angelina123 22.08.10, 09:54 albo inaczej, czy kazdy powinien pracowac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia111177 Re: czy kazdy musi pracowac? 22.08.10, 10:02 Każdy pracuje - nawet jeśli za swoją pracę nie jest wynagradzany. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina123 Re: czy kazdy musi pracowac? 22.08.10, 10:03 mam na mysli taka za pieniazki Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: czy kazdy musi pracowac? 22.08.10, 10:08 Pracuńka za pieniążuńki. Trudne pytanko. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: czy kazdy musi pracowac? 22.08.10, 10:09 za pieniazki to chyba prackowac.... Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Re: czy kazdy musi pracowac? 22.08.10, 10:10 Za pieniążki to się chyba nie opłaca z łóżka wstawać. Za pieniądze to już co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 15:40 Zdefiniuj pracę na potrzeby tej odnogi… Bo jak dla mnie zrobienie sobie śniadania czy upranie swoich majtek to nie praca, to niezbędne czynności życiowe. Jak trawienie i oddychanie. Co innego np nieodpłatne wyczyszczenie psich boksów w schronisku raz w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 17:56 Np czy babka która ma 4 dzieci toksyczna matkę i ojca z Alzheimerem w domu (plus męża który chcialby mieć posprzątane i zostać nakarmiony jak wróci) pracuje czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 18:32 Ma zapieprz cały dzień. Pracuje za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina123 Re: czy kazdy musi pracowac? 22.08.10, 10:15 pomijam kwestie finansowe, czy praca jako praca jest kazdemu potrzebna, czy nie lepiej robić to co sie lubi, albo nie robic nic Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: czy kazdy musi pracowac? 22.08.10, 10:17 mozna prackowac w pracce robiac to co sie lubi Odpowiedz Link Zgłoś
somebody1234 Re: czy kazdy musi pracowac? 22.08.10, 10:24 Najlepiej robić to co się lubi i dostawać za do jeszcze przyzwoite pieniądze, ale na taki luksus stać niewielu Pracować oczywiście nie trzeba i wiele osób z tego skrzętnie korzysta, bo lepiej sobie pospać, pooglądać seriale, pogadać z sąsiadką i wziąć kasę od państwa niż iść do pracy....także jak widać pracować nie trzeba...ale praca uszlachetnia (to chyba z Nad Niemnem) i jak na mój gust każdy kto ma moce przerobowe powinien pracować, wychodzić z domu , odrywać się od kołtuństwa swoich 4ścian ... Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 15:36 A to bez pracy nie da się oderwać od 4 ścian? Ja bez pracy miała bym plan co najmniej na rok co robić aby się nie nudzić, rozwijać, żyć pełnia 😁 (oczywiście mając do dyspozycji spory zapas kasiory) Praca uszlachetnia to mi tak jakoś komunizmem zalatuje. Odpowiedz Link Zgłoś
1012ja Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 18:03 Praca uszlachetnia to mi tak jakoś komunizmem zalatuje. Mnie nawet gorzej się kojarzy - Praca czyni wolnym Odpowiedz Link Zgłoś
karolinkaa3a Re: czy kazdy musi pracowac? 22.08.10, 10:22 nie można mieć pracy w której się robi to co się lubi? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: czy kazdy musi pracowac? 22.08.10, 10:22 czy praca jako praca jest kazdemu potrzebna, czy nie > lepiej robić to co sie lubi, albo nie robic nic A jak się w pracy robi to co się lubi to jest jeszcze praca czy juz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 17:51 Wg kołczingow przełomu wieków by Amway i podobne piramidy wówczas „nie przepracujesz ani godziny”… Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: czy kazdy musi pracowac? 22.08.10, 10:26 Nie, pewnie nie musi, gdy ma zabezpieczoną przyszłość w postaci sensownego majątku, odłożonych pieniędzy. Ale gdy liczy, że mąż nie zostawi, emerytura sama się nazbiera.... W sumie niepracowanie to luksus, na który niewielu stać. Pewnie, że chciałabym być rentierem, który pracować nie musi, bo pomysły na zycie miałabym, ale nie pracować, bo robi to za nas, na nas kto inny- u mnie nie wchodzi w grę. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: czy kazdy musi pracowac? 22.08.10, 10:35 nie kazdy musi, ale kazdy powienien. dla zdrowia psychicznego swojego i rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 20:23 A ja właśnie dla zdrowia psychicznego swojego i rodziny porzuciłam pracowanie, jak urodziłam drugie dziecko i bardzo dobrze mi się z tym żyło i rodzinie też, i nadal tak jest, więc twoje przekonanie jest do bani. Odpowiedz Link Zgłoś
laluna82 Re: czy kazdy musi pracowac? 14.12.23, 17:54 Porzucenie pracy na czas wychowana dzieci jestem w stanie zrozumieć ale tylko na jakiś czas. Sama przy pierwszym byłam 3 lata w domu. Ale dłużej to nadużycie a po siódmym roku zycia to rodzaj patologii. Zwykłe lenistwo albo brak ambicji. Znam babkę - jedno dziecko już 19 lat drugie 13 i oboje marzą żeby matka zajęła się czymkolwiek innym niż ich wychowaniem. A ona nadal się upiera, że jest niezbędna w domu i oczywiście jest w wiecznym niedoczasie i wiecznie zarobiona. No sorry, towarzysko tez nie wypada dobrze, bo laski znacznie zamożniejszych ludzi z tego towarzystwa pracują i są aktywne poza domem. Można nie pracowac jak się nie wisi finansowo na drugiej osobie. Jak sie ma własny majątek przynoszący dochód niesięczny minimum średniej krajowej. Inaczej to udawanie i bycie bluszczem. Odpowiedz Link Zgłoś
wiotka_trzpiotka Re: czy kazdy musi pracowac? 25.08.10, 13:54 to dokładnie tak ja ja Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 18:18 Ja też czuję, że nie powinnam, ale życie mnie zmusza. Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Re: czy kazdy musi pracowac? 22.08.10, 11:19 Ja mysle, ze kazdy powinien wykonywac jakies spolecznie uzyteczne zadania - jesli nie platna prace, to jakis wolontariat, chocby w ograniczonym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
narsen Re: czy kazdy musi pracowac? 22.08.10, 21:31 A ja myślę, że to strasznie poważne i dorosłe, co myślisz Każdy powinien robić to, co lubi. Jak mu za to płacą to super. Jak nie - kicha. Wtedy zostaje mu robienie tego, co zrobić musi. Albo nie robienie niczego. To smutne, ale dochodzę po latach do wniosku, że tak ten świat tak właśnie działa. Okropnie przygnębiające... Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: czy kazdy musi pracowac? 23.08.10, 10:37 > A ja myślę, że to strasznie poważne i dorosłe, co myślisz Chyba jesteśmy na forum dla dorosłych? Zgadzam się z Tully w 100 %. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 15:38 Znowu ten wolontariat, lekarstwo na wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 15:43 A jaką masz inną propozycję? Jeśli nie praca odpłatna i nie wolontariat? Zakupki i kawusie z kolezansiami po treningu z prywatnym trenerem? I tak przez 40 lat na przykład…? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 17:57 Ktoś może realizować się w tworzeniu: malowaniu pisaniu śpiewaniu, komponowaniu, sporcie nawet jeśli nikt mu nie płaci. Może całymi dniami coś tworzyć do domu, mieć ogród warzywny, dziergać i robić meble, szyć. Może też podróżować po świecie, żeglować, iść 500 km albo na udać się na rajd motocyklowy . Jeśli ma kasę z nieba, może robić mnóstwo rzeczy zupełnie nieprzydatnych społecznie a dających ogromną frajdę.. naprawdę uważasz że bogaci zajmują się tylko zakupami i kawusiami? Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 18:29 W punkt. Trzeba być z deka ograniczonym widząc tylko kawusie z koleżankami 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 18:28 Można mieć hobby. Np malować, robić ceramikę artystyczna, nawet te rzeczy sprzedawać. Sporo czasu może to zajmować i można mieć z tego zyski. Ale praca bym tego nie nazwała. Poza tym można podróżować, zajmować się przyjemnościami, sportem, jest tego od groma co można robić. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 21:48 Podróże, grupy rekonstrukcyjne, nauka języków, gra na fortepianie, tenis i tysiące innych? Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: czy kazdy musi pracowac? 22.08.10, 19:32 tak, ale nie koniecznie zawodowo. Tzn. zajmowanie się domem już mi wystarcza. Ale wyobrażam sobie, że nawet gdybym była bardzo bogata, to i tak gotowałabym sama, sama bym sprzątała itd. Takie faktyczne nic nie robienie to dla mnie abstrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
narsen Re: czy kazdy musi pracowac? 24.08.10, 21:53 Wy naprawdę jak nie pracujecie zawodowo, nie zajmujecie się domem, sprzątaniem, gotowaniem i przychówkiem (na okoliczność postu załóżmy) - wtedy nie robicie kompletnie NIC? Przedziwne. Na każdą sekundę życia, w której nie muszę niczego robić mam 1000 pomysłów. Mechaniczne i rutynowe czynności, które muszę wykonywać dla higieny społeczeństwa tylko mnie wkurzają. Przeokropnie. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: czy kazdy musi pracowac? 24.08.10, 22:07 > Wy naprawdę jak nie pracujecie zawodowo, nie zajmujecie się domem, sprzątaniem, gotowaniem i przychówkiem (na okoliczność postu załóżmy) - wtedy nie robicie kompletnie NIC? Jak to NIC? Siedzimy na forum Odpowiedz Link Zgłoś
narsen Re: czy kazdy musi pracowac? 24.08.10, 23:38 Fakt. Umknęła mi ta oczywista oczywistość Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 15:39 Się zgadzam w całej rozciągłości. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 15:48 >Przedziwne. Na każdą sekundę życia, w której >nie muszę niczego robić mam 1000 >pomysłów A ile masz tych sekund? Tak średnio? Co innego zaplanować kreatywnie 180 sekund dziennie, co innego 1,8x 10^9 sekund… Odpowiedz Link Zgłoś
jopowa Re: czy kazdy musi pracowac? 22.08.10, 19:49 tak. Praca jest dla czlowieka istotna Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 18:25 Prawda . Ale mozna np we wlasnym ogrodku pracowac albo "praca" moze byc chodzenie po okolicy i rozmawianie z innymi .. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara oczywiscie ze tak 22.08.10, 20:04 no chyba ze podoba Ci sie etykietka - urzymanka A tak serio w zyciu roznie moze byc i trzeba troche myslami siegac dalej w przyszlosc i myslec o swojej jak i dzieci (jesli sa) przyszlosci bo roznie moze byc za 10 lat. Teraz moze byc dobrze ajk maz Cie utrzymuje a skad wiesz czy bedzie on za 15 lat?? I co wtedy?? Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: czy kazdy musi pracowac? 23.08.10, 09:26 Jak każdy chce mieć emeryturkę to i pracunię trzeba odbębnić. Ewentualnie można być "przy mężu" zastanawiając się czy i kiedy wymieni cię na młodszy model zostawiając z niczym. Bo ani pracuni, ani emeryturki. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 alabama 25.08.10, 14:20 skad teza, ze jak sie nie pracuje zawodow to maz moze dla mlodszej zostawic? a malo to pracujacych kobiet zdziwionych kochanka meza? poza tym chyba nie jestes tak niefrasobliwa, ze wierzysz w przyzwoite zycie z emerytury? trzeba samemu o pieniadze na straosc sie postarac. np.odkladac. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: alabama 26.08.10, 08:59 trzeba samemu o pieniadze na straosc > sie postarac. np.odkladac. Naprawdę..łał... A odkładać z czego zamierzasz, tak niesmiało zapytam? Czasami nie z zarobków? Swoich albo męża..hehehehehh Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: alabama 26.08.10, 09:08 lilka69 napisała: poza tym chyba nie jestes tak niefrasobliwa, ze wierzysz w przyzwoite zycie z emerytury? trzeba samemu o pieniadze na straosc sie postarac. np.odkladac. Lilka, ale ty spryciula jesteś Ale, żeby samemu pieniądze na starość odłożyć trzeba ... PRACOWAĆ i ZARABIAĆ. Autorka wątku pyta czy każdy musi pracować. Nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: alabama 13.12.23, 15:41 O rany, a czy praca to musi być jedyne źródło utrzymania? Np moja znajoma wynajmuje 3 mieszkania. Poza tym wychowuje 2 dzieci a pracuje mąż. Ale bez męża też by się utrzymała. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: alabama 13.12.23, 15:46 milupaa napisała: > O rany, a czy praca to musi być jedyne źródło utrzymania? Np moja znajoma wynaj > muje 3 mieszkania. Poza tym wychowuje 2 dzieci a pracuje mąż. Ale bez męża też > by się utrzymała. Chyba nie widziałaś ostatnich wątków mieszkaniowych 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: alabama 13.12.23, 18:27 Ja znam babkę co miała 5 mieszkań z czego jedno swoje własne zapracowane a razy odziedziczone. Ojciec się rozwiódł z matką potem oboje się ożenili drugi raz i po kolei wszyscy umierali zostawiając jej mieszkania. Matka pierwsza (mieszkanie w Wwie) potem ojciec (domek w Otwocku) potem po kilku latach macocha (akurat to zostało sprzedane bo ona mieszkała za granicą) i na koniec ojczym (wwa centrum) Różnie Się czasem ludziom układa. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 18:24 alabama8 napisała: > Jak każdy chce mieć emeryturkę to i pracunię trzeba odbębnić. > Ewentualnie można być "przy mężu" zastanawiając się czy i kiedy > wymieni cię na młodszy model zostawiając z niczym. Bo ani pracuni, > ani emeryturki. Masz mysleni ograniczone warunkami polskimi. Mozna nie pracowac i miec kase na koca zycia be potrzeby proszenia "ZUSu" a emeryture mozna miec po mezu nie pracujac ani godziny i ten maz obecny czy nawet byly nie moze temu przeszkodzic a nawet wcale o tym nie musi wiedziec ze sie do niego "podlaczylas". Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: czy kazdy musi pracowac? 23.08.10, 09:33 sa tacy, ze gdyby nie musieli, to by nie pracowali. niestety, ale takie dzis mamy czasy, ze pracowac trzeba. jesli ktos jeszcze ma prace, ktora lubi, to ok. nie kazdy jednak ma to szczescie, wiec pracuje, bo musi. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: czy kazdy musi pracowac? 23.08.10, 09:40 Nikt nie musi pracować, tylko czasem trudno byłoby niektórym przeżyć bez kasy, którą uzyskują z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: czy kazdy musi pracowac? 25.08.10, 01:54 angelina123 napisał: > albo inaczej, czy kazdy powinien pracowac? Nie jeśli jest bogaty to po co ma pracować Tzn jeśli ma płacony ZUS a on/ona oraz rodzina ma zapewniony dobry byt to po co ma się męczyć Odpowiedz Link Zgłoś
mara_jade73 Re: czy kazdy musi pracowac? 25.08.10, 14:25 Na szczęście nie każdy a zwolenniczkom przymusu pracy proponuje emigrację do Korei Pn. Odpowiedz Link Zgłoś
foczkaka Re: czy kazdy musi pracowac? 25.08.10, 15:16 Każdy muśi COŚ robić. Niewielu chyba potrafi latami leżeć i gapić się w sufit, i oddychać, nic więcej. Gdybym miała jakis mega majątek, pieniądze dostała w spadku i nie musiała pracować dla kasy, wtedy robiłabym co innego - wiecej czytała, uczyła się nowych rzeczy, podróżowała, wspinała się po górach, pomagała innym(nieformalnie, lub formalnie w jakims wolontariacie). Inna sprawa że znam osoby dla którym praca jest wszystkim, i to praca rozumiana głównie jako coś nieprzyjemnego, ciężkiego, czego się nie chce, ale jednak haruje się 24h. Moja teściowa jest takim przykładem. Gdy usiądzie na godzine przed tv to zaraz ma wyrzuty sumienia. Śpi po 3 godziny, bo przez reszte czasu krazy po domu szukając co by tu jeszcze zrobic i wykonuje czynności całkiem zbędne. A potem narzeka jaka jest zapracowana. Nie mieści jej się w głowie, że można robić coś przyjemnego i np się z tego utrzymać, a już w ogóle robić coś co się lubi i NIC z tego nie mieć. Jednym z jej głównych dylematów jest: po co czytam książki skoro skonczyłam juz studia ) Odpowiedz Link Zgłoś
grudniowa377 Re: czy kazdy musi pracowac? 25.08.10, 18:46 Nie, nie każdy musi pracować. Ale nie każdy tez chce. W mojej rodzinie jest człowiek, który nie pracuje, bo wygodniej mu zyc za kase rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
izak31 Re: czy kazdy musi pracowac? 26.08.10, 07:10 Jesli chodzi o prace zawodowato nie kazdy musi. taka praca nie jest obowiazkiem, jest dobrem. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: czy kazdy musi pracowac? 26.08.10, 08:44 Pytanie w stylu mojej 3,5 latki Bez pracy nie ma kołaczy. Można być utrzymanką, ale to dośc ryzykowny układ. Najgorszy, gdy bezgranicznie ufa się utrzymującemu... Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 18:10 bycie utrzymanką wcale nie oznacza, że nie masz roboty do obrobienia i że się nie namęczysz... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 18:13 No właśnie chociażby poziom trzeba trzymać no i seks zapewniać Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: czy kazdy musi pracowac? 26.08.10, 08:50 Tak, każdy powinien pracować, tak jak powinien od czasu do czasu( przynajmniej uprawiać seks- dla higieny psychicznejp Odpowiedz Link Zgłoś
ppo [...] 13.12.23, 15:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 17:54 Ciężko jest w ogóle nie pracować. Większość niepracujących wykonuje po prostu pracę za którą nikt nie płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 18:01 Nie każdy, w społeczeństwie zawsze są osoby które czasowo lub nie nie pracują. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 18:09 z brakiem pracy jest jak z brakiem seksu- istnieją osoby twierdzące, że doskonale się bez tego obywają, ale po jakimś czasie mają wszystkie objawy odjeb*nia na dekiel Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 20:46 🤣, niepopularnie stwierdze,ze tak, choc zalezy od wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: czy kazdy musi pracowac? 13.12.23, 18:20 Najpierw nalezy zdefiniowac pojecie "pracowania". Odpowiedz Link Zgłoś