Dodaj do ulubionych

Czym pachniałyście jako nastolatki?

• mdro Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 13:27
      Słuchajcie (tych starszych się pytam wink), a co to było - b. popularne w drugiej połowie lat 80., u co drugiej mamy kolegów/koleżanek widziałam - takie białe opakowanie w duże kwiaty, butelka raczej przysadzista? Męczy mnie strasznie, bo nie mogę sobie przypomnieć wink.
      • marzenkowie Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 13:35
        jak juz zalozylam konto to sprobuje odpowiedziec
        moze Le jardin
        • mdro Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 14:13
          O toto, wyguglałam sobie opakowanie, zgadza się, dzięki.
      • default Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 14:14
        Może Anais Anais Cacharel ? Pamiętam modę na te perfumy.
    • soft69 Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 13:34
      "Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel

coś w tym jest?
      • mamakasienki1 Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 14:03
        dezodoranty Fa, takie błękitne, z Niemiec wtedy jeszcze z RFN, później białe.
        Impulse takie fioletowe, Głównie były to dezodoranty. To były czasy podstawówki, i średniej szkoły.
        • bi_scotti Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 14:10
          Mydla o zapachu zielonego jablka, potem dezodoranty Fa, Rexona, Dez, 8x4; faceci uzywali takiego koszmarku Brutal - brrr! W Pewexie mozna bylo kupic perfumy Weil - popularna byla Antilope, ale kogo bylo na to stac ... suspicious Uzywalysmy szamponu szalwiowego czy innego ziolowego. Ogolnie to musialysmy niezle posmierdywac BO uncertain Ale to jest raczej przypadlosc wieku - gdy wchodze teraz w alejke lockers w ktorymkolwiek high school, ktore odwiedzam, zapaszek "mlodosci" unosi sie w powietrzu i ma sie dobrze wink Life.
          • gazeta_mi_placi Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 14:59
            Podaj mi adres na priva, prześlę Ci na Gwiazdkę słownik języka polskiego, niech będzie moja strata tych paru złotówek.
      • agrestka1 Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 14:04
        ja pamiętam, że bardzo mi się podobała zielony dezodorant extase. Pamiętam też czarny Masqarada czy jakoś tak. Z perfum pierwsze to Priscilla Presley ale Experience, Joop (bardziej podobał mi się wokrągłej butelce niż ten taki "skośny") no i wspominane już Vanilla Fields. Potem to już Deep Red i tak do dzisiaj.
        • agrestka1 Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 14:05
          a faceci obowiązkowo old spicesmile
          • bi_scotti Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 14:12
            agrestka1 napisała:

> a faceci obowiązkowo old spicesmile

A ktos pamieta "Przemyslawke" w koszyczkowym opakowaniu?
            • zajola Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 14:16
              Ja!
              • zajola Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 14:20

No i przypomniałaś mi o Antilope . Moje pierwsze luksusowe perfumy po lekturze "Szóstej Klepki" Musierowiczsmile
                • konwalka Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 14:55
                  masumi
                  potem nastała era kupowanych w pewexie malenkich buteleczek z woda pefrumowaną
                  nie pamietam "głownej"nazwy, ale były typy:girls, i kilka innych jeszcze
                  aa, chyba sie nazywało my Melody

i skoro jestesmy przy nostalgiach zapachowych
                  mój czerwcowy pobyt w Paryzu był boski w całości, ale najbosciejsze było to, jak w jakims sklepiku wpadłam na szampon ultra doux

i w ubiegłym tygodniu w inter marche we francji stanelam jakby u nieba bram- przed półkami z milionem ultra doux
                  stałam tak i beczałam, bo normalnie czas mi sie nagle wycofał
                  i kupiłam sobie zestawik big_grin
                  • gazeta_mi_placi Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 15:02
                    Szampony Ultra Doux ładnie pachniały, pamiętam rumiankowy i jeszcze taki z pomarańczową nakrętką.
          • iza232 Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 15:27
            agrestka1 napisała:

> a faceci obowiązkowo old spicesmile

Niekoniecznie. Za moich nastolatkowych czasów nie było old spice. Obowiązkowy był dezodorant Bac.
    • ha-ya Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 14:49
      W czasam podstawowkowo-licealnych rzadzil dezodorant limara i perfumy exclamation!. i oczywiscie moje ulubione wild musk. do dzis uwielbiam ten zapach big_grin
      • ha-ya Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 14:51
        O i jeszcze sobie przypomnialam -vanilla fields i masumi. rany ale to dawno bylo tongue_out
    • maggi9 Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 14:58
      Na początku w podstawówce jakoś były dezodoranty impulse.Pamiętam taki ze Spice Girls i pomarańczowym korkiem.
      Później był Exclamation zielony i Vanilla fields-ech chciałabym je eksperymentalnie powąchać.A butelkę po VF ciągle trzymam na półce.I jeszcze na przełomie podstawówki i liceum miałam perfumy Diesla plus plus ale wtedy były dla mnie zbyt dziwaczne.
      Potem jakoś na początku liceum dostałam bossa z czerwonym paskiem.Rany jaka ja byłam zakochana w tym zapachu.
      Ostatnio eksperymentalnie wróciłam do Diesla plus plus oraz Bossa.I tak -diesel się nie zmienił wcale.Zapach jest tak samo dziwny jak był ale podoba mi się bardziej.Za to w Bossie coś pozmieniali i nie jest taki fajny jak kiedyś.
    • sanrio Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 15:03
      ohhhh, oczywiście Limara, Exclamation, Vanilla Fields, Gabriela Sabatini fioletowa, Anais Anais, ale jeszcze L'amour (pięęęęknysmile), męski czarny Adidas i męski Denimbig_grin miałam mego jazdę na te męskie zapachy więc się nimi zlewałam!
      • shellerka Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 15:50
        jezu! czarny męski adidas!
        że się dość prosto, by nie rzec prostacko wyrażę: "i kisiel w gaciach" big_grin
        • lilly_about Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 16:33
          Ja do dziś oglądam się na ulicy za czarnym adidasem!
          • wilowka Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 17:31
            Ja tez big_grin I sama używałam przez jakiś czas smile
    • lilly_about Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 15:14
      Podkradałam mamie Gabriele Sabatini, a sama kupowałam Impuls i tzw. wykrzyknik.
    • iguaniec Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 15:40
      Adidasem w białej porcelanowej butelcesmile piękny zapach.
    • alpha.sierra Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 16:00
      Przypomniało mi się jeszcze - w czasach podstawówki siostra mojej mamy miała Evasion a mama Kobako - oba Bourjois. Kobako całkiem niedawno gdzieś widziałam.
    • poppy_pi Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 16:31
      Moją ulubioną była woda toaletowa PUZZLE- okrągła buteleczka z zatyczką w kształcie puzzla smile Sto lat jej nie widziałam! Używałam też wody pret-a-porter a jeszcze później (koło siedemnastki) zaczęłam używać bruno banani w butelce w kształcie przekrzywionego, różowego stożka, używałam tej wody ok 2 lata i przerzuciłam się na Pumę Red&white.
    • hellulah Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 16:34
      Mama miała przecudny pudrowo-kwiatowe perfumy Florena (w zestawie z mydełkiem) z NRD. Jak ja bym chciała je mieć.

Co do dezodorantów, mój pierwszy to Basia, potem podobnie opakowany (atomizer naturalny) o zapachu zielonego jabłuszka, potem jakiś taki (także naturalny atomizer) zabójczo różany. Na Limarę nie było nas stać (Pewex). Mój pierwszy niemiecki dezodorant to był chyba zielony BAC.

W podstawówce na Mikołajki kupiłam mamie (oraz sobie smile ) malutkie opakowanie (w kształcie kwiatka, plastikowe, z rysunkiem kwiatów) perfum czy wody (chyba z Bułgarii) o zapachu fiołków. No i Currara, oczywiście (nie na co dzień).

W liceum pachniałam olejkami eterycznymi z india shopów, jakieś ciężkie, ambrowo-kadzidlano-sandałowe to musiały być zapachy. No i olejki różane z Bułgarii. Oraz Le Soir, ostre, różano-żywiczne. Ani Exclamation, ani tego czegoś waniliowego nie miałam.

Na studiach miałam różne Yardleye, do dziś za nimi tęsknię - Lace, So i jeszcze jakieś, nie do nabycia, buuuuuu sad A już najbardziej tęsknię za zapachem Monsoon. Buuu i jeszcze raz, jak bym chciała je mieć! No i Chanson d'Eau i potem kolejne z serii. Za nimi nie tęsknię. No i z Avonu takia woda toaletowa o zapachu skoszonej trawy i kilka innych, oraz jakieś unisexy z Polleny Ewy (bodajże), oraz Aqua di Gio (już z tych lepszych) i Davidoff Cool Water - te świeże, ozonowe obrzydły mi w ciąży, nigdy do takich nie wróciłam

• iza232 a Baduvit pamiętacie? 07.12.11, 16:47
      Taka pianka niemiecka.
    • imasumak Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 17:12
      Używałam albo impulsów takich z motylkami na czarnym i na czerwonym tle. Na poniższym zdjęciu stoją takie w górnym rzędzie:
      https://retronom.hu/files/images/kepek/99/DSCF0269.preview.jpg

Ponadto bardzo lubiłam fa zielone i takie niebiesko - morsko - zielono- srebrne. Oba nie do dostania.
      Pod koniec liceum używałam lou lou cacharel, które potem znikło, ale od paru lat znowu można je kupić z czego chętnie korzystam smile
      Na 18 urodziny dostałam Poison Diora, które też obecnie używam.
      • sanrio Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 23:13
        boże, tych Impulsów to ja miałam chyba wszystkie!smile najbardziej zapamiętałam te same co ty plus ten pomarańczowo - żółtysmile
        • imasumak Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 08.12.11, 10:41
          Pamiętam, że te z dolnego rzędu, można było kupić w "Modzie Polskiej" wink
    • andzia22l1 Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 17:16
      ja pamiętam, że bardzo popularne zapachy w tamtych czasach to - Vanille, wykrzyknik,Masumi ... dla mnie Naj to było właśnie Kookai pomarańczowe- wspomniane przez jedną osobę - dostępne czasami na all ale za baaardzo wygórowaną cenę- o takie -
      img20.allegroimg.pl/photos/oryginal/19/61/69/65/1961696591
      - moje postanowienie jest takie,ze kiedyś odżałuję tych parę stówek i sobie je kupię- pytanie tylko brzmi czy nadal będą mi się podobały ;-p
    • 18_lipcowa1 Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 17:37
      zielony wykrzyknik
    • przeciwcialo Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 19:01
      Te niebieskie to może Blase.
      Priscille kochałam bardzo, bardzo. Podobnie jak Słoneczniki elizabeth Arden.
      Były tez takie perfumy Cafee.
      Ulibione to były Vanilla Fields.
      • mewa000 Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 19:40
        Zielony impulse to był zapach smile

Podobały mi się też perfumy (woda?) koleżanki, niestety za cholerę nie pamietam nazwy-może pomożecie. Butelka wyglądała praktycznie jak ta tylko nakrętka byla jakby ze skręconego drucika, ale kształt ten sam
        https://www.perfumyok.pl/220-278-thickbox/issey-miyake-l-eau-d-issey-femme-100ml-tester-woda-toaletowa.jpg
        • free.rybkam Ta Escada? 07.12.11, 19:54
          wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=12377&next=1
          • mewa000 Re: Ta Escada? 07.12.11, 19:56
            Nie, nie Escada. butelka miała identyczny kształt jak ta co pokazałam, nakrętka też tylko była właśnie taka jakby z mocno skręconego drutu
        • shellerka Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 08.12.11, 10:21
          Issey Miyake?
          • an_ni Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 08.12.11, 10:52
            podrobka Issey Miyake
      • mamaemmy Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 08.12.11, 00:26
        przeciwcialo napisała:

> Te niebieskie to może Blase.

TAK,to własnie Blase!Miałam zacmienie umysłu! smileMIałam 16 lat jak je uzywalam,chlopak z którym wtedy byłam-pamieta do dzis mój zapach -ponoc smilewiem z Facebooka smile

> Priscille kochałam bardzo, bardzo.
        Tak,byla boska,ale skoro jest dalej to juz wiem,ze to musi byc mój kolejny must have smile

> Ulibione to były Vanilla Fields.

to ciekawe,ze ja ich nie kojarze!
        Miałam z oriflame zapach waniliowy-uzywałam go bo fajnie pachnial smileale wiem,ze to nie to.
    • inguszetia_2006 Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 19:21
      Witam,
      W podstawówce podbierałam mamie perfumy REVE. Nie wiem, skąd to było, chyba czeskie, ale nie pomnę. Potem Masumi i inne Coty.
      Pzdr.
      Inguszetia
    • free.rybkam Blase? 07.12.11, 19:56
      I jeszcze takie niebieskie,klasyczne,no za nic nie moge sobie przypomniec nazwy
      > .Niebieskie pudeleczko...Kiedyś zobaczylam je w kiosku ruchu za 30zł i..nie kup
      > iłam,do dzis zaluje.

wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=31191&next=1

Też uwielbiałam...A dzis mi śmierdzi-crying
      • hellulah Re: Blase? 07.12.11, 19:59
        Tak! Bym zapomniała!
      • przeciwcialo Re: Blase? 07.12.11, 20:19
        To stare Blase miało inne opakowanie, nie wiem czy potem nie zmienili czegos w nutach bo opakowanie zmienili.
      • mamaemmy TAK! Blase?! nt 08.12.11, 00:35

• free.rybkam Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 20:06
      Ja pachniałąm tak:
      -Impulse i stare i nowe w smuklejszych butelkach,najbardziej lubiłam zielony
      -Daniella biała,to chyba podróbka Boss Woman
      -Indian Summer
      -woda Christine-pierdylion lat szukałąm co ona miała naśladować i okazało się że to podróbka Dune
      -Exclamation biały
      -Reve takie niebieskie
      -Masumi
      -Fa biały
      -Adidas w białej butelce-cudo!
      -Kookai
      -Cafe do slubuwink.To podróbka albo czarnej Coco albo Opium
    • minnie_su Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 21:57
      jak znakomita wiekszosc: impulsami i masumi. i jeszcze takim dezodorantem kupowanym w nrd... w sprayu, opakowanie rozowe w czarna kratke. wie ktos jak to sie nazywalo?
      • mdro Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 08.12.11, 00:39
        Też kojarzę tę kratkę - chyba dawało się i u nas kupić w kosmetycznych, bo pamiętam, że używałam. Ale nazwy nie pamiętam, z guglowania wychodzi, że Action.
        • mdro Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 08.12.11, 00:51
          O, znalazłam zdjęcie, ale to nie ten "mój" uncertain.
    • boja21 Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 22:31
      CURRARA, Evasion podkradane od mamy.
    • lola211 Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 22:55
      Currara..
      • spicy_orange Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 08.12.11, 00:01
        moja mama lubiła currare. Kiedyś jej podkradłam-psiknęłam się raz, ale coś nie było czuć więc psiknęłam drugi i trzeci. Matko-śmierdziałam potem currarą w całej szkole. Jeszcze w dodatku lato było i upał, a szkoła była podstawowa w okolicach 1990 roku - świeżo po odejściu od obowiązku noszenia fartuszków i tarczy big_grin

a co do nastoletnich zapachów:
        używałam Kookai Qui-Non i Pret-a porter w przydymionej butelce, z różowym guzikiem (nazywał się Moda di Milano) - kupiłam ostatnio na allegro i jestem happy. Vanilla fields też miałam, ale nie perfumy tylko dezodorant w kulce
    • sea.sea Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 07.12.11, 23:53
      W podstawówce zieloną extazą, Rexona Musk, Impulsami i czarnym wykrzyknikiem podkradanym mamie. I jeszcze były perfumy Jade, firmy mi nieznanej, w kolorze ciemnopomarańczowym, bardzo słodkie, do dziś by mi się podobały gdybym je znalazła...
      W szkole średniej - takimi wodami perfumowanymi z Oriflame: Sea i Moon i jakąś różaną Palomą Picasso (chyba).
    • sadosia75 Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 08.12.11, 01:18
      Zupełnie nie pamiętam czym pachniałam jako nastolatka. Ale za to doskonale pamiętam 8x4 i malutkie wody perfumowane kupowane w Ruchu. Być może... i był paryż rzym i londyn o ile dobrze pamiętam.
      No i Currara. Ten zapach zostanie ze mną do końca życia.Jest jeszcze jeden rosyjski zapach ale kompletnie nie pamiętam nazwy. Czaro różowa puszka ( bo to był dezodorant ) i zapach identyczny jak krem do rąk z Avonu z serii różowej smile
      O taki smile
      https://m12.m.staticedi.com/c/7cf/a3665_m_600_1200_0_0_0_0_0_0_0_7cfe446806dcc252c4da1766f0e5f3c3.jpg
    • volta2 Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 08.12.11, 07:08
      ja pachniałam jako pierwszymi - currarą(pamiętacie reklamę kobieta, łuk, zatruta strzała?)

potem jeśli chodzi o deo to limara - ale głównie różowa
      8x4
      no i impuls, ale nie ten z motylkami tylko taki z babką na opakowaniu i tylko czerwony.

wykrzyknik raczej rzadko, za to moja mama długo użyała podróbki tej serii ze znakiem zapytania

vanillia fields - w ogóle nie kojarzę
      potem kupiłam sobie deo gabrieli sabatini granatowy i to był na długo mój hit! na tyle, że przeszłam na perfumy również.

pierwsze drogie perfumy to dostałam w prezencie jak miałam już 25 lat albo więcej i były to liz clainburne(?) w polsce ta marka raczej nieobecna.

a sama sobie wybrałam i używam ok.10 lat perfum armaniego(powoli zaczynają wycofywać się z moich ulubionych)
    • wakacyjna_iguana Re: Czym pachniałyście jako nastolatki? 08.12.11, 10:56

W podstawówce od 7-8 klasa to dezodoranty czerwona Rexona i Curara smile W liceum Curara i Limara i jeszcze takie dezodoranty polskie były Do Re Mi ja lubiłam pomarańczowy chyba Re. Potem w maturalnej klasie dezodorant Blase na studniówkę (na wodę toaletową nie było mnie stać) - taki w niebieskiej butelce to był dezodorant. Liceum i studia też Gabriela Sabatini woda perfumowana (podbierałam mamie, która dostała to w prezencie) orginalna taka kasyczna - kolor tej wody żółtawy, uwielbiam ten zapach do dziś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka