Dodaj do ulubionych

wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szkoły

17.09.11, 10:19
Czy to tylko obietnice przedwyborcze? Tak bardzo chciałabym, żeby miały jeszcze rok luzu, boję się ilości dzieci w szkołach, w Krakowie poszło tylko 15% sześciolatków, więc przyszły rok będzie naprwdę mocno obciążony(jeżeli nic się nie zmieni), będzie się to za nimi ciągnęło na każdym etapie szkolnictwa.
Obserwuj wątek
    • wakacyjna_iguana Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 17.09.11, 12:39
      Wierzę mimo wszystko, już coś się zaczyna dziać - p. Hall pisała kilka dni temu n/t dzieci, które się urodziły od września-do grudnia 2011, że może jednak by nie poszły. Niestety moja jest marcowa i nawet wtedy się załapie na opóźnione pójście sad Wierzę jednak w jakiś cud, szkoda mi córy za rok, w tutejszej podstawówce planują w przyszłym roku 3 zmiany będzie masakra........sad
    • mynia_pynia Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 17.09.11, 14:41
      To co robią jest dla mnie niepoważne, co za kretyni, czy oni reformy nie umieją wprowadzić.
      Dla rodziców i dzieci ważne są zasady, skoro mówią, że 6 - latki obowiązkowo do szkoły to dlaczego za chwilę się to ma zmienić!?
      I później rodzice, przedszkolanki, nauczyciele nie wiedzą o co qr.... chodzi, czy mają iść programem takim czy siakim.
      A ilu rodziców posłało w tym roku dzieci wcześniej tylko, dlatego żeby nie było klas 30 – osobowych w przyszłym?
      Takim przeciąganiem to się okaże, że przepełnionymi klasami będą zagrożone roczniki 2007, 2008, 2009 a w następnych będzie po 10 - cioro dzieci w klasie wink
    • atowlasnieja Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 17.09.11, 14:53
      Zmiany będą. Pani minister odkryje przed społeczeństwem nowe obszary absurdu.
    • lilka69 kielbasa wyborcza 18.09.11, 00:12
      ale mysle, ze idiote z siebie z zrobia i jednak zrealizuja nowe postanowienia. mnie bez roznicy.
    • mamaemmy Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 18.09.11, 07:27
      Wspomnicie moje slowa,za jakis czas wrócą do starego programu wg którego obowiązek szkolny maja dzieci siedmioletnie.
      Zmienianie tego na ustawe "6latki do szkół " to taki sam byl poroniony pomysł jak powrót do opcji z gimnazjum-nie znam osoby która by to popierała-zwłaszcza nauczycielki.
    • mama303 Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 18.09.11, 07:55
      Myślę że obudzili sie z ręką w nocniku, niestety. Uważam, że ustawa jest bardzo rozsądna, program także natomiast realizacja niedopilnowna i nie skontrolowana. Rodzice nieuświadomieni, niezachęceni, kieruja się w wiekszości paniką i uprzedzeniami. Nie należało dawać wyboru bo skończyło sie jak widać - wiekszość kisi dzieciaki sześcioletnie po przedszkolach lub zerówkach, myślac że to dla nich takie wspaniałe.
      Trzeba było ustawowo narzucić obowiązek szkolny i koniec. A tak to klapa.
      • pjan66 Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 18.09.11, 12:53
        Mam podobne zdanie jak mama303. Trzeba ustawowo narzucić obowiązek szkolny. Wydaje się, że pani minister po raz drugi zdjęła spodnie i to na potrzeby kampanii wyborczej. Fatalna decyzja, ma teraz przeciw sobie nie tylko przeciwników reformy, ale także rodziców, którzy w tym roku posłali swoje sześciolatki do szkół. Najsłabszym ogniwem polskiej edukacji są jednak rodzice, którzy mają blade pojęcie o szkole, programach nauczania i nic nie robią aby to zmienić.
        Wszyscy dokoła lamentują, że szkoły są nieprzygotowane dla sześciolatków, a siedmiolatkom, czy ośmiolatkom już się nie należy przygotowana szkoła?

www.natemat.com.pl/dzieci-w-szkole/szesciolatki-do-szkol-rodzice-sa-za.html
        • mama303 Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 18.09.11, 13:06
          pjan66 napisał:

> Fatalna decyzja, ma teraz przeciw sobie nie tylko przeciwników refo
          > rmy, ale także rodziców, którzy w tym roku posłali swoje sześciolatki do szkół.

A jeszcze sa rodzice dzieci 5 letnich, które obowiązkowo poszły teraz do zerówki. I po co?
          Ale zdaje się, że teraz to innego wyjścia nie ma, przeliczono dokładnie ile dzieci zostaje na następny rok do I klas i lament. A trzeba było wziąć sie za to juz po pierwszym roku, zachęcać, informować rodziców, kontrolować realizację itd.
        • sanna.i Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 20.09.11, 09:17
          Tia..Najsłabszym ogniwem polskiej edukacji jest...cały system edukacyjny. Od iluś lat, każdego roku, w rankingach szkół, gdzie brane są pod uwagę wyniki testów do gimnazjów, osiągnięcia uczniów itp., pierwsze miejsca zajmują szkoły niepubliczne. Potem długo, długo nic, różnica bywa czasem zatrważająca. Już na starcie dzieciaki ze szkół publicznych mają dużo mniejsze szanse. Nasz system edukacyjny nie uczy dzieci myśleć, tylko zakuwać. Wiem, bo posyłam syna do placówki, gdzie uczą wg programu IBO. To jest zupełnie inny standard nauczania. Pod tym względem od lat nic się w Polsce nie zmienia i posyłanie do szkół dzieci sześcioletnich, pięcioletnich czy nawet czterolatków nie ma tu nic do rzeczy.
      • sabciasal Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 18.09.11, 23:38
        zgadzam się, bez sensu jest ten przedłużający się okres wdrażania. wiadomo było, że szkoły i samorządy będą czekać na koniec. wolałabym, zeby była to kiełbasa wyborcza.
    • mara_jade73 Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 18.09.11, 08:08
      mój poszedł i jest ok a też się bałam
      • peggy1 Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 18.09.11, 09:06
        Moj tez poszedł mimo, że jest z drugiej połowy roku właśnie. Niedawno skończył 7 lat i jest w drugiej klasie. To jest klasa samych 6-latków i WSZYSTKIE dzieci poradziły sobie (jedne z większym wysiłkiem, drugie z mniejszym, ale żadne nie miało problemu z opanowaniem podstawy programowej). W teście pod koniec roku klasa 6-latków wypadła najlepiej spośród 1 klas w szkole. Szkoła proponuje 3 posiłki (śniadanie, obiad, podwieczorek) - ale wykupic może je nawet 6 klasista więc cala szkoła na reformie skorzystała. 6-latki miały w 1 -klasie oprócz nauczycielki jeszcze panią do pomocy. Podstawa programowa jest naprawdę dostosowana dla dzieci młodszych.
        Nawet jak przesuną decyzje o obowiązkowym posłaniu do 1-klasy to i tak znow polowa rodziców nie posle i bedzie się to tak ciągnęlo w nieskończoność.
        • nellyssima Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 18.09.11, 11:09
          Podstawa programowa może i jest dostosowana do dzieci młodszych, ale szkoły nie są. I to podstawa w pierwszej klasie, potem jakimś cudem program nagle mocno przyspiesza, moja córka jest teraz w klasie 3, poszła jako pierwszy rocznik jako 6 latka, pod koniec drugiej i w trzeciej naprawdę są już trudne rzeczy do opanowania.
          • przeciwcialo Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 18.09.11, 11:22
            Skoro szkoła nie jest pzrystosowana do nauczanie to nie nadaje się zarówno dla sześcio, siedmio i dziesięciolatka. Tu trzeba uderzac a nie w ratowanie maluchów.
          • mama303 Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 18.09.11, 13:10
            nellyssima napisała:

> Podstawa programowa może i jest dostosowana do dzieci młodszych, ale szkoły nie
            > są. I to podstawa w pierwszej klasie, potem jakimś cudem program nagle mocno p
            > rzyspiesza, moja córka jest teraz w klasie 3, poszła jako pierwszy rocznik jako
            > 6 latka, pod koniec drugiej i w trzeciej naprawdę są już trudne rzeczy do opan
            > owania.

Mam zupełnie inne wrażenie. Moja tez jest w III klasie /poszła jako szesciolatka/ i o ile I klasa była dla niej trudna /pani nie miała za dużego pojecia o zmianach w programie/, II łatwiejsza a III póki co, to same łatwizny /jak mówi moja córka/wink
            • nellyssima Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 18.09.11, 17:05
              Nie wiem, może zależy to od książek, moja córka uczy się z Didasko od A do Z, przykładowo w II klasie było odejmowanie i dodawanie do 100, oraz mnożenie do 100. W trzeciej na razie powtórki, ale w II te działania do 100 to trudne do opanowania jest dla przeciętnego 7 latka. I wtedy żałowałam, że moje dziecko zamiast być w pierwszej klasie, siedzi wieczorami i robi trudne zadania matematyczne.
              • mama303 Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 18.09.11, 17:32
                U nas jest "Nowe juz w szkole". Największym problemem dla mojej sześciolatki było w I klasie opanowanie sprawnego pisania i płynnego czytania w dośc krótkim czasie. Potem w II klasie jak miała tę sztuke w miarę opanowaną to samo szło. Oczywiscie tabliczka mnożenia to chyba rzecz najtrudniejsza dla dzieci. Bo to czysta pamięciówka. Ale też nie można pisać, że potem w klasach I-III jest strasznie trudno bo nie jest.
        • przeciwcialo Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 18.09.11, 11:21
          Mam już wszystkie dzieci w szkole, dwoje ida nową podstawa jako szesciolatki więc mnie to lotto.
          Błedem było uleganie naciskom rodziców, od poczatku powinny iśc łamane roczniki takk jak było to zaplanowane. Przeciąganietego w nieskończoność jest błedem a powrót do starego systemu jeszcze głupszy. Trzy rózne podstawy obowiązywałyby, kolejne zmiany egzaminów itd.
    • mondovi Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 20.09.11, 09:31
      Mój syn urodził się w sierpniu 2006, więc tak czy inaczej pójdzie do szkoły. Nawet gdyby był z listopada i podzielono rocznik i tak poszedłby. Po co ma siedzieć w zerówce drugi rok i rysować te same szlaczki?
      Oczywiście wolałabym, aby poszedł niecały rocznik 2006. Wolałabym, aby rocznik 2005 był już w szkołach, ale ups mleko się rozlało i chyba wiadomo było, ze się rozleje, już od dawna. Pani minister obudziła się w kampanii wyborczej i w trakcie roku szkolnego, chociaż zapisy do szkół są wiosną i od wtedy było wiadomo ile sześcio- i siedmiolatków pójdzie do pierwszej klasy. Sądzę, że tak mówi przed wyborami, a potem powie, że bardzo chciała, ale z przyczyn (wpisz dowolne) nie udało się.
      • zebra12 Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 20.09.11, 09:59
        A moja jest z grudnia 2006 i cieszę się, że jeszcza raz pójdzie do zerówki. Tym razem pójdzie do szkolnej (chodzi do przedszkolnej). Nie umie czytać, literki zna tylko pojedyncze, nie umie głoskować, choc na sylaby dzieli. Liczy do 15, działań raczej nie wykonuje, chyba, ze jakieś banalne typu: 2 + 3 Nie jest gotowa na pewno na pierwszą klasę od września. Ma teraz 4 lata i 9 miesięcy i woli biegać, wariować, skakać niż trzymać kredkę w ręce. Ma także wadę wymowy. Ten dodatkowy rok to dla nas super sprawa!
        • fajnyrobal Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 26.09.11, 10:22
          Moja córka jest z końca listopada 2006 i ma dokładnie takie same umiejętności jak twoja.Absolutnie nie jest gotowa do szkoły. Też uważam, że przytrzymanie jej jeszcze rok to super sprawa. Oby się udało.
    • ewcia1980 Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 20.09.11, 11:08
      moja córa jest z pażdziernika 2006 więc mnie bardzo "urządzałaby" ta zmiana.
      czy wierze - sama nie wiem.
      i w sumie jakoś tak bardzo sie na to nie nastawiam.
      ja tam wolę liczyć na siebie i właśnie jestem w trakcie odraczania córka (a dokładniej mówiąc w trakcie badań w poradni PP)
      • micha11 Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 26.09.11, 10:04
        Możesz napisać coś więcej o tym odraczaniu. Na jakiej zasadzie to jest, bo też mam dziecko z końca 2006 ,wg mnie absolutnie niedojrzałe do szkoły i też myślę o takim odroczeniu . Dlaczego załatwiasz to tak wcześnie, myślałam że wystarczy od koniec tego roku szkolnego?
        • monia.s01 Re: wierzycie w zmiany dla sześciolatków n/t szko 26.09.11, 10:56
          Mój syn poszedł w tym roku do zerówki jako 5-latek i tragedia. Nikt w szkole nie może sobie dać rady, ani dzieci, ani nauczycielka. To są jeszcze małe dzieciaki. Efekt jest taki, że rodzice jeszcze siedzą z dziećmi w klasie, bo maluchy płaczą, a poza tym sikają w majtki na potęgę, bo boją się same wyjść do ubikacji, w której 6-klasiści odpisują lekcje , jedzą kanapki i prowadzą dyskusje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka