Dodaj do ulubionych

jak sprawdzić - oszust, czy nie??

25.09.11, 21:41
Dziewczyny, sprzedaję trochę na allegro - ubranka i buty po córce. Wystawiam różne aukcje, czasem do 1 zł, czasem drożej - zależy od stanu...

Dziś dostałam bardzo dziwnego maila od kobitki, która upatrzyła sobie na mojej aukcji kozaczki wystawione właśnie od złotówki... Kobitka pisze, że ma bardzo ciężką sytuację materialną, że straciła pracę, że przeszukuje portale i poluje na okazje, że jej córka jest chora na nerki, że ma jeszcze inne dzieci w domu, że bieda i czy ja bym jej tych bucików nie sprezentowała...

No i mam zagwozdkę okrutną, bo przejrzałam jej ostatnie zakupy - komentarze - to ma kupione firaneczki do pokoju dziecinnego za 40 zł, a to jakiś rowerek dla dziecka... Nie wiem co myśleć... Jak sprawdzić czy oszustka, czy nie oszustka?? Bo chętnie bym jej pomogła gdyby faktycznie potrzebowała pomocy, ale strasznie nie lubię jak ktoś próbuje mnie zrobić w jajo! uncertain
Obserwuj wątek
    • wuika Re: jak sprawdzić - oszust, czy nie?? 25.09.11, 21:47
      Wygląda po prostu na próbę wyłudzenia.
    • czar_bajry Re: jak sprawdzić - oszust, czy nie?? 25.09.11, 22:13
      Lubie pomagać, ale z doświadczenia wiem iż osoba w ciężkiej sytuacji nie poprosi o pomoc,poprosi za to tupeciara i cwaniara. Moja rada niech licytuje może uda się jej kupić za zeta a jak nie to niech na innej aukcji szuka.
      • baltycki Re: jak sprawdzić - oszust, czy nie?? 26.09.11, 06:04
        wuika napisala:
        > Wygląda po prostu na próbę wyłudzenia.
        patrze, patrze i nie widze próby, widze prosbe.. A Ty gdzie widzisz próbe?

czar(y)_baj(e)ry napisała:

> Lubie pomagać, ale z doświadczenia wiem iż osoba w ciężkiej sytuacji nie popros
        > i o pomoc,poprosi za to tupeciara i cwaniara.
        Podziel sie doswiadczeniem z "Pomocnymi mamami", z pewnoscia zlikwiduja swoje forum.
    • majenkir Re: 26.09.11, 02:27
      anulkau napisała:
      > No i mam zagwozdkę okrutną, bo przejrzałam jej ostatnie zakupy - komentarze - t
      > o ma kupione firaneczki do pokoju dziecinnego za 40 zł, a to jakiś rowerek dla
      > dziecka...

Faktycznie luksusy....
      • lannntana Re: 26.09.11, 07:17
        Wybacz,ale akurat firanki nie są artykułem pierwszej potrzeby,za to buty- raczej tak. Gdybym miała do wyboru kupić firankę albo buty dziecku na zimę na pewno wybrałabym to drugie.
      • attiya Re: 26.09.11, 07:28
        czyli co? firanki są ważniejsze niż buty na zimę?
      • anulkau Re: 26.09.11, 08:56
        Luksusem może nie... ale tak jak dziewczyny piszą, gdyby nie było mnie stać na buty dla dziecka, to tym bardziej nie byłoby mnie stać na firankę za 40 zł, bo za 40 zł na allegro można już kupić fajne używane buty dla dziecka...
        Jakoś tak dziwnie mi się zrobiło jak przeczytałam tą jej pisaninę w mailu... ale może faktycznie prześlę jej parę linków.
    • attiya Re: jak sprawdzić - oszust, czy nie?? 26.09.11, 07:27
      to nawet na buty za złotówkę jej nie stac?
      są od tego portale - min tu na gazecie, prześlij jej kilka linków z takowymi, min graty z chaty, tam na pewno coś znajdzie
      a tak na marginesie znam osoby, które tu na gazecie są spalone, nawet po zmianie nicków i przeniosły się na allegro, wypisują właśnie meile do ludzi, kto wie, może znajdzie się naiwniak i coś im sprezentuje
    • slonko1335 Re: jak sprawdzić - oszust, czy nie?? 26.09.11, 09:08
      poszperaj w wyszukiwarce bo już były takie wątki-może to ta sama osóbka...
    • klubgogo Re: jak sprawdzić - oszust, czy nie?? 26.09.11, 09:25
      Daruj sobie pomaganie, a ona, jeśli tą oszustką jest, nie powinna pisać takich rzeczy o bliskich, bo to odwróci się przeciwko niej.
      • heca7 Re: jak sprawdzić - oszust, czy nie?? 26.09.11, 09:29
        Idź na forum Zakupy, tam było już parę wątków na ten temat. Dotyczyły ubranek, zabawek itd. W większości przypadków dziewczyny były jednomyślne czyli , że to oszustwo.
    • gryzelda71 Re: jak sprawdzić - oszust, czy nie?? 26.09.11, 10:51
      Dziś dostałam bardzo dziwnego maila od kobitki, która upatrzyła sobie na mojej
      > aukcji kozaczki wystawione właśnie od złotówki... Kobitka pisze, że ma bardzo c
      > iężką sytuację materialną, że straciła pracę, że przeszukuje portale i poluje n
      > a okazje, że jej córka jest chora na nerki, że ma jeszcze inne dzieci w domu, ż
      > e bieda i czy ja bym jej tych bucików nie sprezentowała...

W sumie to niezły patent,zeby ubrac dzieciakibig_grin
    • gazeta_mi_placi Re: jak sprawdzić - oszust, czy nie?? 26.09.11, 13:09
      Napisz, że chętnie jej oddasz te buciki i może jeszcze parę innych rzeczy, ale poproś o skan dokumentów medycznych poświadczających ową chorobę nerek oraz czy dziecko jest pod opieką którejś z fundacji pomagającej chorym dzieciom (wtedy łatwo można sprawdzić).
      Możesz też napisać, że masz szerokie znajomości i pomożesz jej szukaniu pracysmile
      Jeżeli to oszustka jak usłyszy o pomocy w szukaniu pracy nie napisze już do Ciebie ani słowa.
    • anek130 Re: jak sprawdzić - oszust, czy nie?? 26.09.11, 15:28
      stawiam na próbe wyłudzenia. Moja koleżanka sprzedawał wózek i takiego samego mial dostała. Nie wiem czy nie od tej samej kobiety, bo tez tam była mowa o dziecku chorym na nerki i innych dzieciach.

Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka