Dodaj do ulubionych

plaga muszek owocowek-pomocy

26.09.10, 13:06
Macie jakis pomysl na nieszczesne muszki owocowki? Od lata mam w kuchni istna plage, zbiorowe mordy na owadach nie przynosza skutku, wszelkie jedzenie, owoce pochowane w lodowce, brudne naczynia od razu wedruja do zmywarki, odpadki organiczne do kompostownika, slowem- w kuchni pusto i czysto, a muszek cale armie sad Nie wiem, gdzie one sie mnoza i jak to cholerstwo wybic. Macie jakies pomysly?
(srodki chemiczne odpadaja- trudno manewrowac nimi w miejscu, gdzie sie szykuje jedzenie).
Obserwuj wątek
    • kinga_owca Re: plaga muszek owocowek-pomocy 26.09.10, 13:39
      cos muszą żrec skoro żyją
      u siebie bym podejrzewała dziecię (gruszka pod szafką) lub męza (pozostawiony swego czasu otwarty sok)
      ja zastawiałam na nie pułapkę - zostawiałam uchyloną zmywarke a w niej jakieś kuszące rzeczy, zmywarka była gotowa do startu (wystarczylo zamknąc drzwiczki), gdy cholery tam wlatywały i biesiadowały to szybko zamykałam i do widzenia
    • ahnesa.m Re: plaga muszek owocowek-pomocy 26.09.10, 13:45

U nas jeszcze pomagało jak się robi chłodniej, długie wietrzenie kuchni. Jakoś w chłodzie one szybko padają. Ale jak bardzo ciepło za oknem to nie mam sposobu uncertain
    • kozica111 Re: plaga muszek owocowek-pomocy 26.09.10, 13:48
      Zostaw trochę słodkiego wina w lampce...wchodzą i już nie wychodzą...
    • oxygen.100 Re: plaga muszek owocowek-pomocy 26.09.10, 20:25
      zauwazylam ze muszki owocowki nawet gdy pozornie ich nie ma bo nie widac po otwarciu butelki wina zaczynaja wylazic. Nie wiem skad chyba ze scian. Podejrzewam ze ow stan bedzie trwal dlugo, byc moze nawet dozywotniotongue_out
    • mama303 Re: plaga muszek owocowek-pomocy 26.09.10, 21:00
      Nie ma siły, do czegoś muszą lecieć. U mnie raz leciały do bułki w torbie foliowej......
    • dorianne.gray Re: plaga muszek owocowek-pomocy 26.09.10, 21:09
      Już to tutaj kiedyś pisałam. Jest sposób.
      Weź zwykłą plastikową butelkę, wrzuć do niej ogryzek albo obierki z jabłek czy innych owoców, połóż na boku gdzieś w kuchni i zostaw na noc.
      Rano przyjdź i szybko zakręć. Gwarantuję Ci, że 95% muszek będzie w butelce. Też kiedyś miałam w kuchni plagę.
      • dorianne.gray Re: plaga muszek owocowek-pomocy 26.09.10, 21:13
        Szlag, zapomniałam skasować link, więc post pewnie poleci. To jeszcze raz:
        Weź zwykłą plastikową butelkę, wrzuć do niej ogryzek albo obierki z jabłek czy innych owoców, połóż na boku gdzieś w kuchni i zostaw na noc.
        Rano przyjdź i szybko zakręć. Gwarantuję Ci, że 95% muszek będzie w butelce. Też kiedyś miałam w kuchni plagę.
        • beata985 Re: plaga muszek owocowek-pomocy 26.09.10, 21:31
          ja też zostawiam na nie pułapkę w postaci resztk owoców i potem traktuję muchozolemtongue_out
          • ioanna.m Re: plaga muszek owocowek-pomocy 26.09.10, 21:40
            sposób 1: do słoika nalać słodki sok/ocet/wino itp. nałożyć na wieczko kartkę papieru i szczelnie ją przykleić taśmą klejącą. Takie "wieczko" przedziurawić kilkanaście razy igłą (grubą) tak, żeby powstało duuuzo dziurek (ale na tyle dużych, by muszki przez nie przeszły) Muszki będą tam wchodzić, ale nie będą umiały wyjść smile
            sposób 2: odkurzyć je odkurzaczem (ewentualnie zwabić je w jedno miejsce jakimś rarytasem smile)
            ja zauważyłam, że przy pochowanym jedzeniu, braku resztek, brudnych naczyń muszki siadają na lustrach , oknach i wszystkim co czyszczę płynem do mycia szyb (zawiera alkohol i ocet) a że używam go dużo no to france mają gdzie siedzieć... Ale ostatnio siedziały nawet na szczoteczce do zębów... bleeeeeeeeee
            • mruwa9 Re: plaga muszek owocowek-pomocy 26.09.10, 21:44
              o, wlasnie! rzeczywiscie glownie siedza na szybach, lustrach i w kuchni na scianie nad zlewem. Z braku wina sprobuje je zalatwic plynem do szyb w butelce, moze pomoze? Zobaczymy rano.
    • rozamund Re: plaga muszek owocowek-pomocy 26.09.10, 22:20
      Ja mam w kuchni specjalną płytkę przeciwko owadom, bo u nas jest bardzo dużo tego (mieszkamy niedaleko lasu i oprócz owocówek jest pełno zwykłych much i komarów).
      O taka jest ta płytka:
      www.globol.pl/produkt,53,pl.htm
      Oczywiście jest to środek chemiczny, więc pewnie nie do końca obojętny, ale mam to w nosie, wolę to niż owocówki na każdym kawałku jedzenia pozostawionym na wierzchu.
      • agniecha_26 Re: plaga muszek owocowek-pomocy 27.09.10, 08:39
        ostatnio tez się borykałam z tym problemem, 2 dni walczyłam wciągając je do odkurzacza.Wysprzątałam całą kuchnie porządnie, blaty, szafki, pochowałam masło, cytryny itp do lodówki, nawet chleb bo wchodziły do chlebaka. Teraz zostało kilka i czekam aż się zagłodząsmile
        • zempol87 Re: plaga muszek owocowek-pomocy 27.09.10, 09:56
          jest taki dobry sposób...
          Szklanka z sokiem czy kompotem(coś słodkiego i żeby postało parę dni, jak jest zepsute to muszki lubią najbardziej), na wierzch szklanki foli dać i jakąś gumką recepturką owinąć by folia zakrywała górę. Potem w foli robimy dziurki (ja robię długopisem, ale nie można przesadzać z rozmiarem), muszki wlatują, ale nie potrafią wylecieć...no i cóż toną w końcu.
          Nie jest to idealny sposób, ale w dużym stopniu ogranicza liczebność muszek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka