28.03.11, 11:51
Rozciągają sie......... Rano zakładam i pasują, wieczorem wiszą jakby były dwa rozmiary za duże.
O co chodzi? Taka uroda tego materiały?Przez to musze je prac ciągle i niszczą sie w strasznie szybko. Wydawało mi sie że kupuje dobre spodnie (głównie Lee) Nie pamiętam z młodości takich sytuacji? Gdzie kupować dobre jeansy? Czy to możliwe np w sieciówkach? Podobno ich jakość sie polepszyła. Poradzcie bo wyglądam jak menelsmile
Obserwuj wątek
    • lacitadelle Re: Dżinsy 28.03.11, 12:06
      normalne, moje wszystkie tak mają, taka natura materiału - jak przymierzam w sklepie i widzę, że sztuka nierozciągnięta przez innych mierzących - biorę rozmiar bardzo dopasowany.
      • bweiher Re: Dżinsy 28.03.11, 12:07
        To normalne.Po praniu zawsze się "schodzą" a jak nosisz to robią się luźniejsze.
    • marripossa Re: Dżinsy 28.03.11, 12:09
      Mam tak samo dlatego już się nauczyłam, że dżinsy (oraz spodnie lniano-bawełniane) kupuję o rozmiar mniejsze. Trudno się w nie wbić, ale jak już się dopnę i z 15 minut sie w nich pokręcę, to nabierają właściwego rozmiaru, nie są za ciasne w ogóle i wieczorem też wyglądają normalnie.
      • krapheika Re: Dżinsy 28.03.11, 12:22
        Jedyne, ktore mi sie nie rozciagaja sa te od TH, ale to raczej pewnie przypadek, bo inne tej samej firmy ulegaja rozciagnieciu.Jedyna mozliwosc kupowac mniejsze, wciagac i zapinac na lezaco i meczyc sie 15minut az sie dopasujabig_grin
    • tempera_tura Re: Dżinsy 28.03.11, 12:15
      Hmmmmm, mam wrażenie jednak że moje wypychają sie jakoś ponad normesmile
      A jak z zakupami spodni w sieciówkach? Da sie? mam uczucie ze Lee strasznie sie popsuły
      • krapheika Re: Dżinsy 28.03.11, 12:25
        Ja lubie te z Orsaya, tylko ja kupuje tam tylko te z elastanem.Nadal sie dobrze trzymaja.Przestalam niedawnoi nosic bo staly sie za duze.
    • moofka Re: Dżinsy 28.03.11, 12:21
      normalne
      z lajkra trzeba kupowac
      jak sa elastyczne to leza ladnie
    • alabama8 Re: Dżinsy 28.03.11, 14:47
      Nie pierz. Spryskaj wodą - zbiegną się.
      • elske Re: Dżinsy 28.03.11, 19:17
        Ubrania z dżinsu powinno się prać często, żeby utrzymać włókna w dobrym stanie (wiem , dziwnie to brzmi, ale taką wiadomość dostałam na lekcji materiałoznawstwa odzieżowego ). I w czasie prania nie powinno się dodawać płynu do płukania tkanin.Ten płyn działa zmiękczająco, dlatego spodnie się rozpychają.Pół biedy , jeśli jest to dżins bez domieszek innych włókien. Gorzej jeśli to dżinsy z domieszką elastanu .Włókna elastyczne ulegają osłabieniu.
        • tempera_tura Re: Dżinsy 28.03.11, 19:55
          Ciekawe.
          Piore często, bez płynu.
          Napisz jak to jest z temperaturą prania. Na metce napisane 40 stopni. Myślisz że można w wyższej, mam wrażenie że gdyby dało sie w 60 to moze mniej by sie rozciągały.
          • elske Re: Dżinsy 28.03.11, 21:43
            Dżins jest tkanina bawełnianą. spokojnie możesz prać w 60 stopniach.
            Jako ciekawostkę napisze , kiedyś oglądałam jakiś program o modzie . Akurat w tym odcinku gościem była Joan Collins . Opowiadała, ze kiedy była nastolatka marzyła o dopasowanych spodniach dżinsowych. Kupiła najmniejsze rozmiar dżinsów męskich , jakie znalazła w sklepie, nalała do wanny gorącej wody, założyła dżinsy na siebie i siedziała w tej gorącej wodzie tak długo, aż spodnie się skurczyły.
            • tempera_tura Re: Dżinsy 29.03.11, 10:15
              Nawet takie z z 2% jakiegos elastycznego tworzywa?
    • mikas73 Re: Dżinsy 29.03.11, 10:28
      Takie fajnie rozciągliwe są w Kappahlu , tylko że najczęściej rurki, ale za to o wysokim stanie - jak kto lubi. Też polecam kupno rozmiaru mocno dopasowanego, ale bez wżynania się wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka