Dodaj do ulubionych

Bardzo sie boje atakow al Kaidy w Polsce

14.03.04, 19:31
Co o tym myslicie? Czy sa prawdopodobne? Po wydarzeniach w Madrycie naprawde
opanowal mnie strach. Ta wiadomosc, ze zginelo tam siedmiomiesieczne
dziecko... Koszmar, koszmar, o mamo.
Prosze, uspokojcie mnie troche.
Obserwuj wątek
    • utalia Re: Bardzo sie boje atakow al Kaidy w Polsce 15.03.04, 00:31
      Nie uspokoje Ciebei poniewaz sama jestem w starchu. Jest to bardzo realne i na
      nas przyjdzie kolej. Ale nie mozesz zyc w ciaglym strachu bo zwariujesz. Rownie
      dobrze moze byc zamach zaraz, za 2 miesiace a rownie dobrze wcale. Utalia
      • soniasonia1 Re: Bardzo sie boje atakow al Kaidy w Polsce 15.03.04, 00:39
        Ja też o tym ciągle myśle.
        Najbardziej boje sie czy mój syn znajdzie kiedyś miejsce na tej chorej planecie
        żeby spokojnie żyć i cieszyć sie swoimi dziećmi............
    • martaurb Re: Bardzo sie boje atakow al Kaidy w Polsce 15.03.04, 08:45
      A ja mysle ze zagrozenia w Polsce nie ma!
      Bo Polska jest takim sobie kraikiem, ktoremu sie wydaje, ze jest pepkiem
      swiata, ale tak naprawde niewielu terrorystow wie, gdzie to jest...a dla tych,
      co wiedza jest lepsza jako zaplecze i baza wypadowa do krajow majacych
      znaczenie, niz ewentualny cel.....
      Nie jestesmy ani potega gospodarcza, ani polityczna, choc czasami chcielibysmy
      sie tak widziec i moze niektore dzialania (np. udzial w wojnie Iraku, marzenia
      o amerykanskich bazach na naszym terenie itp) zmienia kiedys postrzeganie
      naszego kraju przez swiat, ale na razie mozemy sobie spokojnie w naszym
      grajdolku zyc....
      A ciagle wypowiedzi w mediach o tym strasznym zagrozeniu maja tylko na celu
      odwrocenie uwagi spoleczenstwa od problemow rzeczywistych, jakich w naszym
      kraju mnostwo i usprawiedliwic wydatki na kompletnie niepotrzebne rzeczy jak
      samoloty mirage czy inne takie - temat zastepczy jakim kiedys byla aborcja...
      Jedyne realne zagrozenie to teraz - moim zdaniem - szczyt w Warszawie, ale to
      chyba raczej ze strony antyglobalistow niz terrorystow, a jesli juz tych
      ostatnich, to w stosunku do jakis oficjeli zagranicznych, a nie Polski jako
      takiej
      • skay5 Re: Bardzo sie boje atakow al Kaidy w Polsce 15.03.04, 08:51
        oj jest zagrozenie!
        podawali nawet w weekend, że przed B.Narodzeniem mieli wysadzić dworzec w
        gdańsku i wawie (dopiero teraz podawali!!!!!!!ale nie pamiętam w jakiej stacji)

moim zdaniem realne jest,że uderzą -może podczas Św. Wielkiejnocy w jakiś
        dworzec albo centrum handlowe-gdzie jest duzo ludzi...
        Boję się bardzo! A najbardziej o bliskich,kt.kocham!
        pozdr.
        • mrufkaa Re: Bardzo sie boje atakow al Kaidy w Polsce 15.03.04, 09:50
          A Hiszpania to co? Potega gospodarcza lub polityczna? Staneli po tej samej
          stronie konliktu irackiego co Polska... I tyle.
          Niestety...
          A co do malej orientacji na temat Polski u szefostwa al Kaidy - to nie
          liczylabym... To po prostu bardzo naiwne. Jestesmy wplatani w ten konflikt i
          zagrozeni jak i pozostale kraje. Mape tam maja, jakos sie nie ludze...
          Ja mieszkam w Londynie, tutaj to juz w ogole zyje sie jak na bombie ze
          spoznionym zaplonem...
        • natinka2002 Re: Bardzo sie boje atakow al Kaidy w Polsce 15.03.04, 15:06
          Ja jednak mam nadzieję ,że do niczego takiego nie dojdzie . Ale niestety
          zagrożenie jest .
          Wczoraj dowiedziałam się ,że u mojej Mamy w pracy tuż przed świętami wszystkim
          kobietom dali wolne i w Urzędzie zostali sami mężczyźni .Nie chodziło o
          przygotowania świąteczne sad Niestety pracuje tuż przy dworcu w Gdańsku .Nie
          pomniejszałabym więc zagrożenia , bo po tym co się stało w Hiszpanii niczego
          nie można byc pewnym.
          Ale błagam Was nie kraczcie ,że uderzą......
          • titicaka Re: Bardzo sie boje atakow al Kaidy w Polsce 15.03.04, 18:07
            Dziewczyny nie dajmy sie zwariowac , nie mozna zyc w strachu !!! Trzeba cieszyc
            sie kazda chwila , kazdy ma swoje przeznaczenie i moim zdaniem od niego nie
            ucieknie. Dlaczego jedna osoba zaspala i nie pojechala tym pociagiem ,a inna
            byla w wagonie z bomba i jako jedyna wyszla bez szkod , kolejna wsiadla do 5
            wagonu gdy zwylke wsiada do 3 i dzieki temu uszla z zyciem , dlaczego wlasnie
            tego dnia byl strajk na uniwersytecie i tylu studentow zostalo w domach?
            Wierzcie w to czy nie ,ale to nie przypadek...
            Mnie udalo sie przezyc strach i panike w USA 11 wrzesnia ,a teraz w Madrycie 11
            marca... i nie boje sie ! Jestem SMUTNA,ZLA , na to ,ze jakis debil zabija ,
            decyduje o ZYCIU innych osob , ze tylu niewinnych ludzi zostalo rannych, jestem
            WSCIEKLA, ale tu nie ma miejsca na strach . Nie dajcie sie zwariowac telewizji
            i nie wierzcie we wszystko co podaja.

Poza tym to nie jest wcale potwierdzone,a wrecz jak dla mnie
            maloprawdopodobne ,ze to Al Qaeda a nie ETA,cokolwiek nie slyszycie w tv !!!
            Niestety wygrali socjalisci i teraz moze nigdy nie dowiemy sie kto tak naprawde
            zaatakowal Madryt , bo nie w ich biznesie jest zeby okazalo sie iz to ETA.
            Jednak mysle ,ze to oni ,gdyz:
            - ETA probowala zrobic to samo kilka miesiacy temu , przeciez bomby byly juz w
            pociagach i policja zdazyla je wyjac i zdetonowac,
            - 3 tyg. temu zlapali terroryste z ETY,ktory jechal na Madryt z 500 kg:-0
            ladunkow wybuchowych i z mapa ,mniej wiecej tego miejsca ,ktore zostalo
            zaatakowane w czwartek,co chcial z tymi ladunkami zrobic ?
            - niby Eta nie napada na pracownikow ,studentow , a ostatnio chciali wysadzic
            jakies duze miesce pracy, na szczescie zamach udaremniono
            Wy o tym moze nie slyszycie ,ale gdzies co dwa miesiace udaremniaja wieksza lub
            mniejsza probe zamachu w Hiszpani,b.czesto w Madrycie,czesto ktos z ETY ginie w
            mieszkaniu konstruujac bombe,ile razy policja znajduje samochod bombe , czy
            mieszkanie wynajete przez baskow pelne ladunkow wybuchowych
            - w zeszly czwartek uzyto tych samych ladunkow wybuchowych ,ktorych zwykle
            uzywa ETA ,
            - Al Qaeda nie kradnie samochodow ,to tez typowe dzialanie ETY
            - dlaczego akurat atak na Madryt i to zaraz po tym jak 3 tygodnie temu byla
            wielka afera ,gdy jeden z politykow pokryjomu spotkal sie z szefami ETY i
            zawarli pakt ,ze juz nie beda atakowac Barcelony ?
            - dlaczego w czasie wyborow (zawsze probuja zaatakowac w czasie tak waznych
            wyborow ,by zmienic bieg wydarzen i ...zmienilisad )
            - co wspolnego z Al Qaeda maja jacys przestepcy z Maroko,ktorym ETA moze
            zaplacic 3 grosze za nagranie jakiejkolwiek kasety ,czy podlozenie bomb?
            - oni zmienili historie , wygrali socjalisci to juz mowi samo za siebie
            dziewczyny , nigdy by do tego nie doszlo , gdyby nie ten atak ,a wlasnie o to
            im chodzilo , wszystko swietnie zorganizowane , teraz beda mieli "wladze" ,gdyz
            socjalisci sa bardzo blisko polityka,ktory zawarl z nimi pakt tzn. z ETA,moze
            nawet utwoza swoj oddzielny kraj (z Zapatero nie zdziwilabym sie wcale)
            - ja daje sobie uciac glowe ,ze to ETA , az sam Bin Laden mi nie potwierdzi ,ze
            to byla Al Qaeda i nie przekonuja mnie znalezione kasety z akcentem z Maroko!

Dobra juz sie nie denerwuje ,jeszcze tu urodze ,a date mam za 2,5 tygodnia ,
            dziewczyny nie bojcie sie , Polska brala udzial w wojnie,wiec zagrozenie jest ,
            ale b.male.
            Jedyne co mozna zrobic (poza modlitwa) to zwracac uwage na podejrzane torby bez
            wlascicieli , dziwnie zachowujace sie podejrzane osoby itp ... ale bez paniki
            bo mozna zwariowac.
            ¡CARPE DIEM! Smiejcie sie ,bawcie, uzywajcie zycia i traktujcie kazdy dzien
            jakby byl waszym ostatnim dniem zycia...pomodlcie sie za ofiary 11 M i ich
            rodziny, zapalcie swieczke - nic innego nie mozecie zrobic...

Beata

Chwale sie troszke smile
            slub Madryt 11 lipca 2003 a 12 lipca zaszlam w ciaze smile))
            foto.onet.pl/albumy/album.html?id=8893&kat=4&grupa=0&nxt=0
            foto.onet.pl/albumy/album.html?id=8895&grupa=0&kat=4&a=davidss74
            • soniasonia1 Re: Bardzo sie boje atakow al Kaidy w Polsce 15.03.04, 18:52
              Jakoś mało mnie obchodzi KTO w końcu stoi za tą tragedią.

Nawet nie wiem jakich słów użyć żeby strawić powyższy wykład polityczny.

Oczywiście że nie można żyć w ciągłym strachu i nie można popadać w skrajności.
              Mamy wystarczająco dużo lęków na codzień. Ja np ciągle boję sie o życie mojego
              męża bo jezdzi po całej Polsce załatwiać interesy. A to czy Warszawie wpadnie
              na wzburzonych antyglobalistów czy złapie gume na lewym pasie autostrady nie
              zmieni mojej troski o jego życie.

Mnie dręczy to że od 11 września zaczęła sie nowa przerażająca forma wojny.
              I znowu nie wiem jakich słów użyć. Chodzi mi o to że jakby nie nazywać tych
              ludzi- terrorystami, zabójcami, religijnymi fanatykami- to są ludzie dla
              których nie ma już lepszej formy zamanifestowania swoich racji. A te tragedie
              pokazują że właśnie takie zmasowane ataki są doskonale przez nas zauważane.
              I nie jestem przerażona możliwościa ataku na Polske.
              Jestem przerażona takim atakiem na kogokolwiek.
              • titicaka Re: Bardzo sie boje atakow al Kaidy ,do Sonia 15.03.04, 19:02
                Ja mysle ,ze to bardzo wazne kto za tym stoi , bo jesli Al Qaeda , to
                prawdopodobienstwo atakow w Londynie , czy Warszawie znacznie sie zwieksza,
                szczegolnie iz bylo powiedziane (na znalezionej kasecie niby od Al Qaedy),ze
                kolejny atak jest przygotowany w 90 % .
                Jesli natomiast byla to ETA nie dotyczy to innych krajow jak Hiszpani .
                Bea
              • kiranna Re: Bardzo sie boje atakow al Kaidy w Polsce 16.03.04, 04:49
                Soniu, niestety ta forma walki nie zaczela sie po 11 wrzesnia, a znacznie,
                znacznie wczesniej sad po prostu nie o wszystkim w Polsce jestesmy informowani
                ze wzgledu na rozne sympatie polityczne "gory". Faktem jest, ze 11 wrzesnia
                mial miejsce najbardziej spektakularny atak, ktory caly swiat obserwowal
                niemalze na zywo... i nie byly to niestety efekty specjalne rodem z Hollywood sad

W Turcji, gdzie obecnie mieszkam, podobnie jak w Hiszpanii z ETA, mamy
                problemy z terrorystami kurdyjskimi, rozumiem wiec stanowisko Bei. Tak,
                terrorystami, inaczej ich nazwac nie mozna, mimo, ze ponoc walcza o
                niepodleglosc, ktorzy wchodzac w tlum wysadzaja sie w powietrze, zabijajac lub
                ciezko kaleczac przypadkowych ludzi, najczesciej mlodziezy sad Partyzancka PKK
                jest na amerykanskiej liscie terrorystow razem z Al Kaida.
                Kilka lat temu przezylismy w Istambule podobna serie wybuchow samochodow-
                pulapek zorganizowanych przez PKK na centra handlowe i szpital, w czasie, kiedy
                najwiecej jest tam matek z dziecmi. Do dzis w wielu miejscach wjezdzajac do
                garazu ochrona przeszukuje samochody, czlowiek parkujac rozglada sie czy w
                poblizu nie ma jakiegos zdezelowanego grata, a w kazdym praktycznie centrum
                handlowym czy innym skupisku ludzi przechodzi sie przez bramke-wykrywacz metali
                i ochrona zaglada do torebsad Wszyscy tez wyczuleni sa na pakunki pozostawione
                bez opieki. Bardzo czesto szczegolowo kontrolowane sa samochody na ulicach i
                rogatkach miasta przez policje.
                Wracajac do Hiszpanii... Jesli to jednak byla Al Kaida, to Polska ma prawo czuc
                sie zagrozona, ale taka jest cena przystapienia do NATO i poparcia dla polityki
                Busha. Jak widac na przykladzie Turcji, po niedawnych atakach Al Kaidy w
                Istambule, gdzie w sumie zginelo ponad 200 ludzi, a duzo wiecej zostalo
                rannych, ich celem nie sa tylko innowiercy sad
                Pomyslcie, jak Polska jest przygotowana na ewentualne ataki? Przeciez ladunek
                wybuchowy moze zostawic kazdy i wszedzie! U nas, jesli przyjeto by podobne
                zabezpieczenia i system kontroli jak w Turcji, zaraz podnioslyby sie glosy
                sprzeciwu, ze inwigilacja i lamanie praw czlowieka. Fakt, z jednej strony
                wkurza mnie, ze musze pokazywac obcej osobie zawartosc mojej torby (tej do
                wozka rowniez) czy bagaznika, czyli, ze jestem traktowana jak potencjalny
                terrorysta. Z drugiej jednak strony, w ten sposob udaremniono juz kilka prob
                zamachow, mozliwe, ze ratujac i moje zycie.
                Nie ludzmy sie, ze terrorysci nie wiedza, gdzie lezy Polska wink przeciez za
                komuny to wlasnie u nas znalezli schronienie miedzynarodowi terrorysci, m.in.
                slawetny Szakal, rezydujacy wowczas na prawach VIPa w warszawskiej Victorii,
                spytajcie rodzicow. Oczywiscie, malo sie o tym teraz mowi, powodow do dumy
                raczej nie mamy.
                Ktos wspomnial o zabitym 7 miesiecznym dziecku w Hiszpanii. Nam matkom na mysl
                zaraz przychodza nasze dzieci i to jest normalne. Ale pomyslcie ile ANONIMOWYCH
                niemowlat, dzieci i kobiet w ciazy zginelo w czasie ataku Busha na Irak, o nich
                sie nie mowi wcale, a jak spytac przecietnego Polaka to powie, ze to byla akcja
                pokojowa sad coz, historia nas oceni...

pozdrawiam,
                Anka

• melka_x Re: Bardzo sie boje atakow al Kaidy w Polsce 16.03.04, 10:52
                  kiranna napisała:

> Ktos wspomnial o zabitym 7 miesiecznym dziecku w Hiszpanii. Nam matkom na
                  mysl
                  > zaraz przychodza nasze dzieci i to jest normalne. Ale pomyslcie ile
                  ANONIMOWYCH
                  >
                  > niemowlat, dzieci i kobiet w ciazy zginelo w czasie ataku Busha na Irak, o
                  nich
                  >
                  > sie nie mowi wcale, a jak spytac przecietnego Polaka to powie, ze to byla
                  akcja
                  >
                  > pokojowa sad

Kiranna a widziałaś zdjęcia zagazowanych kurdyjskich miasteczek przez Sadama?
                  Ulice pełne trupów, mężczyźni, kobiety, dzieci, niemowlęta - wszyscy
                  zagazowani.
                  O masowych grobach (już nie z Kurdami, ale Irakijczykami), strzałach w tył
                  głowy, żeby spadać od razu do dołu, torturach, wyrokach śmierci wydawanych
                  przez parodię sądów nie wspomnę.

Historia nas osądzi - też mam taką nadzieję. Tak jak chociaż częsciowo osądziła
                  francuskich pacyfistów z 1939 r., którzy bredząc o pokoju nieśli
                  transparenty "Nie będziemy umierać za Gdańsk". Uczciwiej by było gdyby
                  napisali "Nie będziemy umierać za Oświęcim". Gdyby kilka lat wcześniej ktoś
                  powstrzymał Hitlera nie byłoby komór gazowych. No ale przecież to co robił
                  Hitler (warto dodać, że przed 39 rokiem nie zrobił ani połowy tego co Sadam) to
                  była wewnętrzna sprawa Niemiec, co się będziemy wtrącać, nie? A jak w takim
                  Afganistanie wykonywano wyroki śmierci na kobietach za brak burki to też była
                  ich wewnętrzna sprawa, tak? Amerykanie się tam wepchnęli (podobnie jak w Iraku)
                  bo Bush jest żadnym krwi imperialistą?

W nalotach na Berlin też ginęły niemowlęta. Straszne? Tak! Ale jakie było inne
                  wyjście? Pozwolić, żeby najpierw zagazowano wszystkich Zydów, a w następnej
                  kolejności Słowian? Oni tych niemowląt nie mieli? W komorach takie nie ginęły?
                  Trochę to bardziej skomplikowane niż piszesz.
                • soniasonia1 Re: Bardzo sie boje atakow al Kaidy w Polsce 16.03.04, 18:55
                  Pisałam, pisałam i wszystko mi sie skasowało.

Drogie dziewczyny.
                  Wiem że terroryzm nie rozpoczął sie 11września. Wystarczy posłuchać informacji
                  mało komercyjnego radia aby usłyszeć że dalej niż w Europie Zachodniej czy w
                  Stanach dzieją sie straszne rzeczy.

Ja boje sie tego że właśnie takie wielkie tragedie powodują że o tym mówi cały
                  świat. Wiem że to nie będzie najlepsze odniesienie i od razu za to przeraszam,
                  ale gdybym to ja była terrorystą to zdążyłabym sie nauczyć tyle że jak zrobie
                  większe bum to cały świat to zauważy. I to mnie przeraża. Zostaje nam tylko
                  czekać na nasępny atak. Jak nie w Polsce to gdzieś indziej. Jak nie przez
                  terrorystów to przez ich przeciwników. Takie samo piekło.

I wiem że ludzkie jest myślenie: całe szczęście że nie mieszkam w Hiszpani bo
                  coś mogło mi sie stać; ja może powinnam sie cieszyć że nie zostałam żoną
                  przemiłego Turka który biegał za mną przez cały ogólniak bo może bym z nim
                  wyjechała. A już napewno ciesze sie że zdążyłam odlecieć z Nowego Jorku 10
                  września....... zresztą to był czysty przypadek.........

Swiat wygląda jakby uczył sie bardzo powoli a moje dziecko tak szybko
                  rośnie..........

Jeżeli kogoś uraziłam wcześniejszymi gadkami to naprawde nie było to moją
                  intencją.
                  Pozdarwiam serdecznie.ania.
            • michalek02 Re: Bardzo sie boje atakow al Kaidy w Polsce 15.03.04, 22:49
              Piękne zdjęcia, ślicznie wyglądaszsmile)))))))
              Życzę szczęśliwego porodu i radości z nowo narodzonego maleństwa,
              agnieszka i Michałek 4.08.03
            • cytrynka3 Re: Bardzo sie boje ... Do Titicaca 15.03.04, 23:59
              Hej. Martwiłam się o Ciebie. Dobrze, że się odezwałaś.
              Gratuluję, że niedługo przytulisz maluszka.
              Cytrynka
      • p_swiat Re: Bardzo sie boje atakow al Kaidy w Polsce 15.03.04, 17:41
        Zagrożenie istnieje, a właśnie ponieważ 60% Polaków sądzi tak jak Ty to idealne
        dla terrorystów bo nikt sie nie bedzie spodziewał ataku. Mam nadzieję, ze do
        niego nie dojdzie, lae jako sojusznicy USA jesteśmy zagrożeni i oczywiście nie
        wpadajmy w paranoję ciągłego strachu i myślenia o tym, ale ryzyko istniejesad
        • mrufkaa Re: do Titicaci 15.03.04, 23:05
          Bea, na forum Swiat wszyscy sie o Ciebie i Irenke martwia. Dobrze, ze sie
          odezwalas, przynajmniej wiemy, zes calasmile Szczesliwego rozwiazaniasmile))
          • cz.wrona Re: do Titicaci 17.03.04, 12:33
            Wiecie co, może to głupie ale tak sobie pomyślałam: 11 września- Nowy Jork, 11
            marca- Madryt, 11 kwietnia, maja, czerwca- ????

Qrcze to głupie ale 11 jakiegoś tam miesiąca nie chcę być w centrum Warszawy...
    • ewulka303 Re: Bardzo sie boje atakow al Kaidy w Polsce 23.03.04, 19:53
      Ja tez się boje. Może jestem panikara, ale bardzo się boję, głównie o córeczkę.
      Szczerze mówiąc jestem przerażona - mój mąż mnie uspokaja, ale mam ochotę
      schować się w mysią dziurę. Szczególnie, że teraz zamachy mogą nie ograniczyć
      się do bomb miejscowych, ale do chemicznych, biologicznych lub jądrowych. Mam
      duży żal do naszych polityków, że angażując nas w wojnę w Iraku nie pomyśleli
      o bezpieczeństwie Polaków w ich własnym kraju! A w nasze służby wywiadowcze nie
      wierzę.
      • zuzia_i_werka Re: Bardzo sie boje atakow al Kaidy w Polsce 23.03.04, 22:09
        Niestety w takich czasch przyszło nam zyćsad Mnie zastanawia co innego-jeśli
        nie daj Boże doszlo by do jakiegoś zamachu w Polsce jak dalibyśmy sobie radę z
        akcją ratowniczą? Znam od podszewki służby ratownicze i mając tę wiedzę jestem
        przerażonasad Z.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka