Dodaj do ulubionych

Wasze ostatnie odkrycia kulinarne

31.05.11, 22:18
Jak w temacie. Co ciekawego jadlyście, próbowałyście i dobre było? A wcześniej tego nie było w Waszym jadłospisie.

Ja mam dwie takie rzeczy. Może "odkrycia kulinarne" to zbyt szumnie nazwane, ale dawniej tego nie stosowałam. Pierwszą jest kawa zbożowa. Zwykłej kawy nie pijam, ze zbożową miałam złe skojarzenia, a tu niespodzianka. Dobra jest. Zaczynam się uzależniać.
Drugą rzeczą jest tymianek. Rzaczej nie stosowała. Teraz jestem fanką i wciskam gdzie się da.
Obserwuj wątek
    • lilly_about Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 31.05.11, 22:22
      Dłuuugo nie próbowałam sushi. Nie wiem czemu. A teraz to bym dała się pokroić za weekendową nasiadówę z sushi i zupą chińską.
    • slonko1335 Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 31.05.11, 22:28
      Pasta z avocado na chleb-absolutny hit u nas w domu od jakiegoś czasu, no i placek z rabarbarem.
    • marghe_72 Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 31.05.11, 22:32
      pomału uczę się jeść surową rybę smile (taki tatar z serioli, mmmmmmmmmm)
      bo do tej pory to sushi li i jedynie z pieczonymi
    • kosher_ninja Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 31.05.11, 22:34
      Sos pomidorowo-bazyliowy. Mogłabym do wszystkiego go ostatnio dodawać.
      • kosher_ninja Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 31.05.11, 22:35
        I te ciasteczka:
        gotowaniecieszy.blox.pl/2011/02/Czekoladowe-ciasteczka-ze-swiezym-imbirem.html
    • dorry Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 31.05.11, 23:11
      Jeśli chodzi o odkrycia ostatnich tygodni to:
      Zaczęłam pić kefir. Codziennie, na drugie śniadanie.
      Kupiłam pastę miso i wsiąkłam. Miała być do zupy miso, ale wciskam ją wszędzie gdzie się da, także na kanapki.
      Znowu robię gomashio - prażony sezam utarty ze szczyptą soli - i odkryłam, że dodany do stopionego masła, doskonale zastępuje bułkę tartą na kalafiorze.
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 31.05.11, 23:14
        chodnik litewski
    • rosapulchra-0 Ciasta własnej roboty. 31.05.11, 23:20
      Oczywiście przeze mnie zrobione smile Sernik, szarlotka, murzynek.
      BTW, macie jakieś ciekawe przepisy?
      • kub-ma Re: Ciasta własnej roboty. 31.05.11, 23:29
        Ja to mało piekę. A już do szału mnie doprowadza jak się zbiorę w sobie, zagarnę na tapetę nowy przepis (siłą rzeczy przy tak rzadkim pieczaniu niemal wszstkie są nowe) i to draństwo nie wyjdzie.
        Powiedz mi, udają Ci się ciasta tak na dzień dobry, pierwszy raz przygotowane?
        • rosapulchra-0 Re: Ciasta własnej roboty. 01.06.11, 09:51
          Przy pieczeniu ciast po raz pierwszy nie eksperymentuje, z aptekarską dokładnością odmierzam składniki, może dlatego się ciasta udają? Jak już nabieram pewności w wykonaniu (czyt.: nie muszę zaglądać do przepisu big_grin), to dodaję coś od siebie, ale też ostrożnie. Ostatnio do murzynka dodałam kawałki brzoskwiń z puszki, ciasto wilgotne wyszło, a moim dziewczynom bardzo smakowało.
      • morgen_stern Re: Ciasta własnej roboty. 01.06.11, 12:19
        Rosa, mogę ci podesłać przepis na cudowny, bardzo prosty brownie, wszyscy się zachwycają.
        • rosapulchra-0 Morgen! 01.06.11, 15:58
          Poproszę! Poproszę! Poproszę!
          smile
          • morgen_stern Re: Morgen! 01.06.11, 16:05
            Poszło smile
            • rosapulchra-0 Re: Morgen! 01.06.11, 16:16
              Lecę poczytac zatem i się poslinić chociaż, jesli nie dziś, to na pewno w piątek zrobię big_grin
              Dzięki wielkie, o Pani!
              https://www.sims2design.home.pl/forum/images/smilies/uklon.gifhttps://www.sims2design.home.pl/forum/images/smilies/uklon.gif
        • czarnaalineczka Re: Ciasta własnej roboty. 01.06.11, 16:29
          z marysia ? tongue_out
    • naomi19 Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 31.05.11, 23:36
      Roladki z piersi z kurczaka, w środku zielone szparagi. Było pyszne.
      Krem szparagowy (z białych). Super delikatna zupa.
      Zupa z młodej kapusty, nawet dobra.
    • volta2 Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 01.06.11, 09:29
      u mnie jagnięcina - właśnie wietrzeje w lodówce udziec z jagniątka, i 10 uciapanych antrykocików. nie umiem właściwie przyrządzać, w restauracji jest to znacznie smaczniejsze, ale się uczę...

kawior - od paru dni na śniadania serwuję sobie na grzankach, dziś jeszcze poczęstowałam mężasmile

rosół z jagnięciny z ciecierzycą i szafranem - uwielbiam, choć tłusty bardzo

zupa soczewiczna - polubiłam ja i moje dzieciaki, nauczyłam się gotować i się zajadamy
    • ladyjm Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 01.06.11, 09:31
      soczewica - zielona i czerwona. w zupie, duszona z warzywami, jako nadzienie do tortilli. nie wiem jak moglam zyc bez soczewicy smile
    • olena.s Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 01.06.11, 10:59
      Różne:
      pasty z utartego imbiru i utartego czosnku - podstawia wielu sosów w hinduskiej kuchni.
      świeża kolendra
      czarny proszek z cytryny, ale to nie wiem, czy w Polsce jest.
    • mikas73 Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 01.06.11, 12:16
      Ostatnio:

Pasty kanapkowe:
      - z awokado
      - z fasoli i suszonych pomidorów
      - z makreli
      Robię na okrągło, a szczególnie tę z fasoli lubię.

Pieczenie/pasztety własnej roboty:
      - z soczewicy
      - z kurczaka i pieczarek

Na obiad:
      - grilowany indyk z mozarellą – szybciutko i smaczny
      - curry fasolą szparagową – ekspresowo
      - naleśniki z boczkiem i porami

Lubię „nowe” w gotowaniu, wtedy sprawia mi ono przyjemność. A jeszcze cukinia w sałatkach, na kanapkach, w plackach, jako zapiekanka – uwielbiam to warzywo.
    • aneta-skarpeta Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 01.06.11, 12:23
      ja ostatnio odkryłam PIDY

rozne foremki, mini pstysie do nadziewania na słodko i co najwazniejsze na słono
      baardzoooo smacznesuspicious
    • misia_matysia Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 01.06.11, 13:05
      jak co roku na wiosnę odkrywam jak bardzo lubię mozarellę z pomidorami i świerzą bazylią a ostatnio odkryłam mocno skondensowany ocet balsamiczny
      • gaga-sie Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 01.06.11, 13:54
        Jaki, jaki? Gdzie kupiłaś, jak się nazywa? Właśnie takiego szukam!
        • lola211 Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 01.06.11, 15:51
          W ALMIE znajdziesz.
    • lola211 Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 01.06.11, 13:09
      Krewetki i anchois.
    • mimka23 Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 01.06.11, 13:52
      Pewnie żadne to odkrycie, ale ostatnio zaczęłam namiętnie zajadać się tostami, posmarowanymi jeszcze na gorąco masłem czosnkowym i na to położony plaster pomidora. Uzależniłam się, tym bardziej mnie to szokuje, że nie przepadam za czosnkiem a tu taka niespodzianka.
      • thaures Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 01.06.11, 15:41
        Mój mąż robi tosta i smaruje go przekrojonym na pół ząbkiem czosnku- zachwyca go to niezmiennie!
        Suszone pomidory mnie urzekły ( a nie lubię świeżych )
        • rosabell Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 01.06.11, 16:19
          jako, ze zalezy mi na zdrowym odzywianiu orkisz i wszelkie produkty np maka orkiszowa zamiast zwyklej pszennej
        • mirszy Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 01.06.11, 21:55
          To mój smak z dzieciństwa, tylko teraz są tosty, a wtedy był czerstwy chleb maczany w wodzie i na patelnię z rozgrzanym olejem. Jak się zrumienił z dwóch stron właśnie tarło się go czosnkiem i soliło. PYCHA. Ale mi smaka narobiłaś.
    • shellerka muffinki :D n/t 01.06.11, 16:23

• dziennik-niecodziennik Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 01.06.11, 20:23
      > Pierwszą jest kawa zbożowa. Zwykłej kawy nie pij
      > am, ze zbożową miałam złe skojarzenia, a tu niespodzianka. Dobra jest. Zaczynam
      > się uzależniać.

o tak, tak, tak... kubek Inki z odrobiną cukru i duuuuzą iloscia mleka...
    • i_love_my_babies Re: Wasze ostatnie odkrycia kulinarne 01.06.11, 21:48
      sushi!!!! sushi!!!! sushi!!! i zupa miso!!!

i grillowane krewetki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka