Dodaj do ulubionych

Wasz ukochany autor książek?

02.01.11, 15:06
Taki, którego książki połykacie. Czekacie z niecierpliwością na kolejną i natychmiast musicie ją miećwink
Mój to od jakiegoś czasu Jeffery Deaversmile Jak zacznę kolejną książkę chodzę totalnie niewyspana, bo ulubiona moja pora czytania te późny wieczór, kiedy jest cicho i wreszcie nikt nic ode mnie nie chcewink
Jest tu jakaś fanka jego książek?
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 15:17
      Colette, uważam ją za wielką pisarkę, zupełnie niedocenianą, pewnie dlatego, że nie poruszała tzw. "męskich" tematów smile
      Z pisarzy żyjących bardzo cenię Nathalie Nothomb, Margaret Atwood, z niecierpliwością czekam na każdy nowy kryminał Mankella i Camillerego, nie są to może wybitni pisarze, ale to świetni autorzy kryminałów.
      • meliissa Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 15:57
        Mankell jest następny na mojej liście książek do przeczytaniasmile Zaczęłam od kontrowersyjnego Chińczyka, który ponoć nie wszystkim się podoba. Mnie bardzo wciągnął, ale potem przypadkiem natknęłam się na Deavera i od dwóch miesięcy można mnie zobaczyć z kolejnymi jego książkami pod pachąbig_grin
        morgen jeśli lubisz kryminały może dasz się namówić na Deavera? Jeśli będziesz próbowała to zacznij od Maga. "Przetestowałam" na kilku koleżankach, wszystkie przeczytały książkę w kilka dnismile
        merlin.pl/Mag_Jeffery-Deaver/browse/product/1,419011.html
        Co zaskakujewink we wszystkich książkach, które do tej pory czytałam głównymi bohaterkami są silne, błyskotliwe, inteligentne kobiety. Może dlatego tak dobrze się je czytasmile
        • miaowi Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 16:10
          O, o tym autorze nie słyszałam smile chętnie wypróbuję.
          Moi ukochani to Agatha Christie (wszystkie przeczytane), Harlan Coben i Jodi Picoult.
        • morgen_stern Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 16:12
          Sprawdzę go zatem smile
          • iuscogens Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 16:18
            Też ostatnio się Deaverem zaczytuję smile
            Teraz mam Dwunastą Kartę na tapecie wink
            • vre-sna Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 16:37
              Natsuo Kirino, Nicci French, Mankell. I cała reszta tych, co pisują ksiązki w tym stylu (począwszy od Conan Doyla i Agathy Christie).
              Trudno jednak stwierdzić, kto jest najulubieńszy; mnie osobiście zdarza się zachwycać kimś dzisiaj - jutro może byc inaczej. Ostatnio przeczytałam powieść "Strach przed lataniem" i zachwyciłam się.
            • meliissa Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 17:17
              iuscogens napisał:
              Też ostatnio się Deaverem zaczytuję smile
              Teraz mam Dwunastą Kartę na tapecie wink

smile
              Nie czytałam jeszcze, fajna?
              Ja kończę właśnie "Przydrożne krzyże", bardzo hmmm dająca do myślenia...Coraz ostrożniej wypowiadam się na forachwink
              • iuscogens Re: Wasz ukochany autor książek? 03.01.11, 22:06
                meliissa napisała:

> iuscogens napisał:
                > Też ostatnio się Deaverem zaczytuję smile
                > Teraz mam Dwunastą Kartę na tapecie wink
                >
                > smile
                > Nie czytałam jeszcze, fajna?
                > Ja kończę właśnie "Przydrożne krzyże", bardzo hmmm dająca do myślenia...Coraz o
                > strożniej wypowiadam się na forachwink

Jestem dopiero na początku, ale zapowiada się bardzo ciekawie wink
                "Przydrożnych krzyży" nie czytałam jeszcze, na razie szłam po kolei serii z Amelią i Lincolnem.
                • meliissa Re: Wasz ukochany autor książek? 03.01.11, 22:16
                  iuscogens napisał:
                  na razie szłam po kolei serii z Amelią i Lincolnem.

Też bardzo lubię ten duetsmile Szukając książek w bibliotece przelatywałam kilka kartek szukając ich wzrokiem, dopiero potem wpadłam na to, żeby sprawdzić w internecie w których książkach oni występująwink Czytając "Rozbite okno" tak się zaangażowałam, że zaczęłam gadać do siebie, żeby ostrzec bohaterów przed zagrożeniembig_grin
      • melmire Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 16:32
        Przybij piatke, wielbicielko Colette smile
        wlasnie sie rozczytuje jej " Z mojego okna", i zamierzam wyprawic sie na emulowe polowanie na "Gigi"
        • lukrecja34 Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 16:36
          nie ma takiego autora,dla którego zabijałabym się ale bardzo lubię Deana Koontza- ma i niesamowitą wyobraźnię, i dar pisania.
    • guderianka Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 16:44
      1. Harlan Coben
      2. William Wharton
      • krapheika Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 16:57
        Chmielewska uwielbiam,nie wazne ktory raz czytam jej ksiazke zawsze pekam ze smiechu,ona mi sie nigdy nie znudzi.
        Duzo autorow lubie,szczegolnie tych piszacych kryminaly.
      • meliissa Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 17:14
        William Whartona przeczytałam wszystkie książki. Pamiętam jak sięgnęłam pierwszy raz jako młoda koza i odrzuciło mnie. Inna sprawa, że zaczęłam od jednej z trudniejszych czyli "Tato". Do jego książek chyba po prostu trzeba dorosnąć, tak przynajmniej było w moim wypadku.
        • guderianka Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 17:29
          Wharton jest autorem specyficznym. Spotkałam sie kiedyś z opinia i to nawet chyba na tym forum i nie jestem pewna czy nie była ona autorstwa morgen, że Wharton jest dla nastolatek, dla licealistek, że jest prosty itp.
          Ja sądzę inaczej. Wharton jest inny-dziwaczny, pokręcony, głęboki, na pograniczu świata prozy i poezji, głęboki jak najglębsza studia, z bolesną umiejetnością odkrywania uczuć.
          Po przeczytaniu "Tato" odrzuciło mnie ale od filmu z M. Gibsonem, uznałam go za profanację.
          Moją ulubiona jest "Ptasiek"- czytałam wiele razy. Uwielbiam oczywiście 'Spóźnionych...", poraziły mnie "Niezawinione smierci', a z " W księzycową jasną noc' wiąze sie nasza rodzinna historia. Na pierwszym spotkaniu z Mężem rozmawialiśmym.in o ulubioych ksiązkach i autorach, on opisywał mi Hyperion D.simmonsa a ja jemu własnie Whartona. Pozyczlam by sam przeczytał i przekonał sie o geniuszu jezyka i opisów WW. M. stwierdził, że odda mi ją gdy następny raz do mnie przyjedzie. Książki do dziś nie oddał (symbolicznie bo w rzeczywistości stoi na naszej półce) bo uznał że jej oddanie będzie oznaczało, że już nie ma po co przyjeżdzać winkOt taka nasza własna historia wink
          • sarah_black38 Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 17:46
            guderianka napisała:

> Wharton jest autorem specyficznym. Spotkałam sie kiedyś z opinia i to nawet chy
            > ba na tym forum i nie jestem pewna czy nie była ona autorstwa morgen, że Wharto
            > n jest dla nastolatek, dla licealistek, że jest prosty itp.
            > Ja sądzę inaczej. Wharton jest inny-dziwaczny, pokręcony, głęboki, na pogranicz
            > u świata prozy i poezji, głęboki jak najglębsza studia, z bolesną umiejetnością
            > odkrywania uczuć

Swego czasu zaczytywałam się Whortonem. Byłam na spotkaniu autorskim i mam jego autograf smile

Teraz jestem na etapie Marqueza, po przeczytaniu ,,Stu lat samotności" podłam ... wink. Książka jest niesamowita!
            • sarah_black38 Errata! 02.01.11, 18:05
              ,,Padłam" miało być big_grin
            • nenia1 Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 18:09
              sarah_black38 napisała:

> Teraz jestem na etapie Marqueza, po przeczytaniu ,,Stu lat samotności" podłam .
              > .. wink. Książka jest niesamowita!

Wspaniała, magiczna książkasmile
              Polecam piszącą w podobnym klimacie Isabel Alliendę, może widziałaś Dom Dusz,
              właśnie na podstawie jej powieści, bardzo piękny, klimatyczny film.

• emilianatalia Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 18:25
                Isabell Allende pisze cudnie. mam i przeczytałam jej wszystkie książki.
            • marminia Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 21:51
              sarah_black38 napisała:

> Teraz jestem na etapie Marqueza, po przeczytaniu ,,Stu lat samotności" podłam .

Tak, Marquez to jest to! Teraz czytam "Miłość w czasach zarazy".

• duzeq Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 22:09

Owszem. I nic lepszego juz nie napisal.
              • lilly_about Re: Wasz ukochany autor książek? 03.01.11, 08:05
                Miłość w czasach zarazy tez godne uwagi.
              • spicy_orange Re: Wasz ukochany autor książek? 03.01.11, 09:12
                Sto lat samotności i Miłość w czasach zarazy to książki na których się wynudziłam strasznie-solennie sobie obiecałam niczego więcej tego autora nie brać do ręki. Sięgnęłam po pierwszą z nich po zachwytach ogółu i dlatego, że to wszak już swego rodzaju kanon, a po drugą bo pomyślałam, że drugi raz nie mógł napisać czegoś tak okropnego i nie może być aż tak źle-niestety było. No cóż-ile ludzi tyle gustów wink
              • jak.z.nut Re: Wasz ukochany autor książek? 03.01.11, 20:01
                a co tylko to przeczytałas?? Godne polecenia są opowiadania, miłość w czasach zarazy..
                Natomisat Whorton to rzeczywiście nastrój dla nastolatek, wtedy właśnie go czytałam i wydawało mi się że odkrywam głębięwink)
              • yenna_m Re: Wasz ukochany autor książek? 05.01.11, 17:32
                > Owszem. I nic lepszego juz nie napisal.
                ano - reszta wielce rozczarowujaca
        • spicy_orange Re: Wasz ukochany autor książek? 03.01.11, 09:04
          Whartona przeczytałam niemal wszystko, tak z rozmachu wink Podobały mi się 4: Ptasiek, Al, Tato i Spóźnieni kochankowie. Reszta książek wywołała we mnie tylko jedną refleksję: nie mogłabym żyć z tak niestabilnym facetem (tysiąc pomysłów na życie na minutę, ciągłe przeprowadzki, a to młyn a to barka a to jakaś szopa na zadupiu)
      • kropkacom Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 17:33
        > 1. Harlan Coben

Właśnie czytam Mistyfikację big_grin
    • beataj1 Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 16:55
      No to ja troche z innej strony:

Absolutnie ukochany Douglas Adams (zawsze poprawia mi humor)
      Tom Robbins
      i oczywiście Pratchett zawsze i wszędzie.

Ostatnio pasjami Terakowska
      • klek1 Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 17:25
        James Oliver Curwood niestety już nie żyje
      • aga_sama Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 22:25
        Tom Robbins - uwielbiam, nawet nie wiem, ktorą najbardziej, chyba "nogi jak patyki"
        beataj1, witaj w klubie, wiekszość moich znajomych nie trawi Robbinsa

Bardzo jeszcze lubię cykl książeczek o Tybecie Eliotta Pattisona: "Mantra czaszki", "woda obmywa kamień itp.
        Oczywiście Gaiman, Gretkowska, Tolarczuk
        Douglas Adams - mój mąż uwielbia
        • beataj1 Re: Wasz ukochany autor książek? 05.01.11, 19:09
          Ja chyba najbardziej lubie Perfumy w rytmie jitterbuga - wszyscy mi pamiętają że czytałam ksiązkę o perfumach z buraków smile)
      • spicy_orange Re: Wasz ukochany autor książek? 03.01.11, 09:07
        > Absolutnie ukochany Douglas Adams (zawsze poprawia mi humor)

a próbowałaś Roberta Rankina? Jeśli nie to popróbuj-ja się rozsmakowałam i bawi mnie niezmiennie
    • nenia1 Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 18:01
      Jednego nie mam, podobają mi się różne książki, jakbym miała wybierać
      to Tomasz Mann - całość, ale głównie Czarodziejska Góra, Józef i jego bracia ,
      Hrabal za Pociągi i Obsługiwałem angielskiego króla, Max Frisch za Homo Faber,
      Vessas głównie za bardzo smutne i piękne Ptaki, porównywany do Kafki Abe Kobo
      i melancholijny Kundera.
      • morgen_stern Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 18:54
        Ooo tak, Homo Faber to wspaniała książka, udana jest też jej ekranizacja.
    • paskudek1 Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 18:07
      absolutnie, bezwzględnie i na pierwszym miejscu Joanna Chmielewska. Co prawda już nie kupuję książek jak opętana bo nie mam ani kasy ani miejsca ale wypożyczam maniacko wszystko co napisze z prędkością światła (tzn wypożyczam tak prędko). Ponadto jeżeli chodzi o twórczość Chmielewskiej to jestem nieobiektywna, wszystko mi się podoba bo jest Jej i tyle.
      Do tego doszedł Mankell i ten no... od Kodu Da Vinci..... kurcze, no nic, skleroza mnie dopadła. a szukać mi się nie chce terazsmile Całą resztę czytam chętnie w zależności od gatunkusmile
      • meliissa Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 18:33
        paskudek1 napisała:
        ten no... od Kodu Da Vinci....

Dan Brownsmile Muszę przyznać, że pomimo iż mam wielkiego fana jego książek w domu w postaci męża, jeszcze po niego nie sięgnęłam. Film za to bardzo mi się podobał, a to oznacza, że pewnie książka jest jeszcze lepsza. Jak uporam się z Deaverem i Mankellem to chyba spróbujęsmile
        • paskudek1 Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 18:53
          no proszę jaka skleroza ze mniesmile a książki niemal wszystkie przeczytałam poza Zaginionym symbolem bo kolejka w bibliotece jestsmile polecam gorąco bo filmy się nie umywają. Książki są napisane świetnie zwłaszcza pod względem konstrukcji tekstu. Jak dla mnie cos wspaniałego. Oczywiście po Chmielewskiej smile
    • diademonde Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 18:08
      Zdecydowanie Irving! Na punkcie jego książek mam totalnego świra. Każdą przeczytałam już kilkukrotnie i za każdym razem odkrywamy w nich coś nowego - ostatnio "Regulamin tłoczni win" okazał się być zupełnie inną książką niż ta, którą czytałam jako mało doświadczona życiowo nastolatkasmile
      • olcia029 Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 18:35
        ROBIN COOK trilerry medyczne i inne . kochammmmmmmmmmm
        • meliissa Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 18:43
          olcia029 napisała:

ROBIN COOK trilerry medyczne i inne . kochammmmmmmmmmm

Sprawdziłam w merlinie. Z tego co zobaczyłam to jego książki mają nawet wartość edukacyjnąwink
          To fragment recenzji do książki "Toksyna":
          tym razem mam awersję do hamburgerów i innych mięsnych fast food'ów...

Zaciekawiły mnie ten autor, z drugiej strony boję się, że zacznę się za bardzo baćwink
          Inna recenzja:
          czasem zaczynam bać się szpitali(...)Czasem nie mogę w nocy zasnąć

Polecasz, którąś szczególnie?
      • esr-esr Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 20:41
        Irving zdecydowanie, a regulamin tłoczni win to moja ukochana książka. pochwalę się nawet, ze mam jego autograf smile
        z polskich lubię pilipiuka i grzędowicza, z zagranicznych jeszcze leguin.
        douglasem zaczytywałam się jako nastolatka, tak samo jak kenem kesseyem.
    • red-truskawa Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 20:07
      Dean Koontz
    • angazetka Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 20:13
      Czy jak napiszę, że Rowling i Dostojewski, to będę bardzo dziwna? wink
      • meliissa Re: Wasz ukochany autor książek? 03.01.11, 12:55
        angazetka napisała:
        Czy jak napiszę, że Rowling i Dostojewski, to będę bardzo dziwna? wink

angazetka nie dziwna tylko oryginalnasmile
    • kali_pso Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 20:21

Sporo ich...J.C.Oates i Margaret Atwoood, Majgull Akselsson i Kazuo Ishiguro( na ekrany wchodzi niedługo film na podstawie jego powieści "Nie opuszczaj mnie" - to dla miłosniczek jego prozy)

Z lżejszej literatury- nadal Mankell, Mastertona też mam chyba wszystkie powieści, ale już mnie tak nie kręcą jak kiedyś...
    • sanciasancia Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 20:23
      Alice Munro, Margaret Atwood, Helen Simpson, Tessa Hadley, Rachel Cusk. Carol Shields i Caroline Blackwood nie żyją, więc już nie czekam z niecierpliwością na nową książkę.
    • green_hill Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 20:27
      Charlotte Link, Marek Krajewski, Volker Kutscher. Z kryminalow czytam tez chetnie Mankella i Nessera, ale raczej wybiorczo.

Zeruya Shalev.

Do pewnego momentu czytalam tez wszystkie pozycje J.M. Coetzee, ale kilka ostatnich odpuscilam.
    • kali_pso Do "Hiszpanek" ale nie tylko- Lucia Etxebarria... 02.01.11, 20:30

...warto sięgnąć po jej książki? To nurt feministyczny zdaje się, więc interesujący mnie, ale może ktoś coś powiedzieć?
    • spacey1 Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 21:02
      Mam kilku takich autorów, różnego kalibru smile
      Począwszy od autorów kryminałów: Harlana Cobena, Charlotte Link i Camili Lackbertg (jedno z ostatnich odkryć). Kiedyś czytałam jedną po drugiej książki Waldemara Łysiaka, dopóki facet troszkę nie ześwirował. Uwielbiam Roberta McLiama Wilsona (szczególnie Ulicę marzycieli). Bardzo polecam też Alessandro Baricco (szczególnie Jedwab). Spoza literatury pięknej czytam wszystkie ksiązki Jurgena Thorwalda i Malcolma Gladwella.
      • kotka.zielonooka Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 22:11
        Sapkowski Andrzej.
        a potem Terry Pratchet.

(mało ambitnie ale naparwde ich ksiązki "połykam" smile)
        • annakate Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 22:28
          Jeffrey Archer, jedyny, ktorego wszystkie ksiazki mam, przeczytałam (najnowsza jeszcze czeka, az skończę inny prezent gwiazdkowy) i wracam do nich, chociaz juz nie ma tej przyjemności z suspensu- pokochałam go za "Co do grosza" i "Kane i Abel", ale najbardziej lubię "Prosto jak strzelil", chociaz te najnowsze też są niczego sobie.
          Z lekkostrawnych może być Szwaja, choć pierwsze ksiązki były lepsze od tych oststnich; to na pewno nie jest az miłość, ale jako guma do zucia dla zmęczonego praca rozumu się na urlopie sprawdza
    • thegimel Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 22:43
      Robert Harris - ten od Vaterlandu, do niedawna Sapkowski - niestety ostatnia powieść to duuuże rozczarowanie. Ponad to Jacek Dehnel i Umberto Eco.
      Ukochani nieżyjący to również Colette i Agatha Christie.
    • vivibon Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 22:50
      Margaret Atwood, Muriel Spark, Neil Gaiman, Woody Allen, Thor Heyerdahl & guilty pleasure: felietony J. Clarksona smile
      To teraz.
      Ale to się często zmienia.
    • marghe_72 Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 22:50
      Fannie Flagg (chociaż ostatnia już nie była taka dobra)
      Jodi Picoult zaczyna mnie męczyć, pisze na akord..
      swego czasu Carrol, Lodgde, Fowles,Allende

Clarkson big_grin
      • yenna_m Re: Wasz ukochany autor książek? 05.01.11, 17:34
        > Fannie Flagg (chociaż ostatnia już nie była taka dobra)
        ale generalnie fajna i bardzo nastrojowa
        bardzo lubie jej ksiazki i wiem, ze mozna kupowac w ciemno

ale i tak najbardziej ze wszystkich pisarzy kocham Pratchetta smile
    • marghe_72 Re: teraz czekam 02.01.11, 22:54
      na kolejne ksiazki

Jacobsa merlin.pl/Rok-biblijnego-zycia_A-J-Jacobs/browse/product/1,696056.html
      i Roach
      merlin.pl/Mary-Roach/browse/search/1.html?offershock&sort=rank&person=Mary+Roach
      www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,2589,tytul,Sztywniak.%20Osobliwe%20%C5%BCycie%20nieboszczyk%C3%B3w?gclid=CK6NiJvBnKYCFdGVzAodAGjvXg
    • orgazm_stefana Re: Wasz ukochany autor książek? 02.01.11, 23:32
      Dukaj. Jacek Dukaj.
    • demarta Re: Wasz ukochany autor książek? 03.01.11, 01:10
      nie mam jednego autora na całe życie wink u mnie to przechodzi falami, aktualna fala zowie się Mariusz Szczygieł - pochłaniam jego nowość właśnie, na którą czekałam, ojjjjj, czekałam. i nijak nie mogę pojąć, że ten look, jaki pamiętam z zamierzchłych czasów: jakiś tandetny dach, ilona felicjańska, rozmowy o seksie w kisielu za pieniądze i takie tam, to dzieło tego samego faceta, który dzisiaj popełnia moje ulubione czytadła...
    • lilly_about Re: Wasz ukochany autor książek? 03.01.11, 08:07
      Mankell
    • gabi683 Monika Szwaja 03.01.11, 09:08

• mamand Re: Wasz ukochany autor książek? 03.01.11, 09:43
      Jonathan Carroll
      Orson Scott Card
      Kurt Vonnegut

Sapkowski, ale stary, wiedźniński

w liceum przeczytałam chyba wszystkie książki Whartona

ostatnio zaczytuję się Piekarą, czytam już 6 jego książkę po kolei i jeszcze mi się nie przejadł
      • dagbe Piekara - TAK! 03.01.11, 12:48
        Nie mogę się oderwać i ciągle jestem niewyspana wink
        Miłością mojego dzieciństwa są Alistair MacLean, Isaac Asimov i Joanna Chmielewska. Mam też po babci sporą kolekcję romansów Jadwigi Courts-Mahler wink
        Obecnie lubię też Sapkowskiego, Pratcheta, Pilipiuka, Szwaję i wielu innych wink

Pozdrawiam,
        Dagmara
    • mondovi Re: Wasz ukochany autor książek? 03.01.11, 09:49
      Camus. ale ja już raczej na nowe biografie i opracowania czekam.
    • martishia7 Re: Wasz ukochany autor książek? 03.01.11, 10:14
      John Irving (chociaż 'Until I find you' odrobinę mą wiernością zachwiało) i Neil Gaiman (na razie bez "ale").
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka