Dodaj do ulubionych

Mikołowianki- skąd pochodzicie?

17.10.11, 17:11
Ja tu się urodziłam i tu płącę podatki. Jak z Wami?
Obserwuj wątek
    • chloe30 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 17.10.11, 18:16
      serio jesteś z Mikołowa?
      ja też smile
      • naomi19 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 17.10.11, 21:51
        Serio smile Jaki ten świat mały, byłam pewna, że nikt się nie wpisze.
        • chloe30 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 17.10.11, 22:18
          naomi19 napisała:

> Serio smile Jaki ten świat mały, byłam pewna, że nikt się nie wpisze.

kiedyś dziewczyna ma pomocnych emamach zbierała dla jakiejś potrzebującej, zrobiłam jej przelew i wiesz co się okazało - że nie tylko w Mikołowie ale i na moim osiedlu mieszka big_grin
          świat jest mały, tak tak smile
    • tosterowa Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 17.10.11, 18:41
      Dobry wątek.
      • toxicity1 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 17.10.11, 20:51
        He, he - mój pradziadek pochodził z Mokrego.smile
        • martinkowa Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 17.10.11, 20:55
          A liczy się parę kilometrów od Mikołowa? Żory.
          • attiya Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 17.10.11, 21:29
            Apropos Żor big_grin
            na trasie W-wa - Białystok stoi taka reklama "Manekiny - Żory" big_grin
            • beata985 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 20.10.11, 23:39
              attiya napisała:

> Apropos Żor big_grin
              > na trasie W-wa - Białystok stoi taka reklama "Manekiny - Żory" big_grin

a nie czasem ŻARY???
              w żorach nic takiego nie ma-oprócz wystaw oczywiście...wujek gugiel też tak pokazuje
          • naomi19 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 17.10.11, 21:52
            A liczy się parę kilometrów od Mikołowa?
            Niestety nie. Tak jak w wątku warszawskim liczy się tylko Warszawa.
            Przykro mi. Nie płacisz u nas podatków big_grin
            • toxicity1 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 17.10.11, 22:34
              Bardzo lubię Mikołów.
              W czasie kryzysu bywałam tam na zakupach, a ostatnio latem w kościele parafialnym na koncercie organowym.
              • naomi19 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 17.10.11, 22:51
                Ja też uwielbiam, jest to idealne miejsce do życia. Wszędzie blisko, a jednak miasteczko ma swój specyficzny klimat, zupełnie różny od pozostałych miast śląskich, nawet ze względu na wygląd i zadbanie miasta. Gdzie jeździłaś na zakupy? big_grin
                • toxicity1 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 17.10.11, 23:04
                  Dom towarowy, chyba jeszcze stoi. Tylko on zapadł mi w pamięć.
                  Też podoba mi się Wasz rynek. Co do klimatu w pełni się zgadzam.
                  Kiedyś mikołowska porodówka cieszyła się bardzo dobrą opinią, nie wiem jak teraz.
                  • iwoniaw No ja naprawdę nie rozumiem, jak śmiecie pisać, że 17.10.11, 23:11
                    przyjeżdżacie do Mikołowa i chodzicie chodnikiem jak po swoim, że o pasieniu oczu rynkiem i przyległościami nie wspomnę - a wszak nie dość, że się tu nie urodziłyście, to podatków nie płacicie. I pewnie jeszcze macie obce rejestracje big_grin
                    • toxicity1 Re: No ja naprawdę nie rozumiem, jak śmiecie pisa 17.10.11, 23:13
                      Ale mój pradziadek pochodził z Mokrego!!!
                      Ja MAM prawo deptać mikołowskie chodniki jak swoje.smile
                  • wuika Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 17.10.11, 23:12
                    Nadal posiada taką opinię.
                    • toxicity1 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 17.10.11, 23:14
                      To się cieszę, bo ja miałam na myśli czasy sprzed ćwierćwiecza.
                      Tak trzymać!
                      • naomi19 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 18.10.11, 20:16
                        Tak, porodówka jest fantastyczna, trochę gorzej z oddziałem położniczym (tam, gdzie lezysz po porodzie). Rodziłam tu i czułam się jak gwiazda w najlepszym szpitalu w LA wink Myślę, że dzięki rewelacyjnej opiece wspominam poród jako najwspanialsze przeżycie. Także wuika- polecam big_grin Ty chyba tez ze śląska!
                        • wuika Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 19.10.11, 23:14
                          I nawet stamtąd mam lekarza suspicious Na razie jest to szpital drugiego wyboru, choć zastanawiam się mocno, czy nie wskoczy na miejsce pierwsze. Dylematy posiadam iwogóle!
                          • naomi19 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 19.10.11, 23:54
                            Jeśli nie musisz, to nie wybieraj sie z babińcem tu:
                            Centralny Szpital Kliniczny, Katedra Położnictwa i Ginekologii, Klinika Położnictwa i Ginekologii, Klinika Neonatologii ŚAM
                            Zbyt wiele zbyt strasznych historii słyszałam, w tym od mojej kuzynki, która jest żoną wnuczka założyciela tej kliniki.
                            I z którą tak się cackali, tak cackali, że mało nie zabili.
                            Mikołów też ma wady, zdecydowanie. Jednak patrząc z perspektywy nie żałuję.
                  • chloe30 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 18.10.11, 11:12
                    toxicity1 napisała:

> Dom towarowy, chyba jeszcze stoi. Tylko on zapadł mi w pamięć.
                    >
                    To chyba Zgoda, obok takiego skwerku?

Ja pare lat mieszkałam poza Mikołowem, wróciłam 4 lata temu i stwierdziłam, że juz mnie żadna sila nigdzie nie wyciągnie
                    lubie tam mieszkać, bardzo
          • beata985 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 20.10.11, 23:37
            martinkowa napisała:

> A liczy się parę kilometrów od Mikołowa? Żory.

seriooooo????
    • lelija05 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 18.10.11, 10:05
      W Mikołowie są dwa zaje..te sklepy z butami, jeden na rynku, drugi na targu, jak kiedyś wygram w lotto, albo odziedziczę spadek po zaginionej ciotce z Hameryki, to wykupię tam prawie wszystko i będę mieć jak jaka celebryta wielkie pomieszczenie wypełnione ino butami.

Lubię targ w Mikołowie, wszystko tam można kupić, niedawno moje dziecko mogło tam sobie obejrzeć żywą kurę z bliska, dla niej to prawie egzotyczne zwierze smile
      • naomi19 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 18.10.11, 20:18
        obejrzeć żywą kurę z bliska,
        O kurcze, że też jak nigdy kury nie spotkałam big_grin Zazdroszczę wink
        Może dlatego, że ja głownie zakupy w Tesco/ Auchan, tam rzeczywiście kur brak wink
        • lelija05 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 19.10.11, 09:34
          Ja tam pojechałam z małą zaopatrzyć się w różne drobiazgi do przedszkola i tak nam się trafiło smile
          Dziecko było bardzo onieśmielone big_grin
          A w sumie to za to lubię targi w małych miasteczkach, za mydło, szydło i powidło, atmosferę i koloryt.
          • naomi19 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 19.10.11, 09:43
            A skąd jesteś?
            • lelija05 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 19.10.11, 09:46
              Ze stolicy naszego wspaniałego regionu smile
    • gemmavera Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 19.10.11, 11:33
      Z Mikołowa to tylko Wojaczka znam. wink

Podatków w Mikołowie nie płacę, ale czasem zostawiam pieniądze w mikołowskim Auchan - liczy się? wink
      • naomi19 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 19.10.11, 11:36
        Brawo za Wojaczka smile
        Ale i tak się nie liczy, wiesz, tłumaczyłam to już w kontekście warszawskim. Jesteś przyjezdna, przyjeżdżasz na obcych rejestracjach, od razu takich poznaję big_grin haha
        • gemmavera Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 19.10.11, 12:00
          No dobra, jakoś przeżyję...
          Przypomniało mi się, że mąż ma rodzinę na Kamionce, ale już nic nie mówię - się nie będę z moją rejestracją SK pchać, gdzie mnie nie chcą wink

Założę sobie własny wątek, o. big_grin
          • chloe30 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 19.10.11, 12:19
            gemmavera napisała:

> - się
            > nie będę z moją rejestracją SK pchać, gdzie mnie nie chcą wink
            >
            ja mieszkam w Mikołowie i mam SK big_grinbig_grin
            juz 4 lata nie chce mi sie zmienić
            a na Kamionce tez mam rodzinę smile
            >
            • naomi19 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 19.10.11, 23:23
              a na Kamionce tez mam rodzinę
              Ja z Kamionki big_grin
              Tzn tam mój dom rodzinny, teraz w centrum smile
              • chloe30 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 20.10.11, 09:04
                naomi19 napisała:

>> Tzn tam mój dom rodzinny, teraz w centrum smile

a do przedszkola gdzie chodziłas?
                Bo ja na Kamionce własnie big_grinbig_grinbig_grin
                • naomi19 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 20.10.11, 17:59
                  O matko. Jeszcze powiedz, który rocznik!
                  • chloe30 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 20.10.11, 18:15
                    naomi19 napisała:

> O matko. Jeszcze powiedz, który rocznik!
                    >
                    74 smile
                    • naomi19 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 20.10.11, 18:54
                      No to nie miałyśmy prawa chodzić razem smile 10 lat różnicy.
                      • chloe30 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 20.10.11, 19:31
                        naomi19 napisała:

> No to nie miałyśmy prawa chodzić razem smile 10 lat różnicy.

ale ja repetowałam!
                        wink

Mikołów ( i Kamionka) są tak wielkie, że jakby dobrze grzebnąć mamy wspólnych znajomych na bank smile
                        • naomi19 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 20.10.11, 20:14
                          Tak, szczególnie Kamiona big_grin
                          Czyli wychodzi, że na forum nie rządzi już Warszawa, tylko Mikołów/Śląsk.
                          Teraz nic, tylko tworzyć wątki pt: "Który warzywniak najlepszy?" nie wpisując miasta, bo przecież wiadomo wink
                          • chloe30 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 20.10.11, 20:41
                            naomi19 napisała:

>
                            > Teraz nic, tylko tworzyć wątki pt: "Który warzywniak najlepszy?" nie wpisując m
                            > iasta, bo przecież wiadomo wink

big_grinbig_grinbig_grin

w kwestii mikołowskich warzywniaków zgłaszam sie na eksperta, ty co obstawiasz?
                            wink
                            • naomi19 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 21.10.11, 22:28
                              W kwestii warzywniaków obstawiam własny węch. Poważnie. Wącham warzywa i to mówi, czy dobre czy nie. Szcególnie pomidory. Te z Tesco czy innych takich nie pachną, nie smakują jak pomidor. Szukam więc w warzywniakach przeróżnych, wącham smile Ostatnio spodobało mi się w warzywniaku obok rynku, na przeciwko cukierni, obok kosmetyczki, outletu, kojarzysz?
                              • chloe30 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 21.10.11, 22:33
                                naomi19 napisała:

>> ) Ostatnio spodobało mi się w warzywniaku obok rynku, na przeciwko cukierni, ob
                                > ok kosmetyczki, outletu, kojarzysz?

no kurde, wg mnie najlepszy!

jeszcze w jednej budce na targu kupuję, niedaleko wejścia gdzie najdłuższa kolejka
                                a jakbyś chciała coś specjalnego, co nie zawsze można dostać, to jedna pani sprowadza, dała mi numer telefonu i nawet wieczorem można zadzwonić, jak ci się zapomni wcześniej - warzywniak na dawnej Kanałowej, naprzeciwko Picadilly - taka zielona budka, pani jest naprawdę bardzo miła
          • twinmama76 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 19.10.11, 12:39
            gemmavera napisała:
            > nie będę z moją rejestracją SK pchać, gdzie mnie nie chcą wink

ja tylko chciałam nieśmiało nadmienić, że beszczelne SMI całymi stadami po mojej ulicy jeżdżą big_grin Bynajmniej nie mikołowskiej ulicy, dodam big_grin
            • gemmavera Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 19.10.11, 23:07
              twinmama76 napisała:

> ja tylko chciałam nieśmiało nadmienić, że beszczelne SMI całymi stadami po moje
              > j ulicy jeżdżą big_grin Bynajmniej nie mikołowskiej ulicy, dodam big_grin

O to to.
              I na Kościuszki korki robią wink
          • naomi19 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 19.10.11, 23:26
            Przypomniało mi się, że mąż ma rodzinę na Kamionce
            To jednak zmienia postać rzeczy. Twoje szanse rosną, ja też z Kamionki. Tzn moi rodzice.
    • imasumak Mój mąż urodził się w Mikołowie 19.10.11, 12:29
      ale to pewnie się nie liczy big_grin
      • chloe30 Re: Mój mąż urodził się w Mikołowie 19.10.11, 12:34
        datków nie płaciłimasumak napisała:

> ale to pewnie się nie liczy big_grin

podatków nie płacił!

a tylko sie urodził czy mieszkał tez?
        • imasumak Re: Mój mąż urodził się w Mikołowie 19.10.11, 23:19
          Mieszkał w Tychach smile. W sumie nie wiem dlaczego teściowa wylądowała na porodówce w Mikołowie.
          • gemmavera Re: Mój mąż urodził się w Mikołowie 20.10.11, 19:25
            imasumak napisała:

> Mieszkał w Tychach smile. W sumie nie wiem dlaczego teściowa wylądowała na porodów
            > ce w Mikołowie.

No jak to, dlaczego - porodówka w Mikołowie ma przecież dobre opinie - poczytaj wyżej wink
            • chloe30 Re: Mój mąż urodził się w Mikołowie 20.10.11, 19:50
              gemmavera napisała:

>
              > No jak to, dlaczego - porodówka w Mikołowie ma przecież dobre opinie - poczytaj
              > wyżej wink
              >
              z tego co ja słyszałam kiedyś takie miała (i dalej ma), ale moja mieszkająca w Mikołowie mama pojechała mnie rodzić do Ligoty, do kolejowego - muszę się zapytać dlaczego smile
              • gemmavera Re: Mój mąż urodził się w Mikołowie 21.10.11, 19:56
                chloe30 napisała:

> z tego co ja słyszałam kiedyś takie miała (i dalej ma), ale moja mieszkająca w
                > Mikołowie mama pojechała mnie rodzić do Ligoty, do kolejowego - muszę się zapyt
                > ać dlaczego smile

Hm, może po Kamionce poszła fama, że w Kolejowym jest lepiej? big_grin
                Bo kuzynka męża, oczywiście z Kamionki, wink również pojechała rodzić do kolejowego.
                Co więcej, za jej namową ja też pojechałam rodzić do kolejowego, chociaż nie z Kamionki pojechałam, tylko z Chorzowa wink

Heh, zagmatwane są losy ludzkie...
                wink
            • tedesca1 Re: Mój mąż urodził się w Mikołowie 21.10.11, 14:45
              Ja też mikołowianka (podatki płacę a co!) Co do porodówki to też słyszałam dobre opinie, miałam rodzić w mikołowie, ale gdy w 34 tyg. zaczęły wypływać mi wody płodowe, na szybko robili mi wypis, skierowali mnie do kliniki (zamiast dziecięcej, skierowali mnie do kliniki dla kobiet) na szczęście w szpitalu do którego dotarłam dostałam zastrzyk na rozwój płuc i dziecko gdy się urodziło oddychało samodzielnie (gdyby nie to wysłaliby mi dzieciaka gdzieś do innej kliniki). Na szczęście dobrze się skończyło. niestety znam przynajmniej dwa przypadki, gdzie historia nie była już tak pozytywna..
              Także przy kolejnym dziecku wybiorę raczej inny szpital.
              Muszę jeszcze tylko napisać, że pielęgniarki tam są naprawdę super.
              Pozdrawiam wszystkie mikołowianki.
              • naomi19 Re: Mój mąż urodził się w Mikołowie 21.10.11, 22:31
                tedesca1 napisała:

> Ja też mikołowianka (podatki płacę a co!)

Mam nadzieję! :p

Wiedziałam, że ktoś, kto daje sobie najwspanialszą sygnaturkę świata musi być z Mikołowa.
    • ciociacesia babcia moje exa 19.10.11, 12:31
      nie tego glupiego tylko porzedniego, calkiem fajnego tam mieszka. swego czasu jezdzilam tam czesto i kilka razy na dluzsze poboty wakacyjne, fajna miescina
    • ciri_77 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 20.10.11, 20:57
      Kiedys tam była fajna knajpa z pysznymi rybami smile
    • gazeta_mi_placi Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 21.10.11, 20:04
      To i ja dodam swoje 5 groszy.
      Kiedyś miałam chłopaka w Tychach, który miał brata w Mikołowie.
      Kiedyś nawet wybraliśmy się wspólnie do tego brata (nie pamiętam imienia brata, wiem że był młodszy), miał fajną willę, taką okrągłą trochę, może kojarzysz.
      Bardzo przyjemne, ładne miasteczko. Niedaleko (ale chyba bliżej Tych?) był też całkiem przyjemny zalew,
      • naomi19 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 21.10.11, 21:50
        miał fajną willę, taką okrągłą trochę, może kojarzysz.
        Hehe, nie kojarzę, aż taki ten Mikołów nie jest big_grin
        Widzę, że próbujesz się wkupić w grono mikołowianek, jednak podstawowa kwestia- rejestracje i podatki. Przykro mi... wink
        • gazeta_mi_placi Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 21.10.11, 22:04
          Brat mojego byłego chłopaka tam pracował (miał nawet zdaje się jakąś firmę własną związaną z remontami/budowlanką), może go kojarzysz? Teraz będzie miał jakieś 35-40 lat. Firmę miał jakieś siedem lat temu, może i teraz ma. Szatyn.
          • gazeta_mi_placi Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 21.10.11, 22:04
            A skoro miał firmę to płacił tam podatki, nie? Brat byłego eks to prawie jak rodzina big_grin
            • chloe30 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 21.10.11, 22:12
              gazeta_mi_placi napisała:

Brat byłego eks to prawie jak ro
              > dzina big_grin

nie no, jak BYŁEGO EKS to całkiem jak rodzina big_grinbig_grin
          • naomi19 Re: Mikołowianki- skąd pochodzicie? 21.10.11, 22:25
            aaaaaa.. szatyn! Jak szatyn, to już wiem o kogo chodzi. jaki ten świat mały!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka