Dodaj do ulubionych

Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall

30.08.11, 10:55
biznes.onet.pl/witaj-szkolo-na-pendrivie,18553,4833580,1,news-detal

Co o tym myślicie ? Moim zdaniem ten pomysł ma pewne wady ale dużo więcej zalet...
1. Ślęczenie przed monitorem, ale z drugiej strony dzisiejsze nowoczesne czytniki ebooków nie męczą wzroku i nie szkodzą.
2. Cena - wysoka ale kupujemy go raz i na parę lat może też służyć kilku dzieciom
3. Ebooki są tańsze nić książki
4. Ustandaryzowanie podręczników wreszcie będzie 1 czy 2 a nie 50 do jednego przedmiotu
5. Zdrowie, skończy się noszenie kilogramów w torbach
6. Skończy się marnowanie papieru

Są to oczywiście tylko teorie bo wiadomo że w Polsce jest to nierealne
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 11:01
      Słyszałam dziś o tym. Pomysł rewelacyjny, ale nie przy wysokiej cenie czytników.
      Nie lepiej amerykańskim wzorem wprowadzić uczniowskie szafki w szkołach? Ale do tego trzeba by chyba zreformować cały system nauczania, bo nauczyciele i tak zadają mnóstwo do domu, więc te knigi i tak trzeba dźwigać. Od dziecka zazdrościłam amerykańskim dzieciakom z seriali tych szafek.
      • filipianka Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 11:09
        takie szafki są "wprowadzone" tzn mają być ale nie wszędzie są (tam gdzie samorządy nie mają/nie chcą dać kasy)
        • arwena_11 Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 11:11
          Ale do szafek są potrzebne dwa komplety ksiażek. Moje dzieci mają szafki, a i tak ksiazki nosząsad. Przecież praca domowa w ćwiczeniach, czytanki itd
      • nanuk24 Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 20:36
        Moja amerykanska szkola teraz wprowadza odrabianie elektroniczne odrabianie lekcji. kazdy uczen ma swoja strone domowa, ktora nauczyciele sprawdzaja, a rodzice kontrolujatongue_out
      • azjaodkuchni Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 21:05
        Lekki plecak to się uda... bo dzieci i tak do szkoły noszą wiele skarbów: ulubiony ołówek, książka do biblioteki, pamiętnik i plecak tak czy inaczej ciężki a pomysł min. Hall to dla mnie nic innego jak kiełbasa wyborcza.
    • gryzelda71 Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 11:11
      No nie wiem czy kupisz tylko raz i posłuży gromadce dzieci.
      Poczytać można,a że z tego nic nie wyniknie to luzik.
    • iwles Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 11:15

ebooki nie sa tańsze niż książki drukowane,
      a skoro dotyczy to ograniczenia ilości podręczników, to przecież można to zrobić już teraz, nie potrzebna jest do tego wersja elektroniczna.
      No i niestety, ale ja jestem wzrokowcem i osobiście nie umiałabym się uczyć z czytnika, pewnie musiałabym wcześniej sobie wydrukować całą książkę smile
      • dlania Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 11:22
        To tylko wyższe zyski wydawcow, juz teraz złodziejskie - w przeciwieństwie do innych książek podręczniki czlowiek kupic musi.
        • wioskowy_glupek Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 11:40
          Iwles, wydaje mi się że nie masz racji, przecież ebook to koło 25 zł a w promocji i taniej... a podręcznik szczególnie językowy to czasem prawie 50 zł...

Co do szafek to pomysł o tyle chybiony że muszą być 2 zestawy podręczników w USA zadania odrabia się w szkole a jeśli nie to podręcznik nie jest aż tak potrzebny.
          • lafiorka2 Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 11:44
            Patrzec na tą babę po prostu nie mogę!!!

Pomysł jak pomysł.Pewnie do skutku nie dojdzie.
          • iwles Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 11:50

co do ceny to nie masz racji. Średnio 25 zł to kosztuje jakieś czytadło.
            Popatrz sobie na ceny ebooków popularnonaukowych, ceny identyczne jak wydań papierowych.
            • wioskowy_glupek Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 13:34
              Iwles szczerze to na takie nie patrzyłam więc może faktycznie, ale biorąc pod uwagę, że taki podręcznik się nie zniszczy i nie traci na wartości to może warto ? Szczególnie gdyby wreszcie przestali wydawać po 50 pozycji do 1 przedmiotu...
              • gryzelda71 Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 14:49
                Papierowe też nie zużywają się tak szybko jak zmienia się podstawa programowa.
              • pitahaya1 Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 15:19
                A co z awaryjnością samych urządzeń? To mimo wszystko strasznie delikatne sprzęty. Wiem, bo upuściłam jeden i po ptakach. Reklamację dwukrotnie odrzucili.
                Kto w razie czego da drugi egzemplarz? A jak dzieciak zniszczy to kto kupi drugi? Rodzic?? Niby tak ale co innego skleić ksiązkę a co innego kupić nowy czytnik w cenie...500zł.

Nie bardzo wyobrażam sobie dzieciaka rzucającego czytnikiem na korytarzusmile)
                • mama_kotula Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 18:51
                  Cytat
                  A co z awaryjnością samych urządzeń? To mimo wszystko strasznie delikatne sprzęty. Wiem, bo upuściłam jeden i po ptakach. Reklamację dwukrotnie odrzucili.

I tu chciałam wspomnieć o supporcie Amazonu - bezproblemowo, bez zadawania żadnych pytań, po 3 minutach rozmowy na skype wymienili mi za free Kindla z walniętym ekranem; nowy wysłali zaraz po rozmowie, walniętego mam odesłać, jak mi maila prześlą - koszt wysyłki zwracają.

Niemniej co do meritum się zgadzam - nie wyobrażam sobie, aby dać mojemu dziecku kindla do plecaka. Na porządku dziennym jest ciskanie plecakiem ze schodów, wrzucanie go pod biurko itp.
            • mama_kotula Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 31.08.11, 08:38
              iwles napisała:
              > co do ceny to nie masz racji. Średnio 25 zł to kosztuje jakieś czytadło.
              > Popatrz sobie na ceny ebooków popularnonaukowych, ceny identyczne jak wydań pap
              > ierowych.

Plus do tego: ebooki popularnonaukowe, z milionem tabelek, ilustracji itp. ciężko czytać na najprostszych (czytaj: najtańszych) czytnikach z przekątną 6 cali. Z tego wynika, że dzieci siedziałyby kilka godzin dziennie nad tabletem ze standardowym świecącym ekranem LCD/TFT. Mimo, że w domu tablet posiadam, posiadam też kilka czytników i ogólnie jestem otwarta na wszelkie nowinki techniczne i gadżety, to pierwsza bym protestowała przeciwko takiemu rozwiazaniu.
        • elf1977 Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 31.08.11, 08:34
          Naprawdę wiele dzieci łatwiej i szybciej uczy się z podręczników.
          • verdana Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 31.08.11, 14:58
            Poza tym w podreczniki istnieje mozliwość np. zajrzenia na koniec do slowniczka, do tablic z datami, z wzorami chemicznymi - bez zamykania ksiazki.
            • morekac Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 31.08.11, 15:07
              Ja tam zawsze musiałam sobie popodkreślac niektóre rzeczy...
    • pitahaya1 Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 15:16
      Nie wierzę w to, że po wprowadzeniu urawniłowki ebooki/czytniki stanieją. Będą koniecznością nie gadżetem, za diabła nie stanieją.
      To trochę jak z tymi mundurkami. Były ciekawe pomysły, były i absurdy.
      Ktoś na tym zarobić zechce.

Skończy się marnowanie papieru i noszenie cegieł na plecach. Ale nie wierze w te jednolite książki. Nie chce mi się wierzyć, że nagle cała Polska będzie korzystała z jednego podręcznika do j.polskiego.
      I wspólczuję rodzicom, którzy będa musieli na raz-dwa kupić kilka czytników, po jednym dla każdego dziecka.
      Pomysł fajny ale wykonanie...po polsku.
    • attiya Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 15:21
      od pomysłu do realizacji długa droga
      poza tym sory very, idą wybory, więc trzeba jakoś zachęcić ludzi do głosowania jedynie słuszną partię
    • przeciwcialo Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 15:21
      wielu rodzin nie będzie stac na takie rozwiązanie.
      Podręczniki tradycyjne powinny byc w szkole wypozyczane i słuzyć przez wiele lat.
    • tmk123 Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 16:45
      Moim zdaniem beznadziejny bo
      > 1. Ślęczenie przed monitorem, ale z drugiej strony dzisiejsze nowoczesne czytni
      > ki ebooków nie męczą wzroku i nie szkodzą.
      Ale trudno np kapać się i używać czytnika- jak wpadnie do wody trochę większa strata niz zamoczenie/pochlapanie podrecznika- tridno cos podkreslic zaznaczyć...
      >2.Cena - wysoka ale kupujemy go raz i na parę lat
      Mam watpliwości zwłaszcza w podstawówce łatwo mozna uszkodzić(juz widze jak dzieciaki nie będą biegać rzucac tornistrami itp, ktoś moze ukraść.
      > 3. Ebooki są tańsze nić książki
      Niestety nieprawda, podręcznik jest obowiazkowy więc zapłaci sie tyle ile zażądają. Przecież wydrukowanie książki do angielskiego nie kosztuje 80 zł-pewnie najwyżej 30- a płacimy...
      > 4. Ustandaryzowanie podręczników wreszcie będzie 1 czy 2 a nie 50 do jednego przedmiotu
      Fajnie by było tylko o tym nie ma mowy- Mozna przecież zrobić tak z papierowymi podręcznikami. więc tu bedzie to samo bo przecież nie mamy mieć nowych tylko te same w wersji elektronicznej
      > 5. Zdrowie, skończy się noszenie kilogramów w torbach
      no tu jest szansa na postep smile
      > 6. Skończy się marnowanie papieru
      obawiamsię,że nie- żeby się porzadnie nauczyć ja muszę mieć wydrukowane- z komputera nie potrafię ai i pewnie nauczyciele będż kazali kawałki drukować bo coś tam ważnego itp...

• iuscogens Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 20:38
        Niezbyt rozumiem dlaczego jedna wersja podręczników może wystąpić tylko w postaci elektronicznej, srednio to logiczne.
        Jak dla mnie to wiadomość z gatunku nowinek wyborczych.
        • verdana Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 22:49
          W chwili obecnej - bez sensu. Do podreczników, bogato ilustrowanych nie wystarczą czytniki, aby miały poziom książek dziecko musi miec laptop. laptop zycje przeciętnie 3 lata powiedzmy, a laptop codziennie noszony do szkoły - może rok?
          W dodatku taki drobiazg - laptopy, a nawet czytniki nie działają na korbkę, tylko na prąd. W szkołach nie ma tylko gniazdek.
          O takich drobiazgach, jak to, ze dziecko, ktore ma przed sobą papierową książkę, moze najwyżej się nudzić, a to z laptopem moze grać na lekcji (jak masowo czynią to studenci) nie wspomnę.
          • phantomka Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 23:04
            W szkole córki są już pierwsze tablice interaktywne. Dyrektor mówił, że wszystko zmierza do tego, że w ciągu najbliższych lat, dzieci nie będą pracować z zeszytem, ale komputerem, więc i siłą rzeczy takie podręczniki staną się normą. Mi się osobiście taki pomysł nie podoba, ale ja jeszcze starej daty i wolę czytać tekst na papierze niż z monitora.
          • mama_kotula Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 30.08.11, 23:53
            Cytat
            W dodatku taki drobiazg - laptopy, a nawet czytniki nie działają na korbkę, tylko na prąd. W szkołach nie ma tylko gniazdek.

Co do laptopów się zgodzę, potrzebują prądu, mój - miesięczny macbook - na pełnym naładowaniu średnio wytrzymuje ok. 8 godzin (do 11h), macbook mojego faceta po roku już tylko ok. 2,5 godziny.

Prąd w czytniku jest konieczny przez mniej niż 1,5 sekundy, bo tyle trwa odświeżanie strony. Bateria Kindle wystarcza na ponad 8 tysięcy "przewróceń strony", w Nook - 25 tysięcy. Dla porównania, Eclicto Kolportera wzbudził śmiech chwaląc się zawrotną żywotnością baterii na 700 przewróceń strony tongue_out
            • verdana Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 31.08.11, 08:41
              W czytniku syna - uzywanego parę godzin dziennie od listopada - już siada bateria. Wytrzymywała 8 godzin, wytrzymuje 5. Pamietaj, ze dzieci będą musiały korzystać z czytnikow znacznie więcej, niż przecięny "czytacz" - codziennie kilka godzin.
              I na 110% połowa dzieci nie będzie pamiętała o doladowaniu codziennie w domu wieczorem. Więc gniazdka być muszą.
              I znając podreczniki - kolorowe ilustracje - o czytnikach w ogóle nie ma mowy. A jesli juz, to po zawrotnej cenie.
              • mama_kotula Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 31.08.11, 09:09
                Cytat
                W czytniku syna - uzywanego parę godzin dziennie od listopada - już siada bateria. Wytrzymywała 8 godzin, wytrzymuje 5.

Jaki to jest model czytnika? Bo prawdę mówiąc, pierwszy raz slyszę o takim, któremu bateria siada po 8 godzinach używania.

Cytat
                Pamietaj, ze dzieci będą musiały korzystać z czytnikow znacznie więcej, niż przecięny "czytacz" - codziennie kilka godzin.

Verdano, ale czytnik pobiera energię elektryczną tylko podczas odświeżania strony. To nie jest tak, że bez przerwy ciągnie prąd. Nie bardzo rozumiem. Ja korzystam z czytnika intensywnie 2-3 godziny dziennie (intensywnie = odświeżenie strony co kilka sekund przez 2-3 godziny, nie sądzę, aby podczas lekcji dzieci robiły to z tą częstotliwością) - ładuję góra raz na dwa tygodnie, a nawet rzadziej.
                W dodatku jest to najtańszy obecnie dostępny w Polsce model czytnika z e-papierem - ok. 400zł.

Cytat
                I znając podreczniki - kolorowe ilustracje - o czytnikach w ogóle nie ma mowy.

A tu się jak najbardziej zgadzam. Zatem jeśli by coś miało być, to najprawdopodobniej chińskie byle jakie tablety z systemem androida.

Na szczęście mam doskonałą świadomość, że wszelkie chrzanienie o e-podręcznikach i tabletach dla każdego to li i jedynie wyborcza kiełbasa, więc jestem spokojna.
                • verdana Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 31.08.11, 09:19
                  Moze wytrzymywała dłużej, ale jesli wytrzymuje okresloną ilość przerwacania kartek, a nie czas, to zaznaczam, ze syn czyta niezwykle szybkosmile Czyli ma nadwymiarową ilość przewracanych stronsmile
                  • mama_kotula Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 31.08.11, 09:28
                    Verdana, ja przewracam stronę średnio co 3 sekundy, bo na czytniku mam tak ustawioną czcionkę i interlinię, aby ogarniać wzrokiem pół strony na raz.

W te 8 godzin żywotności baterii jakoś mi się nie chce wierzyć - tyle zapewniał producent? o.O I błagam, ciekawość mnie zeżre - jaki to jest czytnik?
                    Jeśli to jest Kindle i jeśli wytrzymywałby na baterii - nowej - tylko 8 godzin ciągłego czytania, to kwalifikowałoby się to do wymiany gwarancyjnej.
                    • verdana Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 31.08.11, 14:54
                      Na 100% nie Kindle. To wiem. natomiast marki nie pamiętam, a syn oddalił się z dziewczyna w siną dal i nie bedę im przeszkadzać chwilowo...
                      Być moze jest to też kwestia rodzaju eksploatacji - syn nie rozstaje się ani na moment z czytnikiem, nosi go wszedzie ze sobą. No i potrafi przeczytać półtorej ksiązki dziennie...
                      • asia_i_p Re: Elektroniczne podręczniki - nowy pomysł Hall 31.08.11, 21:00
                        To dalej przy dobrej baterii tak nie działa. Niech wyłącza WiFi jak nie korzysta, ono potrafi zżerać bardzo "rozglądając się" za najbliższą siecią.
            • ciociacesia kotula 31.08.11, 10:36
              to jeszcze zalezy jaka sobie wielkosc czcionki ustawisz
              wieksza czcionka - wiecej przewrocen - dla mnie pomysl jest bez sensu - w podreczniku sie podkresla, podreecznik ma wiekszy format, kindle jest drogi, stanowczo za drogi dla naprawde wielu rodzicow.
              • mama_kotula Re: kotula 31.08.11, 14:45
                ciociacesia napisała:
                > to jeszcze zalezy jaka sobie wielkosc czcionki ustawisz
                > wieksza czcionka - wiecej przewrocen - dla mnie pomysl jest bez sensu

Więcej przewróceń, ale mniej pikseli do odświeżenia smile
                Dane producenta wyliczane są na podstawie przewróceń na zasadzie: cała strona biała -> cała strona czarna. Czyli na podstawie odświeżenia wszystkich pikseli.
                • ciociacesia sie nie znam 31.08.11, 14:53
                  tylko pamietam jak sie moj P dziwowal ze mi tak szybko bateria pada jak gre o tron czytalam, a potem powiedzial 'aaa bo ty masz duza czcionke'
                  tylko ze to raczej w dniach liczone bylo niz godzinach a czytalam z 6 godzin dziennie
                  • verdana Cena... 31.08.11, 15:04
                    Tylko ktoś, kto kompletnie nie myśli, może powiedzieć, ze w obecnej sytuacji e-podreczniki będą tansze.
                    1.Cena samego urzedzenia, przyjmijmy nawet 400-500 zł. Czyli, aby bylo taniej , podreczniki - wszystkie! musiałyby kosztoawć nie więcej niż 100-150 zł.
                    2. Kazdy, kto ma komorkę i dziecko, wie, ze komorki "się zużywaja" , przynajmniej w przypadku niektorych dzieci zadziwiająco szybko. laptop, tablet itd i tak nie jest trwalym urzadzeniem - w rekach dziecka przetrwa pewnie rok do dwóch.
                    3. Jesli dziecko ma nosić urzadzenie do szkoły, to przewiduję, ze nawet krócej... Czyl w kazdym momencie roku szkolnego trzeba byc przygotowanym na wydatek rzedu 500 zł. co najmniej. A jeśli dziecko ma nie nosić do szkoły? To oznacza, zę musi miec dwa urzadzenia, nieprawdaź?
                    4.Przyjmijmy, ze ministerstwo nie zaklada "będzie tanio, bo sobie spiracą". Zatem licencja będzie zapewne na komputer - padnie laptop, trzeba odkupić wszystkie podreczniki. Dla kolejnego dziecka też trzeba kupować wszystkie od nowa, czyz nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka