Dodaj do ulubionych

samotne święta :(

05.12.11, 21:02
może i wiele z Was cieszy sie na święta ale ja bym wolała żeby już były za mną...
niestety spędze je samotnie sad
dziecko jest w tym roku na Wigilii u taty, moja mama nie żyje, tata mieszka 300km ode mnie, siostra na Wigilii jest u tesciów a ja zostanę w domu sama !
nigdy nie przypuszczałam że mnie cos takiego w życiu spotka...a może nie ja jedna tak mam ?
Obserwuj wątek
    • asiaiwona_1 Re: samotne święta :( 05.12.11, 21:06
      no to siostra nie może zabrać cię ze sobą? CHyba jej teściowie nie będą mieli nic przeciwko?
    • andaba Re: samotne święta :( 05.12.11, 21:13
      co_dalej1 napisała:

> dziecko jest w tym roku na Wigilii u taty

No to współczuję.
      Swoją drogą to jest praktykowane? Czy za porozumieniem stron? Czy tez nakaz sadowy?

Jakos nigdy mi nie przyszło do głowy, że rozwód może miec takie skutki, mój mąż raczej by sie nie rwał do opieki nad dziećmi, obojetnie czy w wigilię, czy kiedy indziej.

Nie żebym planowała rozwód, to taka luźna refleksja...

Z drugiej strony - znajdż pozytywy - siedzisz sama i NIC nie robisz. Żadnego sprzątania, stania przy garach, prasowania obrusów.
      • kasia191273 Re: samotne święta :( 05.12.11, 21:27
        szukaj pozytywów

ja mam wprawdzie totalnie porąbaną rodzinkę, więc święta to zawsze ciężki obowiązek i już po dwóch godzinach wigilii mam dość na kolejny rok (a dzieli nas 1000 km) i kiedy rok temu- po raz pierwszy w całym moim prawie 40-letnim życiu- posłałam męża do Polski z córką, a sama zostałam za granicą, bo nie dostałam urlopu, byłam w siódmym niebie. W Wigilię leżałam w wannie z maseczką, potem filmy dvd. Cudowny był zresztą cały tydzień nieuczestniczenia w tym dorocznym cyrku. Ale to moje odczucia

p.s. Właśnie szykuję się na najazd tegorocznycrying(

• nangaparbat3 Re: samotne święta :( 05.12.11, 21:42
      Córka z przyrodnim rodzeństwem i tatą będzie na wigilii u jego rodziców, mój tata nie żyje, brat na drugim końcu Polski, mama do niego jedzie, będę sama, nikt sie do mnie nie będzie odzywał, i już się nie mogę doczekać.
      • attiya Re: samotne święta :( 05.12.11, 22:09
        nangaparbat3 napisała:

> i już się nie mogę doczekać.

o niedoczekanie twoje big_grin
        nie będziesz sama, zrobimy zjazd forumowy u Ciebie big_grin
        p.s.
        nie wiem dlaczego inni jak nangaparbat ma mieć lepiej niż ta cała reszta big_grin

nie musisz podawać adresu na forum, i tak zdobędziemy go big_grin
        • nangaparbat3 Re: samotne święta :( 05.12.11, 23:04
          big_grin big_grin big_grin
    • sonia-3 Re: samotne święta :( 05.12.11, 21:54
      Nie lubię tych świąt, właśnie dlatego, że są osoby, które tego dnia będą się czuły bardzo samotne. Jakoś myśląc o tych osobach, o chorych, umierających, o dzieciach z domów dziecka, odechciewa mi się odczuwać radość,z okazji tych świąt. U mnie już od lat, jest Wigilia, bo mama nie żyje, tata daleko - jakieś 400 kilometrów stąd i pozostaje siostra, którą mąż zostawił. Będziemy razem spędzać święta. Jeśli jesteś z Łodzi, to zapraszam.smile
    • miedzymorze Re: samotne święta :( 05.12.11, 22:09
      A do taty nie możesz pojechać bo ?
      300 km to nie jest dystans nie do przebycia, komunikacja międzymiastowa póki co działa.

pozdr,
      mi
    • joxanna Re: samotne święta :( 05.12.11, 22:18
      A może w takim razie zrób coś ekstra, żeby było jeszcze lepsze od Wigilii? Może wyjedź, choćby na 3 dni do ciepłych krajów? Zdarzyło mi się jeść krewetki zamiast karpia i tanie wino ryżowe zamiast kompotu z suszu w dość przypadkowym międzynarodowym towarzystwie i powiem, że było nieźle (chociaż wcześniej płakałam w telefon, że nie ma mnie w PL na Wigilii)
      • bi_scotti Re: samotne święta? Hurra :) 05.12.11, 23:27
        No sobie zafunduj jakis extra wyjazd na tych kilka dni - co tam lubisz? Narty? Plaza i palma? Paryz? Nie daj losowi wrobic w zamotnego karpia z kapusta! Tyle swiata dookola zeby sie nacieszyc wolnoscia i brakiem obowiazkow rodzinnych - korzystaj! Jak najserdeczniej zycze Ci wysmienitego czasu, ktory bedziesz miala naprawde SAMA DLA SIEBIE smile
        • anetaa Re: samotne święta? Hurra :) 05.12.11, 23:33
          A co na to twoja siostra ? Masz z nią jakis przyzwoity kontakt ? jezeli przychodził do mnie na wigilię brat z bratową to zapraszana była rowniez jej matka (samotna) taki był warunek skorzystania z zaproszenia, calkowicie zrozumiany zresztą.
        • czar_bajry Re: samotne święta? Hurra :) 05.12.11, 23:37
          Piszesz, dziecko na wigilii u taty, tzn, że reszta czasu z Tobą, pomijam już fakt iż dziecko może być na dwóch wigiliach. U mnie taka praktyka zdawała przez lata egzamin, najpierw córka szła do taty na wigilię a potem wracała i wigilia była w domu a dniami świątecznymi dzieliliśmy się sprawiedliwie.
          Jak się chce to wszystko można, ja tam czasami marzę i tym aby spędzić święta samotnie, chociaż.... uważaj o czym marzysz bo może się spełnić...tongue_out
          • ona3010 Re: samotne święta? Hurra :) 05.12.11, 23:57
            nie taki diabeł strasznywink
            nie nastawiaj sie ze jestes biedna sama i wszyscy dalekosmile
            ja ogolnie nie lubie świat bo dla mnie to jakieś naciagane bardzo.
            Miałam raz wigilie z maską na gębie z dobrą muzyką i sprzatałąm mieszkanie tongue_out
            • patrynomia dlaczego nie pojdziesz do męża? 06.12.11, 00:13
    • buuenos Re: samotne święta :( 06.12.11, 00:25
      oj,nie taki diabel straszny.. Na pocieszenie watpliwe dodam,,ze ja pare lat temu pojechalam na wigile i swieta do owczesnego absztyfikanta i pierwszego dnia swiat , rano,straszna awantura miedzy nami i moje teatralne pakowanie walizy.Nie powiem,mialam nadzieje,ze sumienie go ruszy i nalegac bedzie na pozostanie. Zludna nadzieja.Wrocilam do pustego mieszkania ( nie mieszkam w pl),mialam dwie opcje ,albo zawyc sie ,albo zrobic sobie swieta inne niz zwykle..opca 2 byla mi bardziej na rekesmileDo dzis wiem, ze sauny ;;neptun"maja otwarte w swieta i jest tyle opcji ,ze i swiat malosmile no ,ale ja nigdy nie mialam problemu byc sama ze soba.
    • ga-ti Re: samotne święta :( 06.12.11, 10:47
      A z siostrą jakie masz kontakty? Jesli bardzo nie chcesz być sama to może możesz pójść z siostrą (zaproponuj składkową wigilię na przykład)? A do taty nie pojedziesz, bo...?
      A dziecko u tego taty to daleko? Przyjedzie do Ciebie na święta? Możecie zrobić sobie nie kolację, ale śniadanie wigilijne albo drugą kolację bardzo wieczorem, albo w wigilię sobie dpocznij, aby świętować od rana.
      Trzymaj się!
      Ja ciągle nie czuję atmosfery, może to sprawa braku śniegu albo mojego "stanu duchowego".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka