Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie macie wiecej dzieci?

26.04.11, 18:44
Ale dzisiaj jestem plodna w watkachsmile
To juz drugi o dzieciach.
Ja uprzednia zwolenniczka (a i dzis nie dziwie sie , ze ktos ma jedynaka) jedynakow spodziwam sie drugiego. I tak sobie mysle, ze gdybym miala pewnosc dobrej figury i pieniedze moglabym miec nawet 3!
(Ale tfu, tfu, nie stac mnie a lubie wygody w zyciu). 2 wystarczy.
Obserwuj wątek
    • myga Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 18:50
      gdybym miala pewnosc dobrej
      > figury i pieniedze moglabym miec nawet 3!
      _______
      mam trzy i figure ok. Fiura nie zalezy od ilosci porodow, lecz od ciebie samej.
      • ola Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 18:57

Starsza córka nie dostała się do przedszkola, młodsza do żłobka.
        Czeka mnie kolejny rok w domu, bez własnego życia, z pie...ikiem w każdym kącie i nieprzespanymi nocami. Kolejny rok przy garach. Kolejny rok czytania książek ukradkiem w kiblu, zanim się zorientują, że długo mnie nie ma i zaczną się dobijać do drzwi.
        Zamykam moją macicę na 200 spustów i nie wpuszczę już tam żadnego plemnika.
        A pomyśleć, że kiedyś chciałam mieć pięcioro!
        • fajnykotek Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 27.04.11, 10:28
          Kolejny rok czytania książek
          > ukradkiem w kiblu, zanim się zorientują, że długo mnie nie ma i zaczną się dobijać do drzwi.
          big_grin big_grin
          a myślałam, że tylko ja tak mam, he,he
          • sebcio220889 Moja żona ma podobnie póki co 30.04.11, 08:31
            i więcej Jej tej krzywdy nie zrobię xD
    • kali_pso Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 18:52
      > Ale dzisiaj jestem plodna w watkachsmile

Może płodzenie dzieci wychodzi ci lepiej, bo "odkrywczość" twoich watków zwala z nóg...

TAK- to forum już wie, że jesteś w ciąży..przypominasz o tym średnio raz na dzień...

TAK - to forum już wie, że do tej pory byłaś zwolenniczką jedynaka

TAk- to forum już wie, że lubisz wygody..........

TAK to forum juz wie, że cię nie stać na więcej dzieci......

Może napisz w końcu coś, czego nie wiemy?
      • lilka69 Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 18:58
        czekalam na ciebie kali pso!! naprawde!!

i odrazu ma odpowiedz bo spodziewalam sie tych "zarzutow".
        sa i nowe nicki, te informacje sa dla nich smile

watki nie musza byc odkrywcze, wszak to nie stowarzyszenie naukowcow tylko zwyklych forumek.

a nie znacie jeszcze plci! bo ja tez jeszcze nie znam.
      • iza232 kalipso dobreeeeee :)))) 27.04.11, 10:04
        kali_pso napisała:

> Może płodzenie dzieci wychodzi ci lepiej, bo "odkrywczość" twoich watków zwala
        > z nóg...
        >
        > TAK- to forum już wie, że jesteś w ciąży..przypominasz o tym średnio raz na dzi
        > eń...
        >
        > TAK - to forum już wie, że do tej pory byłaś zwolenniczką jedynaka
        >
        > TAk- to forum już wie, że lubisz wygody..........
        >
        > TAK to forum juz wie, że cię nie stać na więcej dzieci......
        >
        > Może napisz w końcu coś, czego nie wiemy?

Zapomniała dodać, że ma teściową ginekologa, bo jeszcze może NIE WSZYSCY wiedzą.
    • edelstein Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 18:54
      1. dlatego, ze zawsze chcialam miec jedno
      2. dlatego, ze porod prawie przyplacilam zyciem
      3. dlatego, ze ciaza byla dla mnie jedna wielka udreka
      4. dlatego, ze moje serce ma pojemnosc wylacznie na jednego dziecia tak samo z cierpliwosciatongue_out

Gdyny ktos za mnie wynosil, urodzil i odchowal tak do 2lat to mogejeszcze jedno miec ale za jakies 15lat gdy moj syn bedzie juz duzybig_grin
    • undoo Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 19:05
      Bo bedac wielodzietna i tak, do tej pory nie zaszlam w kolejna ciaze.
    • mijaczek Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 19:09
      poniewaz posiadanie dziecka okazalo sie wiekszym wyzwaniem niz sie to wydawalo czesniej a lubie mierzyc zamiary na sily (wzglednie sily na zamiary big_grin) wiec uwazam, ze najlepiej dla wszystkich zaintersowanych stron (wliczajac nieistniejace potencjalne dziecko nr 2) bedzie jesli poprzestane na Emce.
      Mowiac bardziej oglednie – nie chce mi sie. I nie stac mnie.
      • zuzanna56 Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 19:16
        Mam tylko dwoje. Nie przejmuję sie figurą, zresztą nie ma czym, nie mam wiekszych problemów z wagą, waże tyle samo co w liceum, a wtedy nie wazyłam za wiele smile Kasa, niestety...tak bym miała troje.
    • gku25 Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 19:25
      Bo nie lubię dzieci, bo szkoda mi figury i pieniędzy, bo miałam problemy z donoszeniem ciąży i ciężki poród... Wystarczy?
      • ylunia78 Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 19:31
        Niestety kasa...sadChciałabym czwórkę.
    • lukrecja34 Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 19:48
      bo mając dwoje dzieci czuję się absolutnie spełniona macierzyńsko
      • marcysia51 Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 19:53
        Bo na razie mamy warunki na dwoje,ale za jakis czas bedziemy mieli na troje wtedy pomyślimy.
        • sierpniowa27 Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 20:01
          Mam dwojke..Zawsze chcialam trojke..Ale wiem, ze to caly czas ciezka pracawink...Nie mam tyle kasy na wiecej dzieci...Wiem, ze dopiero potem zaczna sie schody jak beda chcialy chodzic na zajecia dodatkowe, obozy itd..Mysle tez, ze ze wzgledow logistycznych..Dziadkowie dwojka moga sie zajac,ale trojka to na razie tego nie widzewink....Jakos juz nie wyobrazam sobie siebie w ciazy, znow tych badan itdwink.....i jeszcze ten masakryczny porod ,ktorego dzis odczuwam skutki...i brak mi cierpliwosci juz chyba na trzecia osobkewink...
    • olifra1 Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 20:01
      mamy dwoje i na tym kończę.
      kiedyś chciałam troje, ale dziś wiem, że mój organizm trzeciej ciąży prawdopodobnie by nie wytrzymał (czego obawia się najbardziej mój małż wink )
      i to jest właściwie najważniejszy powód
    • naomi19 Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 20:15
      1. Lubię spać i wreszcie zaczęłam.
      2. Nie stać mnie. Córkę chcę wykształcić, pomóc, nie tylko wyżywić. Na razie mnie nie stać.
    • erin7 Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 20:18
      Bo nie możemy mieć. I w nosie miałabym dobrą figure.
      • andaba Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 20:24
        Bo trochę ciasno byłoby z kolejnym, no i wiek już nie ten.
    • broceliande Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 20:25
      Zmieniam zdanie co pięć minut, jestem w ciąży co dwa miesięce.
      Biorę folik i obrażam się i rzucam.
      Nie robię nic, żeby dzieci nie mieć.
    • izabellaz1 Z wygodnictwa n/t 26.04.11, 20:29

• pamela788 Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 20:30
      lilka69 napisała:

> Ale dzisiaj jestem plodna w watkachsmile
      > To juz drugi o dzieciach.
      > Ja uprzednia zwolenniczka (a i dzis nie dziwie sie , ze ktos ma jedynaka) jedyn
      > akow spodziwam sie drugiego. I tak sobie mysle, ze gdybym miala pewnosc dobrej
      > (Ale tfu, tfu, nie stac mnie a lubie wygody w zyciu). 2 wystarczy.

Zawsze chcialam miec tylko jedno dziecko i bardzo chcialam corke,udalo sie.
      Za wiecej dzieci dziekuje.
      Dlaczego?
      Poprostu wiecej nie chce,bez konkretnego powodu.
      • sarah_black38 Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 21:16
        Z głupoty i wygodnictwa. Żałuję, że nie mam trzeciego. Miłości wystarczyłoby, pieniędzy też. Figurę mam w porządku, tylko nieco za stara jestem na trzecie wink
        • ma_dre Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 27.04.11, 14:18
          Za stara? Dzisiaj medycyna czyni cuda wink
    • thorgalla Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 21:20
      Bo jestem za leniwa na więcej.
    • antekcwaniak Matka nie używa wielkich i polskich liter... 26.04.11, 21:20
      To i dzieci nie będą smile
      • lilka69 Re: Matka nie używa wielkich i polskich liter... 26.04.11, 23:07
        a moze juz czas na cos nowego? smile
      • edelstein Re: Matka nie używa wielkich i polskich liter... 26.04.11, 23:34
        uje sie rozgrzeszona, mojemu synowi polskie litery do szczescia nie potrzebne, bede zachwycona jesli bedzie w stanie sklecic zdanie w moim jezykutongue_out
    • lolinka2 Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 21:23
      chciałam dwoje, mam dwoje, plan prokreacyjny zrealizowano.
      Dlaczego nie więcej? Dwoje to liczba idealnie wystarczająca, żeby dziecko:
      a) nie czuło się w życiu samotne jako jedynak
      b) doświadczyło unikalnej więzi z bratem/ siostrą
      c) przeszło szybki kurs dzielenia się z innymi, bez 100 000 000 planowych, świadomych i celowych zabiegów wychowawczych

a także, aby rodzic:
      a) nie miał stresu umierając, że osieroci jedno jedyne dziecko samo jak palec
      b) odpracował dla społeczeństwa wychowują po jednym nowym osobniku przypadającym na każdego starego osobnika wink bez generowania strat demograficznych (choć i bez zysków)
      c) nie panikował, kto mu da na dzieci, bo ich tyle jest wink
      d) miał poczucie, że nadal jest dorosłym homo sapiens, a nie tylko maszynką do rodzenia/ karmienia/ przewijania/ zabawiania/ sprzątania/ wychowywania/ innych rozrywek dla dzieci.

A zatem zgodnie z moją ideologią wystarczająco dobry rodzic ma wystarczająco mało, a jednocześnie wystarczająco dużo dzieci (czyli dwoje big_grin).
    • marghe_72 Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 21:24
      lilka69 napisała:
      I tak sobie mysle, ze gdybym miala pewnosc dobrej

a bo to figura i pieniądze są decydujące.
      To się znowu czegoś nowego dowiedziałam..
      • lilka69 marghe 27.04.11, 09:39
        ustosunkowuje sie do komentarza:
        po pierwszej ciazy oprocz widocznej cinkiej linii po cc nie mialam zadnych oznak, ze bylam w ciazy. teraz tez bym tak chciala i dbam o to-smaaaaaruje siesmile
        ale nie sadze aby taki stan moglby byc wieczny.

a po drugie ja mam zamiar dac swoim dzieciom cos wiecej niz najblizsze domu przedszkole z 25 dzieci w grupie i podstawowka z 27. cos wiecej niz tygodniowe wakacje na byle jakiej kwaterze albo i wcale. przyklady moglabym mnozyc.

a poza tym najwazniejsze- mam zamiar poswiecic czas dzieciom i moc wybrac sie na dlugi , 3 letni wychowawczy. tak jak za pierwszym razem. a potem moc pracowac na pol etatu aby takze miec czas dla dzieci.
        • antekcwaniak Czyli stworzona jesteś tylko do rodzenia... 28.04.11, 12:58
          Czyli stworzona jesteś tylko do rodzenia i wychowywania dzieci.
          Żałosne !!!
          Wielkie i polskie litery poproszę smile
          • anaisanais96 Re: Czyli stworzona jesteś tylko do rodzenia... 29.04.11, 14:29
            żałosny jesteś ty. Wyobraź sobie że ludzie mogą żyć inaczej niż ty i może im to sprawiać przyjemność.
    • e-dziunia Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 21:25
      chętnie machnęłabym sobie jeszcze jedno, ale nie chcę już kusić losu.
      W przyszłości pewnie chętniej przygarnę dziecko jako rodzina zastępcza niż zdecyduję sie na kolejną ciążę.
    • taki_sobie_ludzik Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 22:11
      mam dwóch synów z innymi mamami,. Żałuję, że nie było mnie stać finansowo na jescze kilku. Są wspaniali i kochani i zupełnie inni. I oczywiście synowie inteligencje dziedziczą po tacie,ale inne cech nie
    • echtom Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 22:56
      Bo byłam zaprogramowana na dwoje, zmieściłam trzecie i stwierdziłam, że więcej absolutnie nie ogarnę. Bo za bardzo lubię pracować. Trochę mi tylko żal niewykorzystanego potencjału, bo warunki fizyczne do rodzenia dzieci mam rewelacyjne. Mogłam zarobić fortunę jako surogatka wink
    • w_miare_normalna Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 22:57
      Bo mnie nie stac na drugie dziecko, musze do pracy isc jak tylko mloda pojdzie do przedszkola.
      ale wlasnie wczoraj zwierzalam sie kumpeli, ze jakbym wygrala w totka to zaraz sie biore za robienie drugiego :xbig_grin
      • bi_scotti Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 23:04
        Bo maz powiedzial, ze juz chce jednak isc w swiat do ludzi a nie tylko dzieci i praca w domu. No to poszedl a wiec i ja wiecej nie zaszlam wink
    • miaowi Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 23:19
      Bo jestem samotną matką i drugie dziecko w mojej sytuacji to byłby szczyt braku wyobraźni.
    • majowadusza Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 26.04.11, 23:35
      Moglabym mieć trzecie ale pod warunkiem, ze jako trzyletnie ktoś mi je przyprowadzi za rączke pod drzwi i powie, ze to moje. Ale wszak to niemożliwe wiec nie przyprowadzi.

A tak serio, kiedy miałam jedno spokojne ponad przeciętnie, przesypiające noce i bezkolkowe dziecko to nawet w marzeniach gdzieś na czwórce dzieciątek się zatrzymalam. Drugie dziecko zweryfikowało radykalnie marzenia.

Dziś mam dwójkę i Mąż mnie namawia na trzecie. A ja konsekwentnie mówię, ze może mieć ale nie ze mną. Kolejnego połogu, zastoju pokarmu, kolek nie przeżyję ...
      • penelopa40 Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 27.04.11, 09:10
        a co to kogo obchodzi!
        pytanie jest zbyt osobiste i nietaktowne, więc nawet nie będę się silić na odpowiedź...
        • lilka69 Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 27.04.11, 09:42
          penelopa- tutaj polowa watkow opiera sie na nietaktowncy pytaniach , jesli jesli jestes wrazliwa - nie wchodz i nie odpowiadaj.
          • penelopa40 Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 27.04.11, 14:58
            lilko, ależ ja wiem jaka jest e-mama... i moja odpowiedź była celowo z lekka prowokacyjna...
            intryguje mnie natomiast łatwość z jaką obecne na forum kobiety piszą o swoich bądź co bądź intymnych sprawach osobistych... nawet względnie anonimowo... to takie signum temporis, mówi się o wszystkim wszędzie, pyta o wszystko, nie ma nic prywatnego, intymnego, schowanego, taki wszechobecny ekshibicjonizm xx1 wieku...
            • lilka69 Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 27.04.11, 21:31
              mnie tez to dziwilo...na poczatku a teraz jestem ponad 4 lata tutaj i sama sie wkrecilam w zwierzenia smile
        • anaisanais96 Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 29.04.11, 14:31
          penelopa40, ale dałaś! No przecież wiadomo że fora internetowe składają się z samych taktownych i nieosobistych pytań, hehehe
    • joanna_poz Re: Dlaczego nie macie wiecej dzieci? 27.04.11, 09:17
      bo w ogole nie odczuwam takiej potrzeby.
      inne przyczyny sa drugorzedne wobec powyzszego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka