czustka 01.06.10, 15:25 Czy ja dobrze zrozumiałam , rozwalali się tupolewem z krzcząc kur***waaaaa ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawka74 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 15:29 A co, mieli zaintonować 'Boże, coś Polskę'? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 15:31 Wejdź na jakikolwiek portal. Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:19 weszłam. W pracy byłam. Dziwię się czustce. Co mieli krzyczeć? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 20:00 Pewnie powinni wyszeptać 'słodko i zaszczytnie jest umierać za ojczyznę', żeby ładnie wyglądało w stenogramach. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 16:37 >kawka74 napisała: > A co, mieli zaintonować 'Boże, coś Polskę'? Nie. Jeśli już to "Jeszcze Polska nie zginęła..." Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 15:31 Chyba jedyna oczywista reakcja w takiej chwili... Znowu mam gulę w gardle. "Może nie będzie tragedii". Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 15:37 "Nie no ziemie widac... cos tam widac... Moze nie bedzie tragedii" Tez sie prawie poryczalam. Jeszcze duuuuzo wyjasniania, ale przynajmniej juz wiadomo, ze to nie laser obcych ich stracil. Strasznie to smutne wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
madeleine.b Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 15:38 angazetka napisała: > Znowu mam gulę w gardle. "Może nie będzie tragedii". Dokładnie to samo czuję. Znowu też myślę o rodzinach i o tym co oni muszą czuć czytając to Odpowiedz Link Zgłoś
chloe30 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 15:46 przeciwcialo napisała: > A co mieli krzyczeć? No jak to co - Jeszcze Polska nie zginęła. A ten fragment "Może nie będzie tragedii" rozumiem zupełnie inaczej niz większość - w sensie może nie będzie tak tragicznie zamglone, cos w tym stylu, na pewno nie mówią i myslą wtedy o TAKIEJ tragedii jaka się stała. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 18:12 Zgadzam sie z Toba, tez odebralam to jak cos w rodzaju 'nie zdaze do sklepu, ale bedzie masakra'. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 15:48 Wiem, że to czarny humor, ale nie mogłam się nie uśmiechnąć czytając to "kurwa". To powinien być nasz okrzyk narodowy. Cóż poradzić, odruch. Ciężko mieć pretensje, że nie rozbili się z elegancją i klasą. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 15:58 Ja się nie mogłam uśmiechnąć. To był krzyk rozpaczy i bezsilności i jakiekolwiek słowo zostałoby wyartykuowane i tak oznajmiało wyłącznie jedno - nagłe zrozumienie nieuchronnego końca. Potworne. Jest mi ich niewypowiedzianie żal. Odpowiedz Link Zgłoś
czustka Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 15:59 No jasne że tak , emocje extremalne towarzyszyły w tych ostatnich chwilach zrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 16:08 Napisałam tak, bo za chwilę pewnie znajdą się jacyś arbitrzy elegancji, którzy uznają, że chłopcy nieelegancko się pożegnali z tym światem, nie wypada i w ogóle nie licuje z godnością żołnierza... Odpowiedz Link Zgłoś
narsen Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 16:01 10:30:35,4 Na razie nie ma decyzji Prezydenta co dalej robić (dyr.Kazana) Ten fragment jest ciekawy... Odpowiedz Link Zgłoś
hankaskakanka Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 16:15 to tak wyglada jakby sprawdzali mozliwosci ladowania ale sie zagapili. rutyna ich zgubila , no i sapiacy nad uchem Błasik... Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 16:17 Tam chyba więcej osób sapało im za plecami. Odpowiedz Link Zgłoś
narsen Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 16:23 Większy fragment: 10:30:32 Na razie nie ma decyzji prezydenta co dalej robić (prawdopod. Kazana) 10:30:54 No i... (2-gi pilot) 10:30:54 Co z nami Basiu? (1-szy pilot do stewardessy) 10:37:23 Wykonujemy czwarty,polski 101 (1-szy pilot) 10:38:00 Wkurzy się, jeśli jeszcze... (niezr.) (niezident.) Faktycznie. Pewnie nie byli pod presja... Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 17:35 narsen napisała: > 10:30:35,4 Na razie nie ma decyzji Prezydenta co dalej robić (dyr.Kazana) > > Ten fragment jest ciekawy... Niekoniecznie. Mogło chodzić o to, na które lotnisko zapasowe lecieć dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 17:58 Oczywiscie, ze moglo o to chodzic. Jednak sa ludzie zacietrzewieni w swojej nieomylnosci i wiedza co jest blizsze prawdy badz co lepsze, co prawda jest. Zdania powyrywane z kontekstow sa dowodami. Nie widza tylko, ze od fanow teorii spiskowych niewiele ich odroznia. Jedynie druga strony barykady. Odpowiedz Link Zgłoś
narsen Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 17:59 Zważywszy na to co zrobił w Gruzji pewnie tak było... Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:27 a co było w Gruzji? byłaś/ byłeś tam, że tak autorytatywnie odnosisz się do tamtych wydarzeń? czy może poczytałaś / poczytałeś trochę ploteczek w internecie? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:31 Zwazywszy, że sprawa Gruzji była wtedy bardzo głośna, były w jej sprawie zapytania poselskie, sprawa oraz wypowiedzi prezydenta - chyba wiadomo, co tam się działo. Odpowiedz Link Zgłoś
narsen Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 23:01 Co nasz ex prezydent zrobił w Gruzji i jakie konsekwencje tego poniósł pilot jest wiedzą powszechnie dostępną. Ploteczki pozostawiam Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 18:14 Bez sensu jest interpretowac zachowanie czlowieka w swietle JEDNEGO jego wybryku. To byla zupelnie inna sytuacja i nie ma ZADNYCH przeslanek, zeby sadzic, ze incydent z Gruzji mial z nia cokolwiek wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 23:30 Owszem są poszlaki. "> Bez sensu jest interpretowac zachowanie czlowieka w swietle JEDNEGO > jego wybryku" Nie jednego wybryku, bo oczernianie pilota i cała nagonka Pisu nie trwała chwili lecz ciągnęła się bardzo długo Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:30 Biorąc pod uwagę, że nie mieli zbyt dużych rezerw paliwa to gdyby chodziło o wybór innego lotniska logiczne jest zrezygnowanie z próby podejścia do lądowania Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 16:14 no paczpani, a powinni się modlić Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 16:18 dodam jeszcze, że prawdziwym skandalem jest, że rozmawiali o du.ie Maryni, a nawet się śmiali naprawdę, zero szacunku dla ofiar Odpowiedz Link Zgłoś
czustka Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 16:24 Nie rozumiem skąd u ciebie taka sraczka... Ani z oburzeniem nie napisałam o tej ku***wie , ani z potępieniem , przecież normalny człowiek zdaje sobie sprawę w jakich okolicznościach leciały te bluzgi ... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 16:26 Mówiąc szczerze, też odebrałam to tak, jakbyś się do nich czepiała o te bluzgi. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 16:27 znaczy nie masz zasadniczych problemów emocjonalnych i semantycznych ze zrozumieniem stenogramu? to w sumie pocieszające, chociaż w takim razie nie rozumiem, po co napisałaś to, co napisałaś Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 18:51 chociaż w takim razie nie rozumiem, po co > napisałaś to, co napisałaś > ...hehehe..to zdaje się nie jej pierwszy post, w którym nie do końca wiadomo o co jej chodzi..hehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 16:30 Dziwne, że akurat na ten fakt zwróciłaś uwagę i nie miałaś w sobie na tyle taktu i delikatności, żeby to przemilczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 16:29 samobojcy - twardziele normalnie TAWS wyl pull up a nikt nawet nie skomentowal ani sloweczkiem lykajcie dalej gaski... Odpowiedz Link Zgłoś
narsen Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 16:34 (z innego forum) Dla wszystkich wielbicieli teorii spiskowych! .. PRAWDZIWY ZAPIS ROZMÓW W KABINIE PILOTÓW ... 1 - kapitan 2 - drugi pilot 1: Matko Boska Wiecznie Dziewico! Włączyli magnez! Ściąga nas do ziemi! 2: Ojejku. 1: Pełen ciąg! 2: Próbuję. Nie działa. To pewnie wirus KGB w komputerze. 1: O nie! 2: 100m TAWS: PULL UP! PULL UP! 1: Damy radę 2: 50m 1: To spisek Tuska! 2: 20m Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 16:37 major Fiszer był z nimi w zmowie od samego początku, zaznaczę od razu Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 16:48 > lykajcie dalej gaski... Tak, tak. To wszystko spisek putinowsko-tuskowy, Elza to wie. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 17:19 No ale co tu komentować i co łykać? Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasia Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 17:23 Elza posiadła wiedzę tajemną Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 17:26 Pewnie się nią z nami nie podzieli Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 18:25 podziele sie kochanie... jesli wyje alarm ze zaraz przywale w ziemie z predkoscia 300hm/h to majac na uwadze ze mam w domu zone i dwojke dzieci pieprze wszelkie mozliwe podszepty generalow i prezydentow i zgodnie z namowa urzadzenia alarmowego podrywam samolot... instynkt samozachowawczy to jeden z najsilniejszych instynktow nikt nie jest samobojca z grajacego pudla podaja setki wyrwanych z kontekstu zdan z ktorych wiele jest wypowiadanych przez niewiadome osoby i nie wiadomo co mowia... tylko idiota pomysli ze fajnie znamy prawde - nie znamy, dla kazdego normalnego czlowieka wycie alarmu pull up i zerowe komenty zalogi wydaja sie dziwne, tylko dla was nie ciekawe co pokazywaly przyrzady - tyle w temacie nie chce mi sie na ten temat dyskutowac bo cala ta sprawa mnie wkurza a glupiomadre komentarze wypluwane przez was jakby bezposredni z televizora - nawet nieprzetworzone przez wlasne szare komorki (hehe o czym ja pisze) tymbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
potworski Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 18:31 elza78 napisała: > podziele sie kochanie... > jesli wyje alarm ze zaraz przywale w ziemie z predkoscia 300hm/h to majac na > uwadze ze mam w domu zone i dwojke dzieci pieprze wszelkie mozliwe podszepty > generalow i prezydentow i zgodnie z namowa urzadzenia alarmowego podrywam samol > ot... > instynkt samozachowawczy to jeden z najsilniejszych instynktow nikt nie jest > samobojca A co powiesz o wspinaczach skałkowych wspinających się bez zabezpieczenia? Co powiesz o kierowcach rajdowych pędzących 200 km/h szutrową dróżką tuż obok drzew? Co powiesz o saperach? Wiesz co to jest świadome ryzyko i ślepa wiara we własne umiejętności? Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 18:37 mysle ze ryzykantow nie wybiera sie na pilotow wojskowych, tym bardziej na pilotow ktorzy lataja z najwazniejszymi osobami w panstwie. przeczytaj jeszcze raz co napisales i przeanalizuj bo sugerujesz jakies potwornie nielogiczne rzeczy. to tak jakby nie wiem pedofila wyslac do nauki plywania 6 latkow Odpowiedz Link Zgłoś
potworski Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 18:41 elza78 napisała: > mysle ze ryzykantow nie wybiera sie na pilotow wojskowych Nie no jasne - pilotami wojskowymi zostają głównie oderwani od kapci i kubka z gorącą herbatą stateczni panowie, dla których największym ryzykiem w życiu jest wrzucenie czerwonych skarpetek do pralki z białą bielizną. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 18:51 skoro latanie jest az tak niebezpieczne chyba zaczne sie bac bo mieszkam jakies 600m od osi pasa 2 km od lotniska - cholera wie czy jakis nioderwany od kapci dziarski pilot nie postanowi wyladowac w moim salonie bo takie mial widzimisie czlowieku czytaj to co piszesz bo moze i wiedze o lotnictwie wyciagasz z lepszych zrodel niz tina, za to zaokraglanie liczb idzie ci juz na poziomie "mam 6 lat" a snucie opowiesci o ryzyku na pograniczu zycia i smierci w lotnictwie mozna miedzy bajki wlozyc ooo startuje jakis 737 ryana wlasnie - ide sie schowac z dziecmi do schronu Odpowiedz Link Zgłoś
potworski Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 18:56 elza78 napisała: > skoro latanie jest az tak niebezpieczne chyba zaczne sie bac bo mieszkam jakies 600m od osi pasa 2 km od lotniska Śledząc sens twojej wypowiedzi raczej obstawiałbym, że mieszkasz nie 2 km od lotniska, ale 200 metrów od fabryki azbestu, w której wysiadł system filtracji szkodliwych oparów. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:03 czytaj co piszesz bo sie osmieszasz synek Odpowiedz Link Zgłoś
potworski Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:18 elza78 napisała: > czytaj co piszesz bo sie osmieszasz synek No i widzisz jak szybko zdechłaś elza? Najpierw zdechłaś przy merytorycznej wymianie zdań a jak ci nie starczyło pary na poparcie swoich tez argumentami to jak grzeczny yorkshire terier obróciłaś się na grzbiet próbując chyłkiem sprowadzić dyskusję na tory jakiegoś pierdolenia o mieszkaniu przy pasie startowym. Na koniec tradycyjnie - jak to w przypadku podobnych tobie miernot forumowych bywa=używasz wyświechtanego zdania-klucza, które niby ma świadczyć o moim niezrozumieniu tekstu, a tak naprawdę jest sztampową ripostą nicka, który nie ma nic więcej do powiedzenia, a chce, żeby jego było na wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 00:19 potrenuj dziecko zaokraglanie, nie mam zamiaru gadac z ekspertem od techniki ktory 11700 zaokragla do 11 jestes smieszny Odpowiedz Link Zgłoś
potworski Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 09:02 elza78 napisała: > potrenuj dziecko zaokraglanie, nie mam zamiaru gadac z ekspertem od techniki > ktory 11700 zaokragla do 11 > jestes smieszny To ty lepiej potrenuj rozumienie czytanego tekstu=bo nigdzie nie napisałem, że to ja zaokrąglam 11 700 w dół. A jak nadal nie rozumiesz=to daj znać, to wtedy postaram się obrazki załączać do każdego posta. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 20:05 >dla których największym ryzykiem w życiu jest wrzucenie czerwonych skarpetek do pralki z białą bielizną. Oj,jeżeli by trafił na żonę PPD to byłoby to faktycznie duże ryzyko Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 09:52 elza78 napisała: > mysle ze ryzykantow nie wybiera sie na pilotow wojskowych, tym bardziej na WŁAŚNIE na pilotów wojskowych wybiera się ryzykantów. Wojsko polega na ryzykowaniu. > pilotow ktorzy lataja z najwazniejszymi osobami w panstwie. Nie mieli innych. > przeczytaj jeszcze raz co napisales i przeanalizuj bo sugerujesz jakies > potwornie nielogiczne rzeczy. > to tak jakby nie wiem pedofila wyslac do nauki plywania 6 latkow Albo jakby zazyczyć sobie od dowódcy lotnictwa objaśniania jak lata samolot za plecami załogi lądującej w bardzo trudnych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 18:39 elza78 napisała: > podziele sie kochanie... > jesli wyje alarm ze zaraz przywale w ziemie z predkoscia 300hm/h to majac na > uwadze ze mam w domu zone i dwojke dzieci pieprze wszelkie mozliwe podszepty > generalow i prezydentow i zgodnie z namowa urzadzenia alarmowego podrywam samol > ot... > instynkt samozachowawczy to jeden z najsilniejszych instynktow nikt nie jest > samobojca > z grajacego pudla podaja setki wyrwanych z kontekstu zdan z ktorych wiele jest > wypowiadanych przez niewiadome osoby i nie wiadomo co mowia... > tylko idiota pomysli ze fajnie znamy prawde - nie znamy, dla kazdego normalnego > czlowieka wycie alarmu pull up i zerowe komenty zalogi wydaja sie dziwne, tylko > dla was nie > ciekawe co pokazywaly przyrzady - tyle w temacie > nie chce mi sie na ten temat dyskutowac bo cala ta sprawa mnie wkurza > a glupiomadre komentarze wypluwane przez was jakby bezposredni z televizora - > nawet nieprzetworzone przez wlasne szare komorki (hehe o czym ja pisze) > tymbardziej Elza poczytaj lotnictwo.net.pl, tam to tlumacza. Inni piloci, nie jacys domorosli analitycy jak my. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 18:44 mysle ze tlumaczen STENOGRAMOW spisanych (hahah) z czarnych skrzynek (hahaha) przez sluzby specjalne mocarstwa niezbyt przychylnie do nas nastawionego mozna sobie wsadzic tam gdzie swiatlo nie dochodzi Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:00 Tlumaczyli duzo juz przed stenogramami, wyobraz sobie... Jesli interesuje cie prawda, to zainwestuj troche czasu i poczytaj ich opinie, bywaja dosc szczegolowe. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:03 > Tlumaczyli duzo juz przed stenogramami, wyobraz sobie... jak to mozliwe ze pozwalano sobei na spekulacje Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:06 elza78 napisała: > > Tlumaczyli duzo juz przed stenogramami, wyobraz sobie... > > jak to mozliwe ze pozwalano sobei na spekulacje Jak to mozliwe, ze piloci znaja sie na lataniu i potrafia interpretowac informacje? No nie wiem doprawdy. Zatkaj uszy i spiewaj glosno, jasne. Tylko nie pisz potem gornolotnych bzdur o prawdzie, bo bys jej nie zauwazyla, gdyby ci dala fange w nos. Odpowiedz Link Zgłoś
narsen Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:28 Czyli generalnie sądzisz, że to Rosjanie zestrzelili samolot (czy cokolwiek tam z nim zrobili - na pewno coś w wyniku czego spadł), tak? Pewnie w porozumieniu z Tuskiem, masonerią, żydokomuną i cyklistami? W taki razie jesteś zwykłym świrem. Sad but true. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 18:53 > jesli wyje alarm ze zaraz przywale w ziemie z predkoscia 300hm/h to majac na > uwadze ze mam w domu zone i dwojke dzieci pieprze wszelkie mozliwe podszepty > generalow i prezydentow i zgodnie z namowa urzadzenia alarmowego podrywam samol > ot... Wiesz, tak gadać to sobie możesz Ty w ciepłym domu przed komputerem. Ciekawe jakiej prawdy tak naprawdę oczekujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 18:56 hehe kropka wez mi powiedz czy prawdy mozna oczekiwac, prawda jest jedna i mozna chciec ja poznac i ja wlasnie chce ja poznac bo nie kupuje tej farsy z telewizora proste. coraz wiecej ludzi przestaje to kupowac co lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:05 > i ja wlasnie chce ja poznac bo nie kupuje tej farsy z telewizora proste. Rączki opadają Innej prawdy niż ta z Rosji czy telewizora nie będziesz miała. Bo niby jak? Nawet jak jakimś cudem ktoś inny by prowadził śledztwo to też na pewno masz swoją własną koncepcję, prawda? Tak jak pisałam kiedyś, wy nie chcecie znać prawdy. Chcecie potwierdzenia swoich osobistych "prawd". Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasia Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:06 Elza wie,ale ci nie powie. Przedszkole i tyle. Nadmiar emotek aż razi. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Znasz lepszy sposób, aby wiedzieć? 01.06.10, 19:43 Elza, a jaki jest Twoim zdaniem sposób na poznanie prawdy? Skoro wszystkie media kłamią... Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 10:41 elza78 napisała: > podziele sie kochanie... > jesli wyje alarm ze zaraz przywale w ziemie z predkoscia 300hm/h to majac na > uwadze ze mam w domu zone i dwojke dzieci pieprze wszelkie mozliwe podszepty > generalow i prezydentow i zgodnie z namowa urzadzenia alarmowego podrywam samol > ot... Na lotnictwie to ty sloneczko znasz sie jak swinia na gwiazdach. Po pierwsze, poderwanie tutki to nie to samo co np. F-18. Po drugie, poczytaj sobie o GPWS i jak dziala. W celu doksztalcenia sie polecam forum airliners, gdzie siedza ludzie o niebo madrzejsi od ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 elza- pewnie masz to gdzies ale ja... 02.06.10, 14:06 sie z toba absolutnie zgadzam i moj maz-pilot z licencja turystyczna tez. Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: elza- pewnie masz to gdzies ale ja... 02.06.10, 14:30 lilka69 napisała: > sie z toba absolutnie zgadzam i moj maz-pilot z licencja > turystyczna tez. Oraz jego mamusia i dwie Twoje ciocie. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 17:34 > TAWS wyl pull up a nikt nawet nie skomentowal ani sloweczkiem Też mi się to rzuciło w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mabami Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 17:42 TAWS wył, bo nie miał wprowadzonego lotniska do systemu , widział tylko "gołą" ziemię, a nie lotnisko. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 17:55 Najpierw poszła informacja, że nie działał potem, że był wyłączony bo procedury na lotnisku w Smoleńsku zakazują używania (czyli teoretycznie nie miał prawa działać coby w błąd nie wprowadzać), a wczoraj gdzieś czytałam że był sprawny i włączony, tylko po co skoro nie wolno było go używać... Irytujące są te informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 18:27 oj tam glupia jestes demoni jak mozesz drazyc temat przeciez telewizja nie klamie Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 18:33 no trudno, podobno głupoty się nie czuje, że ją się ma Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 18:38 jak patrze po tym forum to uznanie tu za debila jest swoistym komplementem Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 18:57 aa znaczy ten...podziękować mam Ci czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
lineczkaa Re: stenogramy z tuplewa 01.06.10, 19:39 elza78 napisała: > samobojcy - twardziele normalnie > TAWS wyl pull up a nikt nawet nie skomentowal ani sloweczkiem > lykajcie dalej gaski... Tjaaa, a potem ploty się roznoszą dalej. Niestety w niektórych mediach też . Może zanim tak napiszesz, to posłuchaj co mają na ten temat do powiedzenia Ci, którzy te sprzęty znają. TAWS to nie pan sufler siedzący między kołami, tylko zwykła "maszyna", która nie rozróżnia czy zbliżanie się do ziemi to katastrofa czy zwykłe podchodzenie do lądowania. Wyje tak samo w obu sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasia Re: stenogramy z tuplewa 01.06.10, 19:42 TAWS wyłby także przy prawidłowym ladowaniu na tym lotnisku. Odpowiedz Link Zgłoś
annnnia Re: stenogramy z tuplewa 02.06.10, 05:05 ubieglyscie mnie dziewczyny, nie doczytalam drzewka bo mi zylka zaczela pekac jak przeczytalam glupoty elzuni. Pewnie panienka nie wroci tu przyznac sie do bledu i odszczekac. Trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
annnnia Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 05:03 elzuniu droga, az sie zalogowalam tak mnie wkurzylas. Dziecko drogie, poczytaj sobie najpierw co to jest TAWS, ktore lotniska sa a ktorych NIE MA w mapach tego systemu, i poczytaj sobie jak sie laduje na lotniskach ktorych w systemie nie ma... potem pomysl, i wroc tu na forum ladnie odszczekac glupoty ktore napisalas. I na drugi raz POMYSL zanim zaczniesz wyzywac innych ludszi od "gasek" i madrzyc sie o rzeczach, o ktorych ewidentnie nie masz zielonego pojecia. Krotkie wyjasnienie dla postronnych czytaczy: TAWS wylo bo lotniska w Smolensku nie bylo na systemowych mapach. "pull up" by bylo nawet jakby schodzili perfekcyjnie na pas, po pworstyu TAWS nie "wiedzial" ze tam gdzies jest lotnisko, to wszystko bylo szczere pole dla systemu. Piloci o tym wiedzieli, dlatego ignorowali. Wylaczyc tego konkretnego sygnalu sie nie da, dlatego wylo. I dlatego oni ignorowali. Tyle zostalo z kolejnej genialnej teorii spiskowej elzy i innych podobnie mundrych. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 annnnnia 02.06.10, 14:09 ile masz godzin nalotu, ze tak swietnie sie znasz na tym , o czym piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
annnnia Re: annnnnia 02.06.10, 16:31 Lilka, nie kompromituj sie wiecej. Nie trzeba byc licencjonowanym pilotem zeby byc w stanie zrozumiec zaaady dzialania TAWS i zrozumiec dlaczego piloci nie reagowali na ostrzezenie z glosnika. Wymysl sobie jakas inna teorie spiskowa, bo ta akurat sie kupy nie trzyma. I mimo ze to nie ma nic wspolnego z meritum dyskusji, mam 440 godzin odkad uzyskalam pierwsza licencje. Nie na tutkach oczywiscie, co zaraz pewnie wykorzystasz do udowodnienia mi jak to nie mam Rawalpindi se znac... Tylko wiedz ze TAWS jest miedzynarodowym I moiedzyklasowym standardem, wiec kazdy pilot z uprawnieniami na precyzyjne podejsie zna system, nie trzeba koniecznie latac Tupolewem. Teraz ladnie przepros. Odpowiedz Link Zgłoś
annnnia Re: annnnnia 02.06.10, 16:33 PrEpraszam za literowki. Pisze z telefonu, bez Pl slownika I poprawia mi niektore wyrazy na dziwne potffffforki Odpowiedz Link Zgłoś
daissy76 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 16:34 Nie wiem czy czytałaś ostatnie słowa ze skrzynek publikowane, przy okazji tej katastrofy na różnych portalach. Bardzo często były to słowa niecenzuralne. Współczuję rodzinom tych pilotów, ciężko tak słuchać co się działo w ostatnich sekundach ich życia. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 17:44 10:23:55 Pozostalo 11 ton paliwa. 10:33:25 Aktualnie mamy 12 ton. Czy ktos moze to wyjasnic? Zwlaszcza te panie, ktore wylapuja najistotniejsze fragmenty, bo moze cos przeoczylam. A moze samolot byl tez pod presja i sam sie zatankowal. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 17:54 nutka07 napisała: > 10:23:55 Pozostalo 11 ton paliwa. > > 10:33:25 Aktualnie mamy 12 ton. > Samolot przed lądowaniem musi się pozbyć balastu paliwa, aby nie roztrzaskał się od jego ciężaru przy zetknięciu z ziemią. Zostawia się tylko minimalną ilość paliwa, a większość wypuszcza w powietrze. Ten nadmiar zbędnego balastu to 11 ton które trzeba spuścić i mieć na to spuszczenie czas. Odpowiedz Link Zgłoś
potworski Hahaha! 01.06.10, 18:01 figrut napisała: > Samolot przed lądowaniem musi się pozbyć balastu paliwa, aby nie > roztrzaskał się od jego ciężaru przy zetknięciu z ziemią. Zostawia > się tylko minimalną ilość paliwa, a większość wypuszcza w powietrze. > Ten nadmiar zbędnego balastu to 11 ton które trzeba spuścić i mieć na > to spuszczenie czas. W kategorii najgłupszych i najbardziej nonsensownych tekstów dotyczących lotnictwa na forum gazetowym ten zdecydowanie plasuje się w pierwszej trójce. Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: Hahaha! 01.06.10, 18:05 też mi się ta rozbieżność tonażowa rzuciła w oczy. Może bląd odczytu albo stenogramu? Bo nie sądzę, aby mechanik podal błędną liczbę. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Hahaha! 01.06.10, 18:14 > W kategorii najgłupszych i najbardziej nonsensownych tekstów dotyczących > lotnictwa na forum gazetowym ten zdecydowanie plasuje się w pierwszej trójce. Zanim wyśmiejesz, poczytaj trochę na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
potworski Re: Hahaha! 01.06.10, 18:19 figrut napisała: > Zanim wyśmiejesz, poczytaj trochę na ten temat. Może najpierw ty poczytaj, ale coś więcej niż artykuły o samolotach w Tinie, albo programy o lotnictwie dla dzieci lub na Discovery, bo jak widać z twojego tekstu to o awaryjnym zrzucie paliwa masz takie pojęcie jak żaba błotna o układzie gwiazd w galaktyce Dzikiej Świni. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Hahaha! 01.06.10, 18:42 Tak Potworski ,masz rację, popełniłam poważny błąd. Lądowanie w Smoleńsku nie było przewidziane jako lądowanie awaryjne przed czasem, a więc samolot miał bezpieczny tonaż paliwa do lądowania. Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: Hahaha! 02.06.10, 10:04 figrut napisała: > Tak Potworski ,masz rację, popełniłam poważny błąd. Lądowanie w > Smoleńsku nie było przewidziane jako lądowanie awaryjne przed czasem, a > więc samolot miał bezpieczny tonaż paliwa do lądowania. Nie nadymaj się jak wspomniana żaba błotna, bo tylko się bardziej wygłupiasz tą swoją "ironią". Nie ma czegoś takiego jak zrzucanie paliwa tylko dlatego, że się ląduje. Zrzucanie paliwa robi się wtedy, kiedy samolot po starcie z maksymalną masą musi natychmiast awaryjnie lądować - tylko wtedy, a i to nie na wszystkich typach samolotów. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Hahaha! 02.06.10, 16:15 > Nie nadymaj się jak wspomniana żaba błotna, bo tylko się bardziej > wygłupiasz tą swoją "ironią". ?? Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 18:08 Prawde mowiac to nie mam pojecia, jak Twoj post odnosi sie do mojego. Mieli 11 ton paliwa a dziesiec minut pozniej 12 ton. O jakim zrzucaniu mowa? Odpowiedz Link Zgłoś
potworski Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 18:12 nutka07 napisała: > Prawde mowiac to nie mam pojecia, jak Twoj post odnosi sie do mojego. > > Mieli 11 ton paliwa a dziesiec minut pozniej 12 ton. Nie zdarzyło ci się nigdy zauważyć, że ktoś liczbę np 11 700 potrafi zaokrąglić do 11 000 a ktoś inny do 12 000? Odpowiedz Link Zgłoś
potworski Re: oftop 01.06.10, 18:36 demonii.larua napisała: > potworski, weź wracaj na FK :F Bo? Odpowiedz Link Zgłoś
annvangier Re: oftop 02.06.10, 21:37 no a sie spytam mialas kiedys wypadke samochodowy np zebyz calej sily ktos lub ty przy..walił w twoj pojazd dla zainteresowaynch oni byli do konca skupieni a tu nagle ciach Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 20:35 Liczbe 11700 nalezy zaokraglic w gore, jezeli stosuje sie w tym przypadku zaokraglanie bo dokladna liczba nie jest az tak znaczaca. Jezeli ktos podaje 11000 to robi blad. Nie zaokragla sie w dol tylko zostawia sie liczbe taka jaka jest. Jezeli juz zaokraglaja albo zanizaja to kazdy powinnien robic tak samo. Bo jeden podajac 11000 moze widziec 10600 a drugi podajac 12000 moze widziec 12600. I co? Faktyczna roznica to 2000 a nie 1000 jak wynikaloby z 'zaokraglen'. Odpowiedz Link Zgłoś
potworski Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 21:09 Ale po jaką cholerę ty mi piszesz jak powinno być? Napisałem wyżej, że ludzie różnie zaokrąglają=może to wynikać z niedbalstwa, pośpiechu itp. Znam jedną osobę, która jak widzi, że coś kosztuje w markecie np 65.99 PLN to mówi cenę 65. nutka07 napisała: > Liczbe 11700 nalezy zaokraglic w gore, jezeli stosuje sie w tym przypadku > zaokraglanie bo dokladna liczba nie jest az tak znaczaca. > Jezeli ktos podaje 11000 to robi blad. Nie zaokragla sie w dol tylko zostawia > sie liczbe taka jaka jest. > > Jezeli juz zaokraglaja albo zanizaja to kazdy powinnien robic tak samo. Bo jede > n > podajac 11000 moze widziec 10600 a drugi podajac 12000 moze widziec 12600. I co > ? > Faktyczna roznica to 2000 a nie 1000 jak wynikaloby z 'zaokraglen'. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 20:23 nutka07 napisała: > 10:23:55 Pozostalo 11 ton paliwa. > > 10:33:25 Aktualnie mamy 12 ton. > > Czy ktos moze to wyjasnic? > Zwlaszcza te panie, ktore wylapuja najistotniejsze fragmenty, bo moze cos > przeoczylam. > > > A moze samolot byl tez pod presja i sam sie zatankowal. Czysta spekulacja, ale moze bylo tak: na poczatku przy wypelnianiu karty mowia, ze do ladowania potrzeba 11 ton paliwa. Totez pozniej "pozostalo 11 ton" w odpowiedzi na pytanie moze oznaczac, ze tak naprawde maja ich chocby i 13, ale ze zachowana jest ta niezbedna rezerwa 11 i to potwierdzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 10:11 nutka07 napisała: > 10:23:55 Pozostalo 11 ton paliwa. To mówi pilot do wieży, "z głowy". > 10:33:25 Aktualnie mamy 12 ton. A to jest precyzyjna odpowiedź inżyniera pokładowego na pytanie o stan samolotu, którym się zajmuje, na podstawie jego przyrządów. > Czy ktos moze to wyjasnic? Jeszcze coś potrzeba wyjasniać? > Zwlaszcza te panie, ktore wylapuja najistotniejsze fragmenty, bo moze cos > przeoczylam. > > > A moze samolot byl tez pod presja i sam sie zatankowal. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: stenogramy z tupolewa 03.06.10, 14:26 Jak bylabys tak uprzejma. Zalozmy ze pilot decyduje sie na przerwanie znizania. Po jakim czasie taki Tupolew przestaje tracic wysokosc? Odpowiedz Link Zgłoś
kazymux Re: stenogramy z tupolewa 03.06.10, 16:18 Czepiać się w tej chwili kultury języka pilotów to rzecz trochę nie na miejscu. Taka widocznie obyczajowość w środowisku. Najprościej za przyczynę katastrofy jest uznać błąd pilota ale ze stenogramów to nie wynika. Była presja konieczności wylądowania i to nie ulega wątpliwości i to wręcz wynika ze stenogramów. Jakie były inne alternatywne opcje? 1. Zamknięcie lotniska w Smoleńsku. Ta opcja skutkowała by ogromną polityczną awanturą na skalę międzynarodową. Nazwano by to uniemożliwieniem przez Rosjan obchodów katyńskiej rocznicy z udziałem polskiego prezydenta. Rosjanie chyba mieli tego świadomość. 2. Lądowanie na lotniskach wskazanych przez kontrolę naziemną (Mińsk, Moskwa, Witebsk). Wydaje mi się, że właśnie gen. Błasik po to był w kabinie pilotów, aby uskutecznić lądowanie w Smoleńsku. Czy było tutaj polecenie zwierzchnika (prezydenta)? Tego nigdy chyba nie uda się ustalić. Gdyby "zadanie" nie zostało jednak wykonane, czyli lądowano by gdzie indziej byłaby innego typu awantura (również z możliwością dymisji generała) Pamiętamy incydent z Tibilisi. Podziwiam odwagę pilotów. Tylko oni zdawali sobie sprawę z powagi sytuacji. Złożyli ofiarę własnego życia chcąc sprostać niewykonalnym zadaniom! Kwestia wtrącania się przełożonych w kompetencje podwładnych (organizowanie narad w kabinie pilotów w momencie podchodzenia do lądowania!) to sprawa chyba nadal nieuregulowana w wojsku. Podwładny może żądać rozkazu na piśmie, ale jak to wygląda w praktyce?! O tym świadczy również ta tragedia. Jestem przekonany, że żaden pilot wojskowy czy cywilny nie narażałby na niepezpieczeństwo pasażerów. Ciekawi mnie też przyczyna opóźnienia startu samolotu z Warszawy. To opóźnienie też w sposób pośredni było przyczyną smoleńskiej tragedii. Na to nakłada się jeszcze ciekawa teza mojego przedmówcy. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 18:08 czustka napisała: > Czy ja dobrze zrozumiałam , rozwalali się tupolewem z krzcząc kur***waaaaa ? Ja rozumiem że czujesz się zniesmaczona i powinni rozwalać się z hymnem na ustach ale wiesz te emocje Odpowiedz Link Zgłoś
peonies Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:11 tak. powinni byli śpiewać Mazurka Dąbrowskiego. świadczyło by to o ich prawdziwej polskości (lol). nie chce mi się wierzyć w te materiały. ktoś musi być winny. najlepiej zrzucić odpowiedzialność na osoby, które nie mogą się bronić. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:16 > ktoś musi być winny. najlepiej zrzucić odpowiedzialność na osoby, które nie mogą się bronić. I które, głupia sprawa, kierowały tym samolotem. Odpowiedz Link Zgłoś
peonies Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:22 angazetka napisała: > > ktoś musi być winny. najlepiej zrzucić odpowiedzialność na osoby, > które nie mogą się bronić. > > I które, głupia sprawa, kierowały tym samolotem. a na kogo można obciążyć odpowiedzialnością w tej sytuacji jak nie pilotów? przecież musi to być wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:26 > przecież musi to być wiarygodne. Dobra, dawaj tę teorię spiskową Odpowiedz Link Zgłoś
peonies Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:29 angazetka napisała: > > przecież musi to być wiarygodne. > > Dobra, dawaj tę teorię spiskową o co Ci chodzi? jaką teorie spiskową? chyba mam prawo wątpić w to co podają media? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:32 No to właśnie jestem ciekawa, w jaką wersję wierzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
peonies Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:39 angazetka napisała: > No to właśnie jestem ciekawa, w jaką wersję wierzysz. Chciałaś żebym "dała" historię spiskową - otóż nie mam takiej. nie biorę pod uwagę żadnych plotek z netu. analizuję fakty, biorę pod uwagę opinie i uwagi znajomych pilotów i wyciągam wnioski. tyle. jakie, to moja sprawa. powtarzam: mam prawo wątpić w materiały podawane przez chociażby telewizję: nie są nieomylni. i, żeby nie było: poglądy mam lewicowe. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:42 A musi być jakaś wersja ? Chodzi o to, że media podają sprzeczne informacje, podpierając się coraz to innymi ekspertami lotnictwa, awioniki i czego tam jeszcze. Jeden mówi to, drugi siamto, a media to mielą i wyłazi z tego jakiś niejadalny pasztet. Ja wszelkie teorie spiskowe mam gdzieś, ale zbierając do kupy wszelkie wypowiedzi medialne wszelkich ekspertów można paść ze śmiechu normalnie albo tak po porostu się zirytować. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 20:09 demonii.larua napisała: > A musi być jakaś wersja ? Chodzi o to, że media podają sprzeczne informacje, > podpierając się coraz to innymi ekspertami lotnictwa, awioniki i czego tam > jeszcze. Jeden mówi to, drugi siamto, a media to mielą i wyłazi z tego jakiś > niejadalny pasztet. Ja wszelkie teorie spiskowe mam gdzieś, ale zbierając do > kupy wszelkie wypowiedzi medialne wszelkich ekspertów można paść ze śmiechu > normalnie albo tak po porostu się zirytować. Nie wiem, ja sie naczytalam tych wszystkich materialow po uszy i wersja wychodzi mi raczej spojna. Nie zawiera przy tym ani ruskiego spisku, ani prezydenta przystawiajacego nikomu kapiszona do skroni. Taka zwykla, zyciowa wersja. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:26 Ciekawe, kiedy Ruzcy zdążyli te armaty, co Tupolewa zestrzeliły sprzatnąć i podrucic sfingowane czarne skrzynki z wlaściwymi nagraniami. I dlaczego tych nagrań lepiej nie zrobili, zeby wszystko było jasne. Jak zwykle - rosyjska niedoróbka. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:33 peonies napisała: > angazetka napisała: > > > > ktoś musi być winny. najlepiej zrzucić odpowiedzialność na osoby, > > które nie mogą się bronić. > > > > I które, głupia sprawa, kierowały tym samolotem. > > a na kogo można obciążyć odpowiedzialnością w tej sytuacji jak nie pilotów? > przecież musi to być wiarygodne. No ich wina jest niestety niepodwazalna Nie wyklucza to innych hipotetycznych elementow skladowych katastrofy. Mogla sie zdarzyc awaria techniczna pod koniec, mogla zadzialac presja, choc raczej w rozumieniu ciasnego planowania i swoistej kultury ukladu pulk/VIP-y niz wlazenia do kabiny i nakazywania. Niemniej nawet jesli to wszystko sie zdarzylo - ich przede wszystkim nie powinno tam byc. Zgadzaja sie co do tego chyba wszyscy odpytywani piloci. Odpowiedz Link Zgłoś
peonies Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:47 > No ich wina jest niestety niepodwazalna Nie wyklucza to innych hipotetycznyc > h > elementow skladowych katastrofy. Mogla sie zdarzyc awaria techniczna pod koniec > , > mogla zadzialac presja, choc raczej w rozumieniu ciasnego planowania i swoistej > kultury ukladu pulk/VIP-y niz wlazenia do kabiny i nakazywania. Niemniej nawet > jesli to wszystko sie zdarzylo - ich przede wszystkim nie powinno tam byc. > Zgadzaja sie co do tego chyba wszyscy odpytywani piloci. myślę, że na takie sądy czy wina bezspornie leży po stronie pilotów jest jeszcze za wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 19:55 peonies napisała: > myślę, że na takie sądy czy wina bezspornie leży po stronie pilotów jest jeszcz > e > za wcześnie. Naruszenie minimow jest bezsporne. Nie pisze o calej winie - tego wiedziec nie sposob. Moze jeszcze, a moze nigdy... Odpowiedz Link Zgłoś
peonies Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 20:08 cherry.coke napisała: > No ich wina jest niestety niepodwazalna ... Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Dla wielbicieli "prawdy" 01.06.10, 20:23 www.itv24.com.pl/film/891/oredzie_w_tvp_info_przed_katastrofa_tu-154/ Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 czy dobrze rozumiem? 01.06.10, 20:35 Po szykuje zamach na prezydenta, Komorowski przygotowuje sobie orędzie ku czci i nagrywa je dzień przed? Odpowiedz Link Zgłoś
maurra No ale co właściwie ci w tej wersji nie pasuje? :D 01.06.10, 20:46 jak napiszesz, że w to nie wierzysz to będziesz kim? lemingiem Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: No ale co właściwie ci w tej wersji nie pasuj 01.06.10, 21:04 raczej pancernikiem Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: Dla wielbicieli "prawdy" 01.06.10, 21:07 kosher_ninja napisała: > www.itv24.com.pl/film/891/oredzie_w_tvp_info_przed_katastrofa_tu-154/ Bo przecież czysto techniczny bajzel z datami i godzinami na stronach internetowych NIGDY się nie zdarza. I na pewno jest to mniej prawdopodobne niż fakt, że katastrofa zdarzyła się w wyniku niewykrywalnego gołym okiem i uchem zamachu. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Dla wielbicieli "prawdy" 01.06.10, 22:26 Mnie się to i tak nie zgadza Dlaczego 10 kwietnia po 5 rano ?? Bo ja robiłam zdjęcia flagi z kirem na swoim balkonie i one są podpisane: "zdjęcie zrobione dnia 05.04.2010 18.16". Bez sensu, no : ( Moja flaga wisiała wcześniej niż Komorowski się dowiedział ?? P.S. Mam zepsute cośtam w trzewiach kompa i okazuje się, że odmierza on czas tylko wtedy, kiedy jest włączony. A że nie chce mi się ciągle przestawiać daty i godziny, to bywają rózne szopki. Oczywiście nie chcę niczego tłumaczyć, ale jak widać różne dziwne rzeczy się zdarzają. A to zdjęcie nawet bym wkleiła, ale boję się, że Rydzyk poczyta je za dowód :F Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 wydało się 01.06.10, 23:42 denea napisała: > Mnie się to i tak nie zgadza Dlaczego 10 kwietnia po 5 rano ?? Bo > ja robiłam zdjęcia flagi z kirem na swoim balkonie i one są > podpisane: "zdjęcie zrobione dnia 05.04.2010 18.16". Bez sensu, no : > ( Moja flaga wisiała wcześniej niż Komorowski się dowiedział ?? Po prostu byłaś inicjatorką spisku. Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Cały problem w tym, że 01.06.10, 20:31 takiego samolotu jak tupolew nie ma szans "poderwać", tak jak niektóre z Was piszą. Poderwać to można samolocik typu JAK, a nie wielkie małosterowne bydlę. To opinia mojego męża, który ma wylatane ładne parę tysięcy godzin, właśnie na mniejszych jednostkach, nie moja, żeby nie było żem taka fachura. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Cały problem w tym, że 01.06.10, 20:35 Tez mi sie tak wydaje. Probowali, ale zabraklo im tych kilku/nastu sekund. Poczytajcie chocby to, zreszta gdzie indziej tez pisza sporo o "ciezkich" tupolewach: Czy rzeczywiście kpt. Arkadiusz Protasiuk zignorował komendę drugiego pilota? "DGP" rozmawiał z ekspertem pracującym dla polskiej komisji badającej przyczyny katastrofy. Stwierdził on, że Protasiuk zauważył, że znajduje się zbyt nisko, i próbował ratować samolot. Wiadomo to chociażby z badania czarnej skrzynki. To urządzenie zarejestrowało zwiększenie mocy silników. "Przy podchodzeniu do lądowania silniki pracują na minimalnym ciągu. Piloci, próbując poderwać maszynę, przestawili je na pełną moc. Ale takie silniki uzyskują ją dopiero po mniej więcej 10 sekundach. Jeśli więc tuż przed katastrofą pracowały z co najmniej połową mocy, to znaczy, że zostały przestawione tuż przed pierwszym zderzeniem z drzewami" - tłumaczył Tomasz Tuchołka, ekspert Państwowej Komisji Badania Wypadków Lotniczych Lotnictwa Państwowego, wiceprezes ATM Avionika, która wyprodukowała polską czarną skrzynkę. www.dziennik.pl/katastrofa-smolensk/article615733/Kpt_Protasiuk_oprzytomnial_ale_za_pozno.html Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Cały problem w tym, że 01.06.10, 20:41 Tutaj zreszta kolega forumowicz z forum o katastrofie napisal chyba wszystko co bylo do napisania: forum.gazeta.pl/forum/w,1157,112321521,112324936,Re_To_coraz_bardziej_wyglada_na_blad_nawigatora_.html To, ze uzywali wysokosciomierza radiowego (czyli podatnego na zmiany rzezby terenu) bylo podawane juz dawno. Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: Cały problem w tym, że 01.06.10, 20:43 Poza tym były relacje o ryku silnikow przed katastrofą. Odpowiedz Link Zgłoś
lineczkaa Re: Cały problem w tym, że 01.06.10, 21:31 Tak jest. Samolot, który opada z taką prędkością (Tupolew opadał trochę za szybko), żeby się z opadania poderwać do góry, musi najpierw wyhamować, potem osiągnąć odpowiednią moc silników i dopiero zacząć podryw do góry. Kilka sekund na taki manewr nie wystarczy. Tak jak pisze nisar, to nie samolocik modelarza. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 20:48 Jeśli to tylko cię ruszyło, kiedy czytałaś zapisy z ostatnich sekund życia ludzi, to gratuluję mocnych nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
peonies Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 21:54 zastanawiała mnie (i zastanawia w dalszym ciągu) dłuższy czas jedna rzecz: dlaczego na miejscu katastrofy nie było nawet jednej karetki pogotowia ratunkowego? przecież zawsze jest prawdopodobieństwo,że ktoś przeżył katastrofę i potrzebuje pomocy. zaznaczam: to żadna teoria spiskowa, zwykłe moje spostrzeżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 22:03 Może dlatego, że karetki na ogół nie parkują w bagnistym lasku? Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 22:05 Gdzies pisali, ze byly wezwane i jechaly, tylko nie wjechaly tam na teren, bo juz bylo wiadomo, jak to wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 22:07 Było wyjaśniane: karetki były wezwane, ale szybko je zawrócono, bo było gołym okiem widać, że nie będą potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
peonies Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 22:12 angazetka napisała: > Było wyjaśniane: karetki były wezwane, ale szybko je zawrócono, bo > było gołym okiem widać, że nie będą potrzebne. hmmm... mimo wszystko uważam, że powinien być choć jeden lekarz na miejscu tragedii. gdy zdarza się wypadek chociażby komunikacyjny załóżmy, że na grząskim terenie zazwyczaj pojawia się tam lekarz nawet jeżeli jak to ujęłaś gołym okiem widać, że nie będzie potrzebny. bzdurne wyjaśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 22:13 Z tego ze nie wjechaly karetki nie wynika, ze nie bylo lekarza(y)... Odpowiedz Link Zgłoś
peonies Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 22:15 cherry.coke napisała: > Z tego ze nie wjechaly karetki nie wynika, ze nie bylo lekarza(y)... a widzisz, nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 22:20 Skad to wiadomo? Na pewno byli ratownicy. Nie wiem, czy i jakie przeszkolenie medyczne maja w Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 12:48 peonies napisała: > cherry.coke napisała: > > > Z tego ze nie wjechaly karetki nie wynika, ze nie bylo lekarza(y)... > > a widzisz, nie było. a ja ogladalam filmik z wypowiedzią lekarki, która była z ekipą karetki na miejscu tuz po katastrofie Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 12:53 Tez to widziałam, lekarka była wstrząsnieta. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 14:00 znalazłam: superwizjer.onet.pl/1608462,archiwum.html Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 18:33 BTW, podczas katastrofy na Teneryfie - najwiekszej, jak do tej pory, katastrofy lotnictwa - po rannych pojechaly taksowki. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 22:22 > gdy zdarza się wypadek chociażby komunikacyjny załóżmy, że na grząskim terenie zazwyczaj pojawia się tam lekarz Gdy zdarza się wypadek tego rodzaju, że szczątki samolotu są rozsypane w drobny mak na ogromnej przestrzeni, też? Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 22:33 angazetka napisała: > > gdy zdarza się wypadek chociażby komunikacyjny załóżmy, że na > grząskim terenie zazwyczaj pojawia się tam lekarz > > Gdy zdarza się wypadek tego rodzaju, że szczątki samolotu są > rozsypane w drobny mak na ogromnej przestrzeni, też? Lekarzy powinno sie wyslac tak czy owak, ktos zawsze moze przezyc (patrz dziecko w tej pozniejszej katastrofie). Natomiast moglo (i pewnie bylo) tak, ze zanim dojechali lekarze, to bedacy juz na miejscu ratownicy stwierdzili juz smierc ofiar. Nie wiem jak jest w Rosji, polscy ratownicy chyba maja takie umiejetnosci i obowiazki? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 23:22 angazetka napisała: > > gdy zdarza się wypadek chociażby komunikacyjny załóżmy, że na > grząskim terenie zazwyczaj pojawia się tam lekarz > > Gdy zdarza się wypadek tego rodzaju, że szczątki samolotu są > rozsypane w drobny mak na ogromnej przestrzeni, też? Oj angazetka, drobny mak to w mojej kuchni jest, a ze zdjęc szczatek bylo widać, że niektore fragmenty byly w mniejszej lub wiekszej całosci, na pewno nie był to drobny mak. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 23:39 Możliwe, że ratownicy stwierdzili, że w tych większych częściach nikt nie przeżył, a że nikt nie przeżył w tym drobnym maku, było oczywiste. Karetki przecież jechały, gdyby ktoś przeżył, byłyby. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 23:20 angazetka napisała: > Było wyjaśniane: karetki były wezwane, ale szybko je zawrócono, bo > było gołym okiem widać, że nie będą potrzebne. szczerze, to to wyjasnienie jest dośc absurdalne, kto może decydowac po ogledzinach "gołym okiem" że ktoś przezył, a ktoś nie. zdarza się, że czasem z okropnej katastrofy przezywa jedna, dwie osoby, mogą byc cięzko ranne, i to minuty, sekundy decydują o tym czy przezyją. Nie można odgórnie zakładać, ze wszyscy nie zyją, nie bylo wybuchu, spadl z niskiej wysokości, parę rzeczy zachowalo się w dość dobrym stanie, szansa zawsze była, nie łapię jak można na oko ocenić, ta katastrofa jest na tyle straszna, że nikt nie przezył, a co jesli jakimś cudem 9a takie sytuacje naprawdę się zdarzają) ktoś mógłby przezyc, gdyby mial szybko zapewnioną opiekę medyczną. Nikt nie może na 100 % powiedzieć, że nie ma sensu wzywac karetki. A poza tym pamietam, że na poczatku byla informacja o 3 rannych, która potem szybko zniknęła, może więc byli jacyś ranni, którzy potem zmarli?? Chyba nikt z nas nie da sobie uciąć ręki, że nie było ŻADNEJ szansy, ze ktoś przezył. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama prawdziwy stenogram 01.06.10, 22:22 TAWS : PULL UP, PULL UP!!! KACZYNSKI: LĄDUJ DZIADU!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: prawdziwy stenogram 01.06.10, 23:25 Widzę, ze krejzi ogarnęła mania prześladowcza i nie odpuszcza kobieto napij się melisy, weź nerwosol, wdech-wydech, bo życie w ciągłej nienawiści do kaczorów to chyba stresująca sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
suazi1 Re: stenogramy z tupolewa 01.06.10, 22:23 A co Ty byś krzyczała? Jak nic "ku...aaa, ja pie...ęęę!!!" samo ciśnie się na usta. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 01:17 Wylamie sie. Wcale nie uwazam, ze jedynym mozliwym okrzykiem na koniec zycia i w poczuciu totalnego zawalenia calkiem waznej roboty jest przeklenstwo. Jak mawiala bohaterka Dabrowskiej w swoim smutku z poczatku XX wieku "... jak mysmy wszyscy sproscieli, schamieli ...". Jak czlowiek zyje, tak i umiera - jesli "k...wa" jest dla kogos codziennym slowem, to i siega po nie gdy juz slow brak. A z tych zapisow wylania sie obraz pewnych siebie yahoos, ktorzy do ostatnich minut sprawiaja wrazenie wcale nie zestresowanych trudna sytuacja sugerowana im przez kolegow z innego samolotu i przez wieze. Moze taka jest i "kultura" pilotow wojskowych ale zapisy rozmow czytalam z poczuciem zdegustowanego zdziwienia, ze takie osoby sa w ogole dopuszczane do prowadzenia czegokolwiek a coz dopiero samolotu z badz co badz polska elita polityczna. Podobne zdziwienie przezylismy wszyscy kilkanascie miesiecy temu dowiadujac sie jak tragicznie malo zarabiaja piloci u sasiadow w Stanach i jak beznadziejnie sa niedoszkoleni, a przede wszystkim przemeczeni. Tego typu historie prowokuja glebsze refleksje na temat calosci biznesu lotniczego - odpowiedzialnosci za ludzi i tego komu sie te odpowiedzialnosc powierza. Ta ostatnia "k...wa" jest przykra kropka na "i" w calym splocie niedoskonalosci, ktore zaczely sie pewnie od naboru i treningu a skonczyly tak, jak wszyscy wiedza. Jak daleko odeszlismy od pozegnania znad Kabatow "ja juz z tego nie wyjde, do widzenia" Odeszlismy POD KAZYM WZGLEDEM, zdaje sie ... Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 07:30 Pretensje o schamienie do ludzi, którzy właśnie giną, są co najmniej nie na miejscu. Może Cię to zdziwi, ale śmierć jest nieromantyczna, brzydka i ponura. Rzadko niesie ze sobą wielkie słowa. Zresztą w takim czasie, jaki pozostał pilotom, trudno było o konstruowanie zdań złożonych o podniosłym charakterze. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 07:36 Piloci któzy rozbili sie w lasach Kabackich dużo wcześniej wiedzieli że się rozbiją, w pewnym momencie mogli już tylko spadac. W Tupolewie do końca próbowali się ratowc. Tu stres i tu ale w Tupolewie zadecydowąły sekundy a nie kilkadziesiąt minut. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 10:52 kawka74 napisała: > Pretensje o schamienie do ludzi, którzy właśnie giną, są co najmniej nie na mie > jscu. Otoz to. Chamskie to sa tego typu zarzuty, ze na wiecej niz przeklenstwo nie bylo pilotow stac. Ciekawe, jak kulturalna Biscotti krzyczalaby, gdyby smierc zajrzala jej niespodziewanie w oczy. Teoretyzowac to kazdy potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 17:23 kawka74 napisała: > > Może Cię to zdziwi, ale śmierć jest nieromantyczna, brzydka i ponura. Rzadko > niesie ze sobą wielkie słowa. Dlaczego zakladzasz, ze przezywszy ponad 50 lat na tym najlepszym ze swiatow, nie mam wlasnych doswiadczen w kwestii obcowania ze smiercia czy stawania z nia twarza w twarz? Nie zakladaj! Nie miejsce tu na moj zyciorys, powiem jedno - przezywszy trzesienie ziemi w Kobe i pare innych zblizonych w dramatyzmie wydarzen wiem, ze jest bardzo niewielu ludzi, ktorzy w ostatniej sekundzie zycia musza rzucic czyms obscenicznym - pomiedzy wielkim slowem a przeklenstwem jest galaktyka mozliwosci, lacznie z cisza. Jesli zas nie po slowach, a WYLACZNIE po czynach oceniac tych, ktorzy byli odpowiedzialni za lot do Smolenska, to trudno znalezc usprawiedliwienie na postawy udokumentowane zapisem. Wobec zagrozen i smierci rozni ludzie zachowuja sie roznie (to oczywiste) - od wyszkolonych zawodowcow mozna oczekiwac minimum: rozsadku i profesjonalizmu. Zapis wskazuje na braki w obu tych kategoriach. Ja wiem, ze ludziom jest zawsze trudno pogodzic sie z tym, ze ktos po prostu popelnil blad/nie przylozyl sie/olal/zorientowal za pozno ... Stad teorie spiskowe na temat np. smierci Diany czy teraz na temat katastrofy pod Smolenskiem. Bo takie wydarzenia nadszarpuja nasze wlasne "odpuszczanie sobie" w codziennych sytuacjach typu "tylko ten jeden jedyny raz podwioze dziecko na przednim siedzeniu bez pasow na drugi kobiec ulicy" albo "tylko ten jeden jedyny raz nie zatrzymam sie na znaku STOP", albo tysiace innych drobnych momentow codziennosci, ktore uchodza nam "na sucho". A taka spektakularna tragedia dotyka wszystkich zagietym, wskazujacym paluchem przypominajac, ze NIE MOZNA SOBIE ODPUSZCZAC, ze wszystkie nasze, nawet najdrobniejsze "olewy" moga miec (fatalne)konsekwencje, ktore czesto zbywamy wiara w sile prawdopodobienstwa (lub nieprawdopodobienstwa). Stad i emocje w kontekscie tego akurat wydarzenia. Ale dostrzegajac belke w swoim oku wcale nie trzeba odpuszczac zdzbla w cudzym, bo akurat owo "zdzblo" stalo sie przyczyna ostatecznego konca. Szkoda, ze ginie pamiec o Mamercie Stankiewiczu, "Znaczy" Kapitanie, ktory byl niestrudzonym propagatorem wykonywania wszystkiego, co sie w zyciu robi PORZADNIE. Jest to zapewne nudna, zmudna i malo- spektakularna, postawa, bo np. tych ostroznych pilotow, ktorzy nie decyduja sie ladowac w trudnych warunkach albo zawracaja z trasy czesto sami pasazerowie nie doceniaja rzucajac hasla, ze "mogl sprobowac". Ryzyko jest OK tak dlugo jak dotyczy nas samych, w przypadku ryzykowania cudzego zycia badz zdrowia moze byc podejmowane wylacznie w sytuacjach wyboru "mniejszego zla". I naprawde warto dac wspoluczestnikom dyskusji kredyt jesli chodzi o ich wlasne doswiadczenia zyciowe - nie znamy sie, ale nie ma powodu podejrzewac, ze kazdy tu piszacy urodzil sie wczoraj i doswiadczen zyciowych ma zero. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 18:00 > Dlaczego zakladzasz, ze przezywszy ponad 50 lat na tym najlepszym ze > swiatow, nie mam wlasnych doswiadczen w kwestii obcowania ze > smiercia czy stawania z nia twarza w twarz? Bo w tym wątku sadzisz takie wywody, że aż trudno w to obcowanie uwierzyć. Ba - uważam, że osoba mająca ponad 50 lat powinna mieć, ze względu na mnogość doświadczeń, trochę więcej umiaru w ferowaniu wyroków w tak trudnej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 19:00 Cóż, mamy rózne definicje chamstwa. Brzydkie słowo w obliczu naglej smierci, rzucone bezrefleksyjnie - jakoś mnie nie gorszy. Nie ma tu mowy o chamstwie, tylko o pewnym odruchu - ze akurat w panicznym strachu zawolano to, nie co innego nie jest rzeczą, z ktorej mozna by wnioskować cokolwiek. Natomiast takie ocenianie ostatnich słów umierającego - to jest chamstwo, nieludzkie, bezmyslne, okrutne chamstwo najczystszej wody. Takie chamstwo, ktore dykwalifikuje człowieka. I myslę, ze Dąbrowska takie schamienie - duszy, nie obyczajow, miałaby o wiele bardziej za złe. A wiek nieczego nie usprawiedliwia, przeciwnie. Chyba, ze ma się przedwczesna demencję. Odpowiedz Link Zgłoś
joaskar Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 08:43 bi_scotti napisała: "Ta ostatnia "k...wa" jest przykra kropka > na "i" w calym splocie niedoskonalosci, ktore zaczely sie pewnie od > naboru i treningu a skonczyly tak, jak wszyscy wiedza." Wg stenogramu wynika, iż ostatania "ku...a" została wykrzyczana przez niezidentyfikowaną osobę, a nie przez pilota. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 18:41 Rozumiem osoby krzyczace 'k.!!!', ale prawda jest i to, ze sa tacy, ktorzy uzyliby innych slow, np. zmarla niedawno Stefania Grodzienska, czy chociazby sp. prezydent Kaczorowski. Oczywiscie, nie to jest najwazniesze i nie to ukazuje wartosc czlowieka, ale bi_scotti ma racje. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 09:56 bi_scotti napisała: > Wylamie sie. Wcale nie uwazam, ze jedynym mozliwym okrzykiem na > koniec zycia i w poczuciu totalnego zawalenia calkiem waznej roboty > jest przeklenstwo. Jak mawiala bohaterka Dabrowskiej w swoim smutku > z poczatku XX wieku "... jak mysmy wszyscy sproscieli, > schamieli ...". a kto pisze, że jedynym mozliwym, raczej najbardziej prawdopodobnym. A co ma do pilotów ten cytat, powiedzenie słowa na k, w obliczu tego, ze za 2-3 sekundy się zginie to dla Ciebie dowód schamienia?? Chyba, że o sobie mówisz w tym cytacie, bo takie zarzut dla ludzi ktorzy nagle zorientują się ze zginą, ze nie wrócą już do domu, do zon/męzów/chlopaków/dziewczyn do dzieci jest rzeczywiscie dowodem chamstwa. > Jak czlowiek zyje, tak i umiera - jesli "k...wa" jest dla kogos > codziennym slowem, to i siega po nie gdy juz slow brak. Rozumiem, że masz doświadczenie bycia w sytuacji krytycznej, granicznej i wiesz jakich słow wtedy się uzywa. Chyba nie rozróżniasz ze inna sytuacja jest gdy umiera staruszek, pogodzony ze smiercią, otoczony wianuszkiem wnuczat, a inna sytaucja, jak umieraja mlodzi ludzi, ktorzy tej smierci sie nie spodziewali. Naprawdę nie zyczę Ci żebysm kiedyś znalazla się w takiej sytuacji, zeby wypowiedziec jakies głebokie mysli do potomnych. Przekleństwa są słowami których większość ludzi nie uzywa na co dzień, tylko w sytacji wyjatkowych emocji i wtedy są uzasadnione, oblicze wlasnej smierci jest jednym z najbardziej granicznym momentów w zyciu i trochę smieszne jest jak wypowiadasz sie z pozycji ą ę i i jeszcze sugerujesz, że piloci to chamy bo skoro śmiało im się wyrwac jedno slowo jak zobaczyli, ze umrą to znaczy, że całe zycie przeklinają jak leci. Czasem przestepcy ktorzy szli na karę smierci np. sikiali ze strachu, ich ciało nie panowało nad odruchami, wg twojej teorii musieli sikac ma majtki dzien w dzien, albo jakby ktos się rozpłacze na wiesc o smierci to znaczy, ze rycza dzien w dzien? Wytlumacz proszę jaka jest logiczna podstawa twojego rozumowania, ze skoro ktos zrobil coś w obliczu smierci, w obliczu ogromnych emocji to znaczy, ze robi to na codzień??? > A z tych zapisow wylania sie obraz pewnych siebie yahoos, ktorzy do > ostatnich minut sprawiaja wrazenie wcale nie zestresowanych trudna > sytuacja sugerowana im przez kolegow z innego samolotu i przez > wieze. Moze taka jest i "kultura" pilotow wojskowych ale zapisy > rozmow czytalam z poczuciem zdegustowanego zdziwienia, ze takie > osoby sa w ogole dopuszczane do prowadzenia czegokolwiek a coz > dopiero samolotu z badz co badz polska elita polityczna. A jacy maja byc Ci piloci?? zestresowani?? Chyab celowo na pilotów wybiera się osoby bardzo doporne psychicznie, których stres nie zje w trudnych sytacjach. Oni muszą byc pewni siebie, muszą dzialac automatycznie, a nie siedziec jak Werter i zastanawiac się co by bylo gdyby... zresztą twoje zdegustowanie sprawiło, ze nie zauwazyłas, ze piloci Jaka mówili, zeby sprobowali lądować a wieża nigdy nie powiedziala, że powinni odleciec na inne lotnisko, chociaz pierwsze wersje mówiły o tym, że im ciągle sugerowali zmianę. A poza tym gratuluje Ci pewności oceniania w jakim stanie psych. byli piloci, skoro nie słyszymy tomu ich glosu, tylko sam zapis. Poza tym osoba, która przy kazdej sytuacji stresowej okazuje emocje nie zostałaby pilotem. Rozwin proszę, swoją złota myśl o tym, ze "tacy ludzie" i "taka kultura", jakcy ludzie?? jaka kultura??w domyśle schamiali ludzie i prostacka kultura?? Na którym fragmencie się opierasz jak wysnuwasz swoje wnioski, rozumiem że jakby zapłakali rzewnymi łzami to byś odetchnęla z ulgą, że jednak nie chamy, a wrazliwi ludzie latają??? ze zdegustowaniem to ja np. przeczytalam twoją wypowiedz. Podobne > zdziwienie przezylismy wszyscy kilkanascie miesiecy temu dowiadujac > sie jak tragicznie malo zarabiaja piloci u sasiadow w Stanach i jak > beznadziejnie sa niedoszkoleni, a przede wszystkim przemeczeni. A jaki to ma zwiazek z twoimi wczesniejszymi uwagami o schamieniu polskich pilotów?? Tego > typu historie prowokuja glebsze refleksje na temat calosci biznesu > lotniczego - odpowiedzialnosci za ludzi i tego komu sie te > odpowiedzialnosc powierza. historia wypadku oczywiscie powinna być przedmiotem reflekcji, slowo k..rwa raczej nie. Czy odpowiedzialność jest dla Ciebie tożsama z brakiem przeklinania nawet w momencie koncowym? Napewno znasz znaczenie tego słowa?? Powiem Ci coś pewnie szokujacego, to czy ktos jest profesjonalistą nie zalezy od tego czy powie slowo k..wa na sekundę przed smiercia. Ta ostatnia "k...wa" jest przykra kropka > na "i" w calym splocie niedoskonalosci, ktore zaczely sie pewnie od > naboru i treningu a skonczyly tak, jak wszyscy wiedza. > Jak daleko odeszlismy od pozegnania znad Kabatow "ja juz z tego nie > wyjde, do widzenia" Odeszlismy POD KAZYM WZGLEDEM, zdaje sie ... Twoja kropka nad i jest od czapy o to byly dwie inne katastrofy, w tupolewie prawie do samego konca mysleli ze jest ok i niestety nie mieli czasu na głębokie przemowy, które by takie zadowoliły co wrażliwszych słuchających. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna302 Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 10:11 bi_scotti napisała: > Jak daleko odeszlismy od pozegnania znad Kabatow "ja juz z tego nie > wyjde, do widzenia" Ale tak jak napisałaś, tamci się żegnali - z ludźmi z krwi i kości - z pracownikami wieży kontrolnej. Tu nie było czasu na pożegnania.. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 10:15 > Jak czlowiek zyje, tak i umiera - jesli "k...wa" jest dla kogos > codziennym slowem, to i siega po nie gdy juz slow brak. No proszę cię. Mnie do głowy przychodzą dwa słowa, które można krzyczeć w sytuacji świadomości, że się ginie. "K...wa" oraz "Jezu". Na co dzień jednak zasób słownictwa mam nieco większy Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 11:05 angazetka napisała: > > Jak czlowiek zyje, tak i umiera - jesli "k...wa" jest dla kogos > > codziennym slowem, to i siega po nie gdy juz slow brak. > > No proszę cię. Mnie do głowy przychodzą dwa słowa, które można > krzyczeć w sytuacji świadomości, że się ginie. "K...wa" oraz "Jezu". > Na co dzień jednak zasób słownictwa mam nieco większy Mi jeszcze przychodzi do głowy "Matko Boska" ale to zapewne efekt mojego polonistycznego wykształcenia Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 11:11 Ewentualnie imię ukochanej osoby, dziecka, rodzicow. Byc może i k***ą rzuciłabym w takim stresie. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 11:15 Jak na moje polonistyczne wykształcenie - "Matko Boska" jest za długie. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 12:35 angazetka napisała: > Jak na moje polonistyczne wykształcenie - "Matko Boska" jest za > długie. a gdzie konczyłaś, jesli to nie jest tajemnica?? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 21:53 angazetka napisała: > Nie tajemnica. Na UW. ja też Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 10:55 Przeraziła mnie Twoja wypowiedź. Nie potrafię zrozumieć jak można wyciągać takie wnioski na podstawie kilku informacji ze stenogramu. > Jak czlowiek zyje, tak i umiera - jesli "k...wa" jest dla kogos > codziennym slowem, to i siega po nie gdy juz slow brak. I na podstawie tego jednego słowa wywnioskowałąś, że ktoś takich słów używa często w życiu codziennym? Kulawe to strasznie. Ja praktycznie nie przeklinam, ale w sytuacjach ekstremalnym zdrza się i wtedy wszyscy są w szoku. > Moze taka jest i "kultura" pilotow wojskowych ale zapisy > rozmow czytalam z poczuciem zdegustowanego zdziwienia, ze takie > osoby sa w ogole dopuszczane do prowadzenia czegokolwiek a coz > dopiero samolotu z badz co badz polska elita polityczna. Nie znałaś ludzi i już stwierdziłaś na podstawie kilku słów, że te osoby nie miałay kwalifikacji do prowadzenia samolotu, samochodu a nawet roweru. No litości! I jeszcze ten żal o brak pożegnania ... 3 sekundy to faktycznie pole do popisu. Dlaczego poczułaś się upoważniona do takiego osądzania ludzi których nie znałaś i nic o ich kompetencjach nie wiesz? Żeby powiedzieć (napisać) coś złego na temat drugiego człowieka trzeba zastanowić się 10 razy nad tym co chce się napisać. Słowa też mogą bardzo zranić, a odwołać i naprawić tego już się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 11:10 kub-ma napisała: Dlaczego poczułaś się upoważniona do takiego osądzania ludzi których > nie znałaś i nic o ich kompetencjach nie wiesz? Żeby powiedzieć > (napisać) coś złego na temat drugiego człowieka trzeba zastanowić > się 10 razy nad tym co chce się napisać. Słowa też mogą bardzo > zranić, a odwołać i naprawić tego już się nie da. Tym bardziej, że dotyczą osób które się nie mogą obronic, bo...hmmm nie zyją. a takie teksty to uderzają w rodzinę zalogi, niech zona pilota wie ze miała schamiałaego męza, któty zamiast na poziomie pozegnać sie ze światem (i walnąc jakis wzniosly teksty do potomnych) powiedział to straszne słowo na k, którym starszą dzieci. masakra naprawdę Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 widze, ze tu sa sami eksperci lotnictwa 02.06.10, 14:11 z co najmniej 10 tysiacami godzin nalotu. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: widze, ze tu sa sami eksperci lotnictwa 02.06.10, 14:28 > z co najmniej 10 tysiacami godzin nalotu. Znaczy sie piloci bombowców? Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: widze, ze tu sa sami eksperci lotnictwa 02.06.10, 14:31 krejzimama napisał: > > z co najmniej 10 tysiacami godzin nalotu. > > Znaczy sie piloci bombowców? > Nie. To się naprawde tak nazywa. Od "nalatania" tylu a tylu godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: widze, ze tu sa sami eksperci lotnictwa 02.06.10, 15:24 "a bo ja znam jednego pilota, ten to dopiero jest zalatany" Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 22:11 Czyli jednak powinni byli zaintonować Bogurodzicę... Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: stenogramy z tupolewa 03.06.10, 17:49 bi_scotti napisała: > Wylamie sie. Wcale nie uwazam, ze jedynym mozliwym okrzykiem na > koniec zycia i w poczuciu totalnego zawalenia calkiem waznej roboty jest przeklenstwo. Szczerze? czy oni by krzyczeki " K....mać" czy "Juzu Chryste" to zaiste w tamtej sytuacji okrzyk oznacza to samo: niemoc i przerażenie > Jak czlowiek zyje, tak i umiera - jesli "k...wa" jest dla kogos > codziennym slowem, to i siega po nie gdy juz slow brak. W obliczu śmierci wszyscy jesteśmy równi.Co byśmy nie krzyczeli! Odpowiedz Link Zgłoś
kazymux Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 22:19 Zaskakujące trochę te ostatnie słowa, bo w TV odczytano to jako "Jezu"! (bardzo "niegustowna" nadinterpretacja) Nie ma co się dziwić chłopakom. Mam wrażenie, że zdawali sobie sprawę, że szanse na wylądowanie nie są zbyt duże. Czuje się, że działali pod presją i bez przekonania. Co dowódca sił powietrznych robił w kabinie pilotów! Ktoś go tam posłał? Genarał zna się na strategii, polityce, dowodzeniu... ale czy jakiś generał zna się na pilotowaniu tupolewa? Dlaczego J.K. wyskoczył dziś z nowinką, że coś się zepsuło w tym samolocie. Czy ta informacja jest potwierdzona faktami albo jakimiś przesłankami? Może trzeba je spreparować. Na te pytania nikt nigdy publicznie nie odpowie. No i chyba zbyt się pospieszono z tymi najwyższymi zaszczytami wobec niektórych dygnitarzy. Ostania nadzieja na prawdę to fakt, że śledztwo prowadzą "ruscy". Inaczej nic byśmy się nie dowiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: stenogramy z tupolewa 02.06.10, 22:54 > Zaskakujące trochę te ostatnie słowa, bo w TV odczytano to > jako "Jezu"! (bardzo "niegustowna" nadinterpretacja) ??? Możesz jaśniej? Przecież na tej kartce stoi jak wół to ostatnie słowo, więc jakim cudem jakaś TV (która?) je tak zmieniła? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: stenogramy z tupolewa 03.06.10, 07:53 angazetka napisała: > > Zaskakujące trochę te ostatnie słowa, bo w TV odczytano to > > jako "Jezu"! (bardzo "niegustowna" nadinterpretacja) > > ??? Możesz jaśniej? Przecież na tej kartce stoi jak wół to ostatnie > słowo, więc jakim cudem jakaś TV (która?) je tak zmieniła? Przed opublikowaniem tekstów były w mediach info, że ostatnie słowa to "Jezu". Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: stenogramy z tupolewa 03.06.10, 07:52 Co dowódca sił powietrznych robił w kabinie pilotów! > Ktoś go tam posłał? Genarał zna się na strategii, polityce, > dowodzeniu... ale czy jakiś generał zna się na pilotowaniu tupolewa? Błasik był przecież doświadczonym pilotem. Czy ty myślisz, ze ktoś przychodzi do wojska i z miejsca zostaje generałem?? To chyba oczywiste, że najpierw przechodzi przez normalne stanowiska, a jeśli ktoś zostaje dowódcą sił powietrznych, to nie dlatego, że był świetnym marynarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
kazymux Re: stenogramy z tupolewa 03.06.10, 08:14 Czy myślisz, że generałowie lotnicywa nadal odbywają systematyczne loty i ćwiczenia w symulatorach? Nawet jak ktoś był świetnym jako pilot w przeszłosci, to już nie te odruchy dzisiaj. Jeszcze ten typ maszyny! Nawet do jazdy samochodami różnych marek trzeba się "przyzwyczaić". Nawet w autobusach i trawajach obowiązuje zakaz rozmawiania z kierowcą (motorniczym) w czasie jazdy. W tamtych warunkach nawet nie rozpraszanie uwagi, ale presja psychiczna i stres oddziaływały na pilotów najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: stenogramy z tupolewa 03.06.10, 08:33 kazymux napisał: > Czy myślisz, że generałowie lotnicywa nadal odbywają systematyczne > loty i ćwiczenia w symulatorach? Nawet jak ktoś był świetnym jako > pilot w przeszłosci, to już nie te odruchy dzisiaj. No ale przecież on nie pilotował, za to miał duże duże doświadczenie, które mogło (niestety tak się nie stało) pomóc podczas trudnej sytuacji. Mój przyszły teść przez wiele lat pracował jako kierowca,nie prawie nie jeździ, za to ma ogromne doświadczenie jako osoba doradzająca (a takie zadanie mógł spełniać Błasik) zna się o wiele lepiej niż ktoś kto teraz jeżdzi, ale takiego doświadczenia nie ma. Jeszcze ten typ > maszyny! > Nawet do jazdy samochodami różnych marek trzeba się "przyzwyczaić". > Nawet w autobusach i trawajach obowiązuje zakaz rozmawiania z > kierowcą (motorniczym) w czasie jazdy. Owszem do jazdy, ale nie zauważyłam, aby Błasik pilotował samolot, nie rozróżniasz funkcji pilota od osoby która swoim doświadczeniem może pomóc, coś doradzić?? W tamtych warunkach nawet nie > rozpraszanie uwagi, ale presja psychiczna i stres oddziaływały na > pilotów najbardziej. Piloci powinni być na stres odporni, prawda?? To chyba jest jeden z podstawowych warunków. GW idzie już na całość i twierdzi, że sama obecność prezydenta jest presją. Zapomnieli, że są zawody ktore mają stres wpisany i jednym z nich jest pilot, w szczególności wojskowy. Jeśli obecność znanych osób stresuje pilota, to chyba taki pilot powinien zmienić zawód, bo oczywiste jest, że pracując w takim miejscu będzie VIP-y wozić. Tak samo oczywiste jest, ze skoro lecimy do danego miejsca to chcemy tam dolecieć i to jest nasz priorytet i wybieramy inne miejsce dopiero wtedy jak nie ma szans na lądowanie tam gdzie chcieliś,y. Jakby tym ludziom, ktorzy byli na pokładzie nie zależalo na doleceniu tam, to by po prostu nie lecieli. Z pewnych oczywistych rzeczy próbuje się zrobić podstawę do twierdzeń o dzikiej presji. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: stenogramy z tupolewa 03.06.10, 11:03 Nie jestem zwolenniczka teorii bezposredniej presji, ale po grzyba ten Blasik sie tam platal w ogole? Doradzic konkretnie nic nie mogl, bo na tym nie latal, doswiadczenie zyciowe to sobie mozna w kieszen schowac w przypadku tak bezposredniego zagrozenia. Zalogi jest po to kilka osob, zeby poradzic sobie z kazdym problemem. Jesli sytuacja byla tak powazna, ze zalodze niezbedna byla konsultacja zewnetrzna, to nie powinni byli schodzic i tyle. Mieli na pokladzie prawie 100 osob, w tym glowe panstwa i dowodztwo armii, to nie czas na ryzyko. Jeszcze z jakims gosciem, ktoremu objasnial, jak skrzydla dzialaja. Za oknem mleko, piloci w skupieniu, a ci sobie konwersacje urzadzaja. Ta cala wycieczka to po prostu i smieszno, i straszno. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: stenogramy z tupolewa 03.06.10, 11:33 cherry.coke napisała: > Nie jestem zwolenniczka teorii bezposredniej presji, ale po grzyba ten Blasik > sie tam platal w ogole? Doradzic konkretnie nic nie mogl, bo na tym nie latal, > doswiadczenie zyciowe to sobie mozna w kieszen schowac w przypadku tak > bezposredniego zagrozenia. Z bezposredniego zalożenia to oni sobie zdali sprawę na jakieś 3 sekundy przed wypadkiem, a on tam był już wczesniej. czy naprawde pislot z duzym doświadczeniem nie może nic doradzic załodze, bo jesli latał na innym samolocie to całe jego doświadczenie jest nic nie warte?? Jeszcze z jakims gosciem, ktoremu objasnial, jak skrzydla dzialaja. Za oknem > mleko, piloci w skupieniu, a ci sobie konwersacje urzadzaja. Ta cala wycieczka > to po prostu i smieszno, i straszno. Oficjalna wizyta państwowa to wg Ciebie wycieczka?? chyba, ze po prostu masz taką manierę, ze tak ogólnie mówisz na wszystkie oficjalne wizyty, bo raczej słowo wycieczka ma inne znaczenie niż wizyta. To, że wbrew informacjom z mediów była to oficjalna wizyta o której przewodnictwo został Kaczyński poproszony przez MSZ przed ustaleniem daty wizyty Tuska było już dawno wyjaśnione, więc skąd u Ciebie ta wycieczka?? Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: stenogramy z tupolewa 03.06.10, 11:48 > Z bezposredniego zalożenia to oni sobie zdali sprawę na jakieś 3 sekundy przed > wypadkiem, a on tam był już wczesniej. Z bezposredniego zagrozenia zdali sobie sprawe slyszac, ze jest 400m (a potem 200) widocznosci przy wymaganych bodajze 1200. > czy naprawde pislot z duzym > doświadczeniem nie może nic doradzic załodze, bo jesli latał na innym samolocie > to całe jego doświadczenie jest nic nie warte?? Czy naprawde zaloga samolotu prezydenta wymaga takich konsultacji? To jak oni normalnie lataja? Czy w sytuacji tak powaznej, ze istnieje taka potrzeba, nie lepiej odpuscic ladowanie? > Oficjalna wizyta państwowa to wg Ciebie wycieczka?? chyba, ze po prostu masz > taką manierę, ze tak ogólnie mówisz na wszystkie oficjalne wizyty, bo raczej > słowo wycieczka ma inne znaczenie niż wizyta. To, że wbrew informacjom z mediów > była to oficjalna wizyta o której przewodnictwo został Kaczyński poproszony > przez MSZ przed ustaleniem daty wizyty Tuska było już dawno wyjaśnione, więc > skąd u Ciebie ta wycieczka?? Nie unos sie Pisze "wycieczka", bo te gadki w kabinie pilotow brzmia jakby w szkolnym autokarze za plecami kierowcy pani pilotka z panem nauczycielem od chemii rozmawiali o zabytkach w Turcji. Tak wyglada lot VIP-ow w sytuacji wysokiego ryzyka? Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: stenogramy z tupolewa 03.06.10, 13:48 iuscogens napisał: > cherry.coke napisała: > > > Nie jestem zwolenniczka teorii bezposredniej presji, ale po grzyba ten Bl > asik > > sie tam platal w ogole? Doradzic konkretnie nic nie mogl, bo na tym nie l > atal, > > doswiadczenie zyciowe to sobie mozna w kieszen schowac w przypadku tak > > bezposredniego zagrozenia. > > Z bezposredniego zalożenia to oni sobie zdali sprawę na jakieś 3 sekundy przed A powinni byli kwadrans wcześniej. I odpuścić lądowanie. > wypadkiem, a on tam był już wczesniej. czy naprawde pislot z duzym > doświadczeniem nie może nic doradzic załodze, bo jesli latał na innym samolocie > to całe jego doświadczenie jest nic nie warte?? Tak jest. Nic im nie może sensownego doradzić, bo ich jest czterech i widzą przyrządy, a on jest jeden i g* widzi. Mógłby się przydać do jednej rzeczy: zanim zaczęła się cała awantura powinien powiedzieć "panowie, spier*alamy, robi się zbyt niebezpiecznie". Nie zrobił tego. > Jeszcze z jakims gosciem, ktoremu objasnial, jak skrzydla dzialaja. Za oknem > > mleko, piloci w skupieniu, a ci sobie konwersacje urzadzaja. Ta cala wyci > eczka > > to po prostu i smieszno, i straszno. > > Oficjalna wizyta państwowa to wg Ciebie wycieczka?? chyba, ze po prostu masz Powiedzmy sobie bez ogródek - mimo że formalnie oczywiście były papiery na wizytę państwową, to tak jest, to była bezsensowna wycieczka. Mniej więcej tak wartościowa jak wyjazd na "zieloną szkołę" żeby zabalować, a jedną lekcję polskiego to się przy okazji odbębni pro forma. > taką manierę, ze tak ogólnie mówisz na wszystkie oficjalne wizyty, bo raczej > słowo wycieczka ma inne znaczenie niż wizyta. To, że wbrew informacjom z mediów > była to oficjalna wizyta o której przewodnictwo został Kaczyński poproszony > przez MSZ przed ustaleniem daty wizyty Tuska było już dawno wyjaśnione, więc > skąd u Ciebie ta wycieczka?? Z rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: stenogramy z tupolewa 03.06.10, 15:57 Jesli chodzi o to, co tam robil general, to tu jest interesujaca i na oko dosc dobrze udokumentowana hipoteza: pfg.blox.pl/2010/06/Gdzie-byl-general.html Warto zajrzec i samemu wyrobic sobie zdanie. A tu jeszcze post linkujacy do wypowiedzi samych vipowskich pilotow z forum lotnictwo: jedyniesluszne.blox.pl/2010/05/Piloci-prezydenta-Czas-zaczac-o-tym-mowic.html To juz nie hipotezy, tylko bezposrednia relacja. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: stenogramy z tupolewa 03.06.10, 16:51 Cherry, przeczytałam. Nie powiem, jestem w szoku. Zwłaszcza po pierwszym tekście. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Napewno to piloci? 03.06.10, 19:09 Mozesz zalinkowac fragment, gdzie stoi ze latali oni z Lechem Kaczynskim? Gdzie oni sami to potwierdzaja. Gdzie jest ta bezposrednia relacja? Ja znalazlam przypadkiem wypowiedz pana Marka, ze pracowal kiedys jako kierownik systemu ladowania. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Napewno to piloci? 03.06.10, 22:12 nutka07 napisała: > Mozesz zalinkowac fragment, gdzie stoi ze latali oni z Lechem Kaczynskim? Gdzie > oni sami to potwierdzaja. > > Gdzie jest ta bezposrednia relacja? > > Ja znalazlam przypadkiem wypowiedz pana Marka, ze pracowal kiedys jako kierowni > k > systemu ladowania. A to sory, zasugerowalam sie komentarzem linkujacej to blogerki. Nie znam ich stanowisk sluzbowych, natomiast na pewno sa z branzy i maja wiedze zakulisowa, w przeciwienstwie do naszej gazetowej. Drugi pan o ile pamietam z jego innych wypowiedzi wydaje sie reprezentowac strone wojskowa lotnictwa i pisze, ze w lotach uczestniczyl. Nie pisalam zreszta o Kaczynskim, tylko o lotach vipowskich (oni pisza "z Pasazerem", ale nie wiem, co to dokladnie oznacza?). Dla wyjasnienia - ja nie jestem zwolenniczka teorii o prezydencie wchodzacym do kabiny i nigdy nie bylam. Natomiast kwestia specyficznej "kultury" w tym pulku oraz szerzej wykorzystywania mlodych pilotow bojowych do transportu VIP-ow oraz jeszcze szerzej polskiego lotnictwa wojskowego wydaje mi sie bardzo istotna. Co tam mnie maluczkiej, profesjonalnych glosow na ten temat jest przeciez bardzo wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: Napewno to piloci? 03.06.10, 23:24 Ja tez zasugerowalam sie wpisem na blogu. Przegladalam temat z tej strony do tylu i chyba na 80str. jest jego wpis. Co do Pasazera to skojarzenie chyba jest oczywiste, moze to taki pseudonim roboczy Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: stenogramy z tupolewa 03.06.10, 16:15 iuscogens napisał: czy naprawde pislot z duzym > doświadczeniem nie może nic doradzic załodze, bo jesli latał na innym samolocie > to całe jego doświadczenie jest nic nie warte?? > Doradzanie w sytuacji silnego stresu i koncentracji, kiedy trzeba błyskawicznie podejmowac decyzje, tylko przeszkadza, rozprasza. Sama obecnosc obserwatora przeszkadza. A juz na pewno obecnosc przełozonego, ktory patrzy ci na ręce. O wiele latwiej o bląd. Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: stenogramy z tupolewa 03.06.10, 13:55 iuscogens napisał: > kazymux napisał: > > > Czy myślisz, że generałowie lotnicywa nadal odbywają systematyczne > > loty i ćwiczenia w symulatorach? Nawet jak ktoś był świetnym jako > > pilot w przeszłosci, to już nie te odruchy dzisiaj. > > No ale przecież on nie pilotował, za to miał duże duże doświadczenie, które > mogło (niestety tak się nie stało) pomóc podczas trudnej sytuacji. Mój przyszły > teść przez wiele lat pracował jako kierowca,nie prawie nie jeździ, za to ma > ogromne doświadczenie jako osoba doradzająca (a takie zadanie mógł spełniać > Błasik) zna się o wiele lepiej niż ktoś kto teraz jeżdzi, ale takiego > doświadczenia nie ma. Doświadczenie wykorzystywane do pokrzykiwania "wyprzedź go, wyprzedź" i "hamuj, hamuj" służy przede wszystkim do przeszkadzania kierującemu. Zysku z tego nie ma żadnego. Największa na świecie katastrofa lotnicza została bezpośrednio wywołana przez jednego z najbardziej doświadczonych holenderskich INSTRUKTORÓW lotniczych. > Jeszcze ten typ > > maszyny! > > Nawet do jazdy samochodami różnych marek trzeba się "przyzwyczaić". > > Nawet w autobusach i trawajach obowiązuje zakaz rozmawiania z > > kierowcą (motorniczym) w czasie jazdy. > Owszem do jazdy, ale nie zauważyłam, aby Błasik pilotował samolot, nie > rozróżniasz funkcji pilota od osoby która swoim doświadczeniem może pomóc, coś > doradzić?? Co na przykład? Tylko daruj sobie odpowiedzi "nie wiem, nie jestem pilotem". > W tamtych warunkach nawet nie > > rozpraszanie uwagi, ale presja psychiczna i stres oddziaływały na > > pilotów najbardziej. > Piloci powinni być na stres odporni, prawda?? To chyba jest jeden z podstawowyc Nie ma ludzi odpornych na stres. Chyba że psychopaci. > h > warunków. GW idzie już na całość i twierdzi, że sama obecność prezydenta jest > presją. Zapomnieli, że są zawody ktore mają stres wpisany i jednym z nich jest > pilot, w szczególności wojskowy. Jeśli obecność znanych osób stresuje pilota, t Trzeba być idiotą żeby naciskać na kogoś (a zwłaszcza na kogoś, od czyjej sprawności zależy życie 100 ludzi) w imię tego, że "powinien być odporny na stres". > o > chyba taki pilot powinien zmienić zawód, bo oczywiste jest, że pracując w takim > miejscu będzie VIP-y wozić. Tak samo oczywiste jest, ze skoro lecimy do danego > miejsca to chcemy tam dolecieć i to jest nasz priorytet i wybieramy inne miejsc Priorytet to jest BEZPIECZEŃSTWO. A nie dotarcie za wszelką cenę, choćby w plastikowym worku. > e > dopiero wtedy jak nie ma szans na lądowanie tam gdzie chcieliś,y. Jakby tym > ludziom, ktorzy byli na pokładzie nie zależalo na doleceniu tam, to by po > prostu nie lecieli. > Z pewnych oczywistych rzeczy próbuje się zrobić podstawę do twierdzeń o dzikiej > presji. Oczywistych rzeczy? Chodzi Ci o incydent gruziński? Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: stenogramy z tupolewa 03.06.10, 10:39 czustka napisała: > Czy ja dobrze zrozumiałam , rozwalali się tupolewem z krzcząc kur***waaaaa ? Witam, A co mieli krzyczeć? "Boże coś Polskę..."? Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
panirogalik Re: stenogramy z tupolewa 03.06.10, 11:38 Spodziewałaś się "ojeju"? Napisz proszę, ale napisz bo jestem ciekawa, myślałaś ze co krzyczeli? To byli faceci a nie mamcie ciamciaramcie. Odpowiedz Link Zgłoś