Dodaj do ulubionych

obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby)

14.09.11, 18:39
bylo kilka watkow ostatnio o wsi. to mnie przyszlo do glowy zagadnienie o stanu uzebienia na wsi i w miescie. prosze nie pisac,ze to glupi watek bo kwestia zebow jest jak najbardziej powazna!!!
dlaczego , jak sadziecie starsi ludzie na wsi ale nie tylko oni maja co 2-3 zab? i czesto wsytaja im z ust (o chryste, zaraz zemdleje od samego wspomnienia z tv i z realu) po 2 zeby na dole lub 1 u gory. w miescie jednak tego nie ma. moze i maja sztuczne szczeki a nie wlasne ale i dla zdrowia korzystniejsze i dla urody.
Obserwuj wątek
    • aneta-skarpeta Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 18:52
      jak powiedzialam tesciowej ile wydalam na ratowanie 6tki to powiedziala, ze ona na moim miejscu by wyrwala i byloby taniej;P

pieniadze, swiadomosc estetyczna i zdrowotna etc

do tego bardzo wielu ludzi smiertelnie sie boi dentysty- sama sie boje, ale wyglad wazniejszysmile
      • lilka69 Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 18:56
        ja sie nie boje, co wiecej czesto traktuje te chwile jako moment relaksu jak u kosmetyczki. fotel jest taki wygodny. no, wiadomo troche sie spinam podczas borowania ale potem juz sama przyjemnosc- wypelnienie, lampa...
        • dziennik-niecodziennik Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 20:21
          normalnie prawie jak solarium...
        • angazetka Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 20:23
          Fakt, u komsetyczki też bywa nieprzyjemnie. Ale jednak u dentysty bardziej wink
    • kosa.bar Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 19:09
      Myślę,że koszty,ale też trudniejszy dostęp do stomatologa, często taka wizyta wiąże sie z całą wyprawą do miasta. Poza tym te babcie w większości wychowywały gromadkę dzieci i ciężko pracowały, nie miały czasu zadbać o zęby.
    • jantarowo Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 19:11
      co tam zeby ludzi na wsi, jak ostatnio przyuwazylam jakie zeby ma pani elzbieta zapendowska to na samo wspomnienie robi mi sie slabo...A wracajac do tematu, leczenie kosztuje, do dentysty trzeba sie zapisac, dojechac, dochodzi strach itd.
    • wrednadziewucha Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 19:24
      Mój ś.p. ukochany Dziadzio, całe życie miastowy, doczekał swych dni wyposażony w dwie majestatycznie błyskające górne jedynki i jeden ząb na dole. Bieluśkie. Sztuczną szczękę zakładał tylko na specjalne okazje (imieniny, wesela, koncert skrzypcowy ukochanej wnusismile)

Nie ma co uogólniać. Dziadzio chodzł do dentysty, żeby mu wyrwał zęby. Inn eczasy po prostu. Te trzy co mu zostały to by się ich sam Tom Cruise nie powstydził.

Mój dziadzio to był po prostu szalenie przystojny mężczyzna. Niezniszczalny człowiek. Bosz, jak teraz go wspominam, to mi łzy na klawiaturę kapią....
      • bez_seller Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 19:40
        wrednadziewucha napisała:

Mój dziadzio to był po prostu szalenie przystojny mężczyzna. Niezniszczalny czł
        > owiek. Bosz, jak teraz go wspominam, to mi łzy na klawiaturę kapią....

Ty tak powaznie?
        • wrednadziewucha Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 20:49
          Serio, strasznie się szybko wzruszam, a mój dziadek to był naprawdę super gość i bardzo mi go brakuje u nas w rodzinie. To był prawdziwy nestor rodu i trzymał moje walnięte ciotki w ryzach, no i babcia nie była wtedy taka sama, a ja nie mogę cały czas u niej być. To takie dziwne?
          • bez_seller Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 22:04
            Pierwszy raz widze, zeby ktos tak pieknie pisal o swoim dziadku. Az sie wzruszylam. smile
    • sharpless6 Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 19:48
      Będąc w podstawówce trafiłam do dentystki emerytki, która nie leczyła tylko wyrywała a poza tym jeśli jak się dziś dowiedziałam leczenie kanałowe kosztuje nawet 1500 zł realnie 800 to masz odpowiedź.
    • dziennik-niecodziennik Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 20:22
      głównym problemem jest kasa i strach. ludzie się boją dentysty, a jak mają jeszcze zapłacic grube pieniadze zeby ich ktoś wymęczył to wolą nie.
      ot i po problemie.
      • sharpless6 Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 20:54
        A z ginekologiem to podobnie, też nie chodzą. Ja już wolę dentystę.
      • wipsania Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 21:22
        Niestety, nawet w obecnych czasach zdarzają się ludzie, którzy w ogóle nie używają szczoteczki do zębów.
        Oto przykład - pracował u nas na działce chłopak ze wsi - młody, dwadzieścia parę lat. Już nie miał chyba z 10 zębów - tak przynajmniej z dumą opowiadał. Ponieważ mieszkał u nas przez jakiś czas w domku letnim (budowali z ojcem drewutnię, zmieniali dach i takie różne prace) kupiliśmy mu wyprawkę - szczoteczkę, pastę, żel pod prysznic. Myśleliśmy, że będzie bardziej reformowalny niż jego ojciec.
        Podobno parę razy użył ale potem zarzucił, bo po co to w ogóle. Prysznic może raz na miesiąc, jak miał do domu jechać.
        W związku z tym mogliśmy tam przyjeżdżać tylko bez noclegów i przy dobrej pogodzie, żeby spędzić kilka godzin na dworze, starając się ustawiać od nawietrznej.
        Małżonka rzeczonego chyba w podobnych klimatach żyła - na pewno była pozbawiona połowy górnej jedynki, więcej nie pamiętam gdyż raz ich "odwiedziliśmy" odwożąc rzeczonego do jego podkarpackiej wsi przy okazji podróży na południe Polski.
        W chałupie nie było łazienki - sławojka obok kurnika. Przypominam, że u nas wykonywał różne prace budowlane, więc sklecenie łazienki nie przerastało jego możliwości (hydrauliczne naprawy też robił). Ale najwyraźniej nie było pilnej potrzeby....
        Kiedyś przy mnie rozmawiał przez telefon z córką tak ok 10 lat - był wieczór i miała już iść spać. Kiedy usłyszałam hasło - a teraz siusiu, paciorek i spać, nie wytrzymałam i głośno powiedziałam - "najpierw ząbki". O! właśnie, dodał, masz tam gdzieś szczoteczkę, pamiętasz? dostałaś kiedyś taką kolorową, gdzieś musi być. I pastę ci rok temu kupiłem, poszukaj....
        • lafiorka2 wipsania 14.09.11, 22:40
          No sorki,ale ugolniasz.Myślisz,że na wsi same brudasy chodzą?No proszę cię....uncertain
          Potem się dziwic,że za granicą się dziwią, że my wiemy w PL co to coca-cola,jak w tej chwili sami wystawiamy świadectwo(uogólnione) rodaków.
          • wipsania Re: wipsania 14.09.11, 23:09
            lafiorka2 napisała:

> No sorki,ale ugolniasz.Myślisz,że na wsi same brudasy chodzą?No proszę cię....:
            > /
            > Potem się dziwic,że za granicą się dziwią, że my wiemy w PL co to coca-cola,jak
            > w tej chwili sami wystawiamy świadectwo(uogólnione) rodaków.

Przypominam, że napisałam - zdarzają się ludzie, którzy w ogóle nie używają szczoteczki do zębów....
            Akurat u mnie "zdarzyło się", że spotkałam takowych ze wsi - mieszkających na wsi, pochodzących ze wsi... W dużym mieście nie spotkałam - może za malo szukałam. Z rozmów z tymi ludźmi pozwalam sobie wnosić, że ich styl życia nie odbiega drastycznie od krewnych, znajomych sąsiadów. Też nie powiem, że wszystkich...
            Opisałam pojedynczy przypadek - uogólniać dopiero zaczynam...
      • lafiorka2 Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 22:37
        dziennik-niecodziennik napisała:

> głównym problemem jest kasa i strach.

Raczej nie bardzo.Chyba o bezzębnych to raczej można o dziadkach i babciach pisacz tamtego wieku.Nie przesadzajcie.Na wsi ludzie wiedzą co to dentysta,ginekolog i inni lekarze.Chodzą,chodzą.Brak uzębienia nie jest domeną tylko wsi.A co?A to,że mieszka w mieście to już ma te 1500zł na zęby???
        Tak samo sprawa się ma dla miastowych jak i dla tych ze wsi.Nie ma co uogólniac.Jedni chodzą ,drudzy nie chodzą.
    • papalaya Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 21:26
      trza liluś zasponsorować mamusi dentystę...

lilka69 napisała:

> bylo kilka watkow ostatnio o wsi. to mnie przyszlo do glowy zagadnienie o stanu
      > uzebienia na wsi i w miescie. prosze nie pisac,ze to glupi watek bo kwestia ze
      > bow jest jak najbardziej powazna!!!
      > dlaczego , jak sadziecie starsi ludzie na wsi ale nie tylko oni maja co 2-3 zab
      > ? i czesto wsytaja im z ust (o chryste, zaraz zemdleje od samego wspomnienia z
      > tv i z realu) po 2 zeby na dole lub 1 u gory. w miescie jednak tego nie ma. moz
      > e i maja sztuczne szczeki a nie wlasne ale i dla zdrowia korzystniejsze i dla u
      > rody.
      • lilka69 papalaya 15.09.11, 06:24
        wyobraz sobie, ze napatrzywszy sie w dziecinstwie na zeby MOJEJ matki nauczylam sie o nie dbac. z tym , ze ona miala proste i ladne zeby (oprocz zdrowych bo co pol roku ciagnela mnie , siebie i ojca do dentysty) z urodzenia a ja juz musialam zalozyc aparat. a zreszta bardzo lubilam okres czasu z aparatem.
        • papalaya Re: papalaya 15.09.11, 13:33
          No widzisz. W Pierdziszewie tez mozna dbac o zeby
    • pruszynkaaa Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 21:52
      Bo daleko, bo robota na wsi sama się nie zrobi a są rzeczy które nie mogą czekać, bo już lata późne i nie warto robić to sie wyrywa itp. Różne są powody. Ludziom często nie przychodzi do głowy by dbać o tak prozaiczne rzeczy jak wygląd.

U mnie w rodzinie akurat o zęby się dbało - moja mama i babcia były pielęgniarkami, to może stąd to się wzięło. Ogólnie nie pamiętam by dzieciaki z podwórka miały problemy z zębami...
      • heca7 Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 22:23
        Brak nawyku. Oszczędność, niska kultura itd. Kiedyś dziewczyna pracująca u moich rodziców wychodziła za mąż na swojej wsi. Ona 28, on 28. W rozmowie przypadkiem wyszło, że pan młody posiada tylko...12 własnych zębówsurprised
        • wipsania Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 22:31
          Myślałam, że cywilizacja, która dotarła pod strzechy te nawyki choć trochę zmieni. Jakoś reklamy past do zębów ich nie ruszają - zupełnie przeciwnie niż te o wyższości jednego smartfona nad innym.
    • kitka05 Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 14.09.11, 22:43
      lilka69 napisała:
      > dlaczego , jak sadziecie starsi ludzie na wsi ale nie tylko oni maja co 2-3 zab
      > ? i czesto wsytaja im z ust

Naprawdę nie umiesz odpowiedzieć sobie sama na to pytanie?
      • lilka69 Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 15.09.11, 06:25
        no...umiem. nie dbaja. ALE DLACZEGO??? niektorzy napisali KASA. ale w miescie tez sa tacy co kasy nie maja a zeby widac , ze lepsze maja.
        • pierr-dzioszek Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 15.09.11, 06:43
          Mieszkam na wsi. Rzeczywiście,stan higieny oraz uzębienia,zwłaszcza panów (nie wiem dlaczego) pozostawia wiele do życzenia. Ale tak: w najbliższych przychodniach nie ma dentysty,trzeba się wybrać do miasta,a to kosztuje. Nawet państwowo,teraz na kasę chorych niewiele można zdziałać,nawet kamienia bezpłatnie nie można już w tym roku usunąć. Moim skromnym zdaniem państwowa stomatologia nie istnieje. Przykładem jest moja przyjaciółka,która w wyniku ciężkiej,przewlekłej choroby straciła połowę zębów. Zabiegi protetyczne i inne kosztowały ją prawie pięćdziesiąt tysięcy złotych,musiała wziąć kredyt. A jeśli ktoś ma do wyboru nakarmić dzieci albo iść do dentysty wybiera raczej to pierwsze. Inną sprawą jest brak świadomości,nie uczy się dzieci dbania o higienę,w przedszkolu,w którym byłam jako gość dzieci nie mają szczoteczek,nie ma żadnych pogadanek czy wizyt pani stomatolog. Zresztą jeżeli dzieci widzą,że rodzice nie myją zębów to one też nie mają tego nawyku. W niektórych rodzinach zdarza się,że jest jedna szczoteczka na cztery osoby,naprawdę,widziałam to na własne oczy.
    • baba06 Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 15.09.11, 07:45
      jednym z powodów jest pewnie to,że
      zdrowie.dziennik.pl/profilaktyka/artykuly/341467,prawie-4-miliony-polakow-nie-myje-zebow.html
      bo jak taki mieszkaniec wsi rano musi pędzić na pole, albo do obory, to z pewnością pierwszą rzeczą o której myśli nie jest umycie zębów..., a po całym dniu pracy, też pewnie marzy o czymś innym...
      W tej chwili, to pewnie prawie wszyscy mają łazienki, ale te roczniki, które maja ubytki w uzębieniu, to wodę ze studni nosiły i mycie w misce...
      Poza tym, jeśli mówimy o ludziach starszych, to jednak są to roczniki czasów wojny,powojenne, więc kwestia odżywiania też nie jest bez znaczenia.

Jednak w mieście takiemu emerycie łatwiej pójść do stomatologa.

p.s. jak moje dziecko przyszło w pierwszych swoich dniach z przedszkola, to jednym z pytań było "dlaczego pani Wanda ma srebrne zęby?"
    • lilly_about Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 15.09.11, 08:05
      Lilka, to już nie te czasy, że ludzie mieszkający na wsi mają utrudniony, czy wręcz ograniczony dostęp do stomatologa. Jeśli ktoś nie dba, to znaczy, że nie został wychowany odpowiednio (nie tylko dbanie o zęby, ale też wizyty u ginekologa itd.), a to zdarza się zarówno na wsi, jak i w mieście. Choć zgadzam się, że mentalność ludzi ze wsi (tych od zawsze tam zakorzenionych)jest jeszcze nieco inna niż mieszczuchów.
      • jolunia01 Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 15.09.11, 10:31
        lilly_about napisała:

> Lilka, to już nie te czasy, że ludzie mieszkający na wsi mają utrudniony, czy w
        > ręcz ograniczony dostęp do stomatologa. ...

Wiesz, to już nie te czasy, kiedy można było normalnie pójść do stomatologa. Ja mieszkam w mieście, i to dość sporym, ale moja ukruszona dwójka będzie musiała poczekać do przyszłego roku, bo na prywatną odbudowę mnie nie stać, a zapisy na NFZ w zeszłym tygodniu były na drugą połowę stycznia. To i tak nieźle, bo gdyby to była np. czwórka to nie wiem, kiedy zostałaby odbudowana - jak wiadomo wg NFZ człowiek ma tylko 12 zębów (od jedynki do trójki znaczy).
        • lilly_about Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 15.09.11, 10:40
          Chodze do stomatologa raz w miesiącu, na kase chorych.
        • echtom Re: obracajac sie nadal w kregu wsi (zeby) 15.09.11, 13:43
          > jak wiadomo wg NFZ człowiek ma tylko 12 zębów (od jedynki do trójki znaczy).

Dlatego po latach dbania o zęby w roku kryzysowym nie odbudowałam szóstki, a teraz muszę się umówić na usunięcie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka