Dodaj do ulubionych

Bierzmowanie

22.01.11, 13:32
Powszechnie wiadomo, że z okazji chrztu, komunii i ślubu należy zaszaleć z prezentemwink
A jakie są aktualne trendy z okazji bierzmowania?
W epoce przed dinozaurami nie dostawało się nic. Nie wiem jak jest teraz.
Mam być świadkiem bierzmowania u swojej chrześniaczki. Bardzo ją lubię i chciałabym coś jej dać na pamiątkę, ale nie chcę się też wygłupićwink
A ematki jak wiadomo wszystko wiedzą i podpowiedząsmile
Obserwuj wątek
    • mimka23 Re: Bierzmowanie 22.01.11, 13:33
      No to ja na poważnie zacofana jestem w tej kwestii bo pierwsze słyszę o prezencie z okazji bierzmowania, serio. Sama też nic nie dostałam z tej okazji.
      • onoma-topeja Re: Bierzmowanie 22.01.11, 13:42
        zadnych prezentow sie nie daje ani nic sie nie wyprawai z tej okazji
    • sadosia75 Re: Bierzmowanie 22.01.11, 13:44
      O ile sie orientuje to bierzmowanie polega na przyjeciu drugiego imienia osoby swietej tak?
      To moze ladna recznie pisana ikone patrona?
      • iuscogens Re: Bierzmowanie 22.01.11, 13:56
        Nie słyszałam o tym, żeby dawać cokolwiek z okazji bierzmowania.
    • estelka1 Re: Bierzmowanie 22.01.11, 14:24
      U nas jest zwyczaj zrobienia podwieczorku, czy kolacji dla rodziców, chrzestnych, świadka, ewentualnie dziadków. Prezent ma charakter zupełnie symboliczny, jakiś drobiazg typu zegarek, biżuteria i/lub coś w duchu religinym - medalik, krzyżyk, obrazek z wizerunkiem patrona. Dla nastolatka też zawsze sprawdza się prezent pieniężny, także w postaci dofinansowania np. letniego obozu.
    • thegimel Re: Bierzmowanie 22.01.11, 14:30
      Ja siostrze dałam ładny srebrny medalik, chodziło mi bardziej o pamiątkę niż prezent. Drogich prezentów faktycznie się raczej na bierzmowanie nie kupuje.
    • agata_abbott Re: Bierzmowanie 23.01.11, 08:20
      Rok i dwa lata temu temu byłam na bierzmowaniu i nie było prezentów, był uroczysty obiad (w domu) i tylesmile
    • reszka2 Re: Bierzmowanie 23.01.11, 08:41
      Bierzmowanie to bardzo ważny i totalnie olany sakrament. I nie polega na wybraniu drugiego imienia smile Ale pomysł z ikoną jak pamiątką jest bardzo fajny. Nie urządza się żadnych pseudochrześcijańskich bib, nie kupuje się - chwalić Boga -koszmarnych kiecek, nie ma sesji fotograficznych, nie prześciga się w prezentach.
      I dobrze.
    • attiya Re: Bierzmowanie 23.01.11, 09:21
      pierwszy raz słyszę, że coś sie daje uncertain
      samochód jej kup albo mieszkanie
      bez prezentu to już nie można?
      • morsk2 Re: Bierzmowanie 23.01.11, 10:29
        Ale czy ja pisałam, że chcę dać wypasiony prezent? Chcę dać dziewczynie drobiazg na pamiątkę, bo ją lubię. W dodatku to moja kuzynka i chrześniaczka.
        Bierzmowanie jest dla mnie ważnym sakramentem, a traktowany jest jakoś tak "po macoszemu". Nie chodzi o robienie "biby". Po uroczystości w kościele pewnie spotkamy się przy kawie i tyle.
        Myślę, że skorzystam z pomysłu, żeby kupić jej coś związanego z patronem.
    • panna.w.paski Re: Bierzmowanie 23.01.11, 10:00
      Moją świadkową była koleżanka z klasy, która należała do innej parafii i miała bierzmowanie tydzień wcześniej niż ja smile Dostałam od niej tomik wierszy Twardowskiego z dedykacją, mam go do dziś. Po uroczystości zaprosiłam ją do siebie na kawę i ciasto, było sympatycznie i bez zadęcia smile
    • onika27 Re: Bierzmowanie 23.01.11, 10:02
      moja siostra jest moją chrzestną i była też świadkiem na moim bierzmowaniu Dostałam od niej książkę Dedykacja wyblakła a książkę wciąż pamiętam.Myślę ze właśnie książka z dedykacją to będzie miła pamiątka No oczywiście dla kogoś kto lubi czytaćsmile no i parę groszy zawsze się przydasmile
    • kol.3 Re: Bierzmowanie 23.01.11, 11:57
      Zwyczaj jest taki, że nic się nie daje ani się nie wyprawia, ale ludzie usiłują to zmienić i słyszałam już nawet o obchodach w restauracjach. Ja np. jakiś czas temu zostałam gdzieś ok. 10 rano w pracy powiadomiona przez matkę chrześniaka, że o 17.00 mam być w oddalonym terytorialnie kościele, bo jest bierzmowanie chrześniaka. Matka dała mi do zrozumienia że po mszy odbędą się jakieś obchody domowe. Jest to jednak osoba z gatunku "skoro przyszliście to zróbcie sobie herbatę", więc nie bardzo w to uwierzyłam. Forma zaproszenia była taka, że nie mogłam z niej skorzystać.
      Dać coś na pamiątkę zawsze można, najlepiej wybrać coś samemu pod gust chrześniaczki i odpowiedniego do stanu konta.
    • lafiorka2 Re: Bierzmowanie 08.05.15, 09:23
      co wszyscy ostatnio z tymi prezentami na bierzmowanie??? Kurde?! co to? jak jestm chrzestną to znaczy,żem bankomat??? i z każdej okazji kasa, kasa, kasa???
      • lafiorka2 kurna? znowu wygrzebany wątek 08.05.15, 09:24

• peggy_su Re: Bierzmowanie 08.05.15, 09:56
      Rzeczywiście wielkich prezentów się nie daje, ale drobiazg na pamiątkę jest fajnym pomysłem. Moją świadkową była starsza przyjaciółka. Dostałam od niej książkę związaną z patronką, którą wybrałam.
      W naszej rodzinie dawało się zwykle krzyżyk z łańcuszkiem na szyję, jeśli ktoś nie miał, ikonę świętego lub książkę jakoś tam związaną z duchowością.
      Niedawno kuzynka dostała "Urzekającą" Stasi Elgredge, bardzo polecam: lubimyczytac.pl/ksiazka/49966/urzekajaca-odkrywanie-tajemnicy-kobiecej-duszy
      • peggy_su Re: Bierzmowanie 08.05.15, 09:57
        O kurcze nie zauważyłam że wykopalisko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka