Dodaj do ulubionych

Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje dziec

16.09.10, 17:34

Sprawa jest dość poważna bo za chwilę będzie kłopot i będzie wielkie zdziwienia SKĄD TO?
Nie wiem jak do tego podejść, gdyż nie jest to moje życie, moje dziecko a koleżanka o rady nie prosi. Opisze więc sytuację, może mi poradzicie, może powiecie jak to moze się skończyć, może pokażę to koleżance?
Bywam u niej często i widze co sie dzieje, a szczerze mowiac to co widzę sprawia, że nie chcę tam chodzić i na to patrzeć.
Żeby nie było – rodzina jest normalna, mama , tata i córka. Rodzice córeczki też pochodzą z normalnych rodzin- znam ich rodzenstwo,rodziców. Żadna patologia.

Otóż oni mają wielki kłopot z dwulatką. Dziewczynka jest niegrzeczna, nie zna zakazów, granic, robi takie cuda o ktorych mi się nie śniło. Matka jej ulega i np. kupuje jej 5 lodów dzienne, bo ‘’ona chce’’.
Jedne zachowania to są zachowania typowe dla 2 latka a inne wynikają z braku wychowania.
Dziewczynka jest agresywna, bije inne dzieci, zabiera im zabawki, także te nie należace do niej. Jak się do niej mowi prosto, nie umie patrzeć w oczy, nie umie się odneść do swojego zachowania, zmienia temat, kręci się, jak juz jest bez wyjscia - pluje. Nie to nie jest że kaprys, ona tego NIE ZNA! Ona po prostu nie zna zachowań, że ktoś koło niej klęka i tłumaczy- ja tak robię, jak jest u mnie w domu.
Zachowuje się tak jakby nie znała granic, bo nikt jej ich nie stawia. Matka wysyła jej sprzeczne komunikaty- krzyczy na nią za coś, a w tej samej chwili smieje się z tego albo ją tuli.

Matka – hmm wiele to jej wina. Krzyczy, zrzędzi, nie ma cierpliwosci do niej,wyzywa- teksty typu ‘’zaraz Ci strzele w mordę ‘’ ‘’ty debilu’’ , do mnie np mówi jak mała coś złego robi ‘’ ale pojeb nie?’’ i śmieje się. Czyli mloda nie wie czy robi zle czy nie? Dziewczynka się pyta o coś czego szuka ‘’gdzie? ‘’ a matka ‘’w dupie’’
Niby na nią za te zachowania krzyczy,niby ją prostuje ale wszystko robi w jednym tonie i młoda ma na to wywalone. Przykład : Bawi się, nagle robi coś złego. Matka „ Ania, bo Ci dam w dupe’’ i tak jeszcze 50 razy, bez reakcji tylko takie wlasnie jojczenie.
Nie reaguje aż nagle, strzela w tyłek. I w tej samej sytuacj sie z tego smieje. Masakra jakas.
Bez sensu.
Dziewczyna nie zna granic, nie wie gdzie są.
Wróżę kłopoty, zwrocic jej uwage?
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 17:46
      Wg mnie Twoja znajoma to patologia.
      • azomim Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 17:50
        Właśnie to samo pomyślałam..
      • zuzanka79 Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 17:51
        kol.3 napisała:

> Wg mnie Twoja znajoma to patologia.

Spod klawiatury mi to wyjęłaś wink

Dziecka tak na prawdę szkoda w tym wszystkim- bo co ono może za to , ze ma głupią matkę uncertain
    • cherry.coke Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 17:50
      Musialabys jej chyba mozg wymienic. Wypalic do gruntu i wstawic nowy. Jesli to nie jest patologia, to nie wiem, co nia jest...

Nie ma tam jakiegos sensownego ojca czy babci? Bo matka chyba stracona.
      • zielona_anka Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 19:33
        Zarówno jak jej mąz tak i jej matka widzą, że ona źle sie do dziecka zwraca i z tego co wiem, mąż sie kłoci z nią o to.
        On sam jest ok do córki.
        Ale co on może jak pracuje po 12 h?
        • czar_bajry Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 17.09.10, 21:18
          Zarówno jak jej mąz tak i jej matka widzą, że ona źle sie do dziecka zwraca i z
          > tego co wiem, mąż sie kłoci z nią o to.
          > On sam jest ok do córki.
          > Ale co on może jak pracuje po 12 h?

Czemu tak nie lubisz koleżanki?
          Może po prostu przestań u niej bywać.
    • mona_mayfair Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 17:50
      zielona_anka napisała:
      . Żadna patol
      > ogia.

czyżby??
      >
      >
      teksty typu ‘’zaraz Ci strzele w mordę ‘’ &
      > #8216;’ty debilu’’ , do mnie np mówi jak mała coś złego robi
      > ‘’ ale pojeb nie?’’ i śmieje się. Czyli mloda nie wie c
      > zy robi zle czy nie? Dziewczynka się pyta o coś czego szuka ‘’gdzie
      > ? ‘’ a matka ‘’w dupie’’
      >
      Chyba jednak patologia...
    • truscaveczka Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 18:26
      Jeśli nie patologia to prymitywny, zły, nieczuły człowiek. Nie wierzę w zreformowanie kogoś tak niewrażliwego na drugiego człowieka.
    • sowa_hu_hu Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 18:36
      Fajne masz koleżanki ,nie ma co... nie rozumiem jak w ogóle możesz sie zadawać z taką laską? sprawia ci przyjemność przebywanie w jej towarzystwie???
      Bo dla mnie to ona ma sianokosy w głowie... i nie chodzi o nieradzenie sobie z dzieckiem ,wiele osób ma z tym problem... ale już wyzywanie dziecka to PATOLOGIA totalna...
      • zielona_anka Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 19:33
        Bo poza tym jest normalna pomocną osoba...Ja wiem że to głupio brzmi ale co mam zrobić?
        Kolegujemy sie od niedawna, to nie jest tak że znam ją od lat i to widze od lat.
        • sueellen Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 17.09.10, 10:36
          To przestań się "kolegować" i odseparuj od tego czegoś wlasne dzieci.
          Podczas czytania opisu tej panny, mialam przed oczami kogoś pokroju joli rutowicz. Choćby nie wiem jak pomocna była, to jest to prosta chamica i nie chodzi tylko o wulgaryzmy ale przede wszystkim o sieczkę zamiast mózgu.
    • lolinka2 Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 18:42
      eeetam, zaraz patologia czy zły człowiek: po prostu głupia aż zielona - tylko tyle i aż tyle. Mało takich ziemia nosi?
      • zielona_anka Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 19:34
        Tez mi sie tak wydaje.
    • burina Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 18:46
      Jeśli to nie jest patologia i widzisz jakieś szanse na zmianę, to podaruj znajomej DVD Superniani. Z tego co pamietam, było parę odcinków z przeklinającymi, drącymi się rodzicami (i dziećmi). Albo zorganizuj u siebie projekcję i potem omawiajcie poszczególne odcinki.
      Może do niej dotrze, skoro 'normalna'. A jak nie, to trzymaj rękę na pulsie, bo szkoda dzieciaka.

Nota bene, mam znajomą, wyższe wykształcenie, kilka języków obcych zna, mąż profesor, a potrafi do dzieciaka powiedzieć (50 razy dziennie) 'bo dam ci w dupę' (żeby chociaż 'na' wink). Początkowo byłam przerażona, ale dziecko wesołe, kreatywne, dobrze sobie z rówieśnikami kontakty układa. No i kocha mamę nad wszystko na świecie.
      • sowa_hu_hu Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 18:51
        nie porównujmy "dam ci w dupę" do "ty debilu ,dam ci w mordę"
        • burina Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 18:54
          Wg mnie jedno i drugie niedopuszczalne przy zwracaniu się do dziecka. Do kogokolwiek.
      • zielona_anka Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 19:34
        Hehe ona wini dziecko od początku, bo mowi że ona była ZAWSZE NIEGRZECZNA.
    • ma_dre Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 19:02
      boszsz, z jakim prymitywem ty sie zadajesz? o czym z nia rozmawiasz?
      • zielona_anka Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 19:35
        O pogodzie, o pracy , o tym co robię na obiad.
        To moja sąsiadka, to że sie kolegujemy wypadło ponieką przypadkowo a nie z wyboru.
    • zielona_anka wyjaśniam 16.09.10, 19:36
      Napisałam, że nie uważam jej za patologie, bo to normalna rodzina.
      Oboje pracują, nie chlają, dbają o córkę. Tylko ta matka nie ma do małej podejscia, a twierdzi że to ona - mała jest niedobra.
      • an_ni Re: wyjaśniam 16.09.10, 19:57
        poradz jej zeby wyslala dziecko do przedszkola / klubu dla dzieci
        odetchnie od malej i moze jej sie na deklu poprawi
        • zielona_anka Re: wyjaśniam 17.09.10, 09:20
          an_ni napisała:

> poradz jej zeby wyslala dziecko do przedszkola / klubu dla dzieci
          > odetchnie od malej i moze jej sie na deklu poprawi

No wlasnie młoda idzie w przyszłym roku.
          Ciekawe jak tam będzie/
      • iwles Re: wyjaśniam 16.09.10, 20:08

bOJĘ SIE, ŻE TO Z CZASEM MOŻE NARASTAĆ, Z OBU STRON I MATKI I CÓRKI, A MATKA NIE ZAUWAŻY, że to właściwie reakcja corki na jej zachowanie sad
        Może ta koleżanka jest przemęczona ?
        moze nie radzi sobie z macierzyństwem, skoro mąż 12 h poza domem, a wszyscy bliscy jeszcze na nia krzyczą, ona "wyzywa" się na dziecku.

Czy jesteś z nią na tyle blisko, zeby porozmawiać na spokojnie i szczerze ? Nie naskakując na nią, tylko z perspektywy osoby, która chce jej pomóc ? żeby zrozumiała, że tej pomocy potrzebuje dla dobra swojego, a przede wszystkim dobra dziecka ?
        • zielona_anka Re: wyjaśniam 17.09.10, 09:19

> Może ta koleżanka jest przemęczona ?
          > moze nie radzi sobie z macierzyństwem, skoro mąż 12 h poza domem, a wszyscy bli
          > scy jeszcze na nia krzyczą, ona "wyzywa" się na dziecku.

Nie to nie tak.
          Ona ma pomoc. Właśnie do mamy,sióstr, pracuje też. Mąz tez sporo sie mała w weekendy zajmuje. Poza tym dziewczynka jest naprawde do ułożenia, bo nie jest z natury niegrzeczna tylko widać że nie zna granic.

> Czy jesteś z nią na tyle blisko, zeby porozmawiać na spokojnie i szczerze ? Nie
          > naskakując na nią, tylko z perspektywy osoby, która chce jej pomóc ? żeby zroz
          > umiała, że tej pomocy potrzebuje dla dobra swojego, a przede wszystkim dobra dz
          > iecka ?

Chciałabym pogadać, ale nie wiem jak zacząc.
          Okazje mam, bo ona nie raz sie żali jaka to mała niedobra jest,
          >
          >
          • zmija9 Re: wyjaśniam 19.09.10, 23:54
            ja miałam to samo no może moje IQ nie jest zbyt wysokie ale u mnie to była kwestia przemęczenia poszłam do lekarza jak mnie samą zaczęły moje teksty do dzieci przerażać - przeklinałam jak szewc i miałam ochotę rozwalić je o ścianę , a za chwilę je kochałam i tuliłam
            mam 2 latkę i roczniaka jestem z nimi 24na dobę mój facet nie pomaga mi właściwie w niczym przy dzieciach.Jedyna przespane normalnie 9h to w szpitalu jak urodziłam synka i pielęgniarki go zabrały żebym mogła się wyspać.Potrzebowałam 3 miesięcy - zmiany klimatu,porzucenia dodatkowych spraw i teraz już nie jestem patologiąwink
            Ja zawsze wiedziałam jak należy postąpić z dzieckiem tylko wtedy nie miałam już siły i cierpliwośc- czciałam tylko żeby dały mi w końcu spokój.
            Nie wiem czy twoja sąsiadka też tak się czuje ale to da się wybadać
      • suazi1 Re: wyjaśniam 17.09.10, 19:19
        To, że mała jest niedobra, nie wzięło się z nikąd, nie sądzisz? Twoja koleżanka powinna najpierw zrobić porządek ze sobą, dopiero potem zdzieckiem.
    • setia Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 20:24
      nie wiem czy patologia, ale z całą pewnością ma duże problemy ze sobą; może poradź jej wizytę u psychologa? szkoda dziecka..
    • lilka69 a mnie zastanawia co innego... 16.09.10, 22:30
      no bo, ze kolezanka glupia i niedojrzala to jasne. ze patologia mimo, ze autorka pisze , ze nie jednak TAK.

ale skad ty zielona anko wiesz, ze ona kupuje 5 lodow dziennie. od rana z nimi siedzisz czy tak sie zagalopowalas,ze sciemnilas to sobie aby historia lepiej brzmiala, hę?
      • zielona_anka Re: a mnie zastanawia co innego... 17.09.10, 09:16
        Nie wpadłaś na to, że może matka powiedziała ?
    • andaba Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 22:47
      zielona_anka napisała:

> Otóż oni mają wielki kłopot z dwulatką. Dziewczynka jest niegrzeczna, nie zna z
      > akazów, granic, robi takie cuda o ktorych mi się nie śniło.

Pokaż mi dwulatka, który zna granice i zakazy.
      A konkretnie jakie cuda może może robić dwulatka?

Jak się do niej mowi prosto, nie umie patrzeć w oczy, nie umi
      > e się odneść do swojego zachowania, zmienia temat, kręci się, jak juz jest bez
      > wyjscia - pluje.

Nie będę pisać, kto tu jest bardziej nienormalny, matka dziecka, czy ty. "Nie umie sie odnieść do swojego zachowania" o dwulatce!!! Litości!!!
      • an_ni Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 16.09.10, 22:53
        ze dwulatek nie zna granic? moja corka jakos znala
        nie byla jednak wychowywana metoda : pozwalam na wszystko, bo czas na wychowanie bedzie pozniej
        • zielona_anka Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 17.09.10, 09:18
          o wlaśnie, wszystkie dzieci które znam są inne- ale fakt matki sąteż inne
      • suazi1 Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 17.09.10, 19:15
        "Pokaż mi dwulatka, który zna granice i zakazy." Mogę Ci pokazać, bo to moja córka. Granice wprowadza się od początku, a nie jak dziecko ma 10 lat i skacze rodzicom po głowie. Dwulatki na ogół też potrafią się zorientować, czy robią coś źle czy dobrze. Nie ma w tym nic nienormalnego. Bardziej nienormalne jest to, co tu wypisujesz. Właśnie, litości!!!
        • imasumak Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 17.09.10, 19:22
          Andaba wychowała z powodzeniem kilka sztuk wink. A tekst, że dwulatka nie umie się odnieść do swojego zachowania jest po prostu śmieszny.
      • imasumak Andabo 17.09.10, 19:20
        Zgadzam się, mnie też od razu nie spodobało się to zdanie:
        "Nie umie się odnieść do swojego zachowania" w kontekście zachowań dwulatki.
    • mara_jade73 Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 17.09.10, 08:29
      Jedyna rada: Nie wtrącać sie. Bo jak wiadomo "nadgoliwość gorsza od fasztzmu"
      • 1monia4 Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 17.09.10, 09:22
        nie zwracać uwagi-to nie twoja sprawa.Chociaż szkoda dziecka
    • sueellen Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 17.09.10, 10:28
      Żeby nie było – rodzina jest normalna, mama , tata i córka. Rodzice córeczki też pochodzą z normalnych rodzin- znam ich rodzenstwo,rodziców. Żadna patologia.

zaraz Ci strzele w mordę
      ty debilu
      ale pojeb nie?
      w dupie
      dam w dupe
      Nie reaguje aż nagle, strzela w tyłek

Przeczytaj powyzsze jeszcze raz i zastanów się czy to na pewno nie patologia?
      • joanna_poz Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 17.09.10, 10:36
        dodatkowo w kontekście:

zielona_anka napisała:

> Napisałam, że nie uważam jej za patologie, bo to normalna rodzina.
        > Oboje pracują, nie chlają, dbają o córkę.

gdzie tu dbałośc o dziecko?

• kluchacka Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 17.09.10, 11:05
      Użyłabym komunikatu "ja" i na bieżąco informowałabym o swoich odczuciach np. "Razi mnie, kiedy tak i tak mówisz o swoim dziecku" albo "przykro mi, kiedy grozisz jej, że ją uderzysz", "nie lubię, kiedy używasz wulgaryzmów przy dzieciach".
      Na coś takiego z jej strony: "Ale pojeb nie?" odpwiedziałabym "Co masz na myśli mówiąc "ale pojeb"? Jeśli sąsiadka spróbuje ci wytłumaczyć, co chce osiągnąć, może uda ci się nawiązać dyskusję.
      Piszesz: "Wróże kłopoty, zwrócić jej uwagę?" Ona nie jest dzieckiem, wobec którego ty podejmiesz działania wychowawcze polegające na zwracaniu uwagi. Jesteście partnerkami, możecie nawiązać dyskusje, ale IMO jeśli ona poczuje, że motywem twojego działania jest chęć "zwracania" jej uwagi" - uważaj, bo może oberwiesz, tak jak obrywa jej córciawink
      • falka32 Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 17.09.10, 14:21
        Ona nie jest dzieckiem, wobec któr
        > ego ty podejmiesz działania wychowawcze polegające na zwracaniu uwagi. Jesteści
        > e partnerkami, możecie nawiązać dyskusje, ale IMO jeśli ona poczuje, że motywem
        > twojego działania jest chęć "zwracania" jej uwagi" - uważaj, bo może oberwiesz
        > , tak jak obrywa jej córciawink

Za to twoje propozycje komunikatów "Ja" na pewno przyjmie ze spokojem i uwagą, zamiast powiedzieć "skoro cię to rani albo nie lubisz, to nie musisz tutaj siedzieć".

Moje zdanie jest takie, na oko, że ta matka nie ma zielonego pojęcia o dzieciach i ma dziecko "wolnego chowu". Twoją sensowną rolą może być uświadomienie jej, a nie zwracanie uwagi czy manifestowanie swojego świętego oburzenia (do tego ostatniego na szczęście nie jesteś chyba skłonna, sądząc z twoich wypowiedzi).
        Jeżeli masz okazję, kiedy ona się skarży na córkę, podprowadź ją, żeby sobie rozszerzyła wiedzę na temat dwulatków - poczytała, pooglądała Supernianię (nie lubię jej, ale dla kompletnie początkujących może być, bo daje jakiś kierunek, jakiś) - niech zobaczy, jak to robią inni i co radzą inni. Jeżeli koleżanka wykaże postawę obronną i zacznie wyszukiwać "ale", to i tak nic nie pomożesz, ale jeżeli faktycznie szuka rozwiązań, żeby córka nie była "niedobra", to niech szuka tam, gdzie przy okazji się dowie paru innych ciekawych rzeczy.
    • wanessa31 Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 17.09.10, 19:27
      co za bzdury!
      oczywiscie, ze nie kazdy 2latek musi znac granice, moj napewno nie znal, a teraz ma 3 latka i to juz zupelnie inne dziecko, umie sie zachować, wie czego mu wolne, a czego nie. Majac dwa latka nic do niego nie docieralo, moglam mu zwracac uwage (i zwracala naoklejać) i na nic
    • elza78 Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 17.09.10, 21:08
      a ja mysle ze to nie dziecko jest problematyczne, tylko mama ma problem ze soba, nie wiem dusi w sobie jakies niespelnione ambicje lub zale do swiata np za to ze musi pozostac z dzieciakiem w domu i przelewa je na dziecko, generalnie jawi mi sie jako histeryczna frustratka o cholerycznej osobowosci.
      tu nie wychowanie dziecka tylko zdiagnozowanie matki by sie przydalo smile
    • czar_bajry Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 17.09.10, 21:16
      Jak się do niej mowi prosto, nie umie patrzeć w oczy, nie umi
      > e się odneść do swojego zachowania, zmienia temat, kręci się,

big_grin kurcze ona jakaś dziwna jest że w wieku lat dwóch nie umie się odnieść do swojego zachowaniatongue_out

Dziewczyna nie zna granic, nie wie gdzie są.
      > Wróżę kłopoty, zwrocic jej uwage?

Weź znajdź sobie jakieś zajęcie, może swoją rodzina się zajmij.

Córka mojej koleżanki jak była w tym wieku to była okropnym dzieciakiem- biła,pluła i na dodatek przeklinała jak szewctongue_out- wyrosła na grzeczną i miłą dziewczynkęsmile
    • czar_bajry Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 17.09.10, 21:29
      zielona_anka napisała:

Żeby nie było – rodzina jest normalna, mama , tata i córka. Rodzice córec
      > zki też pochodzą z normalnych rodzin- znam ich rodzenstwo,rodziców. Żadna patol
      > ogia.

Bywam u niej często i widze co sie dzieje, a szczerze mowiac to co widzę sprawi
      > a, że nie chcę tam chodzić i na to patrzeć.

Ja wiem że to głupio brzmi ale co mam zrobić?
      Kolegujemy sie od niedawna, to nie jest tak że znam ją od lat i to widze od lat.

No więc jak to jest znasz dobrze całą rodzinę, bywasz u nich często a następnie piszesz iż kolegujecie się od niedawna oraz że nie chcesz tam chodzić.
      Zdecyduj się może na coś i trzymaj tego.
    • piegowata9 Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 17.09.10, 21:48
      Z jednej strony o rady nie prosi, z drugiej się żali na niegrzeczne dziecko. Jak dla mnie - idealny moment do rozpoczęcia rozmowy. Pytanie tylko, czy rzeczywiście jesteś do niej przygotowana.
    • anorektycznazdzira kierując się cytatami, ... 18.09.10, 20:00
      ...to nie wróżę oszałamiającego sukcesu "rozmowie" z matką dziewczynki na temat błędów wychowawczych. Jeśli dziewczyny nie razi mówienie "pojeb" itp o własnej malutkiej córeczce, to powie ci, żebyś się waliła, że jesteś pie...ięta, łotewer, perspektywy na rozmowę o psychologii dziecka masz raczej marne.
    • pochodnia_nerona Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 18.09.10, 21:27
      Obserwowałam podobne "wychowywanie" w pewnej znajomej, NORMALNEJ (na pozór) rodzinie, gdzie inne (wcześniejsze) dzieci były wychowane zupełnie normalnie - dzieciak raz był bity i wyzywany, raz zaś, mimo wcześniejszych zakazów, pozwalano mu na wszystko - źle się to skończyło. Teraz ma naście lat i jest niesłychanym potworem, serio. A do tego pożałowania godnym potworem. Niestety, ja nie mogłam interweniować, bo nie byłam spokrewniona oraz z kilku innych powodów, o których nie będę się rozpisywała, żeby nie ułatwiać identyfikacji osób.
      • pochodnia_nerona Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 18.09.10, 21:29
        Zapomniałam dodać, ze mam teraz sąsiadkę, która wydziera się do 3-latka, z bluzgami, prymitywna baba. A dziecko rośnie na dresika.
    • gardenia_nowak Re: Czy zwrócić uwage ze kolezanka zle wychowuje 19.09.10, 19:17
      Moim zdaniem nic to nie da - cokolwiek byś nie powiedziała, ta kobieta na pewno odpowie Ci, żebyś się od nich "odpier.....a", że tak zostanę w konwencji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka