Dodaj do ulubionych

Mycie głowy dwa razy?

• memphis90 Re: Mycie głowy dwa razy? 19.02.11, 16:38
      Za drugim razem piana robi się większa. Puchata jak ta w reklamie... Innych pozytywów nie zauważyłam, piana przestała mnie kręcić jak już skończyłam te 12 lat wink
      • onoma-topeja Re: Mycie głowy dwa razy? 19.02.11, 17:54
        zawsze myje wlosy dwa razy-raz dla czystosci drugi raz dla uroidy.
        raz nie umyjesz porzadnie wlosow
        • memphis90 Re: Mycie głowy dwa razy? 19.02.11, 20:48
          Moje są czyste, wytrzymują 3-4 dni do kolejnego mycia... Ale przed chwilą testowo umyłam dwa razy i są b. suche. Bez solidnej porcji odżywki już bym ich nie rozczesała. A w dobroczynne działanie szamponu nie wierzę- on jest od mycia, od urody jest odżywka.
    • atenette Re: Mycie głowy dwa razy? 19.02.11, 18:19
      Kiedyś czytałam gdzieś, że myje się włosy dwa razy, bo dopiero za drugim razem wnikają składniki odżywcze szamponu. Pierwsze mycie spłukuje jedynie brud i chemię. Nie wiem ile w tym prawdy. Ja myję zazwyczaj raz, chyba, że nie myłam dłużej niż 2 dni temu.
      • madzioreck Re: Mycie głowy dwa razy? 19.02.11, 19:49
        atenette napisała:

> Kiedyś czytałam gdzieś, że myje się włosy dwa razy, bo dopiero za drugim razem
        > wnikają składniki odżywcze szamponu.

Może i tak, ale dla mnie szampon ma myć, a odżywianie zostawiam odżywkom wink Ciekawe zresztą, czy te składniki odżywcze szamponu wytrzymują starcie ze SLES ;_
    • emilka2828 [...] 19.02.11, 18:24
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • zona_mi emilka2828 19.02.11, 21:56
        Proszę zmienić/zmniejszyć sygnaturkę, by jej wysokość nie przekraczała ok. 4 wersów i usunąć reklamę.
    • angazetka Re: Mycie głowy dwa razy? 19.02.11, 18:29
      Mam takie samo zdanie o podwójnym myciu. Myję więc raz, codziennie. Są świeżutkie (póki nie założę czapki...).
    • hexella Re: Mycie głowy dwa razy? 19.02.11, 19:01
      tylko raz
      chociaż, kiedy muszę użyć dzieciowego szamponu to dwa, bo się skubany za pierwszym razem słabo pieni.
      to pewnie też zależy od tłustości włosów, moje są dość suche i raz wystarczy.
    • mathiola Re: Mycie głowy dwa razy? 19.02.11, 19:18
      Ja dwa razy, po 1 razie mam jakieś takie niedomyte i szybciej mi się przetłuszczają (wiem, bo próbowałam się przestawić na raz)
    • olifra1 Re: Mycie głowy dwa razy? 19.02.11, 20:03
      mam znajomą fryzjerkę, która mi wytłumaczyła, że dobrze jest myć głowę dwa razy bo: pierwsze mycie tylko zmywa brud z włosów a drugie służy nabłyszczeniu i kompletnemu odświerzeniu włosów (zresztą właśnie za drugim razem piana się wytwarza zdecydowanie większa). są osoby, które myją głowę raz w tygodniu (max dwa) i to w szczególności tych przypadków dotyczy.
      ja myję raz wink ale codziennie, także podwójne mycie w tym przypadku to trochę za wiele wink
    • guderianka Re: Mycie głowy dwa razy? 19.02.11, 20:23
      moja osoba zgadza się z Twoją osobą
    • ka_thy Re: Mycie głowy dwa razy? 19.02.11, 20:35
      Powinno się myć głowę dwa razy - pierwsze mycie myje włosy, drugie skórę głowy. Kiedyś, gdzieś to wyczytałam.
    • gonia28b Re: Mycie głowy dwa razy? 19.02.11, 20:36
      Na opakowaniu zazwyczaj jest napisane: w razie potrzeby czynność powtórzyć.

Ja osbiśc ie dosyć często myję dwa razy, bo mi się szybkpo włosy przetłuszczają. Ale czasmi wystarczy rtylko raz - aha, myję włosy codziennie, bo tego wymaga moja potrzeba higieny osobistej smile no coż... też dużo szamponu zużywam zatem wink
      • iuscogens Re: Mycie głowy dwa razy? 19.02.11, 21:31
        Zawsze dwa razy, bo mam bardzo gęste i grube włosy, nie używam szamponów z silnymi detergentami, więc za pierwszym razem nie pieni się jakoś zabójczo i tej piany jest za mało jak na moją lwią grzywę. Za to nie ma siły, która by mnie zmusiła, żebym myła codziennie włosy. Może jakbym myła codziennie, to by jeden raz starczył.
        • gonia28b Re: Mycie głowy dwa razy? 19.02.11, 22:14
          no... gdybyś już po jednym dniu włosy miała wyraźnie przetłuszczne, nieświeże, to by to była siła, która by Cię zmusiła do codziennego mycia włosów smile
          ja właśnie z tego względu stawiam na dobre strzyżenie - takie, żeby wystarczyło tylko wysuszyć, ewentualnie lokówkosuszarką z grubą szczotą (np. braun) nadać w miarę uporządkowany fason wink
          • iuscogens Re: Mycie głowy dwa razy? 19.02.11, 23:12
            Pewnie tak, ale w obecnej sytuacji takiej siły nie ma wink na szczęście wink
            • kasia111177 Re: Mycie głowy dwa razy? 19.02.11, 23:39
              Zawsze myję dwa razy plus odżywka (spłukiwana) i powtarzam te czynności codzienniewink
    • erillzw Re: Mycie głowy dwa razy? 19.02.11, 23:44
      Zalezy. Najczesciej od pory roku np., oraz od tego co mam na wlosach. jak mi ktos nawali lakieru/zelu/wosku i tapira to dwa nawet czasem i trzy razy.
      Latem raz, zima dwa bo czapki, gorac w domu sprawiaja, ze wlosy mi sie szybciej przetluszczaja po jednym myciu niz po dwoch. Normalnie 2-3 dni (z czego trzeci jest dniem gdzie myje wlosy), a tak juz na drugi dzien sa w stanie jak normalnie 3. Czasem zdarza sie ze umyje wlosy popoludniu i po wstaniu rano nadaja sie tylko do spiecia i schowania pod czapke.

Poza tym wiele zalezy od typu szamponu, typu wlosow.
    • hellulah Re: Mycie głowy dwa razy? 19.02.11, 23:44
      Myję włosy codziennie albo co drugi dzień. Najpierw spłukuję wodą i na chwilę nakładam spłukiwalną odżywkę. Potem zmywam odżywkę i myję szamponem, raz. Potem odżywka - spłukuję - zimna woda aby zamknąć łuski włosa, zawijam w ręcznik i voila! Czasami myję dwa razy, aby zmyć np. środki do stylizacji (jak się zdarzy, że było ich więcej), albo po tygodniu w ostępach leśnych, gdzie się myje włosy w lodowatej rzece smile
    • evee1 Re: Mycie głowy dwa razy? 20.02.11, 23:38
      Wlosy myje codziennie rano (po basenie, albo jak jest goraco to myje i kolejny raz), wiec nie widze potrzeby podwojnego mycia. Szampon pieni mi sie za pierwszym razem wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka