Dodaj do ulubionych

sprowadzić samochód z Niemiec?

20.01.12, 00:40
Auto muszę kupić. Chcę przeznaczyć na nie ok. 12-15 tys. I teraz pytanie: opłaca się jechać po nie do Niemiec? zaznaczam, że podróż do i z powrotem miałabym darmo. Ale: nie mam pojęcia jakie ceny są w Niemczech, nie mam pojęcia gdzie kupować, jakie są opłaty (podatki) itp.
Próbowałam popytać znajomych, jedni mówią, że przy takiej cenie samochodu się nie opłaca, inni, że owszem kilka tysięcy do przodu... Która coś wie, niech się wiedzą podzieli, proszę.
Obserwuj wątek
    • ola33333 Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 20.01.12, 04:32
      czemu nie, tu mozesz znalezc oferty:
      www.mobile.de/
      www.autoscout24.de/
      Numery (tablice) na przewiezienie trzeba kupic w strasssenverkehrsamt, tzw. Kurzzeitkennzeichen, wazne 5 dni. Ale wiem, ze trzeba miec potwierdzenie ubezpieczenia, nie wiem czy ono moze byc z PL.
      Samochod chyba musi miec tez wazne badania techniczne (Tüv).

No i obowiazkowo przy zakupie samochodu jazda probna i ktos musi zajrzec w bebechy.
      Powodzenia !
      • suazi1 Tylko nie mobile.de!!! 20.01.12, 09:32
        Tam najłatwiej trafić na oszustów!!! Trafiliśmy parę razy na "niezłe okazje"... Potrafiliśmy przejechać 2000 km, bo niezłe autko wyszukaliśmy. Na miejscu okazało się, że autko stoi na szemranym komisie gdzieś przy bocznicy kolejowej, prowadzone przez podejrzanego gościa, i brakuje mu spodu w bagażniku... Osobiście wolałabym kupować samochody z prywatnych aukcji na ebayu. Mobile opanowane jest przez handlarzy/właścicieli komisów, którzy próbują wcisnąć każdy badziew. Zresztą jakieś 2-3 m-ce temu albo w "autoświecie", albo "motorze" był cały artykuł na ten temat.
        • jamesonwhiskey Re: Tylko nie mobile.de!!! 28.06.14, 18:33
          Wystawione za pol ceny dla danego rocznika a ty myslalas ze interes zycia robisz.
    • altz Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 20.01.12, 07:10
      Opłaca się, tylko trzeba sprawdzić wszystkie dokumenty i przypilnować, żeby sprzedawał właściciel. wink Można zaoszczędzić nawet prawie połowę ceny.
      • suazi1 Te czasy już minęły!!! 20.01.12, 09:33

• madame_edith Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 20.01.12, 07:24
      Wydaje mi się, że właśnie przy starym samochodzie się bardziej opłaca kupić go w Niemczech, bo jest szansa na trafienie perełki, Niemcy raczej dbają o auta, no i jak 10 lat jeździł po porządnych drogach to ma zawieszenie w lepszym stanie niż równolatek tłuczony po naszych dziurach. Tak mi się wydaje, acz ekspertem nie jestem.
      • ichi51e Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 22.11.16, 07:30
        nowka sztuka Niemiec plakal jak sprzedawal...
    • ceide.fields Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 20.01.12, 07:45
      Sama, bez kogoś znającego temat, tamtejsze realia i doświadczonego w tym biznesie nawet nie próbuj. Rynek niemiecki od dawna jest sepetrowany przez zawodowych handlarzy, a auto "od dziedka co to tylko do kościoła jeździł", to mit.

Nie znaczy to że trafiają się perełki, ale albo trafiają od razu do rodziny i znajomych albo wlaśnie do handlarzy.
    • feel_good_inc Od razu zaznaczę 20.01.12, 08:21
      że bez zabierania samochodu do serwisu i dokładnego sprawdzenia kupno samochodu na jakimkolwiek rynku spenetrowanym przez handlarzy (czy to polskim czy niemieckim) to czysta głupota. Handlarze to taka osobna kategoria ludzi - nie mają poczucia wstydu i kłamią w żywe oczy nawet gdy pokazujesz im twarde dowody.
      Wszystkie okazje znikają w ciągu pojedynczych godzin, kupione przez handlarzy. "Okazje", czyli samochody odpicowane na sprzedaż ale z jakimś poważnym felerem czekają na ludzi, którzy zachwyceni stanem zewnętrznym zgodzą się na kupienie bez brania samochodu do ASO.
      Oczywiście są też samochody w dobrym stanie, ale nie są one już w okazyjnych cenach. Jeżeli więc sądzisz, że pojedziesz ot tak sobie i znajdziesz z miejsca dobry samochód w okazyjnej cenie, to lepiej daj sobie spokój. Do tego nawet zabranie ze sobą mechanika nie gwarantuje tego, że odkryje wady samochodu - handlarze tak się wycwanili, że niektórych bez podniesienia samochodu i/lub podpięcia do komputera i sprawdzenia całej historii serwisowej nie sposób odkryć.
    • suazi1 Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 20.01.12, 09:24
      Przy obecnej cenie euro - nie. Poza tym sąsiedzi jakos dziwnie zaczęli cenić swoje autka... Mieliśmy nadzieję, że po nowym roku Niemcy będą się pozbywać samochodów z euro 4 lub niższym (jeżeli auto ma euro 4, 3, 2, lub 1, to właściciel ponosi dużo wyższe opłaty z racji wiekszego zasmradzania środowiska, uprzywilejowane są auta z euro 5, czyli te najnowsze technologicznie), ale na razie nic z tego sad.
    • slonko1335 Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 20.01.12, 09:28
      Właśnie rozważamy taką opcję. Mieszkamy blisko granicy i suzkamy auta tyle, że mamy na nie 20 tys. Jedyne sensowne oferty aut jakie byśmy chcieli są wyłącznie od sprowadzaczy a od takiego nie chcemy kupić ale mąż twierdzi, że właśnie rynek tak jest opanowany przez handlarzy, że kupno samemu sensownego auta byłoby trudne. Nie do końca też ufa niemieckim warsztatom w kwestii sprawdzenia auta na miejscu...
      • suazi1 Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 20.01.12, 09:37
        Ideałem byłoby znaleźć samochód sprzedawany przez osobę prywatną. Podwójnym ideałem - z udokumentowanym przebiegiem, przeglądami. Zdarzaja się takie, ale ich właściciele sa świadomi wartości takiego samochodu...
        • slonko1335 Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 20.01.12, 10:19
          takiego szukamy, no i szukamy, i szukamy, i mam już powoli dość tego szukania....na szczęście natenczas mamy auto teścia do dyspozycji....
    • sinusoidaa Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 20.01.12, 09:36
      W ubiegłym tygodniu szwagier wrócił z Niemiec z autem. Wyjazd poprzedzony był śledzeniem portali (typu mobile.de) i polskiego rynku. Poczatkowo celem była Holandia, w Rotterdamie stały 4 auta wybranej marki i modelu na jednym autohandlu. Po rozmowach z właścicielem, mąż i szwagier zdecydowali się na wyjazd. No i dojechali, ale nie zaglądali nawet pod maskę, totalne szroty, choć właściciel autohandlu twierdził, zę auta sa w dobrym stanie. W czasie podróży kuzyn sledził nowe ogłoszenia i znalazł auto godne obejrzenia, ale pod duńską granicąsmile gdzie sam mieszka. Ekspedycja dotarła tam, obejrzała auto i kupiła. Przedawała prywatna osoba, samochód w bardzo dobrym stanie, zadbany i za 60% kwoty, za którą realnie mozna było kupić taki sam model w Polsce.
      Szwagier uparł się na mało popularną markę i jeszcze mniej popularny model - Chrysler Neonsmile Do dyspozycji miał (łacznie z kosztami rejestracji w Polsce) 9000 zł. No i udało się kupić, rocznik 2001. A z planowanej kwoty jeszcze zostało sporo.
      Zmierzam do tego, ze nadal mozna kupić niezłe auto, ale to totolotek, trzeba mieć sporo szczęścia. No i telefoniczny wywiad niewiele daje.
      Wszystkie samochody, które mieliśmy, były sprowadzane przez nas z Niemiec, albo Holandii. I wszystkie były trafionymi zakupami.
      • sinusoidaa Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 20.01.12, 09:39
        Dodam jeszcze tylko, zeby z ogromną ostrożnością podchodzić do ofert w Berlina, Drezna, czyli miast, położonych blisko granicy z Polską. Bardzo często sa to takie same samochody, jakie oferują handlarze z Polski, czyli magiczne cofanie licznia, odpicowanie na sprzedaż, ukrywanie skrzętne mankamentów.
      • suazi1 Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 20.01.12, 09:48
        Dokładnie. Mozna trafić, ale trzeba poświęcić trochę czasu na cierpliwe szukanie, sprawdzanie. Dobrze czasem trochę powybrzydzać, mieć wymagania, a nie grzać się na pierwszy lepszy, bo ładnie wygląda. Mój szwagier ostatnio sie naciął. Znalazł ładnego, zadbanego, 4-letniego passata. Pojechał, zobaczył na żywo, napalił sie na niego do tego stopnia, że nie sprawdzał go zbyt dokładnie, tym bardziej, że nagle w tym samym czasie znalazł się drugi chętny, który ponoć chciał go kupić od ręki. Szwagier wystraszył sie chyba, że tamten moze mu zwinąć "taaaaką brykę". Niedługo potem zaczęły wychodzić kwiatki typu niedziałający licznik, inny numer szyby z przodu, brak isofixa. Pełno tego było. Oczywiście do sprzedającego nie mógł sie dodzwonić... Koleś tyle sie nabijał z innych "leszczy", co to daja sie złapać na "okazję", a sam się zrobił jak dziecko...
    • a6523207 Program do śledzenia ofert mobile.de, autoscout24 28.06.14, 18:06
      Polecam program do automatycznego powiadamiania o nowo dodanych pojazdach na mobile.de, autoscout24 -> motoscanner.pl
    • mynia_pynia Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 28.06.14, 19:15
      Lubię samochody z Niemiec, bo są lepiej wyposażone. Za tą samą cenę masz auto z całą gamą dodatków.

• najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 03.11.14, 11:29
      tomaszek88_99 napisał(a):

> Warto, ja też sprowadzałem auto z Niemiec. Pomógł mi w tym broker: www.lesniewscy.eu/. To bardzo dobra firma, godna zaufania.

Tiaaa... jasne... handlarz godny zaufania.... coś jak jednorożec!

Żadnych pośredników, albo jedziesz sam i sprowadzasz sam albo sobie odpuść. Pośrednicy sprzedają to co oni mają do upchnięcia, a nie to co ty chcesz kupić.

Ksiadz Anatol
      • heca7 Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 03.11.14, 12:15
        Przecież to troll i to już drugi w tym wątku wink
    • raxfaxx Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 21.11.16, 20:15
      Według mnie wycieczka własnym autem to bardzo dobre przeżycie, nie ma takiej wygody jak samolotem ale jest równie dobrze jak nie lepiej, zawsze można zabrać więcej rzeczy ze sobą. Teraz w AutoPlaza można wypożyczyć lub kupić w niesamowitych cenach www.autoplaza.com.pl/pl/samochody-nowe/nowy-ford-mondeo.html sami zobaczcie na ich aktualne oferty !
      • thea19 Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 21.11.16, 21:40
        najbardziej denna reklama na swiecie. nie polecam autoplaza.com.pl bo sa denni jak omulki
    • mynia_pynia Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 21.11.16, 22:58
      Opłaca się, ale nie licz, że kupisz za pół ceny. My w tym roku kupiliśmy 2 mazdy po cenie w sumie wyższej niż w pl ale obie mają wszystko, obie mają niskie przebiegi, obie serwisowane, obie od pierwszego właściciela a kupione w salunie w mieście w którym mieszkał pierwszy właściciel, i po pół roku obie jeżdżą bez wizyty u mechanika, tylko na komputerze w autoryzowanym serwisie były i na przeglądzie.
      • mynia_pynia Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 21.11.16, 22:59
        Aaaaa ... nabrałam się, dlaczego można dopisywać się do starych wątków?
        • tak_to_nowy_nick Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 22.11.16, 01:32
          > dlaczego można dopisywać się do starych wątków?

Dlatego, że to ubogaca dyskusję i forumowicze tego chcą. Poza tym moderacja zawsze błyskawicznie reaguje na spam, a więc to nie problem. Co widać po spamie z 2014 nadal wiszącym w tym wątku tongue_out
    • aankaa Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 28.09.18, 20:58
      firma, która wywleka wątek sprzed wieeeelu lat jest mało wiarygodna
    • alpepe Re: sprowadzić samochód z Niemiec? 28.09.18, 21:20
      A w Japonii nie ma przypadkiem ruchu lewostronnego? I co, przerabiają auta?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka