Dodaj do ulubionych

Szlachetna akcja

25.07.11, 09:45
Wiem, wiem, nie znam się i myślę w sposób ograniczony i pewnie jeszcze jak zbuntowana nastolatka, ale co tam.
Wczoraj obejrzałam sobie jednym okiem (drugie było zajęte ogarnianiem szaleństw mojego dziecka) poranny program w tefałen.
I tam pewna aktorka zachęcała podczas spaceru w jakiejś nadmorskiej miejscowości do akcji zbierania pieniędzy na rzecz budowy i wyposażenia szkoły w Madagaskarze (tu nie sprecyzuję jak ta akcja wyglądała, bo nie dosłyszałam)
No i teraz tu zaczyna się moje podniesienie brwi prawie do połowy czoła.
Madagaskar? Dalej nie można było?
A mało to mamy w Polsce biednych, nie wyposażonych w podstawowe pomoce dydaktyczne szkół?
Ile to dzieci musi zapieprzać kilometry do szkoły, bo gimbus nie przysługuje?

No nic, aktorka za jakiś czas poleci na Madagaskar, będzie miała piękną sesję zdjęciową, jak to się wzrusza nad losem biednych dzieci, ach.

Nie przekonuje mnie to.
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Szlachetna akcja 25.07.11, 10:11
      A dlaczego nie Madagaskar? Wiesz, jak Ochojska organizowała pomoc dla krajów byłej Jugosławii (wtedy jeszcze w stanie wojny), to też padały argumenty, że w Polsce też są biedne dzieci.
      • dziennik-niecodziennik Re: Szlachetna akcja 25.07.11, 10:21
        ja tam sie przyznam otwarcie ze przy kazdej akcji na ktora na inne kraje sa wykładane nasze "krajowe" pieniadze mam pewne wątpliwosci. chociaz doskonale rozumiem ze trzeba pomóc, no trzeba...
      • lelija05 Re: Szlachetna akcja 25.07.11, 10:33
        Nie chcę porównywać Ochojskiej i Różczki, są to dla mnie dwie całkowicie różne osoby, Ochojską uważam za nawiedzoną (w dobrym znaczeniu) społeczniczkę, aktorka wg mnie znalazła sposób na lansik przed nowym sezonem i nowym serialem, oraz sposób na ciekawą wycieczkę.

A dlaczego nie Madagaskar? - a dlaczego nie Polska?
        Bo już nie będzie tak medialnie, kolorowo? Tylko pokaże przaśną, smutną rzeczywistość w polskich szkołach.
        • owianka Re: Szlachetna akcja 25.07.11, 10:46
          Myślę, że to co my tu mamy w naszej rzeczywistości, jest rajem na ziemi w porównaniu z życiem Afrykańczyków. Na Twojej zasadzie nie pomógłby tym dzieciom nikt, bo zawsze są jacyś biedni Amerykanie, Niemcy i Szwedzi.
          • lelija05 Re: Szlachetna akcja 25.07.11, 10:53
            Jestem mimo wszystko za tym, by skupić się na lokalnych problemach - na źle wyposażonych szkołach, na braku przedszkoli, żłobków, placów zabaw.
            Mamy tu raj? Owszem, ale straszną biedę również, o czym niektórzy zdają się nie pamiętać, lub udają, że nie widzą.
            • echtom Re: Szlachetna akcja 25.07.11, 11:06
              Podejrzewam, że w najbiedniejszych krajach Afryki nasza "straszna bieda" byłaby uznawana za przeciętny, zadowalający standard życia. Tak więc trudno mówić, że powinniśmy się skupić wyłącznie na naszym grajdołku i olać resztę świata. Z drugiej strony zgadzam się, że podobne akcje pachną lansem - przypomina mi to klimatem parafialne koło pań w "Pollyannie" zaangażowane w pomoc hinduskim sierotom. A w ogóle jeśli chodzi o pomoc biednym krajom. mam mieszane uczucia, bo sądzę, że jest rozkradana przez tamtejszych rządzących.
              • lelija05 Re: Szlachetna akcja 25.07.11, 11:14
                Może.
                Ale polskie rodziny żyjące w urągających warunkach pewnie mają w nosie afrykańskie standardy i nie pociesza to matek, których dzieci muszą zaiwaniać kilka kilometrów do szkół.
                Nie mówię, że mamy się wyłącznie skupić na naszych problemach, ale mając ich dosyć sporo, może od nich powinniśmy zacząć, a jak już będziemy państwem typu Szwecja czy Szwajcaria, to może z czystym sumieniem, że u nas żadne dzieci nie głodują i mają zapewnione godne warunki do nauki, będziemy pomagać innym.
                A to, że ta pomoc jest rozkradana, to wiadomo od dawna i wszyscy o tym wiedzą, niedawno nawet fundacja Madonny zaliczyła sporą wtopę.
                • angazetka Re: Szlachetna akcja 25.07.11, 11:19
                  Czyli "niech na całym świecie wojna, byle polska wieś zaciszna, byle polska wieś spokojna"? Dla mnie to bzdura. W ten sposób nikt nikomu by nie pomagał, bo przecież w każdym kraju są jakieś biedne (wg standardów tego kraju). W ten sposób nie należałoby pomagać też np. bezdomnym psom, bo przecież dzieci ważniejsze, więc jak mamy biedne dzieci, to niech psy zdychają na ulicach.
                  • lelija05 Re: Szlachetna akcja 25.07.11, 11:41
                    Nie przesadzaj.
                    Mnie się nie podoba lans aktoreczki i gdyby do mnie podeszła, to chętnie bym sobie z nią porozmawiała i grosza nie dała.
                    Ciekawe czy w Vivie pojawi się sesja zdjęciowa z przyszłej wyprawy na Madagaskar...
                    A jak wyglądałaby sesja w zabitej dechami polskiej wsi?

Ale gdyby to była Anna Dymna, to nie miała bym żadnych oporów i chętnie bym pomogła, to co ona robi do mnie przemawia i mnie bardzo wzrusza.
                    I nie pisz mi o psach, bo nie o tym jest temat, akurat tu trafiłaś kulą w płot, bo psy leżą mi na sercu.
                    Natomiast akcje dziuń typu Rożczka, Foremniak (pamiętam jej rzewne szlochy nad biednymi dziećmi) nie.
                    • gazeta_mi_placi Re: Szlachetna akcja 25.07.11, 12:17
                      Mnie lans nie przeszkadza o ile tak czy siak przynosi efekty dla owych dzieci.
                      Ty byś nie wrzuciła ani złotówki, ale wiele innych ludzi widząc znaną atrakcyjną aktorkę tak i o to chodzi tongue_out
                      Wolę jeśli dzięki Różdżce czy Foremniak (a tej ostatniej baby nie trawię akurat ) biedne czy chore dzieci dostaną 100000zł niż gdyby dzięki Kowalskiej miały dostać 10 zł albo i nic tongue_out
                      --
                      https://kobietaintymnie.pl/suwaczek/cache/6f7abdb1.gif
                    • gazeta_mi_placi Re: Szlachetna akcja 25.07.11, 12:20
                      Anna Dymna jak była piękna i młoda i u szczytu swojej kariery nie interesowała się działalnością charytatywną, dopiero na stare lata, jak przytyło się, postarzało i ról coraz mniej się zaczęło dostawać i w mediach coraz mniej się już pisało "odkryła" działalność charytatywną.
                      I dobrze, bo z korzyścią dla niepełnosprawnych a o to głównie idzie tongue_out
                    • owianka Re: Szlachetna akcja 26.07.11, 15:01
                      > Ale gdyby to była Anna Dymna, to nie miała bym żadnych oporów

No widzisz, czyli dokładnie działa na Ciebie lans kolorowo-telewizyjny, który tak krytykujesz. Poczytaj o kontrowersjach związanych z fundacją Anny Dymnej.
                      • gazeta_mi_placi Re: Szlachetna akcja 26.07.11, 16:20
                        O, a jakich? Nic nie słyszałam.
                        Osoba znana, popularna bardziej przyciągnie potencjalnych sponsorów (czy to jest Dymna czy Różdżka albo Doda) niż Anna Kowalska referentka bądź pracownica banku, w dodatku niespecjalnie "wyjściowa" z urody tongue_out
                      • lelija05 Re: Szlachetna akcja 26.07.11, 16:40
                        Nie czytałam, natomiast wiem, że każda fundacja, która ma jakieś osiągnięcia wzbudza kontrowersje i jej działacze są posądzani o Bóg wie co, choćby taka orkiestra Owsiaka.
                        Pamiętam Jacka Pikułę, który poświęcił się bezdomnym i dzieciom z biednych rodzin, szkoda, że musiał zawiesić działalność, on też był solą w oku wielu osób.
                        A wczoraj przeczytałam coś takiego i takie osoby jak ten pan z Warszawy bardziej mi imponują niż aktorka wybierająca się na Madagaskar, no nic nie poradzę.
                        katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,10003982,Jest_nadzieja_dla_Macka_i_Michala.html
                        • gazeta_mi_placi Re: Szlachetna akcja 26.07.11, 16:42
                          Bardzo ważna dla tych dzieciaków jest kasa, taka prawda.
                          I jeżeli więcej tej kasy zbierze popularna piękna aktorka niż ktoś mało kojarzony w mediach to chyba lepiej dla akcji, prawda?
                          • lelija05 Re: Szlachetna akcja 26.07.11, 16:46
                            Oczywiście, ale ja jestem uparta i akurat ten Madagaskar mnie ruszył smile
    • morgen_stern Re: Szlachetna akcja 25.07.11, 11:34
      Odpowiedź jest banalnie prosta. Jeśli uważasz tę akcję za bezsensowną, nie bierz w niej udziału. Na szczęście mamy wolny kraj i nikt nie decyduje odgórnie o tym, komu warto pomagać, a komu nie w akcjach charytatywnych. Tyle ich, naprawdę jest w czym wybierać. A pouczanie innych w tym temacie jest mocno nie na miejscu i pachnie hipokryzją. Pomagaj polskim szkołom, nikt ci nie broni.
      • lelija05 Re: Szlachetna akcja 25.07.11, 11:44
        Tak uważam i nie będę brać udziału. Póki co zapowiedziałam pomoc polskiemu przedszkolu.
        Nikogo nie pouczam i nie mam takiego zamiaru, piszę o tym co mi się nie podoba.
        A nie podoba mi się lans aktoreczki.
        • saga55-5 Re: Szlachetna akcja 25.07.11, 11:51
          Osobiście też uważam że powinniśmy zacząć od swojego podwórka bo mamy sporo do zrobienia.
          Zawsze i wszędzie słyszy się i mówi : dobro dziecka, a tymczasem......życie pokazuje że jest inaczej.
    • xxe-lka Re: Szlachetna akcja 25.07.11, 12:20
      Na szczęście nie wszyscy myślą, że świat się kończy na ich własnym podwórku
      • lelija05 Re: Szlachetna akcja 25.07.11, 12:26
        U mnie się nie kończy, a zaczyna, a to spora różnica.
        • lusitania2 Re: Szlachetna akcja 25.07.11, 12:30
          lelija05 napisała:

> U mnie się nie kończy, a zaczyna,

tak, to widać, że nic poza własnym interesem cię nie obchodzi.
          • lelija05 Re: Szlachetna akcja 25.07.11, 12:38
            A skąd ty to możesz wiedzieć? Wysnuwasz wnioski na podstawie paru wpisów? No, no pogratulować jasnowidzenia.
            Ja mierzę siły na zamiary i pomagam w swoim własnym, niestety ograniczonym zakresie.

• saga55-5 xxe-lka 25.07.11, 12:29
        Napisałam ZACZĄĆ OD SWOJEGO PODWÓRKA a nie że świat się kończy na własnym podwórku.
        Dla mnie to różnica
        • xxe-lka Re: xxe-lka 25.07.11, 12:32
          ale ja nawet nie czytałam tego co napisałaś o podwórkach big_grin
          napisałam ogólnie do autorki wątku
    • lusitania2 Re: Szlachetna akcja 25.07.11, 12:33
      nacjonalizmowi mówię nie.
      Potrzebujący, to potrzebujący.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka