Dodaj do ulubionych

Chrzest w kościele protestanckim

05.03.11, 19:10
Czy któraś z Was uczestniczyła albo chrzciła dziecko w kościele protestanckim?
Jak to wygląda technicznie? Czy używa się jakiś specjalnych przedmiotów (jak np.szatki i gromnicy w KK)?
Czy daje się prezenty związane z wiarą np.biblia czy wisiorek z krzyżykiem?
Obserwuj wątek
    • ywwy Re: Chrzest w kościele protestanckim 05.03.11, 20:17
      a co masz zostać matką chrzestną...
      • angazetka Re: Chrzest w kościele protestanckim 05.03.11, 20:19
        To chyba prościej rodziców dziecka spytać...
    • iza232 Re: Chrzest w kościele protestanckim 05.03.11, 20:42
      Zależy w którym kościele protestanckim i w jakim wieku to dziecko. Bo w moim na ten przykład dzieciom w ogóle nie udziela się chrztu, więc żadne specjalne przedmioty nie są potrzebne. Za to brałam udział wielokrotnie przy chrzcie dorosłych i młodzieży, jako osoba chrzczona oraz jako świadek. U nas dostaje się Biblię od całego zboru a osoby indywidualne dają co chcą jak mają taką potrzebę np czekoladki, jakąś książkę, ja dostałam wtedy kwiaty.
      • thorgalla Re: Chrzest w kościele protestanckim 05.03.11, 20:55
        Luterański.Dziecko dwuletnie.
        Spróbuję coś wyguglować smile
    • rycerzowa Re: Chrzest w kościele protestanckim 05.03.11, 21:58
      "Na oko" wygląda tak samo jak w kościele katolickim. Ale bez gromnicy i dodatkowej białej szaty.
      Chrzest podczas mszy, dziecko ubrane na biało. Chrzestnych może być więcej - trzy, nawet pięć osób.
      Prezenty zwyczajne, tzn. zabawki, ubranka, książki, pieniądze, biżuteria, ale nie medalik z krzyżykiem, bo protestanci nie czczą obrazów.
      • kj-78 Re: Chrzest w kościele protestanckim 05.03.11, 22:06
        Ja chrzcilam w luteranskim, ale nie w Pl. Wrazenia takie same, jak u przedmowczyni, dziecko dostaje swiece (gromnice?) od pastora "na pamiatke", u nas nawet z malym lichtarzykiem. Chrzest podczas mszy, chestnych moze byc wiecej i nie musza byc roznej plci, nie wszyscy tez musza byc obecni podczas chrztu. Dziecko ubrane na bialo, ale rodzaj "szatki" dowolny (moja byla w bialej sukieneczce zrobionej na szydelku przez ciocie, bialych rajstopkach, czapeczce). A o co konkretnie chodzi w pytaniu?
        • jak_matrioszka Re: Chrzest w kościele protestanckim 05.03.11, 22:13
          Mnie z tymi mnogimi chrzestnymi zadziwiaja dwie rzeczy: zadne z nich nie musi byc protestantem, zadne tez nie musi byc osoba wierzaca. Z tego co znam kosciol katolicki, to takie numery nie przechodza zbyt latwo, czy moze sie myle?
          • angazetka Re: Chrzest w kościele protestanckim 05.03.11, 22:27
            Nie powinny przechodzić, no ale pewnie w każdym z Kościółów chrzestny ma inne zadania.
            • jak_matrioszka Re: Chrzest w kościele protestanckim 05.03.11, 22:35
              O zadaniach, poza obecnoscia na tej jednej konkretnej mszy, nic nie wiem. Za to jak na podium zobaczylam 8 sztuk, to stwierdzilam ze moze jednak iloscia da sie nadrobic jakosc. I nie ukrywam, chrzczony dzieciak pobil mnie na glowy: ja mialam tylko jednego zagorzalego ateiste jako swiadka chrztu, a wsrod tych osmiorga troje jest mi znanych i wypisanych z kosciola na wlasne zyczenie.
          • thorgalla Re: Chrzest w kościele protestanckim 06.03.11, 08:48
            >>zadne z nich nie musi byc protestantem, zadne tez nie musi byc osoba wierzaca.
            Odpowiedziałaś mi na pytanie,które chciałam zadać smile
            Bo jedno z chrzestnych jest katolikiem.
            • ira_07 Re: Chrzest w kościele protestanckim 06.03.11, 13:35
              Ale jak chrzcisz za granicą to popytaj tam, bo Kościoły luterańskie to Kościoły narodowe i mogą się różnić. To, że coś robi się w Pl nie oznacza, że tak się robi np. w Szwecji. W Polsce np. chrzestni muszą być ochrzczeni, jeden musi być ewangelikiem.
        • thorgalla Re: Chrzest w kościele protestanckim 06.03.11, 08:50
          >>A o co konkret nie chodzi w pytaniu?
          Mi nie o ubranie dziecka chodziło tylko o "szatkę" czyli kawałek białego materiału do wycierania główki dziecka po oblaniu wodą.
        • ira_07 Re: Chrzest w kościele protestanckim 06.03.11, 13:29
          Chrzciłaś w luterańskim na MSZY:/? Nie mamy mszy, tylko nabożeństwa. To znaczy formalnie msza nie została zniesoina, usunięto z niej charakter ofiarniczy, więc nabożeństw mszami się nie nazywa. Żaden luteranin nie powie, że był na MSZY.
      • ira_07 Re: Chrzest w kościele protestanckim 06.03.11, 13:27
        A jesteś protestantką? Luteranie krzyżyki noszą, jak najbardziej. Sama noszę. Nie znaczy to, że go czczę!
    • thorgalla Re: Chrzest w kościele protestanckim 06.03.11, 08:55
      Dziękuję dobre kobiety smile
      Wyjaśnię,że chodzi o moje własne dziecię.Mieszkamy w państwie luterańskim (tatuś tubylec) i w takiej wierze chcemy ochrzcić dziecko.
      Tak się złożyło,że byłam na pięciu pogrzebach i na żadnym chrzcie więc nie wiedziałam jak to wygląda od strony technicznej.Zapytałam o prezenty bo przyszły chrzestny-katolik pytał.
      • angazetka Re: Chrzest w kościele protestanckim 06.03.11, 09:46
        A, przepraszam, tatuś dziecka też nie wiedział, jak wygląda chrzest w jego obrządku?
        • thorgalla Re: Chrzest w kościele protestanckim 06.03.11, 13:12
          Nigdy w życiu nie domyśliłabym się aby go o to zapytać.
          Dzięki angazetko.Bozia Ci w dzieciach wynagrodzi.
          • angazetka Re: Chrzest w kościele protestanckim 06.03.11, 19:23
            Po prostu zaskoczyło mnie, jak można nie wiedzieć, jak wygląda chrzest we własnym obrządku.
    • ira_07 Re: Chrzest w kościele protestanckim 06.03.11, 13:25
      Ja mogę powiedzieć jak wygląda w Kościele Ewangelicko-Augsburskim, "Kościół protestancki" to szerokie pojęciewink. Rodzice oznajmiają, ze chcą ochrzcić dziecko, ksiądz chrzci dziecko polewając mu główkę wodą, poźniej zapala się gromnicę. Białej szatki nie ma, ale może w innych parafiach się to praktykuje. Prezenty związane z wiarą, jak najbardziej możesz dać, tylko się nie zagalopuj i nie daj medalikawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka