Dodaj do ulubionych

czy to coś niepokojącego..?

06.05.11, 11:06
Sprawa się tyczy nadmiermej chudości i bólu brzucha. Jestem 4,5 miesiąca po porodzie i ważę 48kg przy wzroście 170cm. Przed ciążą ważyłam 56kg a przed samym porodem 70kg. o ile ma początku bardzo mnie cieszyło że tak szybko wracam do formy tak teraz już mnie to zaczyna martwić, bo w zasadzie z dnia na dzień chudnę i ten proces trwa i nie wiem kiedy się zatrzyma. Wprawdzie karmię piersią i to ponoć wysysa trochę kilo ale już sama nie wiem. Zaznaczam, że jem dużo i różnorodnie..nie wprowadzam żadnych diet czy ograniczeń, nawet słodycze wcinam, bo widzę że na dziecko to nie ma specjalnie wpływu. I na dodatek od tygodnia mam bóle brzucha(tak jakoś lokalizacja w okolicy żołądka ale ciężko stwierdzić bo ból promieniuje)nie towarzyszą temu inne atrakcje tylko ten ból brzucha-większy jak wstaję czy zmieniam pozycję.Lekarz nic nie stwierdził.Czy wy miałyście coś w tym stylu, lub ktoś kogo znacie?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: czy to coś niepokojącego..? 06.05.11, 11:10
      Nie, żebym miała obsesję, ale - badałaś tarczycę?
      • antekcwaniak Badałaś głowę ??? 06.05.11, 11:34
        Badałaś głowę, żeby udzielać takich rad ???
        • angazetka Re: Badałaś głowę ??? 06.05.11, 11:34
          A co dziwnego w tej radzie?
        • morgen_stern Re: Badałaś głowę ??? 06.05.11, 14:30
          Sam sobie zbadaj głowę. Przecież nie podała diagnozy, co jej zaszkodzi zrobić badania?
        • chicarica Re: Badałaś głowę ??? 06.05.11, 14:50
          Akurat rada jest z sensem, tarczyca wariująca przy porodzie i po nim to bardzo częste zjawisko. A nagłe chudnięcie i tycie bez większego powodu (zmiany diety) jest jednym z charakterystycznych objawów.
      • zdecydowana_brunetka Re: czy to coś niepokojącego..? 06.05.11, 11:38
        Tarczycy nie zaszkodzi sprawdzić. Może objawy były już wcześniej, ale ze względu na ciążę przeoczyłaś co nieco.
        Machnij sobie usg jamy brzusznej. Tylko ustal wcześniej jak masz się przygotować do badania.
        • anilanka26 Re: czy to coś niepokojącego..? 06.05.11, 14:18
          Dostałam skierowanie na usg i idę za tydzień..mam nadzieję że nie zemrę do tego czasu
    • donnasanta Re: czy to coś niepokojącego..? 06.05.11, 11:18
      Co to znaczy lekarz nic nie stwierdzil? Robil jakies badania? USG? Morfologie? Gastroskopie?
      Wydaje mi sie to nader niepokojace..
      • kota_marcowa Re: czy to coś niepokojącego..? 06.05.11, 11:36
        > Co to znaczy lekarz nic nie stwierdzil? Robil jakies badania? USG? Morfologie?
        > Gastroskopie?
        > Wydaje mi sie to nader niepokojace..

Mi też, taki spadek wagi i bóle brzucha nie wróżą nic dobrego. W razie czego nie patrz na lekarza i sama zrób sobie komplet badań. Przede wszystkim USG, morfologię, próby wątrobowe, OB.
    • antekcwaniak Ciemnogród !!! 06.05.11, 11:33
      Jeden lekarz nic nie stwierdził. Idź więc do drugiego !!!
      • donnasanta Re: Ciemnogród !!! 06.05.11, 12:00
        czesto drugi lekarz cos poradzi, bo partaczy duzo po swiecie chodzi...
    • bika_05 Re: czy to coś niepokojącego..? 06.05.11, 14:42
      Miałam dokładnie to samo (poza bólami brzucha). Jak Ty mam 170 cm. Normalna waga 53, po urodzeniu pierwszej córki ważyłam 46 kg. Lekarz od razu zalecił badanie tarczycy, ale okazało się, że wszystko jest ok Dojście do normalnej wagi zajęło mi jakieś 2 lata i zaraz potem zaszłam w drugą ciążę. Kiedy po porodzie znowu schudłam do 46 kg już nie chodziłam do lekarza, bo wyszłam z założenia, że mój typ tak ma. Kolejne 1,5 roku i znów wróciłam do stałej wagi. Obie córki karmiłam rok. Myślę, że waga nie jest problemem. Niepokojące są na pewno Twoje bóle brzucha. USG brzucha powinno coś wyjaśnić.
    • katia.seitz Re: czy to coś niepokojącego..? 06.05.11, 14:50
      Zrób USG, jeśli nic nie wykaże, postaraj się o skierowanie na gastroskopię.
      Nie musi to być nic złego, ja też bardzo szybko schudłam karmiąc, ale biorąc pod uwagę bóle brzucha - trzeba się przebadać.
      Zrób też morfologię z OB / CRP.
      • katia.seitz Re: czy to coś niepokojącego..? 06.05.11, 14:52
        Może jeszcze dodam - jeśli dzieje się coś z żołądkiem (wrzody itp.) to USG nic nie wykaże, potrzebna jest gastroskopia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka