meg27_3 15.07.10, 11:29 W niedziele bede chrzcila corke. Po chrzcie bedzie male przyjecie w restauracji i zastanawiam sie czy powinien byc alkohol. A jak bylo u was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaaleksandra Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 11:33 Dzieci nie chrzciłam, mnie także nikt nie uszczęśliwiał nigdy tym obrządkiem, ale u naszych znajomych o godzinie 15.00 facet ogłosił zakończenie chrzcin i rozpoczęcie swoich imienin, więc od trzeciej alkohol już był. Frekwencja także myślę, że większa niz gdyby były same chrzciny. Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 11:37 Na chrzcinach córki był alkohol (chrzciny przygotowali moi rodzice u siebie w domu, w ramach prezentu). Na chrzcinach syna alkoholu nie było , o czym wcześniej wszystkich uprzedziłam żeby ie było zaskoczenia (był obiad w restauracji, pózniej kawa i ciasto). Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 11:42 Ja też przygotowuję plan chrztu i tego, co później będzie i postanowiłam zamówić wino do obiadu Więc alkohol będzie, ale już z góry 'ustawiony', więc nie będzie sytuacji, że wujek pod stołem spędzi 2 godziny, bo wypił pół litra żołądkowej Odpowiedz Link Zgłoś
nadika84 Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 11:40 na wszystkich chrzcinach na których byłam alkohol był. tradycyjnie wódka i jakieś wino czerwone. kto nie chce nie pije. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 11:45 Powinien być czy nie, to decyzja rodziców. U nas było wino, piwo, nalewki i likiery domowej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 11:48 Wyłącznie lampka wina na trawienie. Absolutnie żadnej wódki i popijawy. Wyszłam z założenia, że to uroczystość religijna a w dodatku dotyczy dziecka, więc nie będzie to okazja do chlapnięcia kielicha. Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia13 Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 11:55 alkohol był, wino i wódka nikt się nie spił, to nie te czasy, żeby wujek spał pod stołem a kieliszek za zdrowie córy nikomu nie zaszkodził Odpowiedz Link Zgłoś
kate219 Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 12:02 Nie było alkoholu, moim zdaniem to jest święto dziecka, a nie okazja żeby pić. Rozumiem lampkę wina do obiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
irm1nka Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 12:12 U nas tez tylko wino do obiadu, chociaz jestesmy z tych co lubia sie czasem napic na imprezie. To jednak swieto dziecka. Mimo braku alkoholu posiedzialo sie dobre 6-7 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 11:58 joshima napisała: > Wyłącznie lampka wina na trawienie. Absolutnie żadnej wódki i popijawy. Alkohol na chrzcinach nie oznacza automatycznie popijawy Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 13:05 Jeśli nie popijawa to po co? Tak samo jak na chrzcinach nie rozumiem alkoholu na przyjęciu z okazji komunii. Żeby nie było, nie jestem walcząca abstynentką. Uważam jednak, że są takie okazje do których wóda nie przystaje. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 13:18 joshima napisała: > Jeśli nie popijawa to po co? bo ktoś ma ochotę napić się kieliszek wiśniówki? Szklankę piwa? To już jest popijawa? Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 13:27 miska_malcova napisała: > bo ktoś ma ochotę napić się kieliszek wiśniówki? Szklankę piwa? To już jest > popijawa? A musi mieć na to ochotę akurat przy takiej okazji? Ja uważam, że na zaspokajanie takich chcic można zorganizować stosowniejsze spotkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 16:58 joshima napisała: > A musi mieć na to ochotę akurat przy takiej okazji? a dlaczego nie? Alkohol jest dla ludzi. Rozsądnych ludzi. Ja takich miałam gości na chrzcinach synka. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 19:02 Ponieważ ja też zapraszałam na chrzciny rozsądnych ludzi to rozumieli, że nam alkohol do chrzcin nie pasuje i nikt się o kielonek nie przymawiał. A inni niech sobie robią jak im się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 19:36 ależ oczywiście Toteż ja robię jak mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
bluszczyca_29 Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 12:08 Też będę chrzciła synka w niedzielę. Na przyjęcie w restauracji kupię kilka butelek wina. Wódka na chrzcinach jakoś mi nie pasuje. Właścicielka restauracji, w której robię przyjęcie, mówiła że czasem ktoś stawia wódkę na chrzcinach, ale najczęściej jest kilka butelek wina albo wcale nie ma alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 12:23 Nie wyobrażam sobie uroczystego obiadu bez wina, wódki nikt u nas do obiadu nie pije. Odpowiedz Link Zgłoś
junior1208 Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 12:28 w moich stronach mówi się, że trzeba zostawić jedną butelkę wódki weselnej na chrzciny Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 13:04 A jak się nie ma wódki na weselu...? Odpowiedz Link Zgłoś
olifra1 Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 13:02 po lampce wina do obiadu, dodatkowo jedna butelka whisky jakby ktoś był chętny na tym koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 13:04 Wino- oczywiście. Piwa, wódki- nie było, bo u nas raczej nie goszczą na rodzinnych imprezach. Odpowiedz Link Zgłoś
momlet Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 13:41 meg27_3 napisała: > W niedziele bede chrzcila corke. Po chrzcie bedzie male przyjecie w > restauracji i zastanawiam sie czy powinien byc alkohol. A jak bylo u was? To zależy od wielu rzeczy. Moja córa miala 2 m-ce jak byla chrzczona wiec ogolnie nie chcialam jakos duzej imprezy robic by jej nie meczyc. Po kościele byl obiad i kawa z ciastem w restauracji - nie bylo alkoholu, bo balam sie ze sie ludzie rozkreca i impreza bedzie sie ciągnąc w nieskonczonosc Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta90 Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 14:17 był, na 20 osób poszło niecałe pół litra wódki i jeden kieliszek wina Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 14:56 nie wiedzę problemu, o ile nikt nie przesadzi. Nie ma znaczenia czy to impreza kościelna czy nie. U nas na urodzinach młodej był alkohol i nkit sie nie popił, zreszta trudno sobie wyobrazic, by nie podac wina do przystawki czy do dania głównego, albo crémant'a do tortu. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 16:03 Był, teraz też będzie. Przyjęcie jest dla gości, a 98% z nich są pełnoletni. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 16:21 Nie było alkoholu na chrzcinach żadnego z dzieci (ani na ich kolejnych urodzinach ani na żadnej innej rodzinnej uroczystości). Moja rodzina na szczęście nie uważa picia wódy za atrakcję rodzinnych spotkań. Odpowiedz Link Zgłoś
mumi7 Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 16:23 Dla mnie alkohol na przyjęciach dla dziecka to nieporozumienie. Możliwa dla mnie wersja zawiera wino do obioadu lub deserowe. I to na tyle. W końcu jest wiele innych okazji, gdzie może lać się czysta, whisky czy piwo Odpowiedz Link Zgłoś
metodiw Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 19:46 I tu się z Wami zgadzam. Nasza mała będzie chrzczona w przyszłą niedzielę. Potem przyjęcie w restauracji, planowane wino w małych ilościach. Odpowiedz Link Zgłoś
piegowata9 Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 17:47 U nas tradycyjnie chrzest i komunia to uroczystości bez alkoholu. Nikt z tego powodu nie robi problemów. Innych okazji do wspólnego wypicia lampki wina w ciągu roku jest mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
anta1981 Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 20:04 Nie było na chrzcinach i nie było na roczku. Uprzedzałam że nie będzie i nikt nie robił problemów z tego powodu. To święto dziecka tak jak któraś z mam napisała okazji do napicia się jest w ciągu roku mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 23:52 anta1981 napisała: > Nie było na chrzcinach i nie było na roczku. Nie, no juz na urodzinach dziecka alkohol to chyba przegięcie ostre. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: alkohol na chrzcinach 15.07.10, 20:05 Myśmy też urządzali chrzciny w restauracji, był obiad, kawa, tort - to i wino do obiadu było, czemu nie. Starsze pokolenie wypiło po lampce, młodsze było w większości zmotoryzowane, więc nie. Odpowiedz Link Zgłoś
tati1977 Re: alkohol na chrzcinach 16.07.10, 10:18 Był. Bez ograniczeń wino, szampan, wódka i jakoś nikt pod stół nie zjechał. joshima napisała: > Wyłącznie lampka wina na trawienie. Absolutnie żadnej wódki i popijawy. Nie oznacza to że od razu musi być popijawa z rzygającym wujkiem. Wszystko zależy od kultury picia gości. A na trawienie polecam joshimie Hepatil TRAWIENIE 20 tabl. powlekanych Mamy w rodzinie tradycję że na chrzcinach pierwszy toast wznosi się wódką weselną przechowywaną specjalnie na okazję chrzcin i u mnie tak też się stało. Nikt się nie upił za to było mnóstwo dobrego humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: alkohol na chrzcinach 16.07.10, 10:53 tati1977 napisała: > Wszystko zależy od kultury picia gości. Tak więc od swoich gości wymagam kultury niepicia i niedomagania się wódki na przyjęciach dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
joanka-r Re: alkohol na chrzcinach 16.07.10, 10:57 na chrztach moich synów i komuni starszego alkoholu pod postacia wódki nie było, uważam to za zbedne, to nie impreza z baletami typu wesele. Natomiast mielismy białe i czerwone wytrawne wino do obiadu, jesli ktoś chciał obsluga nalewała. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: alkohol na chrzcinach 16.07.10, 22:12 Co to za chrzciny bez alkoholu,wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś
morelee Re: alkohol na chrzcinach 16.07.10, 23:30 Na chrzcinach moich dzieci żadnego alkoholu nie było. Odpowiedz Link Zgłoś