Dodaj do ulubionych

Po czym poznasz, że jesteś w Polsce

21.09.10, 15:19
Natchniona wątkiem "Pozew przeciwko Polsce" zakładam wątek jak w tytule. Po czym człowiek może poznać, że jest w Polsce. Załóżmy, że Polak, który wyjechał, pewnego dnia zrobił sobie coś, czego efektem jest kac vegas i obudził się w ojczyźnie. Dla utrudnienia dodam, że ma chwilową amnezję językową, nie zna polskiego, nie potrafi go rozpoznać.
Po bocianach, wierzbach płaczących, zachowaniu kierowców?
Obserwuj wątek
    • szymama Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 15:22
      Niestety po kondycji drog. Od razu, z zamknietymi oczami moge powiedziec, kiedy przejezdzam granice i znajduje sie w Polsce.
      • czar_bajry Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 15:29
        po autostradach i dworcach kolejowychtongue_out
        • sueellen Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 18:53
          po pociagach. Moj facet po przejazdzce pkp poczul sie jakby sie cofnął w czasie tongue_out
    • alabama8 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 15:23
      Reklamy, szyldy, banery, folie, napisy, afisze ... strzela po oczach zaraz po przekroczeniu granicy.
    • drinkit Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 15:27
      - drogi & kierowcy
      - foch na twarzy u 70% ludzi w wieku 35<
      - brak znajomości angielskiego u ww grupy wiekowej (typu pani na poczcie, w kiosku, sklepie)
      - klony manekinów z H&M na ulicy
      - miliony reklam na polach i łąkach (wzdłuż dróg szybkiego ruchu)
      - skarpety & sandały w sezonie letnim
    • moofka Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 15:31
      sadzac po lekturze forum
      po dzieciach w czapkach uszankach niezaleznie od pory roku big_grin
    • marghe_72 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 15:32
      Po stanie dróg
      po tysiącach billboardów
      po wszedobylskich reklamach
      po zaniedbanych przestrzeniach publicznych

niestety
      --
      miszmasz-marghe.blogspot.com/
      i
      malutki-kuchcik.blogspot.com/
      • szymama Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 15:34
        a widzialyscie tysiace bilborow przy drogach we Francji. Mozna pomyslec, ze w Polsce sie jest. Takze to raczej nie podpada.
        • szymama billboardow oczywiscie ;) 21.09.10, 15:35
        • kamelia04.08.2007 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 16:21
          mieszkam w tej Francji i jakos nie zauwazam tych bilbordów, owszem trafi się jakis czasem
    • kropkacom Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 15:40
      Świetne pytane big_grin Jak pójdzie do jakiekolwiek urzędu to po krzyżu na ścianie. big_grin
      • kropkacom Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 15:48
        I jeszcze, po ilości fotoradarów przy drogach. big_grin
        • kropkacom Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 15:56
          I braku obcokrajowców.
          • kontopremiumizelkazaglowe Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 16:03
            po aptekach co 15 metrow i braku kolorowych imigrantow a jednoczesnie roznorodnej urodzie kobiet
            • kropkacom Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 16:09
              A propos aptek, w Barcelonie byłam zdziwiona ilością aptek. Myślę, że jednak Hiszpanii by nie pomylił z Polską. smile
    • 18_lipcowa1 po niemowlakach w betach 21.09.10, 16:16
      kocach, kombinezonach, z czapami,
      • kamelia04.08.2007 bez fotelika 21.09.10, 16:29
        po tym, ze dzieciaki wożą bez fotelika: 2 przypadki w rodzinie: jedni woza 2 latka, inni 4-latka (ci sami co kilkumiesieczne woza na rekach, bo płacze i martwia sie tylko, by policja nie dała mandatu)
        • 18_lipcowa1 ło matko!!!!!! 21.09.10, 16:36
          racja!
          sama znam takich
          • kamelia04.08.2007 Re: ło matko!!!!!! 21.09.10, 16:52
            1. przypadek - dziadek rolnik wozi tak wnuczka, żeby nie było, to fotelik jest po innym dziecku, wystarczy do wsadzic do samochodu.

2. przypadek pani doktor wraz z mezem ksiegowym. Włosy deba stają...., starch sie bać
            • undomestic_goddess Re: ło matko!!!!!! 21.09.10, 17:47
              tak to i gdzie indziej robia, to nie polski wynalazek
          • czar_bajry Re: ło matko!!!!!! 21.09.10, 23:11
            a ja nie znam ani jednych- wszyscy dzieci w fotelikach wożątongue_out
    • kamelia04.08.2007 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 16:19
      własnie wróxiłam z urlopu w PL (byłam w karkonoszach, czyli stosunkowo niedaleko od niemieckiej granicy).

Spstrzezenia:

-drogi: w fatalnym stanie, dziury, obgryzione pobocza, az boje sie o amortyzatory, na jednej dziurze dziecko sie obudziło i płakało, az było cieżko uspokoić

-kierowcy nerwowi, wyprzedzajacy na drodze dwukierunkowej z lewej i z prawej strony, wyprzedzajacy na ciagłej linii czy na trzeciego, wrecz jadący prosto na mnie

-znaki drogowe: poustawiane chyba by pobic jakis rekord, liczba ich jest horrendalna, z drugiej strony znaków prowadzących do autostrady w Strkowi jak na lekarstwo (widocznie dlatego, ze ten odcinek jest nadal bezpłatny)

-przejscia dla pieszych: wejscie tylko na własne ryzyko, szansa, że ktos sie zatrzyma i przepusci mała, ale że przejedzie po butach - to duża

-reklamy/bilbordy/tablice z ogłoszeniami: upstrzone, naćkane w każdym wolnym kawałku przestrzeni

-budynki: brzydkie, zapuszczone, albo w zabytkowych kamienicach jak wymieniaja okna, to każde inne

Co do ludzi, to akurat trafiłam na zyczliwych, sklepy otware w niedzielę oraz zrobiłam fajne zakupy dla dziecka
      • czar_bajry Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 23:16
        drogi: w fatalnym stanie, dziury, obgryzione pobocza, az boje sie o am
        > ortyzatory, na jednej dziurze dziecko sie obudziło i płakało, az było cieżko us
        > pokoić

Drogi faktycznie w stanie fatalnym ale już nie przesadzaj z płaczem dziecka.

-kierowcy nerwowi, wyprzedzajacy na drodze dwukierunkowej z lewej i z pr
        > awej strony, wyprzedzajacy na ciagłej linii czy na trzeciego, wrecz jadący pros
        > to na mnie

Pojedź do Grecji, Włoch albo któregoś z państw arabskich- wtedy zobaczysz nerwowych kierowców.

Co do reszty niestety muszę się zgodzićsad
        • kamelia04.08.2007 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 22.09.10, 10:02
          czar_bajry napisała:

> Drogi faktycznie w stanie fatalnym ale już nie przesadzaj z płaczem dziecka.

bardzo cie przepraszam, ale przeciez nie byłas wtedy w samochodzie ze mna, więc nie zarzucaj przesady. Młoda spała, a jak wjechałam na jakas wyrwe czy uskok, to sie gwałtownie obudziła i płakała i nie mozna jej było uspokoić.

> Pojedź do Grecji, Włoch albo któregoś z państw arabskich- wtedy zobaczysz nerwo
          > wych kierowców.

porównuje z Francją i ew. Niemcami (do karjów arabskich mnie nie ciagnie), tam takich rzeczy nie zauważyłam. kierowcy francuscy maja inne swoje zagrania, gorsi sa od nich Belgowie.
          W Hiszpanii byłam, stamtąd kojarzę samochody zaparkowane gdzie popadnie
          • duzeq Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 22.09.10, 11:20
            No ale Francja czy Niemcy to wyjatki (chociaz zalezy gdzie i zalezy kiedy - poczatek ferii zimowych jakos oducza Niemcow kultury), a Wlochy, Grecja, Hiszpania i szczegolnie Portugalia przoduja w nerwowosci i chamstwie kierowcow. Portugalia, o ile nadal jest to aktualne, ma najwyzszy wspolczynnik wypadkow smiertelnych w Europie.
            W Polsce wcale nie jest tak zle.
            • malazabka.de Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 23.09.10, 11:20
              mieszkam w niemczech i poruszam sie samochodem i nie nazwalabym niemcow dobrymi kierowcami, jedyne co mi sie bardzo podoba to brak ograniczen na autostradzie i niemieckie samochody
        • meliissa Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 22.09.10, 13:56
          czar_bajry napisała:
          Pojedź do Grecji, Włoch albo któregoś z państw arabskich- wtedy zobaczysz nerwowych kierowców.

Miałam to wczoraj napisaćsmile Otóż to, Polskę pod tym względem porównuje się do krajów "lepszych", ale że gdzieś jest duuużo gorzej to już się nie wspomina. Przejście przez ulicę w krajach, które wymieniłaś to dopiero jest przygodawink W Egipcie dodatkowego "smaczku" dodaje to, że kierowcy często po zmroku jeżdżą bez światełsmile
          • malazabka.de Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 23.09.10, 11:17
            w egipcie (lub innym kraju egipskim) to sie dostaje prawo jazdy jak sie poojdzie do urzedu, zaplaci pare groszy i powie, ze sie umie jezdzic
      • franczii Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 22.09.10, 00:14
        > -przejscia dla pieszych: wejscie tylko na własne ryzyko, szansa, że ktos
        > sie zatrzyma i przepusci mała, ale że przejedzie po butach - to duża

Tia, przyjedz do Wloch. O tutejszych przejsciach dla pieszych i w ogole o zachowaniu sie na drodze kierowcow, rowerzystow i pieszych mozna spora ksiazke napisac. Zaczynajac od absurdalnej lokalizacji niektorych przejsc dla pieszych, np. ruchliwa ulica a jakis idiota wymyslil przejscie tuz za zakretem, nie ma szans zeby dojrzec czy co nie jedzie a jak liczysz na to, ze kierowca zauwazyl znak informujacy o tym, ze ptrzejscie za zakretem i przyjdzie mu do lba, ze ktos sie na tym przejsciu moze znajdowac to njpewniej sie rozczarujesz. Bo dla przecietnego Wlocha dziwne jest, ze ktos w ogole chodzi pieszo.
        Kolejna sprawa to przechodzenie na dobrze zorganizowanych przejsciach. Jest semafor na przycisk. Podchodze , naciskam i czekam. Nadchodzi starszy pan, ocenia ruch na drodze i rzuca sie niefrasobliwie na szose, tamujac ruch. Ale co tam, przepuszczaja go poslusznie i nikt na niego nie trabi za to trabia na mnie zebym przechodzila bo ja stoje twardo i czekam na moje zielonebig_grin
        • hanalui Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 22.09.10, 19:17
          franczii napisała:
          > Kolejna sprawa to przechodzenie na dobrze zorganizowanych przejsciach. Jest sem
          > afor na przycisk. Podchodze , naciskam i czekam. Nadchodzi starszy pan, oceni
          > a ruch na drodze i rzuca sie niefrasobliwie na szose, tamujac ruch. Ale co tam
          > , przepuszczaja go poslusznie i nikt na niego nie trabi za to trabia na mnie ze
          > bym przechodzila bo ja stoje twardo i czekam na moje zielonebig_grin

No coz...moze nie znasz ichniejszych przepisow...u mnie podobnie, pieszy na oznakowanym czy nie oznakowanym ma zawsze pierwszenstwo, i tak...kierowcy maja go poslusznie przepuszczac big_grin
    • rosapulchra-0 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 16:24
      patrole policyjne
    • majenkir Re: 21.09.10, 16:27

Po skrzywionych gebach i chamstwie na drogach uncertain
      • andaba A co Wy, poliglotki ze smakiem i gustem 21.09.10, 16:38
        robicie w tym zapyziałym kraju?
        Oczywiście pytanie do tych, które tu jeszcze są....

Granice sa otwarte, nic Was tu nie trzyma. Podejrzewam, że to właśnie Wy stanowicie tę grupę skrzywionych...
        Wasz wyjazd może na stan dróg nie wpłynie, ale na może na średnią zadowolenia ogółu - kto wie?

Jak rozumiem psioiczenie na drogi, to czepianie się sie skarpet i klonów manekinów jest śmieszne i świadczy o...
        No właśnie, same sobie dopowiedzcie....
        • kropkacom Re: A co Wy, poliglotki ze smakiem i gustem 21.09.10, 16:42
          No i po kompleksach i braku poczucia humoru na własny temat.
        • kamelia04.08.2007 Re: A co Wy, poliglotki ze smakiem i gustem 21.09.10, 16:50
          andaba napisała:

> robicie w tym zapyziałym kraju?
          > Oczywiście pytanie do tych, które tu jeszcze są....
          >
          > Granice sa otwarte, nic Was tu nie trzyma.

własnie wyjechałam, stwierdzam jednak, ze w czasie nieobecnosci nic sie nie poprawiło. Stwierdziłam ponadto, ze dobrze zrobiłam, ze wyjechałam, wprawdzie tu gdzie mieszkam tez sa problemy, ale przynajmniej nie musze sie uzerac o lekarza, porodówke, opiekunke do dziecka itp

> Podejrzewam, że to właśnie Wy stanow
          > icie tę grupę skrzywionych...

ty zas stanowisz te grupe rodaków, o której sie mówi, ze chamska, nieuprzejma, zawistna
          • pitahaya1 Re: A co Wy, poliglotki ze smakiem i gustem 21.09.10, 17:12
            Jest takie powiedzenie "zły to ptak co własne gniazdo kala".
            • kamelia04.08.2007 Re: A co Wy, poliglotki ze smakiem i gustem 21.09.10, 17:23
              a co ma piernik do wiatraka?

Co ma wspólnego stwierdzenie faktu z kalaniem własnego gniazda?

Chyba trzeba sobie prawde powiedzieć, a drugie, to chyba mamy prawo wyrazic co nam sie w PL nie podoba a co podoba
              • pitahaya1 Re: A co Wy, poliglotki ze smakiem i gustem 22.09.10, 08:32
                "własnie wyjechałam"

O to mi chodziło.
                Zostań i staraj się coś zmienić a nie narzekaj z pozycji wygodnej emigracji.
                • aniorek Re: A co Wy, poliglotki ze smakiem i gustem 22.09.10, 10:08
                  pitahaya1 napisał:

> "własnie wyjechałam"
                  >
                  > O to mi chodziło.
                  > Zostań i staraj się coś zmienić a nie narzekaj z pozycji wygodnej emigracji.

Widac, ze nigdy nie emigrowalas i myslisz, ze emigracja to raj obiecany i same wygody. Ja wyjechalam, bo nie jestem w stanie zmienic porabanego prawa, biurokracji i chamstwa na drogach. Dlugo by wymieniac, po prostu szkoda mi zycia, wole zyc gdzies indziej i LATWIEJ. Mozesz mnie wyzywac od wygodnickich, na zdrowie. Jakos sie po tym podniose. big_grin

A Polska ma wiele zalet, dla mnie nadal pozostaje drugim domem i to uczucie zawsze mi towarzyszy, gdy tam jade. Po nim poznaje, ze jestem w domu.
                • kamelia04.08.2007 Re: A co Wy, poliglotki ze smakiem i gustem 22.09.10, 10:50
                  pitahaya1 napisał:

> Zostań i staraj się coś zmienić a nie narzekaj z pozycji wygodnej emigracji.
                  >

to ty jestes na miejscu i sama zmieniaj, nie bede tego za ciebie robic. Ja wyjechałam i pod pewnymi - dośc istotnymi - względami jest mi lepeij.

Nie bvardzo rozumiem o co tu sie obrażać, strzelac fochy czy przypisywac kompleksy. W PL standart zycia jest inny, a we Francji inny
                  • menodo Re: A co Wy, poliglotki ze smakiem i gustem 22.09.10, 12:19
                    > Nie bvardzo rozumiem o co tu sie obrażać, strzelac fochy czy przypisywac komple
                    > ksy. W PL standart zycia jest inny, a we Francji inny"

To zalezy. Znam wielu Francuzow, z ktorymi nie zamienilabym sie na poziom zycia.

A mieszkam w Polsce tzn. tam gdzie - zdaniem czesci emam na emigracji - ta nedza,brzydota i syf, dziurawe drogi, stare polonezy bez hamulcow rozjezdzaja na pasach staruszki,wszyscy sa lysi i bezzebni, za to w moherowych beretach klecza pod krzyzami masowo stawianymi na chodnikach, nikt nawet zdania nie potrafi sklecic chocby i we wlasnym jezyku, watahy glodnych psow atakuja turystow, brudne dzieci bawia sie na ulicach odchodami zwierzat ,a rodzice w tym czasie pija wodke, przegryzaja chlebem i ogorkiem kiszonym - bo to tradycyjny polski posilek.
                    • aniorek Re: A co Wy, poliglotki ze smakiem i gustem 22.09.10, 12:28
                      Po co popadasz w egzaltacje i produkujesz idiotyczne, ekstremalne opisy nie majace wiele wspolnego z rzeczywistoscia? Przeciez nikt w tym watku czegos takiego nie napisal, oprocz ciebie.
                      • menodo Re: A co Wy, poliglotki ze smakiem i gustem 22.09.10, 12:33
                        To nie sa moje egzaltacje. Sledze ten watek od wczoraj, przeczytalam wszystkie wpisy - co i Tobie polecam.
                        • aniorek Re: A co Wy, poliglotki ze smakiem i gustem 23.09.10, 13:12
                          menodo napisała:

> To nie sa moje egzaltacje. Sledze ten watek od wczoraj, przeczytalam wszystkie
                          > wpisy - co i Tobie polecam.

Alez przeczytalam, tyle, ze zadna osoba nie wypowiedziala sie w tak ekstremalnym tonie jak ty. Typowy zabieg, zeby stworzyc tak naprawde nieistniejacy problem. Nuda. EOT.
    • adwarp Re: zaryzykuję 21.09.10, 17:01

po wyjątkowo pięknych kobietach...
      • kasia_kasia13 Re: zaryzykuję 21.09.10, 20:10
        Po mezczyznach jak z serialu "Prison Break"
      • lili-2008 Re: zaryzykuję 23.09.10, 14:14
        Polki, owszem, ładniejsze są, niż Niemki, czy Brytyjki, ale na pewno nie można ich nazwać wyjątkowo pięknymi.
        Niedawno wróciłam z wakacji w Barcelonie. Tam są wyjątkowo piękne kobiety. Francuzki też niczego sobie. Jak tylko znalazłam się w Polsce i patrzyłam na ludzi na ulicach to mnie aż dreszcz przeszedł - takie paskudne twarze zobaczyłam. I nie twierdzę, że ja jestem ładniejszawink Po prostu przez tydzień miałam okazję oglądać naprawdę piękne kobiety, Polki niestety się do nich nie zaliczają.
        • menodo Re: zaryzykuję 24.09.10, 15:06
          "> Niedawno wróciłam z wakacji w Barcelonie. Tam są wyjątkowo piękne kobiety. Fran
          > cuzki też niczego sobie. Jak tylko znalazłam się w Polsce i patrzyłam na ludzi
          > na ulicach to mnie aż dreszcz przeszedł - takie paskudne twarze zobaczyłam."

Fakt, w Barcelonie duzo pieknych kobiet, we francuskiej czesci Katalonii rowniez.
          Wiele osob uwaza zreszta ze tak wlasnie wygladaja Hiszpanki.

Dlatego takim szokiem byl dla mnie pobyt w srodkowej Hiszpanii. Takich paskudnych twarzy jak tam nie widzialam nawet w Polscesmile
    • sanna.i Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 17:03
      Swojskie krajobrazy, zapachy. Dziurawe drogi. Bociany. Dobre jedzenie. Nie pomyliłabym się.
    • sanna.i Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 17:05
      Jak tak czytam powyższe posty, chciałoby się dodać: po wiecznie narzekających Polakach...
    • ira_07 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 17:25
      Oczywiście, że po tym co najgorsze! Przecież taki ktoś nie obudzi się np. na ładnie odnowionym rynku w jakimś uroczym miasteczku, w kawiarni na krakowskim Kazimierzu, tylko na rozwalonej wiejskiej drodze, w psiej kupie naprzeciwko księdza z krzyżem w ręcebig_grin
      • bi_scotti Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 17:55
        Ha ha ha ha, ale sie usmialam smile Dwa lata temu moj syn zabral swoja girlfriend do Polski - Jej pierwsza obserwacja byla "tylu lysych (ogolonych) mezczyzn i tylu mezczyzn z wasami to chyba nie ma nigdzie indziej na swiecie" wink
        Ja bym do tego dodala kompletny brak znajomosci angielskiego (badz francuskiego, bo oba jezyki dziewczyna probowala wykorzystywac na ulicach polskich miast gdy chodzila sobie po nich bez mojego syna) u wszystkich pokolen, ale to jest dosc typowe w wielu krajach swiata, nie wylacznie w PL.
        Inna obserwacja taka bardziej ogolno-wschodnio-europejska to kompletny brak szacunku dla pieszych na drogach, parkowanie bez zadnych ograniczen (na chodnikach!) i ogolnie poczucie adventure przy przechodzeniu przez jezdnie.
        I zachwyt tym, ze jeszcze w tylu miejscach PL ludzie pija wode z prawdziwych studni smile
        • kosher_ninja Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 18:54
          Po czym poznać Polaka, który niedawno wyjechał za granicę? Po natychmiastowym zaniku umiejętności posługiwania się mową polską
          • sueellen Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 18:58
            tak, tak, oczywiście...
          • szymama Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 19:11
            hmmmm. ja wyjechalam jakis czas temu.
            Moje dzieci urodzily sie za granica z "zagranicznego" meza wink. W domu tylko ja mowie z dziecmi po polsku. starszy nigdy nie chodzil do polskiej szkoly ale mowi, czyta i pisze plynnie po polsku. Potrafi wymienic wszystkich polskich krolow po kolei majac lat niecale 9. Mlodsze na razie tylko mowi.Aaaa i znaja swietnie wiele piosenek polskich przedszkolnych winkZnam jeszcze kilka takich przykladow. Wiec, prosze, nie uogolniaj.
            • kosher_ninja Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 19:16
              Spójrz na post przed moim, to może dostrzeżesz ironię.
              • nangaparbat3 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 19:30
                Czepiasz się niedorzecznie, ta polszczyzna jest akurat bardzo piękna, a że Bi czasem po latach zapomina słow i zastąpi angielskim, to akurat w tym wypadku dodaje jej tesktom niepowtarzalnego wdzięku - ona po prostu wie, jak to robic.
                • kosher_ninja Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 19:37
                  Och, naprawdę - zapomnieć słowo "dziewczyna" to po prostu CZARUJĄCE. Polszczyzną posługuje się dobrą, więc od razu widać, że te angielskie wstawki to zabieg celowy, bo ona taka "światowa".
                  • kropkacom Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 19:39
                    > bo ona taka "światowa".

Kompleks ... Ja nawet nie zauważałam po przeczytaniu tego postu jakiś wtrąceń obcojęzycznych.
                    • kosher_ninja Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 19:48
                      Mam straszny kompleks, bo nie rozumiem, co oznacza "poczucie adventure przy przechodzeniu przez jezdnie. ". Będziesz tak miła i mi to przetłumaczysz? Chodzi o zatwardzenie lub jakąś chorobę?
                      • rosapulchra-0 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 20:20
                        kosher_ninja, jak nie wiesz, to zajrzyj do słownika, w necie masz wiele możliwości tłumaczenia suspicious, twój komentarz jest poniżej kulturalnego poziomu uncertain
                        • kosher_ninja Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 20:30
                          Uważasz, że co jest poniżej poziomu? Mówienie w Polsce po polsku? Pisanie po polsku na polskim forum? Jeśli tak, to pukam w dno od spodu i nawet jestem z tego dumna.
                          Do słownika to sobie mogę zajrzeć, jak czytam forum obcojęzycznie. No popatrz - jak napisałam po azersku, to od razu ktoś się zaczął domagać tłumaczenia.

• rosapulchra-0 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 20:35
                            a co ja ci będę tłumaczyć.. ;/
                        • aniorek Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 22.09.10, 12:22
                          rosapulchra-0 napisała:

> kosher_ninja, jak nie wiesz, to zajrzyj do słownika, w necie masz wiele możliwo
                          > ści tłumaczenia suspicious, twój komentarz jest poniżej kulturalnego poziomu uncertain

Tak samo ta pani from Canada mogla sprawdzic znaczenie slowa "adventures" przed wyslaniem posta.

Jak zaczne w swoich wypowiedziach wtracac finskie slowa, to zaraz dostane opieprz, ze ludzie nie rozumieja i ze jestem pretensjonalna. I tez bede im odpowiadac: "jak nie wiesz, to zajrzyj do slownika".
                      • nangaparbat3 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 20:33
                        Naprawdę nie wiesz? To chyba bardzo dawno temu byłaś tu po raz ostatni sad
                    • nangaparbat3 Kropka 21.09.10, 20:24
                      A Ty zrób mi frajdę, i wtrąc coś czasem po czesku, proszę smile
                  • nangaparbat3 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 20:23
                    Akurat słowo "dziewczyna" pojawiło sie w polszczyźnie w znaczeniu - no własnie, "dziewczyny", stosunkowo niedawno, pamiętam kiedy w jakims artykule w Forum czytałam: girl-friend - więcej niż przyjaciółka, mniej niż narzeczona. I przez pewien czas - mojej (a pewnie i mneij więcej Bi) młodości - uzywało się "girl friend" po polsku.
                    Czepiasz się.
                    • duzeq nangdaparbat3 22.09.10, 11:35
                      Bez jaj! Co to znaczy, ze slowo "dziewczyna" pojawilo sie w polszczyznie stosunkowo niedawno skoro ja tego slowa uzywalam juz jakies 20 pare lat temu ?
                      Ponadto kosher_ninja ma swieta racje co do biscotti. W pierwszym zdaniu jest girlfriend, w kolejnym juz dziewczyna. Da sie? Da. Biscotti to taka lingwistyczna megalomanka - daje zawsze do zrozumienia, ze ona nie stad. Ze ona wyjechala dawno temu i ma prawo jej sie mylic. Tak, jakby byla jednyna, ktora nie mieszka w Polsce i jakby byla jedyna uzywajaca jezyka obcego na codzien.
                      Zenada. Absolutna zenada.
          • rosapulchra-0 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 19:17
            kosher_ninja napisała:

> Po czym poznać Polaka, który niedawno wyjechał za granicę? Po natychmiastowym z
            > aniku umiejętności posługiwania się mową polską

bzdura, oczywiście złośliwie podana przez polaczka, który nigdy za granicą nie był ;/
            • kosher_ninja Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 19:22
              Nawet gdyby istehza kopnęła cię w göt, to byś jej nie qeyd?
              • rosapulchra-0 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 19:26
                kosher_ninja napisała:

> Nawet gdyby istehza kopnęła cię w göt, to byś jej nie qeyd?

możesz napisać po polsku?
                • aniorek Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 22.09.10, 12:33
                  rosapulchra-0 napisała:

> kosher_ninja napisała:
                  >
                  > > Nawet gdyby istehza kopnęła cię w göt, to byś jej nie qeyd?
                  >
                  > możesz napisać po polsku?

Use the search, Luke. W koncu w necie sa slowniki, jak sama raczylas zauwazyc.
        • menodo Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 19:12
          Ha ha ha ha, ale sie usmialam smile Dwa lata temu moj syn zabral swoja girlfriend
          > do Polski - Jej pierwsza obserwacja byla "tylu lysych (ogolonych) mezczyzn i ty
          > lu mezczyzn z wasami to chyba nie ma nigdzie indziej na swiecie" wink
          > Ja bym do tego dodala kompletny brak znajomosci angielskiego (badz francuskiego
          > , bo oba jezyki dziewczyna probowala wykorzystywac na ulicach polskich miast gd
          > y chodzila sobie po nich bez mojego syna) u wszystkich pokolen, ale to jest dos
          > c typowe w wielu krajach swiata, nie wylacznie w PL. "

Wioskowe strasznie te spostrzezenia i bardzo zakompleksiale. Chyba niewiele podrozy ma za soba ta girlfriend...
          • kropkacom Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 19:41
            > Wioskowe strasznie te spostrzezenia i bardzo zakompleksiale.

Zaraz wioskowe. Polscy panowie nie są łysi ale mają upodobanie do bardzo krótkich fryzur.
        • nangaparbat3 Bi 21.09.10, 19:25
          Na prawdę turlam się po podłodze.
          Mego brata ktoś z zagranicy pytał, dlaczego u was tylu łysych mężczyzn - widac cos jest na rzeczy (o wąsach nie było).
          A z fragmentu robię sobie sygnaturkę, bo wpadłam w zachwyt.
        • franczii Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 20:15
          > Inna obserwacja taka bardziej ogolno-wschodnio-europejska to kompletny brak sza
          > cunku dla pieszych na drogach, parkowanie bez zadnych ograniczen (na chodnikach
          > !) i ogolnie poczucie adventure przy przechodzeniu przez jezdnie.

To widac, ze we Wloszech nie bylabig_grin
        • elza78 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 22:54
          biscotti jak ja jade do canada do kraju girlfriend twojego syna to nie wymagam aby wszyscy nawet panie w warzywniaky gadaly do mnie po polsku, wiec sorry, wieje megalomania z deka, moze amerykanie i kanadyjczycy sa na tyle ograniczeni umyslowo ze trzeba do nich mowic w ichnim jezyku bo zadnego obcego nie sa sie w stanie nauczyc big_grin
        • annvangier Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 22.09.10, 09:57
          > Ja bym do tego dodala kompletny brak znajomosci angielskiego (badz francuskiego
          > , bo oba jezyki dziewczyna probowala wykorzystywac na ulicach polskich miast gd
          > y chodzila sobie po nich bez mojego syna) u wszystkich pokolen, ale to jest dos
          > c typowe w wielu krajach swiata, nie wylacznie w PL.

a ja Powiem ci ze jesli chodzi o znajomosc angielksiego wsrod osob ponizej 40stki na poziomie podstawowym w PL jest lepiej niż w wielu krajach : Francji, Włoszech, Hiszpanii, Portugalii, moze nie liczac miejscowosci wakacyjnych
          inna rzecz ze wielu Polaków zapytanych po angielsku się płoszy bo w naszych szkołach ucza ich tego ze cos muszą powiedziec bezblędnie, mniej niz na słownictwo uczy się nas form gramatycznych - a pytanie na co komu czas zaprzeszly, kiedy bedzie jechał na wczasy i bedzie musiał odnalzc sie w hotelu czy na lotnisku
          dlatego tez Polacy boją sie mówic po angielsku ale jak juz zaczna jest całkiem niezle
          • aniorek Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 22.09.10, 12:42
            annvangier napisała:

> a ja Powiem ci ze jesli chodzi o znajomosc angielksiego wsrod osob ponizej 40st
            > ki na poziomie podstawowym w PL jest lepiej niż w wielu krajach : Francji, Wło
            > szech, Hiszpanii, Portugalii, moze nie liczac miejscowosci wakacyjnych

To teraz dla przeciwwagi: cala Skandynawia angielskim posluguje sie swobodnie, podobnie Holandia, Estonia, w Niemczech tez jest lepiej niz w Polsce, to samo w Czechach, czy Slowenii... Polska ma sporo do nadgonienia w tym temacie. A juz np. brak znajomosci angielskiego w miejscach typu dworzec kolejowy, czy urzedy to jest masakra. Obcokrajowiec mieszkajacy w PL zdecydowanie nie ma lekko.
        • echtom Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 22.09.10, 10:23
          > , bo oba jezyki dziewczyna probowala wykorzystywac na ulicach polskich miast

Bi, francuski rzeczywiście jest u nas mało popularny. Za to sporo osób nieźle zna angielski, ale oni nie chodzą po ulicach, tylko jeżdżą dobrymi samochodami tongue_out
      • rosapulchra-0 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 17:57
        o właśnie! psie kupy! kolejny znak rozpoznawczy w Polsce suspicious
        • nangaparbat3 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 19:33
          Wlazłam w takie coś w Paryżu i tak mi się do dzisiaj psie kupy kojarzą.
          • rosapulchra-0 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 20:25
            nangaparbat3 napisała:

> Wlazłam w takie coś w Paryżu i tak mi się do dzisiaj psie kupy kojarzą.

w Paryżu jeszcze nie byłam, ale pamiętam, jak ojciec mi o nich opowiadał, za to w Wawie, po każdej zimie to normalnie pole minowe na każdej ulicy ;/
            • nangaparbat3 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 20:41
              To macie problem, u nas (Wroc.) nie jest tak tragicznie, nigdy nie było. Moze dlatego, że trawników więcej i w ogóle zieleni.
              • rosapulchra-0 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 20:48
                nangaparbat3 napisała:

> To macie problem, u nas (Wroc.) nie jest tak tragicznie, nigdy nie było. Moze d
                > latego, że trawników więcej i w ogóle zieleni.

noo, w Centrum Warszawy masz trawników moc, obiwankenobi po prostu suspicious od swojego mieszkania do najbliższego parku mam 2 km chodnikami suspicious i mam tylko jednego znajomego psiarza, który po swoim psu zbiera odchody.
                • lili-2008 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 23.09.10, 14:32
                  W Barcelonie trudno przejść chodnikiem, żeby nie wleźć w kilka psich qpali. A szczuchami wali na kilometr. W Polsce z odchodami nie jest jeszcze tak najgorzej. Ale przyznaję, że w Amsterdamie, Londynie i innych miastach Europy Zachodniej taki problem w ogóle nie istnieje, więc nie ma też się co cieszyć, że PL taka super.
                  No i oczywiście zdaję sobie sprawę, że smród na ulicach w Barcy bierze się głównie stąd, że tak rzadko pada tam deszcz (w każdym razie podczas mojego pobytu nie padało ani razu). U nas to zaraz deszcz wypłucze wszelkie siuśki.
    • mamakacperka-pl Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 18:28
      smile 2 lata temu wyjechałam na miesiąc za granicę w celach zarobkowych.Wracając do kraju przespałam całą drogę,jechało się miło przyjemnie i "płynnie". W pewnym momencie zaczęło rzucać busem,telepać,aż głową zarabałam w szybebig_grin nooo odrazu wiedziałam, że już w Polsce jestembig_grin Ach te nasze polskie "autostrady"wink
    • marta_mamamaciunia Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 18:39

qrcze nikt na to nie wpadł big_grin
      po sikających przy drodze kierowcach ;p
    • sueellen Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 18:56
      po niesortowaniu śmieci!
    • hamerykanka Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 18:57
      Nietolerancji i niezyczliwosci. Skrzywionych geb ekspedientek w sklepie, ktore nie znaja slow, dzien dobry, prosze i dziekuje.
      Po niechciejstwie i 'niedasie" urzednikow.
      • a-inka Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 19:28
        po fatalnej obsłudze w sklepie i minie panny zza lady:przecież tego nie kupi,nie stać jej;/
        po jakości dróg
        wszędobylskie reklamy
        żebractwo!
        spoufalaniu się obcych ludzi,komentach o ubraniu dziecka,te nieszczęsne czapki,a zwłaszcza ich brak,albo o ilości dzieci...

ale nic tak pięknie nie pachnie,jak las po przekroczeniu granicy...dla mnie Polska pachnie właśnie takim lasemsmile
        • kropkacom Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 19:37
          > ale nic tak pięknie nie pachnie,jak las po przekroczeniu granicy.

Dla mnie wypieki. Tylko w Polsce tak pachną piekarnie. I pierogi z mięsem. Ech...
      • karola1008 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 22.09.10, 08:33
        hamerykanka napisała:

> Nietolerancji i niezyczliwosci. Skrzywionych geb ekspedientek w sklepie, ktore
        > nie znaja slow, dzien dobry, prosze i dziekuje.
        > Po niechciejstwie i 'niedasie" urzednikow.

To chyba dawno w Polsce nie byłaś. Ja mieszkam tu na stałe i od jakiś 20 lat nie widziałam skrzywionej gęby ekspedientki w sklepie. Tzn. odkąd mamy kapitalizm, a nie ustrój "wszytskim po równo gó..., a niektórym znacznie więcej bo są mierni, ale wierni". A co do urzędników, to co najmniej od 10 lat też mam same pozytywne doświadczenia. Z pozostawaniem po godzinach włącznie, bo "proszę się nie denerwować, możemu przedłużyć, bo nie bedzie pani do nas (Sierpc) z Warszawy znowu przyjeżdzać". Zdarzało się oczywiście, że się "nie dało", ale wtedy naprawdę się nie dało. NIestety swoim posłom-bo to oni uchwalają przepisy-to zawdzięczamy, że nie wszystkie nasze żądania mogą zostać spełnione.
        • hamerykanka Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 22.09.10, 17:17
          Bylam dwa lata temu i nie sadze zeby sie tak wiele zmienilo od tego czasu. Moze kolo W-wy jest lepiej, ale w malych miasteczkach i wsiach czas sie zatrzymal na PRL-u..
          Nauczona w Stanach usmiechalam sie do ekspedientek i mowilam 'dzien dobry', w najlepszym wypadku odpowiadaly grymasem. Wzrok mogl zabijac a na twarzach bylo wypisane 'a ta czego sie smieje jak glupi do sera'. Po paru dniach odechcialo mi sie. Z ulga wrocilam do Stanow. I wiesz co? Kiedy urzednik imigracyjny zwrocil mi paszport i powiedzial z usmiechem 'witamy w domu' , naprawde poczulam sie w domu.
      • lili-2008 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 23.09.10, 14:35
        Noo, ja wychodzę z założenia, że jak ja jestem dla ludzi miła to i oni są mili dla mnie.
        Gdy wchodzę do sklepu i z uśmiechem mówię dzień dobry nie zdarza się, że ekspedientka mi odburknie albo wręcz całkiem zleje. Może zatem byłaś tak obsługiwana, bo sama chodziłaś z wykrzywioną gębą. Kto miałby ochotę do takiej gęby się uśmiechać? Ja na pewno nietongue_out
        • hamerykanka Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 29.09.10, 21:52
          Zejdz ze mnie. Traktujesz to jako atak na siebie? Czyzbys byla ekspedientka?
          Wchodzilam z usmiechem, bo tak przyzwyczailam sie w Stanach. Obserwacje w sredniej wielkosci miasteczku.
    • vivibon Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 19:32
      Skierowałabym się na dworzec celem rozpoznania olfaktorycznego. Miks moczu, pyłu węglowego i antycznych wymiocin traktowanych na zasadzie "co się wysuszy, to się wykruszy" - jestem w Polsce.
      Rozpoznanie słuchowe: kieruję się do centrum. Jeżeli większość mówi w narzeczu anglosaskim - jestem w Polsce, prawdopodobnie w Krakowie wink
    • nangaparbat3 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 19:38
      W dawnych czasach poznawałam po żytnim chlebie z chrupiacą skórką.
      Teraz po wsiach, przez które biegną drogi krajowe, a chodnika nie ma.
      • tacomabelle drogi 21.09.10, 19:59
        Od kilku lat jakością dróg nie odstajemy od południowych sąsiadów, na głowę bijemy wschodnich i zbliżamy się do standardów zachodnich.
        • kropkacom Re: drogi 21.09.10, 20:10
          tacomabelle, bez urazy - odstajemy. I to z całym szacunkiem dla inwestycji jakie przy okazji Euro 2012 są czynione.
          • tacomabelle Re: drogi 21.09.10, 20:37
            Widać nie bylaś na Ukrainie i w Rosji. Także "legandarna" jakośc dróg w Czechach i na Słowacji se ne vrati wink lokalne mają rozjeżdżone, a i autostrady, mówię o tych starszych, nierówne i połatane

Trzeba naprawdę mieć spor zlej woli albo nie jeździć po kraju, aby pisać że nasze drogi są kiepskie. W ciągu ostatnich kilku lat ich jakość podniosła się ogromnie.

No chyba, że mieszkasz w jakiejś zapuszczonej dziurze, w której nic się nie zmieniło od wojny.

Swoją drogą ogromna większośc wypowiedzi zdradza ogromne kompleksy ich autorek i ślepa fascynacja tzw. "zachodem".

Mnie po powrocie do Polski z podróży zagranicznejej rzuca się w oczy:

- czystośc powietrza (o ile morze rzucać się w oczy)
            - lepsze niż u sąsiadów drogi
            - zadbane obejścia
            - dobrze ubrani, uśmiechnięci ludzie
            - mnogość miejsc gdzoie można dobrze i tanio zjeśc
            - ruch i krzątanina, szczegolnie kontastujące z wymarłymi od 16 po południu i w weekendy miejscowościami czeskimi, słowackimi czy niemieckimi
            - brak slumsów i kolorowych żebraków
            • kropkacom Re: drogi 21.09.10, 21:09
              > Widać nie bylaś na Ukrainie i w Rosji.

Masz mnie, nie myślałam o tych państwach big_grin

Powiem ci jedno: słowackie i czeskie drogi nie są idealne i gładkie jak serweta na polskim stole, ale są lepsze niż drogi w Polsce. W ten weekend jechaliśmy pod granicę ze Słowacją (także spostrzeżenia świeże), a co lato od pięciu lat przejeżdżamy ponad 550 km (w jedną stronę) w Polsce. I tak przez pięć lat. Chyba wiem co piszę, no nie? Takže bohůžel němáš právdu (to schvalně pro nangaparbat3 smile )
            • echtom Re: drogi 22.09.10, 10:29
              Tacomabelle, a spodziewałaś się po tym wątku czegoś innego niż wyliczanka, w czym Polska jest gorsza od Zachodu?
              • gryzelda71 Re: drogi 22.09.10, 10:38
                Można powymieniać pozytywy,ale czy PRAWDZIWY POLAK je u siebie dostrzeże?smile
                • echtom Re: drogi 22.09.10, 10:47
                  No cóż, jak mawiał klasyk: "Cudze chwalicie, swego nie znacie..." I chyba nie on jeden miał takie spostrzeżenia. Może właśnie po tym poznaje się Polskę? wink
                  • gryzelda71 Re: drogi 22.09.10, 10:50
                    Też tak pomyślałam.
              • kropkacom Re: drogi 22.09.10, 10:42
                Ja się spodziewałam, że ludzie potraktują pierwszy post inaczej. Że wywiąże się fajna dyskusja na zasadzie skojarzeń i różnić między Polską a reszta świata. Wyszło jak zawsze. A że komuś wjazd do Polski kojarzy się z kiepskimi grogami? Kłamać ma?
            • kamelia04.08.2007 Re: drogi 22.09.10, 10:33
              byłam niedawno w karpaczu i wyskoczyło sie do czech raz i drugi.

Drogi wygladaja lepeij, a autostrada do Pragi jest całkiem niezła, moze nie taka super jak A1 (Paryz-Lille), ale w przyzwoitym stanie (byłaby w dobrym, ale na poczatku była taka sobie).
              Co do ceny, w porównaniu z autostrada Kulczyka, 3 bramki co 50 km po 12 zł kazda, to 10 dniowa winieta kosztuje ok. 42 zł.

Jesli chodzi o stan dróg w PL, to istotnie sie poprawiło, przyszły pieniadze z UE i niektóre drogi wygladaja lepeij (pomysl sobie jak było wczesniej), nadal jest jednak bardzo duzo do zrobienia i dziurawych czy obgryzionych dróg nie brakuje.
              Wjechałam do Polski przez Zgorzelec, jechałam do karpacza. Wyobrax sobie, ze o tym odcinku chyba zapomniano, że trzeba go wyremontować: dziury, wyrwy, uskoki. Jest to trasa do uczeszczanego miasteczka turystycznego, nastawionego też na turystów z DE, a droga stanowi obraz nedzy i rozpaczy i wierz mi, ze ma sie ochote zawrócic do Niemiec. To był odcinek drogi najcięzszy dla mojego dziecka.

Nie czepiam sie braku znajomosci jezyków obcych, w Hiszpanii tez nie zawsze mówia po francusku czy angielsku, o Francji i jej legendarnej wrecz niecheci do jezxyków obcych nie wspominam.
              Karkonosze sa ładne, na ludzi trafilkismy miłych, trzeba tyłko popracowac nad estetyka i infrastrukturą
        • nangaparbat3 Re: drogi 21.09.10, 20:45
          > Od kilku lat jakością dróg nie odstajemy od południowych sąsiadów, (...) wschodnich i zbliżamy się do standardów zachodnich.(...

Jak powiedział Idrys (albo Gebhr - cytuje z pamieci): Kazdy dzień zbliża nas do baranich skór, na których modli się Prorok ...
      • echtom Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 22.09.10, 10:33
        > W dawnych czasach poznawałam po żytnim chlebie z chrupiacą skórką.

Ten chleb nadal jest - i własnie z tego powodu nigdy stąd nie wyjadę smile
        • bez_seller Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 22.09.10, 13:37
          echtom napisała:

> > W dawnych czasach poznawałam po żytnim chlebie z chrupiacą skórką.
          >
          > Ten chleb nadal jest - i własnie z tego powodu nigdy stąd nie wyjadę smile

No patrz, a ja wlasnie pyszny litewski zytni wcinam z chrupiaca skorka, cieply jeszcze, i ani w Polsce ani na Litwie nie mieszkam.

• bi_scotti Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 22.09.10, 13:43
          echtom napisała:

> > W dawnych czasach poznawałam po żytnim chlebie z chrupiacą skórką.
          >
          > Ten chleb nadal jest - i własnie z tego powodu nigdy stąd nie wyjadę smile
          >

Bez zadnej wredzizny chce Ci powiedziec, ze bez porownania lepszy, bardziej authentic i do tego upieczony z czystsza woda (!) dokladnie taki sam chleb mozesz kupic w wielu polskich (polonusowych wink ) piekarniach na moim kontynencie. Juz niejeden gosc z PL sie "nawrocil" w tym temacie, bo tez zyl w przekonaniu, ze TAKI chleb to tylko w Nawislanskim Kraju, a w koncu tak gdzie jest polski piekarz z prawdziwego zdarzenia, to i chleb bedzie OK smile
          Co ciekawe, podobne refleksje wielu gosci z PL ma na temat wedlin - moja teoria jest, ze o nas jest lepsza woda, wiec wszystko, co sie piecze, gotuje, marynuje w efekcie ma jednak lepszy smak i moze wrecz bardziej zblizony do tego, co co starsze z nas pamietaja z przasnych lat dziecinstwa. Ale ja Cie wcale nie chce tym chlebem skusic do wyjazdu, tak tylko podaje zeby bylo zanotowane wink
          • bez_seller Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 22.09.10, 14:04
            bi_scotti napisała:

dokladnie taki sam chleb mozesz
            > kupic w wielu polskich (polonusowych wink ) piekarniach na moim kontynencie

Mieszkam daleko od jakichkolwiek polskich sklepow, a litweski i tak jadam. Oprocz tego wloskie ciabatty, francuskie bagietki, greckie chleby z oliwkami, meksykanskie placki itp.
    • franczii Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 20:03
      Jesli chodzi o negatywy to ja rozpoznaje po naburmuszonej minie a w najlepszym wypadku nieprzeniknionym spojrzeniu pani w sklepie oraz po blocie na butach po spacerze w miescie.
      A moj maz cudzoziemiec rozpoznaje po: mezczyznach zaniedbanych i brzydkich (tak twierdzi, ze Polacy sa bardzo brzydcy i wszyscy do siebie podobnibig_grin ) oraz po dziewczynach odstawionych w kuse sukieneczki i szpilki niezaleznie od pory dnia i pogody. I jeszcze po scenie typu wysiada tak wlasnie odstawiona lasencja z pekaesu w srodku lasu i maszeruje poboczem. Ile tlumaczenia, ze ona na tymze poboczu najprawdopodobniej nie pracuje a pewnikiem zmierza do domu na obrzezach wsi.
    • miaowi Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 20:03
      - po dworcach
      - po psich kupskach na ulicy
      - a po pierwsze właściwie - po tym, co się dzieje pod Pałacem Prezydenckim

A tak na poważnie - po ilości katolickich dewocjonaliów w przestrzeni publicznej.
      • tacomabelle Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 20:51
        Wolę chyba jednak katolickie dewocjonalia od burdeli, sexshopów i innych klubów sadomaso.

miaowi napisała:

> - po dworcach
        > - po psich kupskach na ulicy
        > - a po pierwsze właściwie - po tym, co się dzieje pod Pałacem Prezydenckim
        >
        > A tak na poważnie - po ilości katolickich dewocjonaliów w przestrzeni publiczne
        > j.
        • cherry.coke Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 21:08
          tacomabelle napisała:

> Wolę chyba jednak katolickie dewocjonalia od burdeli, sexshopów i innych klubów
          > sadomaso.

O wlasnie, bardzo charakterystyczny rys umyslowy: dychotomia ku...-madonna. Nie ma srodka.
        • miaowi Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 21:09
          Mnie sex shop nie przeszkadza.
          A poza tym gdyby stał pod pałacem prezydenckim lub w innym miejscu nań nie przeznaczonym - przeszkadzałby. Krzyż w miejscu dlań nieodpowiednim mnie razi.
    • kosher_ninja Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 20:43
      - po jeszcze w miarę szczupłych ludziach. Dotyczy to Polski i sąsiedztwa, z wyłączeniem Niemiec.
      - po ludziach z małą ilością "ozdób" na twarzy i ciele - zdarzają się oczywiście bardzo wykolczykowani i wytatuowani, ale u nastolatków nadal nie jest aż tak widoczne. Znalezienie niezakolczykowanej dziewczyny nie jest takie trudne.
      - po (to akurat dla mnie zawsze niesamowicie zaskakujące) wcale nie tak dużej liczbie palących nastolatków. U nas widocznie bardziej się kryją.
      - po braku czarnych imigrantów próbujących na każdym rogu sprzedać "oryginalne" torebki Prady itp.
      - po zielonej stolicy (chodzi oczywiście o wiosnę i lato) - na każdej ulicy są drzewa. Właśnie wróciłam z wojaży i mnóstwo zagranicznych miast było dla mnie jakby zbudowanych z samego betonu
      - po niesamowicie czystej (i niestety jedynej, heh) linii metra. Czystej i wolnej od bezdomnych.
      - po tym, że w komunikacji miejskiej ludzie ustępują miejsca ciężarnej smile
      • tacomabelle brawo! 21.09.10, 20:52
        smile
      • bi_scotti Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 21:06
        To jeszcze cos o zapachach - jeszcze jakies kilka lat temu byl na lotnisku w Toronto zatrudniony pewien pies rozpoznajacy w walizkach z PL ... oscypki. Powaznie smile Teraz juz go nie ma, bo w polskich sklepach sprzedaja oscypki wiec ludziska nie musza przemycac tego "delikatesowego" produktu.
        Mnie sie polskie zapachy beda zawsze kojarzyly z barami mlecznymi - ta niepowtarzalna harmonia przypalonego mleka, brudnej sciery, rozgotowanych warzyw i smaku dziecinstwa zawsze bedzie wyciskac mi sentymentalne lzy z oczu. Takich barow juz chyba nie ma ... To se ne vrati wink

To ciekawe, co piszesz o niepalacych nastolatkach - dla mnie wlasciwie cala Europa smierdzi tytoniem, PL sie jakos w tym nie wyroznia ani na plus, ani na minus.
        • kosher_ninja Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 21:10
          Śmierdzi papierochami w całej Europie, ale w Polsce nie widzę na ulicach tylu palących nastolatków. A mieszkam przy szkole średniej. Kryją się w jakiś zakamarkach, za budynkami, w parkach. A gdzie nie pojadę zagranicę, to widzę nawet najmłodsze nastolatki z papierochami na ulicach.

To zresztą był mój największy szok na wymianie polsko-niemieckiej, na której byłam daaawno temu. Polacy palili po kryjomu, a Niemcy przy nauczycielach.
          • nangaparbat3 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 21:14
            Palące małolaty się kryją, żebracy się kryją, bezdomni się kryją - życ nie umierac.
            • kosher_ninja Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 21:18
              Dlatego właśnie tu żyję i mi dobrze.
            • kropkacom Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 21:19
              I się cieszyć jak idiota bo nie widać big_grin No, naprawdę super. A metro w Warszawie ile linii ma i ile lat? Jeszcze tego brakowało żeby tam już syf był.
              • kosher_ninja Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 21:23
                Ach, no prawda. To było bardzo niepoprawne. Zamiast się cieszyć, że metro czyste i ładne, to powinno się płakać, tak?
                Rozumiem, że Polska to taki kraj, w którym nie ma NIC, co ma prawo się podobać. Na Polskę należy jedynie narzekać. Tu tylko bród, smród i ubóstwo.
                A tytuł wątku brzmiał "Po czym NEGATYWNYM poznasz, że jesteś w Polsce".
                • kropkacom Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 21:31
                  > Ach, no prawda. To było bardzo niepoprawne. Zamiast się cieszyć, że metro czyst
                  > e i ładne, to powinno się płakać, tak?

Jeny, cieszyć się big_grin Tylko naprawdę w porównaniu do metra w każdym innym mieście europejskim to świeżynka. Tamte metra też takie były na początku. W Londynie też są czyściutkie, nowoczesne linie ale oprócz tego masa starych. Metro w Londynie ma 147 lat.
                  • kosher_ninja Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 21:41
                    No i co z tego? W tym momencie wszystko mogę tak porównywać. Tę zieleń w Wawie także, bo wynika ona zapewne TYLKO z tego, że Wawa została zniszczona podczas wojny. A inne stolice nie, więc ulice nie powstawały tam od podstaw i nie było miejsc na posadzenie drzew. No więc gdybym nagle z amnezją znalazła się w późną wiosną w Warszawie, to powinnam pomyśleć "O, to na pewno Warszawa. Ma piękną zieleń, ale inne miasta są starsze, piękniejsze i mają chociaż jakieś zabytki!"
                    I brak chorobliwej otyłości u Polaków to też przecież wynik opóźnienia w stosunku do Zachodu.
                    • kropkacom Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 21:47
                      kosher_ninja, nikt ci się nie broni cieszyć z czystego metra czy zieleni. Naprawdę smile Ja tylko skomentowałam to co napisałaś. Co napisałaś wiesz sama.
            • carmita80 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 21:22
              nangaparbat3 napisała:

> Palące małolaty się kryją, żebracy się kryją, bezdomni się kryją - życ nie umie
              > rac.

Tiia niepelnosprawni sie kryja, ukrywa sie to co nielatwe, trudne...
          • najma78 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 21:19
            kosher_ninja napisała:

> Śmierdzi papierochami w całej Europie, ale w Polsce nie widzę na ulicach tylu p
            > alących nastolatków. A mieszkam przy szkole średniej. Kryją się w jakiś zakamar
            > kach, za budynkami, w parkach. A gdzie nie pojadę zagranicę, to widzę nawet naj
            > młodsze nastolatki z papierochami na ulicach.
            >
            > To zresztą był mój największy szok na wymianie polsko-niemieckiej, na której by
            > łam daaawno temu. Polacy palili po kryjomu, a Niemcy przy nauczycielach.

Skoro czegos nie widac to znaczy, ze tego nie ma? Na wierzchu cacy a w srodku zepsute. To tak jakby biala suknia i welon mialy zakryc brzuch ciezarnej przed oltarzem.
            • kosher_ninja Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 21:20
              Tak, i o tym jest właśnie wątek, prawda?
        • titta Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 29.09.10, 11:50
          Dlaczego dalas cudzyslow przy "delikatesowym"? Sery owcze, bedace produktem regionalnym SA produktem delikatesowym, poza miejscem ich produkcji rzecz jasna.
          Polske nie, ale Polakow bezblednie poznaje sie po poziomie zakapleksienia i pogardzie do wlasnych tradycji.
    • cherry.coke Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 21:06
      W powietrzu jest taka charakterystyczna kurzasta mgielka (moze tylko na Mazowszu?), to chyba efekt ogolnie piaszczystych ziem, niskiej wilgotnosci powietrza i malo opadow. Od razu to czuje w szklach kontaktowych.

Populacja wyglada bardzo jednorodnie, malo kto sie wyroznia wizualnie pochodzeniem, ubiorem, fryzura. Przestrzen miejska jest bardzo dychotomiczna - albo szarobure, albo na maksa nackane i kolorowe. W innych krajach dominuje raczej ten srodek.

Sa zwykle sklepy spozywcze ze zwyklym jedzeniem, a nie tylko Spary albo supermarkety.
      • ania_2000 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 21:28
        ostatni raz w Polsce bylam 8 lat temu, wiec moze sie zmienilo -poza oczywistymi jak stan drug, i wyglad pan i panow to - smieci, brud, masa "reklam" domowej produkcji - bez ladu skladu i zadnej koncepcji, wszechobecne bilboardy polnagich panienek - fatalny stan trawnikow, szokujace "grafitti" a raczej bazgroly na wszyskim - domach, scianach, - w super wulgarnym stylu - jebac policje, widzew ch...e itp itd. Nigdy w zadnym kraju nie widzialam ich az tak wiele - wiadomo, slumsy sa na calym swiecie, ale Polska pod tym wzgledem wygladala jak slums. Mam nadzieje, ze to sie zmienilo....
        • menodo Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 21:38
          "Nigdy w zadnym kraju nie widzialam ich az tak wiele - wiadomo, slumsy sa na calym swiecie, ale Polska pod tym wzgledem wygladala jak slums. Mam nadzieje, ze to sie zmienilo.... "

Nie, nie zmienilo sie. Jak przyjedziesz ze swojego emigracyjnego slumsu do slumsu swojego dziecinstwa to nie zauwazysz roznicy.
          • marychna31 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 22:07
            > Nie, nie zmienilo sie. Jak przyjedziesz ze swojego emigracyjnego slumsu do slu
            > msu swojego dziecinstwa to nie zauwazysz roznicy.
            Dobresmile
            • czar_bajry Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 23:18
              Po krzyżu na środku chodnikatongue_out
          • ania_2000 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 21.09.10, 23:07
            widze, ze dotknelam twoj czuly punkt menodosmile
            • menodo Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 22.09.10, 00:35
              > widze, ze dotknelam twoj czuly punkt menodosmile

Zawsze miałaś problemy z polską gramatyką czy korzystasz z translatora?
        • volta2 Re: Po czym poznasz, że jesteś w Polsce 22.09.10, 09:08
          jak jadę z okęcia do teściów do domu to od razu uderza mnie cisza na ulicach, nikt nie trąbi, kierowcy jadą w swoich pasach/liniach, używają kierunkowskazów i są bardzo mili. od razu widać żem w polsce.
          no i że nie ma policji co skrzyżowanie

dobre i tanie jedzenie(nr 1 chleb i kiełbaska, mniamm)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka