony, uważam, że to przesada. Cały podniosły nastrój dla mnie pryska 9w odniesieniu do Pary Prezydenckiej)... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cherry.coke Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:37 To bylo do przewidzenia - prawica dostala meczennikow, wydojmy ich do konca. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 22:12 Jeśli moja rodzina zadecyduje ze chce żebym była pochowana na Wawelu, to też mnie tam pochowają? Poza tym z pochówkiem Kaczyńskiego (przepraszam, Pana Prezydenta) na Wawelu trzeba poczekać na wynik śledztwa. Gdyby się okazało że to on zmusił pilota do lądowania czego efektem była śmierć tylu osób to nie powinien być w żaden sposób honorowany. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:37 przecież Wawel nie był w ogóle brany pod uwagę, a Powązki i budowane sanktuarium Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:38 absolutnie się zgadzam, z całym szacunkiem - ale ta prezydentura niczym szczególnym się dla Polski nie zapisała, a śmierć "na stanowisku" to ciut za mało, żeby spoczywać wsród wielkich postaci historycznych. Rodzina zdecydowała, hmmm. Przykro to pisać, ale pierwsza myśl była, że tu w grę wchodzi czyjeś ego, i raczej nie córki pary prezydenckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:45 > absolutnie się zgadzam, z całym szacunkiem - ale ta prezydentura niczym > szczególnym się dla Polski nie zapisała, a śmierć "na stanowisku" to ciut za > mało, żeby spoczywać wsród wielkich postaci historycznych. Rodzina zdecydowała, > hmmm. Przykro to pisać, ale pierwsza myśl była, że tu w grę wchodzi czyjeś ego, > i raczej nie córki pary prezydenckiej. Niestety Jaroslaw chyba sie juz ocknal. Mieli do wyboru warszawska Katedre Sw Jana i Aleje Zasluzonych na Powazkach, ale jak widac patriotyzm zoliborski przegral z tym, zeby ich polozyc kolo Sikorskiego. Ta symbolika. Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:51 > absolutnie się zgadzam, z całym szacunkiem - ale ta prezydentura niczym > szczególnym się dla Polski nie zapisała, a śmierć "na stanowisku" to ciut za > mało, żeby spoczywać wsród wielkich postaci historycznych. zwłaszcza, że nie każda "śmierć na stanowisku" została tak uhonorowana - Narutowicza pochowali w bazylice św Jana w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:39 Rodzina chyba nie może tak hop siup zaproponowac, by pochować ich na Wawelu? Chyba ktoś inny musiał wyjść z inicjatywą. Poza tym - nie rozumiem tej decyzji. Czy Powązki jakieś gorsze? A przynajmniej bliżej domu. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:41 Wawel to mi się raczej z królami i ludźmi wybitnymi kojarzy, a nie z człowiekiem, który przez określoną kadencję miał pełnić swoje funkcje... Pochówek z szacunkiem, godny głowy państwa, ale Wawel ??? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 13:26 U nas królowie też bywali wybieralni... a że kadencja nie była z góry określona? I szczerze - też było kilku królów takich sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:42 wiecie co, myslalam ze to zart.... i masz racje - wszystko peklo w sekundzie, caly ten nastroj zalobny, cale 'odsunmy na bok antypatie polityczne'.... a teraz to juz bedzie rownia pochyla bo zrobi sie jatka na forach, wypowiedzi politykow beda straszne, i po co... nie mozna bylo normalnie... nie przeginac... Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:45 to trochę zabawne, bo prezydent gardził Krakowem, a w nim zostanie pochowany Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:50 A dlaczego gardzil Krakowem? Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:58 Prawdopodobnie dlatego, że nie lubił obecnego prezydenta Majchrowskiego. Nie przyjechał nawet na 750 rocznicę lokacji miasta Krakowa... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 22:12 A ja słyszałam, że właśnie bardzo lubił. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 09:09 e_r_i_n napisała: > A ja słyszałam, że właśnie bardzo lubił. to źle słyszałaś Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 09:17 > to źle słyszałaś no ja też słyszałam to, co erin, nawet wczoraj kardynał Dziwisz tak powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:51 miska_malcova napisała: > to trochę zabawne, bo prezydent gardził Krakowem, a w nim zostanie pochowany Sam by pewnie tego nie wybral, corka z Gdanska tez bedzie miec troche daleko. Ale posuniecie polityczne Jaroslawa genialne - automatyczne wejscie do grona bohaterow, poza tym uruchomienie Krakowa, bo na razie glowne obchody zaloby sa w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 15:36 oni sa z sopotu cherry Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 15:42 A przepraszam w takim razie, jakos mi sie utrwalilo, ze Marta Kaczynska mieszka w Gdansku. Ale z Sopotu do Krakowa jeszcze dalej. Przy okazji pozdrawiam Sopot! A w szczegolnosci lodziarnie Milano, jesli jeszcze istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 18:39 > Przy okazji pozdrawiam Sopot! A w szczegolnosci lodziarnie Milano, jesli >jeszcze istnieje. Istnieje, istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:44 Gdzie to wyczytalas? Ja czytam, ze Rodzina na razie nie podala miejsca pochowku. Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:46 majmajka napisała: > Gdzie to wyczytalas? Ja czytam, ze Rodzina na razie nie podala miejsca pochowku > . wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Prezydencka-Para-spocznie-na-Wawelu,wid,12166999,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:52 Powiedział "ważny polityk rządu". Czyli kto? jeszcze wszystko palcem na wodzie pisane. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 17:22 No właśnie...Rodzina jeszcze słowem a tym nie pisnęła, a już się znalazł chór szyderców. Dajcie spokój, bo to niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:45 tak myslalam, ze na Wawelu: forum.gazeta.pl/forum/w,567,109966218,109967214,Re_a_ciekawe_czy_Obama.html?wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:45 ale to są wiadomości nie potwierdzone, jeszcze o 8:23 nie wiadomo było gdzie będą pochowani, bo rodzina nie przekazała informacji, a teraz już przekazała?....skoro jada z lotniska.... wyborcza.pl/1,75478,7765658,Para_Prezydencka_spocznie_na_Wawelu.html Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:49 adwarp napisała: > ale to są wiadomości nie potwierdzone, jeszcze o 8:23 nie wiadomo było gdzie > będą pochowani, bo rodzina nie przekazała informacji, a teraz już > przekazała?....skoro jada z lotniska.... > > > > > wyborcza.pl/1,75478,7765658,Para_Prezydencka_spocznie_na_Wawelu.html z tego tez wzgledu mam nadzieje ze to jednak taki glupi zart. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:51 Na razie nic nie wiadomo, to jednak cały czas domysły. O ewentualnym pochówku rodzina będzie rozmawiała z kard. Dziwiszem i rządem (czyli zapewne premierem). Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:54 Gazeta.pl podaje "zrodla rzadowe". Moze to pogloska, ale jesli to prawda, to nie wyobrazam sobie, aby ktos byl w stanie sie sprzeciwic temu pomyslowi. Nie w tej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:55 Jasne, że nikt się nie sprzeciwi, głupio się sprzeciwiać w takiej sprawie. W każdym razie nic jeszcze nie jest pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:57 ni > e > wyobrazam sobie, aby ktos byl w stanie sie sprzeciwic temu pomyslowi. Nie w tej > chwili. ___________-- Dlaczego mial by sie sprzeciwiac? Wawel jest odpowiednim miejscem dla spoczynku Prezydenta Rzeczypospolitej. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:59 A podziemia katedry św. Jana nie są? A Stare Powązki? Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 12:05 myga napisała: > ni > > e > > wyobrazam sobie, aby ktos byl w stanie sie sprzeciwic temu > pomyslowi. Nie w tej > > chwili. > ___________-- > Dlaczego mial by sie sprzeciwiac? Wawel jest odpowiednim miejscem > dla spoczynku Prezydenta Rzeczypospolitej. Przeciez tam juz sie nikogo nie chowa od polowy zeszlego wieku. Typowe zagranie z arsenalu polityki historycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 12:09 > Przeciez tam juz sie nikogo nie chowa od polowy zeszlego wieku. Typowe zagranie > z arsenalu polityki historycznej. ______________ A Pilsudski to kiedy zostal pochowany? A kogo mieli chowac, Bieruta? Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 12:19 > > Przeciez tam juz sie nikogo nie chowa od polowy zeszlego wieku. > Typowe zagranie > > z arsenalu polityki historycznej. > ______________ > A Pilsudski to kiedy zostal pochowany? A kogo mieli chowac, Bieruta? No przed polowa zeszlego wieku na pewno. Polowa lat trzydziestych, jakos tak? A potem to sporo tych z Alei na Powazkach nadawaloby sie na Wawel. Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 12:23 Zasluzeni spoczywaja na Alei Zasluzonych. Prezydent wybrany w wolnych wyborach przez narod jest Majestatem. Powinien spoczac obok kroli. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 12:40 myga napisała: > Zasluzeni spoczywaja na Alei Zasluzonych. Prezydent wybrany w > wolnych wyborach przez narod jest Majestatem. Powinien spoczac obok > kroli. Sikorskiego tam polozyli, chociaz formalnie jako premier i wojskowy byl typowym kandydatem na Powazki. A potem nie kladli nikogo. Moze faktycznie warto ustalic jakies zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 14:49 > Powinien spoczac obok króli. 1. trzeba wykopać Narutowicza 2. Rozumiem, że Wałęsę i kolejnych prezydentów też tam pochowamy Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 07:53 i oczywiście Kaczorowskiego też tam pochowają, prawda Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 17:48 Prezydent wybrany w > wolnych wyborach przez narod jest Majestatem. Powinien spoczac obok > kroli. No to jak obok "króli", to wszystkich prezydentów by tam teraz chować. A, i wszystkich innych królów przenieść na Wawel! Tylko nie za bardzo wiem, gdzie by ich wcisnąć, chyba tylko u Piłsudskiego w krypcie by się znalazło miejsce. Bez urazy - to był Prezydent RP, należy mu się godny pochówek w specjalnym miejscu, ale nie zasłużył się niczym wielkim, by chować go na Wawelu. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 12:23 Piłsudski zmarł w 1935 r. Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 12:25 Tx za przypomnienie. Potem juz tylko Bierut, Gomulka i Gierek. Dziwne, ze od polowy ub. wieku nie chowali na Wawelu? Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 12:27 Jeszcze byli ci na uchodzstwie. Nie pamietam nazwiska, ale ten przed Kaczorowskim zmarl juz chyba za wolnej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 13:23 bo pewnie oni byli niewierzacy i tyle wyobrazasz sobie swieckiego mistrza ceremonii w katedrze na wawelu? ja jakos nie bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 17:49 A Piłsudski to kim był? A lezy w katolickiej katedrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Wawel - miejscem pochówku....? 14.04.10, 08:34 > Tx za przypomnienie. Potem juz tylko Bierut, Gomulka i Gierek. > Dziwne, ze od polowy ub. wieku nie chowali na Wawelu? no był jeszcze Mościcki (zm w 1946) a z prezydentów to warto było by wymienić też Narutowicza, Wojciechowskiego i Rataja (po.prezydenta) Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Poczekajcie 13.04.10, 11:50 Ktoś może tylko tak rzucił, albo komuś się przesłyszało. Nie oceniajcie jeszcze ludzi, poczekajcie na dalsze informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Poczekajcie 13.04.10, 11:56 No własnie. Zaczyna się... Z całym szacunkiem dla Pary Prezydenckiej i dla tej śmierci, ale widzę że zaczyna się lekki pie*dolec. Nadawanie honorowego obywatelstwa Warszawy w sytuacji, kiedy jeszcze tydzień temu większośc warszawiaków traktowała jego prezydenture jako najgorszą w historii tego miasta... Choć z tego co wiem ani Starynkiewicz (kanalizacja, drogi, poszerzenie granic miasta) ani Starzyński (plany modernizacyjne, kolej, obrona w kampanii wrześniowej itd) takiego obywatelstwa nie otrzymali. No cóz Odpowiedz Link Zgłoś
kammik [...] 13.04.10, 11:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:54 a czy ta wiadomośc jest potwierdzona? teraz się zacznie że Jarosław tak zdecydował, że chca wykorzystać do cna te tragedię Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 12:02 trautlusia napisała: > a czy ta wiadomośc jest potwierdzona? teraz się zacznie że Jarosław > tak zdecydował, że chca wykorzystać do cna te tragedię Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 12:10 estragonka napisała: > > > > [/b] > > i naprawde uwazasz z tego powodu powinni lezec obok Piłsudskiego? jakie > zazdroscicie....? > przeczytaj sobie liste osob ktore tam spoczywaja i zastanow sie czy s.p. > KAczynski na pewno tam pasuje. > > to jest ogromna tragedia, to nie ulega dyskusji, dziwne tez zeby prezydent z > zona nie zostali pochowani w jakims 'specjalnym' miejscu, ale na litosc... nie > na Wawelu... Wawel to miejsce jak najbardziej adekwatne do tego by pochowac tam nim Prezydenta Rzeczypospolitej W przypadku Wałęsy i Kwaśniewskiego - tez miałabym takie zdanie. Wawel to jak najbardziej miejsce na pochówek dla Prezydenta RP ( byłych równeiż ) > > > Smucicie sie i żałujecie ale tylko n a"waszych" zasadach. Najlepiej > > chciałybyście aby ich szybko pochowiano, i to w takim miejscu gdzie > > grób nie bedzie sie rzucał w oczy i ludzie szybko zapomną. Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 12:03 Nawet gdyby tak bylo, to moglybyscie sobie darowac kpiny! Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 11:56 Moim zdaniem przesada. Bardzo mi przykro z powodu tej tragedii, ale na Wawelu spoczywają ludzie wybitni, mężowie stanu... a zmarły Prezydent, z całym szacunkiem, wybitny nie był. I nawet jego tragiczna śmierć nie zmieni mojego zdania o jego prezydenturze, która była zupełnie nieudana i podczas której często było mi wstyd za mój kraj i głowę mojego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ajko jestem w szoku... 13.04.10, 12:00 to miejsce wyjątkowe.Miejsce pochówku polskich królów,wybitnych postaci. Prezydent Kaczyński postacią wybitną nie był. Będzie pamiętany przez okoliczności w jakich zmarł,a nie przez zasługi dla kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: jestem w szoku... 13.04.10, 12:06 ajko napisała: > to miejsce wyjątkowe.Miejsce pochówku polskich królów,wybitnych postaci. > Prezydent Kaczyński postacią wybitną nie był. > Będzie pamiętany przez okoliczności w jakich zmarł,a nie przez zasługi dla kraj > u. ______________ Prezydent Kaczynski zostal wybrany w wolnych demokratycznych wyborach. Czy byl wybitna postacia, czy tez nie, ocenia potomkowie, czyli historia. Z perspektywy widac lepiej. Moim zdaniem ma prawo spoczac na Wawelu, moze nawet wieksze, niz krolowie, albowiem to narod go wybral na najwazniejszy urzad. Aha, zeby nie bylo, nie glosowalam na J.Kaczynskiego. Ale Wawel jako miejsce pochowku dla Prezydenta Wolnej Rzeczypospolitej jest jak najbardziej ok. Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Ajk! 13.04.10, 12:07 Napisałaś: "Będzie pamiętany przez okoliczności w jakich zmarł,a nie przez zasługi dla kraju" Szacunek. Kwintesencja tego, co mi chodziło po głowie, tylko nie umiałam wyrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: jestem w szoku... 13.04.10, 12:09 > Prezydent Kaczynski zostal wybrany w wolnych demokratycznych > wyborach. Czy byl wybitna postacia, czy tez nie, ocenia > potomkowie, czyli historia. Z perspektywy widac lepiej. Moim > zdaniem ma prawo spoczac na Wawelu, moze nawet wieksze, niz > krolowie, albowiem to narod go wybral na najwazniejszy urzad. > Aha, zeby nie bylo, nie glosowalam na J.Kaczynskiego. Ale Wawel > jako miejsce pochowku dla Prezydenta Wolnej Rzeczypospolitej jest > jak najbardziej ok. Kwasniewskiego i Walesy tez? No i Jaruzelskiego, jesli przymkniemy oko na "demokratyczne" wybory? A premierow? Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: jestem w szoku... 13.04.10, 12:11 > Kwasniewskiego i Walesy tez? No i Jaruzelskiego, jesli przymkniemy oko na > "demokratyczne" wybory? A premierow? _____________ Niech zyja jak najdluzej, ale tez. Premierow nie. Takie moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: jestem w szoku... 13.04.10, 12:15 myga napisała: > > Kwasniewskiego i Walesy tez? No i Jaruzelskiego, jesli przymkniemy > oko na > > "demokratyczne" wybory? A premierow? > _____________ > Niech zyja jak najdluzej, ale tez. Premierow nie. Takie moje zdanie. W sumie jestem w stanie zaakceptowac argument, ze prezydentow kladziemy na Wawelu. Kaczorowski tez wtedy powinien sie tam znalezc, a potem konsekwetnie dalej - oczyma wyobrazni widze mine Jaroslawa przy Walesie, Kwasniewskim i Jaruzelskim... Ile tam jest w ogole miejsca? Ale wydaje mi sie, ze to typowa sytuacja jak z ks. Twardowskim, czyli PR trumienny. Do samych Kaczynskich znacznie bardziej pasuja Stare Powazki (blisko Zoliborza!) albo warszawska katedra na Starym Miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: jestem w szoku... 13.04.10, 12:20 > Niech zyja jak najdluzej, ale tez. Premierow nie. Takie moje zdanie. ___________ Jaruzelski nie byl wybrany w wolnych wyborach. Oczywiscie nie uwazam, ze powinien spoczac na Wawelu. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: jestem w szoku... 13.04.10, 12:25 A Kaczorowski? Tez nie w wolnych wyborach, to szlaban? Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: jestem w szoku... 13.04.10, 12:26 Takie moje zdanie. Tez szlaban. Ale to nie ja decyduje. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: jestem w szoku... 13.04.10, 12:30 myga napisała: > Takie moje zdanie. Tez szlaban. Ale to nie ja decyduje. Rozumiem zasade ogolna, jest logiczna, ale w praktyce dyplomatycznej trudna do przeprowadzenia. Wykluczanie prezydentow wg mandatu raczej by nie przeszlo. Albo prezydenci hurtem (a przy Jaruzelskim chyba bylyby rozruchy), albo jednostki na podstawie jednostkowych kryteriow (i tu zaczynaja sie schody). Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: jestem w szoku... 13.04.10, 12:42 albo jednostki na > podstawie jednostkowych kryteriow (i tu zaczynaja sie schody). _______________ Tak, najgorsze te jednostkowe kryteria. Szczegolnie w Polsce. Dlatego uwazam, ze kazdy prezydent, wybrany w wolnej Polsce w wolnych wyborach jako Majestat powinien byc pochowany na Wawelu. A jednostkowe kryteria i ocena jako czlowieka i jego dokonan jako prezydenta to juz sprawa potomnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: jestem w szoku... 13.04.10, 17:54 Ty chyba nigdy nie byłaś na Wawelu, albo byłaś przy pogrzebie Batorego, jak jeszcze było nieco miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: jestem w szoku... 14.04.10, 09:44 > Dlatego uwazam, ze kazdy prezydent, wybrany w wolnej Polsce w > wolnych wyborach jako Majestat powinien byc pochowany na Wawelu. a poprzednicy Majestatem już nie byli, tak? polecam lekturę: Lech Kaczyński będzie jedynym polskim prezydentem pochowanym na Wawelu. Gabriel Narutowicz, pierwszy prezydent II RP, którego zastrzelono w 1922 r., został pochowany w bazylice archikatedralnej św. Jana Chrzciciela na warszawskim Starym Mieście. Jego następca Stanisław Wojciechowski (zmarł w 1953 r.) jest pochowany na Powązkach. Trzeci prezydent II RP Ignacy Mościcki zmarł w 1946 r. w Szwajcarii w miejscowości Versoix koło Genewy i tam został pochowany. W 1993 r. jego szczątki przeniesiono do tego samego kościoła, gdzie spoczywa Narutowicz. Trzej prezydenci rządu RP na uchodźstwie (Władysław Raczkiewicz, August Zalewski i Stanisław Ostrowski) są pochowani w Anglii. Kolejny - Edward Raczyński (zmarł w Londynie w 1993 r. w wieku 102 lat) ma grób w rodzinnym mauzoleum w Rogalinie koło Poznania. Jedyny prezydent w PRL Bolesław Bierut (urząd prezydenta zlikwidowano w 1952 r.) jest pochowany na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach. Zdzisław Sochacki, proboszcz katedry na Wawelu: - Krypta Pod Wieżą Srebrnych Dzwonów, w której spoczywają szczątki Piłsudskiego, a gdzie pochowani zostaną Maria i Lech Kaczyńscy, znajduje się w tej części katedry na Wawelu, do której wstęp jest za biletami bilet normalny kosztuje 12 zł, ulgowy 7 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: jestem w szoku... 13.04.10, 17:52 > Prezydent Kaczynski zostal wybrany w wolnych demokratycznych > wyborach. Majchrowski też. Czy jak umrze to na Wawel z nim? Moim > zdaniem ma prawo spoczac na Wawelu, moze nawet wieksze, niz > krolowie, albowiem to narod go wybral na najwazniejszy urzad. Ale królowie są tam "u siebie". . Ale Wawel > jako miejsce pochowku dla Prezydenta Wolnej Rzeczypospolitej jest > jak najbardziej ok. Wybitnego tak. Wybacz, ale nie potrzeba wcale upływu czasu, żeby wiedzieć, że wybitny nie był, żadnych wielkich osiągnięć na koncie nie ma. Nie ma co go porównywać choćby do Bartoszewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakingi hahaha 14.04.10, 16:48 No to się uśmiałam.Bartoszewski też mi bohater.Pseudo.A Kaczyński jak najbardziej na to zasługuje ,bo był prawdziwym Patriotą i walczył o sprawy Polski,chciał dla niej jak najlepiej a nie jak np.sprzedawczyk niemiecki Tusk.Ale co tam czytając to wszystko jestem jednak pewna ,że śmierć tylu osób jednak na nic dobrego się nie przekuje.Ot tygodniowe bicie piany w tv i gadanie jak to Polacy się zjednoczyli.Guzik prawda.Ciekawe co jeszcze będzie się musiało wydarzyć ,żeby polakom się otworzyły oczy.bo to chyba jeszcze za mało.Obawiam się , że teraz to już nikt ni8e będzie Polski bronił.Jedyna nadzieja ,że Jarosław Kaczyński się nie podda ,na co pewnie sporo ludzi liczy.I Tusk już na pewno zaciera rączki tak jak jego zwolennicy. Odpowiedz Link Zgłoś
panipanda Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 12:13 Po przeczytaniu wypowiedzi odetchnęłam z ulgą, że nie wszyscy popadli w paranoje. Jeśli na Wawelu planują pochować również Wałęsę, Kwaśniewskiego i każdego innego prezydenta wybranego w wolnych wyborach wraz z małżonkami(i wszystkim życzę jeszcze dłuuugich lat życia!), to ja nie mam nic przeciwko państwu Kaczyńskim tutaj. Chociaż i tak uważam, że Powązki są odpowiedniejszym miejscem. Odpowiedz Link Zgłoś
protozoa Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 12:17 Jeśli tak będzie rzeczywiście - pozostanie niesmak. Nie jest to dobry moment do dywagacji, krytyki itd, ale najlepiej, najrozsądniej byłoby pochować prezydenta i jego zone na Powązkach Wojskowych. Jako głoa państwa w Alei Zasłuzonych i....koniec. Pochówek na Wawelu jest ogromna przesadą, więksi Polacy nie dostąpili tego zaszczytu. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: zazdrościcie? 13.04.10, 12:30 Nie...raczej...nie zasługujemy. Nie sądzę, żeby tragiczna śmierć głowy państwa była wyznacznikiem pochówku w miejscu, w którym spoczywa Władysław Jagiełło na przykład... Odpowiedz Link Zgłoś
karra-mia Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 12:28 Mam nadzieję, że jest jeszcze ktoś w tym kraju przy zdrowych zmysłach, że to jednak się nie potwierdzi. Nie uważam, zeby to było właściwe miejsce dla pary prezydenckiej. Skoro oni się w jakis sposób zasłuzyli, żeby tam ich pochować, to rozumiem, ze Kaczorowski również. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 12:32 Kaczorowski będzie pochowany w Świątyni Opatrzności, tak chce rodzina. A TVN24 podał przed chwilą, że znamy tylko datę pogrzebu Pierwszej Pary, miejsca jeszcze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
anihania A nawet jeśli tam 13.04.10, 12:40 to dlaczego tak się obruszacie. Dlaczego Wy chcecie decydować o miejscu ich spoczynku? Co Wam do tego? Ja nie byłam zwolenniczką polityki uprawianej przez Kaczyńskiego, nie głosowałam na niego, ale jakoś nie zarzynam się straszliwie na myśl o tym, gdzie zostanie pochowany... Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 12:42 Dlaczego Wy chcecie decydować o miejscu nie chcemy decydować (skąd ten pomysł?) ale wyrażamy swoja opinię Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 12:46 anihania napisała: > Ja nie byłam zwolenniczką polityki uprawianej przez > Kaczyńskiego, nie głosowałam na niego Zatem nie bądź hipokrytką. Tam spoczywają prawdziwi przywódcy w historii Polski. Uwielbiani i cenieni przez zdecydowaną większość społeczeństwa. Spoczywają ludzie, którzy podnosili Polskę kiedy podpierała się kolanem, żeby ustać, którzy prowadzili polski naród do spektakularnych zwycięstw, znakomici stratedzy... Odpowiedz Link Zgłoś
anihania naprawdę? 13.04.10, 12:52 nie jestem hipokrytką. Nie ma nic wspólnego szacunek dla głowy państwa z wyrażanymi poglądami. A miejsce pochówku jest sprawą drugorzędną...nie widzę nic strasznego w tym aby L.K. miał spocząć na Wawelu. Odpowiedz Link Zgłoś
nisar To pomysł rodziny... 13.04.10, 12:57 cóż, jak widać Jarosław w żadnej sytuacji nie potrafi pokazać klasy... Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: To pomysł rodziny... 13.04.10, 13:00 nisar napisała: > cóż, jak widać Jarosław w żadnej sytuacji nie potrafi pokazać > klasy... ______________ Ja do rodziny nie naleze, ale dla mnie to bylo oczywiste, juz wczoraj to napisalam w innym watku. Klasy to nie widze u ciebie. Ciszej nad ta trumna. Odpowiedz Link Zgłoś
matsuda jaki "Jarosław"? 13.04.10, 13:05 odrobinę szacunku dla człowieka, który stracił rodzinę! Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: jaki "Jarosław"? 13.04.10, 13:54 matsuda napisała: > odrobinę szacunku dla człowieka, który stracił rodzinę! Tak w pas mu się pokłoń. Nie przesadzaj nikt mu tu szacunku nie ujmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: To pomysł rodziny... 13.04.10, 13:06 Co było dla Ciebie oczywiste? Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: To pomysł rodziny... 13.04.10, 13:10 > Co było dla Ciebie oczywiste? ----------------- Nie bylo, a jest. To, ze nie jestes zbyt bystra. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: To pomysł rodziny... 13.04.10, 13:30 myga napisała: Autor: myga 13.04.10, 13:00 > dla mnie to bylo oczywiste, > > Co było dla Ciebie oczywiste? > ----------------- > Nie bylo, a jest. Na szczęście bystrości starcza mi, żeby rozróżnić czasy w j.polskim...niektórym nie wystarcza nawet na to... Odpowiedz Link Zgłoś
drogadodomu Re: To pomysł rodziny... 13.04.10, 13:29 Nie podoba mi się pomysł z Wawelem bo ja jestem z Warszawy i chciałabym mieć na ten grób blisko i czasem świeczkę zapalić. Na Powązkach jest po prostu ciasno i wydaje mi się, że trudno byłoby tam znaleźć miejsce godne i rozwojowe tzn z zapasem na kolejnych prezydentów. Poza tym odkąd za cmentarzem puścili trasę ta nekropolia wiele straciła. Nie ma już tej ciszy, spokoju, tej specyficznej cmentarzom zadumy. W Katedrze też ciaśniutko. Pozostaje Świątynia Opatrzności gdzie jak na razie wolnego miejsca sporo. Jak trzeba będzie to trudno pojadę do Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: To pomysł rodziny... 13.04.10, 13:39 Ale w katedrze (wlasciwie - bazylice) jest juz krypta polskich prezydentow i lezy ich tam paru. Gdy przyjdzie czas na kolejnych, mozna w podziemiach wykuc nowa krypte. Lezy tam tez prymas Wyszynski, Sienkiewicz, sporo innych. Wydaje mi sie absolutnie najbardziej odpowiednim miejscem na krypte prezydencka - z tradycja, bardziej ceremonialne niz Powazki ale bez kontrowersji Wawelu. Gdzie zreszta tez nie ma az tak duzo miejsca - krolowie sa przeciez upchnieci w jakiesj komnatce. Odpowiedz Link Zgłoś
drogadodomu Re: To pomysł rodziny... 13.04.10, 14:37 Nie pomyślałam, że można robić wykopki w katedrze,nie wiem jak to wygląda technicznie, ale to chyba całkiem niezły pomysł. Świątynia Opatrzności wydaje mi się najlepsza ze względu na zaangażowanie Prezydenta w budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: To pomysł rodziny... 13.04.10, 14:42 Pewnie, ze kopia krypty - nie wiem, jak jest akurat w tej katedrze, ale podejrzewam, ze nie wszystkie krypty byly tam od razu. Na tym m.in. polega idea krypt w podziemiach, mozna dodawac. A na jakim etapie jest Swiatynia Opatrznosci? Niestety nie mam juz mozliwosci sledzenia jej bezposrednio Tez dobry pomysl - w Wilanowie, miejsca huk, na cos sie przydadza te nasze miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: To pomysł rodziny... 13.04.10, 13:04 kij w mrowisko - wyborcza nie wytrzymała a gawiedź sie podnieca. No cóż taka to nasza polska mentalność Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: To pomysł rodziny... 13.04.10, 13:08 trautlusia napisała: > kij w mrowisko - wyborcza nie wytrzymała a gawiedź sie podnieca. > No cóż taka to nasza polska mentalność Widzisz nie o to chodzi. Ja domyślam się, że to podpucha, ale z staram się wypowiadać, bo widzisz jak większość społeczeństwa myśli. To przerażające. Zaczynam wierzyć, że gdyby Jarosław rzeczywiście startował, to by wygrał. Ja też pisałam o polskiej mentalności: minimum myślenia, maksimum okazjonalnych emocji... Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: To pomysł rodziny... 13.04.10, 13:14 izabellaz1 napisała: >> > Widzisz nie o to chodzi. Ja domyślam się, że to podpucha, - skoro tak to dlaczego tego głosnio nie powiedziałaś? ale z staram się > wypowiadać, bo widzisz jak większość społeczeństwa myśli. To przerażające. co jest przerażające że sa ludzie którzy uważają że Wawel jest jak najbardziej adekawtnym miejscem? Że Jarosław Kaczyński mogłby wygrac wybory - przeraża Cie to że ktos ma inne poglady polityczne? przepraszam ale nie rozumiem. > Zaczynam wierzyć, że gdyby Jarosław rzeczywiście startował, to by wygrał. > Ja też pisałam o polskiej mentalności: minimum myślenia, maksimum okazjonalnych > emocji... > > Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: To pomysł rodziny... 13.04.10, 13:55 W radio tez już potwierdzają że pochówek będzie na Wawelu. Moim zdaniem Wawel powinien zostać "zamknięty" jeśli chodzi o kolejne pochówki. Ucięło by to dyskusje kto zasłużył, kto nie, co jest maira wielkości. Dla mnie jest dysonans między dokonaniami a tym miejscem. Nie ta skala jakkolwiek ta katastrofa wywarła na mnie bardzo duże wrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: To pomysł rodziny... 13.04.10, 22:18 dorek3 napisała: > Moim zdaniem Wawel powinien zostać "zamknięty" jeśli chodzi o kolejne pochówki. Do wczoraj Kościół mówił ze jest zamknięty. To mu nie przeszkodziło otworzyc go dla Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: To pomysł rodziny... 13.04.10, 16:50 Cóż, jak widać, że to raczej twój problem... Odpowiedz Link Zgłoś
generation-me Re: To pomysł rodziny... 14.04.10, 09:09 Niestety, w PL nigdy nie zabraknie pieniaczy i szczekających kundelków. Podsikujących hydranty i wytykających innym domniemany brak klasy. Wracaj do faktów i mitów. Odpowiedz Link Zgłoś
anek130 Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 13:15 izabellaz1 napisała: "Tam spoczywają prawdziwi przywódcy w historii Polski Uwielbiani i cenieni przez zdecydowaną większość społeczeństwa. Spoczywają ludzie, którzy podnosili Polskę kiedy podpierała się kolanem, żeby ustać, którzy prowadzili polski naród do spektakularnych zwycięstw, znakomici stratedzy... hmm. ciekawe kto po królach by się tam nadawał aby go tam pogrzebać? chyba nie wyobrażasz sobie ze ś.p. Lech Kaczyński miał z szabelka na wroga iść, bo to nie te czasy. Ale metaforycznie można by rzec że wojował o Polskę na różnych frontach. Tez go nie lubiłam za bardzo, choć teraz się zastanawiam czy to przypadkiem nie dlatego, że TV Go pokazywała w tak złym świetle, ale nie można Mu odmówić tego, że Wielkim Patriotą był. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 13:18 ale nie można Mu odmówić tego, że > Wielkim Patriotą był. Bo w Polsce jest patriota ten, kto duzo cierpial i pieknie zginal. A nie ten, ktory po cichu, w mozole pracuje i tworzy. Odpowiedz Link Zgłoś
anek130 Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 13:20 oczywiście, ale to chyba cecha narodowa, że lubujemy się w martyrologii. ANia Odpowiedz Link Zgłoś
matsuda albo jest wielbiony przez media 13.04.10, 13:21 vide, swego czasu p. Radosław Sikorski. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 13:21 anek130 napisała: > hmm. ciekawe kto po królach by się tam nadawał aby go tam pogrzebać? Być może nikt. > Tez go nie lubiłam za bardzo, choć teraz się zastanawiam czy to > przypadkiem nie dlatego, że TV Go pokazywała w tak złym świetle, Już się nie pogrążaj. To już w ogóle śmieszne, że wypowiadasz się o zasługach albo ich braku na podstawie przelotnych informacji z tv...i że kształtujesz swoją opinię o człowieku na ich podstawie. TV, to nie jedyne formy przekazu w XXI wieku... Odpowiedz Link Zgłoś
anek130 Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 13:23 nie lubiłam Go nie za jego czyny ale za jego wizerunek publiczny. NIe masz pojecia co o nim wiem, a czego nie, bo tego tematu nie poruszałam. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 13:26 anek130 napisała: > nie lubiłam Go nie za jego czyny ale za jego wizerunek publiczny. > NIe masz pojecia co o nim wiem, a czego nie, bo tego tematu nie > poruszałam. jasne Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 13:40 >Tam spoczywają prawdziwi przywódcy w historii Polski Nie tylko tacy... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 14:34 No zwłaszcza Michał Korybut wiśniowiecki to prawdziwy przywódca, co nie? I August Mocny to kolejny przykład wielkiego władcy. Nie gadajcie, ze tam leżą wiecy przywódcy. Są tacy, ale ini to tylko z racji urodzenia lub wyboru i to często przez mniejszość lub w zawirowaniach politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 16:26 Jakby nie było L. Kaczyńskiego na Prezydenta wybrała wiekszośc. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 13:19 To nam do tego, że Wawel należy do wszystkich Polaków, i choćby rodzina bardzo chciała, to nie powinien tam być chowany ktoś, kogo wielu (większość?) Polaków nie uznaje za jednostkę wybitną. Odpowiedz Link Zgłoś
anek130 Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 13:22 a myślisz, ze króla wszyscy uważali za jednostkę wybitną? spróbowali by się w dawnych czasach odezwać źle na temat króla to od razu na szafot, teraz możn ana niego napluc i najwyżej zapłacisz kare grzywny a nie stracisz głowy na stryczku. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
ajko Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 13:28 Zważ Aniu,że królowie zostali pochowani w STOLICY swojego państwa. Prezydentowi Kaczyńskiemu chyba nikt nie odmawia prawa do pochówku w STOLICY państwa na czele którego stał. Odpowiedz Link Zgłoś
anek130 Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 13:31 tak masz rację, jkaby patrzyć z tego punktu widzenia to -owszem pochowac Go w Warszaei, ale ja się nie upieram ani za jednym ani za drugim wyjściem, staram się być obiektywna. Więc skoro ktoś tu mówi, że królowie byli cenieni przez wszystkich (w dużym skrócie) a Prezydent Kaczyński już nie, to chyba jest znaczne przekłamanie i gdyby to tylko miałoby być wyznacznikiem miejsca pochówku to wielu Królów również na Wawelu nie mogło by sie znaleźc. ANia Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 14:36 Wcale nie w stolicy. Część z nich juz po przenosinach stolicy do Warszawy tam pochowano. Odpowiedz Link Zgłoś
ajko Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 15:18 Była tendencja to pochówku KORONOWANYCH głów w jednym miejscu'. Tutaj nie chodzi o osobę koronowaną,a raczej kontrowersyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 15:25 Bardzo dobry pomysł. To włąściwe miejsce dla ludzi jego pokroju, umiłowanie Warszawy nie ma tu nic do rzeczy (znajomość historii się kłania). Widzę, że hieny już się ocknęły po pierwszym szoku. Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 15:28 Kto w tym kraju nie jest kontrowersyjny? Nawet Papierz byl. Najbardziej kontrowersyjny to jest Kuba Wojewodzki. Ale kontrowersyjnosc nie jest wskazaniem do pochowku na Wawelu. Naprawde sie dziwie, ze tak malo osob widzi w zmarlym meza stanu, Prezydenta, wybranego w wolnych wyborem wlasnie wiekszoscia narodu, ktory jest bardziej godzien spoczac na Wawelu, niz szlachetnie urodzeni krolowie. Ale to moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 15:35 Cieszę się, że Prezydent spocznie na Wawelu. Był wielkim mężem stanu, prawdziwym patriotą, który jako jeden z bardzo nielicznych przywódców współczesnej Polski naprawdę kochał ojczyznę. Jest znacznie bardziej godzien spocząć na Wawelu niż niejeden, który tam leży. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 18:06 Jest > znacznie bardziej godzien spocząć na Wawelu niż niejeden, który tam > leży. Podaj przykład(i pomijaj tych, których pochowano w ich posiadłości). Mniej zasłużyli się Mickiewicz, Słowacki, Sikorski? Był wielkim mężem > stanu, prawdziwym patriotą, który jako jeden z bardzo nielicznych > przywódców współczesnej Polski naprawdę kochał ojczyznę. Podaj mi skalę, którą mierzysz miłość do Ojczyzny. Ludzie o Twoich poglądach mam rozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
laura_fairlie Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 16:13 >Nawet Papierz byl. Twoja pisownia też jest kontrowersyjna. Czy jakikolwiek papież jest z papieru, że się grzez rz pisze? Litości, bo to już jakiś kolejny "papierz", którego w ostatnich dniach widzę... BTW: królowie - tak mniej więcej od Zygmunta III Wazy byli wybierani - może nie przez naród, bo przez szlachtę. Zważywszy na frekwencje wyboorcze w ostatnich latach - nie wiem, czy nie mieli porównywalnego elektoratu. Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 16:17 laura_fairlie napisała > Twoja pisownia też jest kontrowersyjna. ----------------- Nastepna dyzurna ortografka. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 18:03 Tylko, że Wawel należał kiedyś do królów, to chyba jasne, że nie chowano ich z pospólstwem, tylko na katedrze, NA ICH ZAMKU? Odpowiedz Link Zgłoś
matsuda Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 13:24 rozumiem, że reszta inny solidarnościowcy są/ były jednostkami wybitnymi, tylko nie on?! Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 13:27 matsuda napisała: > rozumiem, że reszta inny solidarnościowcy są/ były jednostkami wybitnymi, tylko > nie on?! Inni solidarnościowcy leżą na Wawelu??? Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 13:52 matsuda napisała: > rozumiem, że reszta inny solidarnościowcy są/ były jednostkami wybitnymi, tylko > nie on?! A już jakiś solidarnościowców pochowano na Wawelu? Idąc tym tokiem rozumowania to Anna Walentynowicz też na Wawelu powinna zostać pochowana. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: A nawet jeśli tam 13.04.10, 17:59 Nie chcę decydować o miejscu ich spoczynku, ale Wawel to dobro całego narodu. O ile nikt nie ma wątpliwości, że Jagiełło, Kazimierz Wielki, Mickiewicz czy Sikorski to jednostki wybitne, które przeszły do historii, to pan Kaczyński niestety taką jednostką nie był a w historii zapisze się raczej jako bliźniak premiera i ofiara tej katastrofy. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 13:24 mam bardzo mieszane uczucia z drugiej strony Marszalek Pilsudski tez byl kontroweryjna postacia... Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 13:50 I zaczęło się ale i tak długo był spokój Jednak Wawel jest dla mnie lekkim szokiem, wiem że też był brany pod uwagę ale jednak nie sądziłam że do tego dojdzie. Warszawa, Powązki lub Katedra jeszcze bym zrozumiała gdyby wybór padł na wybrzeże ale Wawel? Też uważam że znowu mania wielkości lub kompleks niższości przesłonił komuś realia. Szkoda mi Marty straciła rodziców a chyba w kwestii pogrzebu ma mało do powiedzenia. Pewnie się czepiam ale jej stosunki ze stryjem nie wyglądają na serdeczne. Jednak co byśmy nie powiedziały to i tak decyzja już zapadła. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 13:55 czar_bajry napisała: > I zaczęło się ale i tak długo był spokój Bez przesady Szacunek mam dla wszystkich, którzy zginęli. Nie tylko dla jednego prezydenta. Poza tym ciągle przewija się argument: "był patriotą". Pomijam już fakt, że jak się prosi o szczegóły, to prawie nikt nie potrafi przywołać z okresu prezydentury dowodów takowej działalności, bo postawę deklaruje wielu. A nawet jeśli był prawdziwym czynnym patriotą...czy był jednym jedynym? Czy należałoby pochować co najmniej połowę z tych osób, którzy zginęli bo też byli patriotami? A ludzi z BORu, którzy chronią czasem za cenę życia na co dzień tych prawdziwych patriotów jak nazwać? Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 14:11 A ludzi z BORu, którzy chronią czasem za cenę życia na co dzień tych prawdziwyc > h > patriotów jak nazwać? Oni najbardziej zasługują na tę nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 14:16 czar_bajry napisała: > A ludzi z BORu, którzy chronią czasem za cenę życia na co dzień tych prawdziwyc > > h > > patriotów jak nazwać? > > Oni najbardziej zasługują na tę nazwę. Wiem Tam zginął znajomy mojego męża, z BORu właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 13:55 > Szkoda mi Marty straciła rodziców a chyba w kwestii pogrzebu ma mało do powiedz > enia. > Pewnie się czepiam ale jej stosunki ze stryjem nie wyglądają na serdeczne. Nie wiem jak jest teraz, ale kiedys przeciez stryj i babcia nie przyjechali na jej slub. Bo to byl drugi slub, i to z synem SLD-owca. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 13:56 Dziwna decyzja. Zwłaszcza że prezydent od zawsze był zdaje się związany z Warszawą. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 13:57 ale po jaką cholerę w Krakowie - z całym szacunkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 14:01 attiya napisała: > ale po jaką cholerę w Krakowie - z całym szacunkiem? No jak to. Wawel=bohaterowie. Poza tym obchody do tej pory sa w Warszawie, a teraz beda i w Krakowie. JK to strateg pierwsza klasa, tylko chyba jak zwykle sie zakiwal, bo za pare lat beda tam chowac Walese. Albo i nie, Walesa i Kwasniewski chyba jednak maja dosc dystansu do siebie i nie skorzystaja z precedensu. Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 14:05 Nie no, mylisz się. Po prostu ci przywódcy, którzy od XX zginą za przyczyna samolotu - zostana pochowani na Wawelu. Wiecie co, to juz zakrawa na jaja z pogrzebu... Megalomania jaroslawa sięgnęła szczytu. Albo dna, jak kto woli. Odpowiedz Link Zgłoś
tosterowa Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 14:03 Mnie zwisa, gdzie oni zostaną pochowani, nie mam nic przeciwko Wawelowi, ale jestem z Krakowa i wśród moich znajomych zdania są podzielone. Wawel to nie jakieś święte miejsce, gdzie chowa się tylko królów, Prezydent też jest przywódcą narodu, a ginąc śmiercią tragiczną w czasie pełnienia stanowiska zasługuje na miejsce na Wawelu. Przykre, że niektórzy nie potrafią odróżnić stanowiska od nazwiska i zająć jakiegoś racjonalnego stanowiska w tej sprawie. Pomyślałam jeszcze o jednej rzeczy - od soboty Polska jest na ustach świata, wiadomo, że więcej turystów odwiedza Wawel niż Powązki, więcej osób mogłoby odwiedzić grób Prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
tosterowa Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 14:05 aha, jeszcze jedna kwestia - umarli głosu nie mają, ale nie jestem pewna, czy osoby związane całe życie z Warszawą i Trójmiastem chcieliby być pochowani na drugim końcu Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 14:13 tosterowa napisała: > aha, jeszcze jedna kwestia - umarli głosu nie mają, ale nie jestem pewna, czy > osoby związane całe życie z Warszawą i Trójmiastem chcieliby być pochowani na > drugim końcu Polski. Myslisz, ze ich chcenie ma tu cos do rzeczy... Maria Kaczynska pewnie wolalaby pod drzewami na Powazkach, niz w krypcie jak eksponat. Ale co z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 14:41 A ja nie mam nic przeciwko temu. Odpowiedz Link Zgłoś
chloe30 Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 14:47 imasumak napisała: > A ja nie mam nic przeciwko temu. Ja mam o tyle, że nie bardzo rozumiem jak można pochowac w Krakowie kogoś kto szczerze kochał warszawę. No ale tak naprawdę samym głównym bohaterom jest chyba wszystko jedno.... Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Wawel - miejscem pochówku....? 13.04.10, 15:17 Im zapewne tak. Zdecydować miała rodzina i nam nic do tego. Może kiedyś były rozmowy na temat wymarzonego miejsca pochówku? Kto wie Odpowiedz Link Zgłoś