Dodaj do ulubionych

w czym śpią wasze dzieci????

21.03.04, 14:25
Hej. Mam 10 miesięczną córeczkę i nie wiem czy dobrze ubieram ją do snu.
Zakładam jej body na krótki rękawek, pajaca z bawełny i na to śpiworek- dość
cienki. nie wiem czy nie jest jej za ciepło....
Obserwuj wątek
    • speni Re: w czym śpią wasze dzieci???? 21.03.04, 14:34
      Ja na Twoim miejscu zrezygnowałabym ze śpiworka, wystarczy kołderka, jak będzie
      jej gorąco to sama się odkopie.
    • anek.anek Re: w czym śpią wasze dzieci???? 21.03.04, 15:14
      Ja nawet noworodka ubierałam tylko w w body + spodenki ze stopami, albo
      w "pajacyka". I kołdra, bo śpiwór niepotrzebnie krepuje dziecko. Jak się
      rozkopie to nic nie szkodzi! Zimą zakładałam po prostu piżamkę
      (też "pajacyka") z polaru. Temperatura w naszym domu nie przekracza zimą 20
      stopni, ale maluch jak do tej pory był chory tylko dwa razy (raz tylko katar a
      raz rota-wirus przywleczony ze szpitala w kórym często bywalismy z powodów
      ortopedycznych). Oczywiście jeśli do tej pory ciepło ubierałaś dziecko, to
      teraz musisz je zacząć rozsądnie hartować. Na razie zmień śpiwór na kołdrę.
      • magdapol75 Re: w czym śpią wasze dzieci???? 21.03.04, 15:50
        Zalezy jaka jest temp. w twoim mieszkaniu w nocy,jesli 18 stopni tak jak
        zalecaja lekarze, to dobrze ubierasz.ja ubieram tak samo moja 9 m-czna coreczke.
        Napisze Ci rozklad z mojej ulotki.
        OD 10-14 stopni,body z krotkim rekawkiem + pajacyk + 4 przykrycia
        Od 16-18 stopni,body + pajacyk + 3 przykrycia
        Od 18-20 stopni,body + pajacyk + 2 przykrycia
        Od 20-22 stopni,body + pajacyk + 1 przykrycie
        • anek.anek Re: w czym śpią wasze dzieci???? 22.03.04, 11:25
          $ przykrycia, to znaczy co? 4 kocyki, 4 kołderki? dziewczyny, błagam
          opamiętajcie się tym ciepłem! Nawet ja w domu jest 16- 18 stopni, to nie można
          dziecka "gotować". to że nie jest spocone, nie znaczy, że nie jest dla jego
          organizu za ciepło. Przepraszam, że tak napadłam, ale po prostu wszędzie na
          około widzę choredzieciaki, albo ostatnio przy plus 15 stopni (co prawda 1
          dzień taki ciepły) wszystkie niemowlaki na spacerach okutane w zimowe
          kombinezony i do tego śpiworki na kożuszku. Ludzie, przecież jak dziecko będzie
          hartowane od początku to naprawdę nic mu nie będzie!. Jak będzie miało imne
          nózki to załóż mu dodatkowe skarpetki, i już, nic więcej!
          • dzidecka Re: w czym śpią wasze dzieci???? 22.03.04, 12:33
            Ehh moja mała latem spała w body z krótkim rękawkiem i czasem w skarpetkach.
            Zimą w pajacyku albo "dorosłej" piżamce. Ma 18 miesięcy i teraz śpi dalej w
            pajacyku albo piżamce. I beż kodry bo się odkopuje, nie lubi być przykryta a
            zmarznięta nigdy nie była.

Anek.anek ma racje z tym że zrobiło się ciepło a te bidulki dzieci dalej w tych
            kombinezonach, grubych czapkach i szalikach. Moja Julka to już ma wiosenną
            kurteczke i cienką czapeczke. Przecież tak ciepło. Skro mi jest ciepło to i
            małej napewno.
    • anek.anek Re: w czym śpią wasze dzieci???? 22.03.04, 13:16
      No własnie, generalna zasada ubierania dziecka: tyle samo co ty samo + jedna
      warstwa. dlaczego odstępować od niej np. w nocy? Czy Wy też zakładacie dwie
      piżamy i jeszcze pieluchę, która niexle grzeje? I na to kołdrę i jeszcze kocyk?
    • wio_sna Re: w czym śpią wasze dzieci???? 22.03.04, 13:30
      Zasada, że dzieci nleży ubierać tylko w jedną warstwę więcej niż siebie nie zawsze się sprawdza. JA musiałam swoje dziecko ubierać dużo grubiej i jeszcze przykrywać dwoma kocami plus kołderka. Ale to było spowodowane złą gospodarką wapniem i za dużą ilością wit D3. Teraz, ma już 2 lata, śpi w cienkim body i pampersie, pod kołderką. W pokoju nie więcej niż 19 st. C.
      Pozdrawiam
      • anek.anek Re: w czym śpią wasze dzieci???? 22.03.04, 13:55
        Oczywiście, to jest tylko generalna zasada. Ja swoje dziecko ubieram w dużo
        mniej rzeczy niż samąsiebie, bo on jest zahartowany, a ja mam problemy z
        krążeniem i potwornie marznę. Jednak w przypadku zdrowych dzieci, naprawdę nie
        wolno przesadzać.
    • judytak Re: w czym śpią wasze dzieci???? 22.03.04, 14:04
      moje spały w tym czasie tak samo
      wszystkie kaloryfery zakręcone, plus okno na "szparkę" (z wyjątkiem bardzo
      dużych mrozów lub bardzo silnego wiatru)

jak się robi cieplej, body z długim rękawem plus śpiworek

jak latem jest naprawdę ciepło, pajacyk bez stóek, ewentualnie z podkoszulkiem
      bez rękawów, oczywiście bez śpiwora

według mojej obserwacji dzieci gdzieś do trzech lat nie rozkopują się, jak jest
      im ciepło, tylko rozkopują się dla zasady, najpóźniej po półgodzinie

pozdrawiam
      Judyta
    • mamua Re: w czym śpią wasze dzieci???? 22.03.04, 14:14
      To zależy jak ciepło jest w mieszkaniu. Ja obecnie ubieram Paulinkę w sam
      pajacyk i przykrywam kołderką, ale jak był mróz i w domu było najwyżej 18
      stopni to zakładałam jej jeszcze body pod spód. Dodam, że Paulinka często się
      wykopuje i śpi odkryta, bo inaczej to chyba bym ją ubierała jeszcze lżej. Wiem
      po prostu po sobie, bo spie w samej koszulce i jest mi czasem gorąco, no ale ja
      to umiem się przykryc jak trzeba. A latem w upałuy to Paulinka spała w samym
      body, nieprzykryta i nie marzła
      Pozdrawiam
      Ola mama Paulinki (26.09.2002)
    • aluc Re: w czym śpią wasze dzieci???? 22.03.04, 17:14
      Maksio w tym wieku (zima była) sypiał w piżamie założonej na body z krótkim
      rękawem, pod kołdrą, latem piżama z krótkimi rękawami i spodenkami, bez body, i
      kołdra albo kocyk, ale pod samym kocykiem nie lubi, woli mieć solidniejsze
      przykrycie i być lżej ubrany (tak jak ja)

z pajacyków zrezygnoaliśmy, jak miał jakieś 8 miesięcy, bo nieludzko kopał i
      się wkurzał, jak mu się nogi w nogawkach podwijały
    • skarolina Re: w czym śpią wasze dzieci???? 22.03.04, 17:26
      Maja (2,5 m-ca) sypia w cienkim bawełnianym pajacyku, przykryta kołderką. W
      pokoju mamy ok. 21 st. Jak było mniej, to zakładałam jej jeszcze body z krótkim
      rękawem.
      • jowa3 Re: w czym śpią wasze dzieci???? 22.03.04, 22:54
        Przy 20stop. Lena (13mies.) śpi w samej piżamie, góra z długim rękawem i
        spodenki bez stópek, w pajacu zakręcały jej się nogawki jak się przekręcała.
        Czasami się odkrywa jak jest za ciepło w mieszkaniu, ale z reguły śpi smacznie
        całą noc.
        Pozdrawiamy
        Mama i Lena 16.02.03r.
    • dorotadu Re: w czym śpią wasze dzieci???? 23.03.04, 00:08
      normalna 2 częściowa piżamka + kołderka
    • jagienka.harrison Re: w czym śpią wasze dzieci???? 23.03.04, 13:30
      Mnie się wydaje że to zależy od dzieci, tak jak u dorosłych. Ja np jestem w
      nocy zmarzluchem. I mój synek też. Dominik wcześniej spał w pajacyku+pod
      kołderką (z której sie rozkopywał) i budził się ok 5 rano z zimna, miał zimne
      rączki itp.
      Teraz śpi w pajacyku, drugim pajacyku i pod inną kołderką i nie budzi się juz z
      zimna (ale za to z innych powodów;D).
      W nozy dotknij córę - jak jest jej gorąco to będzie spocona.
      • magdapol75 Re: do anek.anek 23.03.04, 15:29
        Ulotka z ktorej napisalam jest angielska i moge Cie zapewnic ze tu sie dzieci
        nie przegrzewa a raczej ubiera bardzo,bardzo skapo i robi wielkie HELLO ze
        smierci lozeczkowej i to wlasnie ulotka dotyczaca tego tematu.
        4 przykrycia to napewno nie 2 koce + 2 koldry bo tu sie koldra nie
        przykrywa,pierwszym przykryciem jest zawsze przescieradlo + 3 cienkie kocyki,10
        stopni to dosc zimno,Ty spisz pod gruba koldra wiec dla dziecka te 4 przykrycia
        to wcale nie duzo.

~~~ magda mama nel ~~~
        Nelcia
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=8176511&a=11097384
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11134529&a=11136751
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka