Dodaj do ulubionych

Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży

24.07.11, 20:57
Mam 27 lat i jest to moja trzecia ciaza -nieplanowana, starsze dziecko ma 5 lat mlodsze 14 miesiecy i jest mi glupio przyznac sie rodzinie i znajomym ze spodziewam sie kolejnego dziecka a brzusio zaczyna byc juz widoczny.Czuje sie okropnie z tym ze wstydze sie wlasnego dzieckasad
Obserwuj wątek
    • i_b13 Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 24.07.11, 21:06
      wstyd to kraść, a nie w ciąży być, choćby z wpadki. Nikomu tłumaczyć sie nie musisz.
      Za 5 lat dzieci będą odchowane, a ty nadal młodziutka.
      Głowa do góry. A po porodzie pomyśl nad jakąś antykoncepcją smile
      • arkanna Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 24.07.11, 21:16
        to samo chcialam napisac. a od siebie dodam : gratulujesmile wiem ze roznie bywa w rodzinie ale napewno wszystko sie ulozy. i szczerze to ci zazdroszcze.powodzenia
        • iuscogens Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 24.07.11, 21:27
          Gratuluję!!
          Rodzinę i znajomych olej, to twoje zycie a nie ich, a dostosowywanie swojego życia do oczekiwan innych to najprostsza droga, zeby sobie to życie przewalić wink
    • amarulla Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 24.07.11, 21:27
      ani te ciąże specjalnie wcześnie, ani specjalnie mnogie - dacie radę, na pewno smile uszy do góry, zdziwisz się jak się gratulacje sypną smile

mama 18-miesięcznego Tymka kończąca I trymestr (ale na razie ciiiiiii... wink)
    • i_love_my_babies Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 24.07.11, 21:31
      kochana, jak ja Cię doskonale rozumiem!

na wieść o 3ej ciąży ryczałam 2 dni, kocham moją dwójeczkę nad życie, ale nie potrafiłam sobie siebie wyobrazić znowu z brzuchem i też czułam pewien rodzaj wstydu, naprawdę..

ale ja poroniłam w 7 tygodniu, więc problem jakoby się rozwiązał...

wiedz jednak, że jestem z Tobą cąłym sercem i wiem, co czujesz, trzymam kciuki z całej siłysmile

• lenka30a Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 24.07.11, 21:36
      jestem w takiej samej sytuacji jak Ty... trzecie dziecko zupełnie nieplanowane, starsze mają 6 i 3 lata, jestem juz w 6 m-cu, długo trwało zanim przyzwyczaiłam się do myśli, że znów będzie niemowlak w domu, teraz się bardzo cieszę i nie mogę doczekać kiedy się pojawismile
      Głowa do górysmile
    • echtom Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 24.07.11, 21:40
      > Czuje sie okropnie z tym ze wstydze sie wlasnego dzieckasad

Ja Cię rozumiem - trzecia ciążę też starałam się ukrywać, ile się dało, a mieszkałam wtedy na bardzo plotkarskiej wsi. Pamiętam, jak w 3. mc zachorowałam i musiałam powiedzieć miejscowej lekarce o ciąży, prosząc ją, by nikomu nie mówiła. Było, minęło, da się ogarnąć smile
      • mamaemmy Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 24.07.11, 22:02
        Kompletnie sę nie przejmuj ewentualnymi spojrzeniami innych.
        Ciesz sie maluszkiem,postaraj sie zagrac moja metodą-a'la metoda Pollyanny,pomysl sobie pięc plusów dla tego,ze masz mieć maluszka .
    • i_love_my_babies Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 24.07.11, 22:08
      ja jak się dowiedziałam o 3ej ciąży to sobie pomyślałam, jakie to niesamowite: na wieść o pierwszej ciąży euforia, na wieść o drugiej radość umiarkowana, na wieść o 3ej wstyd...
      niesamowite, ale jak często prawdziwe...
      • odcienie.szarosci Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 24.07.11, 22:21
        A ja chce miec CONAJMNIEJ trójeczkę i bedzie euforiasmile a najlepiej to czworeczke albo piateczke serio, seriobig_grinplus pies, kot wink
        • odcienie.szarosci Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 24.07.11, 22:23
          poza tym nie ma sie czego wstydzic! obcymi sie nie przejmuj, ciesz sie dzieciatkiemsmile masz drugie małe to ubranka i wszystko bedzie jak znalazł ,wiec koszty tez maleja
        • anulla1 Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 24.07.11, 22:34
          A ja w piątek się dowiedziałam, że jestem w nieplanowanej ciąży. Mamy dwójkę dzieci i kompletnie nie potrafię się odnaleźć w sytuacji. Pomijam komplikacje na płaszczyźnie zawodowej, w mojej głowie toczy się jakaś wielka zapewne hormonalna bitwa myśli. Z jednej strony cieszę się , uwielbiam dzieci chciałam mieć kiedyś trzecie, a z drugiej mam poczucie że jakiś intruz próbuje się wkraść w nasze w miarę uporządkowane życie. O mówieniu innym jeszcze nie myślałam ale rzeczywiście nie będzie to łatwe. Na szczęście są dwie osoby które już od jakiegoś czasu liczyły że będziemy mieli troje od nich zaczne.
    • echtom Suma sumarum 24.07.11, 23:12
      masz normalny syndrom trzeciej wpadkowej i nie zadręczaj się rozkminianiem negatywnych emocji wink Jest nas mnóstwo i dajemy radę.
    • domania80 Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 24.07.11, 23:26
      Jak dobrze Cie rozumiem, miałam podobnie. Nie chciałam nikomu powiedziec o mojej trzeciej ciązy, wstydziłam sie i myslałam z niechęcią o tym co mnie czeka przy małym dziecku, dwójka starszych " odchowana" a tu znowu pieluchy.
      Ale przeszło mi po badaniu usg kiedy lekarze powiedzieli nam ze najprawdopodobniej maly jest ciężko chory i może miec różne upośledzenia. Musiałam czekac 3 tygodnie na kolejne badanie potwierdzające przypuszczenia lekarzy i wiesz mi były to najgorsze 3 tyg. mojego życia. Strach mnie paralizował, nie miałam sił wstać z łóżka i te przeogromne wyrzuty sumienia, że go nie chcialam, wstydzilam.. I paradoksalnie własnie wtedy pokochałam swoje dziecko. Nie wiedząc jeszce co lekarze powiedza. Teraz ma juz 13 miesięcy jest w pełni zdrowym, radosnym człowieczkiem a ja bije się w durna głowę jak moglam sie wstydzic lub byc zła na niego że pojawił się w nieodpowiednim dla mnie momencie.
      Życze Ci wiele radosci z tego malutkiego człowieczka.
      • lafiorka2 Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 24.07.11, 23:34
        Teraz ma juz 13 miesięcy jest w pełni zdrowym, radosnym człowieczkiem a ja bije się w durna głowę jak moglam sie wstydzic lub byc zła na niego że pojawił się w nieodpowiednim dla mnie momencie.

To są ważne słowa ,a nie pierdoły innych.wink
        Powodzenia zyczęwink
    • deodyma Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 25.07.11, 07:15
      ale czego sie konkretnie wstydzisz?
      chyba nie samego dziecka, tylko gadania rodziny/znajomych?
      a Cie obchodzi opinia innych?
      • heca7 Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 25.07.11, 07:52
        Jeszcze nikomu nie powiedziałaś?! To jak będziesz mówić zrób to w taki sposób jakby ta ciąża była spełnieniem waszych najskrytszych, największych marzeń. Broń Boże z płaczem, z opuszczona głową. Wiele zalezy od tego jak tę wiadomość sprzedasz innym. Chodź dumna , z podniesioną głową i uśmiechem na twarzy. Zamkniesz wtedy usta tym , którzy będą chcieli Cię zdołować bo u nas tak jest, że jak ktoś okazuje słabośc to nalezy mu jeszcze dokopać, a co!
        • tymianek21 Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 25.07.11, 08:50
          O tak, tak !!! Zrób tak jak pisze @heca7. Znam kilka rodzin które mają 3 dzieci i za każdym razem jak koleżanki mówiły mi o 3 dziecku to były przeszczęśliwe - może też miały wątpliwości jak to ogarną ale w świat wysyłały informację że wszystko jest tak jak miało być a nie że wpadka itd.
        • qu_esse Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 25.07.11, 09:21
          popieram
          trzecia ciąża była nie bardzo po naszej myśli, ale od razu wiedziałam, że dwóch jest najukochańszych, to i trzecie będzie
          długo nie mówiłam o ciąży nawet bliskiej rodzinie, bo była zagrożona, a jak juz się brzuch pokazał i informowaliśmy oficjalnie, byliśmy oswojeni z tematem i dumnibig_grin

nawet mi wytykano, że taka dumna w tej trzeciej ciąży chodzęsmile
          do tego trzeci syn, normalnie fatum;D

nikt nie komentował, bo nie ma czego, rodzina kazała się cieszyć, bo dziecko to szczęście
          myślę, że nasze entuzjastyczne nastawienie też miało na to wpływ

no i wiedziałam od razu, że kochać będę ponad wszystko i nieplanowane będzie najsłodszesmile trafił nam się bezproblemowy egzemplarz, najspokojniejszy, dzięki któremu niemowlaki zaczęły mi się znowu kojarzyć ze słodkimi bobasami do zacałowania, a nie rozkrzyczanymi dziećmi, które trzeba odchować, żeby było normalnie...

nasz bonusik od losu (jak go nazywamy) za 2 miesiace skończy rok, chowa się prawie sam, więcej kłopotu mam z łobuzującymi starszakami, którzy braciszka chołubią
          wiadomo, zajmować się trójką nie jest leciutko, ale w porównaniu z dwójka starszych, trzeci rośnie lajtowosmile

nie martw się na zapas, życie ma to do siebie, że się układa, lepiej, gorzej, ale do przodu i po jakimś czasie złych rzeczy się nie pamięta
          przytulam, prześpij sie z tym faktem kilka nocy i niech każdy dzień będzie weselszy!
          • widosna Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 25.07.11, 10:27
            płakać to Ty byś mogła jakbyś chciała mieć dzieci a ich by nie było (znam to uczucie). A tak, to tylko się cieszyć i gratulować. Różnica wieku nieduża, będą mieć świetne relacje jako rodzeństwo a i rzeczy pewnie kupować nie musisz bo wszystko masz.
            U mnie pierwsza ciąża była wyczekana (wspomagana medycznie) a potem zaliczyłam dwie wpadki i mam trzy córki w odstępie 2 lat. I super. I też miałam wątpliwości przy trzeciej, zwłaszcza natury zawodowej. Ale te moje wspaniałe dzieci to dar od Boga i choć łatwo nie jest to kocham je nad życie i jestem szczęśliwa. Wszystkim oznajmiłam moją trzecią ciążę z radością, tak jakby miało być. Nie ukrywałam wprawdzie, że to wpadka ale mówiłam, że zawsze chciałam mieć trójkę dzieci (o dwójce marzyłam ale trójeczka też jest świetna)
          • joana305 Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 25.07.11, 10:40
            Dzieki dziewczyny za wsparcie smile
            Zrobilo mi sie troche lzej.NIe wiem czego sie wstydze chyba samej ciazy, a ciuchy do roku zdazylam oddac bo nie sadzilam ze mi jescze bede potrzebne tongue_out Wiem ze sobie poradze bo innego wyjscia nie mam tym bardziej ze mieszkam prawie trzy godziny drogi od rodziny.Jednak to nic przyjemnego wysluchiwac uwag i docinek od strony najblizszych a doswiadczylam juz tego przy drugiej (planowanej) ciazy.
            • imasumak Ej 25.07.11, 10:46
              A kto Ci karze ich wysłuchiwać? Wszelkie uwagi ucinaj. Jak przez telefon bredzą - odkładaj słuchawkę. Jak bezpośrednio - wychodź albo wskazuj drzwi. Nikt, naprawdę NIKT nie prawa robić Ci uwag.
              • lusitania2 Re: polska język trudna bardzo język 25.07.11, 16:58
                dla imasumak.
                Baaaaaaardzo trudna.
                • imasumak Re: polska język trudna bardzo język 25.07.11, 20:17
                  Oj, a gramatyka jaka trudna dla lusitani. Baaaardzo trudna.
            • kamelia04.08.2007 Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 25.07.11, 10:57
              Przykre jest, że sie wstydzisz tego dziecka czy też ciąży (jak zwał, tak zwał).

Na docinki i komentarze "najbliższych" jest celna riposta wujka Staszka.

Wpadłas, bo sie nie zabezpieczyłas, bo myslałas, że po 2 dzieci i oddaniu ubrań kobieta naturalnie bezpłodnieje. Zabezpiecz sie na przyszłosxc, bo bedziesz sie wstydzic 4., 5. i kolejnego.

Ciuchy oddałas, trudno, kupisz nowe.

Nikomu z niczego nie musisz sie tłumaczyć.
              • joana305 Re:kamelia 25.07.11, 11:18
                Masz kule i czarnego kota?Czy czytasz z kart? Skad wiesz co ja sobie myslalam? Mam nadzieje ze twoja antykoncepcja dziala w 100% i nigdy cie nie zawiedzie.
                Jest mi przykro ze nie potrafie cieszyc sie tym ze bede miala kolejne dziecko ale wiem ze to sie zmieni bo z kazdym tygodniem jest coraz lepiej
                A ciuchy to nie problem. Mam cicha nadzieje ze to bedzie syn a w rozowe jakos nie bardzo chcialabym go ubierac
                • kamelia04.08.2007 joana 25.07.11, 12:37
                  joana305 napisała:

> Masz kule i czarnego kota?Czy czytasz z kart? Skad wiesz co ja sobie myslalam?
                  > Mam nadzieje ze twoja antykoncepcja dziala w 100% i nigdy cie nie zawiedzie.

nie wiem co ty chcesz wyczytać. Własciwa antykoncepcja, to taka, która działa na 100%, a nie na 40%, 80% czy w dni nieparzyste miesiaca. Zreszta to jest temat poboczny.

> Jest mi przykro ze nie potrafie cieszyc sie tym ze bede miala kolejne dziecko a
                  > le wiem ze to sie zmieni bo z kazdym tygodniem jest coraz lepiej

Temat główny jest taki, że sie wstydzisz, bo co inni powiedza, bo przecież ubrania oddałas, znaczy nie planujesz, a tu myk ciąża i w dodatku istotnie nieplanowana, taka niekonsekwencja.. Przeciez, gdybys była konsekwentna, to skoro oddałas te cholerna ciuchy, to dzieci wiecej nie bedzie, bo nie chcesz.

Wszyscy staramy ci sie wytłumaczyc, że z niczego nikomu nie musisz sie tłumaczyc. Oddałas ciuchy, to nie znaczy, że nie masz prawa zmienic zdania i kupic nowych.

Jak beda komentowac, to każ im spadac na drzewo, masz to szczescie, że możesz im to sama bezposrednio powiedziec, bez koniecznosco korzystania z tłumaczy. Ja nie miałam tak komfortowej sytuacji.

> A ciuchy to nie problem. Mam cicha nadzieje ze to bedzie syn a w rozowe jakos n
                  > ie bardzo chcialabym go ubierac

i to jest główny powód nie chcenia dziewczynki? to co wsadza cie do wiezienia jak ubierzesz ją w błekit i zielen
                  • sylki Re: joana 25.07.11, 13:02
                    > nie wiem co ty chcesz wyczytać. Własciwa antykoncepcja, to taka, która działa n
                    > a 100%, a nie na 40%, 80% czy w dni nieparzyste miesiaca

A jaka to antykoncepcja daje 100% pewność nie zajścia w ciążę?
                    Kurcze z chęcią bym taką chciała mieć.
                    • mama_kotula Re: joana 25.07.11, 16:29
                      CytatA jaka to antykoncepcja daje 100% pewność nie zajścia w ciążę?

Przysłowiowa szklanka wody* zamiast ;P

*może być zastapiona przez: seks analny, seks oralny
                • joana305 Re:kamelia 25.07.11, 13:06
                  Po pierwsze mam cicha nadzieje ze to bedzie syn a nie napisalam nigdzie ze za nie chce corki
                  Po drugie w rozowe jakos niebardzo chcialabym syna ubierac
                  A ciuchy to nie problem
                  Czytaj ze zrozumieniem bo z j. polskim nie powinnac miec problemu z porozumiewaniem sie.
                  Masz racje nie musze sie nikomu tlumaczyc ale jakos ciezko mi to wszystko ogarnac.
                  Chcialam Ci jeszcze podziekowac bo twoje zlosliwe posty podbudowaly mnie najbardziej
                  • kamelia04.08.2007 Re:kamelia 25.07.11, 14:37
                    przepraszam cie, ale gdzie tu złosliwosc.

Hormony w ciąży to jedno, ale żeby już nic nie można było napisac, bo złosliwie i obraza majestatu. To ty nie chcesz czytac ze zrozumieniem. Zaczełas sama temat, że wsydzisz sie ciazy, bo wpadka, bo co inni powiedza, bo ciuchy oddałas.

Człowiek ci odpowiada, żeby sie nie przejmowac gadaniem i nic nie tłumaczyc, a ubrania mozna kupic nowe, i żeby na przyszłosc sie zabezpieczyc skutecznie. Gdzie tu złosliwość?
                    Chyba jest oczywiste, że dzieci powinno sie planowac, a nie wpadac - o to sie obrażasz, przecież taka jest prawda.

Jeszcze do twojej wiadomosci odnosnie różu, to są regiony w PL, gdzie róż jest dla chłopca, a niebieski dla dziewczynki
            • iin-ess Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 25.07.11, 12:54
              joana305 napisała:

Jednak to nic przyjemnego wysluchiwac uwag i docinek o
              > d strony najblizszych a doswiadczylam juz tego przy drugiej (planowanej) ciazy
              > .
              z tego co piszesz to twoja rodzina ma problem( i to duzy) a nie Ty..
              • iin-ess Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 25.07.11, 12:57
                aha, i wcale nie musisz nikomu mówic ze to wpadka tylko, że planowaliście 3 dziecko i bardzo chcecie mieć duża rodzie i już!
                Powodzenia i niech zdrowo się rozwija maleństwosmile
    • zabulin Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 25.07.11, 12:10
      A ja tobie bardzo zazdroszczę.
    • klubgogo Re: Wstydzę sie tego, że jestem w ciaży 25.07.11, 16:17
      Zacznij już myślec nad antykoncepcją, a nie wstydem. Może do rozwiązania coś skutecznego wymyślisz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka