Dodaj do ulubionych

pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie...

22.07.10, 16:11
wypowiedział się w tej sprawie stołeczny konserwator...
Dbig_grinbig_grin:
Czyto oznacza kolejne problemy,protesty i spazmy nawiedzonych?????
Obserwuj wątek
    • iuscogens Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 16:18
      mam nadzieje, ze tablica już im nie będzie przeszkadzać.
      Okaze się, czy Bronek jest prezydentem wszystkich Polaków, czy partyjnym.
      • figrut Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 16:23
        > mam nadzieje, ze tablica już im nie będzie przeszkadzać.
        > Okaze się, czy Bronek jest prezydentem wszystkich Polaków, czy
        partyjnym.
        Z tego co mi wiadomo, nikt nie wnosił sprzeciwu wobec tablicy zamiast
        krzyża.
        • cherry.coke Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 16:32
          Tablica chyba nie byla dyskutowana. Palac nie zglaszal zadnego
          pomyslu, natomiast "obroncy krzyza" zglaszali zdaje sie glownie
          pomnik. Igor Janke zglasza obelisk smile

Przypominam, ze znajduje sie tam juz konny Poniatowski na cokole oraz
          dwa lwy (te od dziewic), slupki i plot tudziez gwardzisci.
          • specjalniedla130xe Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 16:39
            Proszę nie zapominaj o majorze Fydrychu proponującym kopiec
            • blackcurrant82 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 23.07.10, 13:45
              Kopiec??!! Gdzie??!! Na miejscu pałacu czy sejmu go usypią?? Masakra...
              ;/
          • figrut Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 17:18
            > Tablica chyba nie byla dyskutowana. Palac nie zglaszal zadnego
            > pomyslu, natomiast "obroncy krzyza" zglaszali zdaje sie glownie
            > pomnik. Igor Janke zglasza obelisk smile
            Pomysł tablicy podsunął Oleksy.
    • marghe_72 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 16:26
      i chwała mu..
      Tablica proszę bardzo.. aczkolwiek nie rozumiem dlaczego akurat
      przed Pałacem Prezydenckim , ale pomnik?
      Gdzie? Tak dokładnie w miejscu krzyża? Piknie by to wyglądało, no
      piknie

I co niby miałby przedstawiać?
      • c2h6 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 16:29
        marghe_72 napisała:

> i chwała mu..
        > Tablica proszę bardzo.. aczkolwiek nie rozumiem dlaczego akurat
        > przed Pałacem Prezydenckim , ale pomnik?

> I co niby miałby przedstawiać?

Kaczora zrywającego się do lotu.
        • elza78 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 16:31
          > Kaczora zrywającego się do lotu.

prostactwo i burolstwo siega zenitu big_grin
        • iuscogens Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 17:20
          c2h6 napisała:
          >

to efekt udaru słonecznego, czy norma u Ciebie??
          • specjalniedla130xe Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 17:56
            ja bym raczej podejrzewała speciw na rosnacy poziom paranoi w debacie publicznej.
            • iuscogens Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 18:06
              sprzeciw nie musi być prymitywny.
              • specjalniedla130xe Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 18:27
                czy ja pisałam, że musi? Ja na to patrze w tem sposób. Nie masz wrażenia, że politycy obu stron sporu urządzili sobie jakiś konkurs kto się bardziej wydurni? Absurd absurdem dla wlasnego zdrowia psychicznego
        • imasumak Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 18:31
          c2h6 napisała:

Kaczora zrywającego się do lotu.

Kiepski żart
        • krejzimama Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 18:53

Przebitego strzałą, której grot z jednej strony ma twarz Tuska z drugiej Putina.
          • kawad Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 22:56
            krejzimama a ja proponuję pomnik Kaczora upadłego a nie zrywającego się do lotu wink)
            • imasumak Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 23:03
              kawad napisała:

krejzimama a ja proponuję pomnik Kaczora upadłego a nie zrywającego się do lotu
              wink)

Proponowałabym przypomnieć sobie, że mówicie o zmarłym prezydencie RP. Żenujące
              se te wasze wypowiedzi.
              • kawad Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 23:34
                No oczywiście, że pamiętam. Ale pomyliłaś się, on podobno poległ a nie
                tak po prostu zginął czy umarł. On jest lepszy.
                • imasumak Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 23:56
                  Nie sądzę, żeby był w czymkolwiek lepszy od pozostałych ofiar katastrofy. I jak
                  każdej z nich należy mu się szacunek. I nie ironizuj, bo się ośmieszasz.
                  • c2h6 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 23.07.10, 10:06
                    imasumak napisała:

> Nie sądzę, żeby był w czymkolwiek lepszy od pozostałych ofiar
                    katastrofy. I jak
                    > każdej z nich należy mu się szacunek. I nie ironizuj, bo się
                    ośmieszasz.

Masz rację, zapominamy o pozostałych ofiarach. Zatem całe stado 95.
                    kaczorów i kaczek zrywające się do lotu, prowadzone przez jednego
                    wielkiego kaczora. I wmontowane w pomnik dmuchawy do produkowania
                    mgły.
                    • blackcurrant82 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 23.07.10, 13:46
                      Rządzisz wink
                      • imasumak Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 23.07.10, 15:31
                        blackcurrant82 napisała:

Rządzisz wink

Wśród socjopatów owszem.
              • figrut Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 23:36
                > Proponowałabym przypomnieć sobie, że mówicie o zmarłym prezydencie
                RP. Żenujące
                > se te wasze wypowiedzi.
                Może i żenujące, ale prawdziwe. Jedni w myśl poprawności politycznej
                będą milczeć na temat jak by nie było nie lubianego przez większość
                polityka, inni będą głośno swoje myśli wyrażać. Jeszcze inni będą w
                grupie tych, którzy owego polityka lubili i ich żal oraz dobre
                wspomnienia będą autentyczne, znajdą się również tacy, którzy go
                lubili, ale będą się wstydzić głośno wyrażać swoje zdanie i również
                zamilkną.
                Jest jeszcze grupa owiec.
                • imasumak Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 23:54
                  Figurt, to jest prawdziwie żenujące, bez względu na to, czego miało być manifestem.
                  • figrut Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 23.07.10, 00:03
                    Ima, moja babcia zmarła kilka lat temu. Nie lubiłam jej, nie kochałam
                    jak prawdziwej babci. Gdybym sama ze sobą była uczciwa, powiedziałabym
                    wprost co o niej myślę. Jednak trzyma mnie wychowanie w którym zmarłym
                    dawało się już spokój, bo bronić się nie mogą. Prawda jest jednak taka,
                    że wychowanie tylko trzyma słowa na uwięzi, bo myśli i to te niezbyt
                    ładne myśli są jednak w głowie.
                  • blackcurrant82 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 23.07.10, 13:53
                    A Ty może z tych co się za ten zakichany krzyż dadzą zabić?? Weź
                    wyluzuj... Dziewczyny dobrze mówią. Politycy sami odstawiają szopkę
                    swoim zachowaniem.
                    • imasumak Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 23.07.10, 15:29
                      Nie, nie jestem z tych co się dadzą zabić. Ale co to ma w ogóle do rzeczy?
                      Zostałam wychowana w takim duchu, który mi nie pozwala drwić ze zmarłych
                      • figrut Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 23.07.10, 22:26
                        Ima, ile złego słyszałaś na temat Nirvany po jego śmierci, albo na
                        temat Jacksona czy Reagan ? To cena sławy, piedestału. Polityk z
                        "wyższej półki" kiedy zaczyna myśleć o takiej karierze, automatycznie
                        musi liczyć się z tym, że ocenią go nie tylko bliscy w żałobie, ale
                        całe społeczeństwo, a później historia. Zwróć uwagę na to, że masowo
                        mówi się źle głównie o prezydencie, a pozostawia w spokoju tych mniej
                        widocznych politycznie którzy również zginęli.
              • krejzimama Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 23.07.10, 07:21
                Ja tylko trzymam się konwencji w jakiej ta cała sprawa się kręci.
                Jest to Monty Python wymieszany z Mrożkiem.
                W moim systemie wartości o zmarłych mówi się prawdę a czarny humor jest moim
                ukochanym.
      • paskudek1 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 20:21
        ja proponuję 96 rzeźb naturalnej wielkości przedstawiające wszystkich "poległych". Moze to dopiero usatysfakcjonuje pana Jarosława z koleżeństwem. Chociaż nie sądzę bo wtedy wyjdzie że brat jednak był najniższy w tym towarzystwie?
        Tak na prawde to gdyby KTOKOLWIEK z harcerzy miał jaja to powinni w ostatnim dniu załoby przyjść, wziąć krzyż pod pachę i wynieść go. Po prostu - przyniosłem to i zabieram. Ale u nas można sobie postawić wszystko wszędzie pod warunkiem, ze to będzie krzyż. Wtedy nie grozi nam nic i nikt, zawsze znajdą się nawiedzeni idioci.
        • cherry.coke Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 22:17
          paskudek1 napisała:

> ja proponuję 96 rzeźb naturalnej wielkości przedstawiające wszystkich "poległyc
          > h". Moze to dopiero usatysfakcjonuje pana Jarosława z koleżeństwem. Chociaż nie
          > sądzę bo wtedy wyjdzie że brat jednak był najniższy w tym towarzystwie?

Ty sobie jaja robisz, a to calkiem powazna perspektywa. Przeciez to Katyn II, a
          w Checinach ma powstac pomnik ofiar Katynia z 22 000 figurami naturalnej
          wielkosci, z jakiejs zywicy chyba czy tworzywa. Ma wygladac tak:
          www.ooops.pl/blog/?p=10113
          Co tam jakichs 96 figur, akurat sie zmieszcza przed Palacem Prezydenckim.
          • angazetka Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 22:19
            Weź nie strasz...
            • gabi683 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 23:29
              angazetka napisała:

> Weź nie strasz...

aż normalnie spadłam z krzesła
    • imasumak Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 16:34
      ALe płyta upamiętniająca już mogłaby powstać.
      • marghe_72 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 16:37
        imasumak napisała:

> ALe płyta upamiętniająca już mogłaby powstać.

Lada moment pewnie powstanie.
        Ale czy aby na pewno powinna zawisnąć przed pałacem?
        Zginęło 96 osób.. nie tylko para prezydencka.
        • iuscogens Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 16:46
          marghe_72 napisała:

> imasumak napisała:
          >
          > > ALe płyta upamiętniająca już mogłaby powstać.
          >
          > Lada moment pewnie powstanie.
          > Ale czy aby na pewno powinna zawisnąć przed pałacem?
          > Zginęło 96 osób.. nie tylko para prezydencka.

tylko, ze właśnie to miejsce kojarzy się tragedią smoleńska, to tam zbierali się
          ludzie, tam płonęły znicze. Ludzie samoistnie się zjednoczyli przed pałacem,
          mimo, ze nie tylko para prezydencka zgniela.
          Mam nadzieje, ze tablica tam właśnie powstanie i nikt już nie będzie robił afer.
          • marghe_72 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 17:10
            iuscogens napisał:

> tylko, ze właśnie to miejsce kojarzy się tragedią smoleńska, to
            tam zbierali się ludzie, tam płonęły znicze. Ludzie samoistnie się
            zjednoczyli przed pałacem,
            > mimo, ze nie tylko para prezydencka zgniela.

Nie tylko tam.
            Znicze płonęły w wielu miejscach na Krakowskim Przedmieściu i nie
            tylko.
            Byłam. Zapaliłam. Bynajmniej nie pod pałacem
            • iuscogens Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 17:19
              ja tez nie paliłam pod pałacem, bo pod pałacem już nie było miejsca.
              • marghe_72 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 18:18
                iuscogens napisał:

> ja tez nie paliłam pod pałacem, bo pod pałacem już nie było
                miejsca.

Ty nie paliłaś pod Pałacem bo nie było miejsca, ja nie paliłam pod
                Pałacem bo uznałam, że to nieodpowiednie miejsce, zeby uczcić
                wszystkich tych, którzy zginęli..
                • iuscogens Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 18:26
                  za to było bardzo dużo osób, którzy uważali, ze to odpowiednie miejsce i czy Ci
                  się to podoba czy nie, to właśnie miejsc kojarzy się z wypadkiem.
                  • angazetka Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 18:33
                    Mnie się z wypadkiem kojarzy przede wszystkim las przy lotnisku w
                    Smoleńsku, ale niech ci będzie.
                    W pierwszym odruchu poszłam wtedy pod Pałac - zwłaszcza że
                    pracowałam parę metrów dalej. Ale tak w okolicach trzeciego dnia po
                    stwierdziłam, że ktoś ten teren zawłaszcza i zabiera do swoich
                    celów, na co się nie godzę. M.in. dlatego byłam ze zniczami pod
                    sejmem i kancelarią prezydenta. Nie tylko lokatorzy Pałacu tam
                    zginęli.
                    • marghe_72 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 18:34
                      angazetka napisała:

> Mnie się z wypadkiem kojarzy przede wszystkim las przy lotnisku w
                      > Smoleńsku, ale niech ci będzie.
                      > W pierwszym odruchu poszłam wtedy pod Pałac - zwłaszcza że
                      > pracowałam parę metrów dalej. Ale tak w okolicach trzeciego dnia
                      po
                      > stwierdziłam, że ktoś ten teren zawłaszcza i zabiera do swoich
                      > celów, na co się nie godzę. M.in. dlatego byłam ze zniczami pod
                      > sejmem i kancelarią prezydenta. Nie tylko lokatorzy Pałacu tam
                      > zginęli.

Bingo.
                      • ihanelma Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 18:57
                        Troszkę przesadzacie. Ja tam jestem zagorzały antypisowiec, ale
                        miejsce pod pałacem zawsze będzie mi się kojarzyło z tą katastrofą.
                        Tam większość ludzi chodziła odreagować i ułożyć to sobie w głowie,
                        nie tylko prawicowi politykierzy. Spontanicznie i instynktownie.
                        Także jakaś tablica by się tam przydała, jak najbardziej. Pomnik
                        może mniej.
                        Może coś na Żoliborzu? W końcu coś dla ludzi, sąsiadów, to był
                        warszawiak z krwi i kości. Jak już musi być "biust" i patos. Ale dla
                        wielu musi - chcą pójśc pod konkretny adres żeby 'przeżyć", ja to
                        szanuję, chociaż pompatyczne klimaty są mi zupełnie obce.
                        • angazetka Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 19:05
                          > Tam większość ludzi chodziła odreagować i ułożyć to sobie w
                          głowie, nie tylko prawicowi politykierzy.

Przecież napisałam, że ja też. A potem się dzięki TVP okazało, że
                          płakałam li tylko po prezydencie.
                        • marghe_72 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 21:13
                          ihanelma napisała:

> Może coś na Żoliborzu? W końcu coś dla ludzi, sąsiadów, to był
                          > warszawiak z krwi i kości.

rozumiem, że masz na myśli L.Kaczyńskiego.
                          Ale pragnę przypomniec, że w katastrofie zginęło jeszcze 95 osób

Planów dot. tablic w Sejmie też nie ogarniam.
                          Oddzielna tablica dla p. Płazyńskiego, oddzielna dla L.
                          Kaczyśnkiego, kolejna upamiętniająca wszystkich..
                  • gabi683 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 18:43
                    iuscogens napisał:

> za to było bardzo dużo osób, którzy uważali, ze to odpowiednie miejsce i czy Ci
                    > się to podoba czy nie, to właśnie miejsc kojarzy się z wypadkiem.

I wielu uważa że nie powiną tam stanąć czy Ci się to podoba czy nie
      • cherry.coke Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 16:42
        imasumak napisała:

> ALe płyta upamiętniająca już mogłaby powstać.

Zdaje sie, ze ta krakowska jest juz w robocie i bedzie w krypcie.
        Mozna oczywiscie zrobic tez w Warszawie, ale mowiono zdaje sie o
        Powazkach (cmentarzu katolickim nawiasem mowiac, jeszcze te tablice
        "ziemia wyrzuci" za niektore nazwiska). To co, te powazkowska
        skasowac?
        • imasumak Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 16:51
          Może się mylę, ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby było kilka tablic w
          całym kraju. Ja w każdym razie nic przeciwko temu nie mam.
          • cherry.coke Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 17:34
            imasumak napisała:

> Może się mylę, ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby było
            kilka tablic w
            > całym kraju. Ja w każdym razie nic przeciwko temu nie mam.

Moga byc i w kazdym miasteczku, tylko to takie typowe - obtablicowac
            wszystko jak leci, zamiast siasc i zastanowic sie nad jakas ciekawa,
            sensowna forma upamietnienia ofiar katastrofy. Bez wzgledu na
            pelniony urzad, poglady i wyznanie, badz tez jego brak.

A bedzie tak jak z Papiezem - oblesny pomnik w kazdej miejscowosci,
            bazylion szkol i ulic. I cos to dalo?
            • imasumak Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 18:30
              Cherry, mnie to ani ziębi, ani grzeje. Może być jedna tablica, może być 15, albo
              w każdym miasteczku. Tylko niech będzie spokój wreszcie.
            • denea Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 21:24
              > A bedzie tak jak z Papiezem - oblesny pomnik w kazdej
              miejscowosci,
              > bazylion szkol i ulic.

Fakt. W mojej miejscowości, w samym centrum jest taki pomnik -
              masakra. Ohydztwo. Miernota. Po prostu wyjątkowo paskudna, odlana z
              czegośtam, pokraczna kukła. Plus, rzecz jasna, placyk do składania
              kwiatów i wieńców.
              Nikt nigdy głosno nie powie, że na widok tej szkarady aż zęby bolą a
              artysta powinien raczej w mięsnym sprzedawać - no bo to Papież jest !
              • denea Pomniki papieskie - OT 22.07.10, 21:41
                Zapytałam wujka Google o papieskie potworki, bo naszło mnie
                przeczucie że w opcji "grafia" mogę znaleźć jeszcze lepsze perełki
                niż rodzima wink
                No i faktycznie...
                A potem dotarłam do tego:
                wiadomosci.wp.pl/gid,11614635,title,Pominiki-niegodne-papieza,galeria.html
                wiadomosci.wp.pl/kat,1345,title,Pomniki-papieza-czyli-koszmarny-sen-rzezbiarza-na-kacu,wid,11602259,wiadomosc.html

• imasumak Re: Pomniki papieskie - OT 22.07.10, 23:00
                  Ja w niedzielę osłupiałam na widok pomnika Papieża na cmentarzu wojskowym przy
                  rakowickim w Krakowie. Przy samym wejściu, koszmarek niesamowity.
    • sadosia75 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 16:35
      I bardzo dobrze, ze nie bedzie. czy faktycznie to miejsce jest
      odpowiednim miejscem? czy sejm nie wystarczy? pol miasta obwiesimy
      tablicami, krzyzami, pomnikami? ot tak dla upamietnienia?
      chyba nie ma ani jednej osoby,ktora by nie wspolczula rodzinom ale
      to nie znaczy, ze nasze wspolczucie ma byc okazywane tym,
      ze "oznaczymy" kazdy wazny punkt na mapie naszej stolicy.
      I niestety to wlasnie oznacza kolejne protesty, warunku, wymagania,
      a na sam koniec histeryczny grupowy spazm fanatykow.
    • d.o.s.i.a Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 16:40
      Jedyne co mi przychodzi do glowy, co by moglo tam byc to tablica
      wmurowana w chodnik. Tylko, ze to bedzie "zadeptywanie pamieci
      poleglego prezydenta, parudziesieciu katolikow i sympatykow PiSu,
      ktorzy zgineli meczeska smiercia i reszty, ktora po prostu zginela w
      wypadku lotniczym".
      • cherry.coke Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 17:07
        Moze byc taka na plaskim cokole, to dosc chyba powszechne rozwiazanie.
        • wiesia140 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 17:12
          popieram tablica wystarczy, nie ma miejsca na pomnik to nie ma i koniec
          • ichi51e Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 23:27
            tez jestem za tablica w murowana w chodnik (tam caly plac jest) -
            bedzie skromnie a pieknie - wszystkie cokoly niestety beda sprawialy
            wrazenie grobu moim zdaniem. I jakby to bylo w bruku to mozna by to
            zrobic na wieksza skale - nie tylko nazwiska ale i np jakies frazy
            typu "kochalismy cie tato" etc... No kazdy mialby swoj osobny kawalek
            (ktore komponowalyby sie w calosc) a nie lista obecnosci...
    • angazetka Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 16:43
      No i super. Nie widzę przed Pałacem miejsca na kolejny pomnik. Tablica jest
      mniej inwazyjna.
    • attiya Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 17:50
      no a jak - zaraz okaże się, że konserwator to tuskowy żyd wstrętny i juz sprawa
      się wyjasni
    • ihanelma Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 18:40
      Na razie to jest interaktywny, żyjący i gadający pomnik idiotyzmu
      oraz najgorszych cech polskiej prawicy w postaci szefa opozycyjnego
      zespołu ds wyjaśnienia przyczyn katastrofy cool Na pewno nie da
      zapomniec o tym wydarzeniu, dochodząc do coraz bardziej bzdurnych
      wniosków jeszcze z jakieś 100 lat.
    • krejzimama Chcecie spokoju? 22.07.10, 19:01
      To w każdych następnych wyborach trzeba dorzynać resztki pisich watah.
      Aż w końcu nic z nich nie zostanie.
      Cały czas trzeba pamiętać że NSDAP doszło do władzy w wyniku wyborów.
      Oni zgotowali piekło III Rzeszy ci chcą zgotować piekło IV RP.
      • iuscogens Re: Chcecie spokoju? 22.07.10, 19:12
        Krejzi chyba zapomniałas, ze twoj idol od dozynania watah, dzielnie tworzył tą 4 RP.
        • krejzimama Re: Chcecie spokoju? 22.07.10, 19:22
          Dlatego wie czym to śmierdzi.
        • angazetka Re: Chcecie spokoju? 22.07.10, 19:28
          I dostał od IV RP po du..., bo był zbyt inteligentny, "światowy" i
          samodzielny wink
          • iuscogens Re: Chcecie spokoju? 23.07.10, 11:04
            oj angazetka, bo wiadomo, ze w pisie same tępaki niesamodzielne, co to nie
            wiedzą ze poza Polską jakieś życie istnieje...
            jakby gabi z takim tekstem wyskoczyła, to bym zrozumiała, ale ze ty, to nie łapie.
            • angazetka Re: Chcecie spokoju? 23.07.10, 11:44
              Ależ to nie ja! Takie były dość powszechne opinie po dymisji Radka.
              Tak była odbierana.
            • gabi683 Re: Chcecie spokoju? 23.07.10, 12:05
              iuscogens napisał:

> oj angazetka, bo wiadomo, ze w pisie same tępaki niesamodzielne, co to nie
              > wiedzą ze poza Polską jakieś życie istnieje...
              > jakby gabi z takim tekstem wyskoczyła, to bym zrozumiała, ale ze ty, to nie łap
              > ie.

No popatrz bawisz mnie coraz bardziejsmile
    • nangaparbat3 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 19:26
      A ja bym chciała pomnik Jarugi-Nowackiej, z tych takich ulicznych, jak
      Osieckiej, a jeszcze lepiej jak ławeczka Tuwima, żeby można się przysiąsc i
      pobyc, i Boże broń pod pałacem prezydenckim.
    • wespuczi Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 21:25
      wrog narodu!
    • denea Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 22.07.10, 21:49
      O konserwatorze to prawdę ujawni jutrzejszy "Nasz Dziennik",
      zobaczycie wink

A niech będzie tablica. Skoro są tacy, którzy jej potrzebują, to
      dlaczego nie. To przestrzeń publiczna a miejsce rzeczywiście stało
      się jakimś symbolem tych wydarzeń.
      Co do pomnika w tymże ulokowaniu, jestem z całej siły przeciw.

Tylko obawiam się, że jak stanie na tym, żeby była tablica
      pamiątkowa, to okaże się, że takie płaskie fiu bździu jest za mało
      godne i MUSI być koniecznie pomnik na pohybel wrogim konserwatorom,
      a najlepiej wmurować tam chociaż co większe części z tu-154 jak
      wrócą z Rosji...
    • tully.makker Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 23.07.10, 09:55
      Zawsze myslalam, ze pomniki stawia sie za jakies szczegolne zaslugi.
      jakie mial sp prezydent oprocz zgonu w katastrofie lotniczej?
      • angazetka Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 23.07.10, 10:05
        No jak to? Był wybitnym mężem stanu, prawdziwym Polakiem i patriotą,
        jedynym prawdziwie niepodległym prezydentem oraz bratem swego brata.
        Mało?
        • czar_bajry Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 23.07.10, 10:24
          Miejsce na krzyże, pomniki jest w na cmentarzach lub miejscu pochówku.
          Rozumiem iż można postawić tablicę upamiętniającą miejsce katastrofy, można
          postawić zbiorowy pomnik dla ofiar katastrofy w miejscu do tego przeznaczonym
          ale stawiać krzyż lub pomnik w zabytkowej części stolicy?
          Zwolennicy tego typu symboli wyobraźcie sobocie taką sytuację:
          kupiliście mieszkanie i przed waszymi drzwiami ktoś cały czas pali znicze i
          stawia krzyż - to rodzina poprzedniego lokatora. I jak byście się z tym czuli?
          sytuację można dopasować do ogrodutongue_out
          • gabi683 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 23.07.10, 10:30
            czar_bajry napisała:

> Miejsce na krzyże, pomniki jest w na cmentarzach lub miejscu pochówku.

Racja ale zginęło 96 osób więc w każdym z miejsc pochowania powinna być tablica
            a to jest mało realne.

> Rozumiem iż można postawić tablicę upamiętniającą miejsce katastrofy

W miejscu w którym samolot się rozbił

, można
            > postawić zbiorowy pomnik dla ofiar katastrofy w miejscu do tego przeznaczonym

Cmentarz zdecydowanie

> ale stawiać krzyż lub pomnik w zabytkowej części stolicy?

To poroniony pomysł

> Zwolennicy tego typu symboli wyobraźcie sobocie taką sytuację:
            > kupiliście mieszkanie i przed waszymi drzwiami ktoś cały czas pali znicze i
            > stawia krzyż - to rodzina poprzedniego lokatora.

Załamka takie podwórko ze zniczami dla dzieci

I jak byście się z tym czuli?

W cale bym się nie czuła

• iuscogens Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 23.07.10, 10:59
          angazetka napisała:

> No jak to? Był wybitnym mężem stanu, prawdziwym Polakiem i patriotą,
          > jedynym prawdziwie niepodległym prezydentem oraz bratem swego brata.
          > Mało?

ciesze się, że się nareszcie nawrociłas smile
          alleluje smile
          choć bycia bratem Jaroslawa nie jest jakąś szczególną zasługą Lecha.
        • kawka74 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 23.07.10, 12:44
          I zginął tragicznie.
          To też okazuje się być szczególną zasługą.
    • ihanelma Muszę przyznać, że kotoś poszedł po rozum do głowy 23.07.10, 11:34
      Krzyż "pójdzie" sobie w pielgrzymce, co przypuszczalnie pozwoli
      uniknąć scen i pacyfikacji grupki nawiedzonych...

wiadomosci.onet.pl/2201420,11,podano_date_przeniesienia_krzyza,item.html
      • iuscogens Re: Muszę przyznać, że kotoś poszedł po rozum do 23.07.10, 11:44
        a o tablicy cichutko...
        • ihanelma Re: Muszę przyznać, że kotoś poszedł po rozum do 23.07.10, 11:48
          Duzo łatwiej będzie dogadać się w kwestii tablicy niż negocjować z
          nawiedzonymi i ostro przygrzanymi przez słoneczko "obrońcami". Mam
          nadzieję, że już pielgrzymki laskami nie zleją cool.
        • gabi683 Re: Muszę przyznać, że kotoś poszedł po rozum do 23.07.10, 12:06
          iuscogens napisał:

> a o tablicy cichutko...
          >

Sama sobie wstrugaj
          • czar_bajry Re: Muszę przyznać, że kotoś poszedł po rozum do 23.07.10, 13:08
            > Sama sobie wstrugaj

big_grin
      • czarny_winobluszcz Re: Muszę przyznać, że kotoś poszedł po rozum do 23.07.10, 12:02
        fragment artykułu:
        "Wśród osób przeciwnych przeniesieniu krzyża pojawił się pomysł, by przynosić
        kolejne"

No to przyznawać się, która emama pierwsza to przewidziała i o tym wspomniała? wink
        • triss_merigold6 Ale to już byyłooo 23.07.10, 12:07
          Na żwirowisku w Oświęcimiu. Gustowny lasek krzyży.
        • cherry.coke Re: Muszę przyznać, że kotoś poszedł po rozum do 23.07.10, 12:09
          czarny_winobluszcz napisała:

> No to przyznawać się, która emama pierwsza to przewidziała i o tym
          wspomniała?
          > wink

Ja. Chyba sobie buzie mydlem wymyje.
          • gabi683 Re: Muszę przyznać, że kotoś poszedł po rozum do 23.07.10, 12:11
            cherry.coke napisała:

> czarny_winobluszcz napisała:
            >
            > > No to przyznawać się, która emama pierwsza to przewidziała i o tym
            > wspomniała?
            > > wink
            >
            > Ja. Chyba sobie buzie mydlem wymyje.

Przez Ciebie
          • ihanelma Re: Muszę przyznać, że kotoś poszedł po rozum do 23.07.10, 12:31
            Umiejętność odwzorowania sposobu myślenia "przeciwnika" jest bardzo
            cenna, ale skoro bez problemu przychodzi Ci do głowy coś równie
            pokrętnego - ja bym się zaczynała powoli martwić na Twoim
            miejscu tongue_out. Masz niewątpliwe predyspozycje na prawicowego
            aktywistę cool
          • czarny_winobluszcz cherry.coke 23.07.10, 15:47
            Jak tam cherry buzia już wymyta? wink A tak poważnie to używając zwrotu z jednego
            z moich ulubionych fragmentów w filmie "Zmiennicy" po prostu antycypowałaśsmile
            Jednakowoż następnym razem zanim coś powiesz głośno zastanów się po której
            jesteś stroniewink
            Pozdrawiam słoneczniesmile
            • cherry.coke Re: cherry.coke 23.07.10, 15:56
              Pocieszam sie, ze to zwirowisko oswiecimskie przemowilo... Ale moze
              jestem jak Anakin Skywalker, tylko krok od ciemnej strony mocy!

Zeby tylko z tymi figurami chinskimi sie nie sprawdzilo... Choc nie
              przyjelabym zakladu, ze ktores miasto takiego wytworu nie postawi.
    • de_la_hoya Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 23.07.10, 13:27
      jak dla mnie to co się dzieje, to jakiś koszmar
      co to za kraj?
      jakiś mały zakompleksiony człowiek wymyśla co raz to nowe rzeczy aby naród
      polski w większości piany dostał a wszystkie tępe mohery jak trasowane psy
      wykonują polecenia
      kompleksy spowodowały, ze wyprowadził brata i bratową na wawel
      potem zaproponował nam aby pierwsza dama robiła do kuwety co na szczęście nie
      przeszło
      frustracja jest tak ogromna, ze teraz czepił się krzyża jak tonący brzytwy
      dziwi mnie, że kościół popiera wyczyny tego człowieka
      kościół krzyczy, że pedały są fuj i że prawdziwa rodzina to mąż, żona i dzieci a
      popiera człowieka który mieszka z mamusią i z kotem
      to jakiś nowy wzorzec rodziny?

może tym oszołomom spod krzyża ktoś płaci?
      w końcu rodziny ofiar przytuliły juz prawie 10 milionów w odszkodowaniach i
      innych rekompensatach finansowych więc mają z czego opłacać tych ludzi

no i dlaczego wszystko rozgrywa się pod pałacem prezydenckim?
      przecież nie tylko prezydent zginął, no chyba, że coś mi się pomyliło

ogólnie żenua
      inne kraje musza mieć z nas polewkę
      • blackcurrant82 Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 23.07.10, 15:01
        10/10
      • uczula Re: pomnik zamiast krzyża??? Niestety nie będzie. 23.07.10, 20:01
        de_la_hoya napisała:
        > ogólnie żenua
        > inne kraje musza mieć z nas polewkę
        i to jest niestety prawdziwe
        chociaz te inne to mnie ani ziebia ani grzeja.
        no chyba ze mozna sie z nich posmiac big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka