Dodaj do ulubionych

dylemat - 6-latek w szkole

01.10.11, 13:06
Witam
temat pewnie był już omawiany x-razy, ale normalnie muszę się wyżalić sad Moje dzieci w 2012 będą miały po 6 lat. mam nadzieję, że obowiązek szkolny dla 6- latków zostanie przełożony... ale tylko dlatego aby moje 6-latki właśnie do szkoły poszły.
Trochę to skomplikowane, ale wydaje nam się (razem z mężem) że lepiej posłać 6 latka do klasy 25 osobowej, niż za rok 7 latka do klasy 40 osobowej (łączenie 2 roczników). Kiedy podzieliłam się tą wiedzą z innymi - byłam bardzo zdziwiona ich negatywnymi reakcjami na nasz pomysł.
I teraz mam mętlik w głowie.
Macie może jakieś doświadczenia w tym temacie
chętnie posłucham wszystkich za- i kontr argumentów
Obserwuj wątek
    • zebra12 Re: dylemat - 6-latek w szkole 01.10.11, 13:20
      Poczekaj do listopada, bo na razie nic nie wiadomo czy sześciolatki pójdą we wrześniu do szkoły czy nie; czy będzie to cały rocznik, czy podzielony - nic nie wiadomo. Wszystko okaże się po wyborach... Tylko mądrze głosuj! Partie POPiSowe z pewnością zapewnią nam powtórkę z rozrywki.
      • czar_bajry Re: dylemat - 6-latek w szkole 01.10.11, 14:22
        Mądrze myślisz, poślij dzieci do szkoły.
    • asia_i_p Re: dylemat - 6-latek w szkole 01.10.11, 19:01
      Mam 6-latkę (no prawie - 30 października skończy 6) w pierwszej klasie. Radzi sobie.
      Ale to żadna informacja dla ciebie, żeby było coś skutecznego musiałabym cofnąć czas, zostawić ją w zerówce, za rok posłać i wtedy podać ci, która wersja lepsza. Bo może za rok radziłaby sobie jeszcze lepiej, trudno powiedzieć wink.
    • slonko1335 Re: dylemat - 6-latek w szkole 01.10.11, 19:24
      Moja pójdzie za rok do szkoły jako sześciolatka i też mam nadzieję, że obowiązek szkolny zostanie przesuniętysmile
    • an_ni Re: dylemat - 6-latek w szkole 01.10.11, 19:38
      tez tak mysle i wszyscy moi znajomi tez tak zrobili, dzieci rowniez niespelna 6 letnie poslali do szkoly w tym i w zeszlym roku zeby nie gromadzic ich z 7 latkami
      tylko tu na forum spotykam tyle matek dracych szaty o ich dzieciatka 6 letnie
    • ciri_77 Re: dylemat - 6-latek w szkole 01.10.11, 19:53
      Moje córki z czerwca 2006 tez ida do skzoły jako 6-latki i tez mam cichą nadzieje ze przesuną kumulację, to sie ta fala jakoś rozłozy na dwa roczniki
      • beautywomen Re: dylemat - 6-latek w szkole 01.10.11, 20:36
        Ja posłałam swojego sześciolatka do pierwszej klasy i jestem bardzo zadowolona, dziecko jest szczęśliwe, codziennie przynosi nowe wiadomości i szkoła go fascynuje. W zerówce by się nudził. Również w tym roku posłałam pięciolatkę do zerówki, i bez względu na to co uchwalą nasi politycy córka pójdzie do pierwszej klasy. A muszę dodać, że szkoła nie jest jakoś super przystosowana, liczy się podejście nauczyciela do dzieci, no i dojrzałość dziecka. Moje są zachwycone...
    • edziu0482 Re: dylemat - 6-latek w szkole 01.10.11, 21:01
      www.tvn24.pl/-1,1719318,0,1,obowiazek-szkolny-dla-6_latkow-przesuniety,wiadomosc.html
      i jestem zła jak osa bo mam dzieci z 2007r. (wcześniaki trojaki) i już myślę, jak odroczyć im obowiązek szkolny a kumulacja tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że muszę skuteczniej o tym pomyśleć wr....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka