marzeka1 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 08:29 Proszków nie używam w ogóle. Mam 1 płyn do prania do białego i jeden do kolorów- wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 08:38 A gdyby Ci zapropowali jeden, do wszystkiego - ta sama marka, ktora kupujesz, ta sama cena. Kupilabys? Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 08:56 powiem za siebie - bo wychodzę z założenia, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. mam trzy płyny - do białych, kolorowych i czarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 08:58 Odpowiedzi udzieliła już Shellerka. A teksty: ten sam, do wszystkiego, cuda wianki kojarzą mi się z amwaywoską propagandą. Odpowiedz Link Zgłoś
malwa51 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 13:38 Odpowiem za siebie: bo ten do bialych rzeczy ma wybielacz, ten do kolorowych nie. A nie chcialabym sie go (tego wybielacza) pozbywac z proszku do bialych tkanin. Kolorow z kolorowych rzeczy tez nie chce sie pozbyc po 5 praniach Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 14:26 No to jak wytłumaczysz, że piore jednym proszkiem jasne i ciemne, i kolory jak były tak są? Odpowiedz Link Zgłoś
malwa51 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 18:50 Nie wiem moze masz bez wybielaczy, ja chce miec z wybielaczem. I tyle. A proszku i tak zmieniac nie zamierzam, bo dobrze jest Moge nabywac nawet lokalny proszek 2 w 1 - z "wbudowanym" plynem do plukania pt. "pierz i plucz", o prosze: grumme.se/sortiment/tvatt/flytande-tvattmedel/tvatt-och-skolj ale nie bawi mnie probowanie, kupuje raz na rok i starcza. Miejsce w szafce mam i na 10 proszkow. PS o ew zblekniecie kolorow mi chodzilo, nie o to, ze czarna koszula zbieleje na "snieg w styczniowy poranek" Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 18:53 > Odpowiem za siebie: bo ten do bialych rzeczy ma wybielacz, ten do kolorowych ni > e. Tylko z wybielaczami jest taki zonk, że wybielają głównie tkaniny naturalne, przy syntetykach mogą powodować żółknięcie. No chyba, że nosi się tylko naturalsy Odpowiedz Link Zgłoś
malwa51 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 20:08 Ze wzgledu na fakt, ze piore w zasadzie w dwoch temperaturach - 60 i 95 - mam rzeczy glownie 100% bawelniane. Nie wiem, czy ta bawelna jest syntetyczna w kazdym razie nic jeszcze nie pozólklo, a ubrania nosze po kilka lat Odpowiedz Link Zgłoś
spicy_orange Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 10:59 marzeka, a jak dozujesz płyn? Masz specjalną nakładkę w szufladzie, do płynów? Nie raz chciałam przejść z proszku na płyn ale nie wiem jak to dozować jak wleję do szuflady w przegródkę dla proszku to mi od ręki spłynie, a że szuflada wysunięta to pralka pod szufladą będzie ufajdana, a tego nie cierpię (czyścić też nie ) lać prosto do bębna? Nie wyżre mi kolorów? Będę wdzięczna za podpowiedź. do autorki: zwykle mam 1 duży proszek do kolorów - białe też kolor ostatnio mi się kończy i kupiłam sobie na allu dwa małe (1,4kg) z lenora - jakieś nowości i mi się ich zachciało, więc chwilowo mam trzy sztuki ale będą używane w kolejności a nie równolegle. Jak mi przypadną do gustu to będę kupować już w dużej torbie-zależy który mi bardziej podpasuje. Mogę używać jednego do wszystkiego-i tak piorę białe z kolorowymi (mam bardzo mało białych rzeczy, musiałabym niemal pusty bęben puszczać, a przecie nie będę sypać dwóch proszków do jednego prania ) Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 14:03 W szufladzie na proszek mam taką przekładkę, którą wkłada się, gdy leje się płyn i jest ok- wkłada się ją w poprzek szufladki- dobre rozwiązanie. Proszków nie stosuję ponad 5 lat, zdecydowanie wolę płyny do prania. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 14:55 Spokojne można lać na pranie.Ja tak robię, nic się z ubraniami nie dzieje.Ewentualnie możesz lac w korek a korek włożyć do bębna. Używam woolite, perwollu albo płynu z lidla. Zazwyczaj jednego-do kolorów.W końcu biel i czerń to tez kolory Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 28.11.11, 09:10 doczepie sie z odpowiedzia - mam dozowniki z miarka, były kiedys dołaczone do płynów. Nalewam do dozownika i wsadzam do bebna razem z ubraniami. Zreszta nawet w instrukcji tych płynów jest, zeby nie nalewac do szulfadki. Piore tak juz z 6 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 12:01 Płyn do prania kolorów plus płyn do płukania to żelazny obowiązkowy zestaw, który zawsze musi być. Do tego płyn/proszek do białego, ewentualnie płyn do prania czarnych rzeczy. Dokupuję na bieżąco, jak się kończy. Nie przywiązuję się absolutnie do zapachów płynu do płukania. Kupuję taki zapach, jaki mi danego dnia podchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 08:59 2 proszki 2 plyny Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 09:03 2 proszki,2 plyny. Odpowiedz Link Zgłoś
paartycja Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 09:18 2 proszki,1 płyn Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 09:24 Aktualnie 1 proszek (do kolorów, czasem miewam 2 do kolorów i do białego, przy małych dzieciach dochodził jeszcze proszek dzieciowy) i 2 płyny (do czarnego i do delikatnego) i płyn do płukania. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 09:34 Dwa do białego i kolorowego +1 płyn. Słyszałam o orzechach i magicznych kulach ale jakoś mnie nie przekonywują Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 09:37 1 proszek do prania (do kolorów, czyli do wszystkiego) 1 płyn (eucalan - do wełny i innych delikatnych tkanin) Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 09:39 Mam kapsułki do kolorowego prania i (obecnie) proszek i płyn do białego. Odpowiedz Link Zgłoś
viki711 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 09:46 1 proszek do prania białego, 1 żel do kolorów + 2 płyny do płukania Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 09:51 do kolorów, i do białego, aż tyle mi wystarcza do ogarnięcia tematu prania. Odpowiedz Link Zgłoś
i_b13 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 10:07 1 proszek 1 zel do czarnych 1 zel do dziecięcych 1 płyn do płukania Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 10:13 Jeden proszek do prania i jeden plyn do plukania. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 10:31 Proszku nie mam żadnego. Płyny mam trzy: jeden uniwersalny, jeden do czarnego, jeden specjalny do swetrów. Odpowiedz Link Zgłoś
saguaro70 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 10:34 Jeden uniwersalny proszek, niemiecki. Jeden płyn do płukania, niemiecki.. I jeden odplamiacz z Lidla. Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 10:43 vizir do bialego i kolorow po 1 jelp dla mlodego (chyba kolor, czasem lovela) dzidzius i jelen nieuzywany (maz kupil w ramach testowania dzieciecych proszkow, musze je kiedys zuzyc) zielony lenor do plukania vanish w plynie (mlody sporo brudzi) jelp rozowy do plukania dla mlodego (kupilam 4l przedwczoraj bo ostanio go nie widac w sklepach) woolite perla do wszystkiego (jestem ofiara promocji bo druga butelka byla gratis, dawkuje pol na pol z proszkiem) jakies magiczne tabletki odkamieniajace pralke i jednoczesnie wybielajace pranie (tego drugiego efektu nie widac, pierwszego sama nie sprawdze) zazwyczaj mam zapas chemii bo kupuje na promocjach wszelakich - kupuje wciaz te same marki Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 miarki 27.11.11, 10:45 tak w temacie. skad bierzecie miarki do proszkow? mam jedna antyczna od vizira i nic poza tym. w zadnym opakowaniu nie ma zalaczonej. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: miarki 27.11.11, 10:53 thea19 napisała: > tak w temacie. skad bierzecie miarki do proszkow? mam jedna antyczna od vizira > i nic poza tym. w zadnym opakowaniu nie ma zalaczonej. Dziwne u mnie w kazdym duzym proszku sa, kupuje 4-6 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: miarki 27.11.11, 11:01 Zakrętki od dużych płynów to jednocześnie miarki. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: miarki 27.11.11, 11:18 zakretki tak ale miarki do proszkow? ani w jelpie ani w vizirze ich nie ma - kupuje duze worki Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: miarki 27.11.11, 11:43 thea19 napisała: > zakretki tak ale miarki do proszkow? ani w jelpie ani w vizirze ich nie ma - ku > puje duze worki Jak kupisz w kartonie lub w plastikowym pojemniku to będzie na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: miarki 27.11.11, 12:24 kupuje w workach po 4kg - przesypuje pozniej do wiaderek na proszek. w zadnym nigdy nie bylo miarki. w loveli tez nie. pytalam mamy - ona tez ma miarki sprzed kilku lat (kupuje vizir). Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: miarki 27.11.11, 12:43 Kupuję płyny w plastikowych butlach: persil, ariel. Zakrętka to za każdym razem miarka. Odpowiedz Link Zgłoś
spicy_orange Re: miarki 27.11.11, 13:18 pytałam wyżej, ale w tej odnodze żywsza dyskusja, może mi pomożecie? wklejam posta którego napisałam wyżej (tylko się ze mnie nie śmiejscie ) marzeka, a jak dozujesz płyn? Masz specjalną nakładkę w szufladzie, do płynów? Nie raz chciałam przejść z proszku na płyn ale nie wiem jak to dozować jak wleję do szuflady w przegródkę dla proszku to mi od ręki spłynie, a że szuflada wysunięta to pralka pod szufladą będzie ufajdana, a tego nie cierpię (czyścić też nie ) lać prosto do bębna? Nie wyżre mi kolorów? Będę wdzięczna za podpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: miarki 27.11.11, 13:38 jak wlewalam sam plyn do prania to od razu do bebna w srodek ubran. ewentualnie pol na pol z proszkiem - robilam zapore z proszku by plyn nie splynal za szybko Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: miarki 27.11.11, 14:05 Ja też najczęściej wlewam od razu do bębna. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: miarki 27.11.11, 14:04 No dlatego pisałam od początku, że chodzi o płyn. Ale ostatnio w polo był w wizir w promocji w dużym kartonie i pamiętam, że na zdjęciu była miarka. Odpowiedz Link Zgłoś
julka.03 Gratis miarki:) 27.11.11, 14:37 Na google poszukajcie ariel lub Persil lub przypuszczam ze na innych proszkach ktore uzywacie tez sa strone i tam mozna zadzwonic na nr.infolini poprosic o miarke na proszek i do plynu i wam przysla bezplatnie,tak wlasnie zrobilam dla Tesciowej.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Gratis miarki:) 27.11.11, 18:06 wlasnie zapisalam sie do klubu vizira (?!?) i postaram sie wysepic miarki. przypuszczam, ze kazdy producent nieco inaczej zaleca miarkowanie - ma inne oznaczenia na miarkach i trzeba celowac konkretnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 10:52 1 proszek do kolorów, 1 do białego, 1 płyn do prania wełny 1 płyn do płukania Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 11:17 1 proszek, 1 płyn. Płyn rzadko używany. To za dużo..? Odpowiedz Link Zgłoś
jkk74 Re: Ile macie proszkow/plynow 27.11.11, 11:50 płyn do białego, kolorowego i do czarnego (do prania ciuchów, pościeli itp) proszek ogólnoużytkowy (do prania ręczników i ścierek) płynów do płukania nie posiadam... płynów/proszków typowo dla dzieci też nie... zazwyczaj stoją więc 3 butle 2/3 litrowe i pudełko proszku (2,5kg)... zdarza się że mam w zapasie drugi zestaw płynów bo była wyjątkowa okazja cenowa Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 11:51 Jeden proszek, jeden płyn do płukania. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 12:46 Płyn do czarnego prania,plyn do kolorów i plyn do białego prania. Plus persil-proszek do kolorów,plus odplamiacz Ariel plus płyn do plukania. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 12:54 proszek do białego, proszek do kolorów, płyn do swetrów do ręcznego i zmiękczacz do tychże. W sumie cztery opakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 12:58 pomijając próbki... w tym momencie 5 płynów do prania, jeden proszek - kazdy ma inne przeznaczenie; płyn do płukania jeden, używany incydentalnie do niektórych spódnic; przyczyna to zboczenie zawodowe Odpowiedz Link Zgłoś
spicy_orange Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 13:19 jesteś krawcową czy pracujesz w pralni? Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 15:19 jestem chemikiem z doświadczeniem w tej branży Odpowiedz Link Zgłoś
spicy_orange Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 15:55 na to bym nie wpadła wiem, ze krawcowe mają takie zboczenie proszkowe - miałam w domu 3, to wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 13:03 Jeden uniwersalny, jeden super wybielający do wyprania od czasu do czasu czegoś co musi byc superbiałe i jeden płyn do płukania. Więcej nie zmieściłoby się w łazience. Odpowiedz Link Zgłoś
malwa51 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 13:44 Obecnie: jeden plyn bezzapachowy (zel?) do kolorowych, do bialych proszek Dzidzius. Jeden plyn do plukania. Nie cierpie chomikowania. Kupuje nowe rzeczy, jak stare sa na wykonczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitka06 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 13:47 2 proszki, do białego i koloru. Płyn do prania delikatnych ubrań. Odplamiacz i 2 płyny do płukania, dla dziecka i dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 14:15 Proszków nie używam w ogóle. Mam jedne płyn do prania niemiecki Persil universal-gel Odpowiedz Link Zgłoś
foro-estupido Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 14:05 Obecnie mam dwa płyny doprania i jeden proszek.Obecnie też,żadnego płuynu do płukania. Normalnie mam jedną sztukę tego i tego.Po co więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: 1 proszek, 1 płyn, 1 płyn do płukania 27.11.11, 15:59 Jeden płyn do prania białych rzeczy , czarny do kolorów i płyn do płukania jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: 4 + 2 (+ 1) 27.11.11, 16:49 Tyle potrzebuje: - plyny do prania: biale, kolor, czarne i delikatne (welna, jedwab) - plyny do plukania: "zwykly" i "neutralny" (kiedys mialam tez taki do welny i jedwabiu, teraz juz nie) - mam tez odplamiacz, ale to tylko w parze z plyne do prania, wiec nie wiem czy sie liczy? I skoro juz jestesmy w temacie prania, to mam tez kilka programow uzywanych regularnie, konkretnie 6 roznych programow "z pokretla", jeden uzywany w 3 temperaturach, dwa uzywane w dwoch temeperaturach, pozostale cztery tylko w jednej, przy temp. 30 i 40 stopni uzywam zroznicowanych predkosci odwirowania, wiec w sumie wychodzi conajmniej 15 roznych programow; moje pranie jest dosc zaawansowanym procesem A kiedys wrzucalo sie wszystko do frani i jechalo w kolko az milo Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Ile macie proszkow/plynow do prania? 27.11.11, 18:40 Mam jeden proszek do wszystkiego. Teraz kupuje jeszcze plyn do prania dla niemowlat. Plynu do plukania nie uzywam. Odpowiedz Link Zgłoś