Dodaj do ulubionych

dłuższe życie każdej pralki...

24.03.11, 09:11
to jak wiadomo Calgon smile
przynajmniej tak twierdzą w reklamie (tylko czy można wierzyć reklamie? wink)

a ja mam pytanie inne?
jak ów Calgon wpływa na "długość życia" naszych ubrań i naszej skóry?
bo to chemia jest i nie uwierzę, że nie ma żadnego wpływu...
myślicie że ktoś to sprawdza? bada?
a jeśli tak - to gdzie można uzyskać odpowiedzi na powyższe pytania smile
Obserwuj wątek
    • adwarp Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 09:25
      nie pomogę, może to nierozsądne, ale nie używam Calgonusad

mnie "wzruszają" reklamy produktów tej samej marki pod hasłem "nowy, lepszy", tzn,że ten stary nie był taki dobry jak go reklamowali?smile
    • izabellaz1 Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 09:28
      Niczego takiego nie używam.
      A pralka jak mi się popsuła, to dlatego, że bęben się urwał a nie grzałka skamieniała smile
      • jkk74 Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 09:34
        też nie używam smile
        a do odkamienienia czajnika (takiego zwykłego, do postawienia na kuchence) używam wody z octem big_grin

a moja poprzednia pralka tez siadła bo się bęben urwał - znaczy eden zaczep od bębna hehehe

co nie zmienia faktu, że wpływ Calgonu na moje ciuchy mocno mnie frapuje wink
    • alabama8 Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 09:29
      A tam Calgon ... wystarczy pierdyknąć zwykłaśny odkamieniacz do czajników, zalać gorącą wodą, zostawić na noc, przepłukać potem pralkę i po kłopocie.
      A marketnigowcy usiłują nam wcisnąć że faktycznie do samej np. głupiej zmywarki potrzebujemy: 1) tabletek (to faktycznie); 2) nabłyszczacza; 3) soli; 4) specjalnego płynu do mycia zmywarek; 5) zawieszek zapobiegających brzydkiemu zapachowi ... i tak dalej i tak dalej.
      • izak31 Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 18:56
        Z tymi detergentami do zmywarki to jednak cos jest. Moze to Cie zaskoczy ale nie zrezygnuje z soli zmiekczającej. Wiem,ze jest ona zawarta w tabletkach ale i tak dosypuje. A czemu? Jakies dwa lata temu były dodawane szklanki do powiekszonych zestawów w mcdonaldzie. Moj maz zebrał kilka. Dwie dał swoim siostrzencom. szwagierka i ja mylysmy te szklanki w zmywarce - ona tylko tabletki - jej szklanki wygladaja fatalnie - moje jak nowe. Tak samo jest ze słoikami.
      • lolinka2 Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 19:32
        anienienie, odsmradzacz do zmywarek jest cool a nawet the best smile

tu my lolinka bronimy producentów chemii, bo by nam zaśmiardła zmywarka, a odsmradzacz jest uprzejmy zadbać by nie zaśmiardła (aha, resztki jedzenia chłop usuwa przed wstawianiem naczyń do zmywarki, tamponów z herbaty nie zmywamy etc., tyle że nikt tego nie płucze pod bieżącą wodą, a śmierdzi bez tej żelowej choinki jak... ojjjj).
    • gryzelda71 Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 09:32
      Calgon zmiękcza wodę i kamień nie osadza się na częściach pralki.Dodajesz go do prania,nie do płukania,czyli masz wolne od Calgonu ubranie po płukaniu prawda?
      • jkk74 Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 09:39
        niby racja smile
        ale wiadomo, że proszki i płyny do prania czasem uczulają smile
        mimo że pranie też jest płukane smile
        i stad zastanawiam się jaki wpływ podczas prania na ciuchy ma Calgon i jaki jego reszki pozostałe po płukaniu nawet - na naszą skórę smile

no dobra - w domu jestem aktualnie w roli "młodej" mamy i nie mam innych problemów poza tym... czy może raczej nie chcę myśleć o tym, co mnie czeka w pracy w przyszłym tygodniu uch wink
      • kropkacom Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 09:47
        Myślałam, że te "nowoczesne" smile proszki też zmiękczają wodę. Na Arielu jest grzałeczka z kwiateczkiem. Co to znaczy? Hę? smile
      • twarz2 Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 09:47
        > Calgon zmiękcza wodę i kamień nie osadza się na częściach pralki.Dodajesz go do
        > prania,nie do płukania,czyli masz wolne od Calgonu ubranie po płukaniu prawda?

A moim zdaniem żadna pralka ( a przynajmniej te które ja posiadam/łam - obecnie bosch) nie jest w stanie wypłukać wszystkiego dokładnie w normalnym cyklu - zdarza mi się wyjmować czarne rzeczy, na których potem znajduje białe zacieki, albo kurtki dziecięce ( u mnie szczególnie na coccodrillo widać), na których wychodzi po suszeniu to i owo i trzeba płukać ponownie.
        Założę się, że nawet po kilku wypłukaniach resztki detergentu pozostają we włóknach.
        Dowodem na to, że nie wypłukuje się wszystko maksymalnie jest chociażby istnienie specjalnych detergentów dla dzieci/alergików - gdyby wszystko się wypłukało to po co tworzyć coś co niby mniej uczula?
        • gryzelda71 Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 15:21
          > Dowodem na to, że nie wypłukuje się wszystko maksymalnie jest chociażby istnien
          > ie specjalnych detergentów dla dzieci/alergików - gdyby wszystko się wypłukało
          > to po co tworzyć coś co niby mniej uczula?

Naprawdę uważasz ze specjalne detergenty wypłukują się lepiej?
          A może nie zawierają pewnych składników.Co skutkuje,ze jednak są mniej skuteczne w dopieraniu zabrudzeń.
    • kakt-us15 Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 14:49
      Nigdy nie używałam, a pralka jak działa, tak działa bez zarzutu smile
      Przestań wierzyć w reklamy.
      • jkk74 Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 14:58
        no właśnie nie wierzę smile
        i jestem bardzo sceptyczna, bo skoro to chemia tak silna, że zwalcza kamień, to jakoś na ciuchy musi wpływać... choć może się mylę smile
        stąd moje pytanie smile
        • gryzelda71 Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 15:26
          Ale na kamień nie trzeba żadnej silnej chemii.No chyba kwas cytrynowy np to żadne żrące cieczesmile
      • gryzelda71 Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 15:22
        Moja teściowa też nigdy nie używa.Za to często wymienia pralkiwink
        Jak nie masz twardej wody to nie ma sensu uzywać.
    • arachnela Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 14:55
      Przede wszystkim najpierw radzę sprawdzić wodę w domu. Ja mam na przykład bardzo miękką i używanie zmiękczania nie jest w ogóle potrzebne.
    • hellulah Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 14:59
      Mamy bardzo twardą wodę. Gdybym miała gdzie, dałabym zamontować filtr do wody obniżający twardość, ale w aktualnym układzie nie bardzo jest jak (mimo wszystko rozważę przy kolejnym remocie). Do każdego prania dodaję zmiękczające tabletki lub proszek, zwykle z Lidla albo Rossmana czy Tesco, Calgonu nie, za wysoka cena (zamienniki o wiele tańsze, tak samo skuteczne) - dodaję proszku czy płynu jak przy wodzie miękkiej. Moja pralka płucze solidnie, ja dodatkowo programuję przynajmniej jeszcze jedno płukanie, no i nie przeładowuję bębna.

Samą pralkę raz na miesiąc traktuję Kamixem.
      • tacomabelle używam 24.03.11, 15:03
        Nie calgonu, ale innego odkamieniacza do pralek. Wcześniej też nie używalam, zaczęłam używać kiedy osoba, którą znam i ktorej ufam, a która zajmuje się zblizoną branżą pokazała mi cześci pralki używanej bez odkamieniacza i używanej z tymże odkamieniaczem.
    • antekcwaniak Większy wpływ na Twoją skórę ma chemia w żywności. 24.03.11, 15:03
      Każdego dnia przyjmujesz więcej chemii do organizmu za pośrednictwem jedzenia, niż chemii do prania.
      • jkk74 Re: Większy wpływ na Twoją skórę ma chemia w żywn 24.03.11, 15:13
        antek taki z ciebie cwaniak jak ze mnie baletnica wink
        nie pytałam jaki wpływ na moją skórę ma chemia w żywności... pytałam konkretnie o Calgon - skoro jest taki dobroczynny to jaki ma wpływ na ubrania i skórę i dlaczego nic na ten temat w reklamie nie mówią...

a tak poza tym - jestem cholernie sceptyczna w kwestii reklam, patrzę na nie czysto technicznie (z racji zdobytego jakiś czas temu wykształcenia smile)...
      • hanna26 Re: Większy wpływ na Twoją skórę ma chemia w żywn 24.03.11, 15:13
        Nie używam ani Calgonu, ani żadnego zamiennika. Pralka działa jak trzeba.
        • pamplemousse1 Re: Większy wpływ na Twoją skórę ma chemia w żywn 24.03.11, 15:21
          Taniej wyjdzie zakup nowej pralki niż kupowanie Calgonu latami.
    • b.bujak Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 15:57
      coś tam na włóknach zawsze zostaje; osobiście z tego powodu nie używam proszków tylko płynów do prania a płynów do płukania używam tylko do spódnic;
      zdrowa skóra zasadniczo jest barierą dla czynników zewnętrznych a jak ktoś ma skóre wrażliwą to i tak używa tylko niezbędnych środków czystości;
      inną kwestią jest wmawianie nam często sztucznych potrzeb życiowych i wciskanie przeróżnych preparatów na wszystko... przykladem niech będzie płyn do płukania: kiedyś jego głownym zadaniem było dzialanie antystatyczne (działanie potrzebne głownie wobec syntetyków) - teraz reklama przekonuje nas, że musimy płukać wszystko, bo musi byc pachnace i mięciutkie; kolejny przykład to cały zestaw płynów do mycia (garów, podłóg, blatów, kafelków...) - kiedyś to wszystko skutecznie załatwiał jeden "ludwik" - i taka jest prawda, że te płyny zasadniczo niewiele się od siebie różnią - głownie etykietką, kompozycją zapachową - substancje aktywne są te same... ale biznes się kręci bo wychodzisz ze sklepu z kilkoma butelkami zamiast z jedną smile
    • laminja Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 19:08
      Nasza pralka bez calgonu itp. dziiala idealnie od 9 lat.
    • truscaveczka Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 19:15
      Mój kumpel pracuje jako dyrektor sprzedaży w jednej z dużych firm produkujących takie środki i twierdzi, że każdy proszek do prania zawiera tę substancję, która jest w calgonie - i stosowanie go jest całkowicie zbędne.
    • ola33333 Re: uzywam 24.03.11, 19:22
      moze nie koniecznie oryginalu, ale tu gdzie mieszkam woda jest bardzo twarda, na prawde bardzo kamien sie osadza, widze po czajniku, po jednym uzyciu jest po prostu bialy w srodku.
      Tam gdzie wczesniej mieszkalam w PL woda byla mieka i nie sadze, ze ten srodek byl potrzebny.
    • deela Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 19:39
      ja sobie policzyłam, że po pięciu latach regularnego używania calgonu do każdego prania miałabym nowiutką nietanią pralkę
      więc moga mi ta reklamą skoczyćbig_grin
    • kosmitka06 Re: dłuższe życie każdej pralki... 24.03.11, 21:44
      Nie używam i nigdy nie używałam. Odpukać pralka ma już 8 lat. Teściowa używała systematycznie i pralka padła po niecałych 4 latach, przy czym ja piorę co drugi, trzeci dzień a z tego co wiem teściowa raz w tyg czy na 1,5 tyg.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka