lilly_about Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 22.03.11, 08:56 Lubiłam, ale przerzuciłam sie na soczewki 4 lata temu, bo sa wygodniejsze w uzytkowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
szironna Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 22.03.11, 09:03 przywykłam do nich. na początku - tj. gdzieś w okolicach II kl. LO, wybierałam takie właśnie "niewidoczne" oprawki. teraz wręcz przeciwnie - mam "widoczne", takie które podkreślają moją urodę oprawki zmieniam średnio raz na 1-2 lata. biżuterii nie kupuję (tj. zawieszek, dużych kolczyków itp, uważam że byłabym za mocno obwieszona), zatem odbijam sobie na oprawkach zastanawiam się nad soczewkami, ale jak na razie nie doszłam dalej niż do badań czy mogę nosić. niemniej planuję zakup, ponieważ uprawiam sport, a okulary trochę mi przeszkadzają w ćwiczeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
agrestka1 Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 22.03.11, 14:10 wydawało mi się, ze nie lubię dopóki nie kupiłam soczewek, ponosiłam trochę i wróciłam do okularów, bo odbicie w lustrze nie było moje i dzieciaki mówiły że dziwnie wyglądam jak nie mama (bo od urodzenia widziały mnie tylko w okularach) trochę mnie to wkurza bo za soczewki dla astygmatyków zapłaciłam masę kasy i teraz leżą i się kurzą ale w okularach jednak czuję się zdecydowanie lepiej i bezpieczniej- nie taka "goła" Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 25.03.11, 15:52 Ja bardzo lubię, żałuję że nie mogę przeznaczyć więcej kasy na fajne oprawki. Lubię kupować okulary tak samo jak buty. Odpowiedz Link Zgłoś
299ksh Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 25.03.11, 16:00 Hm. Tobie ujmują urody, bo pewnie nie umiesz ich dobrać. Nie wybieraj tych bezramkowych czy żyłkowych, może właśnie potrzebne są ci jakieś widoczne, mocne, charakterystyczne oprawki. Okulary to biżuteria, a nie proteza. Swoje uwielbiam, mam kilka par, niedrogich ale ładnych. Na fitnessa czy basen w życiu nie pójdę, więc nie przeszkadzają mi w takich sytuacjach. A zaparowanie szkieł przy wejściu do ciepłego pomieszczenia jakoś mi się nie zdarza od wymiany szkieł na nowe. Kocham swoje brylki. Odpowiedz Link Zgłoś
una_mujer Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 26.03.11, 10:20 Masz kilka i nie masz problemów z dobraniem, bo pewnie masz małą wadę (stąd Twoje okulary są niedrogie i możesz sobie pozwolić na kilka par). Przy wadzie -6, -8 okulary z porządnymi szkłami, które nie wyglądają jak denka od butelek, kosztują około 1000 złotych. I nigdy, ale to przenigdy nie wyglądasz w nich ładnie, bo oczy robią się nieproporcjonalnie malutkie. Mam nadzieję, że jeszcze wiele lat będę nosić szkła. Noszę jednodniówki, Acuvue Moist, super są! Cieniutkie i delikatne - w poprzednich szkłach, wielodniowych, też miałam problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
yuly Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 25.03.11, 16:09 Nie cierpię tak jak ty. Jestem krótkowidzem, mam duże i ładne oczy, a okulary zmniejszają je znacznie i zniekształcaja twarz. Zmartwiłaś mnie tymi torbielami. Noszę soczewki juz z 10 lat i jak dotad jest ok. Współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 zdecydowanie tak! 25.03.11, 16:24 Ja bardzo lubię moje okulary, traktuję je jak rodzaj biżuterii, który podkreśla moje rysy twarzy, bez okularów czuję się nieubrana. Uwielbiam zmieniać oprawki, oglądać, przymierzać. Przy wybieraniu nowych dużą uwagę przywiązuję do wygody, designu i koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
jael53 Re: zdecydowanie tak! 26.03.11, 00:30 Bardzo podobnie . Z tym, że jestem dość konserwatywna: mam swoje ukochane typy (nieczęsto widywane) i trzymam się ich. Jakoś tak dodają charakteru. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz.1978 Dziewczyny, noście okulary! 25.03.11, 16:19 Ja uwielbiam dziewczyny w okularach, serio. Uważam, że oko bez okularów jest jak obraz bez ramy - niby też ładny, ale czegoś brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
mekinking Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 25.03.11, 16:32 bardzo lubię moje okulary. noszę je raczej tylko w domu i na krótkie wyjścia (słabsze szkła niż soczewki, żeby oczy trochę popracowały), ale są okej. uwielbiam wybieranie nowych oprawek itp. jesli masz problem z samodzielnym dobraniem czegoś fajnego, poproś mamę, koleżankę, brata itp, bo optyk może nie wystarczyć. myślę, że jak znajdziesz dobre oprawki, polubisz okulary ja dawno temu też ich nie znosiłam, zwłaszcza jak przy dużej wadzie słyszałam pytanie 'i jak się podoba', a ja widziałam tylko jakiś zarys twarzy ;p rozwiązaniem były soczewki i mierzenie okularach w soczewkach albo znajomy optyk, który pozwala na zabranie kilku par do domu i spokojne pomierzenie. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
e-droczek Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 25.03.11, 17:28 Też uważam, że okulary nie odejmują urody a wręcz czasami dodają uroku - tak jak mi Wszyscy mi to mówią Odpowiedz Link Zgłoś
kropka123 Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 25.03.11, 17:42 W lutym kupiłam nowe okulary. Duże, grube zielone oprawki. Są super! W okularach wyglądam o niebo lepiej niz bez! Okulary to nic starsznego Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 25.03.11, 17:50 nienawidze Odpowiedz Link Zgłoś
malila Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 25.03.11, 18:09 Nie znoszę i nie noszę. Chociaż okulary mam śliczne (różowe) Bo nie chodzi o atrakcyjność, tylko o to, że ja źle widzę w okularach. Ograniczają mi pole widzenia. A ponieważ mam wadę tylko w jednym oku i w dodatku taką samą od dwudziestu paru lat, to bez okularów widzę dobrze,a w okularach mam problem z akomodacją, z oceną odległości, ze wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 25.03.11, 18:25 ee tam ozdoba ,co za ozdoba ,Proteza normalna -tak jak kula przy nodze czy aparat na zeby. mozna opowiadac jak dodają uroku ale mnie sie nie podobaja. nosze tylko w domu,moze jesli ktos ma niewielka wadę np.-1.5 czy 1.5 dodają uroku. ale przy moich -4 oczy zmniejszaja sie jak glowki od szpilki. w efekcie mam dosc asymetryczna twarz. dlatego ich nie nosze ,nie mowiac o tym ,że w zimie caly czas parują albo pelne są zaciekow ,okularow slonecznych nie mozna nosic ,no chyba ,ze fotochromy-i wtedy dostajemy efekt Jaruzelskiego albo niewidomego ,przekichane. dzieki ci Boże za soczewki. [/i] Odpowiedz Link Zgłoś
basic.woman222 Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 25.03.11, 18:35 Nie ma osoby, której okulary dodawałyby urody. KAŻDY wygląda lepiej bez. Radziłabym zmienić okulistę i jeszcze raz spróbowac z soczewkami kontaktowymi. Pierwsze słysze, żeby komuś "zaszkodziły". Może za długo je nosiłaś (czytałam na jakimś forum aparatki, które miesięczne soczewki noszą po półm roku i się cieszą, ze takie "oszczędne") Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola moja przyjaciółka 25.03.11, 22:45 wygląda zdecydowanie lepiej w okularach niż bez. Opinia moja i całego otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 31.03.11, 20:02 Stawiam na to, ze masz szkla zle dobrane. Za silne albo zly rozstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
kakunia.k Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 25.03.11, 19:52 kiedyś nienawidziłam swoich okularów, szczerze i w każdą możliwą stronę. problem i ból zmniejszyły się, gdy z dziesięć lat temu kupiłam pierwsze soczewki - to było coś dla mnie odpadał problem rażącego słońca, wreszcie widziałam ludzi na plaży (kiedy siedziałam w wodzie) czy na jodze mogłam normalnie ćwiczyć. i tak sobie to było, aż do ostatniego lata, kiedy to w ramach prezentu urodzinowego Luby zaproponował mi wizytę u optyka i dobór ŁADNYCH oprawek. nie powiem, sporo czasu zajął mi wybór, ale - udało się. znalazłam te jedne jedyne a do nich szkła indeksowane - i nie widać różnicy w szkłach oraz wartości samej wady (-3.5, -6.5 plus jakiś tam cylinder) wreszcie w okularach czuję się dobrze. ba, czuję się świetnie! ale trafiłam na panią optyk znającą się na rzeczy - i mającą chęć i czas dla klienta. i tonę cierpliwości aa, nie kupowałam okularów w sieciówce żadnej, tylko w punkcie w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
polaola Tylko te z ciemnymi szklami 25.03.11, 19:58 Sa to okulary ktore wygladaja jak przeciwsloneczne (ale ze szklami optycznymi). Lubie je, sa coooool Ale moje zwykle okulary w ktorych pracuje juz mi sie znudzily (a maja dopiero pol roku) ... Odpowiedz Link Zgłoś
jo-asiunka Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 25.03.11, 20:20 E, no, pogodzona jestem. Nie kocham jakoś bardzo, ale przyzwyczaiłam isę i mi nie przeszkadzają. Kilkanaście razy próbowałam nosić soczewki, ale zawsze kończyły w jakimś kącie. Teraz też kupuje takie miesięczne na jakieś wesela, imprezy itepe, ale zakładam tylko na tę imprezę i lądują w koszu. Nie wiem czemu... Mam pięć par okularów: czarne, szare, zielone, cienkie metalowe srebrne z różowym refleksem i ostatni nabytek - grafitowo-fuksjowe. Bardzo lubię okulary BeYu, są m.in. w vision express, to jedne z tańszych w tym salonie. Kupuję też w jedynym optyku w miasteczku moich rodziców - fajne mają Odpowiedz Link Zgłoś
kopua Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 25.03.11, 20:42 Generalnie lubię. Dobrze dobrane dodają charakteru Ja zanim wybiorę jakieś oprawki muszę obejść absolutnie każdego możliwego optyka, bo przeważnie te, które mnie zachwycają od pierwszej chwili są za drogie ;p ale w końcu znajduję takie, które mi się podobają na mnie. Chociaż ostatnio zaczynają mi przeszkadzać, wkurza mnie, że muszę mieć je ciągle na nosie bo coraz gorzej widzę, zaczynam myśleć o soczewkach. Odpowiedz Link Zgłoś
nazwakontajuzzajeta Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 25.03.11, 21:29 nosze od tak dawna, ze nie traktuje ich jak ubiór, dodatek czy biżuterię, bardziej jak część ciała i nie zastanawiam się jak w nich wygladam, czy pasuja do stroju, fryzury, lakieru samochodowego czy tapicerki kanapy\ po prostu są i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 25.03.11, 22:43 Bzdura, można ładnie wyglądać w okularach. Dobrze dobranych. Jak nie lubisz - kup soczewki. podpisano okularnica na zmianę w soczewkach Odpowiedz Link Zgłoś
kokosz11.1 Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 25.03.11, 23:35 Bardzo lubie moje okulary, a szczegolnie od czasu kiedy maz zobaczyl mnie bez okularow i powiedzial jaka ty jestes brzydka!!! Zgadzam sie z nim bo poznal mnie w okularach i taka mu sie spodobalam. Glowa , przepraszam oczy do gory, okularnice sa piekne. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 26.03.11, 10:02 wow, spisz i seks uprawiasz w okularach czy tez moze maz jest na tyle 'tolerancyjny' zeby dzielic loze i plyny z brzydactwem? Odpowiedz Link Zgłoś
margot_may Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 26.03.11, 01:11 Uwielbiam. noszę bezoprawkowe, co jest plusem, ale głównie dzięki fotochromowi. w pomieszczeniu jest przezroczysty jak zwykłe okulary, a na zewnątrz wszystko ma takie nasycone kolory i jest bardziej wyraziste. Odpowiedz Link Zgłoś
segel Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 26.03.11, 08:06 30 lat nosiłam okulary i nie rozumiem, jak można je lubić. Zabieg laserowy, na który mi się udało jeszcze załapać bezpłatnie był dla mnie wybawieniem. 10 lat nie noszę już okularów i śmieszy mnie, gdy ktoś zakłada oprawki jako ozdobę. To faktycznie jest proteza i tyle. Jak sobie przypomnę parujące szkła, obtarty nos i uszy w upał, ograniczenia na wf-ie w szkole, lęk przed nadlatującą piłką, to mnie do tej pory otrząsa. Za to nigdy nie zapomnę radości, kiedy mogłam komuś przez ramię czytać gazetę. Już bez okularów! Odpowiedz Link Zgłoś
nocna-zmiana Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 26.03.11, 08:29 Nienawidzę okularów! Mam sporą wadę wzroku, od dziewięciu lat noszę soczewki, a od trzech lat w ogóle nie mam żadnych okularów. Wywaliłam do śmieci. Mam asymetryczną twarz, czego się nie zauważa, póki nie założę okularów. Oczy na różnej wysokości i uszy też na różnej. Założenie ramek powoduje, że wyglądam, jakbym wpadła pod samochód. Zawsze trzeba było druciane ramki mozolnie doginać, żeby pasowały do oczu, skutek był taki, że po złożeniu okulaty były jak pogniecione. Zawsze odparzały mi nos i natychmiast dostawałam jakichś atrakcji skórnych, łuszczyłam się, swędziało, piekło, przeszkadzało, także za uszami, co już w ogóle było gwoździem do trumny. Jak oczy mi się zbuntują przeciwko soczewkom, zoperuję się albo kupię białą laskę. Nie wrócę do tego paskudztwa za żadne skarby! Odpowiedz Link Zgłoś
0.barabara Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 31.03.11, 18:43 Na początku bardzo nie lubiłam bardzo mnie wnerwiały bo widziałam ramki. teraz mam troszkę większe i takie z szybkim fotochromem, Do tego anty refleks i jest super. Fakt troszkę to kosztuje. Mam wrażliwe oczy, dawniej notorycznie łapałam zapalenie spojówek teraz o dziwo kiedy je nosze nie mam tego problemu. Doszło do tego że tylko śpię bez nich, i boje się żeby mnie ktoś bez okularów nie zobaczył bo jakoś głupio bez nich wyglądam. Uwielbiam moje oksy. Odpowiedz Link Zgłoś
jelyfish Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 31.03.11, 19:37 Nie cierpię okularów. Dlatego jesienią wybieram się na laserową korekcję. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 31.03.11, 19:56 Odpowiednio dobrane oprawki, to jest wlasnie klucz do lubienia okularow. Moze wybiez sie z kims kto pomoze dobrac? Ja kiedys sie zakochalam w pewnych oprawkach, wielka nieodzwajemniona miloscia Kosztowaly 700 zl (nie liczac szkiel). Nie udalo mi sie znalezc tanszej wersji (tamte byly dyskretne, srebrno-granatowe). Podobne tak ale to juz nie bylo to. Sskonczylo sie na niewidocznych z zylka. Ale tez je lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
mit-och Re: Okularnice-lubicie swoje okulary? 31.03.11, 20:49 Ja bardzo lubię nosić okulary, mam ich chyba ze 12 par Ale... laserowy zabieg poprawienia ostrości wzroku przeszłam.... i wada powróciła (na szczęscie nie taka jak przed zabiegiem)... cóż byłam "tym wyjątkiem" . Okulary traktuję jak biżuterię, dodają powagi i faktycznie zasłaniają zmarszczki i cienie pod oczami. Odpowiedz Link Zgłoś