Dodaj do ulubionych

Odstawiam ssaka :) :(

20.07.11, 08:36
Moje córcia ma 1,5 roczku i nadal karmie ją piersią,starszego synka karmiłam 1,10 mies. jak go odstawiłam czułam sie okropnie,płakałam jak dziecko i żałowałam strasznie ,ale wiedziałam ze rok i 10 mies.to wystarczająco,ale obiecałam sobie że przy drugim baby będe karmiła przeszło dwa lata,tyle że tylko wieczorami,rankami,w nocy,a w dzień 'przy ludziach' wcale,ale jednak wyszło inaczej he he i wcina 'go' kiedy chce,oprócz niego nie chce zupek,jogurtów itp.nic,tylko cyca.I wiecie co?
Moja niuńka ma jakieś fazki osttanio że jak sie jej cyca chce to MUSI być na 'wierzchu' a jak nie to sie obraża słuchajcie,a ja sie pytam 'chcesz cyca?' a ona sie odwraca i kwęknie sobie że nie,że to taka obrażona ze ona nie będzie czekać,że jak go nie ma to nie chce wcale!!Czujecie?Ale te dzieci maja fazki,w szoku jestem.Noi tak minął cały dzień a ona nie jadła cyca bo gdy pytałam to wydawała te 'swoje odgłosy', obiadu porządnego nie zjadła ale duzo owoców,więc głodna nie była.Stwierdziłam że to dobry czas na odstawianie skoro sie nie upomina,nie płacze za nim,nie ciągnie za bluzke itp.Szkoda by było marnować taka okazje,kiedy praktycznie ona sama sie odstawia,ale....
Dzis zaczyna sie 4 dzień a my sie karmimy tylko wieczorem i w nocy,pokarm przestaje sie juz produkować,przez piewrsze dwa dni,czułam że były moje piersi ociężałe a jak mi ściągnęła pokarm to taką ulge czułam,wieeeelką,a teraz już wcale nie mam kamieni.Widać już sie piersi przyzwyczajają do mniejszej intensywności ciągnięcia.
To jest moja chwila namysły,gdyż przez tyle lat ciągle pamiętałam odstawianie Oskarka i że wiedziałam że przy drugim będzie dłużej,a tu....
3 lata temu w wielkim cierpieniu pisałam tutaj i dziewczyny mnie pocieszyły i co najważniejsze rozumiały,ciekawe czy pisze tu jakaś emama z 'tamtych lat'.
Nie wiem czego od Was oczekuje,tak sie chciałam troche wygadać.
Obserwuj wątek
    • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 09:02
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • paula_oski Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 09:15
        fazki czy fochy,fazy.
        Nie histeryzuje,lecz lubie karmić,ale wiem że kiedys to trzeba skończyć,a to taki 'nasz czas', ciężko mi sie z tym rozstać.Oto dokładnie chodzi.
        • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 09:19
          • paula_oski Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 10:40
            Myśle że szkoda zmarnować takiej okazji,gdy ona niemal sama sie odstawia.Nie mam problemu,czy karmić czy nie,czy odstawiac czy nie.Chciałam tak sobie...tylko pogadać......
            • moofka Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 10:43
              to wybralas zle forum
              tu jak butelkowe frustratki czytaja ze ktos rok karmi piersia to im sie bialo przed oczami robi

mysle ze zamiast sie zadreczac i plakac, powinnas sie cieszyc, ze ci dziecko dorasta
              poltora roku to jest bardzo ok, ani duzo, ani malo
              widca tyle jej bylo trzeba
              • paula_oski :) 20.07.11, 10:53
                No tak.
        • gabi683 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 09:41
          paula_oski napisała:

> fazki czy fochy,fazy.
          > Nie histeryzuje,lecz lubie karmić,ale wiem że kiedys to trzeba skończyć,a to ta
          > ki 'nasz czas', ciężko mi sie z tym rozstać.Oto dokładnie chodzi.

Tobie się forum pomyliło ,i nie podnoś mi ciśnienia z cynowaniem do późnej starościsuspicious
          • paula_oski Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 10:42
            Jeśli Ci podnosze ciśnienie to nie czytaj tego wątku i nie będziesz miała problemu
    • olik81 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 09:06
      mala sie obraza,mala ciagnie za bluzke,pytasz sie jej czy chce cyca...
      kto tam jest tym co ustala zasady bo na pewno nie ty?
      • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 09:10
        • olik81 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 09:14
          moje dzieci sie na mnie nie obrazaja bo i niby dlaczego
          jak moze sie dziecko obrazic na rodzica w tym wieku??
          dla mnie to rozpuszczenie dziecka,ze zna takie zachowania
          a co do pytania: skoro nie woła a z postu wynika ze to mama sie pyta czy chce to dla mnie wyglada to tak,ze matka lata wkolo tej dziewczynki robiac wszystko byle sie nie obrazila
          no takie mi sie nasunely refleksje po przeczytaniu tego posta
          • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 09:18
            • olik81 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 09:27
              ona_bez_ogona napisała:

> olik81 napisała:
              > moje dzieci sie na mnie nie obrazaja bo i niby dlaczego
              > > jak moze sie dziecko obrazic na rodzica w tym wieku??
              >
              > Co ty bredzisz???
              > Moze co wieczór pwoinno przez pół godziny buić ci pokłony, bo jestes jego rodzi
              > cem.

teraz to ty sobie dospiewalas
              nie powinno,nie jest moim sluga,wlasnoscia itd
              tak bezogonna,moje dziecko sie na mnie nie obraza,
              placze-jak sie przewroci,jak matka opieprzy,jak jej zle
              ale sie nie obraza
              zreszta chyba ty tego nie zrozumiesz
              • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 09:30
                • olik81 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 09:36
                  czytaj kobieto ze zrozumieniem,tego juz w podstawowce ucza
                  • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 09:37
              • gabi683 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 09:44
                olik81 napisała:

> ona_bez_ogona napisała:
                > nie powinno,nie jest moim sluga,wlasnoscia itd
                > tak bezogonna,moje dziecko sie na mnie nie obraza,
                > placze-jak sie przewroci,jak matka opieprzy,jak jej zle
                > ale sie nie obraza
                > zreszta chyba ty tego nie zrozumiesz

hehehh moje dzieci się wiecznie na mnie obrażają hehehhehehehh takie uroki mama big_grin
          • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 09:21
          • paula_oski nie,nie jest tak. 20.07.11, 09:22
            Każde dziecko bada granice.Ona podchodzi i przytula sie,patrzy na bluzke i odwraca robiąc 'yyy' że to taka ona zła że nie ma go 'na wierzchu', nie nadskakuje jej po tym,tylko kłade ją i sobie leży 'kwękając' czasem,co troche patrząc na mnie czy reaguje,wstaje i idzie sie bawić.Tak wyglądały te pierwsze dwa dni a przede wszystkim pierwszy po którym postanowiłam odstawić.
            • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 09:25
              • olik81 Re: nie,nie jest tak. 20.07.11, 09:29
                dociera,jest tylko niepojete
                • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 09:32
                  • olik81 Re: nie,nie jest tak. 20.07.11, 09:35
                    chyba ktos cie powinnien porzadnie przeleciec bos jakas kasliwa
                    • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 09:36
                    • gabi683 Re: nie,nie jest tak. 20.07.11, 09:48
                      olik81 napisała:

> chyba ktos cie powinnien porzadnie przeleciec bos jakas kasliwa

jasne ja nie mam pytań dziecino mąż cie leje czy co ze się tak rzucasz ,napij się melisy suspicious
              • paula_oski he he:))) 20.07.11, 09:34
                HE HE HE HEbig_grin;D
    • shellerka Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 09:15
      o matko - rozum Ci chyba dziecko z mlekiem wyssało kobieto. weź się ogarnij, co?
      • gabi683 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 09:49
        shellerka napisała:

> o matko - rozum Ci chyba dziecko z mlekiem wyssało kobieto. weź się ogarnij, co
        > ?

no powiedz że nie fajny watek wręcz Boski ,zaraz cyce pójdą w ruch z tej nienawiści big_grin
        • shellerka Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 09:55
          masakra jakaśsmile
          sobie ją wyobraziłam jak lata za dzieckiem z wywalonym cyckiem i woła: "nooo weeeź, nie obrażaj się, weeeź nie bądź taka, possij!!! buuuuuu"
          • paula_oski HA HA HA HA HA!!!!!!!!!!! 20.07.11, 10:06
            Niezła jesteś
            • anilanka26 Re: HA HA HA HA HA!!!!!!!!!!! 20.07.11, 10:24
              Jeny to i tak strasznie długo jak dla mnie. Ja planuje do roku i do widzenia. Tzn. że ty karmisz też w nocy?mi ostatnio pediatra powiedziała że dziecko w wieku 5-6miesięcy nie powinno być karmine piersią w nocy.Moje mam 7miesięcy i planuję je już na noc odstawić definitywnie..jeszcze nie wiem jak to uczynię ale mam mocne postanowienie.
              • moofka Re: HA HA HA HA HA!!!!!!!!!!! 20.07.11, 10:27
                anilanka26 napisała:

> Jeny to i tak strasznie długo jak dla mnie. Ja planuje do roku i do widzenia. T
                > zn. że ty karmisz też w nocy?mi ostatnio pediatra powiedziała że dziecko w wiek
                > u 5-6miesięcy nie powinno być karmine piersią w nocy.

abogdyż dlaczego?

Moje mam 7miesięcy i planu
                > ję je już na noc odstawić definitywnie..jeszcze nie wiem jak to uczynię ale mam
                > mocne postanowienie.
              • paula_oski :) 20.07.11, 10:36
                A właśnie miałam zapytac jak planujesz odstawić na noc.smileA masz jakiś plan?
              • donkaczka Re: HA HA HA HA HA!!!!!!!!!!! 20.07.11, 10:51
                anilanka, wez Ty dziewczyno pediatre zmien, jak takie madrosci ci opowiada..
                rany boskie

i moze dziecku sie przyjrzyj, zanim cos postanowisz, bo moze wam byc nie po drodze z planami i dzieciak bedzie mial swoje, wtedy sie umeczycie smile a szkoda zycia

moje dzieci do roku mniej wiecej w nocy jadly, potem same przestawaly, widac im to bylo potrzebne - wez pod uwage, ze w nocy mleko jest tlustsze, a pierwszy rok zycia jest bardzo intensywny w rozwoju i czasem dzieciom to mleko jest bardzo potrzebne
                warto na spokojnie i "z mysla" podejsc do karmienia, skoro juz tyle karmisz, to nie rob bledow pod wplywem srednio madrej pediatry

ja dosc szybko uczylam, ze nie karmie na dworze - maluszki ok, ale juz podrosniete nieco roczniaki i wiecej karmilam rano, przed snem, po poludniu i w nocy, w dzien ganialam od piersi, mialy jesc normalne rzeczy i pic wode - dziecko, ktore ma tylko "zachciewajke" daje sie latwo przekonac, ze nie ma karmienia i juz
                po poludniu zaczynalo sie zmeczenie i tankowanie na noc, wtedy karmilam, podobnie przed kolacja ostatni raz
                dzieciaki odstawialy sie same, syn mial 2 lata 2 miesiace, do dzis przychodzi mnie glaskac po piersiach, albo czasem prosi o wyjecie piersi i z czuloscia ja caluje smile strasznie mnie rozczula
              • imasumak Re: HA HA HA HA HA!!!!!!!!!!! 20.07.11, 11:59
                anilanka26 napisała:

mi ostatnio pediatra powiedziała że dziecko w wieku 5-6miesięcy nie powinno być karmine piersią w nocy.

Zmień pediatrę, serio.
              • mia_siochi Re: HA HA HA HA HA!!!!!!!!!!! 21.07.11, 11:47
                anilanka26 napisała:

>mi ostatnio pediatra powiedziała że dziecko w wiek
                > u 5-6miesięcy nie powinno być karmine piersią w nocy.

Piersią nie.
                Za to spokojnie można karmić słodką kaszą.
                Z butelki.
                Tylko trzeba większą dziurkę wyciąć w smoczku.
                • ona_bez_ogona [...] 21.07.11, 11:48
                • nanuk24 Re: HA HA HA HA HA!!!!!!!!!!! 21.07.11, 21:02
                  a Ty wyskoczylas z jeszcze wieksza madroscia jak ta piediatra.
                  • mia_siochi Re: HA HA HA HA HA!!!!!!!!!!! 22.07.11, 08:23
                    A ty bys ironii nie zalapala, chcbz cie w doopsko kopnela.
          • gabi683 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 10:53
            shellerka napisała:

> masakra jakaśsmile
            > sobie ją wyobraziłam jak lata za dzieckiem z wywalonym cyckiem i woła: "nooo we
            > eeź, nie obrażaj się, weeeź nie bądź taka, possij!!! buuuuuu"
            >
            >
            i ja to widziałam heheheh aż się poplułam suspicious
            • deela Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:24
              > i ja to widziałam heheheh aż się poplułam suspicious
              wy się śmiejcie a ja pamieam takie o coś
              miałam chyba z 10 lat (no gdzieś ok) i do mamy mojej przyszła koleżanka z 4 latką i ta 4 latka w pewnym momencie zaczyna ją ciągać za bluzkę i kwękać a ta kobita podniosła bluzke i zaczęła ją karmić - do dzisiaj to dla mnie "trauma" - nie dlatego, że ona karmiła 4 letnie dziecko ale dlatego że - bez żenady przy ludziach - uznałam to nie za lekką ale za solidną przesadę, i dlatego że 4 latka po prostu zaczęła o to gegać i już mamusia natychmiast wyciąga cycka i daje - litości - a ta pannica wyrosła na..... a to temat na osobny wątek big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
              • gabi683 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:38
                deela napisała:

> wy się śmiejcie a ja pamieam takie o coś
                > miałam chyba z 10 lat (no gdzieś ok) i do mamy mojej przyszła koleżanka z 4 lat
                > ką i ta 4 latka w pewnym momencie zaczyna ją ciągać za bluzkę i kwękać a ta kob
                > ita podniosła bluzke i zaczęła ją karmić - do dzisiaj to dla mnie "trauma" - ni
                > e dlatego, że ona karmiła 4 letnie dziecko ale dlatego że - bez żenady przy lud
                > ziach - uznałam to nie za lekką ale za solidną przesadę, i dlatego że 4 latka p
                > o prostu zaczęła o to gegać i już mamusia natychmiast wyciąga cycka i daje - li
                > tości - a ta pannica wyrosła na..... a to temat na osobny wątek big_grinbig_grinbig_grinbig_grin

Litości suspicious
              • pali-kotka Dawaj please..... 20.07.11, 15:52
                • shellerka Re: Dawaj please..... 20.07.11, 16:02
                  no jak to?! nie wiecie?! big_grin
                  ona lubi ssać tongue_out

przepraszam, nie mogłam się opanowaćwink
                  • deela Re: Dawaj please..... 20.07.11, 17:44
                    mimo nadopiekunczosci mamusi nie wyszlo z niej nic dobrego, z ostatnich doniesien - jej dwuletnia córkę wychowuje jej ciotka meliniara z konkubentem alkoholikiem a panna znowu jest z kimś w ciąży... indifferent
                    • z_lasu Re: Dawaj please..... 21.07.11, 12:11
                      No, patrz pani! I to wszystko przez długie karmienie piersią! big_grin A tyle się mówi, żeby tego nie robić, że tylko sztuczne jest zdrowe, że nie ma jak kawałek gumy, a te durne matki dalej dzieciom krzywdę robią! I potem panny od tego w ciążę zachodzą, o! big_grin
                      • moofka Re: Dawaj please..... 21.07.11, 12:23
                        z_lasu napisała:

> No, patrz pani! I to wszystko przez długie karmienie piersią! big_grin A tyle się mów
                        > i, żeby tego nie robić, że tylko sztuczne jest zdrowe, że nie ma jak kawałek gu
                        > my, a te durne matki dalej dzieciom krzywdę robią! I potem panny od tego w ciąż
                        > ę zachodzą, o! big_grin

big_grinbig_grin
                        ta, bo na noc nalezy dziecku dac zageszczone kasza mleko, zeby spalo lepiej
                        a jak sie obudzi - to wode do picia
                        takie otoz rady czytalam big_grin
          • lafiorka2 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 10:57
            Ale jestescie wredne....
            • gabi683 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:00

lafiorka2 napisała:

> Ale jestescie wredne....

no pacz pani jakie rzeczy na e matce suspicious
            • shellerka Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 16:03
              ojtam ojtamwink
          • naomi19 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:26
            masakra jakaś
            sobie ją wyobraziłam jak lata za dzieckiem z wywalonym cyckiem i woła: "nooo weeeź, nie obrażaj się, weeeź nie bądź taka, possij!!! buuuuuu"

O jezu, dokładnie!
            I jeszcze ta zasada dziecka, że pierś ma być cały czas na zewnątrz bo inaczej się OBRAŻAbig_grin
            • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 11:32
              • gabi683 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:38
                ona_bez_ogona napisała:

> Następna frustratka.
                >
                mówisz o sobie suspicious
              • naomi19 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:46
                Następna frustratka.
                Naucz się jeszcze jakiś słów.
                Nazywanie każdego, kto ma odmienne zdanie niż Twoje po dwudziestym razie staje się monotonne.
    • an_ni Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 10:15
      to jest ... nie wiem jak to okreslic... tak glupie ze az smieszne
      w tych czasach juz nikt cie tu nie zrozumie
      • paula_oski czyli co? 20.07.11, 10:21
        Czyli co?Nie karmicie piersią ,nie odstawiacie i nie jest Wam szkoda?Spływa po każdej z Was moment odstawiania?
        • an_ni Re: czyli co? 20.07.11, 10:24
          oczywiscie, wielka ulga
          • ciociacesia ewentualnie jestesmy psychopatkami 20.07.11, 10:26
            karmiacymi dziecko do 18
            • paula_oski słuchaj... 20.07.11, 10:34
              Napisałam tu nie w celu kłócenia sie tylko żeby podyskutować z innymi mamami o odstawianiu.Nie rozumiesz mnie,nie pisz.Karmiłaś krótko być może i to uczucie jest Ci obce,ale nie krytykuj mnie za to.Jestem pewna żenie jedna mama jest która przezywa/przeżywała to samo.
              • deela Re: słuchaj... 20.07.11, 10:51
                fajnie - podyskutujmy o radości/ rozpaczy z powodu odstawienia starego konia od cycka
                co za upojny dzień..... :o
              • ciociacesia nie odstawilam 20.07.11, 10:55
                czekam az przestanie sie dopominac. mysle ze z pól roku jeszcze, max rok. tak jestem troche psycho
                • ciociacesia Re: nie odstawilam 20.07.11, 11:08
                  a smutek przy zakonczeniu karmienia to rzecz normalna. tak samo jak i ulga czy brak jakich kolwiek odczuc.
                  smutek czesto towarzyszy zakonczeniu pewnych etapow w zyciu dziecka, zwlaszcza jesli koniec czegos nie jest poczatkiem niczego nowego - no bo przy oddstawianiu takiego 'konia' nic nowego sie nie dzieje - dziecko je jak jadlo a jedynie przestaje ssac piers, zadna nowa aktywnoasc sie nie pojawia - jak przy koncu raczkowania kiedy pojawia sie chodzenie, czy pieluchowania kiedy zaczyna sikac jak czlowiek
                  dodatkowo mozna miec poczucie winy ze inicjatywa odstawienia, odebrania dziecku czeghos. tez norma, kazda matka pewnie miewa kiedy dziecku czeghos zabrania. wiele kobiet ma takie odczucia, inne nie maja bo karmienie bylo dla nich tylko karmieniem, bez wiezi i uniesień.
              • gabi683 Re: słuchaj... 20.07.11, 11:01
                paula_oski napisała:

> Napisałam tu nie w celu kłócenia sie tylko żeby podyskutować z innymi mamami o
                > odstawianiu.Nie rozumiesz mnie,nie pisz.Karmiłaś krótko być może i to uczucie
                > jest Ci obce,ale nie krytykuj mnie za to.Jestem pewna żenie jedna mama jest któ
                > ra przezywa/przeżywała to samo.

kochana idź na forum karmienie suspicious
        • shellerka Re: czyli co? 20.07.11, 10:49
          o, ja bardzo przeżyłam. zwłaszcza, że dzieci mieć więcej nie planuję i wiedziałam, że to ostatnie razy i więcej tego nie doświadczę, ale to karmienie jest dla dziecka, a nie dla mnie i moich skurczów macicy podczas ssania, więc nie czułam specjalnej zazdrości o butelkę uncertain
        • gabi683 Re: czyli co? 20.07.11, 10:59
          paula_oski napisała:

> Czyli co?

czyli nic suspicious

Nie karmicie piersią

karmiłam max 10 miesięcy ,nie jestem dojna krową suspiciousPo za tym dzieci coś innego muszą jeść nisz sanie cyckówsuspicious

nie odstawiacie

ostawić to możesz książkę na polkę ,samo przyszło naturalnie zastąpiłam dobrym jedzonkiem i nie miałam z tym problemu big_grin

nie jest Wam szkoda

nie no najlepiej do pełnoletności latać z gołymi cycami bo córuni moze się zachce

Spływa po
          > każdej z Was moment odstawiania?

tak spływa suspiciousno nie mam pytań
          • paula_oski Re: czyli co? 20.07.11, 14:18
            Książke sie odkłada,a dziecko odstawia od piersi,jeśli nie,to mnie oświeć.
            Kto powiedział że do pełnoletności?1,5 roku to nie 18 lat!!!!!!!!!I gdzie napisałam że latam po pokoju z gołym cycem?Jak podejdzie i sie przytula,złapie za bluzke,to pytam.I to nie jest jej zasada,tylko jakaś chora mam nadzieje tymczasowa akcja,nie mówiłam że ja toleruje i tak chodze po pokoju.
            Kązdy ma innym charakter,po mnie nie spływa,normalne że kiedyś trzeba ODSTAWIĆ ale dla mnie nie jest to łatwe,bo to duzo dla mnie znaczy
    • deela Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 10:27
      no i cooooooooooooooo zzzzzzzzzzz teeeeeeeeeeeeeeegggggggggggggooooooooooooooooo???????????????????
      • paula_oski gó... 20.07.11, 10:35

• deela Re: gó... 20.07.11, 10:44
          dokładnie to samo pomyślałam, że mam to w de podobnie jak reszta świata
          • paula_oski nie wypowiadaj sie za reszte świata 20.07.11, 11:03

• an_ni Re: nie wypowiadaj sie za reszte świata 20.07.11, 11:32
              sporo z tej reszty siwata juz sie wypowiedzialo , nie zauwazylas?
              • paula_oski Re: nie wypowiadaj sie za reszte świata 20.07.11, 14:22
                Sporo?
                A wiesz ile wogóle jest ludzi na świecie?
                Na prawde uże dziewczyny piszące tutaj to jest 'spora reszta świata?'
                • an_ni Re: nie wypowiadaj sie za reszte świata 20.07.11, 14:34
                  z mojej srtony EOT bo zalatuje mi tu przedrzeznianiem z piaskownicy
        • gabi683 Re: gó... 20.07.11, 11:03
          paula_oski napisała:

>
          zawiń w papierek i udawaj ze cukiereksuspicious
    • rita75 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 10:35
      jak go odstawiłam czułam sie okropnie,płakałam jak dziecko i żałowałam
      > strasznie ,

cieszę się, ze karmilam butelką
      • lafiorka2 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 10:55
        rmieniu butelką nie masz/nie czujesz takiej bliskościtongue_out
        Tak więc też nie masz zielonego pojęcia jak czuje się mama kończąca KP.Ja nie płakałam zapierwszym razem(drugi przede mną) ale wiedziałam,że pewien etap w życiu się skończył.
        • lafiorka2 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 10:55
          Przy karmieniu....
        • deela Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 10:59
          > rmieniu butelką nie masz/nie czujesz takiej bliskościtongue_out
          no tak bo karmiąc butelką wsadzasz dziecko w kąt wtykając mu bytelkę w dziób i podpierając pluszakiem jeśli gó...arz sam jeszcze nie umie sobie jej trzymać, a trzymać ma cholernik od 4-go m-ca sam BO TAK
          jak czytam takie pierdoły to naprawdę mam wrażenie, że niektórym mózg zalało mleko z cycka - tak samo się karmi - przytulając, patrząc w oczy itd, tylko nie wkłada się kawałka ciała dziecku do paszczy - ot cała różnica
          • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 11:03
            • deela Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:14
              > Odezwała sie najmądrzejsza matka na forum. Karmiłaś piersią?Nie.
              odezwala sie ta co wie i się myli, a to peszek
              • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 11:23
                • deela Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:31
                  hahaha dziecko, drogie dziecko..... daruj sobie i przestań się tak rzucać na każdego - skoro nie masz ogona to stracisz równowagę i wybijesz sobie ząbeczki kiedyś na kimś
                  • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 11:34
                    • deela Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:37
                      no proszę - nastepna psychopatką która łazi za mną i śledzi moje wątki, a wiesz czego nienawidzę - jak ktoś przy okazji INNEJ sprawy wyciągna wszystko co wie z innych wątków tylko w celu dopierd_olenia komuś, niesłychanie gardzę takimi ludźmi
                      • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 11:37
                        • deela Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:56
                          co ty? niby mnie ubodłaś? hahahaha ja za stara wyjadaczka jestem żeby mnie byle gie wyprowadziło z równowagi big_grin
                          po prostu informuję cię, że spadłaś w rankingu osób godnych szacunku poniżej dżdżownicy i szczura
                          • gabi683 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:58
                            deela napisała:

> co ty? niby mnie ubodłaś? hahahaha ja za stara wyjadaczka jestem żeby mnie byle
                            > gie wyprowadziło z równowagi big_grin
                            > po prostu informuję cię, że spadłaś w rankingu osób godnych szacunku poniżej dż
                            > dżownicy i szczura

Nie obrażaj dżdżownicy i szczura bardzo Cie proszę bardzo
                            • deela Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 12:02
                              nie obrażam! mówię że PONIŻEJ, jakieś 12,5 km a z każdym postem leci w dół w nosie mając zasadę swobodnego spadku - normalnie jak odrzutowiec na pełnej mocy
                              fruuuuuuuuuuuuu aż do PIERDUT!
                          • naomi19 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 12:04
                            po prostu informuję cię, że spadłaś w rankingu osób godnych szacunku poniżej dżdżownicy i szczura
                            Teraz to Ty jesteś chamska big_grin
                            Dżdżownice to bardzo pożyteczne stworzenia, a koleżanka miała szczura i to było przeinteligentne i przeurocze. (dobrze, że naisałaś 'poniżej')
                            • deela Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 12:10
                              wiem, że dzdzownice są pozyteczne, ale jak byłam mała to się ich bałam ot i trauma pozostała indifferent big_grin
                    • naomi19 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:50
                      Pouczać to możesz swoje bachory...
                      Chyba zresztą średnio ci wyszło to wychowanie skoro parolatek cierpi na anoreksję...

Za ten tekst należy się BAN!
                      • deela Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 12:04
                        łe tam ban, wróci pod innym nickiem, takie zawsze wracają - fakt - mój 4 latek MIAŁ anoreksję, sama go z tego wyprowadziłam, a spowodowane to było nie wychowaniem a zatruciem wit d3 przez "najmądrzejszych" na świecie pediatrów, ale to już za mną, jakoś się z tym uporaliśmy
                • naomi19 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:33
                  Jeśli ktoś katmił piersią swoje dziecko poniżej roku, to znaczy, że tak na prawę nie karmił i nie ma o tym bladeo pojęcia?!
                  • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 11:35
                    • naomi19 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:48
                      Jeśli spojrzysz, na jaki post odpowiadam, to się pewnie dowiesz. Pozdrawiam, Oaza Mądrości.
            • gabi683 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:14
              ona_bez_ogona napisała:

> Odezwała sie najmądrzejsza matka na forum. Karmiłaś piersią?Nie. Więc może nie
              > próbuj sie madrzyć w temacie o którym nawet nie masz bladego pojęcia.
              >

Ale ja karmiłam i co wykarmiłam troje na cycku bo tak trzeba ,bo pieniaczenie w koło bo zdrowo itp.Gówno prawda dwie córki maja alergie a jedna astmę oskrzelową .Sun zdrowy jedynie byczek najmłodsza córa która od początku na butli ale to by mój świadomy wybór i cieszę się że tak postanowiłam .Moje córki będą mami i ja będę szanować ich wybory ,bo nie każdemu cyc musi pasować.ja tego wręcz nie cierpiałam ale się poświęcałam i powiedziałam dość.Wiec przestańcie się mądrować jakie to straszne przeżycie !
              • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 11:29
                • naomi19 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:34
                  która nie ma pojęcia o kp
                  Skończ, bo sie kompromitujesz kobieto.
                  • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 11:37
                    • naomi19 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:45
                      Dostawałam wyjątkowej furii sama wyciągając pierś i karmiąć nią dziecko. No roznosiło mnie!
                      • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 11:49
                        • naomi19 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:51
                          Może pora odwiedzić psychiatrę?
                          kOLEJNY POWÓD, ŻEBY CIĘ ZBANOWAĆ...
                    • gabi683 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:48
                      ona_bez_ogona napisała:

> io ty skończ bo jesteś jedna z frustratek które widząc kp dostają furii,nie wni
                      > kając co i jak.
                      >
                      > Nie możesz być obiektywna.

a ty masz dzieci ?
                      • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 19:10
                        • gabi683 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 20:42
                          ona_bez_ogona napisała:

> Mam, karmione piersią.I co ty na to???
                          >

nie mam pytań
                        • naomi19 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 22:34
                          Mam, karmione piersią.I co ty na to???
                          1. Jestem zaskoczona. Sądziłam, że MM.
                          2. Nie zapomnij, że jak skończysz karmienie prze 12 rż, to nie nadajesz się na matkę i wtedy staniesz się uosobieniem zuaaaaaaaaaaa... więc pamiętaj. Nie nauczysz go/jej kultury sądząc po Twoich wpisach, za to dasz to, co najważniejsze- ludzkie mleko. Ono zastąpi wszystko.
                • deela Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:34
                  > Najważniejsze, ten akurat post był kierowany do pieniaczki o nicku dela, która
                  > nie ma pojęcia o kp a próbuje wmawiać, że jest inaczej.
                  jeden nick, pięć (P-I-Ę-Ć) liter - no nie do ogarnięcia big_grin

usiądź, wypij kawę, nie lepiej nie, bo ci ciśnienie jeszcze bardziej skoczy - zielonej herbaty się napij big_grin
          • lafiorka2 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:05
            Było tam na końcu zdania...tongue_out (takie coś)
            Widzisz?Wy zaraz wyskakujecie z"wkładaniem kawałka ciała do (jak to było?) do paszczy"
            Po co takie pieprzenie?Ja kp i uwazam,ze takie karmienie daje wiecej blisosci niz karmienie butelka.Ale to moje zdanie.
            • gabi683 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:15
              lafiorka2 napisała:

> Było tam na końcu zdania...tongue_out (takie coś)
              > Widzisz?Wy zaraz wyskakujecie z"wkładaniem kawałka ciała do (jak to było
              > ?) do paszczy"
              > Po co takie pieprzenie?Ja kp i uwazam,ze takie karmienie daje wiecej blisosci n
              > iz karmienie butelka.Ale to moje zdanie.

I niech tak zostanie !
          • 18_lipcowa1 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 12:39
            tak samo się karmi - przytulając, patrząc w oczy itd, tylko nie w
            > kłada się kawałka ciała dziecku do paszczy - ot cała różnica

ty wiesz o tym akurat najwiecej
            • deela Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 17:55
              o czołowa matka polka
              UWAGA PRZEJSCIE
              ZGIAC SIĘ W POL CHAMY
              IDZIE LIPCOWA!
              WYROCZNIA MACIERZYNSKA!
              OSTOJA MĄDROŚCI
              NADZIEJA DLA ZAGUBIONYCH
              WIECZNIE-Z-CZAPKAMI-WALCZĄCA!
    • donkaczka Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 10:54
      temat jak temat, zawsze jakies jatki przy tym sa, podpadlas glownie tym, JAK opisalas swoj problem, tez mi przy czytaniu witki opadaly jak wiekszosci

lubilam karmic, tez mi bylo zal, ale w histerie nie wpadalam, wieksze bywaja problemy na swiecie niz to, ze DZIECI ROSNA
    • ciociacesia ale ty wiesz 20.07.11, 11:16
      ze mozesz jeszcze tak rok pociagnac karmiac tylko w nocy i wieczorem?
      od kiedy wrocilam do pracy na pelen etat moja je praktycznie tylko wieczorem bo tak wracam do domu i to sie moze ciagnac jeszcze dlugo
      • gabi683 Re: ale ty wiesz 20.07.11, 11:19
        ciociacesia napisała:

> ze mozesz jeszcze tak rok pociagnac karmiac tylko w nocy i wieczorem?
        > od kiedy wrocilam do pracy na pelen etat moja je praktycznie tylko wieczorem bo
        > tak wracam do domu i to sie moze ciagnac jeszcze dlugo

jaki spaw !
        • ciociacesia paw czy spaw 20.07.11, 11:23
          bo nie rozumim?
          • an_ni Re: paw czy spaw 20.07.11, 11:33
            a ty z oszczednosci to robisz?
            • donkaczka Re: paw czy spaw 20.07.11, 11:40
              a ty sie losowo podpinasz?
              • an_ni Re: paw czy spaw 20.07.11, 11:42
                ze co? przeciez to nie do ciebie a do ciocicesi, nie widac??
            • ciociacesia tez ale raczej z lenistwa 20.07.11, 11:47
              i miekkosci w podejsciu do dziecka
              a serio to z glebokiego wewnetrznego przekonania.
              • an_ni Re: tez ale raczej z lenistwa 20.07.11, 11:51
                hmmmm, ile to dziecko ma lat ?
              • gabi683 Re: tez ale raczej z lenistwa 20.07.11, 11:52
                ciociacesia napisała:

> i miekkosci w podejsciu do dziecka
                > a serio to z glebokiego wewnetrznego przekonania.

Bieda w domu stary na 10 erratach i do pracy musiałaś iść kredyty trzeba spłacaćsuspicious
                • ciociacesia taa na 10ciu erratach 20.07.11, 11:55
                  bieda co zrobic
                  • z_lasu leżę i kwiczę 21.07.11, 12:34
                    Ale wątek...

A jak bieda przyciśnie jeszcze bardziej, to z oszczędności sama przejdziesz na własnego cycka big_grin
                    • ciociacesia musze sobie dluzsze wyhodowac 22.07.11, 00:54
                      > A jak bieda przyciśnie jeszcze bardziej, to z oszczędności sama przejdziesz na
                      > własnego cycka big_grin
                      z zazdroscia patrze na afrykanki ktorym sie tak fajnie piersi ciagna niemal po ziemi. moze nie wyglada to super wg naszych standardów, ale estetyka w tym wypaedku to kwestia mocno umowna, a jakie praktyczne
                      • gabi683 Re: musze sobie dluzsze wyhodowac 22.07.11, 08:33
                        ciociacesia napisała:

> > A jak bieda przyciśnie jeszcze bardziej, to z oszczędności sama przejdzie
                        > sz na
                        > > własnego cycka big_grin
                        > z zazdroscia patrze na afrykanki ktorym sie tak fajnie piersi ciagna niemal po
                        > ziemi. moze nie wyglada to super wg naszych standardów, ale estetyka w tym wypa
                        > edku to kwestia mocno umowna, a jakie praktyczne

Proponuje rzucić wszystko i wyprowadzić się do afryki ,i w tedy cyki będziesz mogła wywalać na plecy ku uciesze innych przyjaciółek z klanu tongue_out
                        • ciociacesia przeciez mowie 22.07.11, 09:11
                          ze do pleców nie siegaja. i nie potrzebuje twojego laskawego pozwolenia na wywalanie badz nie cyca w moim wlasnym domu
                          • gabi683 Re: przeciez mowie 22.07.11, 09:23
                            ciociacesia napisała:

> ze do pleców nie siegaja. i nie potrzebuje twojego laskawego pozwolenia na wywa
                            > lanie badz nie cyca w moim wlasnym domu

w domu to sobie wywalaj i przestań się rzucać bo ci się mleko zważy i co w tedy nie będzie ama hehehehehbig_grin
                            • mitazonda Re: przeciez mowie 22.07.11, 09:32
                              ja pierdziu.... ja rozumiem, że forum służy do wyrażania własnych opinii, i rozumiem, że dla kogoś kp jest priorytetem a dla kogoś wręcz przeciwnie. każdy ma prawo do swojego zdania i wyboru, natomiast obrzucanie się bluzgami jest delikatnie mówiąc niesmaczne i świadczy o osobie, która w takim rynsztokowym tonie się wypowiada. to moje zdanie, dziewczyny zluzujcie trochę, teksty w stylu wiesz kim jestem są dziecinne, kuźwa mafia osiedlowa się znalazła.
                              • gabi683 Re: przeciez mowie 22.07.11, 09:38
                                mitazonda napisała:

> ja pierdziu.... ja rozumiem, że forum służy do wyrażania własnych opinii, i roz
                                > umiem, że dla kogoś kp jest priorytetem a dla kogoś wręcz przeciwnie. każdy ma
                                > prawo do swojego zdania i wyboru, natomiast obrzucanie się bluzgami jest delika
                                > tnie mówiąc niesmaczne i świadczy o osobie, która w takim rynsztokowym tonie si
                                > ę wypowiada. to moje zdanie, dziewczyny zluzujcie trochę, teksty w stylu wiesz
                                > kim jestem są dziecinne, kuźwa mafia osiedlowa się znalazła.

a co wie nie wie i dla ciebie mogę być mafia osiedlową big_grin Ja tego nie zaczęłam więc ,,,,,
                                • mitazonda Re: przeciez mowie 22.07.11, 09:48
                                  gabi nie zaczęłaś, ale skończ. stajecie się żałosne, pogadajcie se na privie albo wcale, jeżeli uważasz, a tak zapewne jest, że osoba jak ona nie zasługuje na przyjemność konwersacji z tobą, w drugą stronę to samo. wasze teksty, osobiste przytyki nie są ani fajne, ani mądre, ani błyskotliwe. albo klasę się ma, albo pozwala się wmanewrować w taką dyskujsę. jest takie powiedzenie: nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem i tego się trzymajmy
                                  • gabi683 Re: przeciez mowie 22.07.11, 09:51
                                    mitazonda napisała:

> gabi nie zaczęłaś, ale skończ. stajecie się żałosne, pogadajcie se na privie al
                                    > bo wcale, jeżeli uważasz, a tak zapewne jest, że osoba jak ona nie zasługuje na
                                    > przyjemność konwersacji z tobą, w drugą stronę to samo. wasze teksty, osobiste
                                    > przytyki nie są ani fajne, ani mądre, ani błyskotliwe. albo klasę się ma, albo
                                    > pozwala się wmanewrować w taką dyskujsę. jest takie powiedzenie: nie dyskutuj
                                    > z idiotą, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem i tego si
                                    > ę trzymajmy

Masz zdecydowanie rację nie potrzebnie w biłam się w polemikę big_grin i dziękuje za słowa rozsądku big_grin Zagalopowałam się do czego się przyznaję big_grin
                                    • ona_bez_ogona [...] 22.07.11, 09:53
                                      • ona_bez_ogona [...] 22.07.11, 10:43
                                    • gabi683 Re: przeciez mowie 22.07.11, 10:04
                                      mitazonda -właśnie ona bez ogona otrzymała nagrodę w postaci ignora big_grin
                                      • mitazonda Re: przeciez mowie 22.07.11, 10:37
                                        ała, choć może ją to nie zabolało, wiesz częsci, których się nie ma nie bolą, chyba, że istnieje coś takiego jak fantom po mózgu wink
          • gabi683 Re: paw czy spaw 20.07.11, 11:49
            ciociacesia napisała:

> bo nie rozumim?

wybierz sobie bo od nocnego karmienia ci się w mózgu lasuje suspicious
            • lafiorka2 Re: paw czy spaw 20.07.11, 11:52
              gabi683 napisała:
              > wybierz sobie bo od nocnego karmienia ci się w mózgu lasuje suspicious
              >

Rozumiem,że dzieci karmione butelką nie jedzą w nocy?
              >
              • gabi683 Re: paw czy spaw 20.07.11, 11:55
                lafiorka2 napisała:

> gabi683 napisała:
                > > wybierz sobie bo od nocnego karmienia ci się w mózgu lasuje suspicious
                > >

>
                > Rozumiem,że dzieci karmione butelką nie jedzą w nocy?
                > >
                >
                >

Moje dzieci jadły do pewnego czasu big_grin Ale nie po roku na pewno big_grin
                • deela Re: paw czy spaw 20.07.11, 11:59

> Moje dzieci jadły do pewnego czasu big_grin Ale nie po roku na pewno big_grin
                  no tu bym się mogła posprzeczać bo fakt faktem starszak w nocy przestał jeść szybko za to młodszy zwany wiecznym głodem.... o ten to miał pomysły - ogólnie był spokojnym niemowlakiem, ale jeśli poczuł GŁOD okazywał moc swoich płuc, a w nocy skubany jadł długo - chyba do 14 czy 15go m-ca - w końcu z tego wyrósł, ale myslałam, że to nigdy nie nastąpi
              • an_ni Re: paw czy spaw 20.07.11, 11:55
                na pewno ponad polroczne juz nie powinny
                • ciociacesia dodajmy ze dotyczy to tylko 20.07.11, 11:58
                  karmionych mm
                  pozostale moga jesc w nocy ile im sie chce. w przypadku mojej pierworodnej, kolo 2 lat z nasileniem w okresach chorob i zabkowania
                  • gabi683 Re: dodajmy ze dotyczy to tylko 20.07.11, 12:00
                    ciociacesia napisała:

> karmionych mm
                    > pozostale moga jesc w nocy ile im sie chce. w przypadku mojej pierworodnej, kol
                    > o 2 lat z nasileniem w okresach chorob i zabkowania

to nie jest normalne w nocy dzieci śpią i nie rozumiem po co dziecku dawać bezwartościowy pokarm suspicious
                    • ciociacesia bo nie chciala jesc parówek 20.07.11, 12:03
                      teraz nareszcie moge ja odstawic bo sie przekonala do berlinek
                  • an_ni Re: dodajmy ze dotyczy to tylko 20.07.11, 12:00
                    skoro tak nauczylas to masz
                    ile lat ma to twoje biedne zacycone dziecko? wink
                    • ciociacesia no mam i bardzo sie ciesze 20.07.11, 12:04
                      jest mi to bardzo na reke i w niczym mi nie przeszkadza
                      • an_ni Re: no mam i bardzo sie ciesze 20.07.11, 12:15
                        czemu nie chcesz sie przyznac ile lat ma dziecko?
                        • ciociacesia dlaczego myslisz ze nie chce 20.07.11, 12:18
                          po prostu jestem ciekawa ile jeszcze razy zapytasz. we wrzesniu bedzie 3
                          • an_ni Re: dlaczego myslisz ze nie chce 20.07.11, 12:26
                            chyba sie jednak wstydzisz
                            • ciociacesia strasznie i przeokrótnie 20.07.11, 12:35
                              jakbym napisala od razu bylby zarzut ze sie chwale i chce wpedzic autorke w poczucie winy i okazac swa wyzszosc i lepszosc wszechogółowi matek. ale nie ja sie oczywiscie wstydze
                  • naomi19 Re: dodajmy ze dotyczy to tylko 20.07.11, 12:09
                    pozostale moga jesc w nocy ile im sie chce.
                    Błąd. Wyobraź sobie, że Twoje mleko... to ... uwaga, możesz przeżyć szok...
                    TO TEŻ MLEKO. Też ma słodki smak i tak samo szkodzi Twojemu dziecku w nocy (nie tylko na układ trawienny równiez na zęby (tak tak, trudno w to uwierzyć) i na naukę zdrowych nawyków (w nocy śpimy, w dzień mamy poru posiłków, siadamy przy stole i jemy).
                    • ciociacesia oj tam oj tam 20.07.11, 12:17
                      wyobraz sobie ze wiem. chociaz gdzie indziej w tym watku przekonywano mnie ze moje mlekko po roku jest bezwartosciowe tongue_out
                      • naomi19 Re: oj tam oj tam 20.07.11, 12:30
                        Na pewno nie bezwartościowe. Mleko w ogóle czy ludzkie, krowie czy kozie to jeden z najlepszych pokarmów, jakie możemu sobie dostarczyć, jeśli nie mamy uczulenia czy nietolerancji.
                        O składzie Twojego mleka świadczy przede wszystkim Twoja dieta, o czym wiele kobiet zapomina, twierdząc, że zajadając czipsy zdrowo karmią swoje dzieci smile I tu brakuje informowania kobiet w ciąży o tym zjawisku. Wręcz mówi się; byleby karmić, nieważne jak się jada czy pali i pije Byle przystawiać smile
                        • marychna31 Re: oj tam oj tam 20.07.11, 20:58
                          > O składzie Twojego mleka świadczy przede wszystkim Twoja dieta,
                          Jeden z najczęściej powtarzanych kłamliwych frazesów. Nawet pokarm matki wycieńczonej głodem jest pełnowartosciowy dla dziecka. Naziści robili takie "badania" w obozach koncentracyjnych.
                          • kawka74 Re: oj tam oj tam 20.07.11, 21:31
                            Nawet pokarm matki wycień
                            > czonej głodem jest pełnowartosciowy dla dziecka.

Znalazłam coś takiego choćby:
                            www.resmedica.pl/pl/archiwum/zdart10017.html
                            Sami doradcy laktacyjni niekiedy plączą się w zeznaniach, raz twierdzą, że dieta nie ma znaczenia, raz, że ma.
                            No, to w końcu jak to jest?
                            • naomi19 Re: oj tam oj tam 20.07.11, 22:32
                              Dieta kobiety karmiącej to w zasadzie podstawa. Straszne, że kobiety nie wiedzą o tym, że nie ma jak uzyskiwać tych informacji, a to informacje naprawdę podstawowe. Jak żywić się w ciąży, czego nie wolno i wolno, coś tam o porodzie i wybór karmienia, przedstawienia wad i zalet karmienia mm i kp, różnice między nimi i wpływ diety kobiety karmiącej na mleko. To chyba nie jest jakaś tajemna wiedza, a w Polsce niestety jest. To jekieś pół odz rozmowy z kobietą. W Polsce mamy za to piękną propagandę laktacyjną. Szkoda, że te mamy nieraz są na samym kurczaku i marchewce (dosłownie, to nie jest przenośnia- znam osobiście) cały rok, po czym wycieńczone, szare, bez włosów praktycznie po roku już nie dają rady i kończą karmienie, jeszcze z wielkim wyrzutrem (jestem złą matką, mogłam wytrzymać jeszcz z pół roku), bo przecież karmienie piersią to wyznacznik tego, czy karmię dziecko w ogóle czy nie, czy nadaję się na matkę, czy nie. Nawet praktycznie obcy ludzie nie mają problemów z zadaniem pytania- Ale karmisz? W sensie, nie czy w ogóle karmi, ale czy karmi piersią... I ta kobieta musi o tym opowiadać, albo uspokajać, że karmi, albo tłumaczyć się czemu nie karmi.
                              Myślę, że jeszcze daleka droga przed polską służbą zdrowia (jestem jej częścią, więc to równiez do mnie), aby nadonić niektóre cywilizowane kraje i dać kobiecie wybór, ale po dobrej, rzetelnej informacji.
                              • deela Re: oj tam oj tam 20.07.11, 22:37
                                a wiesz, że kurczaka nie wolno? poszłam do pediatry bo młodemu mleko z cycków kapało i mówię, że to na BANK nie moje hormony bo już 4 tyg po porodzie przecież - a kurczaka pani je? no ba wszak to PODSTAWA diety karmiącej - to prosze przestać - bo one są tak faszerowane hormonami (te kurczaki), że od tego właśnie młody ma taki problem
                                i bądz człowieku mądry no bądź
                                • ciociacesia kurczak moja akurat uczulał 20.07.11, 23:29
                                  na szczescie tylko w bezposrednim kontakcie i tylko przez jakis czas
                                  ale deela - skoro wg pediatry do twojego mleka dostaly sie hormony z kurcxzaka ktorego ty zjadlas to tym bardziej byly w tym mleku hormony ktore ty w zwiazku z porodem i laktacja wytwarzalas
                                  • deela Re: kurczak moja akurat uczulał 21.07.11, 17:48
                                    tym bardziej nie zrec kurczaka big_grin
                              • ona_bez_ogona [...] 21.07.11, 08:48
                                • naomi19 Re: oj tam oj tam 21.07.11, 17:21
                                  kobieto bez ogona...
                                  Kwestia wad kp była opisywana na forum stosunkowo niedawno bardzo wnikliwie, nie będę powtarzać, bo to temat na dłuższą rozmowę, a nie chcę tracić mojeo cennego czasu na rozmowę z kimś, kto nie szanuje swojego rozmówcy to raz, oraz z kimś, kto nie ma elementarnej wiedzy w temacie to dwa. Dziękuję za uwagę.
                                  • ona_bez_ogona [...] 21.07.11, 19:01
                                    • naomi19 Re: oj tam oj tam 21.07.11, 19:27
                                      Jakkolwiek domyślam się, że nie zalnikujesz, wymienić tez nie wymienisz (bo za tępa jesteś by na poczekaniu coś wymyśleć a faktycznie wad kp NIE MA).
                                      Boszzzzz, co za typ...
                                      Chyba nie sądzisz, że będę za Ciebie szukała na forum. Nie będę się też rozpisywać, długo by było, a na rozmowy z kimś, komu brakuje poziomu szkoda mi czasu. To nie mój problem i nie mojego dziecka, że nie wiesz, jakie są wady kp, wnioskuję, że to Twoje karmienie, to też byle jakie, skoro brakuje Ci podstawowych informacji na ten temat. Cóż, moje dziecko ma mamę doinformowaną, czego i Twojemu życzę. Kończę tę jałową dyskusję, jak się dokształcić i ktoś Cię nauczy szacunku dla ludzi, to wtedy się odezwij, Oaza Mądrości, Frustratka.
                                      • ona_bez_ogona [...] 21.07.11, 19:40
                      • gabi683 Re: oj tam oj tam 20.07.11, 12:54
                        ciociacesia napisała:

> wyobraz sobie ze wiem. chociaz gdzie indziej w tym watku przekonywano mnie ze m
                        > oje mlekko po roku jest bezwartosciowe tongue_out

bo jest suspicious
                        • ciociacesia to tera sie pogryzcie miedzy soba 20.07.11, 13:11
                          tongue_out moge wam kisielu nagotowac
                          • naomi19 Re: to tera sie pogryzcie miedzy soba 20.07.11, 15:44
                            hehe
                    • lafiorka2 Re: dodajmy ze dotyczy to tylko 20.07.11, 20:13
                      naomi19 napisała:
                      > Błąd. Wyobraź sobie, że Twoje mleko... to ... uwaga, możesz przeżyć szok...
                      > TO TEŻ MLEKO.

Nieeeee,no niemożliweeee.Myślałam,żr to wodaaauncertain
                      i na
                      > naukę zdrowych nawyków (w nocy śpimy, w dzień mamy poru posiłków, siadamy przy
                      > stole i jemy).

Hm?Ciekawe?Bo pierwszego karmiłam do 2lat,moja mam najmłodszego brata tak,tak...do 4lat,moja ciocia podobnie,zreszta jedna i druga i ŻADNE z tych dzieci jakoś odróżnaia dzisiaj porę spania z pora jedzenia w dzień.
                      • ciociacesia dowód anegdotyczny 20.07.11, 20:31
                        ma niewielka wartosc w dyskusji
                        ja srednio wierze w nawyki u dzieci. dzieci sie rozwijaja i wyrastaja z tego co wydawalo sie nam nawykiem
                • lafiorka2 Re: paw czy spaw 20.07.11, 20:09
                  an_ni napisała:

> na pewno ponad polroczne juz nie powinny

Ale why?Co złego jest w tym,ze dziecko je w nocy czy KP czy MM?
                  • ciociacesia albowiem gdyz 20.07.11, 20:29
                    zemby siem ponoc psujom. i o ile z kp mozna dyskutowac bo sa rozne doniesienia, to przy mm sprawa jhest przesądzona
                    • naomi19 Re: albowiem gdyz 20.07.11, 22:22
                      Układ trawienny nie ma możliwości odpocząć, stąd wiele problemów. Zebów chyba nikt nie myje po karmieniu o 11, 2, 4 i 4.30 ano smile Jeśli myje- to znów źle, rozbudza dziecko i dziecko nie ma możliwości wyspania się, oj brak snu to już problem głębszy i szerszy. Tak na prawdę dziecko i dorosły w nocy ma spać, je się w ciągu dnia, najlepiej 5 posiłków o stałych porach. Mleko jak najbardziej wskazane, wręcz (wg mnie) konieczne- 2 razy dziennie do tego produkty mleko pochodne typu jourt czy ser żółty. Wystarczy, poważnie.
                      • ciociacesia jeszcze zalezy w jakim wieku 20.07.11, 23:35
                        roczniak to tak ze 4 5 posilkow nabialowych powinien miec potem stopniowo proporcja sie zmieniejsza
                        ja akurat wierze tym badaniom ktore twierdza ze nocne karmienie piersią nie ma wplywu na uszczerbek w uzebieniu. jesli juz to ewentualnie moim smile
                        a z tym spaniem tez nie jestem przekonana. sama od lat budze sie czasem o 4 glodna - zwlaszcza od kiedy karmie to czasem zdarza sie czesciej i znowuz - 3 latka nie budzi sie w nocy jak noworodek - wlasciwie ostatnio w ogole sie nie budzi, chyba ze chora, albo upał, albo ja siedze do pozna i halasuje piszac na forum
                  • an_ni Re: paw czy spaw 20.07.11, 23:27
                    bo w nocy sie spi! a juz na pewno kiedy wyrasta sie z niemowlectwa!
                    • ciociacesia to czemu nie spisz dobra kobieto? 20.07.11, 23:41
                      albo raczej kiedy wg ciebie zaczyna sie noc?
                      moje slo0dkie dziecko akurat żre przez sen, wiec problem spania w nocy sam sie rozwiazuje
                      • gabi683 Re: to czemu nie spisz dobra kobieto? 21.07.11, 09:41
                        ciociacesia napisała:

> albo raczej kiedy wg ciebie zaczyna sie noc?
                        > moje slo0dkie dziecko akurat żre przez sen, wiec problem spania w nocy sam sie
                        > rozwiazuje

slo0dkie dziecko akurat żre przez se-nie mam pytań nie mam ,to niech żre big_grin
                      • an_ni Re: to czemu nie spisz dobra kobieto? 21.07.11, 09:41
                        ja nie jestem uwiazana do dziecka w nocy, od dawna nie jestem !
                        • ciociacesia no a ja jestem od dawna jestem 21.07.11, 09:49
                          jestem uwiazana w nocy od kiedy corka sie urodzila i nie mam problemu ze sporadycznymi wyjsciami. w dzien tez jestem uwiazana, bo olaboga lece po pracy prosto do dziecka bo wiem ze czeka stesknione, nie przeszkadza mi to, po to mam dziecko zeby sie nim cieszyc - ja ciesze sie w ten sposób tobie taka intensywnosc kontaktu potrzebna nie jest, ja na ciebie nie wzjezdzam zes wyrodna a twemu dziecku ciepla i milosci brak.
                          • an_ni Re: no a ja jestem od dawna jestem 21.07.11, 11:15
                            ale o co chodzi? co za wywod z wyrodna matka w tle! ... masz jakis jednak problem z tym
                            • ciociacesia problemow mam co nie miara 21.07.11, 11:24
                              ale akurat nie 'z tym'
                              ba ja nawet nie mam problemu z tym ze ty masz problem z moim 'tym'
                              kiedys sie przejmowalam, ale zycie mnie poglaskalo po tylku do tego stopnia ze zyskalam nowa optyke. robie tak jak uwazam za sluszne i najlepsze dla mojego dziecka i dla mnie.
                  • naomi19 Re: paw czy spaw 21.07.11, 19:28
                    Ale why?Co złego jest w tym,ze dziecko je w nocy czy KP czy MM?
                    Ale pytasz poważnie czy żartujesz?
                    Jeśli poważnie to gdzies parę postów wyżej w skrócie opisałam.
                    • ona_bez_ogona [...] 21.07.11, 19:41
    • naomi19 Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 11:43
      Nikt Ci nie odbiera prawa to uczucia smutku po zakończenia karmienia, nawet takieo dużeo byka, bo teraz karmisz łównie dla siebie, nie dla dziecka. To już Twoje decyzja czy chcesz karmić dalej czy nie, ale Ty chyba sama nie wiesz.
      Problemem jest myślę, co inneo, sposób, w jaki opisujesz i karmienie i zaprzestanie teo karmienia. Jak córka Tobą rządzi (podejrzewam, że jest/będzie bardzo rozpieszczona, a uwierz- w takich dzieciach nie ma NIC fajnego) i jak histerycznie opisujesz fakt, że córka się 'obraziła' i nie chce ssać.
      Jeśli zdecydujesz, że karmić już nie chcesz, to potraktuj to jako kolejny etap rozwoju, coś wspaniałeo, dziecko przestaje być 'dzidziusiem' a zaczyna być odrębną istotą. Przede wszystki (ze wzlędów zdrowotnych- bardzo ważne) nie karm dziecka nocą. Nie ważne, czy kaszką, jabłuszkiem czy słodkim mlekiem. Już 7-8miesięczniak nie powinien jeść w nocy, a stwierdzenie, że nocą pokarm kobiecy pokarm sprawi, iż Twe dziecko zostanie geniuszem, możesz wsadzić między bajki, może natomist spowodować wiele innych problemów zdrowotnych. Z teo, co wiem, Twoje dziecko ma więcej niż rok, więc najwyższy czas. Poza tym, Toje dziecko jest nienauczone (tak, teo trzeba nauczyć) stałych pór jedzenia, kultury jedzenia. Tzn jemy śniadanie i do następneo posiłku nie jemy nic, nie podjadamy. To pozwoli jej złodnieć, a to bardzo ważne. Ty pisujes, że dziecko nie zjadło wrawdzie obiadu, ale zapchało się (słodkimi) owocami. Mleko ma smak słodki, więc poniekąd sama do teo doprowadziłaś. Musisz uczyć różnorodnych smaków, aby dziecka nie odtrącało od warzy i mięsa, ma to być dla niego frajda i duma, że je sam, przy stole, jak dorosły.
      • deela Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 12:01
        like it!
    • deela Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 12:09
      no miał i wyszedł i to jest ważne - nie zmienia to faktu, że jeśli coś napiszesz - no cóż to tylko net i aż net - jakaś menda będzie wyciągała i starała się tobie dokopać - olej albo zgiń - ja tam olewam, mam większe zmartwienia w zyciu
    • lilly_about Re: Odstawiam ssaka :) :( 20.07.11, 13:07
      Masz juz tak duże dziecko, że nie powinnaś mieć wyrzutów sumienia, że odstawiasz je od piersi. To kiedy będzie ci łatwiej? Jak mała pójdzie do przedszkola, jak skończy 3, 4, 5 lat? Wiem, że to dla was stres, ale ty musisz przede wszystkim zmienić sposób myslenia i podejścia do sprawy. Nie wyrządzasz córce żadnej krzywdy, tylko kończysz pewien etap jej życia, taki sam jak odpieluchowanie itp. Wydaje mi się, że bardziej to ty masz problem z odstawieniem córki niż ona będzie miała z życiem bez twojej piersi.
    • ona_bez_ogona [...] 20.07.11, 20:48
      • gabi683 Re: dodajmy ze dotyczy to tylko 20.07.11, 22:41
        ona_bez_ogona napisała:

> > stul pyszczek suspicious
        >
        > No następna która innych poucza a sama nie lepsza.

no popatrz big_grin
    • gabi683 Re: dodajmy ze dotyczy to tylko 21.07.11, 09:13

ona_bez_ogona napisała:

> ,ja wiem bronisz koleżank
      > > ę która trzylatka karmi cycem.
      > >
      >
      > Przecież nie twoim tylko sowim,więc jakby gó... ci do tego.

dla mnie to zajeżdża wynaturzeniem ,to tak delikatnie suspicious
    • pali-kotka Re: Odstawiam ssaka :) :( 21.07.11, 10:29
      Łomatkoboska, przeczytałaś to co napisałaś?
      Widać masz większy problem z przerwaniem karmienia piersią niż córka. Mam dwulatkę i pamiętam, ze pół roku temu to była kumata dziewczynka, która potrafiła wybrać czy woli zupę czy drugie, a następnie wybór sama spożyć używając łyżki bądź widelca, wiec nie wiem czemu okazywanie preferencji przez córkę nazywasz "fazkami", dzidzią wiecznie nie będzie, musisz sie dostosować do jej faz (fazek) rozwojowych.
      Swoją drogą wychowując dzieci jednak należy mieć na uwadze ich dobro i naturalny rozwój a nie własne widzimisię, ja osobiście wolałabym żeby dzieci jadły kaszę z butki do 7r.z dla mnie to straszna wygoda, ale co poradzę, trzeba było zrezygnować skoro każde z nich od dawna chce normalną kolacje...
      Aha i na koniec zapytam o coś co od dawna mnie intryguje: co znaczy stwierdzenie "karmimy się"? Ty ją a ona Ciebie?
    • ciociacesia moge poepatowac 21.07.11, 11:21
      jesli gabi zglasza takie zyczenie
      • gabi683 Re: moge poepatowac 21.07.11, 11:33
        ciociacesia napisała:

> jesli gabi zglasza takie zyczenie

nie mam ochoty i zdania nie zmienię bo jest to wynaturzenie i tyle !
    • ona_bez_ogona Re: dodajmy ze dotyczy to tylko 21.07.11, 11:47
      A dla mnie twoja głupota gdyby mogla latać to fruwała byś dziewczynko jak gołęb
      > ica.

Wzajemnie gabuniu,wzajemnie.

bo jest to wynaturzenie i tyle !

O doskonały argument, nawet poparty: i tyle!smile

I widzisz ciocia, masz darmowego psychologa na forum ani jakas tam...tongue_outtongue_out:p

Jeszcze jedno-jak ktoś pyta jak matka karmi to jest to oczywiście te okropny wszech panujący terror laktacyjny, no ale skoro gabi wałkuje temat DLACZEGO ciociacesia śmie karmić swoje trzyletnie dziecko swoja piersią to jest szczera czysta troska ze strony gabi.
      • ciociacesia oj tam oj tam 21.07.11, 11:55
        jeszce nie ma 3 lat. we wrzesniu dopiero urodziny. wtedy to dopiero bedzie wynaturzenie, chyba juz zaczne odkladac na terapie dla calej rodziny .
        a ludzie traktuja pytania obcych o karmienie jako wredne kiedy maja z tym problem wewnetrzny - ewentualnie bliscy i znajomi wpedzaja ich w syndrom oblezonej twierdzy. na pytanie karmisz? odpawiadalam 'o kurcze, wiedzialam ze o czyms zapomnialam'
    • ciociacesia ej no bez przesady 21.07.11, 11:56
      karmie juz jednak glownie w dzien czy to czyni mnie w twoich oczach mniej wypaczoną?
      • gabi683 Re: ej no bez przesady 21.07.11, 12:03
        ciociacesia napisała:

> karmie juz jednak glownie w dzien czy to czyni mnie w twoich oczach mniej wypac
        > zoną?

Nie bo krzywdzisz swoje dziecko i tyle.
        Z najnowszych badań wynika,że mleko matki po roku!!!ma coraz mniej wartościowych składników,dlatego nie ma sensu podawać tak długo piersi.
        • ciociacesia aha 21.07.11, 12:05
          masz racje. moje biedne skrzywdzone dziecko. oddam ci na wychowanie, to naprostujesz, co?
          • gabi683 Re: aha 21.07.11, 12:07

ciociacesia napisała:

> masz racje. moje biedne skrzywdzone dziecko. oddam ci na wychowanie, to naprost
            > ujesz, co?

sama sobie prostuj to co popsułaśbig_grin
            • ciociacesia ale mi sie takie popsute podoba 21.07.11, 12:10
              to ty chcialas je prostowac
        • ona_bez_ogona [...] 21.07.11, 12:06
          • gabi683 Re: ej no bez przesady 21.07.11, 12:08
            ona_bez_ogona napisała:

> > Nie bo krzywdzisz swoje dziecko i tyle.
            >
            > Ale to jej dziecko, nie twoje.Niech je "krzywdzi"... Prawo chyba nie zakazuje j
            > eszcze karmienia piersią po 2 czy 3 roku?
            >

a powinno suspicious
            • ona_bez_ogona [...] 21.07.11, 12:10
    • ciociacesia oj tam oj tam 21.07.11, 11:59
      akurat moj poglad na dlugosc karmienia byl ustalony juz w cioazy (do samoistnego odstawienia) objawienie sie dupkowatosci mego ex partnera wplynelo nie tyle na moje podejscie do karmienia co na moj stosunek do mojego karmienia obcych osób
    • ona_bez_ogona [...] 21.07.11, 12:03
    • ciociacesia nie wierze istnienie idiotów 21.07.11, 12:09
      dopuki nie mam w reku twardych dowodów. puki co zwalam na brak dostatecznej informacji i ulomnosc mojej argumentacji
      • z_lasu nie wierze istnienie idiotów??? 21.07.11, 13:00
        Poooważnie? Dowodów nie masz?! To ja Ci mogę zacząć regularnie dostarczać. big_grin Uwierz, świat jest pełen idiotów, to myślących jest jak na lekarstwo. I uwierz też, że to nie ma nic wspólnego z poziomem (lub dostępnością) wiedzy. Można dać małpie cały kontener skomplikowanych narzędzi. Tylko po co, skoro i tak nie będzie umiała ich używać.
        • ciociacesia to nie tak ze nie mam dowodów 21.07.11, 13:07
          tez codziennie dostaje solidna dawke, co nie przeszkadza mi zaczynac nowego dnia z nowa wiara ze moze im sie polepszylo, ze moze jak wytlumaczyc z innej mańki to dotrze. optymizm mnie przepełnia
    • z_lasu Re: leżę i kwiczę 21.07.11, 12:47
      > hehehehhe z lasu umarłambig_grin

No! Nareszcie... I będzie spokój. I nikt nam się nie będzie wtrącał do karmienia trzylatków.
    • ona_bez_ogona [...] 21.07.11, 12:56
    • imasumak Co się z wami dzieje dziewczyny? 21.07.11, 18:23
      Obsiadłyście Cesię i co jeden komentarz. to bardziej chamski uncertain

an_ni napisała:

tak juz wiem, wybralas na ojca dziecka wyjatkowego dupka i teraz chyba cyckiem
      to wynagradzasz dziecku. to nie jest nawet dlugie karmienie piersia tylko problem emocjonalny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka