Dodaj do ulubionych

czy wasze dzieci maja 2 nazwiska?

21.12.10, 14:34
panienskie wasze i po waszym mezu/niemezu?
Obserwuj wątek
    • lilka69 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 21.12.10, 14:35
      a w zasadzie w kwestii formalnej to chyba to jest chyba jedno nazwisko podwojne.?przy okazji poprosze jakas znawczynie o wypowiedz.
      • heca7 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 21.12.10, 14:48
        Moje mają po tacie. Oboje mamy nazwiska z końcówką -ski/a. Męża jest dłuższe ale ładniejsze i rzadsze. Moje panieńskie prawie tak popularne jak Kowalskiwink
      • iwles Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 21.12.10, 15:22

Lilka, poprzedni twój wątek na ten sam temat nie była az tak dawno, żebyś mogła zapomnieć odpowiedzi.
        A jeśli tak, to zapisuj sobie swoje wątki w "Ulubionych", żeby ich nie powielać.
      • annajustyna Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 13:11
        Dokladnie tak. Jest to jedno nazwisko, tyle ze podwojne (pisownia z lacznikiem!).
    • klakierka Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 21.12.10, 14:46
      ale masz dylemat przed ślubem czy slubu nie ma czy jak ??
      Bo jak jest przed ślubem to wtedy deklarujecie jakie nazwisko będzie nosiło wasze przyszłe dziecko. A jak nie zadeklarujecie to zgodnie z kc będzie miec nazwisko podwójne w kolejnosci M+T.
      • krokre Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 21.12.10, 14:58
        klakierka napisała:

> ale masz dylemat przed ślubem czy slubu nie ma czy jak ??
        > Bo jak jest przed ślubem to wtedy deklarujecie jakie nazwisko będzie nosiło was
        > ze przyszłe dziecko. A jak nie zadeklarujecie to zgodnie z kc będzie miec nazwi
        > sko podwójne w kolejnosci M+T.

Dokładnie. Ja jesetm dwojga nazwisk i przed ślubem w urzędzie wybieralismy z przyszłym wówczas mężem jakie nazwisko będą nosiły nasze przyszłe dzieci. Wybraliśmy że tylko jedno meżasmile
      • jacek226315 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 12:29
        nie ma nic bardziej gllupsziego niz dwa nazwiska dla dzieci. Wyobrazmy sobie,ze panstwu Kowalskim-Kwiatkowskim rodzi sie corka Ewa Kowalska -Kwiatkowska,gdy Ewa dorasta spotyka na swej drodze zyciowej Adama Malinowskiego-Kozlowskiego,a,ze jest bardzo przywiazana do swych nazwisk,wychodzac za maz dodaje do swoich nazwiska meza i co bedzie sie nazywala Kowalska-Kwiatkowska-Malinowska -Kozlowska,a dzieci zrodzone tez maja miec cztery nazwiska, i one tez potem sptkaja kogos z czterema nazwiskami i co beda sie nazwsika podwajaly za kazdym razem.Ludzie coscie rozum postradali,podwojne nazwiska tylko zycie utrudniaja a nie ulatwiaja
        • urashima Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 12:46
          Nazwisko może się składać maksymalnie z dwóch członów.
          • jacek226315 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 12:48
            urashima napisał:

> Nazwisko może się składać maksymalnie z dwóch członów.
            W Polsce tylko
            • annajustyna Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 13:12
              W Niemczech tez.
              • naomi19 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 13.01.11, 01:37
                jacek, poniosło cię...
                Niedojrze mogą mieć tylko 2 człony, to jeszcze ograniczoną ilość liter.
    • araceli Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 21.12.10, 15:00
      Osobiście uważam, że dawanie podwójnego nazwiska dziecku to niepotrzebne robnienie mu pod górkę. Córka w starszym wieku z automatu będzie brana za mężatkę a syn jak się ożeni to co ma ta jego biedna narzeczona zrobić? Znam taki przypadek - koleżanka ma podwóje po mężu! Jest dajmy na to Kowalska-Malinowska z domu Iksińska. Ich córka też ma podwójne po tatusiu. Bezsens totalny!
      • drinkit Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 21.12.10, 21:31

> Osobiście uważam, że dawanie podwójnego nazwiska dziecku to niepotrzebne robnie
        > nie mu pod górkę.

Mam nazwisko dwuczłonowe od dziecka. Z forum dowiaduję się już (nie po raz pierwszy) że mam pod górkę. Gdyby nie te wypowiedzi (takie jak np. Twoja) to bym nadal żyła w niewiedzy....
        • araceli Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 09:35
          drinkit napisała:
          > Mam nazwisko dwuczłonowe od dziecka. Z forum dowiaduję się już (nie po raz pier
          > wszy) że mam pod górkę. Gdyby nie te wypowiedzi (takie jak np. Twoja) to bym na
          > dal żyła w niewiedzy....

Jesteś mężatką? Przyjęłaś nazwisko męża? Twoje dziecko będzie miało nazwisko potrójne? A może sprawicie sobie istny mix?
          • jowita771 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 09:40
            Mnożysz problemy. W Polsce można mieć tylko nazwisko podwójne, potrójnego się nie da. Z dostepnych nazwisk wybiera sobie jedno, albo dowolnie je połączy, czyli np. zostawi jedno ze swojego podwójnego + męża. Czy to naprawdę taki problem?
            • araceli Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 09:50
              jowita771 napisał:
              > i np. zostawi jedno ze swojego podwójnego + męża. Czy to naprawdę taki problem?

To jest imo właśnie robienie sobie pod górkę. Jeżeli Twój mąż miałby podwójne to jak to niby mielibyście rozwiązać? Przyjęłabyś jego oba? Jego połówkę? Dziecko ma mieć pół Twojego pół jego? Po co robić takie zamieszanie?
              • jowita771 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 09:52
                Ja bym sobie poradziła z takim problemem od ręki, ale jeśli Twoje możliwości to przekracza, to rzeczywiście nie rób sobie pod górkę.
                • araceli Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 09:57
                  jowita771 napisał:
                  > Ja bym sobie poradziła z takim problemem od ręki, ale jeśli Twoje możliwości to
                  > przekracza, to rzeczywiście nie rób sobie pod górkę.

Boszzz... oczywiście że 'można sobie poradzić'. Każdy członek rodziny może mieć inne nazwisko. Tylko PO CO?
                  • jowita771 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 10:01
                    Można też wybrać jedno lub podwójne nazwisko z tych czterech dostępnych i każdy ma to samo. PO CO robisz problem tam, gdzie go nie ma?
                    • araceli Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 10:02
                      jowita771 napisał:
                      > Można też wybrać jedno lub podwójne nazwisko z tych czterech dostępnych i każdy
                      > ma to samo. PO CO robisz problem tam, gdzie go nie ma?

Widać odpowiedź na proste pytanie o cel takiego działania przekracza Twoje możliwości.
                      • jowita771 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 10:06
                        Odpisałam poniżej, ale powtórzę: bo się komuś podoba podwójne nazwisko. Może się podobać? A dlaczego ludzie sami nadają imiona swoim dzieciom, a nie nadaje pani urzędniczka według kolejności z kalendarza? Bo wybierają takie, jaki IM się podoba. To samo z nazwiskiem, tylko, że tu dowolność mniejsza. Jeśli nazwisko moje i męża ładnie brzmi razem, ładniej, niż każde z osobna, to dlaczego mamy nie nosić podwójnego, bo komuś podwójne nazwiska przeszkadzają, w dodatku cudze?
                        • araceli Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 10:22
                          jowita771 napisał:
                          > Odpisałam poniżej, ale powtórzę: bo się komuś podoba podwójne nazwisko.

A jeżeli dziecku się nie podoba? Bo np. mężowi mojej koleżanki całe życie się nie podobało (uważał je za pretensjonalne). Koleżance zamieszanie z nazwiskiem jej i dziecka też się nie podobało. Dziecko teraz będzie przechodzić to samo.
                          • jowita771 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 10:38
                            A jeżeli się nie podoba, że ma pojedyncze? Jak podrośnie, to sobie zmieni. Moja córka ma pojedyncze, ale twierdzi, że ma podwójne i nazywa się tak, jak ja.
                            • izak31 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 11:58
                              do kobiet majacych inne mazwisko niz maz. Czemu nie dajecie dzieciom swoich nazwisk? przeciez to Wy ryzykujecie zyciem lub zdrowiem noszac ciąze i rodząc?
                              • echtom Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 12:12
                                > przeciez to Wy ryzykujecie zyciem lub zdrowiem noszac ciąze i rodząc?

E tam, w XXI wieku ryzyko jest małe wink Dzieci to wspólny "dorobek", więc swoim dałam po ojcu. Ale w jednym masz rację - strasznie mnie denerwuje, kiedy w przypadku dziecka nieślubnego, nieuznanego przez ojca, wszyscy się martwią, że nie będzie miało "nazwiska". Po matce to nie nazwisko?
                                • izak31 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 12:13
                                  Jestem mężatką ale moje dziecko bedzie mialo moje nazwisko smile. Raz z powodu o jakich pisałam wczesniej a po drugie moj maz na smieszne i głupio brzmiące nazwisko.
                                  • myelegans Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 15:21
                                    izak31 napisała:

> Jestem mężatką ale moje dziecko bedzie mialo moje nazwisko smile. Raz z powodu o j
                                    > akich pisałam wczesniej a po drugie moj maz na smieszne i głupio brzmiące nazwi
                                    > sko.

W naszym gronie bliskich znajomych prawie wszyscy maja przynajmniej 2 nazwiska, dzieci albo nazwiska ojca, albo matki. Kobiety najczesciej zostaja przy swoim, z roznych powodow.
                                    • jacek226315 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 12:40
                                      myelegans napisała:

> izak31 napisała:
                                      >
                                      > > Jestem mężatką ale moje dziecko bedzie mialo moje nazwisko smile. Raz z powo
                                      > du o j
                                      > > akich pisałam wczesniej a po drugie moj maz na smieszne i głupio brzmiące
                                      > nazwi
                                      > > sko.
                                      >
                                      > W naszym gronie bliskich znajomych prawie wszyscy maja przynajmniej 2 nazwiska,
                                      > dzieci albo nazwiska ojca, albo matki. Kobiety najczesciej zostaja przy swoim,
                                      > z roznych powodow.
                                      Pochodzisz z ksiazeceej rodziny?
                                  • jacek226315 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 12:39
                                    izak31 napisała:

> Jestem mężatką ale moje dziecko bedzie mialo moje nazwisko smile. Raz z powodu o j
                                    > akich pisałam wczesniej a po drugie moj maz na smieszne i głupio brzmiące nazwi
                                    > sko.
                                    A wiesz jakb y moja zona stwierdzila,ze mam glupio brzmiace nazwisko przepedzilbym ja w cholere.
                                    Chociaz znam wypadek,kiedy pan mlody o nazwisku Mackiewicz,przjal nazwisko panny mlodek Fiutek,robiac dobry numer rodzinie
                                    • purpurowa_komnata Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 15:38
                                      > A wiesz jakb y moja zona stwierdzila,ze mam glupio brzmiace nazwisko przepedzil
                                      > bym ja w cholere.

Małostkowy jesteś człowieku-tylko lepiej dla tek kobiety by było.
                                      A tak w ogóle świadome przyjęcie nazwiska brzmiącego jak jak słowo obraźliwe oraz nadawanie go przyszłym dzieciom jest moim zdaniem szkodliwe-nie ma to nic wspólnego z miłością lub jej brakiem- tylko ze zdrowym rozsądkiem.

Nie piszę o sobie,żeby nie było-moje dzieck0o nosi nazwisko męża, ja mam podwójne.
                                      • framberg Re: A jak ktoś nie chce pojedynczego? 12.01.11, 23:51
                                        A jak ktoś nie chce pojedynczego bo głupio brzmi, a takie właśnie ma - to ma pod górkę czy nie?
                              • myelegans Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 15:19
                                izak31 napisała:

> do kobiet majacych inne mazwisko niz maz. Czemu nie dajecie dzieciom swoich naz
                                > wisk? przeciez to Wy ryzykujecie zyciem lub zdrowiem noszac ciąze i rodząc?

Dlatego ze:
                                1. wychodzac za maz mialam na swoim koncie sporo publikacji, kilka rozdzialow ksiazek itd. itp. wiec zmieniajac nazwisko znika moj dorobek
                                2. bo mieszkam za granica, maz tutejszy, nazwisko ma angielskie lepiej brzmi z imieniem dziecka tez nie polskim i nie trzeba do literowac za kazdym razem
                                3. ma moje nazwisko zamiast drugiego imienia, bo chce zaznaczyc jego pochodzenie

Nie traktowalam urodzenia dziecka jako ryzyka zycia i zdrowia, wiec takie wynagrodzenie mi nie potrzebne.
                                • lia.13 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 13.01.11, 01:27
                                  pytanie brzmiało: dlaczego nie dałaś dziecku swojego nazwiska tylko nazwisko męża.
                                  nie zaś: dlaczego ty nie przyjęłaś nazwiska męża.
                                  Kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem, czy też post źle się podlinkował?
                              • syswia Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 16:57
                                Bo mieszkam za granica, urodzil mi sie chlopiec, a mam typowo polskie nazwisko konczace sie na -ska. Wg miejscowego prawa nie moglabym mu go zmienic na -ski. Moze moglabym go inaczej zarejestrowac w Polsce, ale nie chce mi sie wchodzic na sciezke polskiej biurokracji. Chlopiec ma typowo polskie imie i to mi wystarczy. Poza tym, moj maz byl wniebowziety.
                                • annajustyna Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 13:13
                                  Moglabys, mogla. Tak samo jak moglabys uzywac koncowki -ski.
                                  • syswia Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 13.01.11, 01:34
                                    gdzie moglabym? w Kanadzie? raczej nie sadze.
                              • czerwony_rower Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 19:09
                                to sie wylamie z szeregu. Moje potencjalne dzieci (czas przyszly nieplanowany) bede miec moje nazwisko - inne niz meza. Dlaczego? A bo tak!
                          • sabciasal Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 16:19
                            o matko, jak przesłuchanie.
                            przepisy prawne dopuszczają taką mozliwośc i wyobraź sobie, że niektórzy chcą z niej skorzystać. po co? ich sprawa. Po co kobiety po ślubie zmieniają swoje nazwisko na nqazwisko męża? a po co inne tylko dokładają je jako drugi czlon? po co niektórzy nadają dziecku dwa imiona, wiesz jaki to problem z pisaniem w kratkach?
                            a przeiwdziałas, ze dziecku moze się nie podobac nazwisko jednoczłonowe? i co wtedy, jak zapyta: mamo, po co zostawiłaś mi tylko jedno nazwisko i akurat to?
                        • jacek226315 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 12:33
                          jowita771 napisał:

> Odpisałam poniżej, ale powtórzę: bo się komuś podoba podwójne nazwisko. Może si
                          > ę podobać? A dlaczego ludzie sami nadają imiona swoim dzieciom, a nie nadaje pa
                          > ni urzędniczka według kolejności z kalendarza? Bo wybierają takie, jaki IM się
                          > podoba. To samo z nazwiskiem, tylko, że tu dowolność mniejsza. Jeśli nazwisko m
                          > oje i męża ładnie brzmi razem, ładniej, niż każde z osobna, to dlaczego mamy ni
                          > e nosić podwójnego, bo komuś podwójne nazwiska przeszkadzają, w dodatku cudze?
                          Zaraz bo nie kumam to Ty przyjmujesz nazwisko meza a maz Twoje?
            • echtom Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 12:03
              > W Polsce można mieć tylko nazwisko podwójne, potrójnego się nie da.

Z ciekawości - jak to działa, kiedy jeden człon nazwiska to nazwa herbu? Gdybym np. nazywała się z domu Dołęga-Mostowicz i chciała sobie po mężu dołożyć Kowalska?
              • myelegans Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 15:23
                echtom napisała:

>> Z ciekawości - jak to działa, kiedy jeden człon nazwiska to nazwa herbu? Gdybym
                > np. nazywała się z domu Dołęga-Mostowicz i chciała sobie po mężu dołożyć Kowal
                > ska?

eee, nie chcialabys.

W Polsce chyba moze byc klopot, ale np. w krajach hiszpansko -jezycznych nazwisk moze byc skolko ugodno Maria Dolores Robles Rodriguez Navarro , jest jakis klucz do tego, chyba kobieta zostawia swoje nazwisko, a dzieciom doklada sie nazwisko i ojca i matki i moze
                • oleandra20 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 22:51
                  nie moze, maja dwa nazwiska, jedno po ojcu drugie po matce (kobiety nie przyjmuja nazwisk mezow, chyba, ze sa to Polki big_grin
                  problem w tym, ze, glownie w Ameryce Pd, maja kilka imion, zazwyczaj dlugich, ktore moga wygladac jak nazwiska (swoja droga niektore imiona to nazwiska i na odwrot)
              • tanczacy.z.myslami Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 13:02
                echtom napisała:

> jak to działa, kiedy jeden człon nazwiska to nazwa herbu? Gdybym
                > np. nazywała się z domu Dołęga-Mostowicz i chciała sobie po mężu dołożyć Kowal
                > Kowalska?

Wg prawa herb to czy nie herb, nie może być (w Polsce) więcej niż dwie części nazwiska. Musiałabyś więc zrobić sobie wizytówkę "Mostowicz-Kowalska herbu Dołęga".
      • nangaparbat3 Araceli 22.12.10, 20:30
        Masz hiszpański nick, to bierz przykład z Hiszpanów wlaśnie - wszystko jest proste i każdy ma dwa nazwiska, po matce i po ojcu, potem po obydwu dziadkach (bo nazwisko po ojcu jest pierwsze w kolejce). Dawniej można było jeszcze od biedy powiedziec, że pani Corral (po ojcu) Vallejo (po matce), która wyszla za Martineza, jest "de Martinez" - czyli Martinezowa - ale podejrzewam, że teraz byłoby to niesłychanie staroświeckie, żeby nie powiedziec anachroniczne.
        • tanczacy.z.myslami Re: Araceli 12.01.11, 12:58
          nangaparbat3 napisała:

> bierz przykład z Hiszpanów wlaśnie - wszystko jest proste
          > i każdy ma dwa nazwiska, po matce i po ojcu, potem po obydwu dziadkach (bo
          > nazwisko po ojcu jest pierwsze w kolejce).

A to rzeczywiście proste, nie ma co... smile
        • oleandra20 Re: Araceli 12.01.11, 22:59
          w Hiszpanii wg nowego prawa para sama wybiera, ktore nazwisko dac jako pierwsze, ojca czy matki. to co prawda to od zawsze bylo mozliwe, natomiast nowoscia jest jezeli tego nie zrobia (nie wybiora kolejnosci), lub nie sa w stanie dojsc do porozumienia, dziecko dostaje nazwiska wg kolejnosci alfabetycznej
          w Ameryce Pd (tzn jestem pewna tylko Argentyny, nie wiem jak to wyglada w innych krajach) caly czas sie uzywa tego "de" zeby zaznaczyc czyja jest zona, ale zazwyczaj i tak najpierw sie mowi nazwisko rodowe. przyklad, prezydentowa Argentyny: Cristina Fernández de Kirchner, czyli Cristina Fernández od Kirchnerera smile
    • magdakingaklara Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 21.12.10, 15:00
      bardzo dlugo zastanawialm sie nad nazwiskiem dla corki tj. czy ma miec nasze obydwa czy tylko konkubenta. Ale po dlugich rozwazaniach i obserwacjach i wywiadzie pozostalo na jednym nazwisko po konkubencie
      • klakierka Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 21.12.10, 15:15
        Ja też uważam, że dzieciom wystarczy pojedyńcze, sama mam podwójne swoje+męża. Jeśli dziecko będzie chciało w przyszłości mieć dwa nazwiska np. po obojgu rodzicach może zmienić to w trybie administracyjnym. Ale takie przypadki są raczej niespotykane.
        • echtom Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 12:06
          Ja 2 razy składałam w USC oświadczenie o nazwiskach - dla siebie podwójne, dla dzieci tylko nazwisko ojca. Moje nazwisko panieńskie wiąże się z moim dorobkiem przedślubnym i nie ma co dzieci do tego mieszać wink
        • izak31 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 12:11
          Ja chciałam nie tak dawno dodać nazwikso mojej Mamy i niestety dostałam odpowiedz odmowna - to nie jest taka prosta sprawa.
          • echtom Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 12:14
            Panieńskie nazwisko mamy to fajny patent na pseudonim artystyczny wink Kiedy napiszę ksiązkę, tak właśnie zamierzam zrobić.
            • jacek226315 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 12:45
              echtom napisała:

> Panieńskie nazwisko mamy to fajny patent na pseudonim artystyczny wink Kiedy napi
              > szę ksiązkę, tak właśnie zamierzam zrobić.
              >
              O nazwisko panienskie mojej mamy pytaja mnie w Citibanku jak mam problem z karta kredytowa,kiedy sprawdzaja moje dane
    • kropkacom Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 21.12.10, 15:14
      Nie. Nie widzę takiej potrzeby.
    • myelegans Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 21.12.10, 15:42
      Syn na drugie imie mam moje panienskie nazwisko, z ktorego uzywa tylko pierwsza litere. Na nazwisko ma nazwisko taty, ja zostawilam swoje panienskie.

Z 5 rodzin, z ktorymi blizej sie przyjaznimy, WSZYSTKIE kobiety zostaly przy swoich panienskich, dzieci maja nazwiska ojcow, kilkoro ma tak jak my na drugie imie, panienskie nazwisko matki.
      • syswia Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 17:10
        Hmmm, fajny pomysl, ale to chyba nie zawsze pasuje. Ja mam typowe, dlugie polskie nazwisko konczace sie na ska, przy krotkim imieniu i krotkim nazwisku meza/syna takie drugie imie dla chlopca brzmialoby cokolwiek nie na miejscu.
    • braktalentu Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 21.12.10, 15:58
      Moje dzieci mają nazwisko dwuczłonowe. Pierwszy człon to moje nazwisko, a drugi człon to nazwisko męża. Żyjemy tak już ładnych parę lat i jakoś nie zauważyłam z tego tytułu żadnych komplikacji. Ale może mało spostrzegawcza jestem.
      • bweiher Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 21.12.10, 16:10
        Mają jedno nazwisko- męża. Za to imiona dwa.Taka u nas rodzinna tradycja.
      • araceli Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 09:38
        braktalentu napisała:
        > Moje dzieci mają nazwisko dwuczłonowe. Pierwszy człon to moje nazwisko, a drugi
        > człon to nazwisko męża. Żyjemy tak już ładnych parę lat i jakoś nie zauważyłam
        > z tego tytułu żadnych komplikacji. Ale może mało spostrzegawcza jestem.

A pomyślałaś co będzie w przyszłości? Kiedy Twój syn będzie się żenił albo córka urodzi dziecko? Co WTEDY będzie? Jakie zamieszanie?
        • jowita771 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 09:49
          Kobieto, ale jakie zamieszanie? Zapytają po prostu, jakie nazwisko wybiera i wybierze. Czy podjęcie takiej decyzji przekracza możliwości dorosłego człowieka? Siądzie, napisze, powie na głos i wybierze takie, jakie mu będzie pasowało. I po problemie.
          • araceli Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 09:58
            jowita771 napisał:
            > Kobieto, ale jakie zamieszanie? Zapytają po prostu, jakie nazwisko wybiera i wy
            > bierze. Czy podjęcie takiej decyzji przekracza możliwości dorosłego człowieka?
            > Siądzie, napisze, powie na głos i wybierze takie, jakie mu będzie pasowało. I p
            > o problemie.

Mogą sobie w ogóle pozmieniać administracyjnie. Każdy wybierze jakie chce. Tylko po raz kolejny pytam PO CO?
            • jowita771 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 10:02
              Bo się ludziom podobają podwójne nazwiska na przykład. Mnie się podobają i takie mam. Nikogo nie zmuszam, żeby też miał podwójne.
        • oleandra20 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 23:04
          moze po prostu jej dzieci wybiora najoczywistsze rozwiazanie, czyli zostana przy swoich, partnerzy przy swoich, a dzieci podwoje, jedno od ojca, jedno od matki!
    • mondovi Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 21.12.10, 20:26
      nie. syn ma moje nazwisko.
    • hayet jedno dwuczlonowe n/t 21.12.10, 21:20

• trzepunka a swoją drogą 21.12.10, 21:34
        jak to jest właśnie z nazwiskiem dwuczłonowym?? Bo się zastanawiam, mam panieńskie dziecko, nosi nazwisko ojca, planujemy ślub, ale nie chcę tylko nazwiska po mężu. Problem w tym, że oboje mamy dość długie nazwiska kończące się na ski/ska i trochę to długo wyjdzie mimo że imię mam krótkie. I się trochę rymuje... Może wypowiedzą się forumki co mają podwójne, ja to się boję, że później "nie będę się mieścić w kratkach" big_grin A swoje chcę zostawić bo jest ładne i oryginalne, a nie-męża, no cóż, dość pospolite...
        • jowita771 Re: a swoją drogą 22.12.10, 09:51
          Jak się nie mieści w kratkach, to się pisze poza kratkami. Jak się pani urzędniczka czepi, to niech zrobią druczki z większą ilością kratek. Papierki są dla ludzi, a nie ludzie dla papierków.
          • hayet Re: a swoją drogą 22.12.10, 20:41
            ja mam panieskie dlugie, z reszta tyle samo liter co po mezowe, do tego dosc dlugie imie, tak wiec gdybym chciala miec oba nazwiska to na bank nigdzie bym sienei zmiescila, poza tym dziwnei by to wygladalo u mnie bo to dwuczlonowe pomezowe pisze sie z myslnikiem, takze chyba musialabym miec dwa myslniki big_grin
    • iza232 to się nazywa "zaśmiecanie forum" 21.12.10, 22:15
      Litości kobieto! Niedawno zakładałas identyczny wątek. Sklerozę masz czy jak?
      • bsl Re: to się nazywa "zaśmiecanie forum" 22.12.10, 09:32
        iza232 napisała:

> Litości kobieto! Niedawno zakładałas identyczny wątek. Sklerozę masz czy jak?

nie , mieszkanie 90m2 wink
    • zolla78 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 12:20
      Wątków na ten ten temat jest rzeczywiście dużo, ale chyba są też potrzebne. Czasami mam wrażenie, czytając niektóre wpisy, że kobiety, które chcą zostać przy swoim nazwisku czy też dodać tylko do niego nazwisko męża i zapewnić sobie, żeby dziecko miało też ich nazwisko, są napiętnowane przez inne, też zwykle kobiety. Chyba już czas dostrzec, że czasy się zmieniły i po ślubie czy rodząc dziecko nie przestajemy być sobą, a jesteśmy X.Y. a nie X. żona Z. Dla mnie myślenie obecnie o ślubie jako wchodzeniu do czyjejś rodziny i rezygnowaniu ze swoje tożsamości, też wyrażanej przez nazwisko, to już trochę anachronizm. To jest bardziej połączenie dwóch równorzędnych rodzin obecnie. Konsekwentnie, zostając przy swoim nazwisku lub w ogóle nie wychodząc za mąż, mam prawo chcieć by moje dziecko miało też moje nazwisko, na tej samej zasadzie jak druga strona - ojciec - chce by miało jego. I nie rozumiem dlaczego jego "chcę" jest święte, a moje "chcę" to krzywdzenie dziecka, jak niektórzy piszą w temacie. I szczerze mówiąc przeraża mnie, że najbardziej agresywne wpisy w tym temacie, są od kobiet. Nie zdajecie sobie sprawy, że pisząc to krzywdzicie inne kobiety i dajecie do ręki argumenty ich mężom, teściom czy konkubentom, w dyskusji o ich nazwisku czy dziecka.
    • anntonina Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 14:29
      nie rozumiem bicia piany. kazdy ma takie nazwisko jak chce. moje dziecko ma nazwisko ojca,ja swoje panienskie, moj konkubent swoje.
      a w domu rodzinnym w ktorym mieszkalo 7 osob nazywalismy sie tak
      dziadzius swoje nazwisko
      mama + 1 sziecko swoje
      ojczym +1dziecko swoje
      2pozostalych dzieci swoje
      Byly wiec w domu 4nazwiska i poza glupimi spojrzeniami niedowiarkow nie odczuwalam z tego powodu dyskonfortu. takie zycie.
    • mynia_pynia Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 19:29
      A ja lubię jak ktoś ma jedno imie i jedno nazwisko, natomiast jestem sobie w stanie wyobrazić kogos kto używa obu imion i ma podwójne nazwisko - tylko kłopot w urzędzie przy wypełnianiu wniosku smile.
      • jowita771 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 22.12.10, 21:26
        > A ja lubię jak ktoś ma jedno imie i jedno nazwisko,

A ja lubię, jak ktoś jest szczupły i ma dobrze przystrzyżone włosy.
    • hummer Dziecko jak skończy 18 lat 22.12.10, 19:44
      lilka69 napisała:

> panienskie wasze i po waszym mezu/niemezu?

Może sobie wybrać dowolne, wcale nie związane z tatusiem czy mamusią.
      • demonii.larua Re: Dziecko jak skończy 18 lat 12.01.11, 12:16
        A tam, jak się uprze to przy pomocy rodziców może zmienić wcześniej big_grin
    • jadwiha Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 11:55
      a to ciekawe. Przy ślubie cywilnym pytano nas, jakie nazwisko będą nosić dzieci i pani urzędniczka powiedziała, ze podwójne nazwisko dla potomstwa jest wykluczone!
      • jowitaiczterykoty Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 12:06
        > a to ciekawe. Przy ślubie cywilnym pytano nas, jakie nazwisko będą nosić dzieci
        > i pani urzędniczka powiedziała, ze podwójne nazwisko dla potomstwa jest wykluc
        > zone!

a to ciekawe... to moje dzieci mają podwójne nazwisko wbrew prawu?
        ciekawe, że ten sam urząd wydał im akty urodzenia smile
        • tanczacy.z.myslami Podwójne nazwisko może się przydać ;) 12.01.11, 12:49
          jowitaiczterykoty napisała:

> to moje dzieci mają podwójne nazwisko wbrew prawu?

Nie.
          KRiO, Art. 90[1]. :
          "Nazwisko dziecka utworzone przez połączenie nazwiska matki z nazwiskiem ojca dziecka albo przez połączenie nazwiska jednego z rodziców z nazwiskiem jego małżonka, od którego dziecko nie pochodzi, nie może składać się z więcej niż dwóch członów; w skład nazwiska dziecka wchodzą pierwsze człony nazwisk podlegających połączeniu, chyba że w wyniku połączenia powstałoby nazwisko, którego człony są jednakowe."

(Podkreślenie moje)

IMHO dziecku będzie jednak łatwiej z nazwiskiem jednoczłonowym. No, chyba, że to córka i jest np. Radziwiłł-Lubomirska, na dokładkę po mieczu Potocka a po kądzieli Czartoryska. smile
          • jacek226315 Re: Podwójne nazwisko może się przydać ;) 12.01.11, 12:58
            tanczacy.z myslami napisal:
            >No chyba,ze to corka i jest np,Radziwill-Lubomirska,a na dokladke po mieczu Potocka a po kadzieli Czartorysk

Ot wlasnie i tu jest pies pogrzebany prostactwo za pomoca podwojnych nazwisk chce sie dowartosciowac i przynajmniej otrzec sie o magnaterie
            • tanczacy.z.myslami Re: Podwójne nazwisko może się przydać ;) 12.01.11, 13:34
              jacek226315 napisał:

> prostactwo za pomoca podwojnych nazwisk chce
              > sie dowartosciowac i przynajmniej otrzec sie o magnaterie

Zbędny i niegrzeczny komentarz. Zauważ, że kombinacja podana przeze mnie jako przykład może mieć miejsce w rzeczywistości, te rody istnieją nadal.
              • jacek226315 Re: Podwójne nazwisko może się przydać ;) 12.01.11, 14:29
                zbedny nie powiedzial bym niegrzeczny tez bym sie spieral,ale prawdziwy. Jest taki typ ludzi ktry jak nie problemow to sami je tworza.
                • lia.13 Re: Podwójne nazwisko może się przydać ;) 13.01.11, 01:38
                  jednak raczej nie dotyczy to Radziwiłłów, Lubomirskich, Potockich czy też Czartoryskich. Oni nie są prostactwem chcącym otrzeć się o magnaterię. Oni SĄ magnaterią. A że kobieta, która wychodzi za mąż w wieku 30 lat, z pewnym już dorobkiem zawodowym czy naukowym chce zachować swoje nazwisko, to jaki w tym problem? To czysta kalkulacja, a Wy tutaj co poniektórzy dorabiacie jakąś ideologię, mówiącą, że ktoś chce sobie prestiżu dodać podwójnym nazwiskiem. No normalnie śmiać się chce wink Dziecko może przyjąć ich wspólne rodzinne nazwisko.
                  • jacek226315 Re: Podwójne nazwisko może się przydać ;) 13.01.11, 01:55
                    najpierw czytaj ze zrozumieniem,a potem sie smiej
        • pavvka Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 12:54
          jowitaiczterykoty napisała:

> > a to ciekawe. Przy ślubie cywilnym pytano nas, jakie nazwisko będą nosić
          > dzieci
          > > i pani urzędniczka powiedziała, ze podwójne nazwisko dla potomstwa jest w
          > ykluc
          > > zone!
          >
          > a to ciekawe... to moje dzieci mają podwójne nazwisko wbrew prawu?
          > ciekawe, że ten sam urząd wydał im akty urodzenia smile

Dziecko zgodnie z polskim prawem musi nosić takie samo nazwisko jak któryś z rodziców. Jeśli matka ma podwójne nazwisko, to dziecko też może takie dostać po niej. A jeśli matka ma tylko swoje panieńskie, a mąż swoje, to dziecku nie wolno dać podwójnego.
          • zolla78 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 15:25
            pavvka napisał:
            Dziecko zgodnie z polskim prawem musi nosić takie samo nazwisko jak któryś z ro
            > dziców. Jeśli matka ma podwójne nazwisko, to dziecko też może takie dostać po n
            > iej. A jeśli matka ma tylko swoje panieńskie, a mąż swoje, to dziecku nie wolno
            > dać podwójnego.

Moim zdaniem się mylisz. Tak było, ale od 13.06.2009 r. się pozmieniało. Teraz nadaje się nazwisko jak rodzice ustalili w dniu ślubu albo w chwili rejestrowania dziecka i jak najbardziej może to być podwójne. Jeżeli nic nie ustalą lub się ze sobą w tej kwestii nie zgadzają - dziecko z urzędu dostaje podwójne. Pojedyncze z urzędu tylko jak rodzice mają wspólne, ale i to chyba przy pierwszym dziecku mogą oni zgodnie zmienić na inną zasadę.

Czyli od czerwca 2009 r. co do zasady dziecko ma podwójne jeżeli rodzice mają nazwiska różne.
      • kisielki Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 17:47
        bo z tym jest tak że jak mama X a tata Y po ślubie zostają przy swoich nazwiskach to dziecko może nazywać się albo X albo Y, a nie X-Y. Natomiast jeśli jedno z rodziców dopisze sobie nazwisko współmałzonka to dziecko może wtedy mieć dwa nazwiska, generalnie dziecko musi nazywac sie tak jak jedno z rodziców. U mnie jest tak że ja sobie dopisałam nazwisko męża do swojego a on do swojego moje smile I dzieci noszą jego podwójne nazwisko, nikt z nas nie narzeka smile
        • ib_k Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 18:31
          Art. 88.
          § 1. Dziecko, co do którego istnieje domniemanie, że pochodzi od męża matki,
          nosi nazwisko będące nazwiskiem obojga małżonków. Jeżeli małżonkowie
          mają różne nazwiska, dziecko nosi nazwisko wskazane w ich zgodnych
          oświadczeniach. Małżonkowie mogą wskazać nazwisko jednego z nich albo
          nazwisko utworzone przez połączenie nazwiska matki z nazwiskiem ojca
          dziecka.
          § 2. Oświadczenia w sprawie nazwiska dziecka są składane jednocześnie z
          oświadczeniami o nazwiskach, które będą nosić małżonkowie. Jeżeli
          małżonkowie nie złożyli zgodnych oświadczeń w sprawie nazwiska dziecka,
          nosi ono nazwisko składające się z nazwiska matki i dołączonego do niego
          nazwiska ojca.
          § 3. Przy sporządzeniu aktu urodzenia pierwszego wspólnego dziecka
          małżonkowie mogą złożyć przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego
          zgodne oświadczenia o zmianie wskazanego przez nich nazwiska dziecka
          albo oświadczenia, o których mowa w § 1, jeżeli nazwisko dziecka nie
          zostało przez nich wskazane.
    • blue_rose_only Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 12:20
      Moja Dziecina ma podwojne nazwisko, po mnie i niemezuwink, decyzja byla dosc prosta, moj tata mial same cory wiec jedyny sposob na przedluzenie nazwiska, a po drugie moj partner jest innej narodowosci, wiec chcielismy zeby nasz syn mial poczucie w przyszlosci ze jego pochodzenie jest wyjatkowe i powinien byc z tego dumnysmile
      • ilonka45 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 16:17
        Wyjatkowe pod jakim wzgledem?
        • blue_rose_only Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 17:01
          wychowywany jest w dwoch kulturach, jezykach i tradycjach, a jego nazwisko przypomina ze jego dwie narodowosci sa sobie rowne
          • ilonka45 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 13.01.11, 11:39
            Wychowywany jest w jednej kulturze, bo nie mieszka w dwoch krajach naraz, moze byc swiadomy swojego pochodzenia, znac dwa jezyki, i tradycje kraju ojca, ale bedzie sie czul najbardziej zwiazany kulturowo z krajem, w ktorym dorastal i mieszkal przez pierwsze 10 lat. Nadal nie widze w tym nic wyjatkowego.
    • princealbert tak, bo ozenilem sie z Hiszpanka 12.01.11, 12:34
    • w_miare_normalna Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 14:32
      Mała ma nazwisko nie męża.
    • rosapulchra-0 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 15:43
      nie, nie mają, ale mają po dwa imiona, liczy się?
    • michal.kaczorowski Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 17:15
      Przyszli genealogowie będą mieli przerąbane wink
    • sueellen Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 17:21
      Moja ma dwa nazwiska i dwa imiona z 2 powodow:
      1. Jest Hiszpanka a Hiszpanie z zasady mają dwa nazwiska (pierwsze po ojcu, drugie po matce). Jeśli ktos ma jedno to znaczy, że ojciec jest nieznany.
      2. Moje dziecko ma pierwsze imię zagraniczne pasujące do nazwiska ojca, a drugie polskie pasujące do nazwiska matki. W pracy, w szkole, wybierze sobie po jednym imieniu i jednym nazwisku w zaleznosci jakie bedzie jej bardziej pasowalo i w jakim kraju bedzie mieszkała.
    • cathy1976 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 17:34
      Przepiękne są niektóre argumenty o tym dlaczego jedno nazwisko (męża i ojca oczywiście) jest zawsze najlepsze. Mój ulubiony to ten o komplikowaniu życia.

Moje dzieci mają nazwisko dwuczłonowe bo tak nam się podobało i uznaliśmy, że to jest najsprawiedliwsze rozwiązanie.
    • zolla78 Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 20:05
      Ja mam dziecko w drodze i niesprecyzowane plany co do ślubu kiedyś tam. Chcę by dziecko miało właśnie podwójne nazwisko. Ale wiem, że będzie o to kłótnia. Tata dziecka nie potrafi przedstawić wprawdzie bardziej merytorycznych argumentów za tylko jego nazwiskiem niż pojawiają się tutaj, czyli "bo tak już jest" lub "bo to będzie utrudnienie" czy moje ulubione "a dlaczego nie" lub "robisz to tylko na przekór mi", ale przy swoim się upiera. Cieszę się, że prawo stoi po mojej stronie i nawet jak się nie dogadamy w tym przedmiocie, to i tak będzie na moje smile

I nie chcę tego bo jestem nawiedzoną feministką, ale wiem ile praktycznych kłopotów mają kobiety z tymi nazwiskami. O ile jeszcze matka potem jest z ojcem dziecka, to zawsze w ostateczności może coś załatwić on i bez aktu urodzenia dziecka. Ale jak np. zostają po rozwodzie z małymi dziećmi, a tatuś nie chce pomóc, to chodzenie z aktem urodzenia dziecka w torebce to jedyne wyjście.
      Np. moi znajomi zostawili malucha na placu zabaw w sklepie. Zostawiał tata, podał nazwisko swoje i dziecka i powiedział, że odbierze matka. Potem poszła po małego mama, ale Pani opiekująca się nie chciała go oddać, gdyż inne było nazwisko. A dziecko nie chciało do niej iść bo się dobrze bawiło. I tatuś, który w międzyczasie już pojechał na spotkanie, musiał szybko z niego się urywać, żeby odebrać dziecko. Oberwało mu się za niepomyślenie o tym by podać nazwisko matki, a Panią pochwalili, że tak dba o bezpieczeństwo dziecismile

• klubgogo Re: czy wasze dzieci maja 2 nazwiska? 12.01.11, 20:28
      Po co, przecież to nie Argentyna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka