Dodaj do ulubionych

Siwe włosy

24.06.11, 14:16
No wiem, temat siwych włosów był przerabiany już x razy, ale chyba głównie w formie pytań "ile miałyście lat jak zaczęłyście siwieć" smile

Ja pytanie mam inne: jaki macie stosunek do swoich siwych włosów? Farbujecie czy nie?
Zaczęłam siwieć w wieku lat nastu, teraz mam 26 lat i siwych włosów na głowie sporo. Jakoś mnie nie przerażają, głównie dlatego, że specjalnie się im nie przyglądam smile - z przodu i na grzywce widzę ich kilka-kilkanaście. Ale jakby się przyjrzeć, to cała głowa poprzetykana tymi siwymi włosami i nie jest to już takie niezauważalne jak kiedyś. Nigdy się nie farbowałam, włosy lubię w takim kolorze jaki mam, boję się, że jak zacznę to już nigdy nie skończę, a włosy będą się coraz bardziej niszczyć.

Jak odbieracie kobiety z siwymi włosami - "ten typ tak ma" czy "nie dba o siebie"?
Obserwuj wątek
    • becik-pl Re: Siwe włosy 24.06.11, 14:19
      Raczej, że nie dba o siebie. Tym bardziej w tak młodym wieku, nie wygląda to fajnie.
      • jjod Re: Siwe włosy 24.06.11, 14:21
        Często to jest genetycznie, ale w wieku kilkunastu lat? Dziwne trochę.
        • czarnaalineczka Re: Siwe włosy 24.06.11, 14:23
          mnie nie dziwi smile
        • agata_abbott Re: Siwe włosy 24.06.11, 14:25
          18 konkretniesmile Przed studniówką.
          Swojej Mamy na przykład nie pamiętam nie-siwej. Jej mamy - również. Z kolei babcię ze strony ojca pamiętam bez siwych włosówsmile Genysmile
    • czarnaalineczka Re: Siwe włosy 24.06.11, 14:22
      >
      > Jak odbieracie kobiety z siwymi włosami - "ten typ tak ma" czy "nie dba o siebi
      > e"?
      nie przyszloby mi do glowy ocenian kogos po kolorze wlosow
      a juz napewno bym nie powiedziala ze o siebie nie dba

siwe wlosy moga wygladac slicznie byle o nie dbac i nie dopuscic do zolkniecia
    • sadosia75 Re: Siwe włosy 24.06.11, 14:22
      ten typ tak ma.
      • aqua48 Farbuję 24.06.11, 14:31
        Zaczęłam siwieć zaraz po ślubie, najpierw wyrywałam teraz od dłuższego czasu farbuję, dobra farba i nic się nie dzieje. Moja Mama też posiwiała szybko, ale u niej wyglądało to tak jakby sobie specjalnie pasemka w trzech kolorach robiła, wszyscy pytali do jakiego fryzjera chodzi, a potem szybko zbielała i też wyglądała dobrze. A ja mam kolor włosów jak kuzynka - w tej chwili na moich odrostach widać - błotnisto-szare. Kuzynka nie farbuje i mam pogląd jak bym wyglądała bez farby - dziękuję, nie.
    • echtom Re: Siwe włosy 24.06.11, 14:26
      Pojedyncze siwe włosy w wieku 40+ nie spędzają mi snu z powiek. Jedyne, co robię, to myję głowę szamponem timotei do włosów brązowych z ekstraktem henny.
    • agata_abbott A Wy? 24.06.11, 14:26
      Chodzicie z siwymi włosami "na wierzchu" ? smile
      • czarnaalineczka Re: A Wy? 24.06.11, 14:29
        siwych nie mam
        i dlugo nie bede miec ( mam po 50 i ani jednego siwego , ojciec nie wiem po farbuje big_grin )
        • agata_abbott Re: A Wy? 24.06.11, 14:38
          Zazdroszczęsmile Seriosmile
          Mama, lat ok. 50 ma obecnie resztki normalnego koloru włosów, siwych ma pewnie 70%. Farbuje się odkąd pamiętam. Babcia, lat 80 - jest siwa w 100% i taką też ją zawsze pamiętam. Babcia z drugiej strony (pisałam to już wcześniej, wiemsmile) siwieć zaczęła jakieś 10 lat temu, wcześniej pamiętam ją z kruczoczarnymi włosami, teraz ma pewnie pół na półsmile Szkoda, że akurat tej cechy nie odziedziczyłam po niejsmile No ale co zrobić, mówi się trudnosmile Minus jest taki, że mam ciemne włosy i każdy siwy włos dobrze na ich tle widać.

czarnaalineczka napisała:

> siwych nie mam
          > i dlugo nie bede miec ( mam po 50 i ani jednego siwego , ojciec nie wiem po far
          > buje big_grin )
          • czarnaalineczka Re: A Wy? 24.06.11, 14:48
            bo ja jestem z rodziny ze samozmieniajacym sie kolorem wlosow big_grin

wlosy od jasniusienkiego blondu ciemnieja az staja sie czarne ( okolo 60-65r z )
            i dopiero wtedy siwieja big_grin

dbaj o wloski i beda fjanie wygladac smile
            sa szampony do siwych wlosow (np z yves rocher ) ladnie podkreslajace srebrny kolor smile
            • agata_abbott Re: A Wy? 24.06.11, 15:11
              czarnaalineczka napisała:

> bo ja jestem z rodziny ze samozmieniajacym sie kolorem wlosow big_grin
              >

O, to ja już wolę moje dwie wersje kolorystycznesmile)
      • baltycki Re: A Wy? 24.06.11, 15:07
        agata_abbott napisała:

> Chodzicie z siwymi włosami "na wierzchu" ? smile

Ja nie mam siwych.. mam srebrnetongue_out
        • agata_abbott Re: A Wy? 24.06.11, 15:12
          baltycki napisał:

> agata_abbott napisała:
          >
          > > Chodzicie z siwymi włosami "na wierzchu" ? smile
          >
          > Ja nie mam siwych.. mam srebrnetongue_out

Jak zwał tak zwałsmile
          Mnie się jeszcze kolor "gołębi" podobasmile)
          • baltycki Re: A Wy? 24.06.11, 16:04
            Sól z pieprzem.. tylko, kurcze, coraz wiecej soli.. coraz mniej pieprzu sad
      • princess_yo_yo Re: A Wy? 24.06.11, 18:03
        mam kilka na samym czubku glowy, uzywam semi-permanentnej farby co 4-6 tygodni w naturalnym kolorze - kolor nabiera tylko glebi a wlosy polysku. nie ma odrostow i wlosy sie tak nie niszcza, polecam smile
    • deodyma Re: Siwe włosy 24.06.11, 14:56
      pierwszego siwego wlosa zobaczyla na mojej glowie kolezanka z pracy.
      mialam wtedy 24 lata.
      na dzien dzisiejszy zaczyna ich przybywac.
      co prawda duzo ich nie ma, ale ze moje naturalne wlosy sa brazowe, te biale nitki jednak sa widoczne i co msc wlosy jednak farbuje.
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Siwe włosy 24.06.11, 15:14
        ja tam czekam, az bede siwa bo lubie popielaty blond a na moich nie chce wyjsc bo za duzo czerwonego pigmentu ehh. patrzac na moja rodzine to pewnie po 80...
        • miniofilka Re: Siwe włosy 24.06.11, 16:10
          Hmm, zależy w jakim wieku jest ta kobietasmile
          Jeśli 40+ to siwe włosy nawet jej pasująsmile
          Ale niekoniecznie trzydziestolatcesmile
          Ja mam 33 lata i nie mam jeszcze siwych włosów, ale jak się pojawią to będę farbować siwuchysmile
          Genetyka chyba nie do końca ma znaczenie, bo ja siwulców nie mam, a moja mama w moim wieku już w połowie była siwa, tata też miał troszkę siwych włosów, mój brat ma lat 28 i ma pełno siwych kłaków, więc ja nie pasuję do rodzinkismile
          • deodyma Re: Siwe włosy 24.06.11, 18:14
            ja mam 36 lat i mnie siwizna nie pasuje.
            brzydko to wyglada, te biale ntki w ciemnych wlosach, wiec wole zafarbowac, niz paradowac z takimi wlosami.
    • yenna_m Re: Siwe włosy 24.06.11, 16:08
      39 lat i zero siwizny
      • lukrecja34 Re: Siwe włosy 24.06.11, 16:18
        mam 37 lat i ani jednego siwego włosa.ale akurat włosy-ich jakość- odziedziczyłam po ojcu a on ma 65 lat,bardzo gęstą fryzurę i delikatnie siwieć zaczął po 60-tce big_grin
    • gagunia Re: Siwe włosy 24.06.11, 17:45
      Na szczęście nie mam i od kilku lat nie farbuję włosów. Ale gdybym miała, na pewno bym farbowała. Naturalną siwiznę ewentualnie zaakceptowałabym po 70, ale to też zależy od tego co będę robiła wtedy w życiu i w jakim stanie zdrowia będę.
      Siwe, niezafarbowane 40-50 latki mnie dziwią. Niekoniecznie uważam je za zaniedbane.
    • kai_30 Re: Siwe włosy 24.06.11, 17:55
      Mam bardzo dużo siwych włosów - jak farbowałam się na ciemny brąz to odrosty było bardzo widać, biały przedziałek mi się robił już dwa tygodnie po farbowaniu. Od niedawna jestem prawie-blondynką (balejaż w odcieniach blondu i jasnego brązu, co farbowanie to więcej blond pasemek) i jest dużo lepiej - kto wie, może z czasem dojdę do blond-platyny big_grin Niefarbowania sobie nie wyobrażam.

Aha, jeszcze parę lat mi brakuje do 40, a pierwsze siwe włosy miałam w liceum. Mój siostrzeniec identycznie, a moje rodzeństwo nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka