Dodaj do ulubionych

będą palić czarownicę

21.08.11, 16:21
W Reszlu, gdzie w 1811 spalono ostatnią kobietę oskarżaną o czary, będzie inscenizacja spalenia.
Moim zdaniem ludziom się już zupełnie w głowach przewraca.
Obserwuj wątek
    • czarnaalineczka Re: będą palić czarownicę 21.08.11, 16:23
      dlatego kocham zwierzeta
    • kub-ma Re: będą palić czarownicę 21.08.11, 16:36
      Też usiłowałam ich zrozumieć, ale nie potrafię.
      • kali_pso Re: będą palić czarownicę 21.08.11, 16:44

Coby nie mówić- widziałyście/słyszałyście/czytałyście o jakiejś innej inicjatywie Radziszewskiej w ostatnim czasie?
        Jak dla mnie, ta kobieta to pomyłka- i takie pomysłki zawsze uaktywniają się przy takich historiach, pośledniejszej rangi, na co dzień zaś są zupełnie niewidoczne.

Cóż...może w dzisiejszej prawa czarownicy z Reszla są mocno łamane, prawa żyjących kobiet jakoś mniej...

I żeby było jasne- średnio mi się podoba ta idea na przyciagnięcie turystów, niemniej szlag mnie trafia kiedy działania marketingowe są wazniejsze niż prawdziwe zaangazowanie się w problemy kobiet.
        • nangaparbat3 Re: będą palić czarownicę 21.08.11, 16:56
          Dla mnie to nie jest sprawa drugorzedna. To jest inscenizacja publicznej egzekucji, w dodatku wyjątkowo okrutnej, przeznaczona dla turystów - też rodzin z dziećmi i młodzieży.
          Co prawda mnie też zdumiało, że akurat Radziszewska się wypowiada, ale wyobraź sobie, że takie imprezy się rozpowszechnią. I - jedną rączką podpisujemy ustawę o zakazie bicia dzieci, drugą na festynie pokazujemy im, jak się człowieka pali żywcem. Bo to będzie festyn, czego by restaurator spryciul nędzny nie opowiadał. Mało tego - urządzamy dostępną dla młodzieży (a pewnie i dzieci) inscenizację zamęczenia na śmierć kobiety. A film, na którym atakowane kobiety zatłukły wreszcie mężczyznę- mordercę, jest od lat 18 (Death Proof TArantino).
          I właściwie - cisza.
          A co to by się działo, gdyby ktoś inscenizował pierwszą noc po powrocie Sobieskiego spod Wiednia na ono MArysieńki? No co by się działo???
          • nangaparbat3 Re: będą palić czarownicę 21.08.11, 17:05
            na łono Marysieńki, oczywiście smile
          • tosterowa Re: będą palić czarownicę 21.08.11, 17:12
            Widziałam w telewizji wywiad z bodajże wójtem tej miejscowości, który zripostował Radziszewską, że gdyby obok kobiety palili też mężczyznę, to wszystko byłoby cacy i może za rok tak to urządzą. I jeszcze jaki dumny był, że sam to wymyślił. Na koniec zacytował jeszcze ś.p. klasyka: "he he hehe he he".
            • kali_pso Re: będą palić czarownicę 21.08.11, 17:36

..nie urządzą, bo za rok nie będzie rocznicywinkp
              • dlania Re: będą palić czarownicę 21.08.11, 17:46
                No może zróbmy inscenizację palenia Żydów w Oświęcimiu, a co!
                Ro zwój turystyki ponad wszystko, nawet kosztem gloryfikacji zbrodni. W moich Bieszczadach kilka lat temu postawiono pomnik zbója - tołhaja. Taki sympatyczny, jak pirat z kreskówki.
                • ib_k Re: będą palić czarownicę 21.08.11, 17:50
                  dlania napisała:

> No może zróbmy inscenizację palenia Żydów w Oświęcimiu, a co!

nie podpowiadaj!
                  zrobili już inscenizację likwidacji będzińskiego getta, przy udziale przedszkolaków...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka