Dodaj do ulubionych

badania do pracy mgr problem techniczny

13.12.11, 20:32
mam takie do was pytanie, bo nie mam możliwości zadać go teraz swojej promotorce, no i boję się, że wyjdę na głupa pytając o coś takiego, bo może to jakaś oczywista oczywistość, a ja nie znam:

Piszę rozdział metodologiczny, w którym miałam się oprzeć na badaniach. Skonstruowałam ankietę i wysłałam promotorce do zaakceptowania (tak było uzgodnione), a ona mi odpisała, ze mam poszukać gotowych narzędzi badawczych, które wg niej są bardziej obiektywne niż samodzielnie skonstruowana ankieta.
No i właśnie nie wiem co to są te gotowe narzędzia badawcze, czy to są może jakieś już gotowe wyniki badań?
Obserwuj wątek
    • tosterowa Re: badania do pracy mgr problem techniczny 13.12.11, 20:37
      tzn, że masz poszukać gotowych testów/ankiet, czy co ci tam potrzebne. Zaliczyłaś metodologię na studiach?tongue_out
    • moni692 Re: badania do pracy mgr problem techniczny 13.12.11, 20:37
      Halapta, w zaleznosci od tego co badasz to mozesz siegnac po "sprawdzone" narzedzia.
      Czyli jesli np. badasz zadwolenie konsumentow, to wtedy siegasz po sprawdzona literature, wybierasz skale, uzasadniasz czemu ta a nie inna, tlumaczysz ewentualnie z angielskiego na polski i wysylasz promotorce.
      Czy to mialas na mysli?
      • moni692 Re: badania do pracy mgr problem techniczny 13.12.11, 20:39
        Ja do mojej magisterki siegalam po skale angielska, tlumaczylam na polski i niemiecki (backward-forward translation) i po korrekturze i pretescie testowalam na ludziach wink.
      • halapta Re: badania do pracy mgr problem techniczny 13.12.11, 20:46
        No właśnie metodologii nie miałam.
        Czyli szukam już gotowych opracowań? Ktoś kiedyś badał, opisał, jak wybieram z tego co mi pasuje, przetwarzam na swoje potrzeby i piszę?
        Pisałam o rożnych badaniach które przeprowadzono ale ujęłam to w innym rozdziale, ten metodologiczny ma być mój, moje badania - myślałam, ze tak powinno to wyglądać.
    • yenna_m Re: badania do pracy mgr problem techniczny 13.12.11, 20:44
      musisz poszukac gotowej ankiety opracowanej przez kogos, kto jest autorytetem w tej dziedzinie i badal te sprawe
      oraz skorzystac z metodologii jej opracowania zaproponowanej przez te osobe (najlepiej)
      • halapta Re: badania do pracy mgr problem techniczny 13.12.11, 20:47
        Ok dzięki, dzięki. Tak to ja rozumiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka