Dodaj do ulubionych

czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne?

21.02.11, 15:26
czy mieszkanie dajmy na to 85, 90, do 100 m to nie sa 2 wieksze kawalerki na 2 poziomach? czy przestrzen w takim mieszkaniu jest? zalozmy , ze to 4 pokoje. nie zmaierzam kupic, mieszkanie juz mam ale czytalam inny watek i tak mi sie nasunelo pytanie.

mnie sie wydaje, ze 120-130 m na 2 poziomach jest fajne bo dzieli sie poziomami strefe dla gosci i prywatna ale w przypadku mniejszych to juz chyba miec lepiej na 1 poziomie?
Obserwuj wątek
    • joanna_poz Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 15:36
      mam w sąsiedztwie takie 72 metrowe i 90 metrowe.
      (parter: pokoj dzienny łaczony z kuchnią + mała łazienka; piętro: 2 pokoiki, łazienka)
      jak to napisałas - to są 2 kawalerki na 2 poziomach.
      • ylunia78 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 15:42
        w innym wątku ja cos tam pisałam o dwu poziom.Moja koleżanka ma właśnie takie (i o takim pisałam)wink
        Mieszkanko w sumie fajne.Ale fakt...to chyba 2kawalerki.Na dole ma garderobę jakieś 5m2,salon z kuchnią jakieś 15m2,schody do góry gdzie jest łazienka ok 8m2 i dwa pokoje jakieś 20m2
        Ale to tak orientacyjnie.Wiem,że mieszkanie jej a moje (zwykłe)ma podobny metraż.Fakt pokoje w sumie małe.
        Aha no i ma dwa balkony-na górze i na dole
      • shellerka Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 16:23
        chyba mieszkasz w moim sasiedztwie wink obok mnie jest takie 70 metrowe. tego sobie nie wyobrażam kompletnie. byliśmy oglądać takie jeszcze przed dokonaniem wyboru i dół robił na mnie wrażenie klaustrofobiczne, zwłaszcza że właściciele zafundowali sobie mega wielki kominek, nadający się bardziej do leśniczówki, niż do szeregowca. zajmowało to ustrojstwo połowę "salonu" i niemalże wchodziło do kuchni. wrażenie potęgował fakt, że akurat państwo pokazujący mieli gości i ten tłok mnie przeraził.
        • piegowata9 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 21:35
          Ba, agencja nieruchomości oferowała mi kiedyś mieszkanie dwupoziomowe, wygospodarowane na 60 mkw!!! W tym 4 pokoje wink
          Uznałam, że szkoda czasu na oglądanie chorych wizji naćpanych architektów.
    • sebaga Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 15:46
      ja mam takie 90m, nie mam poczucia posiadania dwoch kawalerek wink Dziwne porownanie. Ja czuję inaczej, plusem takiego mieszkania jest to, ze robi wrazenie domu, na dole mamy duza przestrzen pokojowo-kuchenna, taka w sam raz plus lazienka 6metrow. Na górze dwie sypialnie (17, 15) i lazienkę.
      Podoba mi się wlasnie ten podzial na dwie strefy, nasza prywatna na górze, dla gosci na dole.
      To co mi przeszkadza: to pokoje na gorze sa za duze, wolalabym trzy mniejsze, bo brakuje mi bardzo pokoju na komputer, dokumenty. I te cholerne schody, jak ktos jest zapominalski tak jak ja to sie nalatac trzeba, ze hej.
      Dla mnie idealem byloby 90m na jednej powierzchni i 4pokoje.
    • lolinka2 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 15:48
      Mam 96 m2, dwa poziomy. Na dole łazienka, sypialnia, salon z aneksem (tak, tak, chciałam aneks i z perspektywy 2 m-cy nie żałuję). Na górze 3 pokoje i łazienka. Przestrzeń w okolicy schodów zagospodarowana etc. Schodami mnie straszono najbardziej, ale jeszcze nie płakałam przez nie....

Mnie się ten układ podoba, w zapotrzebowanie (rodzina 2+2) trafia.
      • papalaya Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 23:30

ty w komórkach mieszkasz?

90% nadaje się na max kuchnię i łazienkę i 3 pokoje

lolinka2 napisała:

> Mam 96 m2, dwa poziomy. Na dole łazienka, sypialnia, salon z aneksem (tak, tak,
        > chciałam aneks i z perspektywy 2 m-cy nie żałuję). Na górze 3 pokoje i łazienk
        > a. Przestrzeń w okolicy schodów zagospodarowana etc. Schodami mnie straszono na
        > jbardziej, ale jeszcze nie płakałam przez nie....
        >
        > Mnie się ten układ podoba, w zapotrzebowanie (rodzina 2+2) trafia.
    • lola211 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 15:53
      To chyba zalezy, wszystkie mieszkania nie sa projektowane wedle 1 klucza.
      Ja mam na dole 60 m- w tym pokoj, salon z aneksem kuchennym i lazienka, a na górze jest jedno 35 m pomieszczenie- pokój córki.
    • triss_merigold6 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 16:02
      Zależy jak jest rozplanowane, zagospodarowane i jak wykorzystano przestrzeń przy schodach.
    • martishia7 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 16:04
      Moim zdaniem, to mieszkanie dwupokojowe łączy w sobie największe felery posiadania domu (schody!) i mieszkania, nie dając jednocześnie żadnych korzyści, które daje to pierwsze (ogródek, większa separacja od sąsiadów).
      • shellerka Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 16:26
        ja mam ogródek. taki calkiem spory - mam nawet posadzone trzy lipy smile
        i taras mam.
        mogę powiedzieć, że mam namiastkę domu.
        • martishia7 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 16:28
          Tak się też da, oczywiście. Wiesz, dla mnie osobiście ogródek to drugi największy feler domu, ale napisałam o powszechnych społecznych oczekiwaniach smile
          • shellerka Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 16:31
            big_grin ja też z tych antydziałkowiczek. nie rozumiem pasji grzebania w ziemismile mam trawę zasianą na prawie całej powierzchni, a na około leci taka nie wiem jak to się nazywa? no wysypane to jest korą i posadzone drzewka ozdobne i kwiaty. o całość dba wynajmowana firma. tzn. co jakiś czas wpadają i robią, co tam jest do zrobienia, a my tylko trawę kosimy.
            • martishia7 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 16:36
              I to rozumie. Zupełnie się nie nadaję do grzebańska w glebie smile
    • shellerka Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 16:19
      ja mam takie stumetrowe na dwóch poziomach i już mówię:
      - z jednej strony, tak jak piszesz, pewnie gdyby to było 100 metrów w poziomie, robiłoby wrażenie. rozłożone na dwóch poziomach już takiego wrażenia nie robi, zwłaszcza góra.
      ale nie jest źle
      - z drugiej strony, również tak jak piszesz, wolę mieć część sypialno łazienkową (na dole mam tylko WC + umywalka, na górze WC, wannę, kabinę i umywalkę) osobno i co za tym idzie, nie każdemu gościowi, który do mnie przychodzi pokazywać zestaw kosmetyków, których używam, czy burdel w pokoju dziecka.

nasi znajomi mają jeden poziom w tym samym metrażu i cóż... często gęsto goście się mylą, zamiast do toalety trafiają do ich sypialni, a ja lubię mieć poczucie intymności. poza tym lilka - SCHODY!!! zawsze marzyłam o mieszkaniu ze schodami i powiem, że te schody utrzymują chyba moją sylwetkę i kondycję w jako takim porządku, bo czuję, że bez nich totalnei bym się rozklapciała wink
    • 18_lipcowa1 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 16:36
      Never. Nie chciałabym mieć nigdy 2 poziomowego mieszkania. Porażka.
      • lola211 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 16:53
        Faktycznie porazka.Zamiast miec 100 m lepiej poprzestac na 60,ale za to na 1 poziomie.O ludu, co za myslenie.
        • 18_lipcowa1 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 17:02
          lola211 napisała:

> Faktycznie porazka.Zamiast miec 100 m lepiej poprzestac na 60,ale za to
          > na 1 poziomie.O ludu, co za myslenie.
          >

Ojeju no straszne, rzeczywiście. Że ktos nie marzy o lataniu w górę i w dół ...Kosztem paru metrów więcej. No straszne myślenie.
          W życiu bym nie chciała.
          • lolinka2 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 17:07
            jeśli mówimy o kontraście 60 vs 100, to nie parę metrów, a niemal podwojenie metrażu - to co do meritum.

dwa - skąd możesz wiedzieć, czy faktycznie jest to latanie z góry na dół, skoro nie masz takiego mieszkania?
            • atena12345 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 17:19
              lolinka2 napisała:

> jeśli mówimy o kontraście 60 vs 100, to nie parę metrów, a niemal podwojenie me
              > trażu - to co do meritum.

Bzdura!
              W tych 100 metrach jest powierzchnia klatki schodowej + 2 korytarze (w jednopoziomowym wystarcza jeden), czasem 2 łazienki.
              • lola211 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 17:33
                Nie wiem serio, o czym ty piszesz.Nie dalej jak 2 tygodnie temu mialam robione pomiary- tylko mieszkanie ma 100 m.No i mam 1 lazienke i zadnego korytarza.
            • 18_lipcowa1 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 17:24
              > dwa - skąd możesz wiedzieć, czy faktycznie jest to latanie z góry na dół, skoro
              > nie masz takiego mieszkania?

miałam
              upierdliwa sprawa
              • mamitymi Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 22.02.11, 00:30
                A ja sobie chwale wink
                Mam 127 m, azurowe schody przepuszczaja swiatlo wpadajace przez ogromne okna, na dole kuchnia, jadalnia i salon tworza jedna calosc. Jest jeszcze lazienka i pokoj. Na gorze 3 pokoje, garderoba i spora lazienka. Latanie po schodach mi nie przeszkadza. Dla mnie wada to te polacie do sprzatania tongue_out
                Mysle ze wiele zalezy od samego mieszkania, czy sie je lubi, a nie tylko czy ma 1 czy 2 poziomy.
          • lola211 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 17:08
            A ja bym w zyciu nie chciala mieszkac w palacu, bo za wysoko i za wielkie przestrzeniesmile.

Serio nie wiem, jak to sie "lata" w góre i w dol mimo ze w takim mieszkaniu mieszkam.
            A ci co domy pobudowali to dopiero gupi som.

-
            Koci kalendarz- uratuj kocie życie
            • 18_lipcowa1 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 17:25
              > A ci co domy pobudowali to dopiero gupi som.

A w zyciu. Gupi nie som.
              Wolałabym już dom niz wywalać kasę na 2 poziomowe mieszkanie- czyli latanie góra dól i na dodatek sąsiedzi. Czyli wszelkie minusy domu i minusy mieszkania w bloku sumują się w mieszkaniu piętrowym.
              • lola211 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 17:37
                Ja sobie zas bardzo chwale.Mam oryginalne duze mieszkanie ,fajnych sasiadów i za nic bym go na inne nie zamienila.Na razie nawet na dom, bo nie zamierzam wyprowadzac sie poza miasto i wszedzie dojezdzac.
                Co do latania po domu- mnie to omija, bo na górze jest królestwo córki i bywam na gorze raz na tydzien czasami.
              • shellerka Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 17:41
                ja też zdecydowanie wolałabym dom. niestety w chwili kupna mieszkania, może stać by nas było na kupno działki i wybudowanie domu, ale już urządzenie go raczej nie.
                bo zakładaliśmy, że jak dom, to nie na działce o powierzchni równej powierzchni domu, tylko na minimum 1000 m i tak, zeby nie patrzeć sąsiadom w okna, no i dom nie 100 metrowy...
                podkreślam, że takie wymagania mieliśmy jeśli chodzi o dom.

a to mieszkanie, które kupiliśmy stało się kompromisem między domem - ogród + dwa poziomy, a mieszkaniem w bloku. i nie koniecznie chodzi mi o mieszkanie w bloku na starym osiedlu, ale również o nowoczesne zamknięte osiedla. mam takie po drugiej stronie ulicy. niestety dla mnie to nadal blokowisko, mimo że napewno ładniejsze niż np. na piątkowie.

kwestia latania - wiem, że teraz póki jestem młoda to mi się tak podoba, a potem na stare lata mniej będę szczęsliwa z powodu tych schodów, ale nie zakładam, że będziemy tu mieszkać do starości.

kwestia bezpieczeństwa dzieci. wprowadziliśmy się tu jak młody miał 3 lata i sam bał sie wchodzić na schody. dość długo wołał mnie, kiedy chciał zejść ze schodów. teraz już luzik
                na młodą - 1,5 roku muszę uważać, bo lubi sobie wejść na schody. zejść nei umie. ale to tak samo jak z pilnowaniem dziecka w domu jednopiętrowym. też trzeba co jakiś czas spojrzeć na dziecko.
                najczęściej bawią się na dole, w jadalni.
                Bo na dole mamy jadalnię osobno i salon z aneksem kuchennym. z tym, że bardziej jest to aneksior, niż aneksik. kuchnia oddzielona od salonu barkiem, o którym też zawsze marzyłam.

faktycznie kiepska sprawa, kiedy toaleta tylko na dole. ktoś nie pomyślał.
                acha. a przestrzeń pod schodami mam wykorzystaną - mam tam schowek na różne "kląkry", półkę z narzędziami męża, odkurzacz, deskę, suszarkę i środki czystości.

ja tam lubię swoje mieszkanie, ale rozumiem że każdy woli co innego.
          • wuika Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 20:13
            Mieszkałam tak ładnych kilkanaście lat. Schody nie były upierdliwe dla żadnego z kilku mieszkańców. A robiły klimat smile
        • atena12345 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 17:15
          lola211 napisała:

> Faktycznie porazka.Zamiast miec 100 m lepiej poprzestac na 60,ale za to
          > na 1 poziomie.O ludu, co za myslenie.
          >

zastanów sie ile w takich 100m2 jest powierzchni przeznaczonej na komunikację. 100 metrów na jednym poziomie > niż 100 metrów na 2 poziomach, a płacisz za metraż.
          Też uważam, że mieszkania na dwóch poziomach to porażka.
          • lola211 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 17:29
            > zastanów sie ile w takich 100m2 jest powierzchni przeznaczonej na komunikację.
            > 100 metrów na jednym poziomie > niż 100 metrów na 2 poziomach, a płacisz z
            > a metraż.

Tzn. czego brakuje tym 2 poziomowym?
            • atena12345 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 22.02.11, 08:05
              lola211 napisała:

> Tzn. czego brakuje tym 2 poziomowym?
              >

niczego. Są zwyczajnie mniej wygodne niz jednopoziomowe. I żeby było jasne, to samo dotyczy domów.
          • franczii Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 22.02.11, 08:31
            A komunikacja nie jest wazna? W 100metrowym jednopoziomowym zeby bylo komfortowo tez duzo miejsca trzeba przeznaczyc na komunikacje. Wszystkie pomieszczenia sypialnia i jadalnia i lazienki dostepne z jednego korytarza to nie komfort. Ja sobie nie wyobrazam miec duzy metraz i nie oddzielic czesci sypialnej od dziennej, lazienki prywatnej od lazienki dostepnej dla gosci.
    • ola Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 16:43
      ja bym takiego nie kupiła.
      Musiałabym moich córek non stop pilnowac na tych schodach, żeby nie zleciały.
      A bramki na górze i na dole:
      - powodowały by ciągły jazgot "mama otwórz"
      - byłyby upierdliwe przy ciągłym bieganiu góra dół.
      • lola211 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 16:54
        A ludzie w domach jak sobie z tym fantem radza?
        • lolinka2 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 16:59
          szczęśliwie mam dzieci w wieku > 2. Wcześniej nie rozważałam opcji kupna mieszkania w ogóle, więc temat mnie ominął, natomiast instalowanie bramek przy dzieciach w wieku 3+ uznaję za głupotę.
    • broceliande Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 17:03
      Moje nie jest fajne. Salon łączony z kuchnią na dole i duża sypialnia ze skosami na górze. Wychodzą dwa wielkie pomieszczenia, które ciężko podzielić.
      Dziecko nie ma własnego pokojusad

Do tego na górze gorąco latem, chłodniej niż na dole zimą.
      Jednak ludziom sie podoba i rzeczywiście strefa dla gości wydzielona.
      Marzę o takim samym metrażu na PŁASK.
      • lola211 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 17:11
        Moj znajomy wlasnie kupil 100 m na 1 poziomie.
        2 malutkie pokoiki i wieeelki salon z aneksem.
        Nadaje sie do mieszkania we 2 tylko i wylacznie.
        • riki_i Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 20:59
          lola211 napisała:

> Moj znajomy wlasnie kupil 100 m na 1 poziomie.
          > 2 malutkie pokoiki i wieeelki salon z aneksem.
          > Nadaje sie do mieszkania we 2 tylko i wylacznie.

Tak teraz budują. Wszędzie. Po prostu MUSI być ten wielgachny salon z aneksem, a reszta to pokoiki po 10 metrów kw. przypominające standardy najgorszej komuny. Dopiero w mieszkaniach powyżej 130 m kw pokoje towarzyszące salonowi robią się znośne.
          • gryzelda71 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 21:15
            To,ze przedziwne rozkłady maja nowe mieszkania to pikuś,ale,że są chętni na te koszmarki to dla mnie prawdziwa zagadka.
            • riki_i Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 22:57
              Może nie mają wyboru?

Ja bym projektanta takich koszmarków powiesił za jaja na środku jego "wypasionego" salonu.
              • gryzelda71 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 22.02.11, 07:13
                Zawsze jest wybór.
                Pamiętam chyba z Krakowa jakieś koszmarne osiedle,gdzie okna z kuchni wychodziły na klatkę schodową,a miejsca na parkingu były zastawiane.Ale nowe.....
                • shellerka Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 22.02.11, 09:04
                  widziałam to!!! na tym blogu z koszmarkami budowlanymi - cos jak architektoniczny bikejwink
                • agamama123 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 23.02.11, 10:28
                  Architekt poszalałsmile
                  • shellerka Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 23.02.11, 11:21
                    i pomyslec, ze ktos to pewnie kupiłsmile
                    przyznawac sie, ktora?big_grin
    • atena12345 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 17:09
      Zawsze sie zastanawiałm dlaczego ludzie tak uwielbiaja schody. Czasem w takich dwupoziomowych mieszkaniach łazienka jest tylko na dole. Nasza firma takie budowała: 120 m2, dwupoziomowe z 1 łazienką. I biegaj w nocy po tych schodach "na siku"
      Mieszkania szły jak świeże bułeczki, "apartamenty dwupoziomowe" big_grin
      Teraz buduje dom i pogodziłam się juz z faktem, że nie będzie parterowy (za mała działka) ale gdybym mogła wybierać to ŻADNYCH SCHODÓW!
      • lola211 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 17:17
        Serio w nocy biegasz do toalety?
        • atena12345 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 17:22
          lola211 napisała:

> Serio w nocy biegasz do toalety?

Masz dzieci?
          I tak, czasem ide w nocy do toalety, np. jak Młody w nocy placze i mnie obudzi. jakos tak zawsze do kibelka wtedy idę?
          A to dziwne jakieś jest???
          • lola211 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 17:38
            Dla mnie tak, bo zadne z nas toalety noca nie odwiedza.
        • sebaga Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 20:28
          a to sa tacy co nie sikaja w nocy? wink
          A tak na serio, u nas cala trojka korzysta z łazienki w nocy, oby to raz.. I przy mieszkaniu dwupoziomowym nie wyobrazam sobie jednej łazienki.
    • burza4 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 19:41
      Kiedyś 2-poziomowe wydawały mi się bardzo pociągającesmile póki nie zamieszkałam w domu - nie chce się latać po piętrach, rodzina rozproszona, a schody zabierają sporą powierzchnię.

• wuika Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 20:08
      Z rodzicami mieszkałam na dwóch poziomach, gdzie łączna powierzchnia to trochę ponad 80 metrów. Mieszkanie super smile Nie były to dwie kawalerki, wszak kuchnia była jedna (za to łazienki dwie).
      • kajak75 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 20:26
        Zależy gdzie są schody. Mieszkałam jako dziecko w dwupoziomowym mieszkaniu. Na dole był pokój, kuchnia i duże wc, można było ew. Stawić prysznic. Na górze 3 sypialnie, łazienka,mtoaleta i mini garderoba. W sumie ok. 90 metrów.

Niestety moi rodzice wpadli na pomysł,żeby proste schody z przedpokoju na gore zamienić na zakrecone, zaczynajace sie w dużym pokoju. Jako dziecku mi nie przeszkadzało, ale w nastoletnim wieku było krepujace, ze każdy mój gość musi przedefilowac przez duży pokój i być poddany " lustracji" przez urzędujacych tam rodziców .
    • malila Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 20:32
      Mam dwupoziomowe. Świetnie rozplanowane. A to, czego najbardziej będzie mi brak po przeprowadzce, to właśnie schody.
    • lilka69 nie sadzilam, ze 21.02.11, 20:55
      taki lajtowy watek wzburzy was! ja mam mieszkanko 90 m i swojego czasu zalowalam , ze nie mam 2-poziomowego. i to wlasnie jak ktos pisal mozna miec strefe prywatna i dla gosci-to bardzo mi sie podoba w mieszkaniu 2-poziomowym. choc akurat my bardzo dlugo wybieralismy i udalo sie takie, ktore ma te strefy wyraznie oddzielone. jednak te schody dobrze robiace na sylwetke mnie necily w wyobrazeniach. o tym chyba pisala schellerka?

wszytsko zalezy na pewno od ukladu i nie ma sie co klocic -tak uwazam po przeczytaniu waszych wypowiedzi. te 2-poziomowe nawet nieduze jak na 2 poziomy ( po 85-90 m) moze miec lepszy uklad niz jednopoziomowe o tym samym metrazu.
      a to na jednej powierzchni 70 moze byc przestrzenniejsze niz 90 na 2 poziomach..

czyli jak to w zyciu-wszytko jest relatywnesmile
      • aandzia43 Re: nie sadzilam, ze 21.02.11, 21:24
        . jednak te schody dobrze robiace na sylwetke mnie necily w wyobrazen
        > iach. o tym chyba pisala schellerka?

Dobrze na sylwetkę, powiadasz? Jeśli o mnie chodzi, to schody w chałupie tak mi dobrze zrobiły na stawy kolanowe (słaby punkt mojego szkieletu), że choć minęło już jakieś 20 lat, warczę na hasło "mieszkanie dwupoziomowe". A młoda laska wtedy byłam.
        Nie każdy ma słabe stawy, fakt, ale jeśli masz zamiar mieszkać w tym mieszkaniu do wieku dojrzałego, to zastanów się nad schodami.
        • lilka69 Re: nie sadzilam, ze 21.02.11, 21:34
          ja mam mieszkanie na 1 poziomie, moze zl sie wyrazilam.
          • aandzia43 Re: nie sadzilam, ze 21.02.11, 21:59
            To ja źle zrozumiałam. Wydawało mi się, że planujesz zamianę na dwupoziomowe smile
    • lilly_about Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 21:19
      Być może są, ale ja nawet dom będę budowała jednopiętrowy, bo nie mam potrzeby kursowania po schodach.
    • olifra1 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 21:34
      zdecydowanie jestem zwolenniczką mieszkań dwupoziomwych z powierzchnią powyżej 100 m2. mniejsze tylko w jednym poziomie. IMO - dwa poziomy na 80-90 m2 to żadna atrakcja a w jednym poziomie już wrażenie robią
    • i_love_my_babies Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 21:49
      mam 106 m na 2 poziomach

wolałabym jednak mieć tyle na jednym - i tak siedzimy ciągle na dole, dzieci z nami, te zabawki tylko trzeba nosić z góry na dół i z dołu do góry, beznadzieja
    • czar_bajry Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 21.02.11, 23:33
      lilka ta ciąża to Ci się na mózg rzuciła, weź idź na USG i sprawdź czy jest tam gdzie powinnasmirk
    • mikas73 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 22.02.11, 07:03
      Nasze mieszkanie wybieraliśmy jeszcze na planie, pomiędzy jednopoziomowym a dwupoziomowym, o mniej więcej takim samym metrażu (90m2), w tym samym budynku. Na projekcie oba były do przyjęcia. Zarezerwowaliśmy jednak to „na płask”. Mieszkamy tutaj już dwa lata, a tamto poziomowe nadal nie sprzedane, pomimo że wszystkie inne o dużym metrażu zeszły na pniu (w moim mieście praktycznie się nie buduje nowego). Ta dwupoziomówka na żywo traci – nie czuć dużego metrażu, góra na poddaszu (okna dachowe, temperatury), jest jakoś ciemno, schody zajmują sporo miejsca. Może to akurat ta jest jakoś tak felernie rozplanowana, ale skutecznie odstraszyła mnie od poziomów, które kiedyś nawet mi się marzyły.
      • matsuda Droga autorko 22.02.11, 09:25
        a tak z ciekawości pytam: sama dorobiłaś się tego mieszkania, bo coś mi świta , że pracujesz na pół etetu?
        • shellerka Re: Droga autorko 22.02.11, 09:48
          yyy... matsuda, a co cię to obchodzi i jakie to ma znaczenie?
          • matsuda Re: 22.02.11, 09:57
            z ciekowości- napisałam, pytanie nie było skierowane do Ciebie.
        • lilka69 Re: Droga autorko 22.02.11, 21:35
          zlosliwisz ale juz sie przyzwyczailam bo widze, ze w kazdym watku, w ktorym biezesz uwage prowokujesz i jedziesz po innych dla zasady bo te z kolei sa zmienne w zaleznosci od potrzeby.

to ja ci odpowiem najpierw teoretycznie a pozniej jak faktycznie u mnie jest.

teoretyczni na pol etatu mozna zarobic wiecej niz na 1 1/2. zgodzisz sie? wynagrodzenie specjalisty w swojej dziedzinie moze roznic sie o wynagrodzenie a ciecia na 1 i 1/2 etatu.

a faktycznie -przed dlugim wychowczym pracowalam na caly etat i zarabialam tyle co wowczes kosztowal przecietny 1 m kw mieszknania (w warszwawie). maz wiecej. to pozwolilo nam kupic mieszkanie bez kredytu, mielismy tez maly posag z domowsmile
          obecnie zarabiam na 1/2 etatu sporo mniej niz maz ale licze sobie duzo za obiady, ktore mu gotuje. a dzis mial bardzo dobrysmile

nie mam ambicji aby zaharowac sie ale pokazac mezowi, ze zarabiam od niego wiecej. mamy wspolnote majatkowa. i tym samym mozesz juz sie odwalicsmile
          • shellerka Re: Droga autorko 23.02.11, 08:19
            lilka - zaczynam Cię lubićbig_grin
            • lilka69 Re: Droga autorko 23.02.11, 16:21
              zakrztusilam sie! nie moze byc! smile
          • matsuda Re: Droga autorko 23.02.11, 08:31
            Jeśli ktoś traktuje zasadnicze pytanie jako prowokację to jego sprawa. We wszystkich wątkach powinnaś zmienić liczbę z pojedyńczej na mnogą, wówczas nie byłoby "debilnych" pytań, a z Twoich wątków by nie wychodziła emancypacja na poziomie gimnazjalnym.
            • lilka69 Re: Droga autorko 23.02.11, 16:24
              matsuda- zasadnicze pytania dotycza twoim zdaniem tego ile ktos zarabia lub czy go na cos stac samodzielnie ? to pewnie masz duzo znjomych skoro juz od samego poczatku stawiasz im te ZASADNICZE pytania.
              • czar_bajry Re: Droga autorko 23.02.11, 16:41
                matsuda a jakie ma znaczenie to czy lilka pracuje na 1/2 etatu czy na 2?
                Stać ją na mieszkanie i już- może bogata z domu jest i wcale nie musi pracowaćtongue_out
                I aby zaspokoić Twoją ciekawość napiszę iż znam takie osoby które nie pracują wcale a stać ich na domytongue_out
    • leeloo2002 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 23.02.11, 00:00
      jestem na etapie szukania dużego mieszkania i po oględzinach wielu lokum jednopoziomowe wydaja mi się bardziej funkcjonalne (schody zabierają duzo miejsca, w przypadku małych dzieci schody to minus)
      Dodatkowo często te mieszkania są na przedostatniej + ostatniej kondygnacji = gorąco od dachu
    • minkapinka Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 23.02.11, 11:04
      nie chciałabym miec mieszkania 2poziomowego, nawet o powierzchni 120-130 m2. Moim zdaniem nie widać przestrzeni, a cześć prywatną można mieć wydzieloną nawet w mieszkaniu jednopoziomowym.
      • gryzelda71 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 23.02.11, 11:24
        > nie chciałabym miec mieszkania 2poziomowego, nawet o powierzchni 120-130 m2. Mo
        > im zdaniem nie widać przestrzeni, a cześć prywatną można mieć wydzieloną nawet
        > w mieszkaniu jednopoziomowym.

Znaczy masz te 100 bez ścian?
        O co chodzi z tym widzeniem przestrzeni,zwłaszcza jak masz oddzielona część dzienna i sypialną?
        • minkapinka Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 23.02.11, 11:42
          W mieszkaniu 2poziomowym więcej miejsca traci sie na tzw. komunikację - masz dwa oddzielne przedpokoje. Mój brat ma 120m2 w segmencie i przestrzeni nie widać, a znajomi mają 120m2 w bloku i wygląda to znacznie lepiej.

• gryzelda71 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 23.02.11, 11:56
            Z ciekawości obejrzałam dostępne dwupoziomowe oferty na rynku w moim mieście.Niektóre,tam gdzie obie kondygnacje ze skosami są nieprzemyślane,ale te zajmujące parter i pierwsze piętro z ogrodem są bardzo fajne.
          • lola211 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 23.02.11, 13:14
            > W mieszkaniu 2poziomowym więcej miejsca traci sie na tzw. komunikację - masz dw
            > a oddzielne przedpokoje. Mój brat ma 120m2 w segmencie i przestrzeni nie widać,
            > a znajomi mają 120m2 w bloku i wygląda to znacznie lepiej.

Wszystkie 2 poziomowe tak mają?

Im wiecej czytam ten watek tym bardziej utwierdzam sie w przekonianiu, ze ludzie nie maja wyobrazni.
            • minkapinka Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 23.02.11, 14:33
              Akurat wyobraźnię przestrzenną mam smile
              Mowa tu była o 2 poziomach po 60m2, dla mnie na 60m2 nie ma przestrzeni i zdecydowanie wolę 120m2 jednopoziomowe.

• lola211 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 23.02.11, 16:28
                Ale wypowiadamy sie ogolnie czy na podstawie konkretnych mieszkan?
            • riki_i Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 23.02.11, 14:54
              Małe dwupoziomowe są kiepskie bo jest wrażenie ciasnoty i ciągłe bieganie po schodach. Wg mnie to ma sens tak od 130 metrów w górę.

Setka na dwóch poziomach wygląda źle - widziałem kilka takich mieszkań u devów.
        • nowel1 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 23.02.11, 11:43
          Kwestia gustu.
          Ja mam dwupoziomowe, dół 62 m - salon kuchnia i 2 sypialnie, góra pod dużym skosem, 20 m. Góry używam jako kąta do suszenia i prasowania, mam tam dużo szafek zabudowujących część skosu i syn ma swój kąt łóżkowo-biurkowy, plus jest biurko na komputer stacjonarny.
          Łazienka jedna, tylko na dole i to jest jedyny minus. Mieszkanie jest nietypowe, same skosy z wyjątkiem kuchni i łazienki + wysoko umieszczone okna, przez co jest bardzo oryginalne, ma schody ażurowe i te dodają mu uroku. Jest to jednak inny etap życia u mnie, nie mam małych dzieci, mieszkam z 14-letnim synem i czuję się w tym mieszkaniu świetnie.
    • rita75 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 23.02.11, 15:10
      > czy mieszkanie dajmy na to 85, 90, do 100 m to nie sa 2 wieksze kawalerki na 2
      > poziomach? czy przestrzen w takim mieszkaniu jest?

Moim zdaniem są to klitki na dwóch poziomach, ogolnie rzecz biorac- ciasnota. Poziom- szczegolnie pierwszy- powinien miec powyzej 70 m2. Duzo zabierają schody. Chociaz moze moj punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia- sama na dole mam 130 m2. ;p
      • lola211 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 23.02.11, 16:32
        Ciasnota chyba w porównaniu z domem.Bo jesli z mieszkaniem, to wybacz, ale nie jest to prawda.Dla wiekszosci ludzi metraz 100 jest nieosiagalny, zyja na 60 m w 4 osoby-fakt na 1 poziomiesmile.
        • gryzelda71 Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 23.02.11, 16:40
          zyja na 60 m
          > w 4 osoby-fakt na 1 poziomiesmile.

Bo wówczas jest przestrzeń.A jak do tych 60 dorzucisz 40 piętro wyżej,to już przestrzeń znika smile
          i robi się ciasno.
          • marminia Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 02.03.11, 12:53
            Myślimy o kupnie takiego mieszkania (130 m w tym prawie 80 na dole). Jak niektóre z Was marzyłam zawsze o schodach, o tym, żeby moje nastolatki miały trochę przestrzeni prywatnej. No i my oczywiście teżwink czy takie mieszkania są cichsze, czy głośniejsze od innych? Czy większa przestrzeń to w praktyce większa akustyczność?
    • kotkowa Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 02.03.11, 14:07
      To wcale nie jest takie wygodne, co chwile sie lata z gory na dol i odwrotnie, ciagle jak czegos zapomnisz, lecisz na gore itd. Mi sie podoba taki uklad, ze na dole jest salon, kuchnia, z tylu pokoje, a na gorze duze, uzytkowe poddasze. To jest dobre na jakies 120-140 m2. Mniejsze mieszkanie lepiej zeby bylo jednopoziomowe, a wieksze chyba trzeba juz podzielic na 2 poziomy, bo dziwnie bedzie.
      • alicya Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 02.03.11, 21:54
        Ja mam od 3 misiecy 2-poziomowe mieszkanie o powierzchni ca. 110 m2 i jestem b. zadowolona.
        U nas rozklad jest troche niekonwencjonalny gdyz 3 sypialnie i lazienke mamy na dole (3 pietro), a u gory (4 pietro) jest salon z kuchnia, druga lazienka i pomieszczenie gospodarcze. Do tego trzeba dodac 2 balkony.
        Moje wrazenia sa takie, ze wlasnie tutaj czuje przestrzen, a ponadto lubie mozliwosc odseparowania sie oraz fakt podzialu na przestrzen dla gosci i tylko dla domownikow.

Minusow na razie nie zauwazylam. Schody traktuje jako okazje do malego wysilku fizycznego, ale musze przyznac, iz poprzednio mieszkalam na 4 pietrze bez windy i jestem do wchodzenia przyzwyczajona. To byl jak dla nas dobry wybor, tym bardziej, iz dom nie wchodzil w gre. Nie mielismy ochoty wyprowadzac sie z miasta, rezygnowac z dobrj infrastruktury, skazac sie na dalekie dojazdy itd.
        • saraanna Re: czy 2-poziomowe mieszkania sa fajne? 02.03.11, 22:16
          Ja mieszkam w takowymsmile.Na 1 pietrze salon z otwarta kuchnia,w przedpokoju toaleta i bardzo duzy balkon.Na 2 pietrze 3 sypialnie,lazienka z 2 toaleta i pomieszczenie gospodarcze.Czasami wkurzaja mnie schody ,a poza tym same zalety smile Jak w domu sa goscie,to dziecko ma u gory spokoj,poza tym nie musze sprzatac gory tongue_out,jak corka ma gosci,to dzieciaki bawia sie na gorze ,a ja na dole mam spokojsmileNo i koty maja przestrzen do biegania smile.Poza tym mniej grzeje, bo cieplo idzie do gory no i sasiedzi sie nie skarza jak corka w swoim pokoju szalejesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka