kontopremiumizelkazaglowe 16.06.10, 18:34 stosujecie? nie boicie sie, ze beda sie gorzej przyswajac ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mniemanologia Re: leki generyczne 16.06.10, 18:40 Polopirynę na przykład brałam wielokrotnie. I jakoś się nie bałam Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: leki generyczne 16.06.10, 18:43 ale zasadniczo wiesz, co to są leki generyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: leki generyczne 16.06.10, 19:13 Yyyy. No jak one się mogą gorzej przyswajać? Substancja czynna jest ta sama. Nazywa się inaczej. Czy marchewka mi się gorzej przyswoi, jeśli nazwę ją karotka? Tyle tylko, że jeśli nie kupuję w Polsce, to staram się kupować generyki znanych koncernów międzynarodowych, bo tutejsze mogą mieć glukozę zamiast substancji czynnej Odpowiedz Link Zgłoś
kontopremiumizelkazaglowe Re: leki generyczne 16.06.10, 20:27 moga byc gorzej oczyszczone Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: leki generyczne 17.06.10, 12:27 Bzdura! Warunkiem uzyskania dopuszczenia jest mieć nie gorsze wymagania jakościowe niż lek brandowy. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: leki generyczne 17.06.10, 12:31 kontopremiumizelkazaglowe napisała: > moga byc gorzej oczyszczone nie wiem czy można wstawic ikonke pukającą sie w głowę a chetnie bym to zrobiła Odpowiedz Link Zgłoś
kontopremiumizelkazaglowe Re: leki generyczne 16.06.10, 20:31 a zele i kremy miec gorsze podloze Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: leki generyczne 17.06.10, 02:51 Zele i kremy nie sa regulowane przez agencje lekow i nie sa objete probami klinicznymi. Zupelnie inna para kaloszy. Robie generyki, stosuje generyki, ufam generykom. Poddane sa takim samym rygorom regulacyjnym i kontroli jakosci jak brand. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: leki generyczne 17.06.10, 08:01 myelegans napisała: > Poddane sa takim samym rygoro > m > regulacyjnym i kontroli jakosci jak brand. Oj nie nie... Badań biorównoważnosci nie muszą przechodzić. Nie są na też nich robione badania kliniczne. Dla mnie generyki tylko wtedy gdy nie stać nie zupełnie na oryginał, albo wyjatkowo wtedy, gdy ufam firmie generycznej. Aptekarki mnie nie lubią, bo wytykam im że dają mi jakis lek firmy-krzak Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: leki generyczne 17.06.10, 08:25 Ale że jak? WSZYSTKIE kupujesz oryginalne? Aspiryna tylko Bayera, Upsarin już się nie nadaje, mimo, że obie marki należą do BMS? Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: leki generyczne 17.06.10, 08:34 Piękne Aspiryna jest Bayera, Bayer z BMS nic wspólnego nie ma Tak, wolę oryginały. Chyba że oryginał kosztuje 120zł na przykład, a w wyniku zawiłości refundacji dobry generyk kosztuje 12zł. To się na pewno zastanowie wtedy Szczególnie przy lekach RX. A już zwłaszcza nie lubię generyków które są krótko na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
pelapa Re: leki generyczne 17.06.10, 08:29 mariolka99 napisała: Oj nie nie... Badań biorównoważnosci nie muszą przechodzić. Nie są na też nich robione badania kliniczne. Dla mnie generyki tylko wtedy gdy nie stać nie zupełnie na oryginał, albo wyjatkowo wtedy, gdy ufam firmie generycznej. Aptekarki mnie nie lubią, bo wytykam im że dają mi jakis lek firmy-krzak Mariolka, nie jest tak jak piszesz. Wszystkie generyki szczególnie sprzedawane na receptę MUSZĄ przejść badania biorównoważności poza lekami z paracetamolem, naproksenem, kwasem salicylowym. Inaczej nie zostaną zarejestrowane i dopuszczone do obrotu. Nie moga być gorzej oczyszczone bo ich wymagania jakościowe też sa oceniane, urząd nie zgodzi się na specyyfikację odbiegającą od wymagań leku oryginalnego lub wytycznych europejskich. Po harmonizacji wymagań stare leki musiały być własciwie rejestrowane od nowa. Ja kupuję prawie wyłącznie generyki. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: leki generyczne 17.06.10, 08:36 Nie będe się z Tobą spierać, bo aż tak szczegółowej wiedzy nie mam. Ty wolisz generyki, ja wolę oryginały. Nasze prawo woleć Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: leki generyczne 17.06.10, 09:06 twoje prawo wolec oczywiscie zle wdalas sie w dyskusje merytoryczna a nie napisalas ze oto wolisz i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
kontopremiumizelkazaglowe Re: leki generyczne 17.06.10, 11:19 czasami czytam opinie ludzi, ze dany zamiennik gorzej dziala na nich wiec jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: leki generyczne 18.06.10, 16:04 kontopremiumizelkazaglowe napisała: > czasami czytam opinie ludzi, ze dany zamiennik gorzej dziala na nich wiec jak t > o jest? Obstawiam, że szkodzi im inne opakowanie Mojej mamie lekarz zapisał na przedwczesne budzenie się rano taki lek, że złapałam się za głowę. Nie powinna go brać absolutnie, o czym pan doktor by wiedział, gdyby zechciało mu się przeprowadzić minimalny wywiad (np zapytać, jakie leki pacjentka już bierze). Doceniając rolę opakowania, włożyłam do środka magnez w tabletkach. Uwierzysz, że trochę pomogło ? ;D Opakowanie to naprawdę potęga. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: leki generyczne 17.06.10, 12:26 Big Farma jest szczęśliwa czytając takie posty. Lubisz wyrzucać kasę, Twoja sprawa, ale wiedz ze firmy brandowe bardzo często jeśli nie zawsze wytwarzają substancję czynna w tych samych fabrykach w Indiach skąd kupują je firmy generyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: leki generyczne 17.06.10, 12:44 orek3 napisała: > Big Farma jest szczęśliwa czytając takie posty. > > Lubisz wyrzucać kasę, Twoja sprawa, ale wiedz ze firmy brandowe bardzo często j > eśli nie zawsze wytwarzają substancję czynna w tych samych fabrykach w Indiach > skąd kupują je firmy generyczne. Moja kasa, moje zdrowie, moja sprawa Nie kupuje śmieciowego jedzenia, nie jeżdżę autem bez poduszek powietrznych, nie farbuje włosów farba za 3 złote, nie kupuję plastikowych butów na kiermaszach, nie stosuję leków z produkcji garażowej, a takie są często (nie zawsze, ale często) generyki podłej jakości. Jest kilka firm które sa ok, ale wiele to firmy-krzaki. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: leki generyczne 18.06.10, 01:02 mariolka99 napisała: > Moja kasa, moje zdrowie, moja sprawa > Nie kupuje śmieciowego jedzenia, nie jeżdżę autem bez poduszek > powietrznych, nie farbuje włosów farba za 3 złote, nie kupuję > plastikowych butów na kiermaszach, nie stosuję leków z produkcji > garażowej, a takie są często (nie zawsze, ale często) generyki podłej > jakości. To Ty mariolka dziewczyna z gornej polki jestes. NIe porownuj smieciowego jedzenia do brandu z generykiem, bo porownanie od czapy > Jest kilka firm które sa ok, ale wiele to firmy-krzaki. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: leki generyczne 18.06.10, 06:55 Co to do diaska jest firma-krzak w farmacji? W Polsce obecne są wszystkie lub prawie wszystkie koncerny międzynarodowe, a to, co zostało z Polf to zwykle spółki Skarbu Państwa o długiej historii, więc pod krzak też nijak nie podpadają. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: leki generyczne 18.06.10, 08:26 Nie wymienię, bo mnie ktoś po sądach ścignie Nie mówie o polfach (które wszystkie oprócz Polfy Warszawa, a co do tej już pewna nie jestem bo przestałam sledzić) są w rękach firm zagranicznych. I na zdrowie im to wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
pelapa Re: leki generyczne 18.06.10, 09:40 A choć definicję firmy - krzak? Bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić że GIF daje zezwolenie na produkcję leków w garażu. No, chyba że garaż spełnia wymogi GMP Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: leki generyczne 18.06.10, 13:37 mariolka99 napisała: > Nie wymienię, bo mnie ktoś po sądach ścignie Bo nie znasz i nie udowodnisz firmy-krzak, ktora rozprowadza swoje leki do aptek, chyba, ze kupujesz lekarstwa na bazarze, a nie w zarejestrowanej aptece. Odpowiedz Link Zgłoś
1monia4 Re: leki generyczne 28.05.13, 12:57 Jakich firm zagranicznych?Polfe Pabianice kupil Adamed Odpowiedz Link Zgłoś
1monia4 Re: leki generyczne 28.05.13, 12:55 Polfa Pabianice juz nie skarbu państwa Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: leki generyczne 18.06.10, 00:57 Dokladnie, maja te samych producentow substancji czynnych, tylko se sami formuuja i pakuja. Jedni nakleja znaczek "bayer" "Generix" Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: leki generyczne 18.06.10, 08:22 Bayer i Bristol maja zupełnie inne portfolio więc moja droga farmazony prawisz Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: leki generyczne 18.06.10, 13:36 > Bayer i Bristol maja zupełnie inne portfolio więc moja droga > farmazony prawisz Nie rozumiem argumentu, jak porfolio, cokolwiek to oznacza ma sie do genrykow. Novartis robi swoje orginaly jako Novartis i genryki jako Sandoz (oddzial koncernu zajmujacy sie wylacznie genrykami), robia w tym samym CMO. Jak sie upierasz przy brandach, bo wolisz, to sie upieraj, to Twoje wolenie i Twoje pieniadze, ale argumentow merytorycznych nad wyzszscia orginalow nad generykami nie masz zadnych, wiec sie zdeka kompromitujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: leki generyczne 18.06.10, 15:22 Trochę na Twój post odpowiedziałam, troche na Kocianny (ten o tym że Bayer należy do BMS ), sorki Ale napisałaś: >Dokladnie, maja te samych producentow substancji czynnych, tylko se sami formuuja i pakuja. Jedni nakleja znaczek "bayer" "Generix" Bayer nie ma żadnej podległej mu firmy generycznej. Kupił Scheringa, ale to inne portfolio i również firma oryginalna. Co do novartisu- masz rację, z tym się nie spierałam. Tak samo jak Sanofi kupiło Zentivę. Albo Gedeon Richter- Polfę Grodzisk. A Valeant- Polfę Rzeszów Bristol pewnie też coś kupił, to duża firma, stać ich ps.portfolio oznacza jakie leki produkuje dana firma Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: leki generyczne 17.06.10, 23:51 Mariolka, ile aplikacji na wprowadzenie generyku na rynek zrobilas? Mam na mysli cala dokumentacje. Bo jak bralam udzial w dwoch, z czego jeden jest na rynku. Proces dlugi, rygorystyczny i dokumentacja to kilka tysiecy stron. Leki generyczne MUSZA byc zarejestrowane przez FDA albo EMEA, wiec zadna firma krzak nie da rady. Prawie wszystkie prywatne firmy ubezpieczeniiowe maja zamiane brand na generyk w aptece, czyli nawet jezeli lekarz przepisze brand, ubezpieczenie placi tylko za generyk, DZiwna sprawa nie widzialam afer pod tytulem wycofywanie z rynku generyku bo byl niebezpieczny dla pacjentow, czego nie mozna powiedziec o brand. Tak, ufam generykom. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: leki generyczne 18.06.10, 15:31 A ja ich zarejestrowałam dziesiątki jeśli już nie dobiłam do setki. A zrobiłam całych też z kilka. I nawet są rynku, naszym krajowym i dobrze się mają . Dokumentacje tez sobie traz oglądam. To że firma generyczna nie jest znana jak brandowa kompletnie o niczym nie świadczy. Zupełnie inaczej wygląda marketing dla generyku szczególnie gdy to Rx. Pracuje w firmie generycznej której nazwa w PL nic nikomu nie mówi więc pewnie wg Mariolki to właśnie przykład takiego "krzaka" A tak się składa że obecnie należy do amerykańskiej firmy będącej 4 graczem na światowym rynku generycznym. Ładny krzaczek... A nawet jeśli jest to całkowicie polski kapitał (parę takowych da się znaleźć i wcale nie Polf) to w produkcje kasa poszła naprawdę niewąska. Może skala mniejsza, może różnorodność form mniejsza, ale to co jest jest zawsze na tip top. Polski GIF jest upierdliwy jak mało który w EU. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: leki generyczne 18.06.10, 15:36 Nie Dla mnie firma-krzak to np jedna z polskich firm, które założyło kilku panów zupełnie niedawno. Sciągają sobie z Indii substancje czynną/gotowe tabletki, przepakowują je w Polsce i wypuszczają na rynek, puszczając dodatkowo kilka reklam w TV Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: leki generyczne 18.06.10, 15:43 Ps. skoro reklamowane, to oczywiście OTC. I zarejestrowane pewnie jako suplementy. Ale skoro roztrząsamy aspirynę ... Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: leki generyczne 18.06.10, 16:05 Jak OTC to nie suplementy. Albo albo Suplementy to zupełnie inna bajka. Do leków to maja właśnie lata świetlne i nie wolno ani produktów ani niczego w tym względzie porównywać. Wymagania dla suplementów są żadne w porównaniu do leków Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: leki generyczne 28.05.13, 12:41 Suplementy to nie leki. I droga rejestracji jest zupełnie inna. Najpierw poczytaj, a potem farmazony wypisuj. Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: leki generyczne 28.05.13, 12:41 Kurde, dopiero teraz datę przeczytałam Znowu złota łopata się komuś należy Odpowiedz Link Zgłoś
pelapa Re: leki generyczne 18.06.10, 15:40 dorek3 napisała: > A ja ich zarejestrowałam dziesiątki jeśli już nie dobiłam do setki. A zrobiłam > całych też z kilka. Łałłłł.... Ja chyba osiągnę taki wynik tuż przed emeryturą. Ale tak od zwolnienia czynnej, przez formulację, walidację metod, stabilność do dokumentacji rejestracyjnej? Bo kompleksy zaczynam, mieć;0 Pozdrawiam szanowną konkurencję Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: leki generyczne 18.06.10, 16:09 Tak od A do Z to te kilka i nie sama przecież (aż takim omnibusem który i technologię i analitykę i klinikę napisze to nie jestem). I niestety już nie teraz A teraz to rejestracje i wszystko co bliżej i dalej w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: leki generyczne 18.06.10, 19:26 O ile się nie mylę, bardzo duży procent substancji służących do produkcji leków wytwarzany jest w Chinach i Indiach... Z Bayerem faktycznie mi się pomerdało Odpowiedz Link Zgłoś
panpaniscus Re: leki generyczne 18.06.10, 10:34 Apteki to się z ciebie cieszą. Kuzynka aptekarka mówiła, jakie bonusy dostaje za sprzedaż lekow "oryginalnych", gdy są dużo tanśze generyki - np. aspiryny. Odpowiedz Link Zgłoś
ca.melia Re: leki generyczne 18.06.10, 20:39 mariolka99 napisała: > Oj nie nie... Badań biorównoważnosci nie muszą przechodzić. muszą. odwołuje do prawa farmaceutycznego, warunków rejestracji i dopuszczania do obrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: leki generyczne 17.06.10, 12:29 O nie zgodzę się. A tolerancja miejscowa. Przecież produkty lecznicze występują tez w formie kremów czy żeli. To że się nie robi biorównoważności to nie oznacza ze nie są regulowane. Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen.100 Re: leki generyczne 18.06.10, 09:47 Przecież produkty lecznicze występują tez w formie kremów czy żeli. To że się nie robi biorównoważności to nie oznacza ze nie są regulowane. Robi sie biorownowaznosc na kremy i zele, robi. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: leki generyczne 18.06.10, 15:22 Nie forma leku o tym decyduje. Robi się jeśli jest działanie systemowe. Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen.100 Re: leki generyczne 17.06.10, 11:44 Ano jest to tak ze generyk to na ogol zwykla podroba. Np. firma nie jest w stanie zidentyfikowac jakiegos skladnika komparatora wiec proponuje swoj, farmakopealny ale inny. Badanie biorownowaznosci dopiero wykaze czy lek spelnia kryteria i moze byc porownywany z lekiem referencyjnym czy nie. Zdarza sie ze nie. Wtedy np. firma prosi zeby zlagodzic troche raport z badania ) Niestety lek to nie tylko substancja czynna ale i wszytskie pomocnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: leki generyczne 17.06.10, 12:33 Co to znaczy złagodzić raport??? Jak nie wyjdzie w przedziale 0,8-1,125 a nie da się uzasadnić rozszerzenia to se można prosić aż do śmierci. Ośrodki kliniczne napiszą wszystko tylko agencje rejestracyjne tego nie przyjmą. Podróba to jest wtedy kiedy ktoś narusza patent. Poza tym wszystkie składniki są listowane nie ma problemów z ich identyfikacja. Co mnie obchodzi wytwórca laktozy skoro to zawsze taka sama, farmakopealna laktoza.Co innego technologia wytwarzania, ta już nie bywa taka oczywista. Jak BB upadnie to wszystko at kosz. Odpowiedz Link Zgłoś
kontopremiumizelkazaglowe Re: leki generyczne 17.06.10, 12:50 ynajoma pracujaca w gabinecie onkologicynzm mowi, ye np arimidex nie daje efektow ubocynzch w pryeciwienstwe do tamoxifenu. roynica w cenie okolo 450 yl w kaydzm rayie sa tey inne leki np mamostrol .yastanawiam sie jak dobrac dobrz generzk. pryeprasyam ya pismo ale cos sie pryestawio i literz sa na ylzch miejscach na klawiaturye Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: leki generyczne 17.06.10, 13:40 Ale Arimidex nie jest generykiem do tamoksyfenu! To są leki o podobnych wskazaniach ale zupełnie innych substancjach czynnych. Zawsze może istnieć osobnicza wrażliwość na dane leczenie, szczególnie w onkologii gdzie lista działań niepożądanych jest zawsze koszmarnie długa. Generyku nie masz co dobierać. Kupuj najtańszy. Garażową produkcja leków to chyba tylko w Fakcie albo SE można znaleźć. Nie chcesz to nie wierz ale zapewniam Cie że od dawna standard farmaceutyczny dla wszystkich firm w EU jest jednakowy i o lata świetlne odległy od garażu. Odpowiedz Link Zgłoś
kontopremiumizelkazaglowe Re: leki generyczne 17.06.10, 13:46 kurde to mi sie pomzslilo ale ciesyz mnie to ye to jednak inna substancja co w ogle ymnienia sprawe Odpowiedz Link Zgłoś
jule.k [...] 28.05.13, 11:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bloopsar Re: leki generyczne 28.05.13, 15:28 > leki generyczne pod względem chemicznym i działania muszą być identyczne > jak leki innowacyjne, dlatego nie ma czegoś takiego jak słabsze przyswajanie A to ciekawe, bo doświadczenia lekarzy i pacjentów mówią czasami inaczej, bazując na wynikach badań a nie subiektywnym odczuciu. Nawet w zalinkowanym przez ciebie artykule napisano: "Jednak nie w przypadku każdego schorzenia stosowanie generyków jest wskazane. Przykładowo zamienniki nie powinny być stosowane w grupie leków o wąskim indeksie terapeutycznym, czyli takich, wśród których ilość substancji czynnej, używanej do leczenia jest niewiele niższa od ilości substancji czynnej, która może spodobać zatrucie organizmu albo nawet śmierć. Oryginalne leki powinny być stosowane u pacjentów po przeszczepach, w przypadku padaczki i arytmii oraz niewydolności serca." Swoją drogą naprawdę wato było aż odkopać wątek sprzed 3 lat żeby tylko gdziekolwiek dokleić link do tego artykułu?? Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszka Re: leki generyczne 28.05.13, 17:57 Szkoda, ze nie napisano dlaczego. W przypadku epilepsji zmiana leku jest b niekorzystna. Pacjenta trudno na danym leku ustabilizowac i kiedy juz sie to osiagnie nie powinno sie zmieniac. DotycY to tez zmiany z generyku na oryginalny Odpowiedz Link Zgłoś
bloopsar Re: leki generyczne 28.05.13, 21:38 > W przypadku epilepsji zmiana leku jest b niekorzystna. Pacjenta trudno na > danym leku ustabilizowac i kiedy juz sie to osiagnie nie powinno sie zmieniac. Dokładnie tak samo jest w przypadku immunosupresantów. > DotycY to tez zmiany z generyku na oryginalny Jasne i mi nie chodziło o demonizowanie generyków, tylko o zburzenie radośnie (i bezrefleksyjnie) przez niektórych tutaj promowanej opinii, że 'przecież to ta sama substancja czynna, czyli dokładnie ten sam lek, więc można sobie jeden na drugi zawsze zamienić i nie ma różnicy'. Owszem, potrafi być i to znacząca dla zdrowia pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
hipek_w_kropki Re: leki generyczne 28.05.13, 13:08 Mój mąż jest naukowcem i prowadzi m.in. badania związane z tym rodzajem leków. Uważa, że są całkowicie bezpieczne i równie dobre jak oryginały. Sam stosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: leki generyczne 28.05.13, 13:22 u mnie na recepcie czesto sie wypisuje nazwe substancji czynnej a nie nazwe leku - w aptece dostajesz to co jest skladzie. Odpowiedz Link Zgłoś