Dodaj do ulubionych

czy mogą być dżinsy?

31.08.11, 14:11
Czy któraś z Was wysyła syna na rozpoczęcie roku szkolnego w zestawie koszula + dżinsy?
Pytam bo odkrylam dziś że mój mały wyrósł z eleganckich dyżurnych spodni a szczerze nie mam ochoty na wizytę w galerii handlowej akurat dzisiaj uncertain
Obserwuj wątek
    • jamesonwhiskey Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 14:16
      a po co, nie lepiej dres kreszowy ?

a potem zdziwienie ze nie umieja sie ubrac odpowiednio do okazji
      • budyniowatowe Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 14:20
        jamesonwhiskey napisał:

> a po co, nie lepiej dres kreszowy ?
        >
        >
        > a potem zdziwienie ze nie umieja sie ubrac odpowiednio do okazji

Ale chopie to Ty nie wiesz, ze w Polsce dzinsy to stroj elegancki wink
        • budyniowatowe Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 14:20
          budyniowatowe napisała:

> jamesonwhiskey napisał:
          >
          > > a po co, nie lepiej dres kreszowy ?
          > >
          > >
          > > a potem zdziwienie ze nie umieja sie ubrac odpowiednio do okazji
          >
          > Ale chopie to Ty nie wiesz, ze w Polsce dzinsy to stroj elegancki wink

Mialo byc chlopie.
          • tezee Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 14:28
            OMG zawsze były eleganckie porty w tym roku sie zawiesiłąm i nie mam na stanie musiałabym sie udać na zakupy w tłumie, źle sie czuje , nie mam nikogo kogo mogłabym wyslać. Dlatego pytam.
            • pulcino3 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 14:34
              mój idzie w garniturze

ale z musuuuu, jak bym nie miała akurat wyjściowego (bo - brak kasy, bo- to na jutro a już w pół do 3-ej i ciężko takie coś na niego last minute kupić), to bym puściła w dżinach, choć sama bym cierpiała, że o to nie zadbałam wcześniej i na odp*ol poszedł.
              nie lubię czegoś takiego, u mnie musi być wszystko przygotowane, zaplanowane wcześniej obojętnie jaka okazja, nie cierpię olewajstwa.
              • deela Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:09
                nie sadzisz, ze garnitur to lekka przesada? jesu kiedys wystarczyl stroj galowy - biala koszula ciemny dół, a teraz garnitur potrzebny?
                • przeciwcialo Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:24
                  W niektórych szkołach garnitur to strój galowy.
                • pulcino3 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 21:48
                  nie sądzę
          • porann-akawa Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 14:28
            wg mnie mogą -moje dziecię idzie jutro w dżinsach (ciemne) i białej koszuli
            • a-ronka tylko dzinsy 31.08.11, 14:31
              do 6 klasy podstawówki dzinsy.Powyzej spodnie eleganckie. Koniec -kropka
              • tacomabelle Re: tylko dzinsy 31.08.11, 14:35
                Niekoniecznie "eleganckie", wtedy trzeba zainwestowac też w półbuty, mogą być też i ciemne czy nawet beżowe płócienne do jasnej koszuli.
                • aneta-skarpeta Re: tylko dzinsy 31.08.11, 14:40
                  moj idzie w ciemnych spodniach- plociennych typu casual, biala koszula, sweterek w serek czarny

dla mojego syna to szczyt elegancji, zupelnie zbędnywink
    • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 14:38
      Możesz.Zapewniam,ze dziecko i ty przeżyjeciesmile
      • hexella Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 14:41
        czego zywym dowodem jestem ja oraz moje dziecismile

takie wątki zawsze mi uświadamiają, że bycie czarną owcą to mój znak firmowy.
        • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 14:52
          W zeszłym roku na palcach jednej ręki policzyłam dzieci ubrane "stosownie do sytuacji"(gajery,spodnie garniturowe,krawaty).
          A czym tak na marginesie czarne,materiałowe nie w kancik spodnie ze smyka różnią się od czarnych dzinsów?
          • hexella Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:00
            Gryzelda, kulturalnie obyta osoba nie zadaje takich pytań! Kulturalna osoba to WIEsmile

Dla mnie to wiedza tajemna, której w swej prostocie nie ogarniam.
            • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:02
              No pytam,bo chce w końcu wiedzieć,zeby potem pisać,że będzie ubrany w ciemne materiałowe spodnie,bo w dzinsach to obciach.
    • gaskama Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 14:41
      U syna w klasie większość chłopców w dżinsach przychodzi (podstawówka). Tylko takich prostych, często granatowych. I do tego koszula. W garniturach komunijnych przychodzą nieliczni.
      • jasiek33 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 14:50
        Gdybym mojego 9 latka chciała wcisnąć w elganckie spodnie , a nie daj Boze garnitur, to by się wściekł. Ubrany w bardziej "eleganckie" ubranie mówi, ze wygląda jak debil. Moze ja tak nie uważam, ale mali chłopcy w bistorowych garniturkach i fajansiarskich połbutach wygladają wg mnie żałośnie. Będzie miał nowe (nie poszarpane), proste jeansy i koszulkę polo biało granatową .
        • jamesonwhiskey Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 14:59
          > a jak debil. Moze ja tak nie uważam, ale mali chłopcy w bistorowych garniturkac
          > h i fajansiarskich połbutach wygladają wg mnie żałośnie. Będzie miał nowe (nie

to akurat od ciebie zalezy czy mu kupisz bistorowy garniturek i fajansiarskie buty
          • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:03
            Ja nie kupie żadnego i luzik.
          • iziak80 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:07
            tak tak, bo wybór czaderskich garniturków i fantastycznych półbutów po prostu zwala z nóg!
            • pitahaya1 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:22
              Zwłaszcza, gdy dziecię ma 150cm, czyli ani to komunia ani wesele.
              • aneta-skarpeta Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 19:02
                albo jak moj wzrost mial na 134, ale chudosc na 128 mimo wyboru rozm przy kazdym wzroscie

jak kupowalam garnitur na komunie to niby wszystkiego w brod, ale wszystko identyczne

a 1500 na garniak na rok to nie wydamtongue_out

i tak wydalam za duzo
    • zuzanka79 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 14:47
      Może, i mój najprawdopodobniej też pójdzie ale w sztruksach , bo mu jeszcze tych eleganckich nie mierzyłam. A tak mi się wyciągnął przez wakacje, że mogą być przykrótkie.
      Choć ja jestem jednak tego zdania, że tak jak kombinezon na zimę, kalosze i kurtkę na deszcz dziecko powinno mieć odpowiedni strój galowy składający się właśnie z czarnych spodni (takich materiałowych eleganckich) i białej koszuli w przypadku chłopca oraz czarnej spódniczki i białej bluzki w przypadku dziewczynki. Na takie okazje jak apele wszystkim dżinsom mówię nie.
    • iziak80 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 14:47
      mój idzie w ciemnych dżinsach. Jak widzę chłopców wystrojonych w garniturki, koszule, może jeszcze krawaciny i muchy, aha i piękne półbuty, to mam odruch wymiotny
      • hexella Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 14:55
        tak, i to wszystko z oszałamiająco uroczystej okazji postania godziny na szkolnym dziedzińcu, pogadania z dawno niewidzianymi kolegami i spisania w klasie planu lekcjiwink
      • jasiek33 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 14:58
        W tym kontekście już sie łapie za głowę jak ja przezyję zakup "garnituru" na komunię a potem moje dizecko jego założenie. Będzie miał traumę na resztę życiasmile))))))))
        • iziak80 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 14:59
          jasiek33 napisała:

> W tym kontekście już sie łapie za głowę jak ja przezyję zakup "garnituru" na ko
          > munię a potem moje dizecko jego założenie. Będzie miał traumę na resztę życiasmile
          > ))))))))

też się nad tym zastanawiam...
          • deela Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:13
            a czemu garnituru? moze pojdzie w albie suspicious?
            • aneta-skarpeta Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 19:03
              moj mial komze
      • jamesonwhiskey Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:03
        > krawaciny i muchy, aha i piękne półbuty, to mam odruch wymiotny

a ja uwazam ze nie trzeba sie na sile integrowac z nizinami spolecznymi
        i ich odruchami wymiotnymi na widok schludengo i odpowiedniego do okazji ubioru

swietna nauka dla dzieciaka ze nie musi rownac w dol
        • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:05
          Okazją tą nazywasz 10 min apel(dzieci stłoczone na korytarzu)i przejście do klasy w celu spisania planu?
        • iziak80 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:06
          smile Image - stary - malutki kompletnie do mnie nie przemawia. Tyle w temacie smile
          • jamesonwhiskey Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:25
            > smile Image - stary - malutki kompletnie do mnie nie przemawia. Tyle w temacie smile

moze masz zle wyobrazenie o tym jak mozna wygladac

https://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTIvnBqKg-wnBAVbK5HKqwJoebyh6I_9AQ8WilJk1o7edInTI_EOQ
            • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:28
              Prawdziwa elegancjawink
            • gaskama Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:39
              ???? Najwyraźniej są różne definicje słowa elegancja.
              • jamesonwhiskey Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:42
                > ???? Najwyraźniej są różne definicje słowa elegancja.

no najwyrazniej
                mlody to nie musi byc kopia starego pryka w kamizlece
                wiecej mu wolno
                ale marynarka i krawat jest
                • gaskama Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:43
                  Myślę, że na party u ambasadora Bangladeszu też by było nie na miejscu.
                • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:46
                  A... jak wyznacznikiem elegancji jest krawat i marynarka nie mam więcej pytań
                  • jamesonwhiskey Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:50
                    > A... jak wyznacznikiem elegancji jest krawat i marynarka nie mam więcej pytań

no jest jeszcze
                    dinner jacket, frak i smoking ale to juz na troche inne okazje

jeansy w ramach elegancji no nijak sie nie mieszcza
                    • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:53
                      A dzinsowa marynarka?wink
                      • jamesonwhiskey Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:58
                        > A dzinsowa marynarka?wink

jak jestes sprzedawca zimniokow na bazarze , no to jak najbardziej
                        • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:01
                          A jak 6 latkiem w zerówce?
                          • jamesonwhiskey Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:14
                            > A jak 6 latkiem w zerówce?

sproboj uruchomic procesy myslowe
                            skoro 6 cio latek nie jest sprzedawca na bazarze czy alfonsem
                            no to mu nie pasuje , to jest chyba dosyc jasne

na marginesie to sie chyba zatrzymalas we wczesnych latach 90tych

jakies bistorowe kamizelki jeansowe marynarki dla przypomnienia mamy 2011 i takie wynalazki to raczej ciezko w sklepach znalezc
                            • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:17
                              Ale po co ten nerw.
                              Ubieraj dzieciaak w co chcesz i trwaj w przekonaniu,że jak pójdzie w lnianej marynarce to w świecie biznesu za 20 lat jak ryba w wodzie się odnajdzie.
                              • jamesonwhiskey Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:26
                                > Ubieraj dzieciaak w co chcesz i trwaj w przekonaniu,że jak pójdzie w lnianej ma
                                > rynarce to w świecie biznesu za 20 lat jak ryba w wodzie się odnajdzie.

jesli zrozumie ze stroj dobrany odpowiednio do okazji moze mu tylko pomoc
                                no to powiem ze jest o krok blizej od sukcesu niz ten kto tego nie wie
                                • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:27
                                  Cały czas o 6 latku piszesz?
                                  • jamesonwhiskey Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:31
                                    > Cały czas o 6 latku piszesz?

im wczesniej tym lepiej , myslisz ze potem nastolatka przekonasz do wlozenia spodni materialowych, nie rozsmieszaj mnie
                                    • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:32
                                      To ty mnie nie rozwalaj.
            • pitahaya1 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:24
              Ale na tym zdjęciu chłopak ma właśnie jeansy.
              Mój syn ma dwie marynarki tego typu, pasujące do spodni w kant jak i zwykłych jeansów.
              I jedną z nich założy właśnie na rozpoczęcie roku.
              • jamesonwhiskey Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:29
                > Ale na tym zdjęciu chłopak ma właśnie jeansy.

no to chyba piszesz nie o tym zdjeciu
                normalne spodnie materialowe
                • pitahaya1 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:45
                  Ty tam spodnie w kant widzisz? Może i taksmile
            • rosapulchra-0 Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 08:00
              To mi wygląda na obowiązkowy szkolny mundurek, a nie elegancki garnitur. Szkoda, że na żywo nie widzisz, jak dzieciaki się noszą w takich mundurkach..
        • hexella Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:08
          wskaż mi uroczyste elementy rozpoczęcia roku szkolnego...
          bo chyba nie chodzi o odśpiewanie hymnu?
          • jamesonwhiskey Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:20
            > wskaż mi uroczyste elementy rozpoczęcia roku szkolnego...
            > bo chyba nie chodzi o odśpiewanie hymnu?

a wkaz mi uroczyste momenty powiedzmy rozmowy o prace
            nawet hymnu nie spiewasz

albo powiedzmy nie formalne garden party w ambasadzie bangladeszu
            tez malo uroczystych elementow a byle jak sie pokazac nie wypada

i nie chodzi akurat o sama uroczystosc tylko jak pisalem nauka pewnego nawyku ze czasem trzeba wygladac jak czlowiek
            • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:26
              Tylko w garniaku jest się człowiekiem?
              • jamesonwhiskey Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:40

> Tylko w garniaku jest się człowiekiem?

zaczelo sie od spodni a skonczylo na garniturze
                no i ok

co do pytania nauczy sie chodzic w garniturze, to moze zrobi wiecej zeby nie chodzic potem w drelichu
                • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:47
                  Z pewnością jak wtoczę 6 latka w garniak zapewnię mu świetlana przyszłość hehehe.
              • madzioreck Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 00:53
                Nie, dżizas, na golasa też się jest człowiekiem...
            • hexella Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 19:56
              a wkaz mi uroczyste momenty powiedzmy rozmowy o prace
              nawet hymnu nie spiewasz

rozmowa o pracę jest formą egzaminu, gdzie cały anturaż wzmacnia (lub osłabia)merytorykę. Nie ma sensu opisywać chyba znaczenia stroju na rozmowie, a tu jest mowa o godzinnej zbiórce pod szkołą, którą w zasadzie możnaby olać (bo wydarzenie ma mierne znaczenie w roku szkolnym) ale zwykle po nim następuje spotkanie w klasie i robocze obgadanie kilku kwestii. Doprawdy nie widzę by obecność dzinsów na tyłku dziecka kolidowała z całościąsmile
              • jamesonwhiskey Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 20:40
                > klasie i robocze obgadanie kilku kwestii. Doprawdy nie widzę by obecność dzins
                > ów na tyłku dziecka kolidowała z całościąsmile

nie, nie koliduje, krotkie bahamy i koszula w palmy tez w zasadzie nie koliduje ,
                co staram sie przekazac a nikt tego nie moze pojac , w zasadzie nic nowego na tym forum

ze to jest pewnego rodzaju nauka, ze sa okazje na ktore nie chodzimy w jeansach i ubieramy sie odpowiedio

oczywiscie moza sie nosic jak sie chce

https://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTD0_Diqn-PrpVPh_J5MqXau77Uu2uP2mGH60kRw0KBKUVBtlglS-GwfiPkdg

ale uwazam ze nie zawsze wypada, a taki pomysl zeby sie bujanc w swoimnowym dresie na wesele tez sie nie bierze z nikad

• gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 21:08
                  Ten w dresie to zapewne niegdysiejszy 6latek co w czranych dzinsach przyszedł na rozpoczęcie roku szkolnego.
                  Żeby życie było takie proste..........
                • noemi29 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 23:58
                  nie, nie koliduje, krotkie bahamy i koszula w palmy tez w zasadzie nie koliduje
                  > ,
                  > co staram sie przekazac a nikt tego nie moze pojac , w zasadzie nic nowego na t
                  > ym forum
                  >

ja pojmuję, i choć mam dopiero dwulatka to ubieram go stosownie do okoliczności (tak, tak w ten osławiony "garniak" też) dla mnie dżinsy na rozpoczęcie roku są niedopuszczalne,
                  sądząc po wpisach to moje dziecko w przyszłości, gdy podejmie obowiązek szkolny, będzie jednym z nielicznych ubranych stosownie do okliczności sad
    • jasiek33 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:01
      Ale żeby nei było - sztruksy jak najbardziej, granatowe, czarne -znacznie bardziej "eleganckie" niz dżinsy - u nas też funkcjonują, do tego koszulka polo, sweterek w serek błękitny, granatowy i taki mały facet wyglada suepr a nie jak stary malutki. Najczęściej te spodnei dla chłopców nie są z super materiałów, są za duże - generalnie masakra!
    • ewaewa123 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:04
      Zdecydowanie, czysta biała koszula i czyste wyprasowane dżinsy wystarczą. To nie wesele, ślub , komunia, czy pogrzeb. Czysto i schludnie. Tak przychodzi większość uczniów.
    • triss_merigold6 Mogą 31.08.11, 15:05
      Mogą. Moje idzie w dżinsach i koszuli. Spodni czarnych "garniturowych" nie posiada i nie zamierzam takowych na razie kupować.
      • a-ronka kupisz,kupisz 31.08.11, 15:12
        na komuniętongue_out
        • joanna_poz Re: kupisz,kupisz 31.08.11, 15:17
          > na komuniętongue_out

na szczęscie niektórych to nie dotyczysmile
        • triss_merigold6 Re: kupisz,kupisz 31.08.11, 15:32
          Moje nie będzie komunizowane.
          • przeciwcialo Re: kupisz,kupisz 31.08.11, 16:35
            Jest opcja że zostanie na msze komunijna zaproszone przez dzieci z klasy, wtedy eleganckie portki przydadzą się wink
            • gryzelda71 Re: kupisz,kupisz 31.08.11, 16:37
              Ale pisząc eleganckie nie masz na myśli takich na kancik ze smyka z gumka w psie?
              • przeciwcialo Re: kupisz,kupisz 31.08.11, 16:39
                Nie wiem jakie sa w smyku.
            • triss_merigold6 Re: kupisz,kupisz 31.08.11, 16:47
              To nie pójdzie i to nie ze względu na brak stosownych spodni. D
              Nie chodzi o kasę.
              Nie podobają mi się mini garnitury dla chłopców, odziewanie kilkulatków w kamizelki i spodnie w kancik. Nie podoba mi się, zgrzyta i w ogóle nie.
              • przeciwcialo Re: kupisz,kupisz 31.08.11, 17:14
                Abstarhujac od spodni w kancik- powaznie nie poszłabyś z synem na msze komunijna gdyby został przez dzieciaki zaproszony?
                • joanna_poz Re: kupisz,kupisz 01.09.11, 12:25
                  powaznie nie poszłabyś z synem na msze komunijn
                  > a gdyby został przez dzieciaki zaproszony?

pytasz czy ona by poszla.
                  raczej trzeba by zapytac czy syn byłby chętnysmile

moj obawiam się, że by nie poszedł.
                  "dzięki" religii w szkole wyrobił sobie zdecydowane poglądy, ze nie wierzy w boga, nie lubi się modlić i nie lubi chodzić do kościołasmile
                  i pomyslec ze za czasów przedszkolnych miałam dziecko neutralne światopoglądowowink
                  • przeciwcialo Re: kupisz,kupisz 01.09.11, 15:20
                    A kto kazałby się wam modlic w kościele. Chodzi o obecność. Jako niewierząca nie poszłabyś na czyjś slub czy pogrzeb z obawy że każą ci sie modlić? To przegiecie w druga strone. Chodzi raczej o obecnośc z kolegami w waznej dla niech chwili.
    • deela Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:08
      a wiesz, ze tez sie nad tym zastanawiam, dziecina wyrosla jak raz z wyjsciowek, do jutra nie zdaze kupic, a dzinsy akurat mam, ladne, ciemnogranatowe, proste (nie bojówki i nie mają żadnych aplikacji) nowe.... w koncu to tylko zerowka i chyba pojdzie w dzinsach
      • tacomabelle Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:13
        Idąc za radą garniturówek co wszystko muszą mieć dopięte i biorąc po uwagę tempo przyrostu u moich dzieci, co roku musialabym inwestować w nowy gajerek i buty, jedyna oszczędność to że młodszy chodziłby w Bossie po starszym wink
        • andaba Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:36
          Moim zdaniem, jeżeli nie jest dokładnie ujęte w statucieszkoły jakie to mają być spodnie, spokojnie można dziecko ubrać w ciemne, porządne dżinsy. Mój najmłodszy pójdzie własnie w czarnych dżinsach, (oraz w koszuli i marynarce), mimo że ma garniturowe. Ale nie lubie tych portek w kancik, chłopakowi, który pewnie zainauguruje rok szkolny jeżdżeniem po korytarzu na kolanach garniturowe portki wręcz nie przystoją smile
        • zuzanka79 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:37
          tacomabelle napisała:

> Idąc za radą garniturówek co wszystko muszą mieć dopięte i biorąc po uwagę tem
          > po przyrostu u moich dzieci, co roku musialabym inwestować w nowy gajerek i but
          > y, jedyna oszczędność to że młodszy chodziłby w Bossie po starszym wink

Ale zakup co zimę np. butów narciarskich można przełknąć bez dyskusji, to samo zakup innych 'okazjonalnych' strojów np. na zajęcia pozalekcyjne też, i to jest naturalnie wpisane w koszty posiadania dziecka, tak?
          Ile kosztują takie spodnie? Max 100 zł, nie raz na promocji nawet 39,90. Więc o jakiej oszczędności piszesz.

A oto pojęcie stroju galowego w z jednej z klas w szkole syna ( dzieci wyróżnione) splesnica.wodip.opole.pl/zdjecia/20102011/zakonczenie%20roku/images/1__32_.jpg

A tu inna klasa splesnica.wodip.opole.pl/zdjecia/20102011/zakonczenie%20roku/images/1__28_.jpg

Która się lepiej prezentuje twoim zdaniem?
          • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:43
            szczerze?
            Dzieci z pierwszego zdjęcie żdziebo sponiewierane(może za długo na dyplomy czekały i czas se urozmaiciły bieganiem?)
            Na drugim dzieci z gatunku spokojnych.
            Zadne z tych zdjęć nie przedstawia zalecanej tu na forum elegancji.
            • jamesonwhiskey Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 15:57
              > Dzieci z pierwszego zdjęcie żdziebo sponiewierane

rozmemlane w jeansach nazywasz lekko sponiewierane

> Na drugim dzieci z gatunku spokojnych.

normalnie wygladajace czyli spodnie koszula z gatunku spokojnych

widzisz zaprzeczajac, sama potwierdzasz ze stroj wplywa na odbior czlowieka
              • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:09
                Tak nazywam.
                Tak jak i chłopców w bistorowych kamizelkach nie nazwę eleganckimi.
            • zuzanka79 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:04
              Na pierwszym zdjęciu dzieci z drugiej klasy więc powinny już na dupsku wysiedzieć cierpliwie wink
              Na drugim zdjęciu klasa pierwsza najgorsza dyscyplinarniewink jaką szkoła miała od 10 lat. Taką opinię ma klasa mojego syna.
              • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:10
                To cała klasa taka liczna?
                • zuzanka79 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:16
                  Nie, nie cała klasa, w klasie jest 18 dusz wink
            • kali_pso Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:34

tiaaa, jasne...sponiewieranie wyziera dlatego, że dzieciaki ubrane od sasa do lasa- dzinsy, krótkie spodenki, buty zakryte, sportowe itd.- obraz nędzy i rozpaczy jedynie.
          • triss_merigold6 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:00
            Kimona na judo moje dziecko używa 2x w tygodniu, mundurek harcerski wkłada 1-2x w tygodniu + cały obóz.
            Rozpoczęcie i zakończenie roku szkolnego to IMO trochę za mało, na wesela/chrzciny/komunie/inne w kościele nie chodzimy, a święta i wyjścia do teatru może zaliczać w sztruksach albo właśnie ciemnych, prostych dżinsach.
            • zuzanka79 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:18
              My na nartach w zależności od pogody spędzamy do kilkunastu dni w roku. W ubiegłym roku młody na nartach był 4 ( słownie: cztery ) razy. Buty używane buty kosztowały ponad 150 zł. Czy będą dobre tej zimy się niedługo przekonamy. Jak widać mamy różne priorytety wink
            • lolinka2 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:35
              teatr w jeansach?
              A feeee... ideał sięgnął bruku.

Moje dzieci idą w spodniach/ spódnicach granatowych/czarnych + białe koszulowe bluzki do tego.
              • triss_merigold6 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:44
                Jak premiera w Narodowym to dżinsom mówię "nie", ale na przedstawienie lalkowe w teatrze "Baj" - spoko. W minionym roku szkolnym do teatru z młodym chodziliśmy średnio raz w miesiącu i jakieś 90% panów ojców występowało w dżinsach lub sztruksach i koszulach albo w zestawie marynarka casual + koszula.
                Dżinsy/sztruksy i koszula z kołnierzykiem.
                Za młodu bardzo chciałam ubrać się stosownie do miejsca i wieczorem do opery na przedstawienie premierowe wybrałam się w prostej ale wyraźnie wieczorowej sukience. Byłam jedyna tak odstrojona i wyjątkowo głupio się czułam.
              • drinkit Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 17:20
                lolinka2 napisała:

> teatr w jeansach?
                > A feeee... ideał sięgnął bruku.

A kiedy ostatnio byłaś w teatrze? Czasy się zmieniają, teatr (szczególnie ten off czy współczesny) bardzo się zdemokratyzował (rzekłabym że już jakiś czas temu) i poza premierą w narodowym sztywny ubiór "na galowo" średnio pasuje. Mniej więcej tak jakbyś na wernisaż do Zachęty ubrała się "wieczorowo-elegancko z piórkiem w tyłku".
          • tacomabelle Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 19:06
            Pudło, na nartach nie jeżdzą. Na snowboardzie też nie. Nie są więc trendy wg emaminych standardów big_grin

Ale uprawiają inne sporty.

A jeśli nawet, wolę wykosztować się na kombinezon i buty, z których skorzysta dobrych parę razy w roku, niż na badziewne spodenki, ktore zaloży raz w roku na godzinę.
            • zuzanka79 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 19:29
              Odpowiadasz na:
              tacomabelle napisała:

> A jeśli nawet, wolę wykosztować się na kombinezon i buty, z których skorzysta d
              > obrych parę razy w roku, niż na badziewne spodenki, ktore zaloży raz w roku na
              > godzinę.

To u was w szkole tylko jeden apel w roku szkolnym na którym obowiązuje strój galowy?
              Mój młody na galowo chadzał średnio raz w miesiącu plus uroczystości wewnątrz klasowe typu wigilijka, dzień babci, dzień matki.
              • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 19:55
                Serio raz w miesiącu uroczystość szkolna w stroju galowym?
                • zuzanka79 Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 09:02
                  > Serio raz w miesiącu uroczystość szkolna w stroju galowym?
                  Wrzesień - rozpoczęcie roku szkolnego
                  Pażdziernik - Dzień Nauczyciela ( uroczysty apel)
                  Listopad - Dzień Niepodległości ( bardzo uroczysty apel wink)
                  Grudzień - wigilia klasowa i apel bożonarodzeniowy
                  Styczeń - dzień babci - przedstawienie plus uroczystość ble ble ble
                  w lutym i marcu też coś się znajdzie jakiś dzień patrona na przykład
                  Kwiecień - Apel Świąteczny ( na galowo)
                  Maj - Konstytucja 3- maja ( bardzo uroczyście i na galowo)
                  Czerwiec - zakończenie roku szkolnego.
                  • mama_kotula Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 13:16
                    U nas dodatkowo każde wyjście poza szkołę (filharmonia, kino, teatr, muzeum, warsztaty malowania bombek tongue_out) jest w galowej wersji mundurku.
    • pitahaya1 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:17
      Mój. Jeansy czarnesmile
    • przeciwcialo Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 16:21
      Moi panowie pójda w eleganckich spodniach. Dzinsy to nie strój elegancki.
      W supermarketach tanio kupisz takie spodnie.
      • mirmunn Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 17:01
        jeśli nie ma spodni z materiału może iść w dzinsach
        ale moim zdaniem ładne, ciemne spodnie (niekoniecznie czarne) chłopcu się przydadzą

ja bym kupiła/uszyła takie z porządnego materiału i z możliwością podłużania
        do tego ładna koszula biała lub kolorowa na mniej oficjalne okazje i ładne buty
        umiejętność dostosowania ubioru do okazji jest cenna
        poza tym, stosownym strojem wyrażamy nasz szacunek dla osób/okazji
        dziecko można na tym etapie nauczyć, czym różni się okazja oficjalna od nieoficjalnej

cały garnitur kupiłabym w końcówce gimnazjum/ w liceum, kiedy można go ładnie dopasować i dziecko po wakacjach nagle już nie wyrośnie kilkanaście cm
        • bi_scotti Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 17:11
          Jesli szkola ma jasno wypunktowany dress code, to zarowno uczniowie jak i pracownicy do tegoz code sie dostosowuja; jesli nie ma dress code, to hulaj dusza - piekla nie ma tongue_out Tak dlugo jak te ubrania sa czyste, nieposzarpane i ogolnie mieszcza sie w granicach "estetyczne", to pierwszy dzien szkoly nie jest jakims wydarzeniem wymagajacym super specjalnego przyodziewku. No chyba, ze ktos lubi - to wtedy no problem - moze byc i mucha, i srebrne spinki w mankietach, i co sie komu zamai.
        • pitahaya1 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 18:50
          mirmunn napisała:

> cały garnitur kupiłabym w końcówce gimnazjum/ w liceum, kiedy można go ładnie d
          > opasować i dziecko po wakacjach nagle już nie wyrośnie kilkanaście cm

Zapytam, masz dziecko w takim wieku??
          Ja mamsmile Nie ma czegoś takiego jak "spodnie najwyżej przedłużę" i "po wakacjach nie urośnie".
          Spodnie to nie tylko długośc nogawki.
          Zmienia się sylwetka, chłopak tężeje po całości, nie tylko rośnie. Uda, pośladki, ramiona i cała reszta idzie w każdą stronę. Pewnie, że możesz wydać trochę i kupić coś sensownego, co za rok odłożysz do szafy.
          Pamiętam, jak biegaliśmy za garniturem na egzamin gimnazjalny. Kupiłam choć niemal rzucałam się sprzedawczyni do gardła. Garnitur wystarczyl na egzamin gimnazjalny i początek roku w liceum, choć juz syn w nim jakoś tak mało wyględny był.
          Potem to już z górki, bo to ani dorosły ani do bierzmowaniasad
          Jak ramiona ok to w pasie ni pies, ni wydra. Jak w pasie ok to w udach nie wciśnie.

Garnitur na egzamin maturalny niemal cały był przeszywany u krawcowej.

Tak więc nie mów mi o tym, że facet nie rośnie.

Młodszemu w JEDNYM sezonie zimowym musiałam kupić trzy pary kozaków!!! Tak mu noga rosła.
          A przed wakacjami okazało się, że wyrósł z niemal wszystkich spodni.
          • mirmunn co do garniaka 31.08.11, 19:34
            zgadza sięsmile
            chodziło mi o to, że gimnazjalista w 3 klasie/licealista ma więcej okazji do włożenia garnituru niż dziecko z podstawówki, któremu uchodzi swobodniejszy strój typu koszula+ ciemne spodnie
            a nie o to, że jeden garnitur starczy na 3-4 lata
            a proces wzrostu to oczywiscie kwestia indywidualna
            • pitahaya1 Re: co do garniaka 01.09.11, 12:17
              Ale ten wiek, czyli gimnazjum i liceum to właśnie ten okres, kiedy chlopcy rosną w sposob niekontrolowanysmile)
              Na młodszym marynarka leży jak ulał. Na szczęście tylko w górę poszedł. Ale starszy chciał dziś wpaść do starej szkoły i założyć coś bardziej stonowanego niż szorty i koszulka. Co chwilę w czymś paradował a ja co chwilę zwracałam mu uwagę, że cos z tymi zestawieniami nie teges jest. A on mi na końcu mówi, że w nic nie wchodzismile))))
              Poszedł w bojówkach i koszulce. No nic, jego rok szkolny zaczyna się za miesiąc. Z garnituru z matury wyrósł.... Ręce mi opadły. Po obozie wygląda jakby się z siłowni urwał. Ramiona, uda, klatka...
              W szafie wiszą trzy garnitury i już wiem, że co najmniej jeden nie będzie pasował na młodszegosad
              • mirmunn Re: co do garniaka 01.09.11, 12:40
                znam to "niemieszczenie"
                ale to znaczy, że twoje "chłopy" zdrowe są
                a niepasujące garniaki, póki w miarę na czasie fason, spuść na wiosnę przed okresem egzaminów na allegro, będziesz miała zastrzyk kasy na nowy dla młodszego
                • pitahaya1 Re: co do garniaka 01.09.11, 12:59
                  Garnitury fajne ale przeszywane przez krawcową. Do sprzedaży jakos nie bardzo.

Rosną chłopy, rosną, tylko, że na dziewczynę to zawsze coś fajnego w sklepie znajdziesz a na chłopaka to tylko nieśmiertelne niebieskie jeansysad
    • dzoaann Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 17:19
      i robi sie watek jak na malym dziecko u dresach do przedszkolasmile
      • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 17:29
        A co,tez niestosowne do okazji?
        • dzoaann Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 18:02
          a co ?
          Nie wiesz, ze dres do przedszkola dla 3 latka to obciach?
          potem w dzinsach na rozpoczecie roku w szkole pojdzie i juz nigdy nie bedzie wiedzial co ubrac....wink
          • dzoaann Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 18:09
            proszesmile
            forum.gazeta.pl/forum/w,566,128263227,128263227,Jakie_spodnie_do_przedszkola_.html
            • zuzanka79 Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 09:05
              Czytałam, prawie umarłam wink
          • przeciwcialo Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 18:10
            Gdzie ten watek? W co w takim razie ubieraja trzylatków?
            • franczii Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 08:15
              To nie wiedzialas? Nawet do intensywnej aktywnosci fizycznej dresu nie wypada bo sie kojarzy z menelstwem. Ubieranie kilkulatka w dres np na rower czy plac zabaw jest bardzo niebezpieczne bo to prosta droga do wychowania przyszlego pijaka i menela. Jak to mowia czym skorupka za mlodu ...
              Na rower czy do gry w pilke nalezy kisic dziecko w dzinsach zeby nikt sobie nic nie pomyslal. W dres mozna ubrac ewentualnie na zajecia sportowe ale tylko te zorganizowane i tylko ewentualnie bo najlepiej od malego uczyc, ze nawet spodnie sportowe roznia sie w zaleznosci od uprawianej dyscypliny. Zwykly dres jest dla nizin.
              • przeciwcialo Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 15:22
                big_grin
    • mama_kotula Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 17:29
      Moje dziecko nie zakłada dżinsów, bo JA uważam je za mało eleganckie i nieodpowiednie do okazji. Nie zaklada tez bistorowego garniturku i muchy - sorry, ale między dżinsami a tandetnym targowym garniturkiem jest cała gama w miarę eleganckich strojów, nie ma potrzeby popadania w skrajności. No ale to forum jest, oczywiscie, gdzie alternatywą dla spodni dżinsowych może być jedynie garniturek, nieprawdaż.

Oraz uważam dodatkowo, że w ciągu roku szkolnego jest wiele okazji do wdziewania stroju galowego, więc spodnie i koszula nie są kupowane, jak to ktoś napisał - na raz.
      • tezee Re: Doszłam do wniosku 31.08.11, 17:48
        że jak absolutnie nigdy nie kupuję ubrań dla dzieci z linii odzieżowej TESCO to jestem gotowa tam jechać dzis późnym wieczorem, jak już nie będzie tłumów ( hipermarket całodobowy) a mi będzie lepiej ,
        tylko nie mam pewności czy z tej firmy F&F tesco (czy jak tam )można kupić jakieś zwykłe proste czarne spodnie dla chłopca ? czy tam tylko dresy?Któraś z Was wie?
        • przeciwcialo Re: Doszłam do wniosku 31.08.11, 18:00
          Oni mają serie Back to school. W tamtym roku kupiłam sensowna biała koszule. Spodnie nie sa bistorowe tylko hm... nie znam sie ale nie sa wrednie sztuczne.
          • tezee Re: Doszłam do wniosku 31.08.11, 18:07
            No niestety jak już mam kupić jakieś w miare neutralne spodnie czern granat , nie stroić jutro dziecka w dżinsy to zostaje mi to TESCO wieczorem
            • mirmunn Re: Doszłam do wniosku 31.08.11, 18:23
              nie przejmuj się tak, jutro niech idzie w dżinsach, jeśli wyrósł ze spodni,
              a nowe eleganckie spodnie kup na spokojnie, żeby długo służyły i nie były "obciachowe"
              • tezee Re: Doszłam do wniosku 31.08.11, 18:28
                Myślę że gdyby miał proste granatowe dzinsy to bym nie leciała do tego TESCO na 100
                kupuje mu je w Zarze i nawet ciemny granat ma przetarcia fragmentami a to już nie wyglada dobrze jako w miare strój galowy stwierdzam uncertain
        • tacomabelle Re: Doszłam do wniosku 31.08.11, 19:13
          Nie masz pojęcia o czym piszesz. Nie ma linii "Tesco". Natomiast Cherokee to bardzo fajne ciuchy na codzień, sprzedawane zresztą nie tylko w Tesco, ale np. w Stanach w sklepach MW.

Na ale jak widać, na emamie trzeba nonstop trzymać snobklasę.
          • aneta-skarpeta Re: Doszłam do wniosku 31.08.11, 19:16
            to Ty nie wiesz o czym mowisz
            cheeroke to linia odziezowa TESCO w PL , tak jak napisała teeze

co nie zmienia faktu ze mozna kupic fajne ciuszki

wiec mozesz juz przestac sie tak nadymac z oburzeniawink
            • tacomabelle Re: Doszłam do wniosku 31.08.11, 20:58
              Dziwne tylko, że Cherokee można kupić w calej Europie i nie tylko w Europie i to w zupełnie innych sieciówkach.
          • tezee Re: Doszłam do wniosku 31.08.11, 19:38
            Jeszcze może mnie opier** że nie wiem kto robi serki homo dla Biedronki co ?
            Nie wiem nic o ciuchach TESCO bo tam nie kupuję i tyle
            mam cie przepytać z asortymentu Lidla żebyś mogła udowadnić że jesteś niesnobistyczna dostępna równiacha ?
            • dzoaann Re: Doszłam do wniosku 31.08.11, 19:52
              to jedziesz kupic jakiekolwiek elegantsze portki, czy posylasz w dzinsach?
              • tezee Re: Doszłam do wniosku 31.08.11, 19:55
                Wybieram się ale dużo poźniej , mam nie jedno całodobowe TESCO w moim mieście na szczęscie.
                • dzoaann Re: Doszłam do wniosku 31.08.11, 21:03
                  a ja sie pytam czy podjelas decyzje, a nie w jakim sklepie i o ktorej godzinie zrobisz zakupy tongue_out
                  • tezee Re: Doszłam do wniosku 31.08.11, 21:12
                    więc piszę.
    • ewenekgosia Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 18:33
      dzinsy nie sa dla mnie strojem eleganckim a poczatek roku szkolnego nie est dla mnie uroczystoscia wymagajaca eleganckiego stroju. Juz predzej koniec.
      Corki ida w dzinsach i bialych koszulach- na koniec roku na ogol wdziewaja cos bardziej eleganckiego tak jak i na akademie na czesc, konkursy recytatorkie oraz wesela i pogrzeby smile
      Syn idzie w spodniach eleganckich i polbutach bo chce smile za to wychodzi ze koszule bedzie mial lekko przykrotka- ale elegancka smile

dzinsy nie sa dla mnei eleganckie ale spodnie ze Smyka z poliestru tez srednio. W gustowny garniturek elegancki i dobry gatunkowo zainwestuje po okresie wzmozonego wzrostu smile
      • dzoaann Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 18:56
        to chyba ten garnitur do slubu bedziesmile choc wtedy moze byc faza wzmozonego wzrostu miesnia piwnegosmile
        • aneta-skarpeta Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 19:18
          tiaaaaawink, moj kupil fajny garnitur na swoj slub, po roku skurczyl sie w szafie- w zasadzie skurczyl sie po 6 miesiacach, ale nie bylo potrzeby srpawdzacwink
    • ewenekgosia Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 18:36
      a swoja droga jak byl okres ze milosciwie zapanowaly nam mundurki na czas krotki- wyjatkowe szmaty zreszta zwykle- to bylam absolutnie przekonana ze to miedzy innymi po to zeby kazda szkola w dniu uroczystym wygladala elegancko i jednolicie. Tymczasem szmaty byly na codzien a stroj galowy i tak trzymal sie mocno.
      • jjod Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 19:59
        A ubranie nastolatka w wieku licealny mniej więcej tak: kobieta.interia.pl/galerie/modny-mezczyzna/modne-garnitury/zdjecie,1185484 ?
        • greca Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 20:09
          Ja ubieram dziecko w krótką biała koszulkę (sportową) i czarne spodnie bojówki.
          Na jeden raz czy dwa nie opłaca wydawać się 100 zł. Te czasy to dawno minęły co trzeba było stroić się na "gala". Przestałam przejmować się ludźmi " A co powiedzą". Zresztą przypuśćmy że mnie nie stać . to czy ktoś będzie się smiać że jestem biedna i nie ubrałam dzieciaka w garnitur.
          Jak będzie zaproszony do Prezydenta to wtedy się wystroimy się w garniturek
          • edelstein Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 20:51
            Lo matko to moj dziec jakis niedziejszy, jeszcze 3lata mu nie stuknely a garnitury juz mial dwa i jedne eleganckie spodnie.Z drugiego garnituru wlasnie wyrosl, spodnie jeszcze ok, zamierzam dokupic, marynarke i tak bedzie chodzil na wieksze uroczystosci. Nie uznaje dzinsow jako stroju wizytowego ani galowego.Dla mnie rozpoczecie roku to jest okazja, swieto, hymn panstwowy, flaga polska, sztandar szkoly...widze przynajmniej pare powodow dla ktorych warto ubrac dziecko w cos innego niz dzinsy, ktore od poczatku byly spodniami roboczymi, ale ja z tych co do muzeum wstydza sie wyjsc w spodenkach i podkoszulku.w mojej rodzinie musem byla spodniczka i elegancka bluzka, ewentualnie jednoczesciowa czarna sukienka lub eleganckie czarne spodnie. Brat mial co roku garnitur kupowany, bo rosl jak na drozdzach.
            Zastanawiam sie czy autorka sama na wieksze uroczystosci garderobe dobiera 5min przed, ze nie zauwazyla, ze dziecko wyroslo z dyzurnych spodni.

Aha i co mnie niezmiernie dziwi, wiekszosc ematek twierdzi, ze stoja bardzo dobrze jesli chodzi o pieniadze, a w postach czytam, ze im zal 100zl na spodnie i ze drogo.
            • tacomabelle Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 21:00
              3-latek w garniturze...hoho big_grin

Krawaty od Hermesa, a koszule z Via Ottaviano?
              • edelstein Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 22:09
                No i?masz jakis problem? na razie ma koszule od TH, wystarczy...wole mojego jeszcze nie 3latka w garniturku jesli okazja jest, niz przez wszystkie dni w roku swiatki,piatki i niedziele w dzinsach tak jakby na swiecie juz innych mozliwosci nie bylo.
            • ewenekgosia Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 00:17
              swieto, hymn panstwowy, flaga polska, sztandar szkoly.

zaliczylam 5 szkol- w zadnej nie bylo tak przy rozpoczeciu. Jeszcze w pierwszej klasie jak cie moge bo powitanie w auli, chociaz nie przypominam sobie by hymn spiewali. Ale w kolejnych latach, w gimnazjum, w liceach- spotkanie wylacznie w klasach z wychowawca, plan lekcji instrukcje i do domu.

koniec roku jest z hymnem i sztandarem i tu zaganiam do konkretniejszych, bardziej eleganckich ubran.
              • edelstein Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 20:01
                No coz w moich szkolach bylo i jest tak jak opisalam.
            • mondovi Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 12:39
              ale ja z tyc
              > h co do muzeum wstydza sie wyjsc w spodenkach i podkoszulku.w mojej rodzinie mu
              > sem byla spodniczka i elegancka bluzka, ewentualnie jednoczesciowa czarna suki
              > enka lub eleganckie czarne spodnie.
              dlaczego? Aż takie święto?
              • edelstein Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 19:59
                To bylo odnosnie szkoly,nie muzeumsmile
          • przeciwcialo Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 21:58
            Często gęsto nie na galowo sa własnie dzieci rodziców nie cierpiacych na brak gotówki.
            • anna_geras Re: czy mogą być dżinsy? 31.08.11, 22:03
              Moja idzie w granatwych ledzinsach + biała koszula ale ja mam wy....ne na stoje galowe
            • kropkacom Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 06:51
              Dziwisz się? Ja nie. Co więcej mimo braku kłopotów takowych ten coroczny wydatek by mnie bolał. Czemu? Jakby nie było dzieciaki potrzebują masy ciuchów, a tu dochodzi co roku kupno spodni nie najtańszych (bo porządne garniturowe kosztują) i cholernie niepraktycznych. Poza tym nie podobają mi się chłopcy w opcji spodnie garniturowe, kamizelka. Takie to DLA MNIE mało wizualnie ładne.
              • kropkacom Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 06:54
                Powyższy post można interpretować tak: żal mi wydawać kasy na spodnie dla dziecka, w których dzieci wyglądają brzydko.
              • mama_kotula Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 07:16
                Cytat
                Poza tym nie podobają mi się chłopcy w opcji spodnie garniturowe, kamizelka.

Dla mnie jest to mało wizualnie ładne, jeśli kamizelka jest "garniturowa" - wygląda to jak niedokończone, brakuje marynarki... a z kolei z marynarką na ośmiolatku wygląda jeszcze gorzej wink
                Natomiast jeśli kamizelka jest dzianinowa - o coś takiego jak mają na tym zdjęciu dziewczynki w górnym rzędzie i moje dziecię w dolnym tongue_out - wygląda to bardzo ładnie, nie tandetnie.
                • kropkacom Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 07:42
                  Rzeczywiście ładnie wyglądają. I synek też pikny big_grin

A wiesz co mnie uderzyło na zdjęciu (tym do krytykowania) Zuzanki? Niedbałość: białe koszule nie włożone do środka spodni, krótkie spodenki. I może o to z grubsza chodzi w tej elegancji. wink
                  • mama_kotula Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 07:51
                    CytatRzeczywiście ładnie wyglądają. I synek też pikny big_grin

tongue_out dziękuję big_grin
                    Oni tak na co dzień chodzą, i myślę, że m.in. dlatego dla mnie strój biała koszula + dżinsy wygląda mało elegancko - przyzwyczajona jestem do codziennego "ładnego" wyglądu. I tak np. polówka to dla mnie strój codzienny, na okazję mamy koszulę.

Cytat
                    A wiesz co mnie uderzyło na zdjęciu (tym do krytykowania) Zuzanki? Niedbałość: białe koszule nie włożone do środka spodni, krótkie spodenki. I może o to z grubsza chodzi w tej elegancji. wink

Masz rację, o to tez chodzi. Niemniej i tak dla mnie dżins - ten powycierany - się nie nadaje. Przełknęłabym granatowe dżinsowe spodnie, gładkie i jednolite. Spódniczka już mi nie bardzo bangla (poza tym jestem oczywiście skrzywiona naszymi spódniczkami mundurkowymi, które uwielbiam, bo są śliczne i takie japońskie tongue_outtongue_out).
                    • gryzelda71 Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 07:59
                      Cóż z premedytacją w tym roku syn idzie w granatowych dzinsach , granatowej kamizelce dzianinowej i białej koszuli.Ale obuwie też będzie miał odpowiednie do takiego zestawienia,a nie sandały,czy tenisówki do spodni na kancik.Wszytko trzymające się kupy wygląda dużo lepiej niż adidasy do gajerka(oj częsty widok).
                      No i pełnego sukcesów i radości dzieci roku szkolnegosmile
                    • kropkacom Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 08:05
                      > Oni tak na co dzień chodzą, i myślę, że m.in. dlatego dla mnie strój biała kosz
                      > ula + dżinsy wygląda mało elegancko

Pewnie coś w tym jest. Swoją drogą, dziewczynki bardzo fajnie wyglądają w tych spódniczkach, białych bluzkach i kamizelkach. Chyba bym się tutaj przekonała do mundurków. Z drugiej strony odpowiada mi to, że moje dzieciaki mają dowolność w ubiorze do szkoły. Fakt, większość ubiera się na zadzie: co w ręce wpadło. Z drugiej strony widać, że niektórzy już w tym wieku mają swój styl i to często naprawdę zaskakująco dobry.
                      • kropkacom Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 08:19
                        A propos graniaków, to lubię takie (tylko, że to już nie mały chłopiec wink ):

www.metro.co.uk/sport/pictures/photos-10252/pictures-jose-mourinho-inspires-inter-milan/6
                        footballupdatenet.com/pep-guardiola-ready-to-inter.html/josep-guardiola-barcelona-manager
                  • zuzanka79 Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 09:13
                    kropkacom napisała:

> A wiesz co mnie uderzyło na zdjęciu (tym do krytykowania) Zuzanki? Niedbałość:
                    > białe koszule nie włożone do środka spodni, krótkie spodenki. I może o to z gru
                    > bsza chodzi w tej elegancji. wink

Mnie też to zawsze denerwuje. Jeśli już matka nie zadbała by dzieć nie wyglądał jak wymiętolony to niech wychowawczyni mu powie by przynajmniej tę koszulę w gacie włożył wink
                    Ale może właśnie i w tym jest pies pogrzebany bo przykład idzie z góry a rodzicie na apele nie chodzą. Jeśli wychowawczyni ubierze się jak na przyjęcie koktajlowe czyli frywolnie i swobodnie to dlaczego od dzieci wymagać? ( tak retorycznie pytam).
                    • jasiek33 Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 09:21
                      Jedna z Was pisze, że spodnie można przedłużyć, inna, ze kupić w supermarkecie - no i to jest tandeta! Żeby taki chłopiec wygladał fajnie spodnie musza być z dobrego materiału do tego jakieś mokasynki zamszowe i tak ubrałabym dziecko - tylko, że taki zestaw np. z Mininiebo/Ecco będize kosztował co najmniej 400 zł - i nawet jeśli wystraczy na pół roku (bo nie na dłużej w tym wieku) to jest za drogo! Więc zamiast spodenek za 39 (jak ktos napisał) wolę ciemne dzinsy i polówkę z HM a do tego Ecco na rzepy ale takie, w któych będize chodizł normalnie do szkoły i je wykorzysta
                      • tacomabelle Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 12:29
                        Coż widziałam te spodenki za 39 czy 59 przy okazji szukania spodni pod albę komunijną. Masakra, faktycznie toto wygląda jak gierkowski bistor plus fatalny fason.

Kupiłam ciemnogranatowe płócienne bawełniane spodnie w C&A za 120 zł wyglądające o niebo lepiej, do tego zamszowe mokasyny w zblizonym kolorze, a młody mogł tym zestawie obskoczyć nie tylko komunię i rozpoczęcie roku, ale i kilka innych oficjalniejszych uroczystości rodzinnych i innnych.
                      • mirmunn Re: czy mogą być dżinsy? 01.09.11, 12:47
                        no ale jaki masz problem z tym, że porządne , ciemne spodnie (z wełenki np) mają zapas do podłużania? Podłużam, zaprasowuję na nowo i wygląda ok

chyba, ze jesteś facetem sądząc z nicka i podłużanie to dla ciebie doszywanie jakiejś "firanki " smile z innego materiału na dole
                        • mirmunn post był do jaska 33 01.09.11, 12:48
                          • tezee Re: OMG 01.09.11, 14:27
                            To ja wczoraj lecę w nocy do TESCO żeby tylko dziecko miało te eleganckie portk i nie komunikowało dżinami że olewają uroczystość
                            a panie nauczycielki przychodzą w klapko sandałach ,zwyczajnych bluzko topach i spodniach ala na plaże.Czuje niesmak.
                            Było kilka kobiet i dyrektorka które ubrały się elegancko ale reszta nauczycielek jakby wróciła z wakacji.
                            • gryzelda71 Re: OMG 01.09.11, 15:02
                              Na 6 klas(średnio 20 dzieci) było jedno w garniturze.Błyszczącym i duuuużo za dużym(pewnie ma służyć co najmniej do komunii)
                              Reszta dzieciaków w ciemnych spodniach(raczej proste dzinsy i materiałowe na kancik),kamizelki,albo w komplecie ze spodniami,albo dzianinowe.Białe koszule.Nieliczne dzieci na luzaka.
                              Cóż szkoła nie poszczycie się wybitnymi jednostkami w przyszłości,sami robotnicy wink
                              • pitahaya1 Re: OMG 01.09.11, 15:14
                                gryzelda71 napisała:

> Cóż szkoła nie poszczycie się wybitnymi jednostkami w przyszłości,sami robotnic
                                > y wink

I bardzo dobrze. Kraj potrzebuję rąk do pracy a nie profesorów i wszelkiej maści magistrówwink Czyż nie?
                                A 'propos wątku o religii...syn przywlókł plan, gdzie religia jest raz w tygodniu, dwie godziny pod rząd i w środku lekcjisad((( Mają niby coś zmieniać ale "nie wiadomo, czy się da".
                                • gryzelda71 Re: OMG 01.09.11, 15:32
                                  Ha.U mnie też (II podstawówka) 2 godz razem,ale n końcu.
                            • przeciwcialo Re: OMG 01.09.11, 15:23
                              U nas kilka sztuk dzieci było w dzinsach. Panie na elegancko.
                              • zuzanka79 Re: OMG 01.09.11, 20:43
                                Młody poszedł w spodniach "na kancik", białej koszuli i krawacie, bez kamizelki, do tego ma fajne buty. Wyglądał moim zdaniem bardzo przyzwoicie.
                                Dyrektorka na galowo wink, burmistrz w garniaku, pani z zarządu oświaty w szarym kostiumie i jasnej bluzce, ja w szarej sukience z kr. rękawem, wychowawczyni syna w ładnej garsonce ( ale ona lat 50+ wink ), wychowawczynie klas pierwszych elegancko i skromnie. Reszta ciała - bez komentarza. Może się wystroją 14 października wink
                                Jak widać przykład z góry raczej nie idzie co już raz w tym wątku podkreślałam tongue_out
                                • baba06 Re: OMG 01.09.11, 21:12
                                  > Jak widać przykład z góry raczej nie idzie co już raz w tym wątku podkreślałam> tongue_out

przykład z góry, hmm, moje dziecko w ub roku szkolnym poszło do teatru, nauczone w domu,że teatr to sztuka wyższa, a jak wyższa to strój bardziej wyszukany niż do kręgielni..., a Pan wychowawca, blue dżinsy i koszula z tych co to z założeniu ma wyglądać na nieświeżąsad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka