cherry.coke Re: Suszenie na balkonie 01.05.10, 20:54 Nie mam juz balkonu, ale jak mialam, to nie suszylam, bo nie podoba mi sie pranie widoczne na balkonach z punktu widzenia czysto estetycznego. Chyba, ze ktos ma balkon calkowicie zabudowany, wtedy prosze bardzo. Ja niestety mialam taki z pretow. Teraz susze w ogrodzie z tylu domu lub w wolnym pokoju, w zyciu nie wywiesilabym prania w ogrodzie z przodu. Zbyt ladnie wyglada bez Zreszta tutaj tez nie wiesza sie prania na balkonach, nawet w umowach kupna czy wynajmu mieszkania sa takie warunki wstawiane przez firmy zarzadzajace budynkami. Wiszace pranie (w ogrodkach przed domami) mozna zobaczyc tylko w co gorszych dzielnicach, takich gdzie nastolatki rozbijaja sie poobijanymi samochodami, a panie domu chodza po zakupy w kapciach i w brudnym dresie spadajacym z tylka. Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Suszenie na balkonie 01.05.10, 21:20 wszyscy suszą oprócz gazety Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Suszenie na balkonie 01.05.10, 21:27 Jak najbardziej suszę pranie na balkonie Moje koronkowe stringi, bodziaki synka i bawełniane gacie męża Uwielbiam zapach wysuszonych na słońcu ciuchów Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 17:38 Nie stać Cię na dobry zapachowy płyn do płukania? Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 17:44 Plyny do plukania sa bardzo niewskazane dla skory. Mozna sie niezle podraznic. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 21:18 gazeta_mi_placi napisała: > Nie stać Cię na dobry zapachowy płyn do płukania? a gdzie kupię taki o zapachu świeżego wiosennego powietrza? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 01.05.10, 21:24 A w jakim kraju mieszkasz jeżeli wolno spytać? Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Suszenie na balkonie 01.05.10, 21:31 W Irlandii mieszkam. Z tym ze tu sa inne typy zabudowy - z budynkow wielomieszkaniowych sa albo nowoczesne budynki, gdzie firmy zarzadzajace nie pozwalaja niczego wieszac, albo stare kamienice, gdzie najczesciej sa biura i nie ma balkonow, albo "council housing" (ciasne bloki z lokalami socjalnymi), tez najczesciej bez balkonow. Reszta to domy i domki. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 01.05.10, 21:44 Podobnie jest w Niemczech i w Stanach. Odpowiedz Link Zgłoś
mikas73 Re: Suszenie na balkonie 01.05.10, 21:26 Suszę, zawsze suszyłam. Wieszam pranie na stojącej suszarce; na pierwszym i ostatnim pręcie ręcznik,bluzę - po prostu coś dużego a bieliznę na środkowych prętach. Mam miejsce w mieszkaniu ale nie lubię czuć zapachu schnącego prania. Mieszkam w nowym budownictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
panirogalik Re: Suszenie na balkonie 01.05.10, 21:27 nie suszę bo obrzydliwe gołębie latają, siadają na balkonie, zostawiają pióra i boję się że takie pióro spadnie mi na gacie. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira trzymamy się opcji centrum: 01.05.10, 21:36 suszenie majtek koszul nocnych wiewających przysłaniając okno to mega obciach, więc mam stojak do wysokości barierki i tam wszystko suszę, bo nie ma to jak suszone na powietrzy ;P Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: trzymamy się opcji centrum: 01.05.10, 22:22 anorektycznazdzira napisała: > suszenie majtek koszul nocnych wiewających przysłaniając okno to mega > obciach, wiesz, znam większe obciachy, np. skład rzeczy różnych i niepotrzebnych na balkonie. Gwarantuję Ci, że moja jedwabna bielizna dyskretnie schowana za T-Shirtami przy starym kredensie czy zardzewiałym żyrandolu to mega ale finezja Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: trzymamy się opcji centrum: 01.05.10, 22:49 Wątpię. Oczywiście dla Was użytkowanie balkonu i udekorowanie w ten sposób (lub podobny) to kosmos : www.domosfera.pl/wnetrza/51,93231,7828564.html?i=13 Szczerze Wam współczuję braku gustu lub też mieszkania w klitce gdzie nie ma nawet kącika na rozkładaną suszarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: trzymamy się opcji centrum: 02.05.10, 21:20 a ja ci współczuję problemów Odpowiedz Link Zgłoś
ms135pt DO mieszkajacych w blokach, kamienicach 01.05.10, 21:56 apartamentach i innych miejscach poza domkiem jednorodzinnym-Jesli nie na balkonie to gdzie suszycie?? Suszarki posiada niewielki procent spoleczenstwa a do suszarni isc z kazdym praniem to chyba przesada, wiec gdzie w lazience czy w salonie?? Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: DO mieszkajacych w blokach, kamienicach 01.05.10, 22:10 Kiedy mialam rzeczone mieszkanie z balkonem, na ktorym nie suszylam, to pranie wieszalam w lazience na suszarce podwieszanej pod sufitem nad wanna. Schlo blyskawicznie, bo w lazience szly rury CO i bylo bardzo cieplo. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: DO mieszkajacych w blokach, kamienicach 01.05.10, 23:06 Latem tez schly w lazience i nie smiedzialy ? Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: DO mieszkajacych w blokach, kamienicach 02.05.10, 01:19 A i owszem... Latem to w ogole jest cieplo Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: DO mieszkajacych w blokach, kamienicach 01.05.10, 22:53 W łazience gościnnej. Odpowiedz Link Zgłoś
karra-mia Re: Suszenie na balkonie 01.05.10, 22:18 teraz nie, bo mieszkam na parterze i nie mam balkonu i bardzo żałuję. Uwielbiam pościel wysuszoną na powietrzu. A zranione uczucia innych osób z powodu mojego prania miałabym w głębokim poważaniu, wszak nie musi zadzierac nosa i patrzeć się ludziom na balkony lub w okna. Odpowiedz Link Zgłoś
szonik1 Re: Suszenie na balkonie 01.05.10, 22:31 Suszę w domu albo na balkonie ale tak,żeby nie było widać prania z ulicy (murek).Nie chodzi o odczucia innych - ja po prostu czułabym się skrępowana myślą,że moje rzeczy osobiste wystawione są na widok publiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 01.05.10, 22:52 Skoro dla Ciebie estetyka Twojego osiedla jest nieistotna to strasznie współczuję wąskohoryzantalnego postrzegania świata i braku szacunku dla społeczeństwa obywatelskiego gdzie ważniejsze jest dobro wspólne niż wystawienie na balkon majtek w kwiatki. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 00:40 NIe, nie susze. Regulamin osiedla zabrania suszenia czegokolwiek na balkonie, stawiania suszarek na balkonie, ba...zostawiania jakiegokolwiek sprzetu procz krzeselek i stolikow na balkonie itd. Sasiedzi sa usluzni i zostawienie recznika moze sie skonczyc telefonem od spoldzielni o lamaniu przepisow. Bynajmniej nie myslic tego z donosicielstwem, tu zwyczajnie kazdy dba o wspolnie ustalone zasady Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 01:14 >ba...zostawiania jakiegokolwiek sprzetu procz krzeselek i stolikow na balkonie. A jak z kwiatami? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 01:14 I czy to Polska mam wrażenie,że nie... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 08:18 Pewnie Irlandia. I pewnie kwiatów też nie wystawisz na balkon. Irlandczykom to się nawet nie dziwie. Przy takiej pogodzie są małe szanse na wysuszenie prania na balkonie Z drugiej strony jak widziałam te stare domy z wilgocią i małą ilością okien to tylko dobra suszarka bębnowa. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 10:35 Cytat kropkacom napisała: I pewnie kwiatów też nie wystawisz na balkon. Ani na balkonie ani w domu niczego z ziemia nie trzymam...gryzie sie to z moim poczuciem estetyki. (o przepraszam...czasem kupuje swieze ziola jeszcze z doniczkami...ale to do konsumpcji, a nie hodowli, trawsko komsumujemy w 2-3 dni a doniczka idzie do kosza ) Kwiaty a jakze ciete do wazonow co tydzien kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 10:44 Mieszkasz w Dublinie? Tak z czystej ciekawości pytam ... Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 11:00 Ale mozna te kwiatki na balkon wstawic? Czy tez zabronione? A daszek od slonca mozna na balkonie zamontowac? Mnie takie lyse balkony i sie nie podobaja, lubie ladne markizy i tonace w kwieciu i zieleni tarasy, przerzucona przez barierke wietrzaca sie koldra jakos w tej malowniczej kompozycji nie przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 11:02 A wlasnie, jak jest z wietrzeniem poscieli? Pewnie tez nie wolno a przeciez sie wietrzyc powinno od czasu do czasu Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 17:40 A używane majtki,że tak zapytam wprost wietrzysz czy jednak po prostu pierzesz? Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 17:52 Najpierw mi powiedz co maja wspolnego majtki z wietrzeniem poscieli? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 17:54 Nie lepiej po prostu pościel wyprać???? Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 17:59 Pierzesz poduszke i koldre co tydzien? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 19:58 Nie. Wystawiam jak ostatnia wieśniara na balkon. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 13:05 Cytat franczii napisała: > Ale mozna te kwiatki na balkon wstawic? Czy tez zabronione? > A daszek od slonca mozna na balkonie zamontowac? Kwiatki mozna choc nie widze jakiegos szalenstwa, tylko 9 jest sasiadow w moim kompleksie mieszkaniowym i mamy olbrzymi zamkniety ogrod dla siebie o ktory dba spoldzielnia wiec zielen jest, moge sobie isc do grodu na kawe, zasiasc na wlasnym tarasie lub polec na balkonie i patrzec na to wszystko z gory Nie...daszkow, ochronek czy czegokolwiek innego budowac nie wolno, spoldzielnia ma prawo przyjechac i usunac z twojego balkonu rowery, szafki, zamontowane anteny czy cokolwiek innego i jeszcze wlepic ci za to kare, spoldzielnia rowniez czysci, konserwuje balkony i tarasy - podlogi balkonow i tarasow sa drewniane, metal ze szklem barierki. Okna zewnetrzne widoczne dla calego osiedla tez spoldzielnia myje 2 razy do roku . Cytat franczii napisała: > Mnie takie lyse balkony i sie nie podobaja, lubie ladne markizy i tonace w > kwieciu i zieleni tarasy, przerzucona przez barierke wietrzaca sie koldra jakos > w tej malowniczej kompozycji nie przeszkadza Tia...jeden bedzie miec malownicze markizy i swieza posciel inny wystawi sobie graciarnie, przewiesi osyfiony i zakurzony dywanik a juz nie daj boze, tak jak kiedys to w PL robila moja sasiadka, ze wieszala jakies mokre narzuty z ktorych sie lalo doslownie, to w pomieszaniu z brudem balkonu, rozsypana ziemia, odchodami ptakow, ziemia z donic ktore napotkala woda po drodze i czegos tam jeszcz sciekalo sasiadom syfem na dol na ta swieza posciel, wierz mi...wszyscy byli zachwyceni jak musieli czasem prac dwukrotnie lub przychodzili sciagnac posciel a tam jedno wielkie bloto Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 17:50 E to u nas markizy od ulicy musza byc jednakowe w calym budynku i tego bardzo sie przestrzega. Nie mozna tez zadnych szafek widocznych z ulicy stawiac na balkonie. Ale suszarka przenosna pod to chyba nie podchodzi bo wszyscy maja. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 12:30 Kwiaty owszem sa Ale prania na balkonach ludzie nie uskuteczniaja, glownie dlatego, ze wysokie budynki z balkonami to najczesciej takie przeszklone apartamentowce i ludzie raczej urzadzaja je tak, jak gazeta pokazal(a) - jakis donice, lezaki. Pranie wisi czasem w takich blokach lokali socjalnych, one nie maja balkonow, ale maja takie galerie, z ktorych wchodzi sie do poszczegolnych mieszkan, i tam owszem czasem widac sznurki. A pogoda nie jest taka zla, mnie i w ogrodzie i w domu schnie bardzo ladnie Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 12:52 W Danii także nie wysuszysz prania na balkonie. Ale pewne te wszystkie wymienione wcześniej kraje (Niemcy,USA,Irlandia,Dania) to dla Was kraje trzeciego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
annvangier Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 13:03 sa w nich jakw wielu starsych polsich domach pomieszczenia zwane suszarniami Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 13:04 Nie, nie trzeciego świata. Tylko zauważ, że tam gdzie jest cieplej i więcej słonecznych dni ludzie częściej suszą poza mieszkaniem i jest na to większe przyzwolenie. Taki praktycyzm. W Irlandii większość mieszkań ma suszarki bębnowe bo bez tego nie wyobrażam sobie suszyć w domu. W takim Dublinie chcąc mieszkać w centrum godzisz się na stare budownictwo więc na niedogrzane, ciemne mieszkania. Pranie nawet wilgotne potrafi w takim mieszkaniu schnąć dniami. No i jednak dni deszczowych w Irlandii jest DUŻO: www.interhome.pl/Travelmagazine/Irlandia/CIE/Default.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 13:44 kropkacom napisała: W takim Dublinie chcąc mieszkać > w > centrum godzisz się na stare budownictwo więc na niedogrzane, ciemne mieszkania W takim Krakowie chcac mieszkac w centrum tez musisz mieszkac w starym budownictwie, niedogrzanym i czesto gesto ciemnym, w zaleznosci od ustawienia budynku, usytuowania mieszkania - mieszkalam kolo Starego Kleparza, potem za Nowym, potem przy Krolewskiej , przy Lubiczu - troche starego budownictwa przeszlam...i taki urok akurat tego typu budownictwa, choc jak sadze wszedzie mozna znalezc perly - na 4 mieszkania w Krakowie w starym budownictwie 2 bylo perlami, kwestia tylko ceny oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 13:50 Tu się zgodzę. Tylko, że w polskich kamienicach są raczej wysokie mieszkania z dużymi pokojami. Ta irlandzka zabudowa jest jednak inna. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 13:56 No i jakoś nie kojarzę tam balkonów Ale tu się mogę mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 14:17 Cytat kropkacom napisała: > Tu się zgodzę. Tylko, że w polskich kamienicach są raczej wysokie mieszkania z > dużymi pokojami. Ta irlandzka zabudowa jest jednak inna. Dosyc podobna, tylko ze te stare kamienice z 3-5 olbrzymimi pokojami przerabia sie na 3-5 mieszkan z niewielkimi pokoikami. Polskich kamienic nie da sie podzielic w ten sposob i zamiast wlasnego malego apartamentu musialam dzielic 120metrowe mieszkanie z balkonem i olbrzymia kuchnia z 2 wspolstudentami, moj pokoj mial 30m2, choc pewnie wolalabym miec wlasny apartament 30m2 bez wspollokatorow Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 14:25 Nie będę szła w zaparte. Byłam w Dublinie dwa razy i mieszkałam w centrum. Dla mnie to inne budownictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 16:13 kropkacom napisała: > Tu się zgodzę. Tylko, że w polskich kamienicach są raczej wysokie mieszkania z > dużymi pokojami. Ta irlandzka zabudowa jest jednak inna. Kropka, co ty zmyslasz? Ze powtorze, widzialas kiedys georgianska kamienice, moze byc na obrazku? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 17:57 Daj spokój. Nie każdy interesuje się historyczną zabudową i podstawowymi stylami w budownictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 16:11 Ciemne mieszkania? Widzialas kiedys georgianska kamienice? Czego jak czego, ale braku swiatla i niskich sufitow nie mozna im zarzucic. Fakt, ze wiekszosc z nich to biura i hotele, ale wynika to z prostego faktu, ze nikogo prywatnego nie stac na mieszkanie w zabytkowej kamienicy za x milionow euro. Poza tym bez przesady z ta pogoda, pogoda tu wyglada tak, ze pada czesto, krotko i malymi obszarami - u ciebie tak, a dwie ulice dalej juz nie. Ludzie wieszaja pranie normalnie, tyle ze nie na balkonach ani nie z przodu domow. Jesli przejedziesz sie pociagem czy tramwajem z widokiem na tyly podworek, zobaczysz pelno sznurkow, tylko po prostu wieszanie z przodu posesji nie jest najwyrazniej przyjete kulturowo. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 17:17 > Poza tym bez przesady z ta pogoda, Zależy co dla ciebie jest przesadą. Jeśli w Dublinie ponad 20 dni w miesiącu (średnio) pada deszcz to jednak coś w tym jest. Ale nieważne. Nie mieszkam tam więc ok. > Ciemne mieszkania? Widzialas kiedys georgianska kamienice? Pisałam domy nie kamienice. Tak? > przejedziesz sie pociagem czy tramwajem z widokiem na tyly podworek, zobaczysz > pelno sznurkow, tylko po prostu wieszanie z przodu posesji nie jest najwyrazniej > przyjete kulturowo. Czyli teraz twierdzisz, że jednak gdzieś to pranie jest wieszane na zewnątrz? Nie sadzisz, że w Polsce w mieście jest to niemożliwe bo często nie ma opcji z tyłu domu? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 17:29 Oczywiscie nie chodzi o brak tyłu domu ale opcji wieszania tam prania. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 17:58 > > Ciemne mieszkania? Widzialas kiedys georgianska kamienice? > > Pisałam domy nie kamienice. Tak? Pisalas o starym budownictwie w centrum, ktore porownywalas z polskimi kamienicami. Starym budownictwem w centrum sa mile georgianskich kamienic > Czyli teraz twierdzisz, że jednak gdzieś to pranie jest wieszane na zewnątrz? No przeciez twierdze tak od poczatku? Sama wieszam w ogrodzie z tylu. Po prostu nie obwiesza sie balkonow ani ogrodkow frontowych. > Nie sadzisz, że w Polsce w mieście jest to niemożliwe bo często nie ma opcji z > tyłu domu? Tu tez wielu mieszkancow nie ma opcji z tylu domu, a jednak przodu nie obwiesza. Kwestia obyczaju. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 21:11 >> Nie sadzisz, że w Polsce w mieście jest to niemożliwe bo często nie ma opcji z > tyłu domu? Tu tez wielu mieszkancow nie ma opcji z tylu domu, a jednak przodu nie obwiesza. Kwestia obyczaju. I kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 18:12 > A jak z kwiatami? Kwiaty mozna miec, a najlepiej jak wszysyc sasiedzi maja w jednym kolorze Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 07:36 U nas ludzie susza na balkonach ale na tych przenosnych suszarkach a sznurki zamocowane na stale pod sufitem widuje sie tylko od dziedzinca. Regulamin jest i mowi, ze nie mozna nic na stale na balkonie trzymac, zadnych szaf, nawet zeby zrobic klimatyzacje trzeba miec zgode wspolnoty ale widac ta zasada nie dotyczy suszarek rozkladanych. Ja tez tak susze ale mam taras na najwyzszym pietrze wiec z ulicy nie widac. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 07:49 jeszcze tak sobie mysle, we Wloszech kazdy balkon ma taki opuszczany daszek przeciwsloneczny markiza sie to chyba nazywa, wiec wystarczy opuscic i nie widac, co sie na balkonie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 08:34 Nie mam balkonu, nie mam problemu. To znaczy problemu z decyzją, bo z suszeniem mam. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 08:36 Suszę, nisko, za balustradą. Pomimo, że śmierdzi suszone na dworze fuuuu, ale szybko schnie. Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 10:44 Kiedy miałam balkon, a w zasadzie zabudowaną loggię - pranie wisiało na stojącej suszarce, guzik mnie obchodzą czyjeś wrażenia, nie musi mi zaglądać przez barierkę. Dobrym pomysłem były blokowe pralnie i suszarnie, które spotyka się w niektórych krajach, ale jeśli ich nie ma? Suszące pranie widywałam wszędzie - w Hiszpanii, w Grecji, we Włoszech przewieszone nad ulicą, w eleganckim Singapurze - wystawiano przez okna bambusowe tyki z praniem. Nie rozumiem dlaczego na południu jest to malownicze - u nas obciachowe? Odpowiedz Link Zgłoś
semijo Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 11:08 Nie suszę, bo zgadzam się ze to nieeleganckie i budzi mój sprzeciw estetyczny. Mam jedną suszarkę rozkładaną w pokoju i mnie wystarczy. Zresztą też brzydzę sie wszędobylskich gołębi i ich bliskość mojego czystego prania przyprawiła by mnie o palpitacjer serce Odpowiedz Link Zgłoś
ms135pt Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 11:35 Nie suszę, bo zgadzam się ze to nieeleganckie i budzi mój sprzeciw > estetyczny. a szuszarka rozlozona w pokoju jest ok? nie budzi sprzeciwu estetycznego? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 12:50 Najwyżej tylko autorki postu,ale już nie sąsiadów i przypadkowych przechodniów narażonych czy chcą czy nie na "urocze" widoczki sprawnej flanelowej koszuli w paski i barchanów. Odpowiedz Link Zgłoś
ms135pt Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 13:14 sprawna flanelowa koszula? hmmm..... czyli w dniu wieszania prania nie zapraszamy nikogo do domu, czy estetyczne panie domu znajomych wogole nie zapraszaja? Pranie na balkonie mozna wywiesic tak by przypadkowy przechodzien widzial recznik a nie bielizne. BTW jak wy sie miescicie z praniem w łazience czy pokoju. Pamietam ze w czasoach przed narodzeniem dziecka czyli 2 dorosłe osoby, pralismy ze 3 pralki tygodniowo, co przy tempie schniecia wiosna w pomieszczeniach oznaczaloby wywieszone pranie w salonie na okraglo. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 13:43 A to nie ma łazienki czy w ostateczności sypialni tylko koniecznie pranie w salonie gdzie się gości przyjmuje? Odpowiedz Link Zgłoś
annvangier Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 13:46 w lazience malej typowo blokowej ok 7 m2 jest wilgotno dosc bo wanna, bo kran woda paruje non stop a nie ma okna , to no flanela twoja wtedy smierdzi Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 13:52 Ja mam małą łazienkę. Bez okna. Niestety suszenie tam jest niemożliwe. Oczywiście gazetka zaraz powie, że trzeba było mieszkać w mieszkaniu z trzema łazienkami Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 13:59 Teraz już rozumiem Twoją zgryźliwość Kropko Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 14:05 Mi to nie przeszkadza. Mam trzy spore balkony za to Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 14:34 Susze pranie na ogródku ,nie wieszam bielizny bo tą susze na suszarce.Nie wieszam prania w niedziele i święta. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 14:37 Piorę jak jest potrzeba. A co za tym idzie i suszę. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 17:43 Świetne ustawne mieszkanko.Łazienka w której nie można się swobodnie obrócić za to trzy duże balkony Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 17:51 No, mi pasuje. Tobie nie musi. Prania w łazience i tak bym nie wieszała. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 17:53 A jak wykorzystujesz te trzy balkony? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 13:59 A inne pomieszczenie (sypialnia,drugi pokój) niedostępne dla gości? Koniecznie w salonie na oczach gości? Odpowiedz Link Zgłoś
ms135pt Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 14:35 Jak ktos lubi sie potykac o ciuchy srednio co drugi dzien- prosze bardzo. Polskie mieszkania sa najczesciej za male zeby tak o rozlozyc sobie suszarke metr na 4 i sie o nia nie potykac. Znacznie wygodniej wywiesic pranie na balkonie. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 17:39 Jak się mieszka w kawalerce to może i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
ms135pt Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 20:52 jak sie mieszka w kawalerce to napewno, a zeby moc sobie ot tak postawic suszarke z praniem wypadaloby miec mieszkanie tak ponad 80 metrow i to z duza powierzchnia pokoju niebedacego salonem, lub byc wielbicielem pustki w pokoju- czyli lozko stolik i paprotka na caly salon. Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 18:28 semijo napisała: > Nie suszę, bo zgadzam się ze to nieeleganckie i budzi mój sprzeciw > estetyczny. zgadzam się - też budzi mój sprzeciw estetyczny i dlatego usuwam je sobie sprzed oczu. Większość balkonów, które widuję jest zasłonięta do wysokości 120 cm mniej więcej, pranie na stojącej suszarce widzą ci, co się mocno wychylą, a zwyczaj wysiadywania w oknach z poduszkami pod łokcie już zanikł, więc mało kogo to dotyczy. Nie chciałoby mi się ciągle składać i rozkładać suszarki w pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 17:54 susze w szuszarce kondensacyjnej. To, co nie nadaje sie do szuszenia w tejze wieszam na wieszakach w pralni. Ale ja mieszkam w kraju, w ktorym obowiazuje zakaz suszenia prania na zewnatrz, ze o balkonach nie wspomne. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Suszenie na balkonie 03.05.10, 10:49 pewnie arabia saudyjska tam gdzie kobiety chodza za wielbladami i sikaja do dziury w ziemi podcierajac sie prawa reka Odpowiedz Link Zgłoś
wilee Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 20:02 "Niektórzy twierdzą, że to straszny obciach, inni, że nie ma jak ubrania wysuszone na powietrzu." Druga opcja -ale mój balkon jest częściowo zabudowany i nie widać z ulicy rozwieszonego prania.Mogą je widzieć sąsiedzi z wyższego piętra.Nie zastanawiam się czy oni zwracają uwagę na to co tam się suszy.Ja bynajmniej nie podglądam co się suszy na innych balkonach,bo to dopiero OBCIACH. Odpowiedz Link Zgłoś
ms135pt Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 20:55 a gdzie tam obciach jak mozesz przeczytac w powyzszych postach trzeba sie rozgladac po obcych balkonach,wlasnie po to zeby wypatrzec czyjeś gacie i poczuc sie zniesmaczonym a nastepnie o swoim zranionym poczuciu estetyki opowiadac na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 21:09 Nie każdy jest ślepcem a gacie na balkonie nie są niczym estetycznym.Gdyby tak było w niektórych krajach oraz w niektórych (przeważnie nowych) wspólnotach w Polsce nie byłoby zakazu suszenia prania na balkonach. Skądś się ten zakaz wziął. Zadanie domowe: zastanów się skąd. Odpowiedz Link Zgłoś
ms135pt Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 21:14 W niektorych krajach USA na przyklad zakaz wział sie z tego zeby zwiekszyc i utzrymac na jakims poziomie sprzedaz suszarek. Tam lobbysci działaja ostro. A nowe, wspaniałe, wspólnoty mieszkaniowe w Polsce uwielbiaja snobować. Z reszta przy zakupie lub wynajmie mieszkania w takim miejscu akceptuje sie regulamin. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 22:20 Teoria spiskowa w narodzie zawsze żywa Odpowiedz Link Zgłoś
ms135pt Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 22:32 Taaa teoria spiskowa, ktora nazywa sie wyniki sprzedaży i zysk. Ale co tam o pieniądzach, biznesie i zyskach może widziec kobieta(??)co zycie spedza na forum oczywiście rozpisując sie na temat swojego rzekomego bogactwa i urody oraz cudownego życia utrzymanki- a siedzi ciągle na forach dla dzieciatych. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 22:55 Oczywiście,że teoria spiskowa. W końcu pranie można spokojnie wysuszyć w domu i wtedy automatyczna suszarka nie potrzebna >a siedzi ciągle na forach dla dzieciatych. Każdy ma jakieś hobby. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Suszenie na balkonie 03.05.10, 00:06 Cytat ms135pt napisała: > W niektorych krajach USA na przyklad zakaz wział sie z tego zeby zwiekszyc i > utzrymac na jakims poziomie sprzedaz suszarek. Tam lobbysci działaja ostro. Uwielbiam te teorie spiskowe Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 03.05.10, 00:13 Podobno tak naprawdę zakaz jazdy po alkoholu kochana to działanie lobby produkującej alkomaty dla kierowców. A wchodzący obecnie powoli do Polski obowiązek sprzątania po własnym psie to działanie silnego lobby firm produkujących specjalne papierowe torebki na odchody. Odpowiedz Link Zgłoś
ms135pt Re: Suszenie na balkonie 03.05.10, 00:28 teoria spiskowa? na temat suszarek no prosze zawsze myslalam ze sprzedaż, reklamy, marketing szeptany, przetargi, ustawy pisane pod kogos, product placement w srodkach przekazu to po prostu biznes no ale pewnie wiesz lepiej. tak przy okazji nie dajesz sie temu prawda? telefon komorkowy zmieniasz dopiero jak zepsuje sie stary, z komputerem masz tak samo? a co najwazniejsze nie dajesz sie zbiorowej panice kupowania zwanej moda, wiec wszystkie ubrania nosisz az do zdarcia. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Suszenie na balkonie 03.05.10, 00:38 W Irlandii nie ma producentow AGD, a wieszac w nowych budynkach nie mozna. Czyli to tez wplyw producentow amerykanskich? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 03.05.10, 01:09 cherry.coke napisała: > W Irlandii nie ma producentow AGD, a wieszac w nowych budynkach nie mozna. Czyl > i > to tez wplyw producentow amerykanskich? Ich macki sięgają wszędzie... Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Suszenie na balkonie 03.05.10, 00:43 Cytat ms135pt napisała: > tak przy okazji nie dajesz sie temu prawda? telefon komorkowy zmieniasz dopiero > jak zepsuje sie stary, z komputerem masz tak samo? a co najwazniejsze nie daje > sz sie zbiorowej panice kupowania zwanej moda, wiec wszystkie ubrania nosisz az > do zdarcia. A wiesz ze tak . Ostatnio szukajac recznika zlapalam sie ze ten ktorego uzywam (jeden z wielu oczywiscie)ma jakies 15 lat jak nie wiecej, jest calkiem dobry i fajny, ale czy tyle powinno sie uzytkowac recznik? Kochana/ny...twoja teoria jest kulawa, bo w USA pranie sobie mozesz zrobic w pralni za grosze, wiele gospodarstw domowych nie posiada czegos takiego jak pralka/suszarka. Suszarki wymyslili po to by ludziom bylo latwiej, zamiast bawic sie w wieszanie, rozwieszanie, bieganie na balkony czy nie wiadomo gdzie, wciskasz jeden guzik czasem nawet bez przekladania z pralki do suszarki. Te w pralniach suszarki susza ci olbrzymie pranie (np trzech 5 kg pralek) w godzine. Ale jak juz masz ta teorie...to dodaj jeszcze ze specjalnie wymyslili zeby te suszarki niszczyly ubrania i zeby nakrecal sie przemyl odziezowy Odpowiedz Link Zgłoś
ms135pt Re: Suszenie na balkonie 03.05.10, 01:10 Nie suszarki tak jak każdy inny sprzęt AGD został wymyślony żeby zarobić, producenci nie maja na celu ulepszać świat ale zarabiać. Kupującym możne on ułatwiać życie lub nie. Pranie mozna zrobić za grosze ok, ale ktoś tą suszarkę kupił. Nie wiem jak jest w Irlandii czy innych krajach gdzie jest zakaz wieszania prania na balkonach, ale w stanach uzasadnieniem zakazu były podobno względy estetyczne, dotyczył tez wieszania prania na własnym podwórko, z tym ze w momencie rozpoczęcia kryzysu zakaz odwołano i nagle okazało się ze wiszące pranie nie razi poczucia estetyki. Nie wiem co sie czepiłas marketingu i lobbingu jako teori spiskowej- jesli widzisz wszedzie i we wszystkim teorie spiskowe, nawet w prostych mechanizmach dzialajacych w biznesie, no coz BTW Jeżeli wszystkie sprzęty i ubrania użytkujesz aż do całkowitego zużycia to gratuluje jesteś wyjątkowo eko albo oszczędna, jak to tylko jeden ręcznik to po co o nim pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
panpaniscus Re: Suszenie na balkonie 03.05.10, 10:44 Właśnie o tym miałam pisać - o powrocie do suszenia na dworze w USA, w ramach bycia przyjaznym dla środowiska i kieszeni. Mieszkam w Niemczech i to bzdura, że tu nie wolno suszyć na dworze - Np. wszystkie wypasione i mniej wypasione kamienice w Lipsku mają na podwórkach (czyli widoczne dla lokatorów wypoczywających na balkonach) suszarki/linki na pranie. W zachodnich Niemczech, w małym miasteczku - to samo. Niemcy są w dużej mierze "zieloni", często bardzo oszczędni i zakaz suszenia prania na dworze by nie przeszedł. Lubię pranie z suszarki, ale dopóki mnie nie przyciśnie, to nie będę jej kupować ani używać, bo to nieprzyjazne dla środowiska. No i o ile lepiej pachnie pranie suszone na wietrze i w słońcu. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Suszenie na balkonie 03.05.10, 13:50 Z tym ze suszenie na dworze =/= suszenie na elewacji frontowej. Tu gdzie mieszkam, tez nikt nie zabrania suszenia na dworze (bo i jak), tylko trzeba miec do tego warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 21:21 gazeta_mi_placi napisała: > Nie każdy jest ślepcem a gacie na balkonie nie są niczym estetycznym.Gdyby tak > było w niektórych krajach oraz w niektórych (przeważnie nowych) wspólnotach w > Polsce nie byłoby zakazu suszenia prania na balkonach. masz rację, nie wieszaj swoich gaci na balkonie, muszą być straszne Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Suszenie na balkonie 02.05.10, 22:01 oczywiście, że suszę. A czemu obciach? bo ktoś może obejrzeć co piorę? no to u mnie niespecjalnie dojrzy.... Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Suszenie na balkonie 03.05.10, 13:47 Teraz mam za mały balkon i nie mam sznurków, ale jak miałam, to wieszałam i naprawdę miałam w nosie, czy to obciach czy nie, i co kto pomyśli. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Suszenie na balkonie 03.05.10, 15:28 Nie wieszam na balkonie bo musiałabym nieść pranie z pralni w suterenie na I piętro domu Zwykle zimą rozwieszam w pralni a latem na tarasie na suszarce. Mam tego trochę bo dzieci troje... Ktoś kto chciałby obejrzeć co suszę musiałby wejść do ogrodu i na taras ryzykując wygryzienie tyłka przez mojego psa Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 03.05.10, 16:30 Na tej samej zasadzie przy rozmiarze 44 można nosić mini i bluzkę do pępka.Obciach,ale te Panie mają to gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Suszenie na balkonie 03.05.10, 18:38 Podobnie jak panowie, wystawiajacy na slońce w środku miasta brzuszyska w rozmiarze 12 miesiac ciązy. Odpowiedz Link Zgłoś
lineczkaa Re: Suszenie na balkonie 03.05.10, 18:29 No ba! Pewnie, że suszę. Na wiaterku i słoneczku . Co do argumentu gazety, że pół osiedla ogląda moje majty... rech rech rech, no rzeczywiście inni ludzie nie mają nic ciekawszego do roboty, tylko przyglądać się mojemu praniu . Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Suszenie na balkonie 03.05.10, 18:39 no > rzeczywiście inni ludzie nie mają nic ciekawszego do roboty, tylko > przyglądać się mojemu praniu . Są tacy, co nie mają. Ale to ich problem. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 05.05.10, 21:35 Mam nadzieję,że wulgarne napisy na elewacji bloku kibiców miejscowych drużyn również Wam zwisają. Przecież nie ma obowiązku gapienia się na nie,prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Suszenie na balkonie 03.05.10, 21:23 a GDZIE mam suszyć? w łazience sprawdza się tylko w okresie grzewczym. Potem pranie kisi się w łazience i co? Mam tak kisić wszystko aż zaśmiardnie? POmija juz fakt że w łazience zmieści mi się mniej niż na balkonie. WIeszam albo na sznurkach albo w ostatecznośi rozkładam suszarkę na balkonie. A co do pójścia do sąsiada po kawałek bielizny - mam w nosie do kogo i po co miałabym jść. Pruderyjna nie jestem, zakompleksiona też nie i nie przyprawia mnie o palpitację czy rumieńce fakt ze sąsiad widzi moje majtki. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 05.05.10, 21:29 Gorzej jak sąsiad okaże się wielbicielem damskiej bielizny i będziesz musiała się z nią pożegnać . Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: Suszenie na balkonie 04.05.10, 16:39 na balkonie wieszam kwiaty. ach te post-PRLowskie "damy", biegajace do warzywniaka w szlafroku i gaciach... im to nic nie przeszkadza, ani kalesony na balkonie, ani zagracanie wspolnego korytarza, ani palenie na klatce... Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Suszenie na balkonie 05.05.10, 12:46 ma_dre nie wrzucaj prosze do jednego wora tych co palą na klatce i wieszaja pranie na balkonie. masz suszarnię - super, ja nie mam i mieć nie vbędę to gdzie u licha mam suszyć? Przeszkadza CI widok czyichś ciuchów - twój problem. Tak na prawdę to nawet czyjeś wyjście w szlafroku na ulicę to problem dla oglądających a nie dla wychodzącego Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 05.05.10, 21:27 ma_dre napisała: > na balkonie wieszam kwiaty. > ach te post-PRLowskie "damy", biegajace do warzywniaka w szlafroku i > gaciach... im to nic nie przeszkadza, ani kalesony na balkonie, ani > zagracanie wspolnego korytarza, ani palenie na klatce... Dokładnie. Co tam estetyka,najważniejsze,żeby majty szybko wyschnęły. Odpowiedz Link Zgłoś
piegowata9 Re: Suszenie na balkonie 05.05.10, 13:53 W bloku miałam zabudowany balkon i używałam suszarki, więc z dołu nic nie było widać. Pościel wieszałam na sznurkach, ale nie sądzę, by to ona akurat negatywnie wpływała na estetyczne doznania sąsiadów. Ba, ośmielam się twierdzić, że na naszych osiedlach jest znacznie więcej innych, bardziej negatywnych bodźców w zakresie estetyki niż nawet osławione majty w grochy sąsiadki spod "5". Teraz suszę na zabudowanym tarasie, na który sąsiad nie ma wglądu. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 05.05.10, 21:34 >na naszych osiedlach jest znacznie więcej innych, bardziej negatywnych bodźców w zakresie estetyki niż nawet osławione majty w grochy sąsiadki spod "5" To prawda. Przypomina mi to dyskusję o zbieraniu psich kup gdzie jedna Pani twierdziła(poniekąd słusznie),że przecież psia kupa jest mniej niebezpieczna niż stłuczone szkło i ona nie będzie zbierać. Zawsze będzie istnieć zjawisko gorsze od danego,więc po co w ogóle się starać. Palenie papierosów na klatce? E tam..Pozwolić...Lepsi palacze na klatce od pijących agresywnych dresów... Zbieranie kup po psie? Potłuczone szkło gorsze. Majty w kwiatki sąsiadki spod 5 nieestetyczne? E tam...Grafitti kiboli na elewacji bloku przecież jeszcze paskudniejsze ... Odpowiedz Link Zgłoś
piegowata9 Re: Suszenie na balkonie 05.05.10, 22:07 Pomijając ewidentny sarkazm, z grubsza masz rację. Jedno "ale". Idealnie nigdy nie będzie, niestety, niezależnie od ilości słów wylanych na licznych forach. Skoro zaś mam wskazać, co gorsze, to i owszem, przyznaję, że bardziej ruszają mnie np. przywołane paskudne bohomazy (z grafitti nie ma to nic wspólnego), niż majty na balkonie, najczęściej w dodatku za zasłaniającą je barierką. Jeśli w dodatku właścicielka kropkowanych dessous na rzeczonej barierce powiesi pelargonie (byle balkon był odpowiednio nisko, by przechodniów nie narażać), to jestem jej gotowa wybaczyć nawet to drobne przestępstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Suszenie na balkonie 05.05.10, 22:40 >Pomijając ewidentny sarkazm, z grubsza masz rację. Racja Odpowiedz Link Zgłoś
how-ever Re: Suszenie na balkonie 05.05.10, 21:58 Ha, przy moich obecnych warunkach mieszkaniowych (jestem studentką i mieszkam w akademiku) pranie suszy się wszędzie. Rzecz jasna, mamy suszarnię, która w sezonie grzewczym zaspokaja niemal w pełni potrzeby mieszkańców akademika w zakresie suszenia prania. Jednak wiosną i początkiem lata w suszarni jest zimno i wilgotno (znajduje się w podziemiach deesu), co skutkuje tym, że pranie najzwyczajniej w świecie nie wysycha. Tak więc pranie moje i moich współlokatorek jest rozwieszane w łazience (jednej na cztery osoby), w pokoju, a nawet na oknie (tak, to możliwe- wiesza się bluzkę na wieszaku, który następnie instaluje się na uchylonym oknie). W domu rodzinnym pranie schło na dworze (podwórze) bądź strychu (gdy jeszcze mieszkaliśmy w domu jednorodzinnym), a obecnie- na sznurku za blokiem lub na suszarce rozkładanej w domu, co nie jest szczególnie wygodne. Gdybym miała się przejmować, że ktoś zobaczy moje majtki, bluzkę czy stanik, to w życiu nic bym tutaj nie wysuszyła Odpowiedz Link Zgłoś