morgen_stern 12.07.10, 20:58 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8131560,Pralat_Henryk_Jankowski_nie_zyje.html To mogłaby być piękna biografia. Nie będzie, szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piegowata9 Re: Zmarł prałat Jankowski 12.07.10, 21:14 O zmarłych dobrze, lub wcale... Wybieram milczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Zmarł prałat Jankowski 12.07.10, 21:19 Nie popieram. O pewnych rzeczach należy mówić głośno,to tak samo jakby spuścić zasłonę milczenia na poczynania Hitlera tylko dlatego że jest śp. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Zmarł prałat Jankowski 12.07.10, 21:23 Prałat Jankowskim jednakowoż Hitlerem nie był i chwilowo win można mu nie wypominać. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Zmarł prałat Jankowski 12.07.10, 21:35 Nie chodzi o porównanie prałata do Hitlera, ale protest przeciw hipokryzji pogrzebowej, która w Polsce przybiera wymiary gargantuiczne. W którejś części "Ani" Montgomery jest kapitalna opowieść, jak podczas pogrzebu, wśród peanów na temat zmarłego, ktoś wyszedł na środek i wypalił prawdę. Nie namawiam oczywiście do takiego zachowania, ale dlaczego nie można powiedzieć paru słów prawdy choćby na takiej ematce? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Zmarł prałat Jankowski 12.07.10, 21:40 Można, jasne. Ale jednak tuż po jego śmierci to nie jest chyba dobry moment. Odpowiedz Link Zgłoś
piegowata9 Re: Zmarł prałat Jankowski 12.07.10, 21:55 > Nie chodzi o porównanie prałata do Hitlera, ale protest przeciw > hipokryzji pogrzebowej, która w Polsce przybiera wymiary >gargantuiczne. Przeczytaj dokładnie moją wypowiedź. I jeszcze raz wyciągnij wnioski A później zarzuć mi hipokryzję pogrzebową. A jeśli dalej nie rozumiesz, to: 1. milczenie jest czasem bardziej wymowne, niż częstowanie bliźnich banałami. 2. wyobraź sobie np. pogrzeb prałata i milczenie nad trumną zamiast kwiecistych mów pogrzebowych... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Zmarł prałat Jankowski 12.07.10, 22:00 A gdzie konkretnie zarzucałam TOBIE OSOBIŚCIE hipokryzję pogrzebową? Co do wyobraźni - mam bogatą, dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
piegowata9 Re: Zmarł prałat Jankowski 12.07.10, 22:37 > A gdzie konkretnie zarzucałam TOBIE OSOBIŚCIE hipokryzję pogrzebową? Tak się ułożyła dyskusja, że poczułam się zatem również wywołana tablicy. Cofam "osobiście" Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Zmarł prałat Jankowski 13.07.10, 15:57 Uważam porównanie win Jankowskiego ze zbrodniami Hitlera za wysoce niestosowne. Odpowiedz Link Zgłoś
narsen Re: Zmarł prałat Jankowski 12.07.10, 21:20 (Pojadę Palikotem) - Nie będę płakać po prałacie. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Zmarł prałat Jankowski 12.07.10, 21:17 > > To mogłaby być piękna biografia. Nie będzie, szkoda. > Ale nie była i nie będzie. Cóż na polskiej scenie pozostała więc tylko jedna menda w przebraniu kapłana. Odpowiedz Link Zgłoś
narsen Re: Zmarł prałat Jankowski 12.07.10, 21:34 Dobrze go pamiętam jak w restauracji "Pod Młynem" w Gdańsku obok UG (gdzie łaziliśmy pić zamiast studiować) prałat właził do kuchni jak do siebie i opieprzał kucharza za niesmaczny obiadek. Coś o chorej siostrze też wspominał - nie wsłuchiwałam się. Ogólnie żenujące poglądy - żenujący człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Zmarł prałat Jankowski 13.07.10, 15:48 Cóż na polskiej scenie pozostała więc tylko jedna > menda w przebraniu kapłana Oj, chyba jednak więcej: www.nie.com.pl/art21281.htm -- Jakbym sie interesował piłkom... ...to bym został piłkarzem a nie kibicem... (znalezione w sieci) Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: Zmarł prałat Jankowski 13.07.10, 15:58 O kurde... Jeśli to prawda, to niezły mściciel z tego księdza. Do nieba chyba nie pójdzie za epatowanie taką 'miłością bliźniego'... Odpowiedz Link Zgłoś
karra-mia Re: Zmarł prałat Jankowski 12.07.10, 21:24 na każdego przyjdzie pora akurat teraz mi nie żal Odpowiedz Link Zgłoś
ula-lo Re: Zmarł prałat Jankowski 12.07.10, 21:52 R.I.P. Ale płakać po nim nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Zmarł prałat Jankowski 12.07.10, 22:16 Prałat Jankowski miał piękne karty w swoim życiorysie. Był patriotą, wiele zrobił dla opozycji. Ja czuję dla niego wdzięczność za to. Na starość, no cóż.... obserwuję starych ludzi w swoim otoczeniu-mądra piękna starość pewnie się zdarza ale stanowczo jest przereklamowana. Starość, której ja jestem świadkiem, jest bardzo trudna - i dla otoczenia i dla samej starzejącej się osoby. To też jest część życia i chyba nie pozostaje nam nic innego jak się pogodzić, że u schyłku swojego życia ludzie stają się tacy jacy się stają. Myślę, ze nie przekreśla to dokonań z całego życia człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
studentszczecin zapalmy świeczkę 12.07.10, 22:20 [`] nekropolia.pl/kwatera/kspralathenryk-jankowski-1114 Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Zmarł prałat Jankowski 12.07.10, 23:04 czlowiek kontrowersyjny na bank wielu odetchnelo z ulga, mimo wszystko swoje zaslugi dla kraju mial i mysle nie tylko winy nalezy mu pamietac na potrzeby czego morgen zalozyla ten watek Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Zmarł prałat Jankowski 12.07.10, 23:13 jego działalnosc w tzw. wolnej PL jest dla mnie nie do zaakceptowania. Honory mu sie naleza za aktywnosc w czasie komuny Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Zmarł prałat Jankowski 13.07.10, 00:28 Ten pan byl psychicznie chorym antysemita i na szczescie sie nie rozmnozyl. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Zmarł prałat Jankowski 13.07.10, 00:54 aniorek napisała: > Ten pan byl psychicznie chorym antysemita i na szczescie sie nie rozmnozyl. czy sie fizycznie nie rozmnozył, tego nie wiemy, tylko teoretycznie duchownych katolickich obowiazuje celibat, a jak jest w rzeczywistości to każdy wie. Niestety swoje treści rozmnozył w srodkach masowego przekazu, rozmnozył je w ludzkich umysłach. Jakos po niem nie płaczę. Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Zmarł prałat Jankowski 13.07.10, 08:04 średniactwo intelektualne w połączeniu z rozbuchanym ego za komuny wystarczyło by być kimś dziś był tylko endeckim plebanem teleportowanym wprost z międzywojnia zarówno jeśli chodzi o poglądy jak i bizantyjską otoczkę bycia Odpowiedz Link Zgłoś
lelija05 Re: Zmarł prałat Jankowski 13.07.10, 11:23 Ciekawe czy będą wspominać jego "szopki", bursztynowy ołtarz, czy pełne nienawiści i jadu kazania, przy których normalnemu, kulturalnemu człowiekowi otwierał się nóż w kieszeni. No ale skoro zmarł, więc polską tradycją wynieśmy go na ołtarze i ogłośmy świętym. Z tym drugim oszołomem będzie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Zmarł prałat Jankowski 13.07.10, 16:14 Podobno o zmarłych powinno się mówić dobrze albo wcale, wobec powyższego nie będę się wypowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś