Dodaj do ulubionych

malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy?

19.10.10, 13:54
zalozylam watek o wspolnych/osobnych kontach. mimo iz ten wtemat poniekad wynika z tamtego zalozylam nowy. skoro wiekszosc z was ma osobne konta to dlaczego nie macie tez intercyzy? dla mnie to logiczne-moje , twoje i kropka. jak z domem, samochodem?
Obserwuj wątek
    • mamabasia Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 13:56
      Nie mamy intercyzy bo wszystkigo dorabialismy sie razem. Gdyby jedna strona wchodziła w związek z majątkiem, firmami, kontami w banku szwajcarskim to może miałby to sens.
      • ayak Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 23:20
        mamabasia napisała:

> Gdyby jedna strona wch
        > odziła w związek z majątkiem, firmami, kontami w banku szwajcarskim to może mia
        > łby to sens.

też nie, bo nawet w przypadku braku rozdzielności majatkowej, to w chwili rozwodu i tak byłby to jej i tylko jej majątek.
    • onionsoup79 Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 13:58
      my mamy big_grin
    • ladyann77 Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 13:58
      Bardzo prosto: to, czego dorobiłam się przed ślubem jest moje. To, do czego doszliśmy po ślubie razem - jest nasze. Nie potrzebuję intercyzy - życie po ślubie dzielę na pół, również w sferze finansowej.
    • shellerka Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 13:59
      my podpisalimy. i co?
    • nowi-jka Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 13:59
      nie zamierzam rzostawac sie z moim M wiec nie potzrebuje intercyzy

a konto mamy osobne ale M ma kody i hasła do mojego
    • green_hill Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 14:01
      Nie wypowiadalam sie w tamtym watku.

Konta mamy osobne, ale jestesmy nawzajem upowaznieni. Kazde z nas ma po jednym mieszkaniu. Samochod jest meza, ale jezdze nim ja. Wspolnych mamy troche mebli, te bedzie latwo podzielic w razie czego. Gorzej z dzieckiem wink Temat intercyzy u nas nigdy nie padl.
    • duzeq A co ja napisalam? 19.10.10, 14:02
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,117710311,117732140,Re_macie_wspolne_konto_z_mezem_niemezem_.html
    • zabulin Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 14:02
      No, wlasnie lilka nie do końca rozumiesz o co chodzi, a temat cie kłuje wink

Fakt posiadania osobnych kont nie oznacza, że jest nóź, kant i moje-twoje.
      Bynajmniej.

Juz ci ludzie tlumaczyli, ze dla niektorych konto to osobista sprawa. Nie odczuwam potrzeby, żeby mąz wiedzial ile zaplaciłam za majtki w sklepie smile
      Ale nie ma dyskusji-ty placisz za tamto, ja za to a jak ci braknie to gloduj smile

A intercyzy nie mamy, bo nie odczuwamy takiej potrzeby, natomiast odczuwamy potrzebę posiadania osobnych rachunkow bankowych.
      A taka potrzeba lub jej brak to dla nas dostateczny powod, żeby zrobić tak, a nie inaczej smile
      Nie przypuszczam, że zrozumiesz, ale jednak mam nadzieje wink
      • lilka69 zabulin 19.10.10, 15:53
        alez jestes egzaltowana
        • lilka69 Re: zabulin 19.10.10, 15:55
          egzaltowana to malo, jestes na dodatek nietolerancyjna i nie przyjmujesz do wiadomosci innej postawy zyciowej niz twoja.
          • rosapulchra-0 Re: zabulin 19.10.10, 16:01
            a ty ciekawska
          • zabulin Re: zabulin 19.10.10, 23:19
            egzaltowana to malo, jestes na dodatek nietolerancyjna i nie przyjmujesz do wia
            > domosci innej postawy zyciowej niz twoja.

smile smile smile

ależ ty jesteś zabawna.Jak sądzę mimo woli smile
            To nie ja zakładam dwa wątki, zeby obrabiać w kółko temat, że ludzie maja osobne konta, a sa małżeństwem,.
            Jakież to dziwne, przecież u ciebie jest inaczej wink (lepiej zapewne)

Chcesz jeszcze pobredzić o problemach z akceptacją innych światopoglądów niż swoje?? Śmiało, bedziesz jeszcze zabawniejsza. Nadal mimo woli smile

PS. zdecydowanie nie rozumiesz słowa egzaltowana. Nawet gdybyś próbowala użyć go ironicznie, tez nie bardzo udany zabieg wink
    • anmoko Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 14:14
      My nie mamy, bo nie odczuwamy takiej potrzeby: mieszkanie kupione przed slubem na mnie teraz sprzedajemy i dom kupujemy juz wspolnie. Wspolne mamy tez samochody i jedno wspolne konto, a na drugie firmowe mam pelnomocnictwo (nie moge byc wspolwlascicielem, bo firma jest tylko na meza). U nas i tak tylko ja wlasciwie robie zakupy i korzystam z kart, a jezeli nie chce zeby maz widzial ile wydalam na cos tam place gotowkasmile
    • alicja_ala Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 14:15
      nie mam bo nikt mi nie doradzil dobrze na poczatku malzenstwa, a teraz za duzo nas laczy z mezem (firma, umowy, leasingi), ze nie da rady jej podpisac, tzn da...tylko i tak to co juz mam na glowie to mam i w tej chwili nic tego nie zmieni...A niestety przez firme meza mam zobowiazania, ktore troche mnie blokuja- coz czlowiek uczy sie na bledachsmile
    • luthien79 Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 14:23
      Hmm.. mamy wspólne konto. Obie pensje tam wplywają, każdy robi zakupy wg uznania. Wydatki dodatkowe - ciuchy, większe zakupy dla dzieci, wyposażenie domu - konsultujemy ze sobą.

A co do intercyzy - nie przewiduję rozwodu wink
      Zresztą, oboje jesteśmy takimi ludźmi, że nawet gdyby do niego doszło, sprawy finansowe załatwilibyśmy fair. Jesteśmy w tej dobrej sytuacji, że dorabialiśmy (i dorabiamy) się razem, każde z nas ma potencjał i możliwości utrzymania się samodzielnego (również długofalowe), więc nie ma strachu również z tej strony.
    • wieczna-gosia Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 14:30
      HA smile
      lilka normalnie w Warszawie mieszkach w ramach uniwersyetu otwartego na logike mozna sobie pochodzic- sprobuj. Czlowiek naprawde fantastycznych rzeczy moze sie dowiedziec z dziedziny przyczyny i skutku smile
    • lilly_about Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 14:33
      Gdybyś była choć tyci tyci inteligentna, to byś wiedziała dlaczego ludzie mają osobne konta i że nie wynika to z chęci podziału na moje i twoje.
      • miaowi Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 14:39
        Jako samotna matka gdybym kiedykolwiek chciała wychodzić za mąż (sytuacja czysto hipotetyczna, więc teoretyzuję), to musiałabym podpisać intercyzę, nawet gdyby druga strona na to nie wpadła. Po prostu - źle bym się czuła, gdyby moje dziecko miało na przykład dziedziczyć po obcym dla siebie człowieku (nie byłoby to też uczciwe w stosunku to nibytoprzyszłegomęża). To,czego ja sie dorabiam, poszłoby dla mojej córki, którą muszę zabezpieczyć. Przyszły mąż nie miałby żadnego takiego obowiązku w stosunku do nie swojego dziecka. Bądź co bądź, trzeba grać uczciwie.
    • magdakingaklara Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 14:36
      Nie mamy podpisanej bo nie jestesmy malzenstwem więc problem z glowy. A jak bedziemy malzenstwem napewno bedzie intercyza wink
    • majenkir Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 14:37

Nie mamy intercyzy, mimo ze "weszlam we wszysto" ze swoimi dwiema walizkami wink.
      Co wiecej, kiedys znalazlam dokumenty rozwodowe mojego meza, w tym ostatni list od jego adwokata, ktory zacheca go do spisania takowej, bo "za ciezko na to wszystko pracowales, zeby to stracic". Pytalam malzonka nawet, dlaczego mi nie podsunal swistka do podpisania.Powiedzial, ze musialby byc idiota, zeby tak zaczynac nowy zwiazek smile.
      • majenkir Re: 19.10.10, 14:38
        Chociaz teraz widze, ze pytanie raczej nie do mnie, bo od poczatku mamy wspolne konto....
      • nowi-jka Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 14:39
        moim zdaniem podpisanie intercyzy to własnie przyznanie na poczatklu ze dopuszczasz ze si nie ułozy
    • kamelia04.08.2007 Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 14:39
      poza wyjatkami dobrze opisanymi w Polityce, to jesli mam brac slub z rozdzielnoscia majatkową, to po cholere mi taki zwiazek sformalizowany. Po to sie bierze slub, zeby wspólnie iśc przez zycie, takze finansowe.

Jak facet zaczyna przegrywac w kary, przepijac i robic długi, to oczywiscie robimy rodzielnosc z data wsteczna a nastepnie rozwód i do widzenia.
      • miaowi Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 14:42
        Niekoniecznie, ja finansowo jestem samowystarczalna, utrzymuję MOJE dziecko i nie oczekiwałabym, żeby przyszły partner dokładał się do mojego ogródka. Jestem po tak dziwacznych przejściach (również finansowych, że wystarczy, żeby mnie nie okradał, bo i tak już bywalo.
        • hanna26 Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 15:03
          Intercyzy nie mamy, bo nie widzimy takiej potrzeby. Wspólnie dochodzimy do wspólnego majątku, rozstawać się nie zamierzamy, po co nam rozdział majątku?
          Natomiast osobne konta mamy, i to już jest zupełnie inna sprawa. Ja posiadam wpływy z różnych wydawnictw, redakcji, firm. Jakbym miała nad tym wszystkim panować, gdyby na moje konto przychodziły jeszcze dodatkowo jakieś pieniądze od męża? Z kolei mój mąż ma ma swoje konto firmowe (własna działalność) i tam też nie można wszystkiego przelewać bez opamiętania. Mam nadzieję, że to rozumiesz.
          Oczywiście mamy nawzajem upoważnienia, znamy swoje hasła internetowe, piny, dajemy sobie nawzajem swoje karty bankomatowe itd.
          To tak, jakby ktoś się dziwił, jak można pracować w różnych firmach i być małżeństwem. big_grin Ano można, jedno drugiego nie wyklucza.
      • jamesonwhiskey Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 17:28
        > to oczywiscie rob
        > imy rodzielnosc z data wsteczna a nastepnie rozwód i do widzenia.

z data wsteczna to se mozesz co najwyzej kupe zrobic a nie rozdzielnosc w momencie gdy sa dlugi

> Jak facet zaczyna przegrywac w kary, przepijac i robic długi,

cos tam w tej calej przysiedze jest w zdrowiu i chorobie i takie tam
    • kunegunda_reich Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 14:46
      mamy i osobne konta i intercyzę.
      • kajmanik Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 14:54
        mamy osobne konta, osobne samochody, własne mieszkania z czasów przedślubnych. wspólne mieszkanie jest wspólne. ale np. jak wykupowalismy mieszaknie mojej tesciowej to mam notarialny zapis ze wykup został zrobiony z moich środków. nie rozliczamy sie wspólnie z US.
    • kropkacom Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 14:54
      U nas jest opcja - nasze. A nie "moje" i "twoje". Moje małżeństwo to nie spółka z ograniczoną odpowiedzialnością.
    • kaamilka Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 15:02
      to że mamy oddzielne konta nie oznacza, że pieniądze na moim koncie są tylko moje
    • thegimel Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 17:09
      Mieliśmy osobne konto przed ślubem i tak już zostało. Nie potrzebujemy kolejnego konta. Ot i cała tajemnica. A podziału "moje", "twoje" nigdy nie było i nie ma, więc intercyza nie była potrzebna.
    • kosher_ninja Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 17:12
      Niektórzy wiedzę naprawdę chyba nabywają tylko z hamerykańskich filmów. To w hamerykańskich filmach podpisuje się intercyzę na wypadek rozwodu.
      W Polsce majątek przedślubny należy do osoby, która go nabyła i współmałżonek nie ma do niego żadnego prawa. Jeśli chodzi o rozwód, to przecież i przy intercyzie, i bez niej - majątek musi zostać podzielony. Oczywiście może być to problem w tych małżeństwach, w których są duże różnice w zarobkach, ale istnieje coś takiego, jak intercyza z wyrównaniem dorobków. W Polsce nikt raczej nie podpisuje intercyzy z myślą o ewentualnym rozwodzie.

Ja akurat rozdzielność majątkową mam. Sama na nią nalegałam, z powodów wynikających z doświadczenia życiowego i specyfiki pracy mojej i męża.
    • mynia_pynia Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 17:34
      Wszyscy moi znajomi mają osobne konta będąc szczęśliwymi parami.
      A co do intercyzy to u nas w Polsce jest takie prawo, że wszystko co wnosisz przed ślubem jest i tak twoje, a podczas trwania związku i tak możesz dostać coś tylko dla siebie.
    • wand-ka Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 18:34
      mamy smile jeszcze przed ślubem zrobioną i jest ok
    • daga_j Re: malzenstwa. dlaczego NIE macie intercyzy? 19.10.10, 22:23
      Ja nie mam intercyzy oraz mam wspólne konto z mężem. Oboje czujemy, że wszystko czego się dorobiliśmy jest NASZE wspólne. Jak kupuję mu prezent na urodziny czy on mi, to bierzemy z konta ile potrzeba, kupujemy, nie przejmuję się, że "fizycznie" mąż zarobił i niejako "za jego" pieniądze kupuję mu prezent. Nie, ja tak nie myślę i on też nie. Wspólne są dzieci, którymi więcej ja się zajmuję, wspólne są pieniądze, które on zarabia, wspólna jest czysta podłoga, którą ja umyłam, itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka