Dodaj do ulubionych

piękne filmy o miłości

09.08.11, 18:47
Ktoś tu kiedyś o takie pytał, a ja właśnie dzisiaj obejrzałam bardzo piekny film "Samotny mężczyzna" (w glównej roli Colin Firth). Piękny, mądry i dowcipny, ciekawa jestem, czy któraś widziała i co myśli.
A jutro w tvp Kultura film który widziałam jako młoda dziewczyna i do dzisiaj wspominam, został mi w pamięci właśnie jako piekny film o miłości:
tv.wp.pl/szukaj.html?query=%22Wyznanie%20mi%B3o%B6ci%22
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: piękne filmy o miłości 09.08.11, 21:35
      "Księżniczka", szwedzki, bardzo stary.
      • nangaparbat3 Re: piękne filmy o miłości 09.08.11, 21:51
        Rzeczywiście bardzo stary, nie widziałam go, bo był niedozwolony, ale czytałam o nim jako dziecko w takim magazynie Ty i ja cudowne czasopismo z lat 60/70, znalazłam niedawno parę numerow i stwierdziłam, ze cudowne nie tylko na tle komunistycznej szarości, ale też tego, co dzisiaj się drukuje.
        Film wciąż bym chciała zobaczyć, to jest dostępne?
        • kol.3 Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 17:45
          Dlaczego był niedozwolony?
          • nangaparbat3 Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 19:25
            Wydaje mi się, że było dozwolony od 18 lat. Albo od 16. Wtedy od 16 była Markiza Angelika.
        • kol.3 Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 17:53
          Widziałam ten film dawno temu w klubie filmowym. I jeszcze jeden szwedzki "Moja siostra, moja miłość" z Bibi Anderson zdaje się.
    • aandzia43 Re: piękne filmy o miłości 09.08.11, 22:34
      "Samotny mężczyzna" zrobił na mnie ogromne wrażenie. Na moim chłopie też, pamiętam, że byliśmy razem w kinie.To dla mnie film do obejrzenia po raz kolejny, i kolejny...
      • nangaparbat3 Re: piękne filmy o miłości 09.08.11, 22:46
        Prawda?
        Troche się zastanawiam, dlaczego moje dwa ukochane filmy o miłosci (ten i "Wszystko o mojej matce") są o "innej" miłości. Przyszło mi do głowy, że moze wtedy łatwiej o miłość która "niczego nie załatwia". Kiedyś pomyślałam: mam już dziecko, już byłam żoną,mam swój dom i swoje życie, teraz mogę kochać w 100% bezinteresownie. Oczywiście przesada, jakiś "interes" zawsze jest. Koniec końców przypomniala mi sie "Uczta" Platona i miłość idealna między innymi dlatego, że nie ściąga na ziemię nowych dusz. (Platona zawsze za te pomysły nienawidziłam i ciekawa jestem, co z tym wszystkim zrobię - bo to wymyślone dzisiaj wieczorem).
        Wracając do filmu - zachwyciło mnie (też), że tyle w nim zbliżeń twarzy.
        • nowel1 Re: piękne filmy o miłości 09.08.11, 23:08
          Nie ściągają na ziemię nowych dusz również miłości niespełnione... to może tłumaczy, dlaczego "Co się wydarzyło w Madison County" jest dla mnie numerem jeden smile
          • nangaparbat3 Re: piękne filmy o miłości 09.08.11, 23:37
            Nie widziałam tego, może powinnam.
            • kol.3 Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 17:46
              Cudne.
    • falka32 Re: piękne filmy o miłości 09.08.11, 23:00
      Mój najpiękniejszy film o różnych obliczach miłości to "To właśnie miłość" (Love actually). Inne filmy, które są piękne, są na ogół o jednym rodzaju miłości i nie zawsze tym najzdrowszym, choć bardzo ładnym do filmowania czy opisania.
      • nangaparbat3 Re: piękne filmy o miłości 09.08.11, 23:38
        Bardzo ten film lubie, oglądam przynajmniej raz w roku.
    • imasumak Kolos 09.08.11, 23:41
      Uwielbiam ten film
    • wespuczi Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 00:00
      a ja bardzo lubie original sin - www.imdb.com/title/tt0218922/
      po prostu lubie 'zle kobiety' wink
      • nangaparbat3 Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 00:03
        smile
        Ja też. Moje najlepsze przyjaciołki to straszne jędze, których sie ludzie boją.
        • bi_scotti Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 00:24
          Jakos w polowie lat 90tych zdobyl Oscara w kategorii foreign language film - po angielsku tytul jest "Antonia's line", film jest holenderski. Duzo tam pieknych milosci a tekst Antonii w odpowiedzi na kolejna propozycje malzenstwa zlozona przez jej kochanka jest niezapomniana "You still can't have my hand, but you can have the rest" tongue_out
          Jak zaczynam watpic w tzw. "madrosc i milosierdzie kobiet", to film wlaczam i zaraz mi lepiej smile
          • emilly4 Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 00:50
            "Lost in Translation" Sophi Coppoli
            Uwielbiam!
            • nangaparbat3 Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 01:14
              Ciekawe - mnie ten film odrzucił po prostu. Chyba musze go znow obejrzeć, nie żeby się katować - ale zrozumieć, tak wiele osób go uwielbia, a ja dobrze wspominam tylko wrzeszczacego Japończyka.
              • falka32 Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 12:14
                > Ciekawe - mnie ten film odrzucił po prostu.

Wstyd się przyznać, co nie? To jest jedyny film w moim życiu, na którym zasnęłam w kinie.
                • nangaparbat3 Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 19:27
                  O, to się cieszę, jesteś pierwszą osobą, ktorej się nie musze wstydzić w tej kwestii smile
                  Ja nie zasnęłam, za to wyszłam jakaś potwornie zmęczona.
          • nangaparbat3 Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 01:13
            Piosenka jakby z drugiej strony, ale po raz pierwszy słyszałam ją wykonywaną przez kobietę i już tak mi się utrwaliło - że to ona nie chce. O tu
            Właściwie zawsze się z nią identyfikowałam, trochę chyba niestety sad
            • aandzia43 Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 10:20
              Brassensa wielbię, piosenkę też lubię smile
          • aandzia43 Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 10:25
            Polski tytuł "Ród Antonii". Pamiętam smile Antonia, kobieta mądra i silna, skupiająca wokół siebie życie. Znam takie.
    • panna.w.paski Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 01:18
      Moje ulubione filmy to takie o tak zwanym życiu wink, więc siłą rzeczy w pewnym momencie o temat miłości zahaczają.

"Tańcząc w ciemnościach" o poświęceniu i miłości matki do dziecka. Ta przejmująca piosenka 'Scatterheart' kiedy główna bohaterka ucieka z miejsca zbrodni a jej syn krąży na rowerze wokół niej powtarzając 'you just did what you had to do'..Mam łzy w oczach za każdym razem.

"Ciekawy przypadeki Benjamina Buttona" - miłość matki do adoptowanego dziecka, miłość matki i córki, miłość do tańca i wreszcie miłość kobiety i mężczyzny..Uwielbiam ten film bo jest o wszystkim, ale przy tym udaje mu się też być o CZYMŚ.

"Godziny" - to nie miłość jest wspólnym mianownikiem dla tych kobiet, ale wątek miłości między bohaterką graną przez Meryl Streep a Richardem jest czysty i piękny.

'Samotny mężczyzna" podobał mi się bardzo, wzruszyłam się i zaliczam go do tej samej kategorii co powyższe filmy.

Z tych bardziej romantycznych (tj. takich, których głównym wątkiem jest miłość między dwojgiem ludzi), też przemawiają do mnie te, które dają promyk nadziei, ale nie epatują holywoodzkim przesłodzonym happy endem:jak choćby "Once", "Zakochany bez pamięci" czy "Efekt motyla".
    • syswia Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 01:58
      margaret's museum

en.wikipedia.org/wiki/Margaret%27s_Museum
      • bi_scotti Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 02:22
        syswia napisała:

> margaret's museum

smile Stoi na polce kolo "Doktora Zivago", ktory tez sie w tym watku jak najbardziej miesci ...
    • olik81 Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 06:44
      "kiedy mezczyzna kocha kobiete"-moge ogladac non stop
      "love actually"-calkiem,calkiem
      i moj number 1-"SISI"smile))moze ta milosc to nie taka wazna w tym filmie jest ale kocham,uwielbiam,sama nie wiem czemu
    • default Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 07:38
      Bardzo lubię ten:
      pl.wikipedia.org/wiki/Zakocha%C4%87_si%C4%99

• aandzia43 Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 10:28
      "Wall-e"
      www.filmweb.pl/film/WALL%C2%B7E-2008-399328
      Wcale nie żartuję, słodki i wcale nie dla dzieci smile
    • morgen_stern Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 10:29
      Bardzo smutny i melancholijny "Spragnieni miłości":
      www.filmweb.pl/film/Spragnieni+mi%C5%82o%C5%9Bci-2000-1508
      A już sukienki, w których przechadza się główna bohaterka, to po prostu szczyt wszystkiego wink
      • hanalui Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 14:49
        morgen_stern napisała:

> Bardzo smutny i melancholijny "Spragnieni miłości":
        > www.filmweb.pl/film/Spragnieni+mi%C5%82o%C5%9Bci-2000-1508
        > A już sukienki, w których przechadza się główna bohaterka, to po prostu szczyt
        > wszystkiego wink

Kocham ten film, mistrzostwo swiata.

Z innych ktore rzucaja na kolana to:
        Lovers of the Arctic Circle - Kochankowie z kregu polarnego
        stary i juz pewnie wyswiechtany: Kiedy Harry poznal Sally
        The Reader - nie wiem jaki jest tlumaczenie polskie tego filmu
    • niezwykladziewczyna Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 11:25
      Kocham "Głową w mur" mocny i poruszający, dodatkowo mam takiego Birola w domu, to przyjemność oglądania podwójna. Nanga jak nie oglądałaś to koniecznie zobacz- warto.
    • leeloo2002 Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 11:57
      Płac Waszyngtona A. Holland
    • kepucha Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 12:05
      Doktor Żywago
      Królowa Margot
      Slumdog - za miłość szczęśliwą smile.
      • cottonka Re: piękne filmy o miłości 10.08.11, 14:30
        Polski film "Nad rzeką, której nie ma" Nie wiem co jest w tym filmie, a i miłość jakoś nie bardzo szczęśliwa, smutna taka, i chyba dlatego, że taki prawdziwy w uczuciach to mi się okropecznie podoba smile
        Ale lubię i takie:
        "Dzień Świstaka" smile "Zielona karta" , "Wpływ księżyca" z Cher, "West side story"
        I też Lubię "to właśnie miłość" smile
        • emilly4 Re: piękne filmy o miłości 11.08.11, 01:17
          A The Notebook ?? Sliczny film!
          Przeminelo z wiatrem - moge ogladac w kolko smile
          Dirty Dancing,
          Legends of the Fall,
          Breakfast at Tiffany’s,
          P.S. I Love You (zdecydowanie polecam ksiazke ).
          City of Angels....
          • hanalui Re: piękne filmy o miłości 11.08.11, 11:34
            emilly4 napisała:
            > Breakfast at Tiffany’s,
            > P.S. I Love You (zdecydowanie polecam ksiazke ).
            > City of Angels....

Wow...zupelnie o nich zapomnialam, a Breakfast at the Tiffany to jednak ksiazka duzo lepsza smile
            To mi jeszcze przypomnialo jeszcze jeden przepiekny film:
            The pillow book
    • miniplusultra Re: piękne filmy o miłości 11.08.11, 01:54
      Niestety nie widziałam.
      Ale za to mogę polecić Okruchy dnia... z Anthonym Hopkinsem. Cudo.
    • aga.pier Re: piękne filmy o miłości 11.08.11, 06:55
      zdecydowanie Wojna i pokój z Clemence Poesy i Allesio Boni.

"jest różnica pomiędzy prostotą formy a formą prostą"
      • agaja5b Re: piękne filmy o miłości 11.08.11, 14:31
        A widziałaś "Wojna i pokój" Bondarczuka. Jak dla mnie jedna z najlepszych ekranizacji książki jakiejkolwiek i kiedykolwiek.
        • agaja5b Re: piękne filmy o miłości 11.08.11, 14:34
          Fajny jest jeszcze " Admirał", choć prawda historyczna nieco podkoloryzowana, ale obraz piękny, a Elizawieta Bojarskaja -prześliczna. Nieustannie zachwyca mnie też "Życie jest cudem"
    • organza26 Re: piękne filmy o miłości 11.08.11, 12:46
      'Malowany welon' z Naomi Watts i Edwardem Nortonem. Głęboki, mądry film i niestety smutny...
    • karra-mia Re: piękne filmy o miłości 13.08.11, 20:48
      "przeminęło z wiatrem" - kocham książkę, a potem film. Różne odsłony milości.
      "Maska" z Cher. Milość matki do syna, taka prosta, fajna i bezgraniczna.
      • agaja5b Re: piękne filmy o miłości 13.08.11, 21:15
        I ja, i ja też
        • olifra1 Re: piękne filmy o miłości 13.08.11, 21:24
          miasto aniołów - oglądałam lata temu, pamiętam do dziś tą scenę jak ona umiera na ulicy, potrącona przez samochód (jechała na rowerze)
          ciekawy przypadek benajmina buttona - wyłam tak, że m. śmiał się ze mnie
          • olifra1 Re: piękne filmy o miłości 13.08.11, 22:24
            jeszcze mi sie przypomniał : "Dom nad jeziorem" - Sandra Bullock, Keanu Reeves
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka