01.05.11, 17:13
Czy słyszałyście może coś nowego o Tomku-chłopcu, który zatruł się muchomorem sromotnikowym?
Było o tym głośno przez parę tygodni.
A później cisza.
Jeden przeszczep się nie przyjął, a ten drugi ?
Tzn pewnie się przyjął, ale co dalej....
Próbowałam szukać, ale ostatnia informacja jaką znalazłam była o tym, że na święta (BN 2010) wróci do domu i że wyremontowali im dom.

Może w jakiejś lokalnej prasie coś wam się rzuciło?

Tak mi się dziś przypomniało.
Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: Tomek 01.05.11, 17:23
      Został agentem.
      • luxure Re: Tomek 01.05.11, 19:06
        normalna jesteś? im więcej Cie czytam tym mniej mam wątpliwości
        • rosapulchra-0 Re: Tomek 02.05.11, 01:03
          To facet.
    • jszko222 Re: Tomek 01.05.11, 17:24
      Wiem tylko tyle, że musi być na specjalnej diecie, musi unikać tłustych, cięzkich potraw, słodyczy. Stale przyjmuje leki. Regularnie raz na 10 dni ma badaną krew oraz mocz, wyniki sprawdzają specjaliści z CZD. Raczej czuje sie dobrze, drugi przeszczep sie przyjął.
      Ale leki będzie musiał zażywac do końca życia, jak każda osoba po przeszczepie.
      • jszko222 Re: Tomek 01.05.11, 17:25
        No i faktycznie, dom im wyremontowali, chłopiec dostał komputer o którym marzył, mają nowe meble, chłopiec zabawki.
        • mama-nastolatki Re: Tomek 01.05.11, 19:54
          jszko222 napisała:

> No i faktycznie, dom im wyremontowali, chłopiec dostał komputer o którym marzył
          > , mają nowe meble, chłopiec zabawki.

Tylko dla tego ze zatrul sie muchomorem? czy to jakas specjalna sytuacja byla? Pytam powaznie bo nie mam polskiej TV.
          • tacomabelle Re: Tomek 01.05.11, 19:57
            Typowy przypadek - sromotnik pomylony z innym grzybem, zerwany i skonsumowany.
            • gazeta_mi_placi Re: Tomek 01.05.11, 20:12
              I dwóm osobom odebrana szansa na przeszczep wątroby sad
              • el_jot Re: Tomek 01.05.11, 20:18
                Rozumiem, że powinni zrezygnować z ratowania chłopca, to miała by być taka kara za głupotę jego rodziców. CZy dobrze rozumiem?
                • gazeta_mi_placi Re: Tomek 01.05.11, 20:34
                  Tego nie napisałam, przez głupotę rodziców Tomka ktoś inny nie doczekał ....
                  Nawet moi średnio rozgarnięci rodzice wiedzieli że dzieciom nie podaje się grzybów...
                  • el_jot Re: Tomek 01.05.11, 20:42
                    To o co chodzi? miał czekać w kolejce? Przecież godziny się liczyły, wiadomo,że by nie przeżył, gdyby musiał czekać.
                    • gazeta_mi_placi Re: Tomek 01.05.11, 20:51
                      Nie piszę o Tomku tylko o jego rodzicach.
                      • gazeta_mi_placi Re: Tomek 01.05.11, 20:52
                        P.s. Gdyby nie byli to "bardzo ubodzy" anonimowi rodzice znani tylko z mediów tylko któraś z tutejszych e-mam zapewne zostałaby zmieszana z błotem...
                        • tacomabelle Re: Tomek 01.05.11, 20:56
                          Wiem, że usiłujesz być kontrowersyjny i popularny, na tym i na wielu innych forach, na których pisujesz, ale nie przekraczaj w tym granic śmieszności.
                        • rosapulchra-0 Re: Tomek 02.05.11, 01:17
                          Obyś nigdy nie był zagrożony przeszczepem, g..łąbie suspicious
                  • c2h6 Re: Tomek 29.06.11, 13:48
                    gazeta_mi_placi napisała:

> Tego nie napisałam, przez głupotę rodziców Tomka ktoś inny nie doczekał ....
                    > Nawet moi średnio rozgarnięci rodzice wiedzieli że dzieciom nie podaje się grzy
                    > bów...

Tak, to typowy przesąd kultywowany przez średnio rozgarniętych.
              • aurinko5 Re: Tomek 01.05.11, 20:25

> I dwóm osobom odebrana szansa na przeszczep wątroby sad

On Tez tego przeszczepu potrzebowal. I nikomu zadna szansa nie zostala odebrana. Znasz zasady kwalifikacji narzadow? Wiesz co to jest pilna lista ? Dlaczego jedni moga czekac a drudzy nie ?
                Wiesz ile jest dzieci na pilnej liscie, a ile na planowej ? Szanse traci dziecko z pilnej listy. A Tomek byl wtedy zgloszony jako urgens. Na druga watrobe czekal juz w kolejce na planowy przeszczep.
                • gazeta_mi_placi Re: Tomek 01.05.11, 20:35
                  >I nikomu zadna szansa nie zostala odebrana.

Czyżby?
                  Organów w Polsce jest pod dostatkiem?
                  • tacomabelle Re: Tomek 01.05.11, 20:42
                    Co to bredzisz?
                  • aurinko5 Re: Tomek 01.05.11, 21:16

> >I nikomu zadna szansa nie zostala odebrana.
                    >
                    > Czyżby?
                    > Organów w Polsce jest pod dostatkiem?

Masz dziecko zgloszone jako urgens i dziecko , ktorego zycie jest niezagrozone i jest na planowej liscie. Ktoremu 'odbierasz szanse '?
                  • martysinka Re: Tomek 29.06.11, 14:01

> >I nikomu zadna szansa nie zostala odebrana.
                    >
                    > Czyżby?
                    > Organów w Polsce jest pod dostatkiem?

Zgłoś się do oddania mózgu, mało używany i do oddania natychmiastowo
              • jowita771 Re: Tomek 02.05.11, 10:21
                Słyszałam wypowiedź transplantologa, z której wynikało, że stało się wręcz przeciwnie, po nagłośnieniu tej sprawy ludzie zaczęli pozytywniej podchodzić do przeszczepów, więcej rodzin podpisało zgodę na wykorzystanie organów zmarłego bliskiego.
          • aurinko5 Re: Tomek 01.05.11, 20:18
            mama-nastolatki napisała:

> jszko222 napisała:
            >
            > > No i faktycznie, dom im wyremontowali, chłopiec dostał komputer o którym
            > marzył
            > > , mają nowe meble, chłopiec zabawki.
            >
            > Tylko dla tego ze zatrul sie muchomorem? czy to jakas specjalna sytuacja byla?
            > Pytam powaznie bo nie mam polskiej TV.

Rodzina zyla w skrajnej biedzie. Dziecko po przeszczepie, na immunosupresji, nie moze mieszkac w takich warunkach.
    • pieskuba Re: Tomek 29.06.11, 13:43
      Znalazłam:

www.tvp.pl/rzeszow/aktualnosci/spoleczne/tomek-prawie--rok--po--dwoch---kolejnych-przeszczepach-watroby/4681740

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka